Δεν είναι η ιστορία, μάλλον τα μποϊκοτάζ είναι που οδηγούν τις χώρες που "απομακρύνονται" από τις "αρχές" του (νεο)"φιλελευθερισμού" σε οικονομικό μαρασμό.
Αλήθεια μια που είσαι νέος και ωραίος και ορεξάτος, ποιες είναι αυτές οι αρχές του φιλελευθερισμού?
Αλήθεια μια που είσαι νέος και ωραίος και ορεξάτος, ποιες είναι αυτές οι αρχές του φιλελευθερισμού?
sent from mTHMMY
Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Είναι αλήθεια ότι τώρα που ο "υπαρκτός" φιλελευθερισμός υπερισχύει σε παγκόσμια κλίμακα είναι δύσκολο για μια χώρα να ξεστρατήσει. Πχ. έστω ότι βγαίνει το ΚΚΕ στην Ελλάδα, διαολοστέλνει τις αμερικανικές βάσεις και βγαίνει από το ΝΑΤΟ. Τότε είναι ή δεν είναι δικαίωμα των ΗΠΑ και των συμμάχων να πάψουν να μας δανείσουν και να μποικοτάρουν τις εξαγωγές μας?
Παρά ταύτα το γεγονός ότι ο φιλελευθερισμός έχει αυτή τη στιγμή τη πρωτοκαθεδρία καθιστά δύσκολο να ανακύψει κάτι νέο, με όσα προβλήματα αυτό συνεπάγεται. Και τέλος ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ δεν σταματάνε μόνο στον οικονομικό αποκλεισμό εκ μέρους τους, αλλά επιστρατεύουν και ύπουλες και ανήθικες μεθόδους για να επιβάλουν το φιλελευθερισμό με πάμπολλα παραδείγματα σε χώρες τις Λατινικής Αμερικής.
Βέβαια για να είμαστε και ιστορικά συνεπείς, υπήρχε μία περίοδος του ψυχρού πολέμου όπου υπήρχαν δύο αντίπαλα ρεύματα και αυτό το πρόβλημα δεν υφίστατο. Η ΕΣΣΔ δεν έπεσε ούτε από μποικοτάζ, ούτε επειδή δεν την δάνειζαν, ούτε καν από στρατιωτικές επεμβάσεις. Έπεσε πρωταρχικά εκ των έσω λόγω του παταγωδώς αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου και του αβάσταχτου αυταρχισμού.