Εγω πήρα το μάθημα αυτό το εξάμηνο και έχω να πω πως μέχρι τώρα μου έχει αφήσει θετική εντύπωση. Το μάθημα έχει να κάνει όντως με fpga που νομίζω αυτό είναι που σε κάνει και να το επιλέξεις (wow και καλά). Στην θεωρία ασχολείται με το πως γίνεται πρακτικά το partitioning του hw/sw και πιο συγκεκριμένα με τον τρόπο επιλογής του που θα τρέξει κάθε κομμάτι του κώδικα σου (hw ή sw) και την μοντελοποίηση των διαδικασιών ώστε να δεις με diagrams πως θα μπορούσες ή και όχι να παραλληλοποιήσεις τις διαδικασίες. Στο εργαστήριο από την άλλη βλέπεις την πιο πρακτική πλευρά. Πως θα μπορούσες να πάρεις ένα απλό αλγόριθμο (πχ για εμάς ήταν ο πολλαπλασιασμός πινάκων) και να φτιάξεις έναν δικό σου kernel που θεωρητικά θα δημιουργηθεί προγραμματίζοντας μια κάρτα fpga. Δυστυχώς στο εργαστήριο δεν φτάνεις μέχρι τον actual προγραμματισμό της κάρτας (το οποίο σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρον) αλλά μέχρι το simulation. Πρακτικά γράφεις τον κώδικα σε c με την χρήση διάφορων προγραμμάτων της xilinx φτάχνεις και ένα testbench για να τεστάρεις πως όλα λειτουργούν και εκεί ξεκινάει το 'fun part' που είναι το κομμάτι που εστιάζουν και οι διδάσκοντες. Πρέπει στον kernel σου να ενσωματώσεις κάποιες εντολές οι οποίες θα κάνουν την παραλληλοποίηση ή την γρηγορότερη προσπέλασης μνήμης κλπ ώστε εν τέλη να δείξεις πως το hw μπορεί να κάνει την ίδια δουλεία με καλύτερο χρόνο αν βελτιστοποιήσεις τον kernel σου.
Όντως οι ώρες του εργαστηρίου δεν ήταν για να μάθεις αλλά για να εξεταστείς αν και ήταν πολύ ελαστικοί και βοηθούσαν. Επίσης αν στείλεις εμαιλ για απορίες κλπ για το πως να κάνεις κάτι ή δεν έχεις καταλάβει κάτι και θες να στο εξηγήσουν θα απαντήσουν οπότε κατα την άποψη μου είναι βοηθητικοί. Στο εργαστήριο παρόλο που εξεταζόμασταν αν κάτι δεν λειτουργούσε σωστά μας το εξηγούσαν μετά οπότε εν τέλη έβγαινες κερδισμένος και από τις ώρες του εργαστηρίου. Νομίζω δύσκολα βάζουν κάτω από 8 στο εργαστήριο, μπορείτε να τσεκάρετε και το elaerning (μπορεί να χω και άδικο

). Btw, είναι 3 εργαστήρια και στο τέλος έχει ενα quizακι 10 λεπτών ξέρω γω σε υπολογιστές σχετικά με τα όσα κάνατε στο εργαστήριο, αρκετά εύκολο και εκεί νομίζω οι περισσότεροι βαθμοί καλοί ήταν, αν κάνεις μια ανάγνωση τα αρχεία στο elearning του εργαστηρίου πριν πας νομίζω είναι αρκετά easy.
Ααα επίσης έχει και μια 10λεπτη παρουσίαση ενός paper, δεν νομίζω πως είναι κάτι φοβερό, θέλει να αφιερώσεις μερικές μέρες αλλά δεν είναι πως σου βάζει και βαθμό οπότε είναι μια ευκαιρία να εξασκήσεις και τα skills σου στις παρουσιάσεις και να δεις πως είναι να διαβάζεις papers χωρίς να έχεις να χάσεις κάτι.
Γενικά η ύλη δεν είναι και τόσο μεγάλη, ίσως το πιο δύσκολο είναι η εξοικείωση στο εργαστήριο που θέλει να ψάξεις documentation κλπ από xilinx.
short story long: αμα σε ψήνουν οι FPGAs πιστεύω είναι worth και δεν το θεωρώ και τόσο δύσκολο, σίγουρα ήθελε να αφιερώσεις ώρες αλλά δεν είχε κάτι ιδιαίτερα δυσνόητο, οι διαλέξεις του Παπα βοηθάνε αρκετά. Δεν θέλει κάποιο προαπαιτούμενο από άλλα μαθήματα Παπα.
Δεν έχει γίνει ακόμα η εξέταση οπότε θα ανανεώσω μετά από αυτήν και τα αποτελέσματα της.