Show Posts
|
Pages: [1] 2 3 ... 7
|
1
|
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα / Κατασκευές και η... Ηλεκτρολογία στην πράξη. / Re: Ερωτησή για ενεργειακούς που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ξέρει να μου απαντήσει!
|
on: November 15, 2022, 18:21:31 pm
|
Το δίκτυο διανομής, δηλαδή το δίκτυο ΜΤ, είναι τριφασικό. Άρα, αποτελείται από τρεις φάσεις, χωρίς ουδέτερο αγωγό. Οι τρεις φάσεις, κατά τα γνωστά, έχουν τάσεις ίσου μέτρου και κάθε μία εμφανίζει διαφορά φάσης σε σχέση με την προηγούμενη ίση με 120 μοίρες. Αυτό υποθέτω ότι το ξέρεις καθώς υπάγεται στην διδακτέα ύλη των Κυκλωμάτων 2. Εφ'όσον το δίκτυο διανομής δεν διαθέτει ουδέτερο, δεν γειώνεται.
Κατά δεύτερον, το δίκτυο ΧΤ είναι επίσης τριφασικό, αλλά διαθέτει ουδέτερο αγωγό, ο οποίος γειώνεται, έχει δηλαδή, θεωρητικά, μηδενικό δυναμικό. Δεν βρίσκεται δηλαδή υπό κάποια τάση. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι η κυκλωματική αναπαράσταση που παραθέτεις δεν είναι δόκιμη. Συγκεκριμένα, πέραν του ότι παρουσιάζεις το δίκτυο ΜΤ ως διφασικό με ουδέτερο αγωγό (ενώ εξηγήσαμε ότι είναι τριφασικό χωρίς ουδέτερο αγωγό), αποπειράσαι να σχεδιάσεις ένα τριφασικό κύκλωμα, αλλά τον ΜΣ τον απεικονίζεις ως μονοφασικό.
Οι ΜΣ διανομής, ΜΤ/ΧΤ είναι τριφασικοί, αφού υποβιβάζουν την τάση ενός τριφασικού συστήματος (του συστήματος ΜΤ), στην τάση ενός άλλου τριφασικού συστήματος (του συστήματος ΧΤ). Η αλήθεια είναι ότι τόσο η ίδια η κυκλωματική απεικόνιση, όσο και η εσωτερική λειτουργία ενός τριφασικού ΜΣ είναι κάπως περίπλοκο ζήτημα και εξαρτάται από τον τρόπο συνδεσμολόγησης των τυλιγμάτων (δηλαδή τον τρόπο με τον οποίον συνδέονται τα τυλίγματα ΜΤ μεταξύ τους και τα τυλίγματα ΧΤ μεταξύ τους). Εν προκειμένω, δεν μας ενδιαφέρει αυτό, αν και προφανώς υπάρχει σκοπιμότητα. Στα ΣΗΕ ΙΙ μαθαίνεις ότι η τυπική συνδεσμολογία (αν και χρησιμοποιούνται κι άλλες) είναι αυτή του τριγώνου (Δ) στην ΜΤ και του αστέρα (Υ) στην ΧΤ, για τους λόγους που σε ανέφερα στο προηγούμενο κείμενο, περί εξάλειψης ομοπολικής συνιστώσας και διανομής ουδετέρου στους μονοφασικούς καταναλωτές της ΧΤ (για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτά σε παραπέμπτω στο περί Μ/Σ κεφάλαιο του κλασσικού μπλε βιβλίου των ΣΗΕ).
Όσον αφορά το δίκτυο διανομής ΧΤ, σκέψου το εξής. Στο δίκτυο διανομής ΧΤ ενδέχεται να συνυπάρχουν τόσο μονοφασικοί καταναλωτές, όσο και τριφασικοί καταναλωτές. Έστω ότι εγώ κι εσύ είμαστε γείτονες, αλλά το δικό σου το σπίτι είναι διπλάσιο από το δικό μου και έχει πισίνα (με αντλία καθαρισμού), ηλεκτρική θέρμανση και γενικώς πολύ μεγαλύτερη ζήτηση σε ηλεκτρική ισχύ. Εν προκειμένω, η δική σου παροχή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι τριφασική (για να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση ισχύος σου), ενώ η δική μου μονοφασική. Άρα, εάν Α,Β,C, οι τρεις φάσεις της ΧΤ του Μ/Σ διανομής της γειτονίας μας, εσένα θα σου παραχθούν και οι τρεις (δηλαδή τρεις αγωγοί, ένας για κάθε φάση), ενώ εμένα τον μπατίρη θα με δώσουν μόνο έναν αγωγό φάσης, έστω της φάσης Α. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα δικά μου φορτία θα συνδεθούν στην φάση Α, ενώ τα δικά σου θα διαμοιρασθούν στις τρεις φάσεις του δικτύου. Αντίστοιχα, σε έναν άλλον γείτονά μας, που θα έχει επίσης μονοφασική παροχή, θα δωθεί η φάση Β μόνο. Όταν λέω ότι θα δωθεί μια συγκεκριμένη φάση, εννοώ ότι από την κολώνα ΧΤ, θα εκκινήσει μια διακλάδωση που θα εμπεριέχει μόνο μία εκ των τριών φάσεων και τον ουδέτερο αγωγό, ενώ στην δική σου περίπτωση, η διακλάδωση θα εμπεριέχει και τις τρεις φάσεις και τον ουδέτερο.
Επίσης, να αναφερθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ (δηλαδή ο διαχειριστής του δικτύου διανομής), μεριμνά ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν ισομερής κατανομή των μονοφασικών στις τρεις φάσεις του δικτύου, ώστε το δίκτυο να παραμένει κατά το δυνατόν συμμετρικό. Δηλαδή εάν υπάρχουν 3 καταναλωτές των 100 kW, ένας των 300 kW και δύο των 200 kW, θα πάνε π.χ. οι 3 των 100 μαζί στην φάση Α (300 kW συνολικά στην φάση Α), ο ένας των 300 kW μόνος του στην φάση Β και οι άλλοι δύο των 200 kW μαζί στην φάση C, ώστε να έχεις κατά το δυνατόν ισοσταθμισμένες καταναλώσεις στις τρεις φάσεις, άρα και ισοσταθμισμένα ρεύματα (ώστε να μειώνεις το ρεύμα του ουδετέρου αφ'ενός και την αντίστροφη συνιστώσα αφ'ετέρου, σε παραπέμπτω επίσης στα ΣΗΕ ΙΙ για αυτό).
Όσον αφορά τα σφάλματα, σφάλμα σημαίνει ότι αίρεται η κανονική λειτουργία του κυκλώματος. Π.χ. σφάλμα μπορεί να συμβεί εάν καταστραφεί η μόνωση ενός καλωδίου φάσης. Στην περίπτωση αυτή, ο αγωγός της φάσης (που βρίσκεται στα 230 V ως προς γη, ως γνωστόν), θα τεθεί σε επαφή με την γη, άρα θα έχουμε ένα μονοφασικό βραχυκύκλωμα ως προς γη και τότε η γη θα μετατραπεί σε μέρος του κυκλώματος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να απευθυνθείς στους καθηγητές μας.
|
|
|
2
|
Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα / Κατασκευές και η... Ηλεκτρολογία στην πράξη. / Re: Ερωτησή για ενεργειακούς που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ξέρει να μου απαντήσει!
|
on: November 15, 2022, 14:10:05 pm
|
Κατ'αρχάς, οι εύλογες απορίες σου έχουν προκύψει διότι, εσφαλμένα, εισάγεις την γη (ως αγωγό) στο κύκλωμα, δηλαδή στην διαδικασία μεταφοράς ενέργειας από έναν σταθμό παραγωγής μέχρι έναν καταναλωτή ΧΤ. Επίσης, το ισοδύναμο μονοφασικό απλοποιημένο κύκλωμα που έχεις σχεδιάσει, αν και δεν είναι λανθασμένο, σε αποτρέπει από να αντιληφθείς το πραγματικό φαινόμενο μεταφοράς ισχύος. Κατά σειρά:
1) Σε έναν σταθμό παραγωγής, μια σύγχρονη γεννήτρια παράγει ενεργό ισχύ. Η γεννήτρια συνδέεται μέσω ενός ΜΣ ανύψωσης στο δίκτυο ΥΥΤ ή ΥΤ, το οποίο είναι τριφασικό και στο οποίο δεν υπάρχει η έννοια του ουδετέρου αγωγού. Γιατί δεν υπάρχει η έννοια του ουδετέρου; Διότι δεν χρειάζεται, καθώς το σύστημα θεωρείται συμμετρικό (οι τάσεις στις τρεις φάσεις έχουν ίσο μέτρο και διαφορά φάσης 120 μοιρών διαδοχικά και αντιστοίχως και τα ρεύμα έχουν ίσο μέτρο και διαφορά φάσης 120 μοιρών με διαδοχική αλληλουχία). 2) Η ενέργεια μεταφέρεται μέσω τριφασικού συστήματος ΥΤ μέχρι έναν υποσταθμό ΥΤ. Στον υποσταθμό η τάση υποβιβάζεται στα 20 kV, και το κύκλωμα συνεχίζει μέσω μιας τριφασικής γραμμής των 20 kV, στην οποία και πάλι, απουσιάζει η έννοια του ουδετέρου. 3) Η γραμμή ΜΤ με την σειρά της, φθάνει σε έναν υποσταθμό ΜΤ, στον οποίο η τάση υποβιβάζεται σε ΧΤ των 400 V (πολική). Εκεί, στον Μ/Σ 20 kV/0.4 kV, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του ουδετέρου αγωγού και του ουδετέρου κόμβου. Συγκεκριμένα, ο ΜΣ 20/04 έχει, συνήθως, συνδεσμολογία ΔΥ, δηλαδή τρίγωνο στην ΜΤ και αστέρα στην ΧΤ. Ο λόγος είναι ο εξής: Aπαιτείται αστέρας (ή και τεθλασμένος αστέρας) στην ΧΤ, προκειμένου να υπάρξει κοινός κόμβος, ο οποίος θα γειωθεί και από τον οποίο θα εκκινήσει η διανομή του ουδετέρου αγωγού. Απαιτείται τρίγωνο (ή και τεθλασμένος αστέρας) στην ΜΤ, προκειμένου να αποκόπτεται η ομοπολική συνιστώσα που υπάρχει στην ΧΤ (λόγω των ασυμμετριών στα επιμέρους φορτία που δύναται να τροφοδοτεί ένας Μ/Σ διανομής) και να παραμένει επομένως, κατά το δυνατόν, συμμετρικό το δίκτυο ΜΤ.
Άρα, ο ουδέτερος αγωγός εισάγεται στο δευτερεύον τύλιγμα του ΜΣ διανομής, και είναι γειωμένος, διότι εκκινεί από τον κοινό, ουδέτερο κόμβο του ΜΣ, ο οποίος γειώνεται. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι η διαδικασία της γείωσης του ουδετέρου, η λεγόμενη γείωση λειτουργίας, αποσκοπεί στο να θέσει το δυναμικό του ουδετέρου ίσο με το δυναμικό της άπειρης γης (δηλαδή θεωρητικά μηδενικό), ΑΛΛΑ ΔΕΝ εισάγει την γη, ως αγωγό, στο κύκλωμα. Δηλαδή, σε καμία περίπτωση κανονικής λειτουργίας, δεν υπάρχει ροή ρεύματος μέσω της γης. Μόνο σε περιπτώσεις σφαλμάτων είναι δυνατόν να υπάρξει ροή ρεύματος στην γη.
Δεδομένου αυτού, η ροή ρεύματος είναι εξής: Aπό τον Μ/Σ ΜΤ/ΧΤ το ρεύμα ρέει και πηγαίνει προς την, έστω μονοφασική ,εγκατάστασή σου. Το κύκλωμα της εγκατάστασής σου αποτελείται από μία φάση του δικτύου και τον ουδέτερο αγωγό, δηλαδή όλα τα φορτία, επί της ουσίας, συνδέονται παράλληλα, στους δύο αυτούς αγωγούς. Άρα το ρεύμα εκκινεί από μία φάση, ρέει από την αντίστοιχη γραμμή ΧΤ, διαρρέει τα φορτία και επιστρέφει στον Μ/Σ μέσω του ουδετέρου αγωγού. Η γη δεν συμμετέχει πουθενά. Δεν υπάρχει ροή ρεύματος ή ενέργειας μέσω της γης, ούτε κλείνει κάποιο κύκλωμα μέσω της γης. Η γη εξασφαλίζει ότι ο ουδέτερος αγωγός έχει μηδενικό δυναμικό.
Τώρα, για να είμαστε πιο σαφείς, πρέπει να ακολουθήσουμε και την αντίθετη πορεία: Έστω ότι η εγκατάστασή σου είναι μονοφασική. Άρα θα σε διατεθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ μια φάση και ένας ουδέτερος. Αυτός ο αγωγός φάσης και ο ουδέτερος αγωγός που σε διατίθενται αποτελούν διακλαδώσεις ενός γενικότερου αγωγού φάσης και ουδετέρου, που υπάρχουν στο δίκτυο διανομής στο οποίο συνδέεσαι. Συνολικά, στην αναχώρηση των γραμμών ΧΤ του ΜΣ ΜΤ/ΧΤ της περιοχής σου ρέουν τα συνολικά, ΔΙΑΝΥΣΜΑΤΙΚΑ, αθροίσματα ρευμάτων, όλων των καταναλωτών της περιοχής σου. Επειδή κατά πάσα πιθανότητα τα ρεύματα των τριών φάσεων δεν είναι συμμετρικά, θα ρέει κι ένα ρεύμα από τον ουδέτερο αγωγό, που αποτελεί το διανυσματικό άθροισμα των ρευμάτων των τριών φάσεων. Εδώ τελειώνει η ανάλυση της ΧΤ.
Στην ΜΤ, εφ'όσον έχει μεσολαβήσει ένας ΜΣ και έχει αρθεί η γαλβανική/ηλεκτρική σύνδεση, υπάρχουν 3 αγωγοί φάσεων. Το ρεύμα του ουδετέρου, το οποίο εκφράζεται από την ομοπολική συνιστώσα, έχει εξαλειφθεί, δεν μεταφέρεται δηλαδή στην ΜΤ λόγω της συνδεσμολογίας που προαναφέραμε.
Ξαναδιαβάζοντας την εξήγησή μου αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να μην είναι πλήρως κατανοητή, ειδικά δεδομένης της απουσίας κάποιου αναπαραστικού σχήματος/ κυκλώματος.
|
|
|
7
|
Μαθήματα Ενεργειακού Κύκλου / Συστήματα Αντικεραυνικής Προστασίας και Γειώσεων / Re: [Σ.Α.Π.Γ.] Να επιλέξω το μάθημα;
|
on: February 20, 2021, 22:25:50 pm
|
Το μάθημα είναι φοβερό. Είναι στην ουσία το πρώτο μάθημα που σε εισάγει σε πρακτικές έννοιες και στις έννοιες των ηλεκτρολογικών μελετών, εν γένει. Εν ολίγοις, το μάθημα θα σε βοηθήσει πολύ και για το μάθημα και την εργασία των ΕΚΣΗΕ, στο επόμενο εξάμηνο. Το autocad είναι ένα δύσκολο κομμάτι. Προσωπικά, δεν τὀ'χω καθόλου με το Autocad αλλά το ανέλαβε άλλο παιδί από την ομάδα. Να το έχετε υπ'όψιν γενικά αυτό.
Εγώ το γούσταρα φουλ το μάθημα, ειδικά τις διαλέξεις του Τσοβίλη, ο οποίος είναι στο στοιχείο του και παραδίδει αστείρευτη γνώση. Το προτείνω ανεπιφύλακτα. Τέλος, όσον αφορά τον φόρτο, λόγω και της εργασίας των Ισχύος, θα έλεγα ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Ούτως ή άλλως, στο 9ο εξάμηνο προετοιμαστείτε να πήξετε κυριολεκτικά από τις εργασίες των ενεργειακών μαθημάτων, οπότε καλό είναι να συνηθίσετε από τώρα. Αυτά από εμένα.
|
|
|
11
|
Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα / Περιβάλλον / Re: Ανεμογεννήτριες
|
on: January 27, 2021, 13:19:32 pm
|
Κανένα ανθρώπινο δημιουργήμα δεν είναι εντελώς αβλαβές προς το περιβάλλον. Οτιδήποτε ανθρώπινο είναι ξένο προς περιβάλλον και επεμβαίνει, σε έναν βαθμό, στην λειτουργία του εκάστοτε οικοσυστήματος. Πάντως, η εγκατάσταση αιολικού πάρκου δεν απαιτεί σημαντική παρέμβαση σε ένα οικοσύστημα, π.χ. δεν απαιτεί την αποψήλωση κάποιου δάσους. Ακόμα, σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. στις Κυκλάδες, που το τοπίο είναι εντελώς ξηρό και ευνοούν και οι συνθήκες από άποψη ανέμου, είναι πολύ συμφέρουσα η εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι, μακροπρόθεσμα, συμφέρουσα από περιβαλλοντικής άποψης
|
|
|
|