Μάλλον θα κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, αλλά.....
Μιας και συνεχίζεται η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και είμαι και από αυτούς που δεν συμφωνώ με το σκεπτικό που ακολουθεί ο εν λόγω καθηγητής θα ήθελα να πω την άποψη μου πάνω σε κάποια πράγματα που είπες,φιλικά πάντα μια και ο καθένας παρουσιάζει το σκεπτικό του από την δική του οπτική γωνία και δεν νομίζω ότι υπάρχει ο χρυσός κανόνας που θα δείξει τι είναι σωστό ή λάθος σε αυτά που λέγονται.
Θα συμφωνήσω προς το παρόν με το ότι τα θέματα ήταν εύκολα,παρόλα αυτά αν όλοι πήραμε γύρο στο 5 (με κάποιες αποκλίσεις που απλά επηρεάζουν το μέσο όρο και μιλάω πάντα για τα γραπτά χωρίς εργασίες) τότε ποια είναι η διαφορά με το να έβαζε δύσκολα θέματα,δεν μπορώ να καταλάβω.
Η μόνη διαφορά που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάποιος που δεν θα είχε ασχοληθεί με το μάθημα θα περάσει απλά με 5 και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος γιατί πέρασε ένα μάθημα χωρίς να διαβάσει.
Από την άλλη πλευρά κάποιος που έχει διαβάσει, και του βάζεις αυτά τα θέματα και λες επιπλέον ότι δεν χρειάζεται παιδιά να γράψετε πολλά, εκείνη στην στιγμή με χρόνο μίας ώρας στην διάθεση του δεν νομίζω ότι θα κάτσει κάποιος να πει ότι κάτσε να αυτοσχεδιάσω και να γράψω τα δικά μου, πιστεύω ότι όσο διαβασμένος και να είσαι θα ανοίξεις τις σημειώσεις και θα τα αντιγράψεις. Επομένως δεν εξετάζεις αν κάποιος έχει διαβάσει ή όχι γιατί απλά δεν μπορεί να φανεί. Το ότι κάποιοι μπορεί να τα έγραψαν όπως τα ήθελε δεν σημαίνει ότι οι άλλοι δεν έχουν διαβάσει, γιατί πολύ απλά κάποιος που δεν είχε μαζί του τις σημειώσεις μπορεί αυτά τα λίγα που έγραψε να τα έγραψε όντως μόνος του και να είχε κάτσει 5 μέρες παραπάνω για να τα διαβάσει και να τα μάθει και κάποιος άλλος απλά να τα αντέγραψε, επομένως δεν μπορείς να του κόβεις όλο το θέμα ή τέλος πάντως το 80% του βαθμού και να του πετάς την προσπάθεια στα σκουπίδια με το σκεπτικό ότι θα αδικήσει κάποιον που έγραψε παραπάνω,δηλαδή αν δεν είχε γράψει κάποιος αυτό το κάτι παραπάνω θα παίρναμε όλη 10 γιατί δεν θα υπήρχε κανείς να αδικηθεί. Ο τρόπος αξιολόγησης είναι περισσότερο μπακαλίστικος παρά αξιοκρατικός "αυτό που λέμε με το μάτι" γιατί δεν υπάρχει κάποια κλίμακα, το λογικό είναι: ότι θέλω τα 4,μου έγραψε τα 3 άρα θα πάρει από τις 2 τις 1.5 μονάδα ή αν τουλάχιστον θέλει κάτι διαφορετικό ας το ζητήσει για να ξέρουμε τι να απαντήσουμε, γιατί το ότι σου κόβω τόσο γιατί δεν μου έγραψες 1 από τα 4 φαίνεται περισσότερο ως υπεκφυγή-φτηνή δικαιολογία παρά ως πραγματική αιτιολόγηση.
Για να μην μακρηγορώ, αν κάποιος θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο αξιολόγησης πραγματικά ξεχώρισαν οι διαβασμένοι από τους αδιάβαστους ας μου εξηγήσει το πώς γιατί εγώ δεν το καταλαβαίνω. Εγώ πιστεύω ότι αντίθετα κάποιοι που ήταν διαβασμένοι αδικήθηκαν και κάποιοι που δεν είχαν διαβάσει τίποτα απλά πήραν ένα 5 και πέρασαν το μάθημα, άρα νομίζω ότι αδικήθηκαν οι διαβασμένοι. Και από την στιγμή που είχαν μαζευτεί τα 3/4 αυτών που είχαν δηλώσει το μάθημα για να κάνουν παράπονα δεν νοιώθω τόσο περίεργος που το αναφέρω ούτε παράλογος.
Όσον αφορά το αν φταίνε τα θέματα ή όχι εγώ είμαι μαζί σου και λέω ότι εντάξει φταίει η φύση των θεμάτων, και ρωτάω ο ένας φοιτητής τι φταίει αν αυτός έβαλε εύκολα θέματα και του έβαλε τελικά το 60% από αυτό που έγραψε και επίσης η δικιά του αντίδραση στο όλο θέμα ποια είναι.Αν είναι νέος καθηγητής όπως λες και έκανε λάθος ποιος το πληρώνει εν τέλει αυτό το λάθος, αυτός ή οι φοιτητές.
Πιστεύω ότι αν ήταν εξηγημένος θα έλεγε έχουν μαζευτεί όλοι έξω από το γραφείο μου και βρίζουν μήπως όντως υπάρχει θέμα,μήπως να το σκεφτώ,μήπως να αναθεωρήσω. Παρά βγήκε έξω και φώναζε και απειλούσε. Και αυτές είναι οι συμπεριφορές που κρίνουμε, δεν βγάζουμε απλά συμπεράσματα για το χαρακτήρα κάποιου. Σαν άνθρωπος μπορεί να είναι ο καλύτερος του κόσμου, η συμπεριφορά του όμως είναι αυτή που κρίνεται. Το ότι δεν έχει απαντήσει ούτε σε ένα μαιλ φοιτητή αυτό δεν δείχνει αδιαφορία? Θα μου πεις μπορεί ο άνθρωπος να έχει δουλειές, ναι δεκτό, όταν είναι όμως μόνο αυτό, όταν υπάρχει ένα σύνολο συμπεριφορών που τα χαρακτηρίζουν αδιάφορο τότε μάλλον είναι αδιάφορος δεν είναι απλά σύμπτωση.
Εν κατακλείδι συνεχίζω να πιστεύω ότι η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη και όχι δεν έβαλε εύκολα θέματα έβαλε απαράδεκτα θέματα αφού οι περισσότεροι πήραν 5 και είναι δικό του λάθος όχι δικό μας.