Προτεινόμενο flow διαβάσματος για τον μάθημα ΣΑΕ 1. Απευθύνεται σε άτομα που δεν έχουν ασχοληθεί, δεν έχουν παρακολουθήσει και γενικά δεν ξέρουν τη παίζει με το μάθημα.
Προτεινόμενο βιβλίο: Πετρίδη
ΒΗΜΑ 1: ΒΙΝΕΤΑΚΙΑ ΑΠΟ YOUTUBE
Τι ποιο ωραίο από παραστατικά βιντεάκια; Η playlist με τα 46 βιντεάκια του Brian Douglas συμβαδίζει πολύ με την ύλη και κάνει μια αρκετά τίμια εισαγωγή στο θέμα μεταφράζοντας τα μαθηματικά σε πρακτικές εφαρμογές. Μην τα δεις επιπόλαια, δες τα προσεκτικά. Τα τελευταία στη λίστα που ασχολείται με κάτι ρομπότ εννοείται άμα θες τα βλέπεις, δεν εχουν σχέση με το μάθημα.
https://www.youtube.com/user/ControlLectures/playlists ΒΗΜΑ 2: ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΡΙΖΩΝ
Ανοίγεις το βιβλίο διαβάζεις προσεκτικά τους κανόνες σχεδιασμού ενός ΓΤΡ και λύνεις όσα πιο πολλά παραδείγματα μπορείς μέχρι να το νοιώσεις καλά
TIP 1: Στο βιβλίο και σε παλιά θέματα μπορείς να βρεις πολλές συναρτήσεις για εξάσκηση, στο βιβλίο έχει και αρκετές λυμένες.
TIP 2: Πάντα να μπορείς να επιβεβαιώσεις τα αποτελέσματά σου σχεδιάζοντας το ΓΤΡ στο MATLAB. Άμα δε ξέρεις πως γίνεται ξαναδές το σχετικό βιντεάκι από τη playlist. Αν σε μπερδέψει όμως δες αυτό πρώτα:
ΒΗΜΑ 3: ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ BODE
Λύνεις όσα πιο πολλά παραδείγματα μπορείς μέχρι να το νοιώσεις καλά και ξαναβλέπεις και τα σχετικά βιντεάκια.
TIP 1: Στο βιβλίο και σε παλιά θέματα μπορείς να βρεις πολλές συναρτήσεις για εξάσκηση, στο βιβλίο.
TIP 2: Πάντα να μπορείς να επιβεβαιώσεις τα αποτελέσματά σου σχεδιάζοντας στο MATLAB.
ΒΗΜΑ 4: ΕΞΑΣΚΗΣΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΠΛΟΚ ΔΙΑΓΡΜΜΑΤΩΝ
Λύνεις όσο πιο πολλά παραδείγματα μπορείς για πράξεις σε μπλοκ διαγράμματα, πως εξάγεις από αυτά τη συνάρτηση μεταφοράς κτλ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Τα ΒΗΜΑΤΑ 2,3,4 είναι πολύ σημαντικό να τα δει κάποιος πρώτα μόνα τους γιατι αποτελούν τα κυριότερα εργαλεία για τις λύσεις των θεμάτων!
ΒΗΜΑ 5: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πρέπει να γίνει μια ανάγνωση του βιβλίου περισσότερο για εξοικείωση με τις βασικές έννοιες οι οποίες χρειάζονται για το σχεδιασμό του συστήματος που θα ζητηθεί.
TIP : skip σε μοντελλοποιήση και nyquist
ΒΗΜΑ 6: ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟ
Τώρα όσον αφορά τι σημειώσεις, θα παραθέσω link τις σημειώσεις του Καναβούρα που έχω δει ότι είναι πολύ καλές γενικά. Δεν έχω προσωπική εμπειρία για αυτές από τα ΣΑΕ1 γιατί τα είχα περάσει πιο πριν ( αλλά για τα ΣΑΕ2 που τις είχα διαβάσει είναι εξαιρετικές ) :
http://helit.org/ece-notes/sae1.pdfΒΗΜΑ 7: ΠΑΛΙΑ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ
Όσο πιο πολλά λυμένα θέματα αρχίζοντας από αυτό στο οποίο υπάρχει η λύση του ταξίαρχου, σημαντικό αυτό γιατί συνήθως βάζει το θέμα 2 στο οποίο πρέπει να σχεδιάσεις ένα PID ελεγκτή/σύστημα με κάποιες προδιαγραφές που σου δίνει όπου σε κάποιο σημείο πρέπει να χρησιμοποιήσεις μια τιμή από τα διάφορα διαστήματα τιμών που έχεις βρεις βάσει των περιορισμών που βάζουν οι διάφορες προδιαγραφές για να βρεις το επόμενο διάστημα τιμών που έχει αλλά πρέπει στη συνέχεια να εξετάσεις ξανά την ορθότητα τις απόφασης σου. Τέλος πρέπει να αποδείξεις ότι οι τιμές που έχεις επιλέξει πληρούν τους περιορισμούς που σου έχει δώσει.
P.S Ελπίζω να βοήθησα σε κάποιον έστω μικρό βαθμό. Όποιος/α θέλει να προσθέσει, αλλάξει, διαφωνήσει κτλ. πολύ ευχαρίστως (γιατί σίγουρα θα έχω παραλείψει κάτι σημαντικό μιας και πάνε 3 χρόνια τώρα) ώστε να προκύψει όσο το δυνατό ένα φροντιστηριακό flow για το μάθημα επειδή είναι γεγονός ότι η διδασκαλία του δεν είναι και ότι καλύτερο.
edit by leukos: add tag