THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Περιβάλλον => Topic started by: Nikos_313 on April 29, 2023, 13:52:06 pm



Title: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Nikos_313 on April 29, 2023, 13:52:06 pm
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για την κλιματική αλλαγή και πήρε θέση για την πιθανότητα να δούμε στην Ελλάδα θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει εδώ και καιρό χτυπήσει καμπανάκι:

«Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί, στην Ελλάδα το μέλλον θα θυμίζει κάτι από Αφρική».

Ο Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε στο MEGA τις προβλέψεις για το επίπεδο που θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες το φετινό καλοκαίρι: «Είναι πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι. Σε ολόκληρο τον κόσμο οι προοπτικές για το επόμενο καλοκαίρι είναι δυσοίωνες. Και αυτό το υπογραμμίζουν οι μεγάλες θερμοκρασίες οι οποίες αυτή την στιγμή υπάρχουν στην Ισπανία, στην Γαλλία αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα αυτά εντάσσονται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση».

Και επεξήγησε ο καθηγητής σχετικά με την κλιματική κρίση: «Κλιματική κρίση σημαίνει ότι αυξάνει η θερμοκρασία αργά και σταθερά, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Όχι μόνο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, της μόλυνσης της ατμόσφαιρας, της βιοποικιλότητας, όλα αυτά ουσιαστικά καταλήγουν στην ερημοποίηση. Μία ”Σαχάρια εικόνα”, όπου δεν υπάρχει βιοποικιλότητα και κυρίως δεν υπάρχει η επάρκεια νερού και υπάρχει απογύμνωση του εδάφους και βεβαίως δασικές φωτιές».

Πηγή: https://www.athensvoice.gr/epikairotita/ellada/798782/klimatiki-allagi-ta-senaria-gia-thermokrasies-eos-kai-50-vathmous-stin-ellada-ti-leei-o-lekkas/

Περισσότερα εδώ: https://www.newsit.gr/ellada/akraio-senario-gia-thermokrasies-eos-kai-50-vathmous-kelsiou-stin-ellada-ti-leei-o-eythymios-lekkas/3758627/


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκ
Post by: Mr Watson on April 29, 2023, 14:16:47 pm
Τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας κάθε μήνα καταρρίπτονται σχεδόν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια. Θεωρώ βέβαιο ότι η κατάσταση δεν θα αλλάξει άμεσα και είναι απόλυτα φυσικό να δούμε νέα ρεκόρ και το προσεχές καλοκαίρι... Δυστυχώς...

Επισυνάπτω ένα άρθρο που κοινοποίησε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στον λογαριασμό του στο φβ: άρθρο (https://climatebook.gr/rekor-thermokrasias-apriliou-stin-evropi/)

Ρεκόρ θερμοκρασίας Απριλίου στην Ευρώπη

Επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις προβλέψεις των μοντέλων καιρού των προηγούμενων ημερών, στις 27 Απρίλιου 2023 καταγράφηκε η πιο ζεστή ημέρα στην Ευρώπη στα χρονικά για τον μήνα Απρίλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στην Ισπανία και ειδικότερα στο αεροδρόμιο της Κόρδοβα το απόγευμα της Πέμπτης 27/04/2023 έφτασε τους 38.8°C, τιμή που αποτελεί ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για την Ισπανία για τον μήνα Απρίλιο καθώς και τη νέα υψηλότερη θερμοκρασία πανευρωπαϊκά για τον μήνα Απρίλιο.

Εκτός της Ισπανίας και στην Πορτογαλία και στο Μαρόκο την Πέμπτη, 27 Απρίλιου 2023 καταγράφηκε η πιο ζεστή ημέρα στα χρονικά για τον μήνα Απρίλιο.


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Elliot Alderson on April 29, 2023, 23:56:26 pm
Ενδιαφέρον...

Πάντως πολύ βολικό το ότι οι προειδοποιήσεις αυτές ρε παιδί μου είναι απλά προειδοποιήσεις, που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά. Εξάλλου, γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο αφού ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας αυτή τη στιγμή, η κλιματική αλλαγή, ίσα που πιάνει κάνα 10λεπτο στις ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης κάθε μια βδομάδα αποκλειστικά και μόνο το καλοκαίρι. Πολύ βολικό επίσης ότι δεν φρόντισε καμία κυβέρνηση να ανανεώσει τα σχολικά βιβλία ώστε να αναφέρουν την κλιματική αλλαγή για πάνω από μια-δυο παραγράφους, ούτε και ενημέρωσε κάπως τον κόσμο που δεν βρίσκεται στο σχολείο πια για τον κίνδυνο.

Πολύ βολικό που αυτές τις εκλογές όλοι νοιάζονται για το ποιός θα καταστέψει την χώρα λιγότερο και κανένας για τον πλανήτη. Αυτό έχει να πει πολλά για το πώς καταντήσαμε τη χώρα αλλά και κάθε χώρα σχεδόν της Δύσης. Γιατί να νοιαστεί κανείς για τον πλανήτη, αφού σχεδόν κανένα κόμμα δεν έχει κάποιο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που δουλεύουν στην ΔΕΗ να μην ξέρουν αν θα έχουν δουλειά στα επόμενα 5 χρόνια, καθώς εδω και χρόνια ούτε έλαβαν, ούτε πρόκειται να λάβουν απάντηση για το τί θα συμβεί στον τόπο τους όταν κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες στις οποίες βασιζόταν η τοπική οικονομία. Κοιτάξτε όμως τι κάναμε: Επενδύσαμε εκατομμύρια στην πολιτική προστασία για την οποία τώρα μπορούμε να καυχηθούμε! Οι σεισμόπληκτοι στην Κρήτη ακόμη μένουν σε οικίσκους;;; Ας μην το συζητήσουμε αυτό.
https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/383426_kriti-enamisi-hrono-sto-perimene-oi-seismopliktoi-ti-diekdikoyn (https://www.efsyn.gr/efkriti/koinonia/383426_kriti-enamisi-hrono-sto-perimene-oi-seismopliktoi-ti-diekdikoyn)

Είναι κάπως βολικό το ότι δεν έχουμε όμως σχέδιο για το πώς θα αποτρέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη! Βλέπετε, η Ευρώπη για παράδειγμα μας "χάρισε" ένα μεγάλο ποσό χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε για τον παρακάτω σκοπό:

Ειδικότερα, τα κεφάλαια αναμένεται να αξιοποιηθούν κυρίως στην αναβάθμιση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και υποδομών, την ψηφιοποίηση των οικονομιών, την αντιμετώπιση των κλιματολογικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων, την ενίσχυση των δράσεων πράσινης ανάπτυξης και τη μετεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στη νέα οικονομία και να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανεργία.

Το ότι δεν έχουμε κάνει κάποια υπόσχεση μας επιτρέπει λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα χρήματα αυτά, τα οποία έχουν ως σκοπό καθαρά τις πράσινες επενδύσεις, για επενδύσεις τύπου Ελληνικός Χρυσός με ποσά όπως αυτό των 100 εκατομμυρίων ευρώ:
https://www.capital.gr/epixeiriseis/3687510/ellinikos-xrusos-sumfonia-xrimatodotisis-upsous-680-ekat-gia-to-ergo-ton-skourion/ (https://www.capital.gr/epixeiriseis/3687510/ellinikos-xrusos-sumfonia-xrimatodotisis-upsous-680-ekat-gia-to-ergo-ton-skourion/)

(Βολικό και αυτό γιατί έγινε εν μέσω της βολικής πανδημίας του κόβιντ, η οποία ενώ την παρουσιάζουμε ως τραγωδία, ήταν μία πολύ βολική στιγμή να περάσουμε όποιον νόμο θέλαμε όσο οι πολίτες και τα ΜΜΕ ήταν απασχολημένα με τον τραγικό θάνατο πολλών συμπολιτών τους).

Και είναι πολύ βολικό το ότι τώρα ξεκίνησαν να βγαίνουν ηλεκτροκίνητα ΙΧ επειδή μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις επενδύσεις μας στις εξορύξεις λέγοντας ότι οι τα πολύτιμα υλικά των μπαταριών κάθε αυτοκινήτου πρέπει κάπως να βγούν από το έδαφος. Θα βάλουμε και καμία πρίζα φόρτισης αυτοκινήτου δίπλα από τον δρόμο και μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πια εξυγχρονισμένοι και έτοιμοι για την εποχή του εξηλεκτρισμού!! Τι βολικό που κανείς δεν ρωτάει πού θα βρεθούν οι πόροι για την δημιουργία τόσων μπαταριών, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές αερίων που χρειάζονται για την κατασκευή τους; Τι βολικό που κανείς δεν αναρωτιέται αν είναι τελικά απαραίτητο να έχουν όλοι δικό τους ΙΧ, ή αν με κατάλληλη συγκοινωνία μέσα στην πόλη και εναλλακτικές για ταξίδια εκτός πόλης μπορούμε να καταστήσουμε τα ΙΧ αχρείαστα. Βολικό σίγουρα επειδή δεν θα πρέπει και να εκνευρίσουμε τους φίλους μας της αυτοκινητοβιομηχίας οι οποίοι προσπαθούν να πλουτίσουν κιάλλο από αυτή τη μετάβαση. Εξάλλου πάντα τα άτομα που έβλεπαν "κρίση" και μετέφραζαν σε "ευκαιρία" μας ήταν αρκετά συμπαθητικά.

Βολικό το γεγονός ότι οι πολίτες σήμερα δουλεύουν εξουθενωτικά 8ωρα + πολλές φορές απλήρωτες υπερωρίες, γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι και είτε κάνουν δουλειές και εκεί, είτε περνάνε χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα ή οτιδήποτε άλλο έχουν ενέργεια να κάνουν. Σίγουρα δεν έχουν ενέργεια όμως να ενημερωθούν πλήρως για τα χιλιάδες ζητήματα που προκύπτουν κάθε μέρα, μερικά από αυτά ίσως καταλήγουν να είναι και ψέματα, μια σκανδαλιά ενός χρήστη του διαδικτύου ή μιας σελίδας η οποία ήθελε λίγα παραπάνω κλικ. Ω! Τι βολική και αυτή η σκανδαλιά όμως! Έκανε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται καμία πληροφορία πια. Που σημαίνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται κυρίως ανθρώπους, συνεπώς με κάποια διαλεκτικά τρικ μπορούμε εύκολα να κάνουμε λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Εξάλλου εμείς δεν φαινόμαστε έμπιστοι, καλοί οικογενειάρχες και θρήσκοι άνθρωποι;

Μα και βέβαια! Η όλη κατάσταση της έλλειψης ελεύθερου χρόνου είναι βολική επειδή η δημοκρατία δουλεύει καλύτερα όταν δεν έχεις χρόνο να το ψάξεις πολύ το πράγμα... Ή τουλάχιστον δουλεύει καλύτερα για εμάς...
Τι και αν η τεχνολογία πια προσφέρει μεγαλύτερη παραγωγικότητα με λιγότερο κόπο; Αυτό είναι ευκαιρία όχι να μειώσουμε τις ώρες και τον φόρτο εργασίας, αλλά να απολύσουμε, επειδή αν δεν είναι κανείς έτοιμος να δώσει την ψυχή του
στην δουλειά του και δεν αφιερώσει όλη του την ημέρα σε αυτή, μήπως δεν την αγαπάει όντως αρκετά; Σίγουρα πάντως δεν είναι επειδή οι άνθρωποι κοστίζουν λιγότερο από τις μηχανές και εμάς μας νοιάζουν μόνο τα πλούτη.

Τελειώνοντας λοιπόν το σεντόνι, έχω να πω ότι το πιο βολικό από όλα για εμάς είναι η αδράνεια. Σίγουρα μην πάρετε μέρος στις δράσεις των παρακάτω ομάδων, επειδή αυτό θα μας φόβιζε λίγο παραπάνω από ένα σχόλιο στο φβ ή ένα angry react όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί. Πολύ βολικό και αυτό.
https://www.facebook.com/ClimateStrikeThess (https://www.facebook.com/ClimateStrikeThess)
https://www.facebook.com/enviroauth/ (https://www.facebook.com/enviroauth/)

Όσο ο πλανήτης θερμαίνεται και οι κλιματικοί πρόσφυγες αυξάνονται, το χειρότερο που θα μπορούσατε να κάνετε για εμάς είναι να δείξετε αλληλεγγύη στα άτομα που έχουν ανάγκη και να βοηθήσετε στο να έχουν ένα δικαίωμα για αξιοπρεπή ζωή, μια ζωή που εμείς τους στερήσαμε λόγω της απληστίας μας. Να σιγουρευτείτε ότι όσο ταίζουμε ξένους πολέμους με χρήμα και όπλο, εσείς θα συνεχίσετε να μην λέτε τίποτα, και όταν αναπότρεπτα οι πρόσφυγες των πολέμων αυτών έρθουν στο κατώφλι της πόρτας μας, το βλέπουμε ότι είναι καθήκον μας να σας προστατεύσουμε από την περίεργη κουλτούρα και το περίεργο χρώμα του δέρματός τους. Τι και αν για την μετακίνησή τους ευθυνόμαστε εμείς ή οι φίλοι μας;

Μην ανησυχείτε... Τα τανκς σε λίγα χρόνια θα βγαίνουν και σε ηλεκτρικά.


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: The Audacious AI on April 30, 2023, 02:35:40 am

Είπες πολλά. Πολλά σωστά και πολλές ψιλοανακρίβειες. Αρχικά, το τι κάνουμε στην Ελλάδα είναι λιγάκι irrelevant. Πάντα ακολουθούσαμε και ακολουθούμε τάσεις.

ίσα που πιάνει κάνα 10λεπτο στις ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης κάθε μια βδομάδα αποκλειστικά και μόνο το καλοκαίρι

Το μεγαλύτερο παράπονό μου σε αυτό είναι το τι παρουσιάζουν. Ποιο είναι το πρόβλημα; Η υπερθέμανση του πλανήτη (άρα οι ρύποι;); Το ότι τελειώνουν οι πόροι; Το πόσιμο νερό; Το πλήθος των σκουπιδιών; Κάτι άλλο; Για εμένα κατά 99% είναι το πρώτο. Το σύγχρονο μιντιακό οικολογικό κίνημα εστιάζει σε δράσεις όπως οι πλαστικές σακούλες που είναι άκρως παραπλανητικές και μερικές φορές και άστοχες. πχ δες εδώ  (https://www.linkedin.com/pulse/how-many-times-must-bag-reused-more-environmentally-friendly-chua/). (ας βάλω και την εικόνα. Πόσες φορές πρέπει να ξαναχρησιμοποιήσεις διάφορες σακούλες για να ισοφαρήσεις την σπατάλη μιας πλαστικής)
(https://media.licdn.com/dms/image/C5612AQFnrLxYIS5edA/article-cover_image-shrink_423_752/0/1629963838828?e=1687996800&v=beta&t=ssCf3-bATPi71R_ZWkydnlmeNFYruvBOwzyNvFWS2v8)

Απλώς τα μέσα και το κίνημα, για κάποιον λόγο που δεν καταλαβαίνω, δεν στρέφουν την προσοχή τους στους τομείς που γίνονται οι πραγματικές σπατάλες όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές και η βιομηχανία.

Πολύ βολικό επίσης ότι δεν φρόντισε καμία κυβέρνηση να ανανεώσει τα σχολικά βιβλία ώστε να αναφέρουν την κλιματική αλλαγή για πάνω από μια-δυο παραγράφους

Ε είσαι άδικος. Π (http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2280/Meleti-Perivallontos_D-Dimotikou_html-empl/) Έχει ολόκληρη ενότητα Η φύση είναι το σπίτι μας (Φυσικό Περιβάλλον και Προστασία). 12 κεφάλαια για οικοσυστήματα, ρύπανση, απορρίματα, νερό, δάση κτλ. Και αυτό είναι στα παλαιακά Ελληνικά βιβλία. Αν δεν κάνω λάθος έκδοση 2006.

όλοι νοιάζονται ... κανένας για τον πλανήτη. Αυτό έχει να πει πολλά για το πώς καταντήσαμε τη χώρα αλλά και κάθε χώρα σχεδόν της Δύσης.

Αρχικά για να το δούμε πολιτικά, οι πράσινοι το 1979 πήραν 2.4% στις ευρωεκλογές (σε επίπεδο ΕΕ) και 0 έδρες. Το 1989 πήραν 7.4% και 25 βουλευτές. Το 2019 πήραν 10% και 67 βουλευτές που είναι το 11.4% του ευρωκοινοβουλίου.  Σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία συμμετέχουν και στην κυβέρνηση.

Όσον αφορά το πως κατέντησε η δύση θα σου δείξω ένα διάγραμμα δυο διαγράμματα  ;D

Αρχικά αυτό:
(https://i.imgur.com/Zg22C6V.png)
Η "Δύση" έχει λιγότερο από το 1/3 τον εκπομπών πλέον. Και μέσα στην δύση μετράω και την Ρωσία.

Και μετά αυτό:
(https://ourworldindata.org/exports/annual-co2-emissions-per-country_v44_850x600.svg)

όπου δείχνει ξεκάθαρα πως η Δύση έχει σταματήσει να αυξάνει τις εκπομπές Co2 εδώ και χρόνια. Αλλού είναι το πρόβλημα.


Γιατί να νοιαστεί κανείς για τον πλανήτη, αφού σχεδόν κανένα κόμμα δεν έχει κάποιο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση

Στην Ελλάδα το έχουμε αυτό να πάμε χύμα. Εδώ  (https://balkangreenenergynews.com/greece-produces-record-47-1-of-electricity-from-renewables-so-far-in-2022/)λέει πως τάχα έχουμε 47.1% ανανεώσημες. Αντίστοιχα  (https://www.cleanenergywire.org/news/renewables-cover-50-german-electricity-consumption-first-quarter-2022)και η Γερμανία κινείται στα ίδια πλαίσια >50%

Σίγουρα δεν έχουν ενέργεια όμως να ενημερωθούν πλήρως για τα χιλιάδες ζητήματα που προκύπτουν κάθε μέρα, μερικά από αυτά ίσως καταλήγουν να είναι και ψέματα

Αυτό πάντα ήταν ένα θέμα. Για ολόκληρο τον χώρο της πολιτικής και την ενημέρωσης.

---------------------
Για τα υπόλοιπα δεν έχω να πω κάτι. Πάνω κάτι συμφωνώ. Μόνο θέλω να προσθέσω πως να δεις την ευρύτερη εικόνα, ίσως λίγο απλοϊκά, τον πόλεμο στην Συρία είναι ένας πόλεμος με έντονα περιβαλλοντικά αίτια. Την προηγούμενη δεκατία υπήρχαν ξυρασίες με αποτέλεσμα άνεργοι νέοι, κυρίως άντρες, να βρεθούν στις πόλεις εγκαταλείποντας τις αγροτικές περιοχές τους. Οπότε η έκρηξη της ανεργείας και οι άθλιες πλέον συνθήκες ήταν ένα εκρηκτικό μίγμα που έδεσε με άλλα πολλά προβλήμα του Συριακού κράτους.


edit: Διόρθωσέ με αν κάνω κάπου λάθος.


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Apostolof on April 30, 2023, 13:53:21 pm
@ Elliot Alderson επεκτείνεται σε πολλά θέματα για να paint a picture του πως έφτασε η κατάσταση εδώ και γιατί δεν αλλάζει. Κάποια έχουν και πολιτική χρειά που μπορεί κανείς να τα βλέπει διαφορετικά. Το endpoint που αντιλαμβάνομαι εγώ και στο οποίο συμφωνώ είναι ότι ο καταναλωτισμός (της δύσης) ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα αυτά. Εγώ θα προσθέσω επίσης ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα στο οποίο ο καταναλωτισμός αυτός ευδοκιμεί, από τη φύση του και τις αξίες που θέτει για την ανάπτυξη της οικονομίας βάζει σε δεύτερη μοίρα την οικολογία.


Νομίζω είναι λάθος και πολύ επιφανειακό σε κάποια σημεία take.

Αρχικά, δε στοχεύουν όλες οι οικολογικές προσπάθειες στη μείωση των εκπομπών. Για παράδειγμα, οι σακούλες που λες εσύ, αλλά γενικότερα το πλαστικό μίας χρήσης, μέσα από την αποσύνθεση ευθύνεται για την ύπαρξη μικρο/νανοσωματιδίων στο περιβάλλον και κυρίως στα ύδατα όπου καταλήγει σημαντικό μέρος του. Αυτό είναι άμεσο πρόβλημα για τη θαλάσσια ζωή αλλά και δυνητικά μεγάλο πρόβλημα για τον άνθρωπο αφού δεν κατανοούμε επαρκώς την επίδρασή του πάνω μας.

Στο πλαστικό συγκεκριμένα έχουν παίξει μεγάλο ρόλο τα lobbies των πετρελαϊκών εταιριών που προωθούν για χρόνια τη θέση ότι είναι η χρήση του δεν είναι προβληματική επειδή μπορούμε να το ανακυκλώσουμε. Αλλά αυτή η θέση δοκιμάζεται ολοένα και περισσότερο από μελέτες που δείχνουν ότι όχι μόνο ένα μικρό ποσοστό του πλαστικού μας ανακυκλώνεται, αλλά ακόμα μικρότερο ποσοστό επαναχρησιμοποιείται τελικά λόγω της κακής του ποιότητας, μεγαλύτερης τιμής ή/και των προτιμήσεων των εταιριών/ της αγοράς. Ένα τρελό που έχω ακούσει είναι ότι από την Αμερική στέλνουν με καράβια το πλαστικό που έχουν συλλέξει για να ανακυκλωθεί στην Ασία (δε θυμάμαι χώρα ακριβώς)! Πράσινη ανάπτυξη :D
https://www.theguardian.com/us-news/2019/jun/17/recycled-plastic-america-global-crisis

Για τους πράσινους, το γεγονός ότι υπάρχει ένα πολιτικό σχήμα που προωθεί κάποια υλοποίηση "πράσινης" πολιτικής και τα ποσοστά που παίρνει αυτό το σχήμα δεν είναι δείκτης για κάτι. Μπορεί να είναι χαμηλά επειδή προωθεί μια υλοποίηση με την οποία δε συμφωνεί ο κόσμος ή επειδή κατά τα άλλα έχει κακές θέσεις σε μη περιβαλλοντικά θέματα. Πρέπει συνολικά να υπάρξει στροφή στην πολιτική από όλο το φάσμα, όχι ένα κόμμα.

Το μεγαλύτερο λάθος στο post είναι η εξάλειψη των ευθυνών από τη δύση. Από το site που πήρες (υποθέτω) τα διαγράμματα (https://ourworldindata.org/co2-emissions), δεν κοίταξες να ερμηνεύσεις και τα υπόλοιπα. Αλλά ούτε και σε αυτά που έβαλες έκανες δίκαια ανάλυση.

Για παράδειγμα, στο πρώτο διάγραμμα δε σου φαίνεται περίεργο που από τα τέλη των 70s ήδη έχει σταματήσει η αυξητική τάση στις εκπομπές σε Ευρώπη και Αμερική; Σε δυόμιση δεκαετίες που δεν υπήρχαν ανανεώσιμες αλλά η κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται, κάπως κατάφερε η δύση και αρχικά σταθεροποίησε - μετά μείωσε τις εκπομπές της.

Παρακάτω βλέπουμε τους ρύπους per-capita που δείχνουν μία άλλη εικόνα. Η δύση καίει πολύ περισσότερο από την Ασία. Αυτό συμβαδίζει φυσικά και με την κοινή λογική, κανείς δε φαντάζεται τον μέσο Ινδό ή Κινέζο να καίει το air condition όλη μέρα και να έχει δύο αμάξια.

Τ (https://ourworldindata.org/consumption-based-co2) δείχνει μία καλύτερη εικόνα. Οι ρύποι στη δύση μειώθηκαν γιατί μετέφερε την παραγωγή της στην ανατολή. Προφανώς, η Ασία θα έχει μεγαλύτερες εκπομπές αφού όλες οι εταιρίες κατασκευάζουν πλέον τα προϊόντα τους εκεί.

Τα γράφω όλα αυτά ως απάντηση σε αυτό:

Αλλού είναι το πρόβλημα

που υπονοεί πως οι πρακτικές της Ασίας είναι το πρόβλημα και ιδιαίτερα η Κίνα και η Ινδία. Αυτό είναι κάτι που ακούγεται αρκετά τα τελευταία χρόνια, κυρίως από Αμερικάνους. Άσχετα με τα παραπάνω που έγραψα σχετικά με το πως είναι προϊόν του καταναλωτισμού της ίδιας της δύσης, υπάρχει η άλλη οπτική γωνία.

Από το ίδιο site, υπάρχει το γράφημα των ρύπων ανά χώρα διαχρονικά (https://ourworldindata.org/grapher/annual-share-of-co2-emissions). Εκεί βλέπουμε πως αν ολοκληρώσουμε τις καμπύλες οι ρύποι της Κίνας και της Ασίας δεν είναι τίποτα μπροστά στη δύση. Μία χώρα που βρίσκεται σε ανάπτυξη έχει ανάγκη να εκπέμψει ρύπους. Αυτό είναι δεδομένο. Η δύση έχτισε τα σπίτια και τις υποδομές της από μπετόν (το μπετό είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στην κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως). Τώρα που θέλει να κάνει το ίδιο η ανατολή για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσής της όμως, λέμε ότι είναι προβληματικό.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η φιλελεύθερη πολιτική της δύσης έχει ιδιωτικοποιήσει πολλούς τομείς (βλέπε ενέργεια) εδώ και χρόνια. Η ιδιωτικοποιήσεις αυτές έχουν συστηματικά οδηγήσει:
- στον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης στην έρευνα και γνώση καθώς και
- (ίσως πιο σημαντικά) στη δημιουργία αυστηρού κλίματος σε ό,τι αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων

Οδηγώντας έτσι στην ιδιωτικοποίηση της πληροφορίας. Αυτό προκαλεί προβλήματα στην προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες πρέπει να επαν-εφεύρουν τον τροχό. Μέχρι η έρευνα (ιδιωτική και δημόσια) και η πρακτική μηχανική στην Κίνα να φτάσει τις "κλειστές" καινοτομίες που πέτυχε πριν χρόνια η δύση, η παραγωγή, διαχείριση και κατανάλωση της ενέργειας στην ανατολή θα έχει ένα μεγάλο καπέλο λόγω της χαμηλότερης αποδοτικότητάς της.

Τέλος, μία σοβαρή (διεθνής) πολιτική θα σήμαινε αναγκαστικά μεγαλύτερο έλεγχο στο που, πως και με τι περιβαλλοντικό κόστος κατασκευάζονται τα προϊόντα.

Δεν μπορεί η κάθε εταιρία να κατασκευάζει ρούχα/παπούτσια με απαρχαιωμένο και ανεξέλεγκτα ρυπογόνο εξοπλισμό και μεθόδους, τα οποία χαλάνε μέσα σε ένα χρόνο, ενώ μεγάλο ποσοστό τους δεν πωλείται καν και καταλήγει σε χωματερές.
Δεν μπορεί ο μέσος πολίτης να αλλάζει κινητό κάθε χρόνο, να έχει 1-2 αμάξια και 3 υπολογιστές.
Δεν μπορεί οι ίδιες οι δυτικές χώρες που διαφημίζουν τις ανανεώσιμες πηγές τους, να αγοράζουν τα υλικά για τις ανεμογεννήτριες και τα πάνελ τους από μέρη τα οποία καταστρέφονται περιβαλλοντικά λόγω της εξόρυξης και έχουν παιδική εργασία.

Αυτά όμως δε συνάδουν με τον τρόπο που λειτουργεί ο καπιταλισμός, οπότε κάνουμε τα στραβά μάτια, αρκεί η πωλήσεις κάθε quarter να ανεβαίνουν.


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Elliot Alderson on April 30, 2023, 13:55:40 pm
Αρχικά, το τι κάνουμε στην Ελλάδα είναι λιγάκι irrelevant. Πάντα ακολουθούσαμε και ακολουθούμε τάσεις.

Αυτό ισχύει αλλά έχουμε: α) Την τεχνογνωσία β) την ανάγκη για την οικονομία μας να πρωτοπορήσουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση ή το λιγότερο να μην καταστρέψουμε τους τουριστικούς παράδεισους που μας δίνουν το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων μας ετησίως. Οπότε εγώ θα έλεγα ότι ήρθε η ώρα να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος. Τουρισμός, γεωργία και κτηνοτροφία εξαρτούνται κατά μεγάλο βαθμό από αυτό και τυχαίνει να είναι από τα μόνα πράγματα που εξάγουμε.

Το σύγχρονο μιντιακό οικολογικό κίνημα εστιάζει σε δράσεις όπως οι πλαστικές σακούλες που είναι άκρως παραπλανητικές και μερικές φορές και άστοχες.

Ισχύει ότι μια τέτοια πρακτική δεν δουλεύει, δεν γνωρίζω γιατί συνεχίζουν να την προβάλλουν. Η υποψία μου είναι ότι κάποιοι των κινημάτων νιώθουν πολύ έντονα για την πλαστική σακούλα / πλαστικό καλαμάκι κλπ, και χάνεται η πραγματική ουσία. Θα υποψιαζόμουν επίσης ότι και αυτό βολικό είναι για τις πετρελαικές. Οποιοσδήποτε αντιπερισπασμός από τα εγκλήματά τους είναι ωφέλιμος. (Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ανακρίβεια αλλά θα υποθέσω ότι γνωρίζουμε όλοι για τα εγκλήματα των πετρελαικών και δεν θα δώσω παράδειγμα. Πραγματικά, αν δεν γνωρίζει κανείς δεν είναι δύσκολο να το ψάξει).

Απλώς τα μέσα και το κίνημα, για κάποιον λόγο που δεν καταλαβαίνω, δεν στρέφουν την προσοχή τους στους τομείς που γίνονται οι πραγματικές σπατάλες όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές και η βιομηχανία.

Εγώ σου είπα γιατί πιστεύω ότι συμβαίνει. Και τα μέσα μερικές φορές έχουν ιδιοκτήτες CEOs πετρελαικών εταιρειών, σίγουρα στο εξωτερικό αλλά βλέπε Open στην Ελλάδα. Εδώ θα μιλήσω με παράδειγμα και θα πώ για το BoM (Bureau of Meteorology) της Αυστραλίας. Αυτό το άρθρο προτείνω να το διαβάσουν όλοι. Για την ακρίβεια αν κάποιος διαβάσει κάτι από εμένα ποτέ, πρέπει να είναι αυτό το άρθρο:
https://michaelwest.com.au/undue-influence-oil-and-gas-giants-infiltrate-australias-bureau-of-meteorology/ (https://michaelwest.com.au/undue-influence-oil-and-gas-giants-infiltrate-australias-bureau-of-meteorology/)
Αν δεν έχεις χρόνο μπορείς να δεις αυτό το βίντεο
https://www.youtube.com/watch?v=-uXo7wtGW7M
που λέει για αυτό αλλά και για άλλα παρόμοια συμβάντα στην Αυστραλία. Προφανώς και συμβαίνουν σε ολο τον κόσμο όμως. Γιαυτό κιόλας η υπόθεση μου δεν είναι αβάσιμη αλλά βασισμένη με κάθε έννοια της λέξης  ;D

Ε είσαι άδικος. Π (http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2280/Meleti-Perivallontos_D-Dimotikou_html-empl/) Έχει ολόκληρη ενότητα Η φύση είναι το σπίτι μας (Φυσικό Περιβάλλον και Προστασία). 12 κεφάλαια για οικοσυστήματα, ρύπανση, απορρίματα, νερό, δάση κτλ. Και αυτό είναι στα παλαιακά Ελληνικά βιβλία. Αν δεν κάνω λάθος έκδοση 2006.

Η Μελέτη Περιβάλλοντος μου είχε ξεφύγει επειδή ποτέ δεν κάναμε εμείς. Όχι βέβαια γιατί δεν υπήρχε ως μάθημα, αλλά επειδή η δασκάλα μας επέλεγε να ασχοληθούμε περισσότερο με τα πιο σημαντικά μαθήματα όπως γλώσσα, μαθηματικά. Και αυτό βέβαια είναι το πρώτο πρόβλημα  :( . Ξαφνιάστηκα όταν λοιπόν την έφερες ως παράδειγμα, επειδή σκέφτηκα ότι ίσως κάτι έχει ξεφύγει από εμένα καθώς και από την γνωστή μου από Αθήνα που ασχολείται με το θέμα της ελλιπούς κλιματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Διαβάζοντας όμως το βιβλίο δεν μπορώ να δεχτώ το ότι είμαι άδικος... Οι λέξεις κλιματική αλλαγή / φαινόμενο του θερμοκηπίου / διοξείδιο του άνθρακα δεν εμφανίζονται ποτέ και στα σημεία που αφορούν την ρύπανση λέγονται πολύ επιφανειακά πράγματα (ότι επηρεάζουν την υγεία του ανθρώπου, ότι βγαίνουν από αυτοκίνητα και εργοστάσια κτλ). Αν η απάντησή σου σε αυτό είναι ότι τα παιδιά στην ηλικία αυτή δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τέτοιες έννοιες γιαυτό και δεν αναφέρονται, θα συμφωνήσω μαζί σου αλλά αυτό καταρρίπτει το ότι είμαι άδικος ως προς την γνώση που παρέχει η εκπαίδευση για το θέμα. Εμπειρικά ρώτησα δύο γνωστούς μου, η μία κοπέλα πολύ καλή διδάκτορας στο καλύτερο τμήμα πληροφορικής της Ελλάδας και ο άλλος με πτυχίο λογιστικής (αν τους κρίνουμε ως προς τα ακαδημαικά που οκ, είναι λίγο προβληματικό). Τους ζήτησα να μου εξηγήσουν τι είναι η κλιματική αλλαγή και μου έδωσαν εξήγηση για την τρύπα του όζοντος και αυτή όχι και τόσο καλή  :o .

Αρχικά για να το δούμε πολιτικά, οι πράσινοι το 1979 πήραν 2.4% στις ευρωεκλογές (σε επίπεδο ΕΕ) και 0 έδρες. Το 1989 πήραν 7.4% και 25 βουλευτές. Το 2019 πήραν 10% και 67 βουλευτές που είναι το 11.4% του ευρωκοινοβουλίου.  Σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Βόρεια Μακεδονία συμμετέχουν και στην κυβέρνηση.

Βασικά αυτό δεν είμαι σίγουρος γιατί το αναφέρεις επειδή μιλούσα για την Ελλάδα αλλά ντάξει θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όταν κάποιος παλεύει για να βγάλει τον μήνα είναι λογικό να μην νοιάζεται για τον πλανήτη. Δεν ρίχνω κάποια κατηγορία στους πολίτες αλλά ας μου επιτραπεί να σχολιάσω ότι αυτή η λογική της επιβίωσης (πώς θα βγάλω τον μήνα), είναι εν μέρη τεχνιτή γιατί κάποιους συμφέρει. Είναι λογικό οι πιο ανεπτυγμένες χώρες (αν και ο Βόρεια Μακεδονία με εξέπληξε), να έχουν πιο ψηλά στην ατζέντα τους το κλίμα.

Όσον αφορά το πως κατέντησε η δύση θα σου δείξω ένα διάγραμμα δυο διαγράμματα  ;D

Για την κατάντια της Δύσης έπρεπε να ήμουν πιο σαφής. Δεν εννοούσα σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά σε επίπεδο αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων που έχουμε αυτή τη στιγμή και δημιουργήθηκαν εν μέρει από τον τρόπο ζωής της Δύσης. Εγώ πιστεύω ότι ο δυτικός κόσμος έχει αρχίσει σιγά σιγά να ξυπνάει στο γεγονός ότι ο τρόπος ζωής του δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί. Το θέμα είναι να πάμε από το σιγά-σιγά στο γρήγορα γιατί δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Ένας ωραίος τρόπος να το δει κανείς είναι υπό το πρίσμα του αποικισμού. Φαίνεται ότι οι αποικιστικές πολιτικές που χρησιμοποιούνταν παλιά γύρισαν πίσω στις χώρες τους, και χρησιμοποιούνται πια από τους ίδιους τους Δυτικούς στον εαυτό τους. Φαίνεται σαν να έχουμε αποικίσει τους εαυτούς μας (ή τέλος πάντων τους εαυτούς τους επειδή η Ελλάδα ποτέ δεν συμμετείχε στον σύγχρονο αποικισμό) κατά κάποιον τρόπο. Για την κατάντια λοιπόν της Δύσης αναφέρομαι στο κομμάτι του νεοφιλελευθερισμού και των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές χώρες εν μέρει εξ αιτίας του. Είναι μεγάλο θέμα στο οποίο δεν μπορώ να επεκταθώ.

Όσων αφορά τα διαγράμματα τώρα. Νομίζω σημαντικό είναι να προσθέσουμε αυτό το διάγραμμα

(https://i.postimg.cc/j22rLddQ/image.png)

Είναι αλήθεια ότι η Δύση συμβάλλει στο 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών πια. Αυτό δεν συμβαίνει όμως επειδή σταμάτησε να εκπέμπει και τόσο πολύ. Είναι λίγο παραπλανητικό, επειδή το μόνο που σημαίνει είναι ότι μπήκαν και άλλοι κακοί παίκτες στο παιχνίδι, κυρίως η Κίνα. Κοιτώντας στο διάγραμμα των ιστορικών εκπομπών βλέπουμε ότι η Κίνα, επειδή ξεκίνησε να εκπέμπει αργότερα από την Ευρώπη και την Αμερική, δεν βαραίνεται από μεγαλύτερη ευθύνη αλλά μάλλον μικρότερη σε σχέση με την Αμερική και την Ευρώπη ως προς την κλιματική αλλαγή. Ούτως ή άλλως τίθεται και το εξής θέμα: Οι χώρες της Δύσης κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους επειδή αύξησαν τις εισαγωγές τους. Τώρα πια δεν χρειαζόταν μια τόσο δυνατή βιομηχανία μιας και η Κίνα κατάφερε να ενδυναμώσει τόσο πολύ τη δική της, που είναι οικονομικά λογικότερο να γίνονται εισαγωγές ρούχων, τεχνολογίας κλπ από Κίνα. Στην ουσία η Δύση δεν μείωσε τις εκπομπές της αλλά τις μετέφερε offshore.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει να μιλήσει για τα εκατομμύρια ανθρώπων που η Κίνα κατάφερε να σηκώσει από την φτώχεια τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν εξέπεμπε τόσο πολύ, και αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Κρίνοντας και από τον αυξημένο πληθυσμό και την νεαρή της ηλικία, η οικονομία της Κίνας είναι λογικό να έχει αυτή τη μορφή. Οι οικονομίες των δυτικών χωρών όμως διαφέρουν πια γιατί έχουν αναπτυχθεί αρκετά, πολλές φορές και παραπάνω απ'όσο χρειάζεται. Η Κίνα πρέπει να αναπτυχθεί (με όσο πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον γίνεται), επειδή με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να δώσει στους πολίτες της μια αξιοπρεπή ζωή (ας μην μιλήσουμε τώρα για τα προβλήματα ιδιωτικότητας και γενικά του CCP, εγώ αναφέρομαι σε φαι, νερό, στεγη). Η Δύση προσπαθεί να αναπτυχθεί περισσότερο επειδή έχει δώσει την ψευδαίσθηση στους πολίτες της ότι αυτό χρειάζεται να γίνει. Όμως η φτώχεια της Δύσης είναι τεχνιτή. Όσο και να αναπτυχθεί η οικονομία, αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι τα χρήματα θα πάνε στον λαό και αυτό το βλέπουμε συνεχώς. Ναι, είναι δυνατό η οικονομία να βελτιώνεται αλλά ο κόσμος να φτωχαίνει και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε πολλές χώρες της Δύσης.

edit: Το πόστ το ανέβασα πριν δω του Apostolof  οπότε κάποια πράγματα είναι παρόμοια. Με εκπλήσσει με τις γνώσεις του  :D



Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Apostolof on April 30, 2023, 14:06:59 pm
Διάφορα links, όχι ιδιαίτερα σχετικά με το topic:

Marine plastic pollution link (https://www.iucn.org/resources/issues-brief/marine-plastic-pollution)
Quote
...plastic makes up 80% of all marine debris found from surface waters to deep-sea sediments.
Plastic pollution threatens food safety and quality, human health, coastal tourism, and contributes to climate change.
There is an urgent need to explore new and existing legally binding agreements to address marine plastic pollution.

Plastic Fibers Are Found in 83% of the World's Tap Water, a New Study Reveals link (https://time.com/4928759/plastic-fiber-tap-water-study/)

Tiny Polystyrene Particles Detected in the Brain Just Two Hours After Ingestion link (https://neurosciencenews.com/polystyrene-brain-23079/)

Discovery and quantification of plastic particle pollution in human blood link (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412022001258)

Maritime shipping causes more greenhouse gases than airlines link (https://yaleclimateconnections.org/2021/08/maritime-shipping-causes-more-greenhouse-gases-than-airlines/)
Quote
Ships transport more than 10 billion metric tons of cargo each year, including clothing, electronics, and oil.

Almost all of these ships run on fossil fuels, so they emit a lot of carbon pollution.

The happiest number I've heard in ages link (https://billmckibben.substack.com/p/the-happiest-number-ive-heard-in)
Quote
Forty percent of the world’s shipping consists of fossil fuels to be burned.
...
Hell, eleven percent of the energy that America currently uses, according to Saul Griffith’s excellent book Electrify, simply goes to finding more energy.

The globalization of private knowledge goods and the privatization of global public goods link (https://academic.oup.com/jiel/article-abstract/7/2/279/794759)

Τέλος υπάχει αυτό το website το οποίο λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και άρα είναι down κάθε βράδυ! :D
Έχει διάφορα πολύ ενδιαφέροντα posts, κάποια ίσως είναι αρκετά hot takes. Βάζω ένα post εδώ, ανακαλύψτε τα υπόλοιπα:
How (Not) To Resolve the Energy Crisis link (https://solar.lowtechmagazine.com/2009/11/renewable-energy-is-not-enough.html)
Quote
Increasing the share of renewable energy will not make us any less dependent on fossil fuels as long as total energy consumption keeps rising.
...
In spite of the impressive development of wind power, Spain is now 3 times more dependent on fossil fuels for electricity generation than a decade ago
Αν είναι down μπορείτε ακόμα να το διαβάσετε από το wayback machine.


Title: Re: ξεριζώστε από μέσα σας κάθε συναίσθημα και ποστάρετέ το εδώ
Post by: Katarameno on July 07, 2023, 19:34:55 pm
Δε την παλεύω τη ζέστη  :angry4: ^boil^

Κλιματική κρίση - Ο πλανήτης «φλέγεται» και ο υδράργυρος σπάει κάθε ρεκόρ: «Οι υψηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων 100.000 ετών»

https://www.ethnos.gr/weather/article/269772/klimatikhkrishoplanhthsflegetaikaioydrargyrosspaeikatherekoroiypshloteresthermokrasiestonteleytaion100000eton

SOS εκπέμπει ο ΟΗΕ μετά την πιο ζεστή εβδομάδα στην Ιστορία: «Εκτός ελέγχου η κλιματική κρίση»

https://www.ethnos.gr/weather/article/269681/sosekpempeioohemetathnpiozesthebdomadasthnistoriaektoselegxoyhklimatikhkrish



Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Elliot Alderson on July 11, 2023, 22:39:46 pm

Ανακοπή καρδιάς λόγω της ζέστης δεν είναι καθόλου σπάνια σε τέτοιους καύσωνες. Φανταστείτε τώρα αυτός ο καύσωνας να συνέβαινε στην Ινδία πχ, όπου δεν έχουν aircondition (καθόλου σπάνιο, συμβαίνει συνέχεια παρόλο που τα ΜΜΕ δεν λένε τίποτα). Αποτελεί ένα ακόμη είδος θανάτου λόγω της κλιματικής αλλαγής, που δεν προσμετράται ούτε παρουσιάζεται ως θάνατος λόγω κλιματικής αλλαγής.


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι
Post by: Nikos_313 on July 14, 2023, 10:35:04 am
Σήμερα η πιο ζεστή μέρα του χρόνου (μέχρι στιγμής), το θερμόμετρο θα φτάσει τους 44 βαθμούς!

Ο Χθεσινός Χάρτης Μέγιστης Θερμοκρασίας στην χώρα:

(https://www.in.gr/wp-content/uploads/2023/07/MaxT_Jul13.jpg)


https://www.in.gr/2023/07/14/greece/kaysonas-kleon-stous-44c-thermometro-poies-ypiresies-vgazei-off-o-kleon/


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκ
Post by: Katarameno on July 14, 2023, 20:41:03 pm
Στους 58°C η θερμοκρασία εδάφους το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουλίου 2023

https://meteo.gr/article_view.cfm?entryID=2828
   

Cerberus's inferno: Europe is set to hit its hottest temperature EVER within days as 48C double heatwaves that are named after mythological guardians of Hell leave continent boiling in sweat

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12297771/Europe-set-hit-hottest-temperature-48C-double-heatwaves-boil-continent.html

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκ
Post by: Katarameno on July 15, 2023, 13:15:05 pm
100°C στην άσφαλτο στην πλατεία Ομόνοιας...

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/397620_ti-edeixe-i-thermiki-kamera-tin-ora-poy-ebraze-i-athina-binteo

Ένα μπράβο στο ξυπνοπούλι την δημαρχάρα τον Κώστα Μπακογιάννη και τις συσκευές του που δροσίζουν  όσο 30 δέντρα και τις μεταλλικές πέργκολες που έβαλε για δροσιά ^rolfmao^
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκ
Post by: Katarameno on July 19, 2023, 17:29:05 pm
A study in @NatureMedicine estimates there were over 61,000 heat-related deaths across Europe as a result of the summer heat waves of 2022. The findings show that Italy, Spain and Germany were among those that had the largest number of deaths. go.nature.com/3Q08xUo

https://twitter.com/NaturePortfolio/status/1681671506538168320
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκ
Post by: Katarameno on July 20, 2023, 14:19:21 pm
WTF?

https://freemeteo.gr/mobile/kairos/athina/7-imeres/pinakas/?gid=264371&language=greek&country=greece

Στις 23-25-26 Ιουλίου δείχνει για Αθήνα
46-47-48°C??!!! :o :o :o

Το okairos.gr που έχει αποδειχτεί πιο αξιόπιστο δίνει 41-42 και 44 στις 27 Ιουλίου
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Τα ακραία σενάρια για καύσωνα έως και 50 βαθμούς στην Ελλάδα το φετινό καλοκ
Post by: Katarameno on September 02, 2023, 12:15:55 pm
Γιατί δεν μπορεί η Πυροσβεστική στην Ελλάδα να σβήσει φωτιές τα τελευταία χρόνια?

Listen to ΓΑΒΡΙΗΛ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ στην Αγγελική Καρδιόλακα 30-08-23 by 989AlphaRadio on #SoundCloud
https://on.soundcloud.com/6e7fX

Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο να το ακούσετε.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)