THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Τηλεόραση - Ραδιόφωνο => Topic started by: dimakis on September 18, 2006, 23:56:59 pm



Title: «Κόβουν τις εκπομπές λόγου»
Post by: dimakis on September 18, 2006, 23:56:59 pm
ΕΚΤΟΣ ΕΡΤΖΙΑΝΩΝ Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ

«Κόβουν τις εκπομπές λόγου»

Έπειτα από δύο χιλιάδες εκπομπές λόγου, η ιστορικός και συγγραφέας Μαριάννα Κορομηλά επαύθη απαξιωτικά από την Ελληνική Ραδιοφωνία. Και μαζί της οι εκπομπές λόγου...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ

   
«Κάνοντας εκπομπές για την Ελλάδα συνέδεσα τον αρχαιολογικό χώρο με την ιστορία κάθε περιοχής. Προσπάθησα να δείξω ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι έξω τελικά από την καθημερινότητά μας, γιατί συνδέεται με τον τόπο που ζούμε», λέει η Μαριάννα Κορομηλά, που παύθηκε ύστερα από 31 χρόνια από την ΕΡΑ 

Τριάντα ένα χρόνια στο ραδιόφωνο, 2.000 εκπομπές λόγου, ερτζιανά ταξίδια ώς τις άκρες του Ελληνισμού, πρωτοπόρες εκπομπές που άνοιξαν κλεισμένα σύνορα κι έδωσαν στην ιστορία ζεστή ανθρώπινη φωνή, αυτή της ιστορικού και συγγραφέως Μαριάννας Κορομηλά, παύθηκαν αιφνίδια και βάναυσα από την ΕΡΑ.

Έτσι απαξιωτικά καταργήθηκε και η τελευταία και μακροβιότερη εκπομπή λόγου, που είχε αρχίσει στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ο Μάνος Χατζιδάκις με το Τρίτο Πρόγραμμα, έπειτα από 370 μήνες και την υπογραφή αμέτρητων συμβάσεων έργου.

«Άραγε πώς μετριέται η προσφορά σε μια σύμβαση έργου;», αναρωτιόταν χθες η Μαριάννα Κορομηλά. «Η περίπτωσή μου δεν είναι μία. Υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που παράγουν πραγματικό έργο και απολύθηκαν την ίδια εποχή που πολλές εκατοντάδες άλλοι με συμβάσεις εργασίας και έργου μονιμοποιήθηκαν. Νομίζω ότι υπήρξε μια μεθόδευση».

Μιλάτε για μεθόδευση στο κόψιμο της εκπομπής. Πού νομίζετε ότι στοχεύει;

«Εδώ και πολλά χρόνια, στα κρατικά ραδιοφωνικά μέσα, μειώνουν τις εκπομπές λόγου, στρέφουν το ραδιόφωνο στις ενημερωτικές μουσικές εκπομπές, όπως κάνουν τα ιδιωτικά ραδιόφωνα, και καταστρέφουν τον λόγο. Η έκπτωση της εκπομπής του λόγου δείχνει πως δεν ενδιαφέρει τους υπευθύνους αυτή η ποιότητα. Πιστεύω ότι ο κόσμος πληρώνει τα κρατικά ραδιόφωνα για να μπορεί να υπάρχει αυτή η ποιότητα, γιατί η λειτουργία του ραδιοφώνου απ' αυτήν αποκτά δύναμη, σημασία, αξία.

Ίσως γιατί αυτές οι εκπομπές, η ιστορική γεωγραφία την οποία εισήγαγαν, μετέδιδαν όχι μόνο την έμπνευση του ταξιδιού και το άγγιγμα του τόπου, αλλά εισήγαγαν μια οπτική στην κατανόηση της σημασίας όσων συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο ή τη Μέση Ανατολή. Μας έφεραν ξανά σε επαφή με τον άλλο με τον οποίο έχουμε ζήσει αιώνες μαζί. Ξανάβαλαν το ελληνικό κοινό στη μήτρα του και έδιναν την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε έναν κόσμο εμπιστοσύνης».

«Δεν μου δόθηκε καν η ευκαιρία να αποχαιρετήσω τους φίλους ακροατές... αυτό με στεναχωρεί βαθύτατα», έγραφε η Μαριάννα Κορομηλά σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε στο blogspot στο Ίντερνετ radiofono. gr μετα την απροειδοποίητη απόλυσή της και την κατάργηση της εκπομπής «Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο».

Αμέσως άναψαν τα blogspots στο Ίντερνετ και μέσα σε μικρό διάστημα κάπου 4.000 επισκέπτες πλημμύρισαν το Διαδίκτυο με αγανακτισμένα σχόλια. «Απέλυσαν τη μνήμη». «Ντροπή για τις βιαστικές τους αποφάσεις να ξεφορτωθούν στα γρήγορα ό,τι είναι πραγματικά ελληνικό. Η κυρία Κορομηλά έκανε την ελληνική ιστορία προσιτή στο πλατύ κοινό». Και κάποιος άλλος: «Πέσατε θύμα της αξίας σας, στη Γραικία δεν υπάρχουν θέσεις για Έλληνες...».

Πέντε γενιές ανθρώπων των γραμμάτων βρίσκονται πίσω από τη Μαριάννα Κορομηλά - από τον πρώτο τυπογράφο και εκδότη ημερήσιας εφημερίδας στην Αθήνα, τον θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Κορομηλά, τον υπουργό Λάμπρο Κορομηλά μέχρι τον πατέρα της δημοσιογράφο Γεώργιο Κορομηλά. Η ίδια σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία στο Παρίσι, ασχολήθηκε με τις ξεναγήσεις κι αναζήτησε την έννοια της πατρίδας, τον οικουμενικό χαρακτήρα του Ελληνισμού στην επαφή με τους ανθρώπους.

Το 1985, η Μαριάννα Κορομηλά άνοιξε δρόμους με την ίδρυση της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα», που όργωσε και εξερεύνησε με αρχαιολογικές εκδρομές την Εγγύς Ανατολή και τις πατρίδες του Ελληνισμού και δημιούργησε ένα «στέκι» στην καρδιά της Αθήνας, που έφερε ξανά στο προσκήνιο τις αξίες της ελληνικής κουζίνας και διατροφής, αλλά και της παιδείας. Έναν τόπο συναντήσεων συζητήσεων και εκδηλώσεων που προκάλεσαν αίσθηση που το στέκι επλήγη από τον σεισμό και δεν ξανάνοιξε...


«Ανοιχτοσύνη: ο ελληνικός τρόπος»
«Ο ελληνικός τρόπος είναι να είσαι ανοιχτός με τους άλλους, να είσαι οικουμενικός πάνω σε μια βάση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης», πιστεύει η Μαριάννα Κορομηλά. «Ελληνικότητα είναι να αναζητάς τις ομοιότητες, να τα βρίσκεις με τους άλλους, όποιοι κι αν είναι, με τη διπλωματία και τη συναλλαγή» έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή της η ακούραστη παθιασμένη ταξιδιώτισσα που την «άδειασαν», αντί να της απονείμουν διακρίσεις για την πρωτοπόρα δουλειά της να ρίξει τα σύνορα της ψυχροπολεμικής απομόνωσης και να ενώσει ξανά τα νήματα που συνδέουν τον Ελληνισμό με την οικουμενική διάσταση και τους γείτονές του.

ΤΑ ΝΕΑ , 18/09/2006 , Σελ.: P23
Κωδικός άρθρου: A18642P231

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18642&m=P23&aa=1


Title: Re: «Κόβουν τις εκπομπές λόγου»
Post by: dimakis on September 18, 2006, 23:59:36 pm
http://www.radiofono.gr/node/281?PHPSESSID=7635cb2d08699263fb2f3bb46a8ccc41


Εκτός ΕΡΑ μετά από 31 χρόνια

Απολύθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία, μετά από 31 μήνες ραδιοφωνικής παρουσίας. Η συγγραφέας-ιστορικός και εξέχουσα ραδιοφωνική παραγωγός του Δεύτερου, αναγκάστηκε σε αποχώρηση από το κρατικό ραδιόφωνο, καθώς δεν μπορούσε να ανανεωθεί ξανά η σύμβασή της με την ΕΡΤ. Διαβάστε την επιστολή της:

Μία άκομψη απόλυση μετά από τριακόσιους εβδομήντα μήνες (ή τριάντα χρόνια και δέκα μήνες: Σεπτέμβριος 1975-Ιούνιος 2006). Η συνεργασία μου με την Ελληνική Ραδιοφωνία (τότε ΕΙΡΤ) άρχισε το καλοκαίρι του 1975, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ετοίμαζε το νέο Τρίτο Πρόγραμμα.

Μαριάννα Κορομηλά

Τελικά, βγήκαμε στον αέρα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Από τότε, η σχέση μου με το κρατικό Ίδρυμα είναι αδιάλειπτη.

Με συμβάσεις ("προσχώρησης", όπως χαρακτηρίζονται, όταν οι όροι που θέτει η εργοδοτική πλευρά είναι δεδομένοι και αδιαπραγμάτευτοι) αρχικά ανά εκπομπή, αργότερα με σύμβαση έργου (άλλοτε μηνιαίας διάρκειας κι άλλοτε τρίμηνης ή εξάμηνης) δούλεψα ως εξωτερικός συνεργάτης-παραγωγός "επί μονίμου βάσεως" επί 370 μήνες. Σχεδόν τριάντα ένα χρόνια, χωρίς δέκατους τρίτους-δέκατους τέταρτους μισθούς και με πενιχρές αμοιβές (με τις οποίες έπρεπε να καλυφθούν και τα έξοδα για έρευνα εκτός Αθηνών και συχνά εκτός Ελλάδας, η συγγραφή πρωτότυπου έργου, η μουσική επιμέλεια-επένδυση της εκπομπής και η ραδιοφωνική παρουσίαση). Στην αμοιβή περιλαμβάνεται και η παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του τελικού έργου(...).

Για αυξήσεις ούτε λόγος, διότι η ΕΡΑ επί δεκαετίες επιδίδεται σε "οικονομική εξυγίανση", σύμφωνα με τα λεγόμενα και των αρμόδιων υπουργών (π.χ. Ε. Βενιζέλος, ο οποίος μείωσε τις αμοιβές μας κατά 15% "για να συμμαζευτούν τα έξοδα", αλλά αυτό μόνο για ένα χρόνο). Περασμένα ξεχασμένα, λοιπόν.

Πάντως, ρίχνοντας μια ματιά σε παλαιότερα δελτία παροχής υπηρεσιών, διαπίστωσα ότι μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια (1992-2006) η αμοιβή μου έχει αυξηθεί κατά 13% (ενώ, στο ίδιο διάστημα, το ταξί με το οποίο πηγαίνω στην Αγία Παρασκευή αύξησε το κόμιστρο κατά 450%, καθώς τότε κόστιζε 300-320 δραχμούλες, κάτι λιγότερο από ένα ευρώ, και τώρα 4-4,50 ευρώ).

'Οταν το 2006 έμαθα ότι το 2005 είχαν μονιμοποιηθεί 1.490 συμβασιούχοι (κι ανάμεσα τους αρκετοί με συμβάσεις έργου) ήμουν πλέον εκπρόθεσμη. Ανακάλυψα ότι και οι κυβερνητικοί αρμόδιοι ενημερώθηκαν εκ των υστέρων και δήλωναν έκπληκτοι, ιδίως γιατί είχε προηγηθεί μία εθελούσια έξοδος (που στέρησε το Ίδρυμα από μερικές εκατοντάδες έμπειρους εργαζόμενους, όπως συμβαίνει συνήθως))...).

Κοντολογίς, η ώρα της αιφνιδιαστικής απόλυσης μου διά εξευτελισμού είχε φτάσει. Στις 27 Ιουνίου μου τηλεφώνησε μία υπάλληλος από το γραφείο της κ. Μαργαρίτας Μυτιληναίου για να μου πει ότι η σύμβαση μου έληγε σε τρεις ημέρες και ότι δεν μπορούν να την ανανεώσουν.

Ανάμεσα στα άλλα που ψέλλιζε το ταλαίπωρο κορίτσι, είπε και το αμίμητο "να της τηλεφωνήσω γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου, για να δουν αν μπορούν να μου κάνουν σύμβαση για τον Οκτώβριο" (αυτό θα πει έγκαιρος προγραμματισμός). Με απέλυσαν, λοιπόν, τέσσερις ημέρες μετά τη μετάδοση της τελευταίας μου εκπομπής - τελευταίας σύμφωνα με μία σύμβαση έργου που δεν είχα δει ποτέ και ούτε καν φέρει την υπογραφή μου, γιατί επί χρόνια ανανεωνόταν "αυτομάτως" κι έτσι δεν έμπαιναν καν στον κόπο να μου ζητούν να την υπογράψω.

Το μόνο που ζήτησα ήταν να μεταδοθεί η εκπομπή της 1ης Ιουλίου, την οποία είχα ήδη ηχογραφήσει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρειαζόταν να πληρωθώ (δεν μου περισσεύουν, αλλά είχα μία συνέντευξη σημαίνοντος προσώπου και ντρεπόμουν να του πω ότι είχε άδικα ανέβει στην Αγία Παρασκευή).

Έτσι όπως μεθόδευσαν την απόλυση, δεν μου έδωσαν καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσω τους φίλους ακροατές (με ορισμένους έχουμε διανύσει τριάντα τόσα χρόνια ραδιοφωνικής πορείας, που μεταφράζεται σε περισσότερες από 2.000 εκπομπές). Αυτό με στενοχωρεί βαθύτατα.

Δεν αντέχω στην ιδέα ότι μπορεί να σκέφτονται πως τους εγκατέλειψα απροειδοποίητα για να πάω διακοπές ή για να βρω καλύτερα πληρωμένη δουλειά, χωρίς να τους χαιρετήσω και να τους ευχαριστήσω για όλα αυτά τα χρόνια που μοιράστηκα μαζί τους. Τα υπόλοιπα θα τα κάνουν οι δικηγόροι. Αλλά το αποχαιρετιστήριο, που μόνον εγώ μπορούσα να κάνω, δυστυχώς μου το στέρησαν.

Έμαθα ότι κάπως έτσι απομακρύνθηκαν κι άλλοι 300 συμβασιούχοι. Να είμαστε άραγε τα 300 θύματα του κ. Παναγόπουλου ή των νέων αντιλήψεων περί διαχείρισης του κράτους, αντιμετώπισης των πολιτιστικών πραγμάτων και εξευτελισμού των εργαζομένων; Πάντως, δίχως να υποβαθμίζω καμία άλλη περίπτωση απολυμένου, νομίζω ότι κανείς άλλος δεν έχει στο ενεργητικό του τριάντα ένα χρόνια απανωτών συμβάσεων με το ευαγές κρατικό Ίδρυμα. Ο επαγγελματικός εξευτελισμός μου στον κύβο».

Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικός



Title: Re: «Κόβουν τις εκπομπές λόγου»
Post by: dimakis on September 19, 2006, 11:32:02 am
ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ

«Θα επανενταχθούν εκπομπές λόγου στο πρόγραμμα της ΕΡΑ»


Η εκπομπή του Μάνου Ελευθερίου, μαζί με άλλες εκπομπές λόγου, θα επανενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΡΑ, ανακοινώθηκε τελικά χθες 

Αναδιπλώθηκε χτες η κρατική ΕΡΤ στο θέμα των συμβασιούχων συνεργατών της και της παύσης των εκπομπών λόγου. Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» με αφορμή το «κόψιμο» της εκπομπής της ιστορικού και συγγραφέως Μαριάννας Κορομηλά, ύστερα από 31 χρόνια στην ΕΡΑ, αλλά και από τα χιλιάδες μηνύματα διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο. Το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΡΤ δέχθηκε επίσης δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, ανέφεραν πηγές του Ραδιομεγάρου.

Παραγωγοί ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου είναι από τον περασμένο Μάιο σε «καθεστώς απολύτου εκκρεμότητας», όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ», καθώς μετά τη λήξη των συμβάσεών τους κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι. Για «επιλεκτικές ανανεώσεις συμβάσεων» έκαναν λόγο οι ίδιοι άνθρωποι, «με γνώμονα τα οικονομικά στην ΕΡΑ» και εξέφραζαν την άποψη πως και η κρατική ραδιοφωνία ακολουθεί την τάση της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, διεθνώς, που στερείται εκπομπών λόγου.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους παραγωγούς που αναφέρονται στο δημοσίευμα ότι κόπηκαν οι συμβάσεις τους», διαβεβαίωναν τα «ΝΕΑ» κύκλοι της ΕΡΑ. Ως αίτιο της κρίσης, οι ίδιοι κύκλοι παρουσίαζαν το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004. «Εδώ και έξι μήνες προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργεί ο νόμος Παυλόπουλου, που δεν επιτρέπει τη μονιμοποίηση».

Από την πλευρά της η ΕΡΤ, επισήμως, ενημέρωνε εκ των υστέρων πως οι παραγωγοί εκπομπών λόγου θα έχουν θέση στα προγράμματα της κρατικής ραδιοφωνίας από τον επόμενο μήνα. «Στο νέο πρόγραμμα επανεντάσσονται παλιές και δημιουργούνται νέες εκπομπές λόγου με καταξιωμένους δημιουργούς - όπως οι Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Τριπολίτης, Μαριανίνα Κριεζή, Βασίλης Αγγελικόπουλος, Μανώλης Ρασούλης, Γιώργος Κοροπούλης, Γιώργος Χρονάς, Κώστας Παπαγεωργίου, Αιμιλία Κτενά, Μαριάννα Κορομηλά κ.ά.».

Στο μεταξύ, το Ράδιο Kosmos της ΕΡΑ σχεδόν υπολειτουργεί. Οι μισοί παραγωγοί του καθημερινού προγράμματος παραμένουν εκτός αέρα, στις προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές για να επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Υπό αυτό το καθεστώς, το μισό πρόγραμμα του Kosmos είναι ζωντανό και το υπόλοιπο καλύπτεται από playlist.

Το κύμα κατάργησης εκπομπών έχει πλήξει και τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Μελωδία, που χθες με συναυλία στον Λυκαβηττό γιόρτασε τα 15 χρόνια του. Στο περιθώριο της οποίας ο «κομμένος» εθνομουσικολόγος, παρουσιαστής της μοναδικής εκπομπής παραδοσιακής μουσικής σε ιδιωτικό ραδιόφωνο, Λάμπρος Λιάβας, με τα Χάλκινα της Κοζάνης, προχώρησε σε... ρυθμική διαμαρτυρία για τα νέα ήθη στο ραδιόφωνο, που τείνουν να γενικευθούν.

ΤΑ ΝΕΑ , 19/09/2006
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18643&m=P41&aa=3