THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Περιβάλλον => Topic started by: Elliot Alderson on February 11, 2022, 04:48:30 amTitle: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 11, 2022, 04:48:30 am
Καλησπέρα και πάλι,

Ήθελα να κάνω αυτό το ποστ για να ρωτήσω πόσο ενημερωμένοι νιώθετε ότι είστε για την κλιματική κρίση και το μέγεθος του προβλήματος σύμφωνα με τα πρόσφατα γεγονότα. Θα θέλανε τα μέλη του φόρουμ να δώσουμε ζωντάνια στην υποενότητα περιβάλλον ανεβάζοντας¨πιο συχνά ενημερώσεις για γεγονότα και νέα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή; Προσωπικά πάντα έβρισκα το θέμα ενδιαφέρον και θα ήθελα να μάθω εαν και άλλοι πιστεύουν το ίδιο. Δεν θα απογοητευτώ αν πάρω ως απάντηση το όχι, ίσα ίσα θα χαρώ αν σημαίνει ότι δεν θα ανεβάζω κάτι για το οποίο θα χαλάω τζάμπα τον χρόνο μου και δεν θα διαβάζει κανείς. Οπότε πείτε μου την γνώμη σας, ακόμη και αρνητική να είναι.

Προφανώς δεν είμαι κάποιος ρεπόρτερ, θα ανεβάζω τα γεγονότα, καμία φορά τη γνώμη μου και θα προσπαθώ πάντα να λινκάρω πηγές. Θα ρωτήσει κανείς γιατί να μην δει μόνος του νεα για την κλιματική κρίση και να βασιστεί σε πληροφορίες στο τημμυ φόρουμ; Η απάντηση είναι επειδή το θέμα δεν συζητάται σχεδόν ποτέ στις ειδήσεις (είτε στην τηλεόραση είτε στο διαδίκτυο) είναι πολύ πιθανό να μην μάθει κανείς σημαντικά νέα, αν δεν ακολουθεί κατάλληλες σελίδες.

Περιμένω τις απαντήσεις σας  :)Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: jim.jt on February 11, 2022, 13:15:23 pm
Εμένα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον!


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on February 11, 2022, 13:27:22 pm
Κι εγω θα σε διαβαζω! [μπορει και να ποσταρω που και που]


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Mr Watson on February 11, 2022, 13:30:23 pm
Κι εμένα μου φαίνεται ενδιαφέρον. Είναι ένα θέμα που πρέπει να έχουμε άποψη και θέλω να μάθω περισσότερα. Για αρχή, θα μπορούσες να μας πεις μερικές σελίδες να ακολουθήσουμε, πέρα από ό, τι θα ποστάρεις εδώ.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on February 11, 2022, 13:47:48 pm
Πολύ καλή πρωτοβουλία! Ας τονώσουμε ομαδικά το eco-anxiety μας  :P
(επίσης έχω κι εγώ μερικά σχετικά άρθρα να κάνω dump  ::) )

Προτείνω να γίνει pinned το topic και να γίνει σημείο αναφοράς στον πίνακα για να γίνονται post και συζητήσεις εδώ.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Caterpillar on February 11, 2022, 14:02:39 pm
Ενδιαφέρον μου φαίνεται.
Προτείνω να γίνει pinned το topic και να γίνει σημείο αναφοράς στον πίνακα για να γίνονται post και συζητήσεις εδώ.
Έγινε


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 12, 2022, 06:39:42 am
Κι εμένα μου φαίνεται ενδιαφέρον. Είναι ένα θέμα που πρέπει να έχουμε άποψη και θέλω να μάθω περισσότερα. Για αρχή, θα μπορούσες να μας πεις μερικές σελίδες να ακολουθήσουμε, πέρα από ό, τι θα ποστάρεις εδώ.

Ναι, φυσικα!

Εγώ προσωπικά επιλέγω να ενημερώνομαι από ακτιβιστές οι οποίοι συνήθως προωθούν άρθρα και νεα για καταστροφές που δεν καλύπτονται από τα media.
(Προφανώς) Η Greta Thunberg ανεβάζει πολλά τέτοια άρθρα στο twitter: https://twitter.com/GretaThunberg (https://twitter.com/GretaThunberg)
Επίσης η Luisa Neubauer είναι μια πολύ σπουδαία ακτιβίστρια από Γερμανία αλλά δυστυχώς τα περισσότερα ποστ της είναι στα Γερμανικά https://twitter.com/Luisamneubauer (https://twitter.com/Luisamneubauer) (έχουν να κάνουν κυρίως με ακτιβισμό, αξίζει να την ακολουθήσετε παρόλο που είναι στα γερμανικά μερικά ποστ της).
Η ίδια η σελίδα του κινήματος Fridays For Future ανεβάζει νεα για δράσεις, καταστροφές και ρεκόρ θερμοκρασιών κάθε χρόνο που τα σπάμε...: https://twitter.com/Fridays4future (https://twitter.com/Fridays4future) twitter , https://www.instagram.com/fridaysforfuture/ (https://www.instagram.com/fridaysforfuture/) instagram
Τέλος, θα λινκάρω και μερικούς μη ευρωπαίους ακτιβιστές επειδή αυτοί σίγουρα κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά από ολους μας και είναι που πραγματικά αξίζουν:
https://twitter.com/lizwathuti (https://twitter.com/lizwathuti) Elizabeth Wathuti από Κένυα, η δουλειά της έχει σώσει ζωες, δείτε τον λόγο της στο COP26 (το βίντεο που είναι pinned στο twitter της...)
https://twitter.com/Jamie_Margolin (https://twitter.com/Jamie_Margolin) Jamie Margolin από Αμερική.
https://twitter.com/vanessa_vash (https://twitter.com/vanessa_vash) Vanessa Nakate από Ουγκάντα.
Θα σταματήσω εδώ. Αν ακολουθήσετε ένα από αυτά τα άτομα θα γνωρίσετε μόνοι σας τον τεράστιο κόσμο ακτιβιστών και κλιματικών επιστημόνων που συνεργάζονται για την προώθηση του ζητήματος.

Για όσους δεν έχουν twitter, τα άτομα πάνω έχουν σίγουρα instagram, απλά λόγω της φύσης της πλατφόρμας του instagram δεν ανεβάζουν τόσο νεα εκεί.

Το The Guardian είναι από λίγες σελίδες που κάνει ρεπορτάζ συχνά για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, καταπατήσεις των δικαιωμάτων ιθαγενών πληθυσμών κ.α. που είναι στενά συνδεδεμένα με την κρίση. Έχω ακούσει αρνητική κριτική για το Guardian από πολλούς, το λεω απλά ως επιλογή. Ακολουθήστε το στο instagram, twitter και θα χορτάσετε καταθλιπτικά κλιματικά νεα  :)

Στην ιστοσελίδα https://climateactiontracker.org/ (https://climateactiontracker.org/)  μπορείτε να δείτε ενα rating για το πως τα πάει κάθε χώρα όσων αφορά τον στόχο να παραμείνει η παγκόσμια θερμοκρασία πολύ κάτω απο 2 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση δυο διαφορετικών ερευνητικών οργανισμών. (spoiler alert... it's not good)

https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/#SPM (https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/#SPM) Δεν περιμένω να το διαβάσει κανείς όλο αλλά αυτό είναι το report του IPCC (Intergovermental Panel On Climate Change). Είναι τα καλύτερα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή για την κλιματική αλλαγή μαζεμένα σε ένα report από το IPCC, το οποίο είναι ένα όργανο επιστημόνων διορισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα του προβλήματος και να βασιστεί η νομοθεσία των Εθνών πάνω σε αυτό. Το IPCC report είναι το Ευαγγέλιο των ακτιβιστών. Και το πιο πρόσφατο από αυτά που βγήκε το 2021 μας λεει ότι για να περιορίσουμε τη θέρμανση της Γης σε λιγότερο από 1.5 βαθμούς Κελσίου πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκόσμια κατά 45-50% ως το 2030. Επίσης τονίζει το πόσο καταστροφικό θα είναι για τους ανθρώπους αν η υπερθέρμανση ξεπεράσει τους 1.5 βαθμούς και προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αντιστρέψιμη αν δεν προλάβουμε να την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως. Εντωμεταξύ οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται.

Τέλος, υπάρχουν και άλλες οργανώσεις-κινήματα τα οποία πολεμούν για την κλιματική αλλαγή.
https://twitter.com/ExtinctionR (https://twitter.com/ExtinctionR) Extinction Rebellion, πιο πολύ βασισμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και Αυστραλία (ίσως λίγο κριντζ για μερικούς, pick your poison).
https://twitter.com/sunrisemvmt (https://twitter.com/sunrisemvmt) Αμερικανικό κίνημα νεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή και με στόχο τη δημιουργία πράσινων εργασιών στην πορεία αντιμετώπισής της.
https://twitter.com/350Europe (https://twitter.com/350Europe) Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πολλά για αυτούς, κακώς όμως επειδή έχω ακούσει πάρα πολύ καλά λόγια. Αν σας έλεγα να παρακολουθείτε ένα κίνημα από αυτά τα τρία θα ήταν αυτό.

Σόρρυ για τα πολλά λινκς, και σόρρυ που δεν είχα μια ξεκάθαρη απάντηση. Η αλήθεια είναι οτι το να βρεις ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή μαζεμένη όλη σε ενα σημείο είναι λίγο δύσκολο, αλλά νομίζω πρόσφερα πολλές επιλογές για ό,τι αρέσει στον καθένα. Προφανώς ως μηχανικοί δεν χρειάζεται να σας πω ότι ό,τι δείτε καλό είναι να σιγουρεύεστε ότι βασίζεται σε peer reviewed έρευνες.

Είπα θα σταματήσω αλλά κάτι τελευταίο. Για όσους τους αρέσουν τα podcasts:
https://open.spotify.com/show/1KzrasExlM5dgMYwgFHns6 (https://open.spotify.com/show/1KzrasExlM5dgMYwgFHns6) How to save a planet, και να μην σου αρέσουν τα podcasts αξίζει φουλ να το ακούσεις κατά τη γνώμη μου
https://open.spotify.com/show/6qU6GBIa8dG3CsImQkjZH8 (https://open.spotify.com/show/6qU6GBIa8dG3CsImQkjZH8) A matter of degrees, επίσης πάαρα πολύ καλό podcast
https://open.spotify.com/show/72ezi2ePUkfWQGkoe85oWk (https://open.spotify.com/show/72ezi2ePUkfWQGkoe85oWk) Ted Climate, μια σειρά από TED talks για την κλιματική κρίση.

Γνώμη μου; Ξεκίνα από το How to save a planet podcast αν θέλεις να μάθεις για την κλιματική αλλαγή. Είναι διασκεδαστικό και φουλ ενημερωτικό ταυτόχρονα. Αυτό για όσους νιώθουν overwhelmed με όλα τα λινκς. 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 13, 2022, 01:38:37 am
Σε αυτά τα δυο βίντεο η γυναίκα που μιλάει είναι η Alexandria Ocasio-Cortez, είναι εκλεγμένη στο Congress των ΗΠΑ και είναι κατά τη γνώμη μου από τα λίγα άτομα στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ που καταλαβαίνει την σημασία του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

Στο πρώτο βίντεο το άτομο στο οποίο απευθύνει τις ερωτήσεις της είναι ο Dr Martin Hoffert, Φυσικός και σύμβουλος της Exxon από το 1981 ως το 1987

https://www.youtube.com/watch?v=FGVW9vJ773k

https://www.youtube.com/watch?v=m5M8vvEhCFI


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 13, 2022, 05:29:52 am
https://www.weforum.org/agenda/2022/01/global-risks-report-2022-radio-davos/#:~:text=Climate%20change%20is%20the%20number,Forum's%20annual%20Global%20Risks%20Report. (https://www.weforum.org/agenda/2022/01/global-risks-report-2022-radio-davos/#:~:text=Climate%20change%20is%20the%20number,Forum's%20annual%20Global%20Risks%20Report.)

Λίγο παλιό σαν νεο αλλά η παραπάνω ιστοσελίδα είναι από το World Economic Forum, ενα φόρουμ που γίνεται κάθε χρόνο και πριν από αυτό δημιουργείται ενα Global Risks Report που αναλύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Η κλιματική αλλαγή και η έλλειψη κλιματικής δράσης σύμφωνα με αυτό το report είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος.

Τα παρακάτω είναι δυο αποσπάσματα από το report που είναι πολύ μεγάλο για να το διαβάσει κανείς ολόκληρο.

Risk of climate action failure
The 2021 United Nations Climate Change
Conference (COP26) succeeded in getting
197 countries to align on the Glasgow
Climate Pact and other landmark pledges,
but even these new
commitments are expected to miss the
1.5°C goal established in the 2016 Paris
Climate Agreement and increase the risks
from a disorderly climate transition[...]

Climate change continues to be perceived
as the gravest threat to humanity. GRPS
respondents rate “climate action failure”
as the risk with potential to inflict the most
damage at a global scale over the next
decade.Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on February 13, 2022, 07:02:18 am
Χαίρομαι που κάνεις τον κόπο να τα σκεφτείς να τα βρεις να τα μαζέψεις και να τα ποστάρεις. Keep up. Ομολογώ ότι μέχρι τώρα είμαι 'κωλόπαιδο' και δεν πρόλαβα να ανοίξω τίποτα ακόμα αλλά υπόσχομαι να τα δω όλα μαζί. Τα podcast έχουν από κάτω μουσική υπόκρουση ή είναι μόνο ομιλία?
Μην ανησυχείς, έχουν δει τα ματάκια τους πολύ μεγαλύτερα  σεντόνια  :D  ^rolfmao^

Πάντως ο ενικός στο
"Γνώμη μου; Ξεκίνα από το..." είναι λίγο ψαρωτικός. Ψάρωσα λίγο  ^shifty^
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 14, 2022, 17:50:56 pm
Άρθρο της Greenpeace για τις σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Ιόνιο.

https://www.greenpeace.org/greece/issues/thalassa/46259/ionio-elpe-seismikes-ereynes-greenpeace/?fbclid=IwAR11sBeZh3ucDdpwLui_Gbdbj8bIZlsAunpd6eyzjWZTMy6dE65RArR6nRg (https://www.greenpeace.org/greece/issues/thalassa/46259/ionio-elpe-seismikes-ereynes-greenpeace/?fbclid=IwAR11sBeZh3ucDdpwLui_Gbdbj8bIZlsAunpd6eyzjWZTMy6dE65RArR6nRg)

Δικό μου σχόλιο:
Μια χώρα που παίρνει σοβαρά την κλιματική αλλαγή δεν θα έπρεπε να επιτρέπει σε εταιρίες να ψάχνουν για νεα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις θάλασσές της. Την ίδια στιγμή που ξοδεύουμε εκατομύρια για τη δημιουργία και οργάνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (του οποίου ο ρόλος είναι να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και όχι να λύσει την ίδια την κλιματική κρίση), δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να επιτρέπουμε την καύση ορυκτών καυσίμων και τη δημιουργία υποδομών για την εξόρυξή τους.

(Επίσης να επισημάνω ότι με ενα απλό γκουγκλάρισμα "natural gas climate change"  βρίσκει κανείς πολλές peer reviewed έρευνες που αποδεικνύουν ότι το "φυσικό" αέριο δεν είναι τελικά και τόσο καλό για το περιβάλλον όσο θα ήθελαν μερικοί να πιστέψουμε. Και επειδή η ίδια η ονομασία του είναι παραπλανητική, από εδώ και πέρα εγω τουλάχιστον στα επόμενα ποστ μου θα το αποκαλώ ορυκτό - και όχι φυσικό - αέριο)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 14, 2022, 22:10:15 pm
...analysis by campaign group ShareAction showed that 25 banks that signed up to reduce emissions have provided $33bn (£24bn) in loans and other financing to 50 companies with large oil and gas expansion plans.
Since 2016, the European banks have provided financing worth $406bn.

Climate scientists and economists have warned that stopping expansion of oil and gas production is vital to reducing global carbon emissions, the key driver of the climate crisis. The International Energy Agency last May said no new oil and gas fields should be exploited to give the world a chance of reaching net zero by 2050 and avoid global heating of more than 1.5C above pre-industrial levels

Full article:
https://www.theguardian.com/business/2022/feb/14/europes-biggest-banks-provide-24bn-to-oil-and-gas-firms-despite-net-zero-pledges?utm_campaign=Carbon%20Brief%20Daily%20Briefing&utm_content=20220214&utm_medium=email&utm_source=Revue%20Daily (https://www.theguardian.com/business/2022/feb/14/europes-biggest-banks-provide-24bn-to-oil-and-gas-firms-despite-net-zero-pledges?utm_campaign=Carbon%20Brief%20Daily%20Briefing&utm_content=20220214&utm_medium=email&utm_source=Revue%20Daily)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 15, 2022, 03:24:07 am
Η Kate Raworth είναι μια οικονομολόγος από την Αγγλία που εργάζεται στο Oxford University. Η οπτική με την οποία βλέπει την οικονομία του 21ου αιώνα είναι βασισμένη στην επιδίωξη μιας ισορροπίας μέσω της οποίας οι άνθρωποι θα μπορούν να ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες τους παγκοσμίως χωρίς να πιέζουν τα συστήματα της Γης αρκετά ώστε να οδηγηθούν σε κλιματική κατάρρευση.

https://www.youtube.com/watch?v=Rhcrbcg8HBw

Η συγκεκριμένη ομιλία της είναι μια που αξίζει φουλ να την δείτε γιατί ως μηχανικοί έχουμε ολοι μια ευθύνη για την οικονομία του μέλλοντος. Θέλω πολύ να ακούσω τις απόψεις σας. Δεν είμαι οικονομολόγος οπότε αν κάποιος εχει αρνητική οπτική σε ενα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να συζητηθεί. Η συνεχής ανάπτυξη σε έναν πλανήτη ο οποίος εχει περιορισμένους πόρους μου φαινόταν πάντα περίεργο concept και χαίρομαι που ακούω την Kate ως άτομο με ειδίκευση στον τομέα να έχει τους ίδιους προβληματισμούς...
~Επίσης αγόρασα το βιβλίο της και περιμένω το τέλος της εξεταστικής για να το διαβάσω χιχι


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on February 15, 2022, 15:48:16 pm
Στην ιστοσελίδα https://climateactiontracker.org/  μπορείτε να δείτε ενα rating για το πως τα πάει κάθε χώρα όσων αφορά τον στόχο να παραμείνει η παγκόσμια θερμοκρασία πολύ κάτω απο 2 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με επιστημονική ανάλυση δυο διαφορετικών ερευνητικών οργανισμών. (spoiler alert... it's not good)
Ούτε η Ευρώπη !!! δεν πιάνει το στόχο δλδ
Insufficient...
Kαι πως είχα την εντύπωση οτι η Ευρώπη τουλάχιστον θα είναι στα πράσινα...


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 15, 2022, 17:34:23 pm
Ούτε η Ευρώπη !!! δεν πιάνει το στόχο δλδ
Insufficient...
Kαι πως είχα την εντύπωση οτι η Ευρώπη τουλάχιστον θα είναι στα πράσινα...

Κακώς είχες τέτοια εντύπωση, περισσότερα νεα για την Ευρώπη θα ανεβάσω στο κοντινό μέλλον. Την ίδια στιγμή η κλιματική αλλαγή μπορεί σε εμάς να φαίνεται ένα μελλοντικό πρόβλημα όμως σε μερικά μέρη του κόσμου είναι καθημερινότητα. Η κλιματική αλλαγή σκοτώνει:
 
Madagascar, southern Africa brace for more tropical storms

Tropical Storm Dumako is projected to slam into the northeastern coast of Madagascar Tuesday evening, according to the U.N.'s regional meteorology center in Reunion. Dumako, the fourth storm this year, is forecast to make landfall in northeastern Madagascar and the areas of Sava, Analanjirofo and Toamasina are on alert.

Madagascar is still counting the toll of Batsirai, which left 121 people dead earlier in February, according to official figures, and destroyed many buildings and roads. Just weeks before, in January, Tropical Storm Ana claimed 58 lives and displaced 130,000 people on Madagascar and caused further destruction in Mozambique and Malawi.

https://abcnews.go.com/International/wireStory/madagascar-southern-africa-brace-tropical-storms-82875949 (https://abcnews.go.com/International/wireStory/madagascar-southern-africa-brace-tropical-storms-82875949)

Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 16, 2022, 19:33:06 pm
A Staggering Amount of Amazon Rainforest Disappeared Last Month

The number of trees cut down in the Brazilian section of the Amazon rainforest in January was five times greater than the same period last year, according to satellite imagery data from Brazil’s space research agency, INPE.

In 2020 alone, the Brazilian Amazon lost more than 3 million acres, which is an area roughly the size of Connecticut. In 2021, there was a glimmer of hope that Bolsonaro would take measures to protect the rainforest after he pledged to double the government’s spending on reducing deforestation in the Amazon. He then changed his mind and slashed the budget by more than 20% soon after his announcement.

Given Bolsonaro’s dismal track record on environmental justice (and many other categories of justice), it’s likely that the rest of 2022 will see more deforestation in the Amazon.

https://gizmodo.com/a-staggering-amount-of-amazon-rainforest-disappeared-la-1848534817 (https://gizmodo.com/a-staggering-amount-of-amazon-rainforest-disappeared-la-1848534817)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 17, 2022, 13:03:01 pm
Dozens killed in landslides near Brazil’s Rio de Janeiro

At least 94 people have been killed in mudslides and floods that tore through a mountainous region of Brazil’s Rio de Janeiro state, local authorities said.

The disaster in the city of Petropolis followed three hours of torrential rain on Tuesday, and Rio de Janeiro Governor Claudio Castro said the number of dead could rise as searchers pick through the wreckage. Almost 400 people have been left homeless, he said.

https://www.aljazeera.com/news/2022/2/16/18-dead-in-storms-near-brazils-rio-d ;)e-janeiro (https://www.aljazeera.com/news/2022/2/16/18-dead-in-storms-near-brazils-rio-d ;)e-janeiro)

Βίντεο της καταστροφής:

https://twitter.com/AJEnglish/status/1493853905511460869?t=DOkBIop79UpxNrSWFM07sg&s=19 (https://twitter.com/AJEnglish/status/1493853905511460869?t=DOkBIop79UpxNrSWFM07sg&s=19)Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 17, 2022, 13:15:01 pm
Harmful subsidies: why is the world still funding the destruction of nature?

...new research reveals at least $1.8tn (£1.3tn) of environmentally harmful subsidies is heading in the wrong direction every year, financing the annihilation of wildlife and global heating through support for cattle ranching, pesticide use, the overproduction of crops and fossil fuel extraction.

The report, produced by leading subsidy experts for the B Team and Business for Nature, estimated that, each year, there is at least $640bn of environmentally damaging financial support for the fossil fuel industry, $520bn for agriculture and $350bn for the unsustainable use of freshwater.

...the $1.8tn calculated in the new research is likely to be a gross underestimate of the true scale of environmentally harmful subsidies, say the report’s authors, Doug Koplow and Ronald Steenblik. A year after the review by Cambridge economist Prof Sir Partha Dasgupta of the failure of economics to take into account the rapid depletion of the natural world ahead of Cop26, there is little sign so-called “natural capital” has gone mainstream. The human-driven sixth mass extinction of life on Earth continues to be subsidised with public money

https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/17/harmful-subsidies-why-is-the-world-still-funding-the-destruction-of-nature-aoe?CMP=twt_a-environment_b-gdneco (https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/17/harmful-subsidies-why-is-the-world-still-funding-the-destruction-of-nature-aoe?CMP=twt_a-environment_b-gdneco)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on February 17, 2022, 14:12:56 pm
Άρχισα το 1ο podicast και μ άρεσε το κομμάτι στην αρχή, οπότε προσπαθώ να το κάνω Shazam, αλλά είναι μικρό και δε προλαβαίνω  :-\\ Είμαι στο σωστό δρόμο?  Το κάνω καλά? Πες, είμαι άσχετος από τέτοια πόντικαστς.
 :P :-*

Εεε για άλλο λόγο πετάγομαι : Στα links γενικά οτιδήποτε είναι μετά το πρώτο ερωτηματικό (?) δε χρειάζεται και καλύτερα να το κόβεις. Σπάνια ως ποτέ δεν δούλευε ένα link όταν τα έκοβα. Δε θυμάμαι βασικά καμιά περίπτωση.

Πχ το :
                                                                                                                                                                                                                   ?CMP=twt_a-environment_b-gdneco στο
https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/17/harmful-subsidies-why-is-the-world-still-funding-the-destruction-of-nature-aoe?CMP=twt_a-environment_b-gdneco
(παίζει σκέτο το :
https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/17/harmful-subsidies-why-is-the-world-still-funding-the-destruction-of-nature-aoe

και                                                                                          ?t=DOkBIop79UpxNrSWFM07sg&s=19 στο
https://twitter.com/AJEnglish/status/1493853905511460869?t=DOkBIop79UpxNrSWFM07sg&s=19  (γιατί "παίζει" σκέτο το :
https://twitter.com/AJEnglish/status/1493853905511460869 )
δεν χρειάζονται
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 17, 2022, 15:39:46 pm
Άρχισα το 1ο podicast και μ άρεσε το κομμάτι στην αρχή, οπότε προσπαθώ να το κάνω Shazam, αλλά είναι μικρό και δε προλαβαίνω  :-\\ Είμαι στο σωστό δρόμο?  Το κάνω καλά? Πες, είμαι άσχετος από τέτοια πόντικαστς.
 :P :-*

Εεε για άλλο λόγο πετάγομαι : Στα links γενικά οτιδήποτε είναι μετά το πρώτο ερωτηματικό (?) δε χρειάζεται και καλύτερα να το κόβεις. Σπάνια ως ποτέ δεν δούλευε ένα link όταν τα έκοβα. Δε θυμάμαι βασικά καμιά περίπτωση.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  

Το κομμάτι στην αρχή είναι exclusively γραμμένο για το podcast από το Gimlet Media οπότε υποθέτω οτι δεν υπάρχει μεγαλύτερο version από αυτό που έχεις ακούσει ήδη.

Καλά το πας, αν δεις οτι σαρέσει συνέχισε να το ακούς. Τα podcasts είναι καλά επειδή μπορείς να κάνεις multitasking την ίδια στιγμή.

Αυτό για τα λινκς θα το έχω στον νου μου, αν το πετύχω :Ρ


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 19, 2022, 14:45:25 pm

Madagascar, southern Africa brace for more tropical storms

Tropical Storm Dumako is projected to slam into the northeastern coast of Madagascar Tuesday evening, according to the U.N.'s regional meteorology center in Reunion. Dumako, the fourth storm this year, is forecast to make landfall in northeastern Madagascar and the areas of Sava, Analanjirofo and Toamasina are on alert.

Madagascar is still counting the toll of Batsirai, which left 121 people dead earlier in February, according to official figures, and destroyed many buildings and roads. Just weeks before, in January, Tropical Storm Ana claimed 58 lives and displaced 130,000 people on Madagascar and caused further destruction in Mozambique and Malawi.

https://abcnews.go.com/International/wireStory/madagascar-southern-africa-brace-tropical-storms-82875949 (https://abcnews.go.com/International/wireStory/madagascar-southern-africa-brace-tropical-storms-82875949)


Update: Madagascar – Storm Dumako Leaves 6 Dead, Homes Damaged

BNGRC said a total of 5,095 people were affected, with 2,982 people displaced and 113 homes destroyed by the storm. Floods damaged a total of 983 homes in the districts of Toamasina I and II in Atsinanana Region. A bridge in Toamasina II district was also damaged by floods.

Meanwhile Météo Madagascar reports that a new storm, named Emnati, has formed in the Indian Ocean. Emnati will possibly reach the eastern coast of Madagascar around 22 February 2022.

https://floodlist.com/africa/madagascar-storm-dumako-february-2022 (https://floodlist.com/africa/madagascar-storm-dumako-february-2022)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Μπιγκόνια on February 19, 2022, 19:29:06 pm
έβλεπα τις προάλλες τυχαία ένα βίντεο για παραγωγή ενέργειας από τα ρεύματα της θάλασσας. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο τα επόμενα 5-10 χρόνια;


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 19, 2022, 21:34:58 pm
έβλεπα τις προάλλες τυχαία ένα βίντεο για παραγωγή ενέργειας από τα ρεύματα της θάλασσας. Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο τα επόμενα 5-10 χρόνια;


Δεν αμφιβάλλω ότι αυτές οι ιδέες θα αρχίσουν να ερευνούνται ολο και περισσότερο έτσι ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος παραγωγής και μετά να μειωθεί το κόστος. Οι ειδικοί λένε όμως ότι το στάδιο στο οποίο βρίσκονται είναι πολύ πρώιμο και θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 ακόμη χρόνια μέχρι να είναι οικονομικά βιώσιμες. Συνήθως οι προβλέψεις των ειδικών είναι λίγο εκτός όσων αφορά της ΑΠΕ, οι ΑΠΕ έχουν προχωρήσει πιο πολύ από ότι περιμέναμε και το κόστος τους έχει μειωθεί πιο γρήγορα από όσο προβλέψαμε αλλά δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό. Εξάλλου, ακόμη και να ανακαλυφτει σε 5 χρόνια ένας τέτοιος τρόπος παραγωγής ενέργειας θα μας πάρει πολλά χρόνια για την ενεργειακή μετάβαση (με εξαίρεση ίσως αν ο τρόπος αυτός είναι η πυρηνική σύντηξη).


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on February 21, 2022, 17:04:02 pm
Oil firms’ climate claims are greenwashing, study concludes

The research, published in a peer-reviewed scientific journal, examined the records of ExxonMobil, Chevron, Shell and BP, which together are responsible for more than 10% of global carbon emissions since 1965. The researchers analysed data over the 12 years up to 2020 and concluded the company claims do not align with their actions, which include increasing rather than decreasing exploration.

Chevron and ExxonMobil were “laggards” compared to Shell and BP, the researchers said, but even the European majors’ actions appeared to contradict their pledges. For example, BP and Shell pledged to reduce investments in fossil fuel extraction projects, but both increased their acreage for new exploration in recent years, the researchers said.

Furthermore, the analysis found Shell, BP, and Chevron increased fossil fuel production volumes over the study period. None of the companies directly releases data on their investments in clean energy, but information they provided to the Carbon Disclosure Project indicates low average levels ranging from 0.2% by ExxonMobil to 2.3% by BP of annual capital expenditure (capex). Separate analysis by the IEA indicates that investment in clean energy by oil and gas companies was about 1% of capex in 2020.

https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/16/oil-firms-climate-claims-are-greenwashing-study-concludes (https://www.theguardian.com/environment/2022/feb/16/oil-firms-climate-claims-are-greenwashing-study-concludes)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on March 22, 2022, 12:42:59 pm
It’s 70 degrees warmer than normal in eastern Antarctica. Scientists are flabbergasted. (https://www.washingtonpost.com/weather/2022/03/18/antarctica-heat-wave-climate-change/)

The coldest location on the planet has experienced an episode of warm weather this week unlike any ever observed, with temperatures over the eastern Antarctic ice sheet soaring 50 to 90 degrees above normal. The warmth has smashed records and shocked scientists.

“This event is completely unprecedented and upended our expectations about the Antarctic climate system,” said Jonathan Wille, a researcher studying polar meteorology at Université Grenoble Alpes in France, in an email.

“Antarctic climatology has been rewritten,” tweeted Stefano Di Battista, a researcher who has published studies on Antarctic temperatures. He added that such temperature anomalies would have been considered “impossible” and “unthinkable” before they actually occurred.

Parts of eastern Antarctica have seen temperatures hover 70 degrees (40 Celsius) above normal for three days and counting, Wille said. He likened the event to the June heat wave in the Pacific Northwest, which scientists concluded would have been “virtually impossible” without human-caused climate change.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 23, 2022, 00:25:04 am
Μερικά άρθρα που είχαν βγει στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία στα οποία δεν έδωσα σημασία επειδή σκεφτόμουν τον ίδιο τον πόλεμο.

Russian troops hadn’t yet begun their full-on assault on Ukraine late Wednesday when the rallying cry came from the American oil and gas industry.

“As crisis looms in Ukraine, U.S. energy leadership is more important than ever,” the American Petroleum Institute, the powerful industry lobby group, wrote on Twitter with a photo that read: “Let’s unleash American energy. Protect our energy security.”
https://twitter.com/APIenergy/status/1496670645047996418 (https://twitter.com/APIenergy/status/1496670645047996418)
https://www.nytimes.com/2022/02/26/climate/ukraine-oil-lobby-biden-drilling.html (https://www.nytimes.com/2022/02/26/climate/ukraine-oil-lobby-biden-drilling.html)

That U.S. fossil fuels are and will continue being tapped to fill gaps in European energy supplies isn’t all that controversial. What companies seem especially eager for, though, is the potential to ink long-term deals and greenlight infrastructure that could stay online for decades to come.

On Wednesday, the International Energy Agency reported that energy-sector emissions of methane—a greenhouse gas ubiquitous to gas supply chains that is more than 80 times as potent as carbon dioxide over the short term—are roughly 70 percent higher than officially reported figures. The world’s top two leaders in methane emissions are Russia and the U.S., respectively. That seems unlikely to change no matter how the conflict in Ukraine plays out, as companies such as Cheniere find a profitable silver lining in suffering—by deepening Europe’s dependence on fossil fuels and locking in emissions for decades to come.
https://newrepublic.com/article/165487/russia-war-ukraine-us-oil-gas-profits (https://newrepublic.com/article/165487/russia-war-ukraine-us-oil-gas-profits)

Fracking Is a Powerful Weapon Against Russia
https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-02-24/war-in-ukraine-u-s-fracking-is-a-powerful-weapon-against-russia (https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2022-02-24/war-in-ukraine-u-s-fracking-is-a-powerful-weapon-against-russia)
(Προφανώς με το τελευταίο δεν συμφωνώ).

Φοβάμαι πως αυτός ο πόλεμος θα πάει πολύ πίσω όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει το πράσινο κίνημα εδώ και χρόνια. Δεν είμαι χαζός, μου ήρθε και εμένα ο εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ. Ξέρω ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση ενέργειας και τροφίμων η οποία θυμίζει αυτό που προειδοποιούν οι επιστήμονες ότι θα γίνει αν δεν έχουμε άμεση κλιματική δράση. Ο τρόπος με τον οποίο θα λύσουμε την κρίση έχει μεγάλη σημασία. Το να χρησιμοποιήσουμε τους τρόπους οι οποίοι μετά από τόσα χρόνια μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο δεν είναι σίγουρα λύση.

https://twitter.com/Enviro_Voter/status/1496817129106120705 (https://twitter.com/Enviro_Voter/status/1496817129106120705)

Remember that time solar & wind energy prices spiked because of a foreign war?

Of course you don't.Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 23, 2022, 01:45:11 am
Γιατί στον χώρο του πανεπιστημίου κανένας δεν συζητάει για την κλιματική κρίση;

Είναι κατά την γνώμη πολλών ειδικών (και τη δική μου) ένα από τα κύρια μελλοντικά προβλήματα και αφορά την νέα γενιά και τους σημερινούς φοιτητές, κι'όμως, δεν έχω δει κανένα αίτημα και καμία συζήτηση όσων αφορά την κλιματική αλλαγή και σε ποιό σημείο στέκεται κάθε παράταξη-σχήμα σε αυτό το θέμα. Φυσικά δεν θα ήθελα να ακούσω μόνο την γνώμη μερικών αλλά μου κάνει εντύπωση που κανένας δεν το συζητάει, ενώ το πρόβλημα είναι στενά συνδεδεμένο με πολλά από τα πράγματα που όντως συζητιούνται (ενεργειακή κρίση, ρατσισμός, δικαιοσύνη, πόλεμος είναι μερικά από αυτά).

Δεν ξέρω αν η γνώμη μου αντιπροσωπεύει όλη την φοιτητική κοινότητα αλλά πιστεύω ότι η κλιματική κρίση πρέπει να αναφέρεται πολύ συχνότερα σε οποιαδήποτε δράση και να είναι μέρος των αιτημάτων. Όπως έχω ξαναπεί, η καταστροφή του γαμημένου πλανήτη δεν έχει να κάνει με πολιτικές απόψεις, είναι κίνδυνος προς εμάς και τα παιδιά όσων από εμάς είναι αρκετά γενναίοι να κάνουν. Με αυτό στο μυαλό καλώ κάθε παράταξη, σχήμα, το ίδιο το πανεπιστήμιο, δεν με νοιάζει, να πάρει μέρος στην λύση του προβλήματος πριν είναι υπερβολικά πολύ αργά.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας θα μας πάει δεκαετίες κλιματικής δράσης πίσω αν δεν δράσουμε. Ας συνεργαστούμε ώστε να έχουμε μια δίκαιη και γρήγορη ενεργειακή μετάβαση. Οι ατομικές πράξεις δεν είναι πια ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει κανείς. Χρειαζόμαστε συλλογικές.
Ας είμαι όσο πιο ευθύς μπορώ να γίνω:
Η έλλειψη κλιματικής δράσης υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την άμεση δράση.
Άνθρωποι θα πεθαίνουν καθημερινά από κλιματικά συσχετιζόμενα αίτια, θα υπάρξουν τεράστιες μάζες κλιματικών προσφύγων, οι σοδειές θα αποτυγχάνουν λόγω των ξηρασιών, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό θα γίνει όλο και πιο δύσκολη, θα δούμε πολέμους για βασικά αγαθά όπως το νερό και η τροφή, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων θα αυξηθεί, άνθρωποι που έχουν συντελέσει λιγότερο στην καταστροφή του πλανήτη (θα) είναι αυτοί που πληρώνουν το πιο μεγάλο τίμημ


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 25, 2022, 00:39:04 am
Heat wave in Antarctica, +38 °C (+68 °F) above normal.

That's not an error, or a typo.

The remote research station at Dome C recorded a temperature nearly 40 °C above normal for this time of year, beating the previous March record by a startling 20 °C.

(https://pbs.twimg.com/media/FOXqM4MXEAA-c-o?format=png&name=large)

This event is rewriting record books and our expectations about what is possible in Antarctica.

Is this simply a freakishly improbable event, or is it a sign of more to come?  Right now, no one knows.

P.S.  Here is an updated graph showing the next two days at Dome C.

The heat wave is definitely starting to subside, but temperatures still remained far above normal.

(https://pbs.twimg.com/media/FOdyXktX0A8ejMx?format=png&name=large)

Twitter thread με τα πιο καινούρια δεδομένα και βαθύτερη ανάλυση:

https://twitter.com/RARohde/status/1506962967388119051 (https://twitter.com/RARohde/status/1506962967388119051)

A once-in-200-year event would still be quite rare and unexpected, but not impossibly so.

So maybe this is chance? 

Or perhaps climate change already made it a bit more likely?

Or perhaps other factors are at play?

We don't really know yet.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on March 25, 2022, 04:13:24 am
It’s 70 degrees warmer than normal in eastern Antarctica. Scientists are flabbergasted. (https://www.washingtonpost.com/weather/2022/03/18/antarctica-heat-wave-climate-change/)


Τι θεόκουλο ήταν αυτό?  :o :o :o
Και λέει έγινε και στο Βόρειο Πόλο πριν λίγο καιρό.
Τι ζούμε?
Ένας θρήσκος  ::) θα μπορούσε να πει ότι ο Θεός μας στέλνει τόσα σημάδια τόσα στίγματα τόσες θεομηνίες και δεινά για να μας πει κάτι,  ::)
#δικό σας συνάδελφοι,
αλλά δε θέλω να καντεμιαστεί το τόπικ.

@Elliot. Επειδή είσαι "νέος" και στο προηγούμενο ποστ σου είδα πως να το πω μια στιγμή αδυναμίας, μια πεσμένη ψυχολογία ας το πω...
Μη μασάς: Γράφε εσύ, όσα θες.
Σκέψου το ως εξής το θέμα:
Είναι ένα φόρουμ με χιλιάδες τόπικ και πάνω από 1.000.000 ποστ.
Σε ένα server.
Σε ένα δωμάτιο.
Σε ένα κτίριο.
Σε μια πόλη.
Σε έναν δήμο, μια περιφέρεια
Σε μια χώρα.
Σε μια ήπειρο.
Πάνω στη Γη.
Σε ένα μικρό μικρό δλδ πλανήτη
του ηλιακού μας συστήματος,
που είναι μια κουκκίδα στον γαλαξία μας, που με τη σειρά του είναι μια μικρή κουκκίδα στο σύμπαν (και αν).

Πριν φτιάξεις το τόπικ τι υπήρχε στη θέση του? Ένα κενό, ένα τίποτα. Μια αδιαφορία. Ένα μηδενικό.
Και ως μικρός θεούλης μια μέρα, τω καιρώ εκείνω, σου έσκασε η όμορφη 'φλασιά' και είπες ένα "Δε κάνω ένα τόπικ να ανοίξει καμιά συζήτηση για την κλιματική αλλαγή?"
Και, ω, τι θαύμα, την πρώτη ημέρα, κατά τα γραπτά, εγένετω τόπικ. Τη δεύτερη μέρα, κατά τα γραπτά, εγένετω ντόρος και ενδιαφέρον από αρκετούς (λίγους ή πολλούς είναι σχετικό και αδιάφορο τώρα, πάντως μηδενικό όπως πριν δεν ήτω),. Την Τρίτη μέρα κατά τα γραπτά ήρθαν κι άλλες απαντήσεις κτλ κτλ :P
Άρα είσαι ένας μικρός θεούλης που δημιούργησες κάτι εκ του μηδενός.
Και τώρα, αφού το δημιούργησες αρχίζεις και έχεις αμφιβολίες αν θα έπρεπε να το είχες ανοίξει το τόπικ?
Έλα Χριστέ και Παναγιά μου.
Θα μας τρελάνεις?  :D ^fouska^
Αααααα εσύ θες πολλή δουλειά, και είχα πει ότι πρέπει να σε εκπαιδεύσω στα σεντόνια.

Οπότε, για να καταλήξω εκεί που ήθελα, μη με τρελαίνεις  :D ;D και μας ξαναπείς ότι έχεις αμφιβολίες για το αν το θέμα ενδιαφέρει ή αναρωτιέσαι αν γίνεται συζήτηση για ένα τόσο δύσκολο θέμα γιατί καταρχήν εξ ορισμού αυτοαναιρείσαι και δεύτερον που ξέρεις αν συζητιέται το θέμα στις κατ ιδίαν συζητήσεις όλων μας εδώ και σε παρέες.
Εκτός των άλλων το φόρουμ δεν είναι κωλόχαρτο να τελειώσει. Δεν έχει όριο.
Δε θα τελειώσει ο χώρος να γράφεις στη σελίδα ούτε θα τελειώσει το τετράδιο.
Γράφε.
Μην διανοηθείς να απαντήσεις καν σε αυτό :D
Ακούς εκεί αμφιβάλει επειδή δεν ξέρει αν ενδιαφέρει το θέμα...
Ακούς εκεί "Γιατί στον χώρο του πανεπιστημίου κανένας δεν συζητάει για την κλιματική κρίση;"
Για να καταλάβεις πόσο αστείο μου φάνηκε απαντώ στο ίδιο στυλ "Περιμέναμε εσένα βρε παιδί μου", περιμέναμε έναν εξπέρ :P , πωωω, μη κολλάς σε τέτοια υπαρξιακά ερωτήματα τώρα.
Γράφε ότι όταν και όσο θέλεις.
Δε θα σε μαλώσει κανένας. Δλδ παρακαλάω να σε μαλώσει κανένας  ;D ^shifty^

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 28, 2022, 20:48:30 pm
An ice shelf in Antarctica nearly the size of Los Angeles disintegrated in mid-March within days of extraordinary warmth on the continent, scientists say.

"I don't think there has been a shelf collapse like this in East Antarctica since we've been able to receive satellite data," Rob Larter, a marine geophysicist at the British Antarctic Survey, told CNN. "Conger is a very small ice shelf which has been decreasing in size for many years and this was just the final step which caused it to collapse."https://edition.cnn.com/2022/03/25/world/antarctic-conger-ice-shelf-collapse-climate/index.html (https://edition.cnn.com/2022/03/25/world/antarctic-conger-ice-shelf-collapse-climate/index.html)

Gif που δείχνει φωτογραφίες δορυφόρου:
https://twitter.com/CapComCatWalk/status/1507137389432434739 (https://twitter.com/CapComCatWalk/status/1507137389432434739)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on March 29, 2022, 00:57:57 am
Πίνοντας καφέ με χάρτινα καλαμάκια για τη σωτηρία του πλανήτη θα καίμε LNG το οποίο επιβαρύνει το περιβαλλον δύο φορές περισσότερο απ ότι το αέριο αγωγού.
(από κάποιον από το Twitter)
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on March 29, 2022, 12:45:59 pm
Ας δώσω κι εγώ τα δύο μου σεντ στο τόπικ.
Προτείνω να τσεκάρετε τα εξής τρία πράγματα:

1) Σαν χαλαρό εισαγωγικό entrypoint προτείνω τα βιντεάκια του Kurzgesagt (https://www.youtube.com/channel/UCsXVk37bltHxD1rDPwtNM8Q):

Is It Too Late To Stop Climate Change? Well, it's Complicated.
https://www.youtube.com/watch?v=wbR-5mHI6bo

Can YOU Fix Climate Change?
https://www.youtube.com/watch?v=yiw6_JakZFc


2) Ένα από τα πιο δυνατά άρθρα που έχω διαβάσει (μεγαλούτσικο, αλλά αξίζει):

The Uninhabitable Earth, Annotated Edition (https://nymag.com/intelligencer/2017/07/climate-change-earth-too-hot-for-humans-annotated.html)

Έχει γίνει και βιβλίο (https://www.goodreads.com/book/show/41552709-the-uninhabitable-earth) με περισσότερες λεπτομέρειες.


3) Τέλος, προτείνω να ρίξετε μία ματία στο Dark Mountain Project (https://dark-mountain.net/).

Άρθρο από The Guardian: Why I stopped believing in environmentalism and started the Dark Mountain Project (https://www.theguardian.com/environment/2010/apr/29/environmentalism-dark-mountain-project)

Το μανιφέστο του project είναι διαθέσιμο online εδώ (https://dark-mountain.net/about/manifesto/).
Για τους τεμπέληδες παραθέτω το τελευταίο του κομμάτι:


THE EIGHT PRINCIPLES OF UNCIVILISATION

‘We must unhumanise our views a little, and become confident
As the rock and ocean that we were made from.’

   
1. We live in a time of social, economic and ecological unravelling. All around us are signs that our whole way of living is already passing into history. We will face this reality honestly and learn how to live with it.
2. We reject the faith which holds that the converging crises of our times can be reduced to a set of ‘problems’ in need of technological or political ‘solutions’.
3. We believe that the roots of these crises lie in the stories we have been telling ourselves. We intend to challenge the stories which underpin our civilisation: the myth of progress, the myth of human centrality, and the myth of our separation from ‘nature’. These myths are more dangerous for the fact that we have forgotten they are myths.
4. We will reassert the role of storytelling as more than mere entertainment. It is through stories that we weave reality.
5. Humans are not the point and purpose of the planet. Our art will begin with the attempt to step outside the human bubble. By careful attention, we will reengage with the non-human world.
6. We will celebrate writing and art which is grounded in a sense of place and of time. Our literature has been dominated for too long by those who inhabit the cosmopolitan citadels.
7. We will not lose ourselves in the elaboration of theories or ideologies. Our words will be elemental. We write with dirt under our fingernails.
8. The end of the world as we know it is not the end of the world full stop. Together, we will find the hope beyond hope, the paths which lead to the unknown world ahead of us.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 29, 2022, 20:58:41 pm
@L
Όλα όσα έστειλες πάνω ήταν πάρα πολύ ενημερωτικά αλλά για το 3) δεν είμαι τόσο σίγουρος


3) Τέλος, προτείνω να ρίξετε μία ματία στο Dark Mountain Project (https://dark-mountain.net/).

Άρθρο από The Guardian: Why I stopped believing in environmentalism and started the Dark Mountain Project (https://www.theguardian.com/environment/2010/apr/29/environmentalism-dark-mountain-project)

Το μανιφέστο του project είναι διαθέσιμο online εδώ (https://dark-mountain.net/about/manifesto/).


Διάβασα το άρθρο από The Guardian και το μανιφέστο το διάβασα πολύ επιφανειακά. Θα αναφερθώ ξεχωριστά στο καθένα επειδή είναι διαφορετικά ως προς το περιεχόμενο.

Στο άρθρο ο συγγραφέας λέει για το πως εδώ και 15 χρόνια ασχολείται ενεργητικά με περιβαλλοντικά προβλήματα και ότι σταμάτησε να πιστεύει ότι η δράση του μπορεί να φέρει αλλαγή επειδή τα πράγματα γινόταν χειρότερα και οι περισσότερες καμπάνιες δεν δούλευαν. Το άρθρο γράφτηκε το 2010, όταν οι περισσότερες καμπάνιες όντως δεν δούλευαν. Τα τελευταία 3 χρόνια όμως το περιβαλλοντικό κίνημα έχει καταφέρει να κάνει την Ευρώπη να στοχεύσει να γίνει carbon-neutral εως το 2050, κάτι που είναι τεράστιο σε σχέση με τους στόχους της πριν πιεστεί, και μας δίνει μια ελπίδα ότι ίσως στο μέλλον ακολουθήσουν και άλλες ηπείροι/κράτη την πορεία της. Ναι, θα είναι πολύ αργά τότε, αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ. Δεν ξέρουμε τι τεχνολογίες θα υπάρξουν στο κοντινό μέλλον που ίσως αλλάξουν τα πάντα στα επόμενα 5 χρόνια για παράδειγμα, γι'αυτό δεν υπάρχει δικαιολογία να σταματήσουμε και να αποδεχτούμε το μέλλον μας όπως έκανε ο/η συγγραφέας. Άρα το γεγονός ότι οι καμπάνιες δεν δουλεύουν δεν ισχύει πια, τώρα που τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης είναι πιο εμφανή στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι καμπάνιες είναι αυτές που έκαναν τις προηγούμενες ευρωπαικές εκλογές "κλιματικές εκλογές" με άτομα του πράσινου κινήματος να εκλέγονται από όλες τις χώρες της Ευρώπης όπως δεν έχει γίνει ποτέ ξανά. Οι καμπάνιες κατάφεραν το να εμφανιστούν στα debates των τελευταίων εκλογών στην Αμερική πολλές φορές ερωτήσεις για την κλιματική αλλαγή, που οδήγησαν τους υποψήφιους να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για το ποιός θα έχει το καλύτερο κλιματικό πλάνο, και τον Biden στο τέλος να παίρνει στοιχεία από πολλά πλάνα των υποψηφίων και να φτιάχνει το δικό του (σε αντίθεση με τον Trump που δεν είχε πλάνο).

Το ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα, σε περιβαλλοντικό τομέα είναι απολύτως σωστό. Τα πράγματα όμως δεν γίνονται χειρότερα γενικά στον κόσμο, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν υπήρξε καλύτερη εποχή για την ανθρωπότητα από την εποχή στην οποία ζούμε τώρα, τα τελευταία 50 χρόνια. Και αυτό είναι εν μέρη το θετικό αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος, ότι καταφέραμε να αυξήσουμε (σε γενικούς βαθμούς) το βιωτικό επίπεδο, την μέση ηλικία θνησιμότητας, τον παγκόσμιο πληθυσμό κατά πάρα πολύ. Που το παω; Βρίσκω το άρθρο λίγο dated και σε γενικές γραμμές κάπως κακό σαν ιδεολογία.

Τα επιχειρήματα που παρουσιάζει για να υποστηρίξει ότι ο πολιτισμός σίγουρα θα καταρρεύσει και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό δεν είναι αρκετά και δεν με πείθουν. Εκτός από αυτό, η θέση του "θα τα παρατήσω επειδή δεν μπορώ να κάνω τίποτα" είναι υπερβολικά πολύ προνομιούχα για τα γούστα μου. Και είναι σημαντικό να εξηγήσω γιατί:

Είμαστε πολίτες της Ευρώπης, μιας από τις μεγάλες δυνάμεις στην παγκόσμια οικονομία και στον τομέα της περιβαλλοντικής μεταχείρισης. Δεν έχουμε βιώσει καν τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης κατά κύριο λόγο. Είμαστε πολίτες της Ελλάδας, μιας σχετικά ανεπτυγμένης χώρας. Οι πράξεις μας μετράνε και έχουμε μια τεράστια ευθύνη ως άτομα που βρίσκονται σε προνομιούχες θέσεις να μιλήσουμε ή - ακόμη καλύτερα - να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν. Και φυσικά αναφέρομαι σε ανεπτυσσόμενες χώρες, χώρες οι οποίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης βρίσκονται στις πρώτες γραμμές των κλιματικών επιπτώσεων, χώρες των οποίων οι κάτοικοι (και σίγουρα τα παιδιά τους) δεν έχουν συμβάλλει σχεδόν καθόλου στην κλιματική κρίση όμως πληρώνουν κάθε μέρα για αυτή με τον πόνο και τις ζωές τους. Είναι εύκολο για έναν Δυτικό ο οποίος δεν έχει κατανοήσει ακόμα τον πόνο των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και την αδικία για όλα αυτά που περνάνε, να τα παρατήσει. Το πρόβλημα με το privilege είναι ότι δεν καταλαβαίνεις ότι το έχεις. Πολλοί από εμάς τους νέους όμως έχουμε αρχίσει να το καταλαβαίνουμε.
Κάθε δεκάδα βαθμού κελσίου μετράει σε χιλιάδες ζωές. Μπορεί να μην πετύχουμε να μην ξεπεράσουμε τους 1.5 βαθμούς, μπορεί να ξεπεράσουμε ακόμα και τους 4. Αυτό θα σημαίνει ότι ο κόσμος δεν θα είναι ο ίδιος όπως ήταν παλιά. Όμως ποιός ξέρει σε πόσους βαθμούς θα φτάναμε αν δεν δρούσαμε; Αν οι πράξεις μας οδηγήσουν σε λιγότερη θέρμανση ακόμη και μόνο κατά 0.1 βαθμό, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές.

Οι σημερινές καμπάνιες-κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αποτύχουν επειδή ο στόχος τους δεν είναι να σώσουν όλον τον πλανήτη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αν αυτός ήταν ο στόχος θα γυρίζαμε όλοι στα σπίτια μας κλαμμένοι μετά από κάθε δράση. Ο στόχος τους είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για τους ανθρώπους σε ανάγκη ζητώντας κλιματική δικαιοσύνη για αυτά που συμβαίνουν σήμερα και που θα συμβούν στο μέλλον. Είναι καθαρά ηθικός ο στόχος, και όχι κάποιος στόχος ενός σούπερ ήρωα που προσπαθεί να σώσει όλον τον κόσμο. Είναι ανάγκη όσων συμμετάσχουν.


Για εμένα είναι η ανάγκη να μπορώ να κοιτάξω τα ανίψια μου στα μάτια - γιατί παιδιά δεν ξέρω αν θέλω να κάνω - και να τους πω ότι έκανα ό,τι μπορούσα, ακόμη και αν αυτό δεν οδήγησε πουθενά. Ίσως μπορώ να τους δείξω και κάποια φωτογραφία ώστε να μην εκνευρίζονται από μέσα τους όπως εκνευρίζομαι εγώ με την παλαιότερη γενιά σήμερα...

Οπότε η στάση της αποδοχής με βρίσκει καθαρά αντίθετο, ίσως και προσβεβλημένο ακόμα. Ενώ κάποιος έχει τη δύναμη τουλάχιστον να προσπαθίσει επιλέγει να μην το κάνει; Δεν βλέπει πόσο οι άνθρωποι γύρω στον κόσμο υποφέρουν;

Για το μανιφέστο δεν έχω πολλά να πω. Το διάβασα πολύ επιφανειακά και προσωπικά μου έφερε μια αίσθηση εγγράφου από cult έτσι όπως ήταν δομημένο (χωρίς παρεξήγηση). Μιλάει πιο πολύ για την τέχνη απ'ότι κατάλαβα που, οκ, more power to you αν το τέλος του κόσμου είναι αυτό για το οποίο θες να κάνεις τέχνη. Μπορεί να οδηγήσει σε καλό περισσότερη τέχνη με αυτό το θέμα, όπως όλες οι apocalyptic ταινίες πχ mad max.

Ελπίζω να κατάλαβα σωστά το νόημα του άρθρου και να μην τα έγραψα όλα αυτά τζάμπα  :(

Ίσως τουλάχιστον βοηθήσουν κάποιον που αυτή τη στιγμή έχει μηδενιστικές (nihilistic δηλαδή) σκέψεις. Όλοι έχουμε αυτές τις σκέψεις, όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε τον μηδενισμό (nihilism) να νικήσει τη ζωή μας.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on March 29, 2022, 21:46:02 pm
@Elliot : Πάρτυ = μαζευόμαστε και χορεύουμε με μουσικάρες και μπυρόνια για να γνωριστείτε και καλύτερα μεταξύ σας. Άρα? Άρα δεν είμαστε σπίτι άρα δεν ανάβουμε θέρμανση άρα προστατεύουμε το περιβάλλον  :D ^rolfmao^ :P
Άρα έρχεσαι στο πάρτι. Τι? Όχι?  Όχι αν μπορείς απέδειξε ότι δεν είναι φιλικό στο  περιβάλλον.  :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 29, 2022, 22:01:04 pm
@Elliot : Πάρτυ = μαζευόμαστε και χορεύουμε με μουσικάρες και μπυρόνια για να γνωριστείτε και καλύτερα μεταξύ σας. Άρα? Άρα δεν είμαστε σπίτι άρα δεν ανάβουμε θέρμανση άρα προστατεύουμε το περιβάλλον  :D ^rolfmao^ :P
Άρα έρχεσαι στο πάρτι. Τι? Όχι?  Όχι αν μπορείς απέδειξε ότι δεν είναι φιλικό στο  περιβάλλον.  :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Τα ηχεία σου σε τι τρέχουν; Υδρογόνο;


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on March 29, 2022, 23:03:38 pm
Κάνουμε ποδήλατο  :D :P
Αν και σε κάθε thmmy party τραβάμε μπαλαντέζες για το θεαθήναι, έχουμε μερικούς "εθελοντές" σε ένα δωμάτιο που τους μαστιγώνουμε και κάνουν ποδήλατο, ναι σου λέω. Αν αμφιβάλεις μπορείς να έρθεις να στους δείξουμε. Εργασιακή γαλέρα, μη βλέπεις που το παίζουμε κάπως.  ::)

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on March 30, 2022, 15:15:59 pm
Satellite images reveal lake with water supply for 2 million people in Chile has dried up

(https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/UgsAL6ab7_dygtVNCpHFqw--/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTY0MDtoPTQwNg--/https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/QgJQt9hgbpOfwsMU8xGchQ--~B/aD02NTA7dz0xMDI0O2FwcGlkPXl0YWNoeW9u/https://media.zenfs.com/en/the_independent_577/48a8114aa82db35fb05ed4e04a7e1ca4)

A vast lake which supplied drinking water for nearly two million people in Chile has dried up in the course of six years due to a multi-year drought.

The lake was one of the main sources of water supply for the Valparaíso region. Together with another lake, called Los Aromos, it was the water supply for nearly two million people. Many rural communities in the area are now having their drinking water delivered by trucks.

The lack of water has left local plant and animal life struggling to survive while tens of thousands of farm animals have died. In August 2019, Chile’s government declared agricultural emergencies in more than 50 areas.

It is the worst drought in modern history, with scientists attributing about 25 per cent of the event’s severity to climate change. The rest is linked to natural cycles in atmospheric circulation, ocean temperatures, and rainfall patterns.

https://uk.news.yahoo.com/satellite-images-reveal-lake-water-162127765.html (https://uk.news.yahoo.com/satellite-images-reveal-lake-water-162127765.html)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 01, 2022, 21:44:06 pm
Satellite images reveal lake with water supply for 2 million people in Chile has dried up
Μια που πόσταρες χάρτη, να και ένας άλλος σημαντικός :
Τα δάση :

(https://miro.medium.com/max/1400/1*ZXNaUpxG1TQynJMcAvKuww.png)
https://towardsdatascience.com/creating-beautiful-forest-maps-with-python-59a60fba3e27


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on April 02, 2022, 12:05:58 pm
Boy oh boy, κοίτα τι πήγες κι έκανες τώρα με όλο αυτό το κατεβατό και θα με κάνεις να κάτσω να γράψω πράγματα... Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα απογοητεύσω το αγαπητό Καταραμένο και δε θα με λέει πια Lακωνικό.  :-\ :D

Στο θέμα μας τώρα, εγώ απλά ανέφερα το Dark Mountain project (disclaimer: δε σχετίζομαι κάπως με αυτό) ως μία από τις περιθωριακές, εναλλακτικές οπτικές που θεώρησα ότι θα πρέπει να υπάρχουν στο τόπικ για περισσότερη ποικιλία. Το μανιφέστο το έβαλα σα σημείο αναφοράς (είναι πράγματι παλιό, το project έχει αναπτυχθεί μέσα στα χρόνια), για να μη διαβαστεί επιφανειακά, αλλά να αποτελέσει εφαλτήριο για περαιτέρω αναζήτηση και σκάψιμο (tbh δεν ξέρω άμα έκανα καλά που βρήκα και έβαλα το άρθρο από The Guardian).

Γενικά η απάντησή σου ήταν σχετικά αναμενόμενη (χωρίς παρεξήγηση), με την έννοια ότι το project έχει χαρακτηριστεί από τους περισσότερους ακτιβιστές - από το κύριο ρεύμα των ακτιβιστών αν θες - ως απαισιόδοξο και μηδενιστικό. Ήδη π.χ. στο The Guardian ακολούθησε μετά από λίγο αυτό (https://www.theguardian.com/environment/2010/jun/04/dark-mountain-douglas-adams). Όπως το εκλαμβάνω εγώ, το project δεν είναι καθόλου μηδενιστικό. Αυτό που λέει απλά είναι ότι ο "πράσινος καπιταλισμός", θεμελιωδώς, δε μπορεί αποτρέψει την κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι ένα κάλεσμα για να πετάξουμε το wishful thinking (https://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking), να αποδεχτούμε την μακάβρια τρέχουσα κατάσταση και να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στον κόσμο.

Οι σημερινές καμπάνιες-κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αποτύχουν επειδή ο στόχος τους δεν είναι να σώσουν όλον τον πλανήτη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αν αυτός ήταν ο στόχος θα γυρίζαμε όλοι στα σπίτια μας κλαμμένοι μετά από κάθε δράση. Ο στόχος τους είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για τους ανθρώπους σε ανάγκη ζητώντας κλιματική δικαιοσύνη για αυτά που συμβαίνουν σήμερα και που θα συμβούν στο μέλλον. Είναι καθαρά ηθικός ο στόχος, και όχι κάποιος στόχος ενός σούπερ ήρωα που προσπαθεί να σώσει όλον τον κόσμο. Είναι ανάγκη όσων συμμετάσχουν.
Η αλήθεια είναι ότι δεν παρακολουθώ τις σύγχρονες καμπάνιες (επίσης δεν έχω καν Twitter για να ακολουθώ αυτά που έστειλες :P) και έτσι δεν έχω καλή εικόνα για το κατά πόσο έχουν αλλάξει. Όπως και να χει, το κόνσεπτ είναι ότι αφήνουμε στην άκρη το ecological grief (https://en.wikipedia.org/wiki/Ecological_grief) και τις ψεύτικες ελπίδες, αναλύουμε την κατάσταση και αρχίζουμε να συζητάμε για το τι είναι εφικτό ή τι θέλουμε να κάνουμε για να νιώθουμε απλά καλά με τον εαυτό μας - πράγμα θεωρώ ότι συγκλίνει με την παραπάνω παράθεση.

Το ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα, σε περιβαλλοντικό τομέα είναι απολύτως σωστό.
Όχι απλώς είναι απολύτως σωστό, είμαστε στη μέση του 6ου mass extinction event (https://en.wikipedia.org/wiki/Holocene_extinction) ^beer^

Τα πράγματα όμως δεν γίνονται χειρότερα γενικά στον κόσμο, τουλάχιστον όχι ακόμα. Δεν υπήρξε καλύτερη εποχή για την ανθρωπότητα από την εποχή στην οποία ζούμε τώρα, τα τελευταία 50 χρόνια. Και αυτό είναι εν μέρη το θετικό αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος, ότι καταφέραμε να αυξήσουμε (σε γενικούς βαθμούς) το βιωτικό επίπεδο, την μέση ηλικία θνησιμότητας, τον παγκόσμιο πληθυσμό κατά πάρα πολύ.
Εδώ θα διαφωνήσω κάθετα, αλλά δε θέλω να βγούμε εκτός τόπικ. Το "γενικά" είναι πολύ γενικό :P. Για κάθε μετρική που μπορείς να βρεις στο ότι  "πάμε καλύτερα", μπορώ να βρω τουλάχιστον άλλη μία στο ότι "πάμε χειρότερα" (βλ. και υπογραφή). Επίσης, το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε όλη αυτήν την ανάπτυξη, δε σημαίνει ότι θα την έχουμε για πάντα, ίσα-ίσ (https://www.vice.com/en/article/z3xw3x/new-research-vindicates-1972-mit-prediction-that-society-will-collapse-soon) με δείκτες που λένε ότι έχουμε περίπου ως το 2040.

Αυτά προς το παρόν αγαπητ@ ^hat^


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 02, 2022, 16:37:02 pm
Πάντως εγώ "δε κατάλαβα" καθόλου το κομματάκι "Οι σημερινές καμπάνιες-κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αποτύχουν επειδ και τον ανθρώπινο πολιτισμό."

Οι σημερινές καμπάνιες-κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αποτύχουν επειδή ο στόχος τους δεν είναι να σώσουν όλον τον πλανήτη και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτό? Γιατί το να το πετάμε έτσι χαλαρά ισούται με το ν

@L
Όχι τίποτα άλλο, αλλά θα απογοητεύσω το αγαπητό Καταραμένο και δε θα με λέει πια Lακωνικό.
Άστα αυτά τα "κόλπα"  ^tickedOff^, δε μ αγαπάς ούτε εσύ :-*  :D :P Δε σου μιλάω  :P. Στο τόπικ για την πανδημία πόσταρες σκέτα links  ::) , για παιχνίδια έγραφες "βιβλίο". Γράφε, δεν απογοητεύομαι. Με τα σκέτα links "φορτώνω" λίγο, δε λέω  :D


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on April 02, 2022, 18:22:11 pm
Με τα σκέτα links "φορτώνω" λίγο, δε λέω  :D
;D ;D

electricityMap (https://app.electricitymap.org/map): A real-time visualisation of the Greenhouse Gas (in terms of CO2 equivalent) footprint of electricity consumption


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on April 02, 2022, 18:49:32 pm
Όπως και να χει, το κόνσεπτ είναι ότι αφήνουμε στην άκρη το ecological grief (https://en.wikipedia.org/wiki/Ecological_grief) και τις ψεύτικες ελπίδες, αναλύουμε την κατάσταση και αρχίζουμε να συζητάμε για το τι είναι εφικτό ή τι θέλουμε να κάνουμε για να νιώθουμε απλά καλά με τον εαυτό μας - πράγμα θεωρώ ότι συγκλίνει με την παραπάνω παράθεση.
Έχω μπερδευτεί φουλ με αυτή τη συζήτηση. Ο ένας υποστηρίζει ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάποιοι θα ζήσουν και κάποιοι θα πεθάνουν, εγώ δεν μπορώ να το αποδεχτώ αυτό και μετά το καταραμένο κάνει quote εμένα και λέει:
Έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αυτό? Γιατί το να το πετάμε έτσι χαλαρά ισούται με το ν
@L
Μου ζητάς να αφήσω πίσω το ecological grief και τις ψεύτικες ελπίδες και να αρχίσω να συζητάω τι μπορουμε να κάνουμε για να νιώσουμε απλά καλά με τον εαυτό μας. Εμένα το να παρατήσω άτομα να πεθάνουν ώστε εγώ να ζω στην άνεση δεν θα με κάνει σε κανένα σύμπαν να να νιώθω καλά με τον εαυτό μου. Το ξέρω ότι συμβαίνει ήδη, η μόνη διαφορά είναι ότι εγώ προσπαθώ να κάνω κάτι για αυτό ενώ κάποιοι άλλοι το έχουν αποδεχτεί. Όπως είπα, αποδοχή σημαίνει πόλεμος, πείνα, πανδημίες, εξαφάνιση. Όλα αυτά δεν είναι πράγματα από τα οποία είσαι προστατευμένος εσύ ή τα άτομα που αγαπάς. Άρα δεν καταλαβαίνω καθόλου αυτό το σκεπτικό. By definition είναι μηδενιστικό.
Αυτό που λέει απλά είναι ότι ο "πράσινος καπιταλισμός", θεμελιωδώς, δε μπορεί αποτρέψει την κατάρρευση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Δεν πήρα καθόλου κάτι τέτοιο από όσα διάβασα αλλά είναι λίγο αστείο που το λες επειδή δεν υποστήριξα ποτέ ότι ο πράσινος καπιταλισμός είναι η λύση.
Εδώ θα διαφωνήσω κάθετα, αλλά δε θέλω να βγούμε εκτός τόπικ. Το "γενικά" είναι πολύ γενικό Tongue. Για κάθε μετρική που μπορείς να βρεις στο ότι  "πάμε καλύτερα", μπορώ να βρω τουλάχιστον άλλη μία στο ότι "πάμε χειρότερα" (βλ. και υπογραφή). Επίσης, το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε όλη αυτήν την ανάπτυξη, δε σημαίνει ότι θα την έχουμε για πάντα, ίσα-ίσα υπάρχουν projections που είναι on schedule με δείκτες που λένε ότι έχουμε περίπου ως το 2040.
Για την ανάπτυξη έρχεσαι στα λόγια μου. Σε ένα ποστ που έστειλα ένα βίντεο της Kate Raworth υποστηρίζω ακριβώς αυτό.
Δεν μπορώ όμως να συμφωνήσω ότι διαφωνούμε για το "πάμε καλύτερα". Για εμένα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προτιμούσα να γεννηθω αυτόν τον αιώνα και όχι οποιονδήποτε άλλο (σε οποιοδήποτε μέρος της Γης). Αν εσύ έχεις άλλη άποψη θα μου κάνει τεράστια εντύπωση. Πες μας πότε θα προτιμούσες να ζούσες. Αλλά δεν μπορείς να επιλέξεις μέρος. Μόνο χρόνο.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 02, 2022, 20:27:16 pm
;D ;D
Mα μας αναγκάζεις να τα ανοίγουμε όλα σε άλλο παράθυρο, κάτι που προκαλεί επιπλέον εκπομπές CO2 αλλά και μας τρώει και τη μνήμη με άλλο ένα tab.  ::) :P


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on April 03, 2022, 17:10:22 pm
@Elliot νομίζω ότι όντως έχεις μπερδευτεί κάπως, θα επιχειρήσω να διαλευκάνω.

Μου ζητάς να αφήσω πίσω το ecological grief και τις ψεύτικες ελπίδες και να αρχίσω να συζητάω τι μπορουμε να κάνουμε για να νιώσουμε απλά καλά με τον εαυτό μας.
Όχι, δεν είπα αυτό. Άμα παρατηρήσεις καλύτερα, σε αυτό που έχω γράψει υπάρχει ένα διαζευκτικό "ή":
αρχίζουμε να συζητάμε για το τι είναι εφικτό ή τι θέλουμε να κάνουμε για να νιώθουμε απλά καλά με τον εαυτό μας.

Δεν πήρα καθόλου κάτι τέτοιο από όσα διάβασα αλλά είναι λίγο αστείο που το λες επειδή δεν υποστήριξα ποτέ ότι ο πράσινος καπιταλισμός είναι η λύση.
Δεν είπα ποτέ ότι υποστηρίζεις ότι ο πράσινος καπιταλισμός είναι η λύση. Το μανιφέστο θεωρεί απλά ότι δεν είναι (βλ. και priniciple no.2).

Δεν μπορώ όμως να συμφωνήσω ότι διαφωνούμε για το "πάμε καλύτερα". Για εμένα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προτιμούσα να γεννηθω αυτόν τον αιώνα και όχι οποιονδήποτε άλλο (σε οποιοδήποτε μέρος της Γης). Αν εσύ έχεις άλλη άποψη θα μου κάνει τεράστια εντύπωση. Πες μας πότε θα προτιμούσες να ζούσες. Αλλά δεν μπορείς να επιλέξεις μέρος. Μόνο χρόνο.
Δε μπορώ να συμφωνήσω στη διαφωνία σου για το ότι διαφωνούμε  :P. Για σένα δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά για μένα υπάρχει, όπως υπάρχει και στην ερώτηση "ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;" Το "πότε και πού θα προτιμούσες να ζούσες;" (δεν ξέρω γιατί αφαιρείς το πού, μπορεί να προτιμούσα να ζω στην Αμερική πριν 100 χρόνια από το να ζω στη ζούγκλα της Αφρικής σήμερα) είναι μία αντίστοιχη ερώτηση, με εξαιρετικά μεγάλη πολυπλοκότητα (σε σημείο που δεν ξέρω καν άμα έχει νόημα) και θεωρώ αρκετά αφελές το να απαντάει κανείς με τόση σιγουρία (btw, ρώτησα τον πατέρα μου πριν λίγο άμα θα προτιμούσε να είχε γεννηθεί όταν γεννήθηκα εγώ και μου είπε όχι  :P). Όπως και να χει, μηδένα προ του τέλους μακάριζε, έλα και ξαναγράψε σε αυτό το τόπικ στα βαθιά σου γεράματα για να επιβεβαιώσεις ότι είχες εν τέλει δίκιο.  ;D

Κλείνοντας, επισημαίνω ότι δε λέω να πάμε κόντα στα κινήματα και στις καμπάνιες, ούτε να μείνουμε άπραγοι, αλλά, χωρίς θλίψη και χωρίς ψεύτικες ελπίδες, να είμαστε ανοιχτοί να μελετήσουμε όλο το φάσμα των προσεγγίσεων του ζητήματος. Κάποιοι μπορεί να το βλέπουν top-down, άλλοι να το βλέπουν bottom-up.

Υ.Γ.: Και ώρα για το σχετικό παραμύθι:

Quote
Στο μεγάλο δάσος, όπου έμεναν όλα τα ζώα, άναψε φωτιά. Όταν η φωτιά ήταν μικρή, τα ζώα δεν έκαναν τίποτα για να τη σβήσουν. Ήταν πιο εύκολο για αυτά να πάνε σε κάποιο άλλο σημείο του δάσους, που δεν καιγόταν. Σιγά σιγά όμως, με τον αέρα η φωτιά φούντωσε. Τώρα το δάσος καιγόταν από άκρη σε άκρη. Τα ζώα, όταν είδαν το μέγεθος της φωτιάς, φοβήθηκαν τόσο πολύ που τράπηκαν σε φυγή. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Εκεί που όλα τα ζώα έφευγαν για να σωθούν, ο ελέφαντας, βλέπει ένα κολιμπρί, το πιο μικρό πουλί του δάσους. Κατευθύνεται προς την φωτιά και κουβαλάει στο ράμφος του, μια σταγόνα νερό.

"Πού πας;;", ρωτάει ο ελέφαντας το κολίμπρι. "Όλοι φεύγουμε!"
"Πάω να σβήσω τη φωτιά."
"Με μια σταγόνα νερό;;"
"Κάνω αυτό που μου αναλογεί", απαντάει το κολιμπρί και συνεχίζει το δρόμο του, προς τη φωτιά.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on April 03, 2022, 19:14:45 pm
Αυτό το mentality δεν το συμπαθώ.
Όταν διάβαζα για πανελλήνιες είχα στόχο να γράψω 20.000 μόρια. Το κατάφερα; Όχι. Απογοητεύτηκα; Καθόλου.
Το να βάλω έναν στόχο που είναι πρακτικά αδύνατος όμως με βοήθησε να γράψω όσο έγραψα και να περάσω σε αυτή την πολύ καλή σχολή ενώ αρχικά ήθελα να περάσω Φυσικό. Αν είχα βάλει στόχο τα 14.500 μόρια που έχει το Φυσικό πολύ πιθανών να μην βρισκόμουν σήμερα εδώ. Βάζοντας στόχο να γράψω όσο καλύτερα μπορώ με πίεσε να μάθω ολόκληρη την ύλη χωρίς σχεδόν κανένα κενό και να γράψω πάρα πολύ καλά.

Αυτό το ποστ δεν είναι για να καυχηθώ για τις γνώσεις μου :Ρ
Θέλω μόνο να πω πως ένας αδύνατος στόχος μπορεί πολλές φορές να σε πιέσει πολύ με αποτέλεσμα να έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ'ότι θα σου έδινε ένας ρεαλιστικός στόχος.

Shoot for the stars... and you may actually hit the clouds.

Κανείς δεν έκανε ποτέ μεγάλες αλλαγές στον κόσμο όντας ρεαλιστής.

Και χρειαζόμαστε απελπισμένα μεγάλες αλλαγές σήμερα.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 03, 2022, 21:01:05 pm
Honest Government Ad | Net Zero by 2050 (feat. Greta Thunberg)

https://www.youtube.com/watch?v=1FqXTCvDLeo


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on April 05, 2022, 21:34:29 pm
@Elliot

We WILL Fix Climate Change!

https://www.youtube.com/watch?v=LxgMdjyw8uw


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 06, 2022, 01:59:47 am
@Lλλακωνικός L  :P
Λοιπόν θα γίνω κι εγώ τώρα λακωνικός και θα πω μόνο ότι

"το βιντεάκι είναι so wrong in so many levels."

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on April 06, 2022, 14:47:05 pm
Δεν καταλαβαίνω πώς το βίντεο είναι απάντηση σε ό,τι έχω πει.

Πλζ μην στέλνεις βίντεο σε ένα debate. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τις δικιες μας απόψεις και το πόσο καλά μπορούμε να τις υποστηρίξουμε θα κρίνει αν αξίζει να τις κρατήσουμε ή όχι. Δεν θα πω κάτι για το βίντεο γιατί δεν θα έπρεπε καν να το είχα δει. Τα επιχειρήματα μου δεν απαντήθηκαν άρα η συζήτηση δεν είναι πια παραγωγική. Αν βαριέσαι να απαντήσεις καλύτερα να μην το συζητήσουμε καν. Είναι χάσιμο χρόνου.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on April 06, 2022, 22:47:47 pm
Δεν ήθελα να υπονοηθεί ότι σου απαντώ σε κάτι με το βίντεο. Σε τάγκαρα γιατί θεώρησα ότι ταιριάζει με αυτά που λες και με το mentality σου.

Επίσης, δε σου απάντησα στο τελευταίο σου ποστ γιατί απλά δε θεώρησα ότι έχω να σχολιάσω κάτι.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 06, 2022, 23:44:48 pm
@Elliot. Εγώ από το βίντεο που πόσταρε ο L, αν και όπως είπα το βρίσκω λανθασμένο στρατηγικά καταρχήν και διαφωνώ με τη λογική του, κατάλαβα ότι το πόσταρε για να μετριάσει λίγο την απαισιοδοξία σου πχ ή κάτι τέτοιο. Πάντως όχι για να σου την πει κάπως.

Επίσης το θέμα μας, το θέμα του τόπικ, αν δε κάνω λάθος, είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος γενικά, η κλιματική αλλαγή, όλες οι ολέθριες συνεπειές τους και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τις αποφύγουμε, και όχι το αν και πως θα μπορείς να κοιτάς στα μάτια τα ανήψια σου ή ακόμα περισσότερο το αν σου αρέσει το "mentality" το δικό μου τη μία, του L την άλλη κτλ.
Δε θα μπορούσα να νοιάζομαι λιγότερο για το πως σου φαίνεται το ... "mentality". Όσο με ένοιαζε και η άποψη μιας πελάτισσάς μου που δε της άρεζε όπως είχε πει το "Feng Sui" (το ποιο?).
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on April 07, 2022, 08:06:09 am
Δεν ένιωσα ότι ήθελε να μου την πει απλά ήταν διαφορετικό από την άποψη που υποστήριζε και με μπέρδεψε.  :P
Πάντως είναι καλό να συζητούνται αυτά τα πράγματα ακόμη και αν αυτό δεν είναι το σωστό τοπικ. Εγώ πχ που είμαι κατά της "ρεαλιστικής" αντιμετώπισης του προβλήματος θα ήθελα να πείσω για τον λόγο που τη βρίσκω προβληματική.

Δεν είμαι απαισιόδοξος. Η στάση μου περιγράφεται πολύ καλά από αυτόν τον λόγο της Christiana Figueres:
https://youtu.be/KVVW5eGiETI (https://youtu.be/KVVW5eGiETI)

Τέλος πάντων, βγηκε νέο IPCC report και πολύ πιθανό να ανεβάσω κάτι για αυτό στο κοντινό μέλλον.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on April 09, 2022, 10:14:04 am

The United States and the European Union are responsible for the majority of ecological damage caused by excess use of raw materials
High-income nations are responsible for 74% of the global excess in resource extraction over the 1970-2017 period, driven primarily by the USA and the countries of the European Union. This is demonstrated in an international study led by Jason Hickel, researcher at ICTA-UAB, which determines national responsibility for ecological breakdown by calculating the extent to which each nation has overshot their fair share of sustainable resource use thresholds.

Human impacts on the Earth’s -system processes are exceeding several planetary boundaries, not only in terms of CO₂ emissions and climate change, but also in land-use change, biodiversity loss, chemical pollution and biogeochemical flows. This ecological collapse is being caused in large part by global resource extraction, which has increased rapidly over the past half century and now dramatically exceeds safe and sustainable levels.

The study shows that high-income countries (with 16% of the world's population) are responsible for 74% of global excess resource use over the 1970-2017 period, driven mainly by the United States (27%) and high-income countries in the European Union (25%).

"The results show that wealthy nations bear the overwhelming responsibility for global ecological breakdown, and therefore owe an ecological debt to the rest of the world", explains Jason Hickel, who stresses that "these nations need to take the lead in making radical reductions in their resource use to avoid further degradation, which will likely require transformative post-growth and degrowth approaches”.

https://www.uab.cat/web/newsroom/news-detail/the-united-states-and-the-european-union-are-responsible-for-the-majority-of-ecological-damage-caused-by-excess-use-of-raw-materials-1345830290613.html?detid=1345858162113 (https://www.uab.cat/web/newsroom/news-detail/the-united-states-and-the-european-union-are-responsible-for-the-majority-of-ecological-damage-caused-by-excess-use-of-raw-materials-1345830290613.html?detid=1345858162113)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 25, 2022, 15:23:21 pm
Ο άνθρωπος που καταλάθος είναι υπεύθυνος για τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλον μέσω των  ανακαλύψεών του...

https://youtu.be/IV3dnLzthDA

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on April 25, 2022, 20:31:13 pm
Ξεκίνησε η κοπή των δέντρων στην Καισαριανή για το εργοτάξιο του μετρό χωρίς την παραμικρή αντίδραση από τον δήμο ή τους δημότες.

Η επιλογή του χώρου δεν μας κάνει εντύπωση καθώς ήταν το πιο πράσινο σημείο από όλες τις πολύ κοντινές εναλλακτικές λύσεις,  απόδειξη του πως αντιμετωπίζονται οι χώροι πρασίνου από τους μελετητές και τις τεχνικές εταιρίες, ως διακοσμητικοί και αναλώσιμοι.

Μέχρι στιγμής ο δήμος Καισαριανής δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση για μεταφύτευση δέντρων ή πρόγραμμα δενδροφύτευσης των γύρω δρόμων.

Τα δέντρα που θα κοπούν υπολογίζονται σε 80, με μέσο όρο περιμέτρου κορμού τα 120cm ενώ το εμβληματικό πλατάνι της οδού Βασ. Αλεξάνδρου ξεπερνάει σε περίμετρο τα
350cm.

Ο ελάχιστος αριθμός δενδρυλλίων αντικατάστασης ανέρχεται περίπου σε 950, περιμ. 10cm πανομοιότυπα με τα 45 νέα δενδρύλλια του πάρκου τσέπης στο Παγκράτι.

----------------------------

Tree Replacement Equivelancies
http://www.warnell.uga.edu/sites/default/files/publications/Tree%20Replacement%20Equivelancies_0.pdf

Μετρό – Γραμμή 4: «Δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα» για σταθμούς σε Ευαγγελισμό και Εξάρχεια
https://www.kathimerini.gr/society/561760381/metro-grammi-4-den-yparchoyn-pisogyrismata-gia-stathmoys-se-eyaggelismo-kai-exarcheia/

Climate Change Is Turning Cities Into Ovens
https://www.wired.com/story/climate-change-is-turning-cities-into-ovens/

What Technology Could Reduce Heat Deaths? Trees.
https://www.nytimes.com/2021/07/02/climate/trees-cities-heat-waves.html

Οι πόλεις θα γίνουν σαν «φούρνοι» - Δυστοπικό σενάριο για το 2100 από επιστημονική μελέτη
https://www.lifo.gr/now/perivallon/oi-poleis-tha-ginoyn-san-foyrnoi-dystopiko-senario-gia-2100-apo-epistimoniki-meleti

Top and bottom 10 metropolitan areas by share of green area per person
https://read.oecd-ilibrary.org/economics/oecd-factbook-2014_factbook-2014-en#page182

Green space and mortality in European cities: a health impact assessment study
https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(21)00229-1/fulltext

#κλιματικήαλλαγή #δέντρα #δενδροκτονία #μικροκλίμα  #trees #trees_of_Athens #treesofAthens #climate_change #μετρό #ΔήμοςΑθηναίων #πάρκοτσέπης #πάρκο_τσέπης
#pocket_park #Ριζάρη #μετρό #ΑττικόΜετρό #αστικόπράσινο #αστικό_πράσινο #δέντρα #ΔήμοςΚαισαριανής #Καισαριανή  #κλιματική_αλλαγή
#πλατεία_Κολωνακίου #Κολωνάκι #καύσωνας #περιβάλλον #πράσινη_ανάπτυξη #metro

( Από : https://m.facebook.com/101897995238627/posts/336856688409422/

Πιο πολύ για τα links από κάτω το έβαλα )
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on April 28, 2022, 20:56:13 pm
Record-breaking early heatwave hits India, Pakistan, temperatures keep rising

The extreme heat has swept across large areas of India and Pakistan this week and follows the hottest March since the India Meteorological Department (IMD) began keeping records 122 years ago.

More than a billion people are at risk of heat-related health impacts, scientists said. In the capital New Delhi, temperatures have soared past 40 degrees Celsius (104 Fahrenheit) for several days and are forecast to linger around 44C until Sunday, with peak summer heat still to come before cooling monsoon rains arrive in June.

"Rarely it happens that nearly the whole country ... is reeling under (a) heatwave," said hydroclimatologist Arpita Mondal at the Indian Institute of Technology Bombay, on the coast of Maharashtra, where she said the heat was "unbearable". Mumbai temperatures hit 37C on Wednesday.

Climate change is "beyond doubt" a contributing factor to the weather extremes, Mondal said.

https://www.france24.com/en/asia-pacific/20220428-record-breaking-early-heatwave-hits-india-pakistan-temperatures-keep-rising (https://www.france24.com/en/asia-pacific/20220428-record-breaking-early-heatwave-hits-india-pakistan-temperatures-keep-rising)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 03, 2022, 09:12:34 am
Σημαντικό άρθρο για τον καύσωνα στην Ινδία και Πακιστάν.

https://edition.cnn.com/2022/05/02/asia/india-pakistan-heatwave-climate-intl-hnk/index.html (https://edition.cnn.com/2022/05/02/asia/india-pakistan-heatwave-climate-intl-hnk/index.html)

Αναφέρει μέσα στα άλλα και την επίδραση του καύσωνα στην παραγωγή τροφίμων και ενέργειας.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 03, 2022, 09:18:02 am
Άλλο ένα.

https://www.thesaturdaypaper.com.au/climate/2022/05/03/indias-devastating-heatwave-warning-us-all/165155260313810#mtr (https://www.thesaturdaypaper.com.au/climate/2022/05/03/indias-devastating-heatwave-warning-us-all/165155260313810#mtr)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 10, 2022, 13:09:34 pm
Climate limit of 1.5C close to being broken, scientists warn

The probability of one of the next five years surpassing the limit is now 50%, scientists led by the UK Met Office found. As recently as 2015, there was zero chance of this happening in the following five years. But this surged to 20% in 2020 and 40% in 2021. The global average temperature was 1.1C above pre-industrial levels in 2021.

It is also close to certain – 93% – that by 2026 one year will be the hottest ever recorded, beating 2016, when a natural El Niño climate event supercharged temperatures. It is also near certain that the average temperature of the next five years will be higher than the past five years, as the climate crisis intensifies.

“The possibility of surpassing the 1.5C threshold, even if only for a year, is worrying,” said Dr Andrew King, at the University of Melbourne. “Our greenhouse gas emissions are still at near-record highs and until we get emissions down to net zero we’re going to continue to see global warming. Rapid and drastic emissions reductions are needed urgently.”

https://www.theguardian.com/environment/2022/may/09/climate-limit-of-1-5-c-close-to-being-broken-scientists-warn (https://www.theguardian.com/environment/2022/may/09/climate-limit-of-1-5-c-close-to-being-broken-scientists-warn)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 10, 2022, 13:15:03 pm
Harsh heat will build in Southern Asia (again) in the coming days.

Pakistan will break 50°C (122°F) in places. This follows a very hot March and hottest April on record.

The heat really is relentless. Very hot also for large parts of India.

Πατήστε για visuals: https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1523337778171465728 (https://twitter.com/ScottDuncanWX/status/1523337778171465728)

Southern Asia is no stranger to some of the most ferocious heat on the planet but the intensity and longevity of the heat since March is staggering.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on June 08, 2022, 02:10:20 am
Για παμεεεεεε

Εκατομμύρια στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας (και Κλιματικής Κρίσης χαχαχαχαχα) και τι έχουμε ως αποτέλεσμα;

Copernicus: Η φωτιά έκαψε 4.322 στρέμματα σε Γλυφάδα, Βούλα και Βάρη

(https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/lifo_lightbox_open/public/articles/2022-06-07/Screenshot%202022-06-07%20130258.png?itok=6Sc9Bc-f)

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας που επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), από την παραπάνω καμένη γη, τα 3.000 στρέμματα περίπου αποτελούσαν δάση από αναδασώσεις, μεγάλο μέρος των οποίων ήταν από την δεκαετία του '70, έπειτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1974, η οποία είχε κάψει όλη την νότια πλαγιά του Υμηττού.

Η υπόλοιπη έκταση επίσης είχε αναδασωθεί στο παρελθόν, αλλά έχει ξανακαεί αρκετές φορές, γι' αυτό είχε κυρίως χαμηλή βλάστηση.

https://www.lifo.gr/now/greece/ypiresia-copernicus-sta-4322-stremmata-i-kameni-gi-se-glyfada-boyla-kai-bari#Echobox=1654596563 (https://www.lifo.gr/now/greece/ypiresia-copernicus-sta-4322-stremmata-i-kameni-gi-se-glyfada-boyla-kai-bari#Echobox=1654596563)

~~~~ Ε βέβαια.... Οι περισσότερες "αναδασώσεις" είναι μονοκαλλιέργειες, κάτι πάρα πολύ κακό για την βιοποικιλότητα του τόπου. Οι μονοκαλλιέργειες επίσης καίγονται σχετικά εύκολα (αναλόγως το φυτό) ή πέφτουν από ασθένειες λόγω της **έλλειψης βιοποικιλότητας** και πάλι στο φυσικό περιβάλλον. Είτε η φωτιά ήταν εμπρησμός είτε όχι δεν έχει και παρα πολλή σημασία, σημασία εχει το γεγονός ότι αυτό θα είναι ενα δύσκολο καλοκαίρι μιας και έχουμε ηδη σπάσει ρεκόρ θερμοκρασίας σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη. Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

https://twitter.com/extremetemps (https://twitter.com/extremetemps)
Επίσης: Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το The Guardian για την θαλάσσια μόλυνση σε ένα μέρος της Βρετανίας και για την προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης αγνοήσει το πρόβλημα λέγοντας ψέματα.

The dead shellfish littering our beaches tell you a lot about safety and secrecy in Britain


With every passing week, it looks more like a cover-up. The repeated mass strandings of crabs and lobsters on the coast of north-east England, and the ever less plausible explanations provided by the government, are the outward signs of an undersea disaster and a grim new politics.

Last October, beaches around the Tees estuary and along the coast of North Yorkshire were suddenly covered in dead and dying crabs and lobsters. The government launched what it called an “investigation”. In January, hundreds of dogs reportedly fell ill after being walked on the same beaches. In February, a government press release announced that the mass death of sea creatures was caused by an “algal bloom” – a rapid increase in the population of algae that can release toxins into the water and affect other wildlife.

No report was published, no data, no evidence of any kind. An algal bloom in October seems highly unlikely in north-east England, as such blooms require high temperatures and clear water: the sea at the time was almost certainly too cold and turbid. No bloom had been noticed by the fishing community or any other water users.

Soon after the press release was published, another mass death of crabs and lobsters was reported on the same coastline. While an algal bloom in October is implausible, an algal bloom in February is impossible. The government reopened its investigation, but promptly shut it down again, on the extraordinary grounds that a few healthy crabs and lobsters had been caught. Nothing to see here.

Last month, there was another mass stranding of crabs and lobsters on the same beaches. Divers reported that the seabed immediately south of the River Tees was a “dead zone”: even the seaweed was dying.

The government has still not published its evidence. When I asked, it refused to send it to me. It was unable to produce a convincing explanation for this refusal. So we have no means of determining whether its methodology was robust, whether its data gathering, management and analysis was sound, or whether its conclusions reflected its results. Transparency is a basic scientific principle: if it’s not published, it’s not science.

A coalition of local commercial fishers and anglers raised the money for an independent investigation by the marine pollution consultant Tim Deere-Jones. He made a series of freedom of information requests, which revealed that the government’s only evidence for an algal bloom consisted of satellite images. But such images, without corroboration by water sampling, can be misleading: plumes of sediment can give similar results. Astonishingly, although there is no evidence that it conducted such sampling, the government concluded not only that a bloom had occurred, but that it was caused by a particular, toxic species: Karenia mikimotoi. This is the stuff of science fiction. Karenia thrives in temperatures between 20 and 24C. The average water temperature on this coast in October is 13C. There is no plausible mechanism by which a Karenia bloom could cause the mass death of lobsters and crabs without also killing large numbers of fish, sea urchins and many other species.

The freedom of information requests revealed something else: that the levels of a pollutant called pyridine in the north-eastern crabs the government tested were up to 74 times higher than those found in crabs caught in Cornwall. Pyridine is highly toxic to aquatic life. Despite this finding, the government press release claimed it has “ruled out chemical pollution as a likely cause”. It says that “pyridine was not present in water and surface sediment samples collected off the Tees”. Until we see the evidence, we have no means of knowing when, where and how such samples were taken, or how were they assessed.

Pyridine is a waste product of heavy industry, and is also manufactured as a base for insecticides and marine biocides. Several of the industries once located on the Tees estuary are likely to have produced it. Deere-Jones found that there were very high levels of pyridine derivatives in sediments in the estuary. A dredger started work in the mouth of the Tees at the end of September, deepening the channel. Deere-Jones’s hypothesis is that the dredger inadvertently exposed contaminated mud. This was then dumped at the legal disposal sites farther offshore. The currents flowing southwards, he believes, spread these sediments down the coast. As pyridine attaches itself to particles that fall to the seabed, and accumulates up the food chain, it is likely disproportionately to affect bottom-living scavengers such as lobsters and crabs.

The government’s insistence that chemical pollution was not responsible might seem hard to understand. But consider this. In July, work begins on the Teesside freeport, the biggest and most spectacular of the government’s fabled “Brexit opportunities”. The project is being overseen by the Conservatives’ favourite mayor, Ben Houchen.

Constructing the Tees freeport will require a massive dredging operation. To enable ships to dock at the new South Bank Quay in the Tees estuary, a crucial component of the freeport, the channel needs to be deepened from 9m to 13m, and the “berth pocket”, where the vessels moor, to almost 16m. This means excavating historic sediments that are likely to contain the chemical legacy of Teesside’s old industries. Questions have been raised about whether these sediments have been properly tested before dredging begins. If they turn out to be highly contaminated, the expense of removing them safely could be prohibitive.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/jun/06/dead-shellfish-beaches-safety-secrecy-britain (https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/jun/06/dead-shellfish-beaches-safety-secrecy-britain)


Το άρθρο συνεχίζει αλλά πόσταρα ολο αυτό το κομμάτι εδώ γιατί είναι σημαντικό. Αυτή είναι η πολιτική πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Άδικη κατανομή του πλούτου, στενές σχέσεις πολιτικών και πλουσίων, νομικές εξαιρέσεις και χαμηλοί φόροι σε αυτούς που θα έπρεπε να πληρώνουν παραπάνω, περιβαλλοντικά εγκλήματα που στο πρόσωπο του νόμου είναι όλα δεκτά,......

Την τελευταία φορά που τσέκαρα, κανένα -σοβαρό- πολιτικό σύστημα δεν δομήθηκε με κάτι τέτοιο στο μυαλό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την διαφθορά και να μην κάνουμε λες και ολα είναι μέρος μια πολιτικής και ενός πολιτικού συστήματος που ταχα θα μας φέρει πρόοδο. Οι θάλασσες έχουν σχεδόν αδειάσει, τα ποτάμια ξεραίνονται, οι κλιματικοί πρόσφυγες αρχίζουν να πληθαίνουν και ο πόλεμος μας εχει παει ηδη παρα πολυ πίσω στην ενεργειακή μετάβαση, ενω έπρεπε να μας παει μπροστά.  Μισώ το να κινδυνολογώ. Αλλά τι άλλο να κάνει κάποιος όταν υπάρχει κίνδυνος;


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on June 08, 2022, 21:59:34 pm
Climate change: Ukraine war prompts fossil fuel 'gold rush' - report


The world is witnessing a "gold rush" for new fossil fuel projects, according to a new report by leading climate change researchers.

Soaring energy prices spurred by Russia's invasion of Ukraine have led to new investment in oil and gas.

A report by Climate Action Tracker (CAT) says the world risks being locked into "irreversible warming".

There is broad consensus that the emission of gases produced by fossil fuels must be dramatically cut by 2030.

That is seen as the only path that would keep global temperature rises to 1.5 degrees and avoid the most damaging effects of climate change.

"There seems to be really a gold rush for new fossil fuel infrastructure," Professor Niklas Höhne of NewClimate Institute, a CAT partner, told BBC News.

"Supposedly it helps with short-term energy supply, but new infrastructure once it's built will be there for decades and we will definitely miss the climate targets," he said.

"If all these plans materialise they will either end up as massive stranded assets or they'll lock the world into irreversible warming," the CAT report says.

UN scientists have identified certain events like the melting of large ice sheets, or permafrost, which might act as "tipping points" unleashing further accelerated climate change.

The EU's plans to move away from using Russian fossil fuels and towards renewables have been criticised for continuing to fund fossil fuel infrastructure.

As part of what's called "REpowerEU" up to €12bn have been earmarked for gas pipelines and import facilities for liquefied natural gas (LNG) in what the European Commission says is a short-term move to secure energy supplies while renewable capacity is built.

https://www.bbc.com/news/science-environment-61723252 (https://www.bbc.com/news/science-environment-61723252)


Ukraine war: Fossil fuel ‘gold rush’ could make global warming irreversible

https://www.euronews.com/green/2022/06/08/ukraine-war-fossil-fuel-gold-rush-could-make-global-warming-irreversible (https://www.euronews.com/green/2022/06/08/ukraine-war-fossil-fuel-gold-rush-could-make-global-warming-irreversible)


You get the idea.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on June 09, 2022, 00:14:23 am
Τι λύση προτείνεις όμως δεν βλέπω.
Σε ποια μορφή ενέργειας πρέπει να βασιστούμε ως ανθρωπότητα?


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on June 09, 2022, 12:38:31 pm
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να ρίξουμε οσο περισσότερο χρήμα γίνεται στην έρευνα για μπαταρίες, ανανεώσιμες πηγές, σύντηξη και υδρογόνο. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πηγή που θα λύσει το πρόβλημα. Και αυτό προφανώς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτι θα βρεθεί λύση. Όμως ακόμη και σε μια παραμορφωμένη αγορά λόγω των επιδοτίσεων στα ορυκτά καύσιμα, τα ηλιακά και αιολικά κατάφεραν να γίνουν πάρα πολύ φτηνά με ταχύτητα που ήταν μεγαλύτερη των προβλέψεων και πολυ λιγότερη χρηματοδότηση στην έρευνα. Το αν θα βρούμε λύση ή οχι εξαρτάται από το προς τα που θα ρεύσει το χρήμα τα επόμενα 8 χρόνια. Αν αφήσουμε τις πολυεθνικές πετρελαίου να χτίσουν ακόμη περισσότερες υποδομές για εξόρυξη καυσίμων, οι οποίες έχουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30 χρόνια, είναι σαν να λέμε οτι θα χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια και ενω αυτή τη στιγμή απαιτείται μείωση τώρα εμείς αυξάνουμε την παραγωγή. Δεν βγάζει νόημα ούτε οικονομικά επειδή αν η Ευρώπη θέλει να γίνει μια carbon-neutral ήπειρος (που είναι ο στόχος της ως το 2050) και καταφέρει να το κάνει, αυτό σημαίνει οτι οι υποδομές που χτίζονται σήμερα θα σταματήσουν να δουλεύουν μέσα σε μερικά χρόνια.

Δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη λυση μιας και το οικονομικό σύστημα αυτή τη στιγμή είναι εντελώς απαρχαιωμένο. Για εμένα πρέπει να ξαναδομηθεί απο την αρχή και το ξέρω οτι αυτό φέρνει ανατριχίλα σε πολλούς όταν το ακούνε αλλά τι να κάνουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε οικονομικά συστήματα του 18ου αιώνα επειδή πολύ απλά δεν δίνουν λύσεις για πολλά από τα σημερινά προβλήματα μας. Μια καλή αρχή θα ήταν να γίνει κάτι για την πολιτική επιρροή των εταιριών πετρελαίου σε πάρα πολλές χώρες. Και αυτό είναι το πρώτο εύκολο βήμα επειδή οι περισσότεροι μάλλον συμφωνούμε οτι δεν πρέπει οι τράπεζες και εταιρίες να επηρεάζουν τη νομοθεσία μιας χώρας, πληρώνοντας μηδενικούς φόρους και μπλοκάροντας κάθε προσπάθεια να ψηφιστούν νόμοι που είναι εστω και λίγο ενάντια στο συμφέρον τους. Αυτοί που διαφωνούν θα σου μιλήσουν συχνά για την ελευθερία και την δικαιότητα της αγοράς (free and fair markets). Αυτο που αδυνατούν να κατανοήσουν είναι οτι με αυτόν τον τρόπο η αγορά δεν είναι ούτε ελεύθερη ούτε δίκαιη. Είναι χτισμένη για να οφελεί κάποιους και πολλές φορές σαμποτάρει κάποιους άλλους.

Χρησιμοποίησα το πάνω παράδειγμα επειδή το καπιταλιστικό σύστημα είναι το πιο διαδεδομένο αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι όμως οτι δεν μαρέσει να το αποκαλώ καπιταλιστικό γιατί υπάρχει μια τεράστια παρερμήνευση εννοιών όπως αυτή που μόλις εξήγησα (η οποία είναι βασικός πυλώνας του συστήματος όπως ειχε προταθεί). Είμαι πεπεισμένος οτι αν έφερνες τον Adam Smith και κανέναν οικονομολόγο του 19ου αιώνα να δει το σημερινό οικονομικό σύστημα θα σε έφτυναν βλέποντας την διαφθορά που υπάρχει καθώς και την αισχρή οικονομική διαχείρηση αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και κάποιοι στον τομέα μου θα νευριάσουν που το λεω, ρεαλιστικά ίσως να μην μπορούμε να καταφέρουμε να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση χωρίς την χρήση φυσικού αερίου. Η χρήση αυτή όμως πρέπει να γίνει μόνο με τελικό στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίηση από ορυκτά καύσιμα και σε συνεργασία με έγκυρα carbon-offsets. Το σημαντικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη αν πάμε όντως στο φυσικό αέριο είναι οι διαρροές των σωληνών. Είναι απλό πρόβλημα, όμως πάνω σε αυτό βασίζεται εαν το φυσικό αέριο είναι τελικά οσο άκακο οσο μας λένε για το περιβάλλον. Επειδή αυτοί μιλάνε αποκλειστικά για την καύση του. Ο τρόπος που έρχεται στο σπίτι σου όμως είναι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα.

Πάντως οι επιστημονικές ανακαλύψεις υπάρχουν, παρόλο που πρέπει σίγουρα να βελτιωθούν. Είναι τα μικρά πράγματα που με προβληματίζουν και αυτά που δεν σκέφτονται πολλοί. Για παράδειγμα, το δίκτυο ηλεκτρισμού είναι αρχαίο σε παρα πολλές χώρες και αν θέλουμε να σταματήσουμε τη χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου για θέρμανση πρέπει να χτιστούν νεες υποδομές που θα μπορούν να υποστηρίξουν την μεταφορά τόσο μεγάλης ποσότητας ρεύματος στις πόλεις. Πες για παράδειγμα οτι αύριο μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης και είναι επιτυχία, έχουμε ανακαλύψει εναν νεο τρόπο να παράγουμε ενέργεια πανφτηνα. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 10 χρόνια μέχρι να χτιστούν υποδομές υψηλών ρευμάτων ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια τεχνολογία στα σπίτια μας. Το γεγονός ότι δεν δουλεύουμε από τώρα για τον επερχόμενο εξηλεκτρισμό των σπιτιών και της βιομηχανίας λεει παρα πολλά για το αν θα καταφέρουμε τελικά να μεταβούμε σε μια πράσινη οικονομία.

TL;DR Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα έχει μια brute-force πιθανή λύση: Ρίξε τα πάντα πάνω του και δες τι κολλάει.

Edit: αυτές είναι οι πιθανές λύσεις για το ενεργειακό. Υπάρχουν υπερβολικά πολλές για το γενικό θεμα της κλιματικής κρίσης τις οποίες δεν αναφέρω.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on July 26, 2022, 20:11:24 pm
Ενημέρωση για την κλιματική κρίση:

Έχουν καεί πάρα πολλά μέρη αυτό το καλοκαίρι (και που είσαι ακόμα...). Πολλοί πιστεύουν ότι δεν φταίει μόνο η κλιματική αλλαγή για αυτό. Θα ακούσεις άτομα να λένε ότι όλες οι πυρκαγιές ξεκίνησαν λόγω εμπρησμού. Κάποιοι θα σου πουν ότι η ΝΔ τα καίει για να βάλει αιολικά και ηλιακά. Άλλοι θα πουν "τα έκαψαν όλα" χωρίς να είναι πολύ κατατοπιστικοι ως προς ποιοι είναι αυτοί που το έκαναν;;; Εγώ απλά κουνάω το κεφάλι συμφωνώντας με ο,τι μου λένε, προβληματισμένος μιας και οι αποδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό είναι μηδενικές για τις περισσότερες πυρκαγιές. Δεν μπορεί όμως να ανάβουν όλες και μόνες τους. Ή μήπως τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο είχαμε φανταστεί και όντως οι πυρκαγιές αυτές οφείλονται κατά έναν τεράστιο βαθμό στην κλιματική αλλαγή; Το μόνο που ξέρω είναι ότι κάποιοι εκεί στη Βουλή έχουν ψηφίσει να μπορούν τα καμμένα μέρη να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση αιολικών και ηλιακών πάρκων ελάχιστα χρόνια μετά την πυρκαγιά που προηγήθηκε. Οπότε κατά κάποιον τρόπο έχουμε δώσει κίνητρο στην βιομηχανία όλων αυτών των τεχνολογιών  (που υπόσχονταν να μας σώσουν) να δημιουργήσουν πυρκαγιές ώστε να μπορούν να υπογράψουν εξευτελιστικές συμφωνίες με το ελληνικό κράτος και να εκμεταλλευτούν την καμμένη γη. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί ούτε και εγώ ξέρω τι να πρωτοπιστεψω. Όταν έχω όμως την ατυχία να υπάρχει κοντά μου τηλεόραση στην οποία αναγκαστικά ώρες ώρες πέφτει το μάτι μου και το θέμα των πυρκαγιών καλύπτεται μέσα σε πολλά άλλα, μου φαίνεται ότι είμαστε παντελώς ανίκανοι να κάνουμε μια αξιοπρεπή συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ψάχνουμε αμέσως να αποδώσουμε ευθύνες (και καλά κάνουμε) όμως σπάνια επιτυγχάνουμε σε αυτό μας το εγχείρημα γιατί τελικά αποδεικνύεται ότι η απάντηση σε τέτοια ερωτήματα δεν είναι και τόσο απλή και τελικά καταλήγουμε στο ότι η ευθύνη βαραίνει αυτόν με τον οποίο εμείς έχουμε την μεγαλύτερη προσωπική αντίθεση. Η αντιπολίτευση θα σου πει ότι φταίει η πολιτεία. Ο υποστηρικτήςτης κυβέρνησης θα σου πει ότι φταίνε οι εμπρηστες. Η κυβέρνηση ότι φταίει η κλιματική αλλαγή. Μόνο που σιγά σιγά έρχεται Σεπτέμβριος, ξεχνάμε την κλιματική αλλαγή και μπαίνει ο χειμώνας, στον οποίο πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας και της ενέργειας. Οπότε ανοίγουμε νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, αυξάνουμε την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Την ίδια στιγμή ψηφίζουμε νόμους που  δίνουν κίνητρο στον εμπρησμό, παίρνουμε χρήματα από την Ευρώπη για να επενδύσουμε στο υπουργείο πολιτικής προστασίας (και κλιματικής κρισης - καλό αστείο) το οποίο ήδη έχει ρουφήξει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων και μας αποδεικνύει πόσο καλή επένδυση ήταν αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Συνεργαζόμαστε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μας δανείζουν τον εξοπλισμό τους (προφανώς περιμένοντας και κάποιο αντάλλαγμα) και διοριζουμε χιλιάδες παπάδες και αστυνομικούς χωρίς να λύνουμε τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αστυνομία και ενισχύοντας περαιτέρω την πολιτική επιρροή της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ελλάδα (μας οδήγησε μάλλον σε πολλά καλά την περίοδο του κορονοιου) ενώ οι πυροσβέστες παραπονιούνται συνεχώς για ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.  Και όχι... δεν είναι μόνο τα προβλήματα της συγκεκριμένης κυβέρνησης αυτά που αναφέρω. Είτε δεξιά είτε αριστερά, η πολιτική μας είναι απαρχαιωμένη και δεν μπορεί να λύσει τα σημερινά προβλήματα με κύριο αυτό της κλιματικής αλλαγής. Είναι υπερβολικά πολύ σημαντικό, πριν καούν όλα, να βρεθεί μια κυβέρνηση η οποία επιτέλους μπορεί να καταλάβει το βάθος του προβλήματος και που θα ξοδεύει τα χρήματα της ΕΕ σε επιστημονικές μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Δεν φτάνει μόνο η αγορά ελικοπτέρων στα οποία μπροστα μπορούμε να βγούμε φωτογραφία. Πιο σημαντική είναι η αόρατη δουλειά των ανθρώπων που σκάβουν κομμάτια του δάσους απομονώνοντας τα μεταξύ τους με σκοπό να μην καεί όλο, ή αυτή των ανθρώπων που καίνε ελεγμένα ένα κομμάτι της χαμηλής χλωρίδας (όπως πευκοβελόνες) χωρίς να επηρεάζεται το υπόλοιπο δάσος έτσι ώστε αν ξεκινήσει πυρκαγιά να μην βρει αρκετό πόσο καυσίμου ώστε να εξαπλωθεί γρήγορα. Ή αυτών που κάνουν περιπολίες τα καλοκαίρια με νερό έτοιμο να σβήσει μια φωτιά.
Εγώ πάντως είμαι προβληματισμένος. Κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα. Η Ασία αντιμετωπίζει από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα έναν καύσωνα άνευ προηγουμένου με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 50 βαθμούς και τα ΜΜΕ δεν έχουν αναφέρει τίποτα. Παράλληλα η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν καύσωνα πολύ μικρότερο και λιγότερο σφοδρό και οι νεκροί μετριούνται στους χιλιάδες (η Ινδία δεν έχει κατά κύριο λόγο κλιματιστικά, η Ευρώπη έχει).
Οι μεγάλοι, οι οποίοι είναι και αυτοί που κυρίως ψηφίζουν, δεν έχουν ιδέα για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα και ούτε και συμφέρει κανέναν να τους μάθει. Πολλά κανάλια έχουν ιδιοκτήτες με χρήματα στο πετρέλαιο (βλ. open) και στο εξωτερικό έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για κανάλια που δεν επέτρεπαν τη χρήση του όρου κλιματική αλλαγή και πολλών άλλων.
Με λίγα λόγια είμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όσο πιο γρήγορα κάνουμε κάτι, τόσο λιγότερο θα μας κοστίσει στο μέλλον γι'αυτό και ενώ είναι ήδη αργά για να σώσουμε κάποια πράγματα (κάποια δάση έχουν ήδη καεί, κάποια ζώα έχουν ήδη εξαφανιστεί), ποτέ δεν είναι αργά για να δράσουμε. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε κάποιες από τις ανέσεις μας και να μοιραστούμε άλλες.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on August 11, 2022, 19:06:57 pm
The Washington Post: The Arctic is warming much faster, as climate change's impact grows.

https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2022/08/11/climate-changes-impact-intensifies-us-is-poised-pass-major-bill/

+

"Taken together, thinning and calving have reduced the mass of #Antarctica 's ice shelves by 12 trillion tons since 1997, double the previous estimate, the analysis concluded."
#GlobalWarming #ClimateCrisis
https://t.co/2SikHpxiDg

https://twitter.com/Laurie_Garrett/status/1558118256434724867

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on August 15, 2022, 09:55:34 am
Europe’s rivers run dry as scientists warn drought could be worst in 500 years

Crops, power plants, barge traffic, industry and fish populations devastated by parched waterways

Across Europe, drought is reducing once-mighty rivers to trickles, with potentially dramatic consequences for industry, freight, energy and food production – just as supply shortages and price rises due to Russia’s invasion of Ukraine bite.

https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/13/europes-rivers-run-dry-as-scientists-warn-drought-could-be-worst-in-500-years (https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/13/europes-rivers-run-dry-as-scientists-warn-drought-could-be-worst-in-500-years)


Αυτός ο κλιματολόγος στο twitter ανεβάζει σχεδόν καθημερινά τα ιστορικά ρεκόρ που σπάμε.

https://twitter.com/extremetemps/status/1558502391233789956 (https://twitter.com/extremetemps/status/1558502391233789956)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on August 17, 2022, 09:44:00 am
Scientists say new climate law is likely to reduce warming

Massive incentives for clean energy in the U.S. law signed Tuesday by President Joe Biden should reduce future global warming “not a lot, but not insignificantly either,” according to a climate scientist who led an independent analysis of the package.

https://apnews.com/article/biden-science-united-states-climate-and-environment-096af3f103c6170ddc31e69aa5bdfa6e (https://apnews.com/article/biden-science-united-states-climate-and-environment-096af3f103c6170ddc31e69aa5bdfa6e)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on September 01, 2022, 13:59:05 pm
Για τις πλημμύρες στο Πακιστάν.

https://www.bbc.com/news/world-asia-62728678.amp (https://www.bbc.com/news/world-asia-62728678.amp)

https://twitter.com/SouthAsiaIndex/status/1564255495396917248 (https://twitter.com/SouthAsiaIndex/status/1564255495396917248)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on September 01, 2022, 21:47:56 pm
Στο Πακιστάν το 1/3 της χώρας κάτω από τα λασπόνερα, στην Κίνα πρωτοφανής καύσωνας διαρκείας μεγαλύτερος από κάθε άλλο καταγεγραμμένο καύσωνα, καλά πάμε ...

https://www.newscientist.com/article/2334921-heatwave-in-china-is-the-most-severe-ever-recorded-in-the-world/
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on November 13, 2022, 16:03:28 pm
Αυτή τη στιγμή διεξάγεται το COP27, η συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου.

Με σπόνσορα μέσα σε όλους τους άλλους και την Coca-Cola. Και όπως πάντα με τα λόμπυ εταιριών πετρελαίου να είναι προσκεκλημένα στη συνάντηση, αφήνοντάς τα να υπονομεύουν ανοιχτά τη δημοκρατία των χωρών που παίρνουν μέρος.

Coke Is a Sponsor of the Climate Summit in Egypt. Some Activists Aren’t Happy.
https://www.nytimes.com/2022/11/07/climate/coca-cola-sponsor-cop27-climate-egypt.html (https://www.nytimes.com/2022/11/07/climate/coca-cola-sponsor-cop27-climate-egypt.html)

Στα τελευταία COP, η ομορφιά βρισκόταν όχι στο εσωτερικό της εκδήλωσης αλλά εξω. Εκει όπου οργανώνονταν χιλιάδες ακτιβιστές που δεν προσκλήθηκαν στη συνάντηση καθώς και πάρα πολλοί πολίτες, με σκοπό να πιέσουν ώστε οι υποσχέσεις οι οποίες γίνονταν μέσα στο συγκρότημα να γίνουν ακόμη πιο φιλόδοξες. Επιλέγοντας την Αίγυπτο (με το αυταρχικό της καθεστώς) και το Sharm El-Sheikh ως το θέρετρο στο οποίο θα πάρει μέρος το φετινό COP, οι υπεύθυνοι έχουν κάνει υπερβολικά πολύ δύσκολη τη συγκέντρωση ακτιβιστών αυτή τη φορά, η οποία γίνεται όλο και πιο σημαντική οσο περνάνε τα χρόνια. Και αυτό γιατί η στέγαση στο θέρετρο είναι πολύ ακριβή και κάθε άλλη πόλη είναι υπερβολικά πολύ μακριά ώστε να βγάζει νοήμα η καθημερινή μετακίνηση στο COP.

Cop27: Surveillance and fear in Sharm el-Sheikh as Egypt clamps down on activists:
https://www.middleeasteye.net/news/cop27-egypt-sharm-el-sheikh-surveillance-activists-crackdown (https://www.middleeasteye.net/news/cop27-egypt-sharm-el-sheikh-surveillance-activists-crackdown)

Human rights defenders warn activists are being arrested ahead of Egypt's climate summit
https://www.cbc.ca/news/science/cop-27-egypt-protest-arrests-1.6639736 (https://www.cbc.ca/news/science/cop-27-egypt-protest-arrests-1.6639736)

Egypt: Arrests over calls for protests during COP27 expose reality of human rights crisis
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/11/egypt-arrests-over-calls-for-protests-during-cop27-expose-reality-of-human-rights-crisis/ (https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/11/egypt-arrests-over-calls-for-protests-during-cop27-expose-reality-of-human-rights-crisis/)

Από ακτιβιστή που είναι εκει:
https://billmckibben.substack.com/p/activists-are-the-engine (https://billmckibben.substack.com/p/activists-are-the-engine)


Egypt Denies Entry to Activist at Climate Talks
Denial Comes in Wake of Pressure to Release Prominent Activist
https://www.hrw.org/news/2022/11/10/egypt-denies-entry-activist-climate-talks (https://www.hrw.org/news/2022/11/10/egypt-denies-entry-activist-climate-talks)

Εντωμεταξύ ο Μητσοτάκης ανακοινώνει την επιστροφή (προσωρινά) στον λιγνίτη, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακή ακαιρεότητας της χώρας.

https://www.youtube.com/watch?v=TeuBU6hY-sQ

Επίσης φαίνεται να παρουσιάζει την ενεργειακή μετάβαση ως μια ευκαιρία για την Ελλάδα να κάνει για ακόμη μια φορά μπίζνες. Είναι αλήθεια. Γι'αυτό και οι ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται σε όποια κορυφή βρεθεί, ανοίγοντας τεράστιους δρόμους και καταστρέφοντας τα τοπικα οικοσυστήματα περιοχών που ανοίκουν σε κοινότητες χωρίς σημαντική πολιτική φωνή ώστε να μπορέσουν να εναντιωθούν. Η ίδια ιστορία ισχύει και με τα ηλιακά. Εξάλλου είναι πια ο πιο φτηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας και αν η νοοτροπία παραμείνει ίδια, υπάρχουν έγκυροι τρόποι να καταστρέψεις το περιβάλλον εγκαταθιστώντας ΑΠΕ, όσο παράλογο και να ακούγεται κάτι τέτοιο.

Όσοι ασχολούμαστε με αυτά τα θέματα δεν είμαστε έκπληκτοι ούτε πιστεύουμε τη δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία. Ενώ ο πόλεμος όντως έκανε τα πράγματα δύσκολα, τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης υπάρχουν λόγω της συνεργασίας των εταιριών-αρπακτικών με κυβερνήσεις, με τελικό σκοπό το στύψιμο μέχρι και της τελευταίας σταγόνας κέρδους από τους πολίτες. Εξάλλου υπήρξε πόλεμος που δεν έφερε χρήμα στις εταιρίες πετρελαίου για όσο καιρό αυτές υπάρχουν;
Το COP27 είναι μια καταστροφή και είναι πια προφανές ότι δεν πρέπει να βασιζόμαστε στις συζητήσεις των ελίτ για να λυθεί το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης. Στο εξωτερικό όλο και περισσότερο βλέπουμε πια συνεργασία μεταξύ αριστερών συλλογικοτήτων με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές για την από κοινού άσκηση πολιτικής πίεσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο είναι και θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάνω από όλα. Στην Ελλάδα σε αυτό είμαστε πάρα πολύ πίσω. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την απουσία της αριστεράς από τις κλιματικές συζητήσεις. Στα επόμενα 7 χρόνια που απομένουν θα χρειαστούμε την βοήθεια όλων ώστε να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ας συνεργαστούμε σε αυτό τουλάχιστον και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας ας είναι αυτό που θα μας ενώσει και όχι που θα μας διχάσει. Είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί ενα καλύτερο μέλλον για όλους.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on December 14, 2022, 12:33:51 pm
Οκ θα μου πείτε τα ξανακουσαμε αυτά και παλιά και δεν οδήγησε σε τίποτα.

Εγώ πιστεύω ότι η σύντηξη είναι ο μόνος τρόπος έξω από την τρύπα που έχουμε σκάψει οπότε προτείνω να ρίξουμε όσο περισσότερη χρηματοδότηση γίνεται στην ανάπτυξη της.

Αν μπόρεσε να βγει το εμβόλιο του κορονοιου τόσο γρήγορα, έχω πίστη ότι θα μπορέσει με αρκετή χρηματοδότηση να επιταχυνθεί σημαντικά η έρευνα για την πυρηνική σύντηξη.

https://youtu.be/w-5bNFg50KU (https://youtu.be/w-5bNFg50KU)


Όπως και το εμβόλιο όμως, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι η ένταξη της θα γίνει με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες της γης.

https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/us/live-news/nuclear-fusion-reaction-us-announcement-12-13-22/index.html (https://www.google.com/amp/s/amp.cnn.com/cnn/us/live-news/nuclear-fusion-reaction-us-announcement-12-13-22/index.html)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on January 20, 2023, 22:18:41 pm
Επειδή όπως είπε κάποιος "Οικολογία χωρίς πολιτική άποψη - χωρίς ταξική συνείδηση είναι απλά κηπουρική"

Ολοταχώς προς τη δυστοπία του πλανήτη-«κλίβανου»

(https://commune.org.gr/wp-content/uploads/2022/05/Capture.jpg)

Πάνος Κοσμάς
Post published:15/05/2022

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα των Συντακτών, Σαββατοκύριακο 14-15 Μαϊου.

Στην κινηματογραφική ταινία «Don’t look up» ο ανθρώπινος πολιτισμός καταστρέφεται ακαριαία από την πρόσκρουση στη Γη ενός κομήτη, την οποία οι πολιτικοί και μιντιακοί μηχανισμοί της εξουσίας στην αμερικανική υπερδύναμη αποκρύπτουν, προσβλέποντας στην αναχαίτισή του με «εξωτικά» τεχνολογικά μέσα, τα οποία αποδεικνύονται υπερτιμημένα και ατελέσφορα όταν πλέον δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε άλλη αντίδραση. Επιλέγουν αυτή τη «λύση», που επί ποινή καταστροφής του ανθρώπινου πολιτισμού αποδεικνύεται μη λύση, για να μη διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία και αναπαραγωγή του μηχανισμού κερδοφορίας και του συστήματος εξουσίας, που μεταξύ άλλων στηρίζεται στην άγνοια, την παραπλάνηση και την εμπέδωση της καταναλωτικής -έστω και φτωχικής για τους περισσότερους- μακαριότητας στους πολίτες-υποτελείς. Στη συγκλονιστική επωδό της ταινίας, επίλεκτα μέλη της ελίτ της εξουσίας διασώζονται σε κρυογονικούς θαλάμους για να «ξυπνήσουν» σε έναν άλλον πλανήτη επικίνδυνο και για τους ίδιους, αλλά τα δισεκατομμύρια της «μαρίδας» του ανθρώπινου πολιτισμού πεθαίνουν.

Όλα τα μηνύματα αυτής της ταινίας ταιριάζουν απόλυτα με την περίπτωση μιας άλλης καταστροφής που απειλεί την ανθρωπότητα και γίνεται όλο και πιο κοντινή: της κλιματικής αλλαγής – καλύτερα, κλιματικής κρίσης. Είμαστε ήδη στην ιστορική στιγμή που ο «κομήτης» της κλιματικής αλλαγής άρχισε να γίνεται ευδιάκριτος διά γυμνού οφθαλμού στο στερέωμα της ανθρωπότητας. Φτάνουμε, ίσως και σε λιγότερο από μία δεκαετία από το σωτήριο έτος 2022, στο ξεπέρασμα του σημείου μη επιστροφής, πέραν του οποίου η ανθρωπότητα θα βιώσει τις συνέπειες μη αντιστρεπτών κλιματικών καταστροφών. Ως τέτοιο σημείο μη επιστροφής έχει ορισθεί η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας στον πλανήτη Γη κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου (1,5 oC) σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Ο Daniel Tanuro έχει περιγράψει παραστατικά τη δυστοπική αυτή προοπτική με τις λέξεις «πλανήτης-κλίβανος».1
Οι ομοιότητες και αναλογίες με τα εξιστορούμενα στο «Don’t look up» είναι πολλές και ανατριχιαστικές (άλλωστε, η ίδια η ταινία θεωρήθηκε μια αλληγορία που παρέπεμπε στην κλιματική αλλαγή):

Οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν επί σειρά δεκαετιών (από τη Σύνοδο του Ρίο το 1992 και μέχρι την Σύνοδο της Γλασκόβης στα τέλη του 2021) να συμφωνήσουν σε πραγματικά αποτελεσματικά μέτρα για την έγκαιρη ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και να εγγυηθούν τον απαραίτητο μηχανισμό υλοποίησής τους.

Εντελώς αντίθετα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης έχουν σημάνει τη γενική (επι)στροφή στον άνθρακα, δηλαδή ένα πισωγύρισμα αντί της αναγκαίας «φυγής προς τα μπρος».

Καθώς όλα τα προηγούμενα οδηγούν αναπόφευκτα στο ξεπέρασμα του σημείου μη επιστροφής, εμφανίζονται οι θεωρίες περί «προσωρινής υπέρβασης» του 1,5 oC, οι συνέπειες της οποίας θα θεραπευθούν εκ των υστέρων (!) χάρη σε νέες τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα – τόσο αξιόπιστες όσο και οι τεχνολογίες που στο «Don’t look up» θα διέλυαν τον κομήτη σε ακίνδυνα θραύσματα σώζοντας τον πλανήτη…

Η μακαριότητα ότι τελικά «θα τη γλιτώσουμε σαν από θαύμα» και η μεταφυσική αίσθηση ότι «έχουμε ακόμη χρόνο» οδηγούν στην άποψη ότι δεν πειράζει αν χαθεί «λίγος χρόνος ακόμη». Όπως έγραφε εύγλωττα ο Andreas Kluth στο Bloomberg Opinion στα τέλη Μαρτίου, «Πρώτα ο Πούτιν, μετά η κλιματική αλλαγή»…

Υπάρχει βέβαια και μια μεγάλη αλλά καθόλου ανακουφιστική διαφορά: αντί για μια ακαριαία εξαφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού εξαιτίας της πρόσκρουσης στη Γη ενός κομήτη, να υποστούμε μια βασανιστική μακρόχρονη αποσύνθεση στον «πλανήτη-κλίβανο», με θύματα τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού σε κάθε χώρα και τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Είναι πιο κοντά στον τρόπο και στα κριτήρια πολιτικής διαχείρισης του συστήματος του κέρδους, αλλά και στις ιστορικές του «δεξιότητες», να σκεφτεί κρυογονικούς θαλάμους για τη σωτηρία των ελίτ, παρά να κάνει κράτει στις μηχανές του κέρδους για να σωθεί η ανθρωπότητα – του είναι αδύνατον να μην είναι ο εαυτός του!

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Ένα πρόχειρο απάνθισμα των βασικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Νησιωτικά έθνη και 136 από τα πιο ιστορικά μέρη και πόλεις του κόσμου θα εξαφανιστούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα εκτοπιστούν μέχρι το 2050.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (παρατεταμένες ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, τυφώνες) θα ενταθούν και πολλαπλασιαστούν.
Η ερημοποίηση και η λειψυδρία θα επεκταθούν σε πολλά μέρη του κόσμου, μειώνοντας την γεωργική παραγωγή και οξύνοντας σε μόνιμη βάση την επισιτιστική κρίση.
Θα αυξηθεί η νοσηρότητα, θα υπάρξει μεγάλη εξάπλωση της ελονοσίας και του δάγκειου πυρετού και, σε συνδυασμό με τους όρους παραγωγής στον μεγάλο αγρο-κτηνοτροφικό τομέα, θα ευνοείται η περιοδική εμφάνιση πανδημιών με βάση τις ζωονόσους.
Το 100% των υφάλων θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050.
Ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών θα αυξηθεί κατά 20.000.000 μέχρι το 2050 μόνο από αυτή την αιτία.


Αν θέλουμε όμως μια συνολική, περιεκτική περιγραφή του δυστοπικού μέλλοντος που προδιαγράφεται, αυτή είναι η ακόλουθη:

«Δεν υπάρχει κανένας καταψύκτης για να βάλουμε μέσα του τον πλανήτη για να τον καταψύξουμε. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, η αποσάθρωση της Γροιλανδίας (ή οποιουσδήποτε άλλου παγετωνικού καλύμματος) θα είναι αδύνατο να σταματήσει πριν φτάσει σε μια νέα ενεργητική ισορροπία του συστήματος Γη. Στο μεσοδιάστημα, αυτή η αποσάθρωση εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκαλέσει αλυσίδα “θετικών αναδράσεων”: Μετατροπή της Αμαζονίας σε σαβάνα, αποσάθρωση των γιγάντιων παγετώνων της Ανταρκτικής, ανεπίστρεπτο λιώσιμο του περμαφρόστ… Ένα γιγάντιο κλιματικό ντόμινο θα μπορούσε να καταλήξει γρήγορα σε αύξηση 4 έως 5 °C της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης. Οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτή η ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση σπρώχνει τον πλανήτη έξω από το σχετικά σταθερό καθεστώς μέσα στο οποίο ταλαντεύεται εδώ και 1,5 εκατομμύριο χρόνια (εναλλαγή παγετωνικών και μεσοπαγετωνικών περιόδων). Η Γη θα έμπαινε τότε σε ένα νέο καθεστώς, ανάλογο με εκείνο της Πλειόκαινου: Στον “πλανήτη-κλίβανο”.

Είναι αδύνατο να φανταστούμε πώς θα είναι μια τέτοια ανατροπή αλλά ένα πράγμα είναι εντελώς βέβαιο: Αν το είδος μας επιβιώσει, αυτό δεν θα συμβεί με ένα πληθυσμό επτά ή οκτώ δισεκατομμυρίων ανθρώπων, και οι φτωχοί θα είναι σίγουρα τα κύρια θύματα του κατακλυσμού – η κύρια “μεταβλητή της προσαρμογής” (γνωστή η επωδός…). Η αποτρόπαια απάνθρωπη πολιτική απέναντι στους μετανάστες και μετανάστριες επιτρέπει στο καθένα και στην καθεμία να φανταστεί το περίγραμμα αυτής της βαρβαρότητας που έρχεται».1

Από το Παρίσι στη Γλασκόβη και ύστερα στον πόλεμο, η «κατάλληλη στιγμή» αναβάλλεται διαρκώς

Στον απόηχο της Συνόδου του Παρισιού για το κλίμα, η έκθεση για τον 1,5°C της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (στο εξής: Διακυβερνητική) το 2019 έπεσε σαν κεραυνός, καθώς ξεκαθάρισε δύο πράγματα που μέχρι τότε περιβάλλονταν από συνειδητή σύγχυση: Πρώτο, ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν απλώς «συμμετοχή» αλλά καταλυτική επίδραση στην υπερθέρμανση, δεύτερο, ότι το όριο του 1,5% οC είναι κρίσιμο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού μη αντιστρεπτών διαδικασιών και συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στον απόηχό της, το 2021 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), που αν και φύσει τεχνοκρατικός και τοποθετημένος στον κόσμο της αγοράς, πήρε στα σοβαρά αυτές τις διαπιστώσεις, εκπόνησε και δημοσιοποίησε έκθεση η οποία λέει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του «ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα» το 2050 πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα και μάλιστα στον βραχυχρόνιο ορίζοντα, όπως: απαγόρευση ήδη από το 2021 της ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, του ανοίγματος νέων ανθρακωρυχείων και της επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας των υπαρχόντων, της αδειοδότησης νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, εγκατάλειψη του άνθρακα ήδη από το 2030 στις αναπτυγμένες οικονομίες και κλείσιμο από το 2040 σε όλο τον κόσμο όλων των σταθμών παραγωγής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα.2

Μπορεί κανείς να καταλογίσει δικαίως πολλά στους τεχνοκράτες της αγοράς, αλλά πρέπει να τους αναγνωρίσει δεν παίζουν με τα συμπεράσματα. Αν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τον στόχο για «ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα» μέχρι το 2050, πρέπει να γίνουν -τουλάχιστον- αυτά που λέει ο ΙΕΑ.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει ένας «καλός λόγος» για να μη γίνουν αυτά που πρέπει όταν πρέπει. Έτσι, το 2021 δεν ήταν η «κατάλληλη στιγμή» γιατί έπρεπε να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της επανεκκίνησης της οικονομίας ύστερα από τη μεγάλη ύφεση της πανδημίας. Από τα μέσα του 2021 και ύστερα δεν ήταν η «κατάλληλη στιγμή» γιατί η αυξημένη ζήτηση και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες είχαν ήδη ενεργοποιήσει τον μηχανισμό της αύξησης των τιμών των ορυκτών καυσίμων.

Το 2022 αποδείχθηκε επίσης «ακατάλληλη στιγμή», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που επιδείνωσε την ενεργειακή κρίση. Ακόμη χειρότερα, δόθηκε το γενικό σύνθημα: άνθρακας, περισσότερος άνθρακας!    

Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει η αναγκαία επιτάχυνση ώστε να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος; Δυστυχώς, όχι. Η απόφαση γενικής (επι)στροφής στον άνθρακα είναι μεσοπρόθεσμης διάρκειας, έχει, αντίστοιχα, μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις και συνεπάγεται μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα δεσμεύσεις. Οι λόγοι είναι προφανείς:

Η διατήρηση και διεύρυνση των δυνατοτήτων εξόρυξης απαιτεί επενδύσεις. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τέτοιες επενδύσεις αν δεν έχει την εγγύηση των κυβερνήσεων ότι η παραγωγή του θα αξιοποιηθεί όχι μόνο το 2022 και το 2023 αλλά και την επόμενη 5ετία-10ετία. Το εμπάργκο στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα από τις χώρες της Δύσης, σημαίνει μια επιπλέον πίεση ώστε αυτές οι επενδύσεις να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα.
Η ενεργειακή κρίση και οι υψηλές τιμές ενέργειας δεν αφήνουν περιθώρια για δημιουργία επιπλέον προβλημάτων στην προσφορά.
Η κάλυψη των αναγκών με επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας (που στα τέλη του 2021 κηρύχθηκε «καθαρή» ενέργεια και οι επενδύσεις γι’ αυτήν περιλαμβάνονται επίσημα στις επιλέξιμες ευρωπαϊκές δαπάνες για δημόσια χρηματοδότηση) απαιτεί επίσης υψηλές δημόσιες επενδύσεις και πολύ χρόνο μέχρι να αποδώσει. Ακόμη και αν επιχειρηθεί μαζική στροφή στην πυρηνική ενέργεια, πάλι ο άνθρακας θα θριαμβεύσει μεσοπρόθεσμα – και το σημείο μη επιστροφής θα ξεπεραστεί σύντομα!

Η επισιτιστική κρίση απαιτεί εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής κατά το πρότυπο των μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και αυτές είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες.

Σε συνθήκες υψηλών κρατικών και ιδιωτικών χρεών, υψηλού πληθωρισμού και μεγάλων κρατικών ελλειμμάτων, οι επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας γίνονται υπόθεση του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι αναγκαίες δημόσιες υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν παράλληλα, καθυστερούν.

Τούτων δοθέντων, το πρώτο τουλάχιστον μισό της τρέχουσας δεκαετίας θα εξακολουθήσει να είναι «ακατάλληλο» για την απαιτούμενη «πάση δυνάμει» υλοποίηση μέτρων ενεργειακής μετάβασης. Επομένως, η υπέρβαση του 1,5% οC μέχρι το 2030 ή τις αρχές της επόμενης δεκαετίας γίνεται η ισχυρά πιθανή εξέλιξη.

Στο ενδεχόμενο διεθνούς οικονομικής ύφεσης, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα μειωνόταν, αλλά ανεπαρκώς και, κυρίως, προσωρινά: οι συνέπειες της ύφεσης θα αδυνάτιζαν ακόμη περισσότερο τα σχέδια για την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Ένα χρηματοπιστωτικό «κραχ», που επίσης πιθανολογείται ισχυρά, θα είχε την ίδια επίδραση: μεταξύ άλλων, θα περιέπλεκε τη λειτουργία του χρηματιστηρίου ρύπων και την γενίκευσή του – όπως αποφασίστηκε πρόσφατα στη Σύνοδο της Γλασκόβης. Όταν για την κλιματική αλλαγή έγιναν ελάχιστα ή ανεπαρκή στην περίοδο που τα κέρδη και η κατανάλωση (αυτών που είχαν τη δυνατότητα να καταναλώσουν) έχαιραν σχετικά καλής υγείας, δεν δικαιούμαστε να ελπίζουμε ότι θα γίνουν τώρα, σε συνθήκες πολέμου, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού. Όπως θα έλεγε και ο Andreas Kluth, «πρώτα όλα αυτά και μετά η κλιματική αλλαγή»…

Υπάρχει, τέλος, ο (γεω)πολιτικός παράγοντας: η ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί πλανητικό σχεδιασμό και άρα συναίνεση μεταξύ των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη: των ΗΠΑ, της Κίνας, της ΕΕ, της Ινδίας, της Ρωσίας, των BRICKS συνολικά κ.λπ. Ύστερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μπορούμε εύκολα να φανταστούμε σε ποια επίπεδα κυμαίνεται η παγκόσμια συναίνεση, γενικά, αλλά ειδικά για την κλιματική αλλαγή…  

Πέρα από αυτό, στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο κρέμεται από την ψήφο του πιστού φίλου του άνθρακα Manchin, ο Μπάιντεν κλείνει το μάτι στις εταιρείες εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου (που είναι το πλέον περιβαλλαντοκτόνο), ενώ στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές οι ελπίδες των Ρεπουμπλικανών να νικήσουν αυξάνονται καθώς κέντρο της καμπάνιας τους γίνονται οι τιμές των καυσίμων. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εμπεδωθεί η αίσθηση ότι ο χρόνος των Δημοκρατικών στην εξουσία τελειώνει, και το μπλοκ του άνθρακα θα οργανώσει γενική αντεπίθεση – ο Μπάιντεν δεν αποδεικνύεται καν υπέρμαχος της «πράσινης» μετάβασης, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί θα είναι πολύ χειρότεροι.

Ευρωπαϊκή Ένωση: ο… προπολεμικός σχεδιασμός και το σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας

Πριν ξεσπάσουν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανιζόταν διεθνώς η επισπεύδουσα δύναμη στα σχέδια για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.3 Είχε τεθεί ο στόχος για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 και για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Η Κομισιόν εκπόνησε δέσμη μέτρων και ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι στη μείωση θα συμβάλλουν όλοι οι τομείς κι όχι μόνο ο τομέας της παραγωγής: ο οικιστικός τομέας (κτήρια και εγκαταστάσεις) και οι οδικές μεταφορές. Οι χώρες-μέλη ήταν υποχρεωμένες να εκπονήσουν Εθνικά Κλιματικά Σχέδια και κλιματικούς νόμους, ως εθνική συμβολή στον στόχο του 55%.

Η Ελλάδα έδωσε σε διαβούλευση τον ελληνικό κλιματικό νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει απαγόρευση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα από τα τέλη του 2028, μέτρα προώθησης των οχημάτων μηδενικών εκπομπών, εκπόνηση περιφερειακών και δημοτικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών, μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τα κτήρια, μέτρα μείωσης εκπομπών από επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις, μέτρα για ενσωμάτωση της διάστασης της κλιματικής αλλαγής στην περιβαλλοντική αδειοδότηση κ.λπ.  

Μια ματιά στα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται, τα οποία η WWF κρίνει ανεπαρκή, πείθει ότι στη νέα συγκυρία που έχει δημιουργηθεί ακόμη και η επίτευξη αυτών των στόχων είναι ανέφικτη χωρίς μια μεγάλη μεταφορά πόρων, χωρίς σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης όσον αφορά τα βάρη των κλιματικών μετασχηματισμών και χωρίς αυστηρό έλεγχο της υλοποίησής τους.

Τα ίδια ισχύουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Το σχέδιο για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας είναι σχέδιο για τ κι όχι σχέδιο για την απανθρακοποίηση. Οι εναλλακτικές κορφές ενέργειας απαιτούν μεγάλου ύψους δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών: υποδομές αποθήκευσης ενέργειας και διασύνδεσης με τα βασικό δίκτυο, εκτεταμένο δίκτυο φόρτισης των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.λπ.. Απαιτούνται επίσης πολύτιμα μέταλλα όπως το λίθιο, που ο πόλεμος έχει κάνει αντικείμενο γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Απαιτούν, τέλος, ευρωπαϊκούς τρόπους χρηματοδότησης (ευρωομόλογο) και υπολογισμού των δαπανών για τέτοιες επενδύσεις (θα υπολογίζονται στο έλλειμμα ή όχι). Και όλα αυτά, τα καθόλου εύκολα, προϋποθέτουν αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών (άρση του κανόνα της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων, αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων) για να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Γερμανίας, που δεν είναι καν δεδομένη! Απαιτούν, εν τέλει, πολύτιμο χρόνο – που δεν υπάρχει…        

Να αναθέσουμε στην αγορά τη λύση του προβλήματος;

Στη Σύνοδο της Γλασκόβης το φθινόπωρο του 2021, τα πράγματα ξεκαθάρισαν, αλλά δυστυχώς όχι στην καλή κατεύθυνση, σήμερα δε έχουν επιδεινωθεί ασύλληπτα:

Η λύση του προβλήματος ανατέθηκε στον ιδιωτικό τομέα και την αγορά.
Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν οι πραγματικοί «σταρ» της Συνόδου. Στην Σύνοδο εμφανίστηκε το Gfanz, ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών με διαθέσιμα 130 δισ. δολάρια, που διοργάνωσε τη «Finance Day» και δήλωσε έτοιμο να χρηματοδοτήσει «καθαρές» επενδύσεις: καθαρού… άνθρακα, πράσινου υδρογόνου, παγίδευσης-αποθήκευσης (CCS) και παγίδευσης-χρήσης (CCU) του CO2. Εύγλωττη επωδός: «Για να τα κάνουν αυτά, οι επενδυτές χρειάζονται τόση σαφήνεια όση και στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά μέτρα με κέρδη και ζημιές».

Αφέθηκε σχεδόν ελεύθερο το πεδίο στα ορυκτά καύσιμα. Με καταλυτική παρέμβαση της Ινδίας, που εκπροσώπησε όλο το μπλοκ του άνθρακα, υιοθετήθηκε η αρχή «πράσινη ανάπτυξη, κι όχι ρύθμιση, περιορισμός και φορολόγηση».
Ως λύση στην «προσωρινή» υπέρβαση του 1,5 oC υιοθετήθηκαν οι εξωτικές τεχνολογίες «αντισταθμίσεων άνθρακα», όπως η παγίδευση του άνθρακα με γεωλογική αποθήκευση (CCS), που όμως δεν θέλγει τις επιχειρήσεις γιατί κοστίζει πολύ, και η παγίδευση με χρήση (CCU). Σύμφωνα με αυτή τη δεύτερη, παράλογη ιδέα, το CO 2 θα παγιδεύεται για να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις για παραγωγή προϊόντων (από όπου κάλλιστα μπορεί να διαφύγει).
Ανεστάλη η υπόσχεση για συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων για το Πράσινο Ταμείο. Αποδείχθηκε ότι υπάρχουν μόνο 20 δισ. από δωρεές και προτείνεται η εξεύρεση 80 ακόμη δισ. από δάνεια – όταν ο παγκόσμιος Νότος κινδυνεύει άμεσα από νέα κρίση χρέους.
Παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες η αποζημίωση προς τις φτωχές χώρες για τις «απώλειες και ζημιές» για τις οποίες ευθύνονται οι ισχυρές χώρες. Η κλιματική δικαιοσύνη θα απαιτούσε το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να διαιρέσει τις εκπομπές του διά 30 και το 50% του φτωχότερου πληθυσμού να τις πολλαπλασιάσει επί 3. Αντί γι’ αυτό, υιοθετήθηκε η ιδέα της αποζημίωσης, η οποία όμως παρέμεινε… ιδέα.
Αποφασίστηκε η ίδρυση μιας παγκόσμιας αγοράς ανταλλαγής «δικαιωμάτων ρύπανσης», της οποίας η διαχείριση ανατέθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κράτη, περιφέρειες και επιχειρήσεις θα μπορούν να ανταλλάσσουν τέτοια δικαιώματα, που θα δημιουργούνται σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Αποτροπή ξεπεράσματος του 1,5 οC; Όχι!

Κλιματική Δικαιοσύνη; Όχι!

Δημόσιες επενδύσεις; Όχι!

Συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένες δεσμεύσεις ανά χώρα, ποινές σε περίπτωση μη υλοποίησης, φορολόγηση; Όχι!

Ποιοι θα δώσουν τη λύση; Οι επιχειρήσεις και οι «πράσινες» επενδύσεις τους, η αγορά.


Ένα σχέδιο όχι απλώς λάθος αλλά ανέφικτο: μια οικονομία βασισμένη κατά 80% στα ορυκτά καύσιμα να ανακάμψει και ταυτόχρονα να αντικατασταθούν τα ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειωθούν δραστικά στα επόμενα χρόνια οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πιο δυσεπίλυτο κι από τον τετραγωνισμό του κύκλου!  

Είμαστε στην ιστορική στιγμή που για να αποφύγουμε το αδιανόητο, πρέπει να υιοθετήσουμε λύσεις απολύτως ρεαλιστικές, που μοιάζουν ανέφικτες μόνο και μόνο επειδή δεν είναι συμβατές με το κυρίαρχο κοινωνικο-οικονομικό υπόδειγμα. Όπως το είπε η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ,

«η κλιματική και οικολογική κρίση απλώς δεν μπορεί πλέον να λυθεί στο πλαίσιο των σημερινών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. Δεν είναι γνώμη αυτό. Είναι ζήτημα απλών μαθηματικών».  

Παραπομπές:

Ντανιέλ Τανούρο, «Από COP σε COP, ο κατακλυσμός πλησιάζει», Europe Solidaire Sans Frontières, 25.11.2019, μεταφρασμένο στα ελληνικά από τον Γιώργο Μητραλιά και δημοσιευμένο στο σάιτ contra-xreos). Από τη γενικότερη αρθρογραφία του δανειστήκαμε αρκετά στοιχεία.
IEA, «Net Zero in 2050. A Roadmap for the Energy Sector», https://www.iea.org/
Παρ’ όλα αυτά, βασικές χώρες-μέλη όπως η Γερμανία, δεν τα πάνε και πολύ καλά στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της «ουδετερότητας άνθρακα» το 2050. Όπως σημειώνει ο Τανούρο, «Το Climate Action Tracker αξιολόγησε πιο συγκεκριμένα τις στρατηγικές «ουδετερότητας το 2050”»(Climate Action Tracker, «Net zero target evaluations»,https://climateactiontracker ). Οι ερευνητές επέλεξαν δέκα παραμέτρους και υιοθέτησαν έναν έγχρωμο κώδικα (από το καλό στο κακό: πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο). Συμπεράσματα: οι στρατηγικές της Χιλής, της Κόστα Ρίκα, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «αποδεκτές». Εκείνες της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας είναι «μέτριες». Εκείνες της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας είναι «φτωχές». Όλες οι άλλες είναι “ατελείς”(ειδικά της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας…).
Είναι ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των κυβερνήσεων πήδηξαν στο τρένο της «ουδετερότητας άνθρακα» για να βαφτούν πράσινες και να περάσουν απαρατήρητες στη Γλασκώβη.

Αξίζει να σταθούμε στην αξιολόγηση των στρατηγικών των αναπτυγμένων χωρών και της Κίνας. Η ΕΕ είναι στο κόκκινο σε δύο παραμέτρους: δέσμευση για δικαιοσύνη χωρίς σαφήνεια, και όχι διάκριση ανάμεσα σε απορροφήσεις και μειώσεις εκπομπών. Η Γερμανία είναι δύο φορές στο πορτοκαλί και τρεις φορές στο κόκκινο: το “καθαρό μηδέν” της δεν καλύπτει τις εκπομπές των αεροπορικών και των διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, και δεν αποκλείει την “αντιστάθμιση άνθρακα” εκτός των εθνικών συνόρων. Ίδια κόκκινα σημεία για τις ΗΠΑ που, επιπλέον, συγχέουν απορρόφηση και μείωση, και των οποίων η δέσμευση για δικαιοσύνη στερείται σαφήνειας (είναι αδιόρθωτοι!). Όσο για την Κίνα, είναι στο κόκκινο σε 6 παραμέτρους και στο πορτοκαλί σε άλλες».

https://commune.org.gr/olotachos-pros-ti-dystopia-tou-planiti-klivanou/

15.05.2022, 12:18
Ολοταχώς προς τη δυστοπία του «πλανήτη-κλίβανου»
Πάνος Κοσμάς

https://www.efsyn.gr/themata/thema-tis-efsyn/343869_olotahos-pros-ti-dystopia-toy-planiti-klibanoy


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 28, 2023, 23:17:54 pm

FSRU στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από την Elpedison

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει για την Ελλάδα η στρατηγική της θέση για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη αξιοποιεί και η Elpedison.

https://ypodomes.com/me-dyo-ploia-prochoraei-to-thessaloniki-fsru-tropopoiiseis-se-thesi-kai-ypothalassio-agogo/

Ανυπολόγιστες συνέπειες για την πόλη της Θεσσαλονίκης από τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη μέση του όρμου της Θεσσαλονίκης, στην αγκαλιά της πόλης, με απόφαση δύο μέρες μετά τις εκλογές!

https://mera25.gr/epikindynes-biznes-ston-thermaiko-kolpo/ (https://mera25.gr/epikindynes-biznes-ston-thermaiko-kolpo/)

Πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη μέση του όρμου της Θεσσαλονίκης, στην αγκαλιά της πόλης.


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η απόφαση της επέκτασης της πλατφόρμας της Elpedison στα 80 και πλέον στρέμματα, μια μικρή τεχνητή νησίδα δηλαδή 3,4χλμ από τις ακτές της Θεσσαλονίκης, πάρθηκε από την ΡΑΑΕΥ δύο μέρες μετά τις εκλογές, στις 23 Μαΐου!

Είναι γνωστό από την παγκόσμια εμπειρία, πως τα ατυχήματα σε αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις είναι συχνά, ειδικά στην διάρκεια των συνδέσεων – αποσυνδέσεων, στην διαδικασία μεταφόρτωσης, για τις οποίες ο κοινός νους αντιλαμβάνεται πως θα είναι συνεχείς και σε μεγάλο αριθμό. Στοιχείο που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο.

Στην περίπτωση ατυχήματος, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα φλεγόμενο νέφος, του οποίου η διασπορά θα είναι απρόβλεπτη, φτάνοντας χιλιόμετρα μακριά. (Πιθανολογείται η απόσταση έως και των 5 χλμ!)

Οι συνέπειες για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα είναι ανυπολόγιστες.


///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Αυτό μας έλλειπε. Μέσα στον ήδη καταμολυσμένο Θερμαικό, μέσα στην πόλη που κατατάσσεται στις χειρότερες στον τομέα τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, φέρνουμε επενδύσεις δημιουργίας σταθμού LNG για την τροφοδότηση της Ευρώπης με μεθάνιο για τα τις επόμενες δεκαετίες.

...αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025.

Δεν είναι κρυφό ότι η Ευρώπη έχει παρατήσει κάθε προσπάθειά της πια να γίνει Net Zero ως το 2050 όπως υποσχέθηκε πριν αυτόν τον φρικτό πόλεμο, ο οποίος μόνο τις πετρελαικές εταιρείες ευνόησε και τις τσέπες των ολιγαρχών.

Το LNG είναι  ο πιο επιβλαβής για το περιβάλλον τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου. (https://www.nrdc.org/stories/liquefied-natural-gas-101#concerns)

Εκτός από την ενέργεια που χρησιμοποιείται καθ'όλη τη διάρκεια της μεταφοράς του, το LNG είναι επίσης ρυπογόνο λόγω των μεγάλων διαρροών του κατά τη μεταφορά.
//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Booming LNG industry could be as bad for climate as coal, experts warn

https://www.theguardian.com/environment/2019/jul/03/booming-lng-industry-could-be-as-bad-for-climate-as-coal-experts-warn (https://www.theguardian.com/environment/2019/jul/03/booming-lng-industry-could-be-as-bad-for-climate-as-coal-experts-warn)

Gas has lower CO2 emissions than black coal when burned for electricity, but LNG developments also leak methane, which is a relatively short-lived gas that lasts in the atmosphere about 12 years but still has a warming power about 28 times greater than the same amount of CO2 when calculated over a century.


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Φαίνεται πολύ μας βόλεψε ο πόλεμος της Ουκρανίας. Τώρα με την πρόφαση της απεξάρτησης από Ρωσικό ορυκτό αέριο, μπορούμε ακόμα πιο εύκολα να δικαιολογήσουμε την δημιουργία ακόμη περισσότερων υποδομών ορυκτών καυσίμων. Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί θα χαρούν πολύ να μας το προμηθεύσουν με πολλαπλάσια τιμή από αυτή που πληρώνουν οι ίδιοι, μιας και τους ακολουθήσαμε πιστά στην δημιουργία εντάσεων με τη Ρωσία.

Μιας και η Ευρώπη δεν φαίνεται να θέλει να διαπραγματευτεί για τη λήξη αυτού του πολέμου, η Ουκρανία και Ρωσία χάνουν μια ολόκληρη γενιά από άντρες, γιούς και αδερφούς, ολιγάρχες βγάζουν ρεκόρ κέρδη κάθε μέρα πουλώντας πετρέλαια και όπλα, ο Ευρωπαικός και ο Ρωσικός λαός ζούν πια σε πολεμικές οικονομίες, το κλίμα καταρρέει.

Η οργή που νιώθω δεν κρύβω ότι είναι πολύ μεγάλη.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Είστε ενθουσιασμένοι για τον νέο σταθμό LNG?


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on May 29, 2023, 01:05:06 am
Τι να σου πω...  ^shifty^ Ερεθίστηκα με το σταθμό ένα πράμα. Δε ξέρω πως να το περιγράψω το συναίσθημα ^rolfmao^

Συγνώμη, έβαλες πιο πολλά //// από τα δικά μου αντίστοιχα •••• ? Για ...μαζέψου λίγο  :P ^fouska^
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: okan on May 29, 2023, 02:37:59 am
Δεν είναι δυνατόν να σκέφτεται κανείς να κάνει σταθμό LNG μέσα σε τόσο μικρο κόλπο. Ένα λάθος να γίνει, έχει διαλυθεί μια πόλη ολόκληρη. Αλλά ποιος θα τους σταματήσει; Βάζω στοίχημα από τώρα πως θα κάνουν μια αποικιακού τύπου σύμβαση όπως με την Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, όπου για τις περιβαλλοντικές ατασθαλίες η εταιρεία θα πρέπει να ελέγχει τον εαυτό της και όλα καλά.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 29, 2023, 03:21:41 am
Αλλά ποιος θα τους σταματήσει;

Εμείς  ;)

Μαζευτείτε


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on May 29, 2023, 03:55:31 am
Εμείς  ;)

Μαζευτείτε

Κάτσε τελειώνω το βάψιμο και έρχομαι. Που να ρθω ?  ^rolfmao^
Μαζέψει κσαντέρφια?  :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on May 29, 2023, 04:41:51 am
Μη ειρωνικά, I'll keep you posted. Είμαι σίγουρος ότι συλλογικότητες όπως η Πόλη Ανάποδα πχ θα ασχοληθούν με το θέμα. Είναι ώρα να συσπειρωθούμε.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on June 14, 2023, 23:10:01 pm
https://climatecasino.net/2023/06/wtf-is-happening-an-overview/


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on June 15, 2023, 00:02:38 am
https://climatecasino.net/2023/06/wtf-is-happening-an-overview/

Εγώ πάντως θαυμάζω τις πρωτότυπες πηγές εννοώ sites που κανείς ποτέ δεν έχει ξαναεπισκεφθεί που βρίσκει ο λακωνικός L και τα ποστάρει και έτσι διστακτικά σα να μην είναι πολύ σίγουρος αν μετράνε  ^rolfmao^
Μια φορά να πάρεις copy paste έστω και τον τίτλο του άρθρου μόνο. Μία. Αν ήταν για παιχνίδια όμως ... ::) :P
Να ποστάρω κι εγώ τις μουσικές μόνο με ένα σκέτο λακωνικό link? ::)
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on July 13, 2023, 00:23:22 am
Αίσχος. Οι Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ μαζι με τους Ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της ΝΔ καταψήφισαν σήμερα την νομοθεσία που υποχρεώνει Ελλάδα και χωρες ΕΕ να αποκαταστήσουν την ζημία που έχει γίνει στη Φυση σε βουνά, λίμνες και παραλίες.
___
Από tweet του Κρίτων Αρσένη

Μετά μην διαμαρτυρηθεί κανείς που τους λέμε δεκανίκια της ΝΔ του Μητσοτάκη.-


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on August 29, 2023, 15:27:28 pm
Φέρνω φρέσκα νεα καταστροφής του πλανήτη, τώρα και τοπικά.

Τεράστιες εκπομπές μεθανίου εντοπίστηκαν από τον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Όπως γράφει και στο κείμενο:
The disappointing part is that the landfill already operates a modern landfill gas-to-energy facility developed by HELECTOR SA, that was supposed to capture this methane and convert it to energy. So, apart from being catastrophic for climate, these emissions could be directly utilized to provide revenue and contribute to the energy security of the region.

https://www.linkedin.com/posts/ioannis-binietoglou_well-thats-disappointing-a-nasa-jet-propulsion-activity-7102246747770372096-BGuJ/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop (https://www.linkedin.com/posts/ioannis-binietoglou_well-thats-disappointing-a-nasa-jet-propulsion-activity-7102246747770372096-BGuJ/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop)

https://data.carbonmapper.org/#11.18/40.8515/23.1074 (https://data.carbonmapper.org/#11.18/40.8515/23.1074)

(https://i.postimg.cc/tTr0YzTc/image.png)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: L on August 29, 2023, 19:51:39 pm
‘We’re changing the clouds.’ An unintended test of geoengineering is fueling record ocean warmth
 (https://www.science.org/content/article/changing-clouds-unforeseen-test-geoengineering-fueling-record-ocean-warmth)


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on August 29, 2023, 23:30:05 pm
Τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ: Το δάσος της Δαδιάς χάθηκε για πάντα (https://www.foititikanea.gr/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%B1/%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82/30005-%CF%84%CE%BC%CE%AE%CE%BC%CE%B1-%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CE%B8-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%87%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B1)


Edit: @L είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που πόσταρες. Το geo-engineering είναι σχετικά controversial, αλλά είχα διαβάσει για αυτή την επιρροή της μείωσης των εκπομπών θείου στην θερμοκρασία της θάλασσας επειδή πρέπει η έρευνα να έχει λίγους μήνες που βγήκε.Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on August 30, 2023, 01:07:39 am
Του L είναι όλα ενδιαφέροντα αλλά είναι όλα άκρως Lακωνικά ως "μονολεκτικά" - 99% ένα σκέτο link  :D :P ^fouska^ Εδώ φαντάσου όταν σκεφτόταν τι nickname να βάλει, έβαλε ένα γράμμα και μετά βαρέθηκε να βάλει 2ο, τι να λέμε τώρα...  ^shifty^ Βέβαια υπάρχει και ο g και ο Κ. Επιδημία λαίμαι  ^rolfmao^
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on September 11, 2023, 00:01:32 am
Τι να πει κανείς για αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι στην χώρα;

Είναι κρίμα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερες και από τα χειρότερα μοντέλα που έχουμε. Και που ο όρος κλιματική κρίση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την κυβερνητική και αυτοδιοικητική αχρηστία που πλήττουν αυτή τη χώρα.

Δεν είναι έκπληξη που πολλοί στρέφονται προς τον φασισμό ως λύση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται, αλλά δεν είναι και έκπληξη...

Εμείς προσφέρουμε καλύτερες λύσεις για ό,τι μπορούμε να σώσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει και χρειάζεται μαζική κινητοποίηση πριν φυτευτούν οι φασιστικοί σπόροι στο μυαλό των ανθρώπων ως η μόνη λύση. Φυσικά ο φασισμός δεν αποτελεί λύση αλλά λύση υπάρχει. Ο κόσμος πρέπει να το δει αυτό και θα το δει με μερικές νίκες, τις οποίες δεν μπορέσαμε να έχουμε (εκτός από το νερό), κυρίως λόγω της έλλειψης ατόμων στα κινήματα και λόγω του ότι πολλοί δεν ακολουθούν, ή ακολουθούν αλλά μετά ξεχνάνε (βλέπε Τέμπη). Δεν υποστηρίζουμε ότι ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί τυφλά. Ο κινηματικός κόσμος παρόλα αυτά είναι συνήθως ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις και συνδιαμόρφωση οπότε όποιος ασχολείται αρκετά αλλάζει και την νοοτροπία των ανθρώπων που τρέχουν τα κινηματικά της πόλης. Αυτό δεν είναι απλά θεωρητικό. Η ομάδας μας το πέτυχε, έφερε στην επιφάνεια θέματα όπως η πλατεία ελευθερίας, οι κοπές των δέντρων στην πόλη, το LNG και συνεχίζουμε.

Οι λύσεις και η πολύ σημαντική υλοποίησή τους δεν έρχονται από πάνω. Οργανωνόμαστε γιατί χανόμαστε. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η αγροτική παραγωγή που χάθηκε την τελευταία βδομάδα ήταν πάνω από το 1/4 της παραγωγής όλης της χώρας. Οι επιπτώσεις πρόκειται να φανούν στις τσέπες μας πάλι και το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό του τι πρόκειται να έρθει. Το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα όχι μόνο είναι αδύνατο να λύσει τα σύγχρονα προβλήματά μας, αλλά και πυροβολάει τον εαυτό του στο πόδι κάθε μέρα ενώ οδηγείται αργά και βασανιστικά στην καταστροφή. Χρειαζόμαστε επείγουσες αλλαγές στον τρόπο που δουλεύει η πολιτική και η οικονομία.

Δεν κινδυνολογώ όταν λέω ότι αν δεν βοηθήσουμε όλοι, πρέπει να ξεχάσουμε το μέλλον που φανταζόμαστε. Και αν πιστεύει έστω και ένας ότι μπορεί να τη γλιτώσει βγάζοντας πολλά χρήματα και έχοντας την ασφάλεια που αυτά θα του παρέχουν ας το ξανασκεφτεί.


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Katarameno on September 11, 2023, 13:12:05 pm
Τι να πει κανείς για αυτά που συνέβησαν και συμβαίνουν αυτό το καλοκαίρι στην χώρα;

Είναι κρίμα που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερες και από τα χειρότερα μοντέλα που έχουμε. Και που ο όρος κλιματική κρίση χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την κυβερνητική και αυτοδιοικητική αχρηστία που πλήττουν αυτή τη χώρα.

Δεν είναι έκπληξη που πολλοί στρέφονται προς τον φασισμό ως λύση. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται, αλλά δεν είναι και έκπληξη...

Εμείς προσφέρουμε καλύτερες λύσεις για ό,τι μπορούμε να σώσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει και χρειάζεται μαζική κινητοποίηση πριν φυτευτούν οι φασιστικοί σπόροι στο μυαλό των ανθρώπων ως η μόνη λύση. Φυσικά ο φασισμός δεν αποτελεί λύση αλλά λύση υπάρχει. Ο κόσμος πρέπει να το δει αυτό και θα το δει με μερικές νίκες, τις οποίες δεν μπορέσαμε να έχουμε (εκτός από το νερό), κυρίως λόγω της έλλειψης ατόμων στα κινήματα και λόγω του ότι πολλοί δεν ακολουθούν, ή ακολουθούν αλλά μετά ξεχνάνε (βλέπε Τέμπη). Δεν υποστηρίζουμε ότι ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί τυφλά. Ο κινηματικός κόσμος παρόλα αυτά είναι συνήθως ανοιχτός σε ιδέες, προτάσεις και συνδιαμόρφωση οπότε όποιος ασχολείται αρκετά αλλάζει και την νοοτροπία των ανθρώπων που τρέχουν τα κινηματικά της πόλης. Αυτό δεν είναι απλά θεωρητικό. Η ομάδας μας το πέτυχε, έφερε στην επιφάνεια θέματα όπως η πλατεία ελευθερίας, οι κοπές των δέντρων στην πόλη, το LNG και συνεχίζουμε.

Οι λύσεις και η πολύ σημαντική υλοποίησή τους δεν έρχονται από πάνω. Οργανωνόμαστε γιατί χανόμαστε. Υπάρχουν πληροφορίες ότι η αγροτική παραγωγή που χάθηκε την τελευταία βδομάδα ήταν πάνω από το 1/4 της παραγωγής όλης της χώρας. Οι επιπτώσεις πρόκειται να φανούν στις τσέπες μας πάλι και το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό του τι πρόκειται να έρθει. Το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα όχι μόνο είναι αδύνατο να λύσει τα σύγχρονα προβλήματά μας, αλλά και πυροβολάει τον εαυτό του στο πόδι κάθε μέρα ενώ οδηγείται αργά και βασανιστικά στην καταστροφή. Χρειαζόμαστε επείγουσες αλλαγές στον τρόπο που δουλεύει η πολιτική και η οικονομία.

Δεν κινδυνολογώ όταν λέω ότι αν δεν βοηθήσουμε όλοι, πρέπει να ξεχάσουμε το μέλλον που φανταζόμαστε. Και αν πιστεύει έστω και ένας ότι μπορεί να τη γλιτώσει βγάζοντας πολλά χρήματα και έχοντας την ασφάλεια που αυτά θα του παρέχουν ας το ξανασκεφτεί.


Όπως εξηγεί και ο Dr παρακάτω το ένα ακραίο φαινόμενο - γεγονός δεν σημαίνει αυτόματα οτι λέγεται κλιματική κρίση.

:o :o :o

Absolutely unreal. Latest ECMWF based Swiss 4x4 km HD model run remains off the charts with forecast rainfall across Thessaly, Greece over the next 48 hours. +2,000 mm in 48 hours is highly unlikely to occur but it shows the extreme rainfall potential of this event.

I can't recall seeing rainfall forecasts this extreme in Europe.

4:25 PM · Sep 4, 2023

https://twitter.com/WxNB_/status/1698688838061740063

All eyes are now on what could potentially be a Major flooding event for the Decentralized Administration of Thessaly and Central Greece. All models suggest very high rain totals through Thursday. Some areas could get up to 500 mm of rain in just 48 hours.

Very concerning.
3:31 PM · Sep 4, 2023

·
https://twitter.com/WxNB_/status/1698675044493221983

+
https://twitter.com/pgroenemeijer/status/1698427988059009084

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  

(https://substackcdn.com/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F1d2093b7-47c5-4938-9459-2aa97d7dfc96_760x760.jpeg)

Nahel Belgherze
@WxNB_
Mediterranean tropical-like cyclone: The structure of Daniel has improved over the last few hours. GFS phase space now shows a shallow-moderate symmetric warm core. Deep convection is still mainly confined to the northwestern quadrant of the LLC but I wouldn’t be surprised to see it fully wrap around the center before making landfall in Lybia within a couple of hours.

https://twitter.com/WxNB_/status/1700510597924757927

Nahel Belgherze
@WxNB_
·
Sep 5
Here's the storm that is currently wreaking havoc across parts of Thessaly and Central Greece, as seen from satellite imagery.

(https://pbs.twimg.com/media/F5RJm_naEAAWo6g?format=jpg&name=small)

https://twitter.com/WxNB_/status/1699063900401242500


Nahel Belgherze
@WxNB_
·
Sep 5
Some parts of Volos, Greece are almost unrecognizable after the Krafsidonas river overflowed its banks. The devastation is immense and we still do not know the extent of it. Historic and catastrophic rain event.

(https://pbs.twimg.com/media/F5RDmlxbMAAYp3r?format=jpg&name=small)

https://twitter.com/WxNB_/status/1699057296977146073

https://twitter.com/WxNB_/status/1699048205093109851


Nahel Belgherze
@WxNB_
·
Sep 5
My goodness! Zagora, Greece recorded a jaw-dropping 528 mm (21 inches) of rain in just 10 hours - an additional 300-500 mm, locally up to 600 mm, of rain could fall by Thursday. A historic flooding event is underway!


Nahel Belgherze
@WxNB_
·
Sep 5
Here are some of the rainfall amounts over the past 24 hours:

Zagora: 780 mm (634 mm since midnight)
Portaria: 545 mm (446 mm since midnight)
Volos: 279 mm
Agia Larissa: 196 mm
Pezoula: 188 mm


Data
@meteogr
 via
@KeraunosObs

(https://pbs.twimg.com/media/F5QgDzjX0AACiwK?format=png&name=small)


Dr. Matthew M. Wielicki
@MatthewWielicki
"In summary, although the flooding in Thessaly, Greece is tragic this single anomalous event does not change the fact that there has been no increase in average daily rainfall or maximum daily rainfall in the Thessaly area of Greece since 1890. Claims that this weather event is associated with climate change are unscientific propaganda."
https://irrationalfear.substack.com/p/record-rainfall-in-thessaly-greece

https://twitter.com/MatthewWielicki/status/1699068865274429618

Άρα όλ[/b] σύμφωνα με τον δόκτορα Matthew M. Wielicki εδώ. Mήπως και αυτός θέλει το κακό της πατρίδας μας και κάνει "τοξική αντιπολίτευση" στον ΜΤΣΤΚ ΓΜΣ τη ΝΔ και στην πιο γελοία αλλά και καταστροφική κυβέρνηση όλων των εποχών ? ^clown^ ^clown^ ^clown^ ^clown^ ^clown^ ^clown^ ^clown^ ^clown^


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on September 11, 2023, 13:42:38 pm
 Όντως η κλιματική κρίση είναι μια καραμέλα που η κυβέρνηση θυμάται όταν αποτυγχάνει να προστατεύσει τους πολίτες της, και θα υποχωρήσω και στο ότι η πολιτική προστασία ήταν σχεδόν αδύνατη σε αυτήν την περίπτωση επειδή ο όγκος του νερού ήταν απίστευτα μεγάλος. Όμως έγιναν πολλά λάθη μετά τον Ιανό και κατά τη διάρκεια της καταστροφης για τα οποία πρέπει να γίνει κριτική. Αν τα αντιπλημμυρικά έργα είχαν γίνει σωστά (και όχι απλά καθαρισμός των φρεατίων, αλλά καθαρισμός των ρεμάτων) τα αποτελέσματα θα ήταν πιο διαχειρίσιμα.

Παρόλο που η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πάντα ως δικαιολογια, αναρωτιέμαι γιατί ο δόκτωρ λέει ότι το να την επικαλεστεί κάποιος για το φαινόμενο αυτό είναι αντιεπιστημονικη προπαγάνδα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας, η δυνατότητα της να κρατάει νερό αυξάνεται και γι'αυτό έχουμε πιο συχνά extreme καιρικά φαινόμενα. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε γιατί εδώ το παραπάνω δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο σύμφωνα με την επιστήμη. Ίσως βρω κανένα άρθρο.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: gpap on September 15, 2023, 00:13:36 am
Καλησπέρα,

Διαδικτυακά ανέβηκε το παρακάτω κείμενο

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (ΕΔΔΑ)
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 θα διεξαχθεί ενώπιον του Δικαστηρίου του Στρασβούργου (Τμήμα μείζονος συνθέσεως) μια εξαιρετικά σημαντική δίκη, μοναδική στα χρονικά του Δικαστηρίου. Έξι νέοι από την Πορτογαλία, ηλικίας μεταξύ 11 και 14 ετών, προσέφυγαν στο δικαστήριο με σκοπό να υποχρεώσουν 32 κράτη (μεταξύ των οποίων όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ) να προβούν σε άμεση μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η νομική βάση της προσφυγής είναι ότι τα κράτη δεν υλοποιούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να παραβιάζουν, μεταξύ άλλων, τα θεμελιώδη δικαιώματα προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος (άρθρα 2 και 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Στα κείμενα αντίκρουσης που κατέθεσαν στο δικαστήριο τα "εναγόμενα" κράτη μέλη αρνούνται τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, υποστηρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί απειλή για τη ζωή ή/και την υγεία των ανθρώπων.
Εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το κείμενο αντίκρουσης που κατέθεσε στο δικαστήριο η Ελλάδα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό των απόψεων της κυβέρνησης. Αναφέρεται σε αυτό ότι "οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τη ζωή ή/και την υγεία του ανθρώπου". Στη συνέχεια, το κείμενο υπογραμμίζει ότι " δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει απόλυτη αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων που έχει αυτή στη ζωή ή/και στην υγεία του ανθρώπου, καθόσον υφίσταται μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το κατά πόσο η στάθμιση της τελικής θνησιμότητας θα είναι θετική ή αρνητική"!!
Ενώ στο δικαστήριο η κυβέρνηση αναφέρει αυτά που περιγράφουμε παραπάνω, όλοι γνωρίζουμε τι επαναλαμβάνει η κυβέρνηση για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας σε όλους τους τόνους. Ότι δηλαδή οι καταστροφές στις οποίες περιλαμβάνονται και οι νεκροί από τη θεομηνία οφείλονται αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή.
Η διγλωσσία, λοιπόν, στο απόγειό της. Από τη μια θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους για την αναποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης στη Θεσσαλία και από την άλλη να αποφύγουν μια καταδίκη που θα τους εκθέσει, καθώς έχει ιδιαιτέρως ισχυρό αντίκτυπο η ετυμηγορία του Δικαστηρίου σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες (και στον ελληνικό λαό).

Δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω την ορθότητά του αλλά εάν είναι πραγματικά έτσι τι να ...πρωτοθαυμάσει κανείς. Από τη μια μεριά 6 παιδιά καταφέρνουν αυτό που τόσοι οργανωμένοι φορείς δεν κατάφερα, από την άλλη βλέπει κανείς τις αστείες έως γελοίες
δικαιολογίες των ...οργανωμένων κρατών.... Καλά να υποθέσω ότι κάποιες ΗΠΑ (εάν είναι και αυτές κατηγορούμενες) μάλλον δεν θα μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν καθώς ...κατά τα γνωστά, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία τέτοιων δικαστηρίων.

Γ. Παπαγιάννης


Title: Re: Ενημέρωση για την κλιματική κρίση
Post by: Elliot Alderson on September 21, 2023, 00:37:01 am
Νεα έρευνα του Guardian με διαδραστικό χάρτη για τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις σε σωματίδια PM2,5 ανά περιοχή στην Ευρώπη.


Η Θεσσαλονίκη αναπνέει δηλητήριο - Σε ποιες περιοχές η ρύπανση είναι εκτός ελέγχου
https://www.makthes.gr/i-thessaloniki-anapneei-dilitirio-se-poies-perioches-i-rypansi-einai-ektos-elegchoy-666109 (https://www.makthes.gr/i-thessaloniki-anapneei-dilitirio-se-poies-perioches-i-rypansi-einai-ektos-elegchoy-666109)

Για να δείτε απευθείας τον χάρτη το λινκ είναι αυτό:
https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares (https://www.theguardian.com/environment/ng-interactive/2023/sep/20/europes-pollution-divide-see-how-your-area-compares)