THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Περιβάλλον => Topic started by: Elliot Alderson on January 17, 2022, 04:13:15 am



Title: Περιβαλλοντικός Ακτιβισμός
Post by: Elliot Alderson on January 17, 2022, 04:13:15 am
Γεια σας συμφοιτητές,

Δεν ποστάρω συχνά στο φόρουμ επειδή είμαι σχετικά καινούριος. Για οποιαδήποτε ευαισθητοποίησή μου, πράγματα τα οποία με νοιάζουν πολύ, τείνω να παραμένω σιωπηλός. Αυτή τη φορά όμως αρνούμαι να κάνω κάτι τέτοιο επειδή στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και είναι ανεπίτρεπτο να κρατήσω τα συναισθήματά μου για τον εαυτό μου όταν αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα συνεχίσουν να υποφέρουν. Έχω γίνει λοιπόν κλιματικός ακτιβιστής, ένα είδος ανθρώπων που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο, μιας και το κλιματικό κίνημα της νεολαίας που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια δεν βρήκε ρίζες στην χώρα μας. Αυτό είμαι εδώ για να αλλάξω.

Υποθέτω πως όλοι μας, ως μηχανικοί, αναγνωρίζουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής και οφείλεται κυρίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από την παραγωγή ενέργειάς μας, τις μεταφορές, την γεωργία-κτηνοτροφία και την βιοτεχνία. Σύμφωνα με το IPCC (Intergovermental Panel on Climate Change), το καλύτερο επιστημονικό όργανο που έχουμε σήμερα για την παρακολούθηση και πρόβλεψη της κλιματικής αλλαγής, αυτή τη στιγμή ο πλανήτης βρίσκεται σε θερμοκρασία περίπου 1.1-1.2 βαθμούς C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Στην Συμφωνία των Παρισίων το 2015, οι πολιτικοί ηγέτες κάθε χώρας των Ηνωμένων Εθνών υπέγραψαν εθελοντικά (χωρίς νομική ποινή εαν αποτύχουν) ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη κάτω απο 1.5 βαθμούς C, ενώ θα προσπαθήσουν σίγουρα να αποφύγουν τους 2 βαθμούς C. Βρισκόμαστε πάνω απο 6 χρόνια αργότερα, και οι υποσχέσεις τους (εάν υποθέσουμε ότι θα τις κρατήσουν) μας βάζουν σε έναν δρόμο θέρμανσης 2.7 βαθμούς C. Είναι απολύτως αναμενόμενο μερικά από τα πράγματα που οι ηγέτες κάθε χώρας υπόσχονται να είναι ψέματα, ή να τα μπλοκάρει η αντιπολίτευση. Η φιλοδοξία των στόχων μας οφείλει να ανέβει. Δεν έχουμε αρκετό χρόνο. Για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσης της κλιματικής αλλαγής και να κρατήσουμε την θερμοκρασία κάτω απο 1.5 βαθμούς C πρέπει σύμφωνα με το IPCC να μειώσουμε τις εκπομπες διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% ως το 2030.

Γιατί οι 1.5 βαθμοί C είναι τόσο σημαντικοί:

Αυτό είναι ένα πολύ βαθύ θέμα. Η σύντομη απάντηση είναι "Επειδή αυτό φωνάζουν οι επιστήμονες", αλλά ας το αναλύσουμε λίγο παραπάνω. Ήδη με θέρμανση 1.1 - 1.2 βαθμών, βλέπουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και είναι σφοδρές. Στη χώρα μας τα πιο κύρια συμβάντα είναι οι πυρκαγιές των καλοκαιριών που γίνονται όλο και χειρότερες κάθε χρόνο. Ακόμη και αν αυτές οφείλονται σε εμπρησμούς, η κλιματική αλλαγή αποδεδειγμένα συμβάλλει κάνοντάς τες πιο επικίνδυνες και ασταμάτητες. Αυτό όμως που ανυσηχεί πολύ είναι ότι τώρα αλλά και στο μέλλον, οι άνθρωποι που έχουν συμβάλλει λιγότερο στην κλιματική αλλαγή πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Χώρες του Νότου, οι οποίες είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες από τις δικές μας, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωής και θανάτου λόγω περιβαλλοντικών καταστροφών που έμμεσα εμείς έχουμε δημιουργήσει. Είναι γεγονός ότι το 10% των πλουσιώτερων ανθρώπων οφείλεται για το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το 50% των φτωχότερων οφείλεται για λιγότερο από 10% εκπομπών. Τα συγκεκριμένα νούμερα δεν είναι πολιτική άποψη. Είναι πραγματικότητα. Αυτή είναι η κλιματική κρίση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και το κλιματικό κίνημα θα χρειαστεί την άμεση κινητοποίηση όλων μας αν θέλουμε να έχει επιτυχία. Όταν ακούει κανείς ιστορίες παιδιών που βρέθηκαν να κλαίνε δίπλα από ένα ξεραμένο λόγω της αφόρητης ζέστης ποτάμι στην Νιγηρία ενώ είχαν περπατήσει 12 μίλια για να βρούν νερό, δεν μπορεί παρά να δράσει. Η δράση είναι μια απόφαση που εγώ παίρνω κάθε μέρα.

Και αν δεν με νοιάζει η ζωή των παιδιών στην Αφρική και άλλες ηπείρους; Γιατί να με νοιάζουν οι 1.5 βαθμοί;

Σου έχω κακά νέα. Με τα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή,οι επιστήμονες μας έχουν μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση. Όσο η θερμοκρασία της γης ανεβαίνει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να την επαναφέρουμε πίσω σε κανονικά, βιώσιμα επίπεδα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε με την υπόσχεση ότι κάποτε θα καταφέρουμε να ρουφήξουμε το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα επειδή υπάρχουν αυτοτρεφόμενοι κύκλοι που εαν πολλοί από αυτούς ξεκινήσουν, θα είναι αδύνατο να σταματήσουμε την περαιτέρω θέρμανση του πλανήτη. Ένα παράδειγμα αυτοτρεφόμενου κύκλου είναι το λιώσιμο των πάγων. Οι πάγοι της γης στους πόλους λόγω του άσπρου χρώματός τους, ανακλούν πολλή από την ακτινοβολία του ήλιου πίσω στο διάστημα. Όσο η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει, οι πάγοι λιώνουν. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται, που συντελεί σε περαιτέρω λιώσιμο των πάγων. Και έτσι ο κύκλος ξεκινά, ένας κύκλος κατάρρευσης του γήινου οικοσυστήματος. Οι κύκλοι αυτοί είναι πολλοί. Ο άνθρωπος μετατοπίζει την ισορροπία των οικοσυστημάτων της γης, η ισορροπία από σταθερή γίνεται ασταθής και η καταστροφή αυτοτρέφεται.

Ο κλιματικός ακτιβισμός δεν βασίζεται στην πολιτική άποψη κάποιου, αλλά στην αναγνώριση των επιστημονικών δεδομένων. Για αυτόν τον λόγο, στο συγκεκριμένο θέμα, καλώ όλους σας να γίνετε ακτιβιστές ανεξαρτήτως πολιτικής άποψης. Οφείλουν οι κυβερνήσεις ανεπτυγμένων κρατών να χρηματοδοτήσουν ανεπτυσσόμενες χώρες ώστε αυτές να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην οποία δεν συνέβαλλαν; Η απάντηση οποιουδήποτε θα πρέπει να είναι ναι. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο του χρόνου, στην αποφασιστική δεκαετία που θα επηρεάσει το μέλλον. Οι δρόμοι είναι δύο. Ή από τη μια θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κλιματική κρίση όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας ανεξαρτήτως πολιτικής άποψης και ανυψώνοντας τις ανεπτυσσόμενες χώρες από την φτώχεια, επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό στις μελλοντικές τεχνολογίες και διασφαλίζοντας την παγκόσμια ειρήνη, ή απο την άλλη, θα αποτύχουμε. Η αποτυχία σημαίνει αναπόφεκτες πολεμικές συγκρούσεις για βασικά αγαθά όπως νερό, φαγητό και στέγη, μιας και οι ξηρασίες θα αφήσουν ένα τεράστιο ποσό ανθρώπων χωρίς πόσιμο νερό, ενώ η κακοκαιρία και οι ξηρασίες πάλι θα καταστρέψουν την απόδοση της σοδειάς φυτών παγκοσμίως. Ανθρώπινα δικαιώματα θα καταπατώνται καθημερινά ενώ θα δούμε ένα τεράστιο κύμα κλιματικών προσφύγων να μετακινείται προς τις ανεπτυγμένες χώρες. Ίσως δεν είναι ακραίο να φανταστεί κανείς ακόμα και ότι οι δημοκρατίες πολλών χωρών θα πέσουν.

Τα καλά νεα είναι ότι έχουμε τις τεχνολογίες που χρειάζεται για να αποφύγουμε την κλιματική κατάρρευση. Όχι μόνο αυτό, αλλά η χρήση των τεχνολογιών αυτών βγάζει και οικονομική (και προφανώς υγειονομική) σημασία. Όταν μαθαίνει κανείς ότι μόνο 100 εταιρίες παγκοσμίως είναι υπεύθυνες για περίπου 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, είναι λογικό το πρόβλημα να του φαίνεται λίγο πιο απλό. Ας μην ξεγελιόμαστε όμως. Μιλάμε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στην ιστορία. Οι πολίτες έχουν δείξει μέσω ερωτηματολογίων σε πάρα πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας ότι νοιάζονται για το περιβάλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι η σιωπή τους οφείλεται στην άγνοιά τους και όχι στην απόρριψη του προβλήματος. Είναι καθήκον μας να τους ενημερώσουμε και να βγούμε στους δρόμους απαιτώντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει οπότε ξεκινήστε από αύριο. Και πάρτε αυτή την απόφαση κάθε μέρα, όπως εγώ.

Αν το διαβάσατε όλο ευχαριστώ <3