THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών => Topic started by: MarshallRNH2 on January 14, 2022, 17:06:45 pmTitle: [ΠΚΣ]Δελτίο τύπου Φοιτητικών Συλλόγων
Post by: MarshallRNH2 on January 14, 2022, 17:06:45 pm
Δελτίο τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων
Μηχανικών , Κτηνιατρικής, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
Σήμερα, Πέμπτη 13/1 πραγματοποιήθηκε αγωνιστική κινητοποίηση και παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων στην πρυτανεία του ΑΠΘ με κύριο θέμα τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής του χειμερινού εξαμήνου.
Οι πρυτανικές αρχές σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική δήλωσαν πως η εξεταστική των φοιτητών θα γίνει δια ζώσης. Θα περίμενε κανείς ωστόσο σε αυτό το σημείο, εφόσον παίρνεται η απόφαση να επιστρέψουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια τους για την εξεταστική τους να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προστασίας της υγείας τους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων φοιτητών, καθηγητών, εργαζομενων στους χώρους των ΑΕΙ.
Μέσα σε μια περίοδο που απαριθμούμε 50.000 κρούσματα ανά ημέρα  και το ΕΣΥ έχει φτάσει ακόμη μια φορά  στα όρια του εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ενίσχυσης από την κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, πάρθηκε η απόφαση από το υπουργείο Παιδείας να ανοίξουν οι σχολές χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας μας.  Συγκεκριμένα, ο αντιπρύτανης μας ανακοίνωσε πως είναι στην ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή, να κάνει rapid test, και εφόσον βγει αρνητικό θα μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις δια ζώσης. Το μόνο που προβλέπεται είναι ότι οι φοιτητές θα μπορούν να κάθονται με μια (!) θέση κενή και να φορούν διπλή μάσκα. Ακόμη, είναι στην ατομική ευθύνη του καθηγητή για το ποτέ θα εξεταστούν οι νοσούντες χωρίς να έχουν πρόσβαση στην διπλή εξεταστική φοιτητές οι οποίοι μπορεί να είναι εργαζόμενοι, ή να μην πέρασαν επιτυχώς το μάθημα.
Τα σχέδια της κυβέρνησης με τα οποία ευθυγραμμίζονται οι πρυτανικές αρχές και υποτιμούν την υγεία χιλιάδων φοιτητών, δίνοντας προτεραιότητα σε επιχειρηματικά σχέδια, εφαρμόζοντας τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, θα ακυρωθούν από το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τις διεκδικήσεις τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα την είσοδο της αστυνομίας δυο φορές στο ΑΠΘ και την ΑΣΣΟΕ, αξιοποιώντας την δράση ομάδων που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητικούς συλλόγους , ρίχνοντας νερό στο μύλο της κυβέρνησης για εγκατάσταση των ΟΠΠΙ ή συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου. 
Κάτω από την πίεση μας αποσπάσαμε την δέσμευση ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι μεγάλοι χώροι του πανεπιστημίου (αίθουσα τελετών, λέσχη, βιβλιοθήκη, Αμφ. Παναγιώτοπουλος κ.α.).
Μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τα διοικητικά συμβούλια, τις επιτροπές σε κάθε έτος συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
Να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για δωρεάν, επαναλαμβανόμενα rapid test για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, το εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε Ίδρυμα!
• Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική! Να οριστεί διπλή εξεταστική για όλους τους φοιτητές με δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μεθόδων εξέτασης (δια ζώσης με αραίωση τμημάτων, τηλεματικά, απαλλακτικές εργασίες).
• Πρόσληψη όλου του αναγκαίου καθηγητικού προσωπικού . Στο ΑΠΘ λείπουν τουλάχιστον 700 καθηγητές προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά !
• Να αξιοποιηθούν όλες οι αίθουσες και τα κτίρια του πανεπιστημίου προκειμένου να σπάσουν τα τμήματα των φοιτητών που θα δώσουν εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα να αξιοποιηθούν :
-Αμφιθέατρο Παναγιώτοπουλος(Πολυτεχνείο)
-Αμφιθέατρο Τσιούμης ( Πολυτεχνείο)
-Αίθουσα τελετών ΑΠΘ
-Μανδαλίδειο αμφιθέατρο (Οδοντιατρική)
-κτίρια αγροκτήματος στη Θέρμη(Γεωπονία) 
-πανεπιστημιακό γυμναστήριο (εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι )
-πανεπιστημιακή λέσχη
-κτίρια ΔΕΘ
• Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Να μπουν λεωφορεία για μετακίνηση των φοιτητών στο αγρόκτημα του ΑΠΘ για φοιτητές γεωπονίας, στις κλινικές του τμήματος κτηνιατρικής, στη Θέρμη  για τους φοιτητές ΤΕΦΑΑ και ΣΚΤ, στα νοσοκομεία για φοιτητές του τμήματος Ιατρικής. 
• Εξασφάλιση μαγνητοσκόπησης των διαλέξεων και αναπλήρωση εργαστηρίων καθώς και δυνατότητα εναλλακτικών ημερομηνιών ή τηλεματικής εξέτασης για τους φοιτητές που νοσούν.
• Να καταργηθεί η απαράδεκτη απόφαση που ακυρώνει τις διδακτικές ώρες που πραγματοποιήθηκαν τηλεματικά.
• Να χορηγούνται δωρεάν  οι ειδικές μάσκες που απαιτούνται.
• Δωρεάν αντισηπτικά, γάντια και αναλώσιμα όπως ποδιές για εργαστήρια κλπ .
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση και έκτακτο κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Ιδρυμάτων, να γίνουν μαζικές  προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού.
• Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας σε κάθε σχολή και συχνές απολυμάνσεις πριν και μετά την εξεταστική διαδικασία.
• Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας!
• Καμία σκέψη για ίδρυση μαθημάτων με δίδακτρα !
Καταγγέλουμε, την παράνομη κράτηση και εγκλωβισμό τριών συνδικαλιστών στην πρυτανεία, η οποία λόγω κινητοποίησης ομάδας που δεν αποτελεί κομμάτι των συλλόγων των φοιτητών , κλείδωσε περιμετρικά το κτίρια θέτοντας σε κίνδυνο πολλούς φοιτητές και εργαζόμενους, πρακτική που ακολουθεί συχνά. 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/01 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!
(https://scontent.fath2-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271925189_131022646051898_524636335878101653_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=oOQCf38qwskAX8LNNM6&_nc_ht=scontent.fath2-1.fna&oh=00_AT_2ktsmKUyWHDjj5DH4_YWbhUrGKRAM0jkZzN8xckn_Qg&oe=61E5C8D9)