THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο και Παιδεία => Topic started by: Διάλεξις on November 20, 2021, 20:55:16 pm



Title: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: Διάλεξις on November 20, 2021, 20:55:16 pm
Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 υπεγράφη επισήμως η συμφωνία Columbia University και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το διπλό πτυχίο (dual degree). H τελετή της υπογραφής έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία αντιπροσωπειών από τα δύο Πανεπιστήμια, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των διοικήσεων και Σχολών από τις δύο πλευρές. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής, Πρύτανης του ΕΜΠ, και η ομόλογός του Professor Mary C. Boyce, Provost του Columbia University.

Το Columbia University (CU) και το ΕΜΠ συμφώνησαν να θεσπίσουν ένα πρόγραμμα διπλού πτυχίου το οποίο, με την επιτυχή ολοκλήρωση, οδηγεί στην απονομή δύο πτυχίων: του μεταπτυχιακού τίτλου σε διάφορες ειδικότητες μηχανικών από το CU και του διπλώματος (integrated master) σε διάφορους κλάδους από το ΕΜΠ. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο ΕΜΠ, το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 10 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 8 εξαμήνων στο ΕΜΠ και 2 εξαμήνων στο CU. Για φοιτητές που ξεκινούν την εγγραφή τους στο CU (για πτυχίο Master), το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4 εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένων 2 εξαμήνων στο CU και 2 εξαμήνων στο ΕΜΠ.
Οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΕΜΠ θα οργανώσουν τη συνεργασία  με τις ομόλογες Σχολές στο CU  προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα μαθημάτων που θα παρακολουθούν οι φοιτητές του ΕΜΠ που θα φοιτήσουν στο CU, ώστε να καλύπτονται  τα προαπαιτούμενα των μαθημάτων και οι απαιτήσεις σε πιστωτικές μονάδες.

Η εφαρμογή του προγράμματος διπλού πτυχίου θα ξεκινήσει πιλοτικά, με μικρό αριθμό φοιτητών, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση την επίδοσή τους στις σπουδές. Η κάλυψη του συνολικού κόστους των σπουδών – φοίτησης και διαβίωσης –  θα απαιτήσει χρηματοδότηση πολλαπλής προέλευσης.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Α. Μπουντουβής σημειώνει τα εξής:  Η συνεργασία ΕΜΠ και CU είναι η πρώτη στο είδος της –  διπλό πτυχίο για προπτυχιακούς φοιτητές – μεταξύ Ελληνικού Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου των ΗΠΑ. Λόγω της  εξαιρετικά διακεκριμένης θέσης του CU, η συμφωνία του με το ΕΜΠ αναδεικνύει τη διεθνή υπόληψη  του Ιδρύματός μας και ενισχύει σημαντικά το αντίκρισμα των διπλωμάτων των φοιτητών μας. Επιπλέον, η συνεργασία προσφέρει τη δυνατότητα σε εξαιρετικούς φοιτητές μας να εκτεθούν σε συνθήκες σπουδών και ακαδημαϊκού περιβάλλοντος όπου κυριαρχούν η πολυ-πολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια, η πολυδιάστατη ζωή στο campus,  η απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων, η πρωτοπορία στην εκπαίδευση και την έρευνα, η επιδίωξη της επιτυχίας με την ένωση δυνάμεων μέσα από ομαδική δράση αλλά και με τεράστιο χώρο για ατομικό επίτευγμα και η αναζήτηση ευκαιριών σε πολλαπλές κατευθύνσεις. Το ΕΜΠ καλείται να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αμοιβαιότητας, που προβλέπεται από τη συμφωνία, ενισχύοντας με γρήγορο ρυθμό τη διεθνοποίηση των σπουδών του, που άλλωστε υπαγορεύεται από τη θέση του στον Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό χάρτη.


Title: Re: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: panos98 on November 21, 2021, 12:55:04 pm
εμεις να τα βλεπουμε αυτα
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: Διάλεξις on November 22, 2021, 22:09:10 pm
(Σε παρόμοιο κλίμα, για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη)

το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ ανοίγει παράλληλο ιδιωτικό αγγλόφωνο Τμήμα στους χώρους του (με δίδακτρα 12,000 ανά έτος) με 60 εισακτέους ανά έτος (Έλληνες ή αλλοδαπούς) που θα επιλέγονται με εξετάσεις & συνεντεύξεις.

https://aristotlemedical.edu.gr/admission-fees (https://aristotlemedical.edu.gr/admission-fees)


Title: Re: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: Μπιγκόνια on November 22, 2021, 22:49:39 pm
(Σε παρόμοιο κλίμα, για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη)

το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ ανοίγει παράλληλο ιδιωτικό αγγλόφωνο Τμήμα στους χώρους του (με δίδακτρα 12,000 ανά έτος) με 60 εισακτέους ανά έτος (Έλληνες ή αλλοδαπούς) που θα επιλέγονται με εξετάσεις & συνεντεύξεις.

https://aristotlemedical.edu.gr/admission-fees (https://aristotlemedical.edu.gr/admission-fees)
εμ εκεί έχουμε πέσει, να βάζουμε δίδακτρα στον κόσμο για να σπουδάσει. Πόσο πιο κάτω πλέον;


Title: Re: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: Katarameno on November 22, 2021, 23:36:42 pm
το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ ανοίγει παράλληλο ιδιωτικό αγγλόφωνο Τμήμα στους χώρους του (με δίδακτρα 12,000 ανά έτος) με 60 εισακτέους ανά έτος (Έλληνες ή αλλοδαπούς) που θα επιλέγονται με εξετάσεις & συνεντεύξεις.

Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης !!! το ΑΠΘ, που χτίστηκε και υποχρηματοδοτείται με δημόσιο χρήμα ελλήνων φορολογουμένων ανοίγει (με ποια νεοφιλελεύθερη λογική "αριστείας" άραγε?) Ιδιωτικό (Αγγλόφωνο) Τμήμα στους χώρους του με δίδακτρα ?!!! Τη χρονιά που με την ελάχιστη βάση εισαγωγής έχει κοπεί για χιλιάδες (φτωχούς) έλληνες μαθητές η πρόσβαση στην 3βάθμια παιδεία, κάποιοι θα μπορούν να προσπερνάνε το "εμπόδιο" των εξετάσεων (επειδή είναι πολύ "Άριστοι" και ο μπαμπάκας έχει φράγκα) και να μπαίνουν με το σπαθί τους εεεε με τα λεφτά του μπαμπάκα, που συνήθως προέρχονται έτσι κι αλλιώς από διαπλοκή / φοροδιαφυγή και απευθείας αναθέσεις από την ίδια κυβέρνηση των "Αρίστων" κρετίνων σαν τον Μητσοτάκη και τον Άδωνι ή την Κεραμέως που έφτιαξε δικά της υγειονομικά πρωτόκολλα για τα σχολεία.
Και θα επιλέγονται και κάποιοι με συνεντεύξεις?! Τι λέμε τώρα? Σοβαρά? Ο Μητσοτάκης, η Κεραμέως και η κυβερνησάρα της ΝΔ δεν έχουν διαβάσει το Σύνταγμα που λέει ρητά οτι δημόσια τριτοβάθμια παιδεία παρέχει μόνο το κράτος? Μαλάκες ήταν οι Συνταγματικοί Νομοθέτες που το έγραψαν τόσο ρητά και κατηγορηματικά? Δεν κατάφεραν να περάσουν την αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος στη Συνταγματική Αναθεώρηση και το περνάνε πλαγίως? Αντισυνταγματική και παράνομη τουλάχιστον η ίδρυση ιδιωτικού τμήματος με δίδακτρα, και μάλιστα από το ίδιο το κράτος. Με ποιο δικαίωμα δε κατάλαβα νομίζει ο Μητσοτάκης οτι του ανήκει η χώρα και οτι το Σύνταγμα εφαρμόζεται άμα γουστάρει και αν τον βολεύει? Ποιος νομίζει οτι είναι? Ο ιδιοκτήτης της Κολομβίας των Βαλκανίων?


Title: Re: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: Διάλεξις on November 23, 2021, 00:23:18 am
Κάποιες διορθώσεις, είναι μόνο για αλλοδαπούς φοιτητές και εγώ το χαρακτήρισα ιδιωτικό. Κανονικά λέγεται Αγγλόγλωσσο Προγράμμα Προπτυχιακών Σπουδών και θα ενισχύει οικονομικά το Τμήμα (όπως τα μεταπτυχιακά). Προφανώς είναι σύννομο και (για την ώρα) συνταγματικό.

Ξεκινά δειλά με 60 εισακτέους αλλά σκοπεύει σταδιακά να τους αυξήσει σε 360

https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/apth-xekina-to-proto-agglofono-tmima-gia-xenous-foitites---ta-didaktra-i-epilogi-eisakteon-kai-to-ptuxio/ (https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/apth-xekina-to-proto-agglofono-tmima-gia-xenous-foitites---ta-didaktra-i-epilogi-eisakteon-kai-to-ptuxio/)


Title: Re: Συμφωνία Columbia University και ΕΜΠ για το διπλό πτυχίο
Post by: Katarameno on November 23, 2021, 01:46:04 am
Έχει δίδακτρα επίσημα (όχι έμμεσα έξοδα, ενοίκια, λογαριασμοί κτλ όπως έχουν όλοι οι φοιτητές στα ΑΕΙ/ΤΕΙ), άρα δεν είναι ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ παιδεία και άρα είναι καρααντισυνταγματική η ίδρυσή του και η λειτουργία του.

MEPOΣ ΔEYTEPO - Aτομικά και κοινωνικά δικαιώματα
'Αρθρο 16: (Παιδεία, τέχνη, επιστήμη)
1. H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. H ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.
3. Tα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα.
4. Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Tο Kράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους.
5. H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.
Eιδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σ' αυτούς.
6. Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι δημόσιοι λειτουργοί. Tο υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό τους επιτελεί επίσης δημόσιο λειτούργημα, με τις προϋποθέσεις που νόμος ορίζει. Tα σχετικά με την κατάσταση όλων αυτών των προσώπων καθορίζονται από τους οργανισμούς των οικείων ιδρυμάτων.
Oι καθηγητές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορούν να παυθούν προτού λήξει σύμφωνα με το νόμο ο χρόνος υπηρεσίας τους παρά μόνο με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 88 παράγραφος 4 και ύστερα από απόφαση συμβουλίου που αποτελείται κατά πλειοψηφία από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, όπως νόμος ορίζει.
Nόμος ορίζει το όριο της ηλικίας των καθηγητών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων  εωσότου εκδοθεί ο νόμος αυτός οι καθηγητές που υπηρετούν αποχωρούν αυτοδικαίως μόλις λήξει το ακαδημαϊκό έτος μέσα στο οποίο συμπληρώνουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους.

7. H επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές.
8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Kράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ' αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους.
H σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται.
9. O αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους.
Tο Kράτος επιχορηγεί και ελέγχει τις ενώσεις των αθλητικών σωματείων κάθε είδους, όπως νόμος ορίζει. Nόμος ορίζει επίσης τη διάθεση των ενισχύσεων που παρέχονται κάθε φορά στις επιχορηγούμενες ενώσεις σύμφωνα με τον προορισμό τους.


https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/To-Politevma/Syntagma/article-16/

Εδώ με τη δικαιολογία της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποκλείστηκαν 30? 40? χιλιάδες έλληνες από τα ΑΕΙ (δε συζητάμε καν το "όλοι οι Έλληνες" που λέει το Σύνταγμα) και έχουμε την άνεση να ιδρύουμε ανώτατες σχολές για αλλοδαπούς (για την ακρίβεια ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ "ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ" (δε πήραν κανέναν αλλοδαπό από τα refugee camps βεβαίως), για να μη μπερδευόμαστε) που θέλουν να φοιτήσουν στο ΑΠΘ?
Δλδ δεν έχουμε λεφτά σα κράτος για τους 30.000 που αποκλείστηκαν επειδή δήθεν έγραψαν κάτω από μια βάση εισαγωγής αλλά για τα πλουσιόπαιδα που τους περισσεύουν 15.000€ το χρόνο βρήκαμε μια χαρά κονδύλια για να σπουδάσουν εδώ.