THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Διοίκηση τμήματος => Topic started by: Caterpillar on October 09, 2021, 12:45:07 pm



Title: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Caterpillar on October 09, 2021, 12:45:07 pm
Αγαπητά μέλη της φοιτητικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

 

Η 11η Οκτωβρίου είναι ημέρα χαράς και γιορτής για όλους μας. Είναι η ημέρα της επιστροφής σας στον φυσικό σας χώρο, στα αμφιθέατρα των σχολών σας και στους χώρους του ΑΠΘ.Ακριβώς 19 μήνες μετά τις 11 Μαρτίου 2020, όταν ξεκίνησε η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας και στο πανεπιστήμιό μας, καθώς ο κορονοιός έμπαινε για τα καλά στη ζωή και καθημερινότητα όλων μας, καλούμαστε σήμερα να πιάσουμε το νήμα της πανεπιστημιακής ζωής από εκεί που το αφήσαμε. Οι φωνές στους διαδρόμους, οι παρέες στα κυλικεία και στα γρασίδια, η διάδραση στα μαθήματα μεταξύ σας και με τους καθηγητές σας, όλες αυτές οι εικόνες, που τόσο μας έλειψαν, άλλο τόσο φυσικά θα επανέλθουν σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη και αποφασισμένη μπορεί να ξεπεράσει την περιπέτεια της πανδημίας, να δείξει σε όλη την κοινωνία πως η επιστροφή στην ομαλότητα της καθημερινότητάς μας είναι υπόθεση συλλογική, όσο και προσωπική. Αυτό ακριβώς αποδείξατε με τη μαζική συμμετοχή σας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ακούσατε τη φωνή της λογικής, πήρατε τη ζωή σας στα χέρια σας, θωρακίσατε τον εαυτό σας και τους οικείους σας, αλλά ταυτοχρόνως θέσατε τη βάση για την επανεκκίνηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας στο Πανεπιστήμιο. Σας είμαστε ευγνώμονες που δείξατε τον δρόμο της υπευθυνότητας, τον δρόμο της Επιστήμης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα συνεχίσετε να κάνετε και ότι όλοι μαζί θα περιφρουρήσουμε την κανονικότητα που μετά από τόσο καιρό κατακτήσαμε.

Για να επιστρέψουμε, όμως, πίσω στην πανεπιστημιακή ζωή με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, πρέπει όλοι και όλες μας να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που μας έδωσε η επιστήμη να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία μέσω του εμβολιασμού. Η πανδημία δεν τελείωσε, όμως πλέον έχουμε μάθει να ζούμε με τον ιό, έχουμε μάθει πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας, παραμένοντας ασφαλείς. Μπορείτε, ο καθένας και καθεμία να αντιληφθείτε πως η στάση της κοινότητάς μας σε ο,τι αφορά την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί, είναι η σημαντικότερη παράμετρος προκειμένου τα αμφιθέατρα να παραμείνουν ανοιχτά, αλλά κυριότερα, προκειμένου να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και είναι δεδομένη η διάθεσή μας να συζητήσουμε μαζί σας δυσκολίες που ενδεχομένως θα προκύψουν και να αντιμετωπίσουμε όποιες ανάγκες δημιουργηθούν.

Κλείνοντας αυτό το καλωσόρισμα απευθυνόμαστε ειδικά σε όλους και όλες εσάς που έχετε ολοκληρώσει δυοακαδημαϊκά εξάμηνα και τρειςεξεταστικές περιόδους, αλλά ακόμη δεν έχετε μπει στα αμφιθέατρα των Σχολών σας. Ίσως εσείς αδημονούσατε για τη σημερινή μέρα λίγο περισσότερο από τους συναδέλφους σας των άλλων ετών και είμαστε ευτυχείς που επιτέλους θα τη ζήσετε. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν μία έκτακτη λύση ανάγκης, που πάλι χάρη και στη δική σας υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, απέδωσε και άφησε σημαντική παρακαταθήκη στο πανεπιστήμιο, τα οφέλη της οποίας θα συνεχίσετε να απολαμβάνετε μέσα από τον εμπλουτισμό των μαθημάτων με ψηφιακά εργαλεία. Δεν ήταν όμως πανάκεια και ποτέ δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, και τον πλούτο της διάδρασης μέσα στο αμφιθέατρο. Οι διδάσκοντές σας θα είναι δίπλα σας καθημερινά, ώστε ο,τι έλλειψε, ο,τι έμεινε κενό να καλυφθεί.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

 

1.  Βασικές οδηγίες

Ακολουθούνεπιγραμματικές οδηγίες για την εκπαιδευτική διαδικασία και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθήσετε:

 

1.      Το ακαδημαϊκό εξάμηνο με δια ζώσης παρουσία ξεκινάει Δευτέρα 11-10-2021.

2.      Για να καταστεί δυνατή η φυσική σας παρουσία εντός του ΑΠΘ, απαιτείται να προβείτε στη διαδικασία υποβολής αίτησης - καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων στην ειδική πλατφόρμα «edupass.gov.gr.

3.      Για την είσοδο στα κτίρια των Σχολών, απαιτείται η επίδειξη είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε σε έντυπη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή του διαγνωστικού ελέγχου (rapidtest ή PCR)καθώς και σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας (φοιτητική ταυτότητα ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο). Ειδικά για τη Δευτέρα 11-10-2021 γίνονται δεκτά τα τεστ που θα διενεργηθούν από την Παρασκευή 8-10-2021 έως και 11-10-2021.

4.      Παρακαλείσθε για την αποφυγή συρροών στις εισόδους να προσέρχεστε σχετικά νωρίτερα (20-30 λεπτά)πριν από την έναρξη των μαθημάτων ώστε να υπάρχει χρόνος για τον έλεγχο και για αποφυγή πιθανής ταλαιπωρίας.

5.      Κατά την είσοδοστα κτίρια είναι απαραίτητη η τήρηση κατάλληλης απόστασης μεταξύσας ενώ στην περίπτωση συνωστισμού πρέπει υποχρεωτικά να φοράτε προστατευτική μάσκα.

6.      Συνιστάται εμφατικά ο εμβολιασμός σας για την προστασία της υγείας και της ζωής σας και των οικείων σας.

7.      Υποχρεωτικά σε όλους τους κλειστούς χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, κοινόχρηστοι χώροι) πρέπει να φοράτε προστατευτική μάσκα.

8.      Απολυμαίνετε τακτικά τα χέρια είτε με πλύσιμο των χεριών ή με χρήση αντισηπτικού που βρίσκονται σε συσκευές τοποθετημένες σε εμφανή σημεία σε κάθε αίθουσα και κοινόχρηστο χώρο. Χρησιμοποιείτε τακτικά τις επιτοίχιες συσκευές απολύμανσης και θερμομέτρησης έτσι ώστε να είναι συχνή η μέτρηση θερμοκρασίας.

9.      Προκειμένου να εντοπίζονται εύκολα οι φοιτητές που είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κατά την παραμονή σας στην αίθουσα διδασκαλίας ή εργαστηρίου συνιστάται να επιλέξετε να κάθεστε στην ίδια πάντα θέση όταν χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη αίθουσα διδασκαλίας ή εργαστήριο.

10.  Η προσέλευση και η αποχώρηση από τους ορόφους των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται από τα κλιμακοστάσια. Συνιστάται να μη χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα, εκτός κι αν υπάρχει κινητικό πρόβλημα.

11.  Πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή και ο συνωστισμός σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους του πανεπιστημίου(διάδρομο, πλατύσκαλο, σκάλες, φουαγιέ). Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων δεν επιτρέπεται η παραμονή στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας αλλά στον προαύλιο χώρο της Σχολής με την τήρηση των αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

12.  Δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποτών, αναψυκτικών, καφέ και όποιων τροφίμων στα αμφιθέατρα, στις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια.

13.  Μετά το πέρας των μαθημάτων οι φοιτητές πρέπει να αποχωρούν άμεσα από τις αίθουσες διδασκαλίας.

14.  Η χρήση (πέραν της μάσκας) καθαρής εργαστηριακής ποδιάς και γαντιών μιας χρήσης είναι υποχρεωτική εντός των εργαστηρίων, όπου αυτό προβλέπεται.

15.  Θα γίνεται χρήση φυσικού αερισμού (με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός) κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και των διαλειμμάτων ή των συσκευών αποστείρωσης αέρα που βρίσκονται σε αίθουσες χωρίς δυνατότητα φυσικού αερισμού.Ο κάθε διδάσκων είναι υπεύθυνος για το άνοιγμα των παραθύρων ώστε να ανανεωθεί ο αέρας στην αίθουσα

16.  Οι αίθουσες διδασκαλίας θα καθαρίζονται/απολυμαίνονται πέραν του συνήθους, τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα. Οι κοινόχρηστοι χώροι του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα τα WC, θα τυγχάνουν ιδιαίτερα συχνού καθαρισμού.

 

2.  Ενημέρωση για έναρξη λειτουργίας EDUPASS

Σας ενημερώνουμε ότι, ενόψει της έναρξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας την 11η Οκτωβρίου 2021 και προκειμένου να καταστεί δυνατή η φυσική σας παρουσία εντός του ΑΠΘ, απαιτείται να προβείτε στη διαδικασία υποβολής αίτησης - καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείωνστην ειδική πλατφόρμα «edupass.gov.gr», σύμφωνα με την υπ. αρ. 124068/ΓΔ4/01-10-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4558/Β/01-10-2021) Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις:

(α)Υπόχρεοι υποβολής αίτησης είναι:(α) οι φοιτητές/τριες, (β) το τακτικό και έκτακτο διδακτικό προσωπικό και οι επιστημονικοί συνεργάτες που παρέχουν διδακτικό έργο, (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. («επισκέπτες»).

(β) Κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια (προπτυχιακός/ή, μεταπτυχιακός/ή, υποψήφιος/α διδάκτορας), που επιθυμεί να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην εκπαιδευτική διαδικασία, οφείλει να συνδεθεί στην ως άνω ιστοσελίδα και να υποβάλει δήλωση συμπληρώνοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

·    Ίδρυμα, στο οποίο πρόκειται να παραβρεθεί με φυσική παρουσία (επιλογή από προεπιλεγμένη λίστα)

·    Σχολή ή Τμήμα (επιλογή από προεπιλεγμένη λίστα)

·    Αριθμό Μητρώου (συμπληρώνεται από τον/ην φοιτητή/ρια)

·    Αριθμό Ακαδημαϊκής Ταυτότητας  (συμπληρώνεται προαιρετικά από τον/ην φοιτητή/ρια)

·    Κύκλος σπουδών (επιλογή από προεπιλεγμένη λίστα)

·    Επιλογή «ΝΑΙ» στο πεδίο «Δηλώνω υπεύθυνα ότι θα παρευρεθώ στους χώρους του ιδρύματος»

·    ΑΜΚΑ (συμπληρώνεται από τον/ην φοιτητή/ρια)

·    Επιλογή «ΝΑΙ» στο πεδίο Επιθυμώ τα στοιχεία μου (εμβολιασμού, νόσησης, rapidtest, PCR test) να προωθούνται αυτομάτως από την ΗΔΙΚΑ στο σύστημα edupass

Το Α.Π.Θ. έχει ορίσει τον υπεύθυνο για τη διαχείριση της πλατφόρμας «edupass.gov.gr». Τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα στον υπεύθυνο διαχειριστή είναι αποκλειστικά το ονοματεπώνυμο των εμβολιασμένων και νοσησάντων φοιτητών. Τα στοιχεία αυτά διατίθενται στους Προέδρους των Τμημάτων, οι οποίοι τα διαβιβάζουν στους διδάσκοντες, αποκλειστικά και μόνο για τον έλεγχο της εισόδου στις αίθουσες διδασκαλίας.

 

3.   Εκπαιδευτική διαδικασία

Σε ότι αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία, ισχύουν σύμφωνα με τις σχετικές ΚΥΑ και τις αποφάσεις της Συγκλήτου τα ακόλουθα:

(α)Σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται με φυσική παρουσία, συμμετέχουν υποχρεωτικά μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR ή RapidTest, με τις ειδικότερες προϋποθέσεις της Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 4406/24-9-2021).

Κάθε φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία, υποχρεούται να φέρει σε έντυπη μορφή το απαιτούμενο, ανά περίπτωση, πιστοποιητικό ή βεβαίωση που αποδεικνύει την πλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων καθώς και σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας (φοιτητική ταυτότητα ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο).

Ειδικώς οι φοιτητές οφείλουν όπως τοποθετούν το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου πάνω στο έδρανό τους σε εμφανές σημείο κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εντός των αμφιθεάτρων και αιθουσών όπου πραγματοποιείται ή εκπαιδευτική διαδικασία.

Κατά την έναρξη ή τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ο διδάσκων κάθε μαθήματος δύναται να ζητήσει την επίδειξη του απαιτούμενου, ανά περίπτωση, πιστοποιητικού ή βεβαίωσης κάθε παρευρισκόμενου φυσικού προσώπου σε χώρους όπου διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Στα εργαστήρια και τις κλινικές ασκήσεις, ο διδάσκων παρακολουθεί υποχρεωτικά την τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων.

Το Α.Π.Θ. φρόντισε για τη λήψη υπηρεσιών με αντικείμενοτον έλεγχο της τήρησης των προηγούμενων μέτρων για τη συμμετοχή των φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών, καθώς και του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού των Α.Ε.Ι. στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, με τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών ελέγχου από 124 υγειονομικούς ελεγκτές, οι οποίοι θα ελέγχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και ταυτοπροσωπία σε 62 σημεία εισόδου στα κτίρια του Α.Π.Θ. (Τονίζεται ότι η παραπάνω διαδικασία ελέγχου διεξάγεται αποκλειστικά για λόγους υγειονομικού ενδιαφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας και για όσο διάστημα καθορίζεται από την ΚΥΑ. Σε κανένα στάδιο δεν καταγράφονται προσωπικά στοιχεία των ατόμων που ελέγχονται, ούτε χρησιμοποιούνται για οποιαδήποτε άλλη χρήση)

(β) Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα: α) σε όλους τους χώρους που διεξάγεται δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, β) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. και τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους φοιτητικών εστιών, και γ) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. όπου παρατηρείται συνωστισμός.

(γ)Οι αίθουσες χρήσης πολυμέσων, τα φοιτητικά αναγνωστήρια, τα σπουδαστήρια, οι χώροι μελέτης φοιτητών, οι βιβλιοθήκες των Α.Ε.Ι. και τα Μουσεία των Α.Ε.Ι. λειτουργούν κανονικά σύμφωνα με το ειδικότερο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Κατά την είσοδο στους παραπάνω χώρους, απαιτείται από τους εισερχόμενους η επίδειξη του απαιτούμενου,  ανά περίπτωση, πιστοποιητικού ή βεβαίωσης, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

(δ)Η συμμετοχή σε εξετάσεις πραγματοποιείται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, που έχει διεξαχθεί έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης της εξέτασης και ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

(ε)Η διεξαγωγή τελετών αποφοίτησης δύναται να πραγματοποιείται με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, η είσοδος των οποίων, στον χώρο όπου διεξάγεται η τελετή αποφοίτησης, πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης του απαιτούμενου ανά περίπτωση πιστοποιητικού ή βεβαίωσης και ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

(Στ)Εάν κάποιος φοιτητής εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα ή έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τους διδάσκοντες των μαθημάτων στα οποία συμμετείχε, καθώς και τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 ανά περίπτωση προκειμένου να αξιολογηθεί το περιστατικό σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος.

(ζ) Οι φοιτητές που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, υποχρεούνται να προβαίνουν σε διενέργεια  εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (PCR ή RapidTest) από τον κορωνοϊό COVID-19 δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως και σαράντα οκτώ (48) ώρες προ Τρίτης και Παρασκευής αντίστοιχα.

 

 

4.  Διαχείριση Ύποπτου ή Επιβεβαιωμένου περιστατικού με COVID-19 ή στενής επαφής

α. Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με COVID-19;

·         Πυρετός

·         Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)

·         Λαχάνιασμα  ή δυσκολία στην αναπνοή

·         Κρυάδες

·         Ρίγος (τρέμουλο)

·         Μυαλγίες

·         Κεφαλαλγία

·         Πονόλαιμος

    Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-10 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες).

Η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εμφανίζεται με κεφαλαλγία, πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό και δύσπνοια.

β. Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Ο SARS-Cov-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, που προέρχονται από τον σίελο, τις ρινικές εκκρίσεις ή τη βρογχική απόχρεμψη και παράγονται όταν ο ασθενής έρχεται σε στενή επαφή με τους άλλους, βήχει ή φτερνίζεται. Για την αποφυγή της μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής και μάσκας προσώπου. Για το λόγο αυτό συνιστάται η χρήση φυσικού αερισμού (με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα) ή των μηχανημάτων αποστείρωσης αέρα που βρίσκονται σε αίθουσες χωρίς δυνατότητα φυσικού αερισμού.

γ. Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  μπορεί να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερη από αυτήν των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

δ. Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

H μετάδοση του COVID-19 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

ε. Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

στ. Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;

Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

ζ. Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Εάν έχει :

·       Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

·       Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από SARS-CoV-2 (συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό) εντός των τελευταίων 10 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΆΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

η. Τι θεωρούμε ως στενή επαφή κρούσματος;

Χαρακτηρίζεται ως επαφή κρούσματος COVID-19 κάθε επαφή με συγκάτοικο, μέλος οικογένειας, φίλο, ή γνωστό με φυσική παρουσία που έχει διαγνωστεί θετικός στον COVID-19.

Ειδικότερα, και με βάση τον ορισμό του ΕΟΔΥ ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται: άτομο που είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για ≥ 15 λεπτά εντός 24 ωρών (ακόμα και αν δεν είναι συνεχής). άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία, αγκάλιασμα κλπ) άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές) επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας

θ. Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΑΠΘ εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 κατά την διάρκεια παραμονής του στο ίδρυμα

·       Ο ασθενής φοράει μάσκα (αν δεν την φορά ήδη) και αποχωρεί άμεσα, αφού πρώτα ενημερώσει τους διδάσκοντες των μαθημάτων-εργαστηρίων-φροντιστηρίων-υπαίθριων ασκήσεων που συμμετείχε.

·       Ενημερώνει τον Τοπικό Υπεύθυνο COVID-19, ο οποίος καταγράφει τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας μαζί του

·       Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) ή σε όποιο υγειονομικό φορέα επιθυμεί, με πιθανότητα διενέργειας μοριακού ελέγχου (οι ιατροί που τον/την εξετάζουν το αποφασίζουν) για τον αποκλεισμό ή επιβεβαίωση της διάγνωσης.

·       Εφόσον γίνει το τεστ και δεν χρήζει νοσηλείας, εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος από τις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ

·       Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του φοιτητή-τριας/εργαζομένου με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας

Εάν η κατάστασή του/της δεν επιτρέπει την αποχώρησή του/της,

·       Ενημέρωση του Τοπικού Υπεύθυνου COVID-19

·       Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τους υπόλοιπους φοιτητές/εργαζόμενους. Ο χώρος αυτός δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς άδειος, αλλά θα πρέπει να είναι διαθέσιμος για απομόνωση πιθανού κρούσματος ανά πάσα στιγμή

·       Εφαρμογή μάσκας

·       Κλήση του ΕΚΑΒ.

Ο Τοπικός Υπεύθυνος του Τμήματος ή της Σχολής είναι υπεύθυνος για τον ορισμό του χώρου και για την επάρκεια των ατομικών μέτρων προστασίας. Για οποιαδήποτε απορία ή ό,τι άλλο ήθελε προκύψει, επικοινωνεί με τον συνάδελφο της Υγειονομικής Επιτροπής COVID-19.

ι. Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 ενώ είναι στο σπίτι ή έχει έκθεση υψηλού κινδύνου (στενή επαφή) σε επιβεβαιωμένο κρούσμα

·         Μη προσέλευση σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εκπαιδευτική διαδικασία

·         Υποχρέωση ενημέρωσης των διδασκόντων των μαθημάτων-εργαστηρίων-φροντιστηρίων-υπαίθριων ασκήσεων που συμμετείχε η/και του Υπεύθυνου COVID-19.

·         Σύσταση για Ιατρική αξιολόγηση (κατά προτίμηση σε εφημερεύον Νοσοκομείο) ή σε όποιο υγειονομικό φορέα επιθυμεί, με πιθανότητα διενέργειας μοριακού ελέγχου (οι ιατροί που τον/την εξετάζουν το αποφασίζουν) για τον αποκλεισμό ή επιβεβαίωση της διάγνωσης.

·         Λαμβάνονται από τον Τοπικό ΥπεύθυνοCOVID-19 ή τον διδάσκοντα των μαθημάτων-εργαστηρίων-φροντιστηρίων-υπαίθριων ασκήσεων που συμμετείχετα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας μαζί του.

·         Εφόσον γίνει το τεστ και δεν χρήζει νοσηλείας, εν αναμονή του αποτελέσματος, ο φοιτητής/φοιτήτρια/εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Τμήμα συνεχίζει τη λειτουργία του.

Αν το μοριακό τεστ βγει θετικό:

·         Ο φοιτητής, -τρια ενημερώνει υποχρεωτικά τον διδάσκοντα των μαθημάτων-εργαστηρίων-φροντιστηρίων-υπαίθριων ασκήσεων που συμμετείχε ή/και τον Τοπικό Υπεύθυνο COVID-19 στη Σχολή/Τμήμα/Κτήριο όπου φοιτά, αναφέροντας και τις πιθανές επαφές (φοιτητές σε αμφιθέατρο ή εργαστήριο, διάβασμα στο αναγνωστήριο/βιβλιοθήκη, κ.λπ.). Σε περίπτωση μη επικοινωνίας ο Τοπικός Υπεύθυνος οφείλει να επικοινωνήσει ο ίδιος και να λάβει όλες τις πληροφορίες.

·         Ενημερώνεται ο Υπεύθυνος της Υγειονομικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο Τμήμα του ΑΠΘ για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών κλπ.), σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

·         Η Υγειονομική Επιτροπή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ κάνει εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζει τα επιδημιολογικά μέτρα πρόληψης της διασποράς, ανά περίπτωση..

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό:

·         Ο φοιτητής ή το μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μπορεί να επιστρέψει στο Ίδρυμα μετά την πάροδο τουλάχιστον τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

κ. Πότε θα επιστρέψει στο ΑΠΘ φοιτητής που έχει διάγνωση COVID-19 ή που έχει έκθεση υψηλού κινδύνου (στενή επαφή) σε επιβεβαιωμένο κρούσμα;

·                     Ο φοιτητής και φοιτήτρια ή άλλο μέλος της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με θετικό μοριακό τεστ μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του.

·                     Οι στενές επαφές του κρούσματος θα απομακρυνθούν από  τον χώρο που κινήθηκε το κρούσμα, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και απομόνωση στο σπίτι και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες.

·                     Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση φοιτητών ή προσωπικού της ίδιας ή άλλης Σχολής, Τμήματος, Εργαστηρίου, γραφείου κλπ θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών.

λ. Τι κάνω αν ανήκω σε ομάδα αυξημένου κινδύνου;

Εάν κάποιος/-α ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως αυτές έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, ενημερώνεται η γραμματεία του Τμήματος με απαραίτητη την προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από Δημόσιο Νοσοκομείο.

μ. Οδηγίες ατομικής υγιεινής στο περιβάλλον εκπαιδευτικών μονάδων

·         Υποχρεωτική εφαρμογή μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. 

·         Τακτική απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα που υπάρχει στις αίθουσες και στους διαδρόμους. Τακτική χρήση των επιτοίχιων συσκευών απολύμανσης και θερμομέτρησης έτσι ώστε να είναι συχνή η μέτρηση θερμοκρασίας.

·         Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

·         Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

·         Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,  με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

·         Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

·         Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

·         Σε βήχα ή πταρμό, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών

Απαγορεύεται οι φοιτητές να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.


Καλή αρχή σε όλες και όλους, με υγεία!

 

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ


Title: Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Patatompataria on October 09, 2021, 16:10:29 pm
Quote
9. ... συνιστάται να επιλέξετε να κάθεστε στην ίδια πάντα θέση όταν χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη αίθουσα διδασκαλίας ή εργαστήριο.

Δεν έχουν μπει ούτε μία φορά σε αίθουσα πανεπιστημίου;
Με 20 άτομα, πες οκ... Αλλά άντε να γίνει αυτό στην Α5 , που άλλες χρονιές γέμιζαν όχι μόνο τα καθίσματα αλλά και οι σκάλες, τα παράθυρα, και έμεναν και όρθιοι...

Quote
11. ... Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων δεν επιτρέπεται η παραμονή στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας αλλά στον προαύλιο χώρο της Σχολής με την τήρηση των αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού
Από την Α5 μέχρι τον "προαύλιο χώρο", παίζει να θέλει 5 λεπτά... Τελικά μόνο τα 5 από τα 15 του διαλείμματος θα είναι στον εξωτερικό χώρο, χωρίς να σκεφτούμε καν πόσος συνωστισμός θα γίνει αν από όλες τις αίθουσες όλοι πάνε να βγουν έξω.

Quote
ζ. Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
Εάν έχει :
·       Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού ...
ΚΑΙ
·       Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ...
Δηλαδή αν κάποιος είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος αλλά δεν έχει συμπτώματα, δεν πρέπει να ελεγχθεί;; Ή αν κάποιος έχει συμπτώματα αλλά όχι επαφή με κρούσμα


Title: Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Katarameno on October 09, 2021, 20:34:40 pm
Αγαπητά μέλη της φοιτητικής κοινότητας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
4.  Διαχείριση Ύποπτου ή Επιβεβαιωμένου περιστατικού με COVID-19 ή στενής επαφής
α. Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με COVID-19;
·         Πυρετός
·         Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)
·         Λαχάνιασμα  ή δυσκολία στην αναπνοή
·         Κρυάδες
·         Ρίγος (τρέμουλο)
·         Μυαλγίες
·         Κεφαλαλγία
·         Πονόλαιμος
          Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-10 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες). σ. Καταραμένου: /// Εχουν εμφανιστεί και 14 και 28 μέρες μετά. Σπάνια.
Η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εμφανίζεται με κεφαλαλγία, πονόλαιμο, συνάχι, πυρετό και δύσπνοια.

β. Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;

Ο SARS-Cov-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων, που προέρχονται από τον σίελο, τις ρινικές εκκρίσεις ή τη βρογχική απόχρεμψη κα[/b] Για την αποφυγή της μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής και μάσκας προσώπου.
[b][i]σ. Καταραμένου: /// [color=red]Και μέσω ομιλίας ή απλά και αναπνοής[/color], εκπνέοντας πάλι μικρότερα σωματίδια που επίσης περιέχουν τον ιό.[/i][/b]
[b][color=red][s]Για το λόγο αυτό συνιστάται[/s] η χρήση φυσικού αερισμού (με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα) ή των μηχανημάτων αποστείρωσης αέρα[/color] που βρίσκονται σε αίθουσες χωρίς δυνατότητα φυσικού αερισμού.[/b]
[i]σ. Καταραμένου: /// Αμ δεν συνίσταται για αυτό ο εξαερισμός - τα ανοιχτά παράθυρα και πόρτες και τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα. Και το λέει κορυφαίος επιδημιολόγος εδώ https://twitter.com/DrEricDing/status/1337632901588979712 : [b]Εδώ καρφώνονται για άλλη μια φορά με το προφανώς παράλογο συμπέρασμά τους, που στέκει μόνο αν αποδεχτείς οτι έχεις μετάδοση με αερολύματα, δλδ aerosol transmission[/b], με [b]το παράδειγμα του [color=red]πως εξαπλώνεται ο καπνός ενός τσιγάρου[/color] σε ένα κλειστό χώρο[/b] να είναι ο πιο παραστατικός παραλληλισμός γιατί τον καπνό του τσιγάρου και μπορούμε να τον δούμε αλλά κυρίως να τον μυρίσουμε.[/i]

γ. Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  μπορεί να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερη από αυτήν των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
δ. Μπορεί ο COVID-19 να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
H μετάδοση του COVID-19 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.
....
ζ. [b]Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;[/b]
[b]Εάν έχει :
·       Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
·       Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από SARS-CoV-2 (συμπτωματικό ή ασυμπτωματικό) εντός των τελευταίων 10 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΆΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
η. Τι θεωρούμε ως στενή επαφή κρούσματος;
Χαρακτηρίζεται ως επαφή κρούσματος COVID-19 κάθε επαφή με συγκάτοικο, μέλος οικογένειας, φίλο, ή γνωστό με φυσική παρουσία που έχει διαγνωστεί θετικός στον COVID-19.[/b]

Ειδικότερα, και με βάση τον ορισμό του ΕΟΔΥ [b]ως στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται: άτομο που [color=red]είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για ≥ 15 λεπτά εντός 24 ωρών (ακόμα και αν δεν είναι συνεχής)[/color]. άτομο που είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία, αγκάλιασμα κλπ) άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19 άτομο που παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος[/b], ο οποίος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές) επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με COVID-19 ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με COVID-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
...
[b]θ. Ενέργειες εάν κάποιος φοιτητής/φοιτήτρια του ΑΠΘ εμφανίσει συμπτώματα[/b] συμβατά με λοίμωξη COVID-19 κατά την διάρκεια παραμονής του στο ίδρυμα
·       [b]Ο ασθενής φοράει μάσκα [color=red](αν δεν την φορά ήδη)[/color][/b] και αποχωρεί άμεσα, αφού πρώτα ενημερώσει τους διδάσκοντες των μαθημάτων-εργαστηρίων-φροντιστηρίων-υπαίθριων ασκήσεων που συμμετείχε.
...
[b]μ. Οδηγίες ατομικής υγιεινής στο περιβάλλον εκπαιδευτικών μονάδων
·         [color=red]Υποχρεωτική εφαρμογή μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους.[/color]  [/b] [i]σ. Καταραμένου: /// Δλδ [b]ενώ είναι υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους αν εμφανίσει κάποιος συμπτώματα βάζει μάσκα αν δεν φοράει ήδη!!![/b] Κατόπιν εορτής δλδ. [/i]
·         [b]Τακτική απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα που υπάρχει στις αίθουσες και στους διαδρόμους. Τακτική χρήση των επιτοίχιων συσκευών απολύμανσης και θερμομέτρησης έτσι ώστε να είναι συχνή η μέτρηση θερμοκρασίας.
·         Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.[/b]
·         Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
·         Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,  με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
·         Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
·         Αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
·         Σε βήχα ή πταρμό, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών
[b]Απαγορεύεται οι φοιτητές να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση[color=red] με το στόμα[/color].[/b] [i]σ. Καταραμένου: /// Αν δεν ακουμπάνε τη βρύση με το στόμα δεν επιτρέπεται?  [/i]

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ[/size]
[/quote]

[b]Καταρχήν απογοήτευση που δεν λένε τίποτα για τις διαφορές ανάμεσα στους τύπους μάσκας[/b] δλδ ανάμεσα σε υφασμάτινες / μη ιατρικές "χειρουργικές" / Ν95/ΚΝ95 μάσκες. Όλες δλδ ίδιες είναι? Αυτό το γενικά και αόριστα μάσκα...

[b][color=red]Ο ΕΟΔΥ και άρα και το ΑΠΘ κάνουν σαν να μην έμαθαν/άκουσαν ποτέ για μετάδοση με αερολύματα[/color][/b] / (καταραμένο) [b]aerosol transmission [/b]
[b]Όπως σε πολλά και ο ΠΟΥ και το ECDC και ο ΕΟΔΥ ήθελαν πρώτα ατράνταχτες αποδείξεις και πολλές κλινικές μελέτες για να το αποδεχτούν.[/b] Ενώ σε αυτή την επιδημία όπως είχαν πει μερικοί Ιταλοί πολίτες από το Μπέργκαμο εκλιπαρώντας όλους εμάς να πάρουμε πολύ πιο σοβαρά την επερχόμενη πανωλεθρία "Σε αυτή την επιδημία επαληθεύεται το χειρότερο σενάριο".
[b]Πρώτα έλεγαν οτι δεν υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο[/b]  ;D Ενώ οι Κινέζοι ήδη το είχαν δει και ενώ και οι ίδιοι αρχικά πήγαν να καθυσηχάσουν τον πλυθυσμό τους τελικά από Ιανουάριο 2020 το αποδέχτηκαν.
Και ενώ ήξεραν οτι το γονιδίωμα του SARS-Cov-2 είναι κατά 80% ίδιο με του SARS(-Cov-1) για τον οποίο ήξεραν εδώ και χρόνια οτι μεταδίδεται με αερολύματα (aerosol transmission), και άρα το πιθανότερο είναι και ο νέος ιός να μεταδίδεται έτσι, το απέκρυψαν ή δεν ήθελαν να το αποδεχτούν. Κι όμως κάποιοι εφάρμοσαν μέτρα με αυτό ως δεδομένο και τα πήγαν πολύ καλύτερα από άλλες χώρες (Ταϊβάν).
[b]Μετά έλεγαν οτι μεταδίδεται μόνο με φτάρνισμα και βήχα.[/b] Δλδ μόνο με τα σταγονίδια (και από επιφάνειες μολυσμένες). Έχουν υπάρχει αμέτρητα περιστατικά όπου η μετάδοση έγινε απλά αναπνέοντας τον ίδιο αέρα με κάποιον θετικό (ασυμπτωματικό / προσυμπτωματικό ή συμπτωματικό) και πολλές κλινικές μελέτες αποδείκνυαν οτι γίνεται να μολυνθείς και μόνο αν είσαι στον ίδιο χώρο με κάποιον θετικό.
Αυτό δε θέλουν να το παραδεχτούν ακόμα, δυστυχώς. Γιατί θα άλλαζε τα πάντα στο τι επιτρέπεται και τι όχι. Κι όμως οι Κινέζοι που το είδαν και το ανακοίνωσαν από 8 Φεβρουαρίου 2020, 16 μήνες πριν δλδ, και μας χάρισαν την κρίσιμη αυτή πληροφορία, μάλλον είναι άσχετοι και δε ξέρουν. Γι' αυτό αυτοί κατάφεραν να ξεμπερδέψουν ουσιαστικά με την επιδημία σε 2,5 μήνες και με συνολικό ποσοστό θνησιμότητας για την Κίνα 0,13% (για τη Wuhan 4,4%) και με 3 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού ενώ ο υπόλοιπος "Δυτικός" κόσμος παιδεύεται ακόμα και μετράει ως και 3000 νεκρούς ανά εκατομμύριο, με μέσο όρο παγκοσμίως τους 623,6 νεκρούς ανά εκατομμύριο (εμείς είμαστε στους 1.458 νεκρούς ανά εκατομμύριο). Θέλει μεγάλη προσπάθεια να τα σκατώσεις τόσο πολύ χειρότερα από την χώρα στην οποία ξεκίνησε η πανδημία και να τα πας 400 και 600 και 1000 φορές χειρότερα
Τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τους νεκρούς ανά εκατομμύριο δλδ για το ποιες χώρες έχουν την καλύτερη και ποιες την χειρότερη διαχείριση της πανδημίας από τον πίνακα του : 
[b]https://www.worldometers.info/coronavirus/[/b] με ταξινόμηση ανά νεκρούς ανά εκατομμύριο.

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
[b][color=red]Infected after 5 minutes, from 20 feet away[/color]: South Korea study shows coronavirus’ spread indoors

https://www.latimes.com/world-nation/story/2020-12-09/five-minutes-from-20-feet-away-south-korean-study-shows-perils-of-indoor-dining-for-covid-19[/b]
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Eric Feigl-Ding
@DrEricDing · Dec 11, 2020

[b][color=red][glow=yellow,2,300]Airborne transmission[/glow]—Look how a South Korean high school student became infected after **5 minutes of exposure from >20 feet away**. We cannot keep using the 6-feet (2 m) standard of social distance
to keep people safe. Indoor dining not safe![/color][/b] #COVID19 https://latimes.com/world-nation/story/2020-12-09/five-minutes-from-20-feet-away-south-korean-study-shows-perils-of-indoor-dining-for-covid-19

[img]https://pbs.twimg.com/media/Eo9elDaWMAYWX8J?format=jpg&name=small[/img]

https://twitter.com/DrEricDing/status/1337391610657710081

Eric Feigl-Ding
@DrEricDing · Dec 11, 2020
Replying to @DrEricDing

2) [b]Mask and airborne science compilation video[/b]
https://twitter.com/DrEricDing/status/1337402353499201536

Eric Feigl-Ding
@DrEricDing · Dec 12, 2020

3) [b]Great thermal imaging videos on airborne aerosols.[/b]
https://twitter.com/DrEricDing/status/1337632038145437696

Eric Feigl-Ding
@DrEricDing
·
Dec 12, 2020
4) [b][color=red]VENTILATION is key. Both ventilation and masks needed to reduce risk indoors.[/color] But most buildings not ventilated well enough.
[/b]
....

Eric Feigl-Ding
@DrEricDing
[b]7) [color=red][glow=yellow,2,300]Now that aerosol transmission of the coronavirus is established, we need to both mask and disperse aerosols quickly. Key is ventilation.[/glow] Japan assumed it was airborne from the very beginning. Hence their mask culture and focus on air flow. [/color]#COVID19[/b]

https://twitter.com/DrEricDing/status/1337632901588979712

[b]Όλο το thread από 12 Δεκεμβρίου 2020[/b] εδώ :
[size=12pt][b]https://threadreaderapp.com/thread/1337391610657710081.html[/b][/size]
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
Volume 26, Number 7—[b]July 2020[/b]
Research Letter
[b]COVID-19 Outbreak Associated with Air Conditioning in Restaurant, Guangzhou, China, 2020[/b]

Jianyun Lu1, Jieni Gu1, Kuibiao Li1, Conghui Xu1, Wenzhe Su, Zhisheng Lai, Deqian Zhou, Chao Yu, Bin XuComments to Author , and Zhicong YangComments to Author
Author affiliations: Guangzhou Center for Disease Control and Prevention, Guangzhou, China (J. Lu, K. Li, C. Xu, W. Su, C. Yu, Z. Yang); Guangzhou Yuexiu District Center for Disease Control and Prevention, Guangzhou, China (J. Gu, Z. Lai, D. Zhou, B. Xu)

Abstract
[b]During January 26–February 10, 2020, an outbreak of 2019 novel coronavirus disease in an [color=red]air-conditioned restaurant in Guangzhou, China, involved 3 family clusters. The airflow direction was consistent with droplet transmission. To prevent the spread of the virus in restaurants, we recommend increasing the distance between tables and improving ventilation.[/color]
[/b]

[size=8pt]From January 26 through February 10, 2020, an outbreak of 2019 novel coronavirus disease (COVD-19) affected 10 persons from 3 families (families A–C) who had eaten at the same air-conditioned restaurant in Guangzhou, China. One of the families had just traveled from Wuhan, Hubei Province, China. [b]We performed a detailed investigation that linked these 10 cases together.[/b] Our study was approved by the Ethics Committee of the Guangzhou Center for Disease Control and Prevention.

On[b] January 23, 2020[/b], family A traveled from Wuhan and arrived in Guangzhou. On January 24, the [b]index case-patient (patient A1)[/b] ate lunch with 3 other family members (A2–A4) at restaurant X. Two other families, B and C, sat at neighboring tables at the same restaurant. [b]Later that day, patient A1 experienced onset of fever and cough and went to the hospital. By February 5, a total of 9 others[/b] (4 members of family A, 3 members of family B, and 2 members of family C) [b]had become ill with COVID-19.[/b]

The only known source of exposure for the affected persons in families B and C was patient A1 at the restaurant. We determined that virus had been transmitted to >1 member of family B and >1 member of family C at the restaurant and that further infections in families B and C resulted from within-family transmission.

Restaurant X is an [b]air-conditioned[/b], 5-floor building [b]without windows[/b]. The third floor dining area occupies 145 m2; each floor has its own air conditioner (Figure). [b]The distance between each table is about 1 m.[/b] Families A and B were each seated for an [b]overlapping period of[/b] [b]53 minutes[/b] and families A and C for an [b]overlapping period of 73 minutes[/b]. The air outlet and the return air inlet for the central air conditioner were located above table C (Figure, panel B).

[b]On January 24, a total of 91 persons (83 customers, 8 staff members) were in the restaurant. Of these, a total of 83 had eaten lunch at 15 tables on the third floor. Among the 83 customers, 10 became ill with COVID-19[/b]; the other 73 were identified as close contacts and quarantined for 14 days. During that period, no symptoms developed, and throat swab samples from the contacts and [b]6 smear samples from the air conditioner[/b] (3 from the air outlet and 3 from the air inlet) [b]were negative[/b] for severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 by [b]reverse transcription PCR[/b].

From our examination of the potential routes of transmission, we concluded that the most likely cause of this outbreak was droplet transmission. Although the index patient (patient A1) was asymptomatic during the lunch, presymptomatic transmission has been reported (1). Given the incubation periods for family B (Appendix Figure), the most likely scenario is that all 3 family B members were directly infected by patient A1. However, we cannot not exclude the possibility that patients B2 and B3 were infected by patient B1, the first family B member to become ill. For family C, a possible scenario is that both patients C1 and C2 were infected by patient A1; another scenario is that the patient C1 acquired the infection while caring for patient C2, beginning on January 27.

[color=red][b]Virus transmission in this outbreak cannot be explained by droplet transmission alone.[/b][/color] [b]Larger respiratory droplets (>5 μm) remain in the air for only a short time and travel only short distances, generally <1 m[/b] (2,3). [b]The distances between patient A1 and persons at other tables, especially those at table C, were all >1 m. However, strong airflow from the air conditioner could have propagated droplets from table C to table A, then to table B, and then back to table C[/b] (Figure).

[b]Virus-laden small (<5 μm) aerosolized droplets can remain in the air and travel long distances, >1 m[/b] (4). [b]Potential aerosol transmission of severe acute respiratory syndrome and Middle East respiratory syndrome viruses has been reported[/b] (5,6). However, none of the staff or other diners in restaurant X were infected. Moreover, the smear samples from the air conditioner were all nucleotide negative. This finding is less consistent with aerosol transmission. [b]However, [color=red]aerosols would tend to follow the airflow[/color], and the lower concentrations of aerosols at greater distances might have been insufficient to cause infection in other parts of the restaurant.[/b]

Our study has limitations. We did not conduct an experimental study simulating the airborne transmission route. We also did not perform serologic studies of swab sample–negative asymptomatic family members and other diners to estimate risk for infection.

[b]We conclude that in this outbreak, droplet transmission was prompted by air-conditioned ventilation.[/b] The [b]key factor for infection was the direction of the airflow.[/b] Of note, patient B3 was afebrile and 1% of the patients in this outbreak were asymptomatic, providing a potential source of outbreaks among the public (7,8). To prevent spread of COVID-19 in restaurants, we recommend strengthening temperature-monitoring surveillance, increasing the distance between tables, and improving ventilation.

Mr. Lu is deputy chief of the Department of Control and Prevention for Infectious Disease at the Guangzhou Center for Disease Control and Prevention. His research interests are the surveillance, control, and prevention of respiratory infectious diseases, including influenza, avian influenza, and scarlet fever.[/size]
...

[img width=600]https://wwwnc.cdc.gov/eid/images/20-0764-F1.jpg[/img]
Figure. Sketch showing arrangement of restaurant tables and air conditioning airflow at site of outbreak of 2019 novel coronavirus disease, Guangzhou, China, 2020. Red circles indicate seating of future case-patients; yellow-filled red circle indicates index case-patient.
...

[b]https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-0764_article[/b]
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••


Title: Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Just Me on October 10, 2021, 23:33:07 pm
Η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης.
Αυτό τι σημαίνει;
Μήπως το λένε για να μην φοράμε ffp3 με βαλβίδα;


Title: Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Katarameno on October 10, 2021, 23:35:22 pm
Αυτό τι σημαίνει;
Μήπως το λένε για να μην φοράμε ffp3 με βαλβίδα;

Οι "χειρουργικές" μάσκες που κυκλοφορούν για όλους εμάς λέγονται μη ιατρικές, γιατί οι ιατρικές είναι μάλλον καλύτερες και είναι για τους χειρούργους.
Εννοείται μακριά από μάσκες με βαλβίδες.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Just Me on October 10, 2021, 23:41:02 pm
Οι "χειρουργικές" μάσκες που κυκλοφορούν για όλους εμάς λέγονται μη ιατρικές, γιατί οι ιατρικές είναι μάλλον καλύτερες και είναι για τους χειρούργους.
Εννοείται μακριά από μάσκες με βαλβίδες.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 
Α, άρα ffp2 είναι ΟΚ.


Title: Re: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ KAI TA ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Post by: Katarameno on October 11, 2021, 02:15:01 am
Οι χειρουργικές είναι αυτές οι (κυρίως) μπλε/γαλάζιες που βγαίνουν και σε άλλα χρώματα, και έχουν τσάκιση στο υλικό τους.
3 στρώσεις, Αποτελεσματικότητα 10% για αερολύματα κα[/b] (από όσες μελέτες και άρθρα έχω δει)
Είναι [b][color=red]μίας χρήσης[/color] [/b]και μετά από [color=red][b]2 ώρες[/b][/color] συνίσταται [b]να αλλάζεται[/b].

Οι [url=https://www.google.com/search?q=FFP-2&hl=el&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiv4Mf-5MDzAhUHyYsKHXSyAJkQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=920&dpr=1][b]FFP-2[/b][/url] είναι οι [b]N95 / KN95 / KF94[/b]
[b][color=red]Επαναχρησιμοποιούμενη[/color][/b] ως [b][s]40 ώρες[/s] max[/b] ([b][color=red]20 ώρες[/color][/b] βάλτε εσείς, γιατί [url=https://www.scientificamerican.com/article/why-we-need-to-upgrade-our-face-masks-and-where-to-get-them/]σιγά μη δεν έχει μουλιάσει / φθαρεί μετά από 20 ώρες[/url]).
[b]5 στρώσεις. - Αποτελεσματικότητα [color=red]95%-99%[/color][/b] στη συγκράτηση σωματιδίων, [color=red][b]αυτές [url=https://www.scientificamerican.com/article/why-we-need-to-upgrade-our-face-masks-and-where-to-get-them/]συνιστούσε κανονικά ο ΠΟΥ[/url][/b][/color] και για τη γρίππη και αρχικά για τον SARS-Cov-2 αλλά μετά κατάλαβαν οτι δε φτάνουν για τα 7,7 Δις του παγκόσμιου πληθυσμού και άρχισαν να τα μασάνε [size=6pt]και να τα στραμπουλήγουν και τα γενικά και αόριστα "βάλτε μάσκα", και χειρουργική / μετά και υφασμάτινη / μετά και αυτοσχέδια μετά βάλτε οτιδήποτε, καλύτερα από το τίποτα, και τώρα που ξαναϋπάρχουν τις προτείνουν επιτέλους πάλι στις ΗΠΑ.[/size] [size=3pt]Δλδ οι Κινέζοι και οι Κορεάτες και οι Ταϊβανέζοι είναι άσχετοι και μαλάκες και δεν ακούμε αυτούς, περιμένουμε πάντα μόνο από το CDC των ΗΠΑ να πει κάτι για να το υϊοθετήσουμε, τόσο αμερικανάκια είμαστε σα χώρα.
Βέβαια ο δικός μας ο Τσιόδρας το τερμάτισε όταν είπε τότε τους πρώτους μήνες οτι "ακόμα και μια αυτοσχέδια χάρτινη" είναι καλύτερη από το τίποτα. Οφφικιάλιος.[/size]
[size=6pt]Προσωπικά δεν τις έχω φορέσει πάνω από 20-40 λεπτά - Δεν έχει χρειαστεί και να τις φορέσω παραπάνω. Τώρα εσείς που θα τις φοράτε 8 ώρες δε ξέρω, υπομονή. Πάντως αξίζει να φοράτε αυτές, είναι πολύ καλύτερη η αίσθηση αν και λίγο πιο "δύσκολη" η αναπνοή (αν και είναι απλά αίσθηση η "δυσφορία" που νιώθουμε με τις μάσκες) με αυτές, αλλά νέα παιδιά είστε δε μασάτε,[/size] [size=3pt]θα κάνετε και πνευμονικούς μύες πέρα από κοιλιακούς[/size].

Oι [url=https://www.google.com/search?q=FFP-3&tbm=isch&ved=2ahUKEwjFmMD_5MDzAhXg4bsIHRq0AbMQ2-cCegQIABAA&oq=FFP-3&gs_lcp=CgNpbWcQAzIECAAQEzIGCAAQHhATMggIABAIEB4QEzIGCAAQHhATMggIABAIEB4QE1DSsQhY_LMIYK-1CGgAcAB4AIABnAGIAaQCkgEDMC4ymAEAoAEBqgELZ3dzLXdpei1pbWfAAQE&sclient=img&ei=TVtjYYW-MeDD7_UPmuiGmAs&bih=920&biw=1920&hl=el][b]FFP-3[/b][/url] είναι οι ιατρικές "Ν95", είναι overkill
[b]Αυτές είναι για μέσα στις ΜΕΘ που είναι κρίσιμο το ποσοστό συγκράτησης[/b].

Γενικά το επιχείρημα [s][u]"δε μπορώ να αναπνεύσω"[/u][/s] με τις μάσκες [b]καταρρίπτεται [/b]από το οτι τις φοράνε εδώ και δεκαετίες οι γιατροί και δεν έπαθε κανείς ποτέ τίποτα και από το οτι στις ΜΕΘ τις φοράνε για 24ωρα που είναι οι εφημερίες τους στις πτέρυγες CoViD επί 19 μήνες χειμώνα καλοκαίρι οι καημένοι οι γιατροί / νοσοκόμοι / ες [size=7pt]όσο εμείς γιολάρουμε ανέμελοι όλο το καλοκαίρι μαζί με ολόσωμες πλαστικές στολές [size=1pt]και πάνες γιατί αν φορέσεις ολόκληρη hazmat στολή δε μπορείς να τη βγάλεις για να πας για κατούρημα ενώ πεθαίνει ο άλλος μπροστά σου.[/size][/size]

[url=https://ibb.co/rQGDDKt][img width=600 height=695]https://i.ibb.co/S6XFFDx/FFP-2-Skroutz.png[/img][/url]

[img width=450]https://c.scdn.gr/images/sku_main_images/030337/30337388/20210804100404_maska_prostasias_kn95_mayro_1_tmch.jpeg[/img] [img width=450]https://a.scdn.gr/images/sku_main_images/030356/30356395/20210805111609_maska_prostasias_kn95_leyki_1_tmx.jpeg[/img]

[url=https://www.skroutz.gr/s/30337388/%CE%9C%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%91-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%9A%CE%9D95-%CE%9C%CE%91%CE%A5%CE%A1%CE%9F-1-%CE%A4%CE%9C%CE%A7.html][b]Αυτές πάρτε[/b] αν δεν πήρατε ακόμα (απαράδεκτοι  :P)[/url]

••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
[b]Why [color=red]We Need to Upgrade Our Face Masks[/color][/b]—and Where to Get Them
[b][color=red]High-quality respirators such as [u]N95s and KΝ95s are now widely available and provide the best protection against COVID, according to experts[/u].[/color] Why aren’t more people wearing them?[/b]

By Tanya Lewis on [b]September 30, 2021[/b]

[img]https://static.scientificamerican.com/sciam/cache/file/E8FAAED5-BA0A-4FF8-8AD5D214DE81AA2C_source.jpg?w=590&h=800&85287BF5-0253-4DDA-9F5B564644959B59[/img]

[b]A wealth of evidence has shown that wearing a face mask helps prevent people from spreading the virus that causes COVID, SARS-CoV-2, to others and from becoming sick themselves. But there has been less guidance from public health officials on what kind of masks provide the best protection.[/b]

[b]Early on in the pandemic, the U.S. Centers for Disease Control and Prevention and the World Health Organization told the public not to wear N95 respirators, a type of mask that is [color=red]made from high-tech synthetic fibers and provides a high level of protection against virus-laden airborne particles called aerosols.[/color] [/b]That was [b]because there was then a shortage of such masks—and health care workers desperately needed them. At the same time, both agencies said there was little risk of aerosol transmission of SARS-CoV-2. [color=red]They recommended cloth masks or other homemade face coverings[/color] that [color=red]can stop some relatively large virus-carrying droplets even as it became clear that SARS-CoV-2 commonly spreads through aerosols[/color]—and as the supply of better-quality masks increased.[/b]

[color=red][b]There is now a cornucopia of high-filtration respirator-style masks on the market, including N95s, Chinese-made KN95s and South Korean–made KF94s. They have been widely available and relatively affordable for months and provide better protection than cloth or surgical masks. Yet it was not until September 10 that the CDC finally updated its guidance to say the general public could wear N95s and other medical-grade masks now that they are in sufficient supply.[/b][/color]

Still, however, the “CDC continues to recommend that N95 respirators should be prioritized for protection against COVID-19 in healthcare settings,” wrote CDC spokesperson Jade Fulce in an e-mail to Scientific American last week. [b]“Essential workers and workers who routinely wore respirators before the pandemic should continue wearing N95 respirators,”[/b] she continued. [b]“[color=red]As N95s become more available they can be worn in non-healthcare settings[/color], however, cloth masks are an acceptable and recommended option for masking.”[/b]

[b]The agency announced in May that supplies of approved respirator masks had “increased significantly.” When asked why it only updated it guidance on N95 use by the public in September, Fulce replied that the “CDC regularly reviews and updates its guidance as more information becomes available.”[/b]

[b]Scientific American spoke with [color=red]several experts on aerosol transmission—some of whom have tested various masks available on the market—and they agree that health authorities should strongly recommend people wear well-fitted, high-filtration masks.[/color][/b]

[b]“A year ago we could say that we were concerned about shortages for health care workers, so we were telling people to make your cloth mask, and any mask is better than no mask,”[/b] says Linsey Marr, an [b]environmental engineer and aerosol science expert[/b] at Virginia Tech. [b]But [color=red]given what scientists know now—especially with the virus’s highly transmissible Delta variant spreading and people spending more time indoors in schools[/color], for example—“I think the[color=red] CDC should be recommending high-performance masks for everyone when they’re in these risky indoor situations[/color],”[/b] she says.

[b]WHAT MAKES A GOOD MASK?[/b]
When it comes to mask effectiveness, the most important parameters are filtration, fit and comfort. Filtration generally refers to the percentage of particles the mask material blocks. For example, an N95 filters at least 95 percent of airborne particles. But that does little good if gaps around the mask let air in freely. A well-fitted mask should sit snugly against the face and over the chin, with no gaps around the nose or mouth. Comfort is also an extremely important metric: a mask does no good if people simply find it intolerable to wear.

[b]A good mask is “the most important defense we have” against COVID, says aerosol expert Kimberly Prather, an atmospheric chemist at the University of California, San Diego.[/b]

[b]There are a number of national standards for respirator quality. The U.S. gold standard, N95s, are certified by the CDC’s National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)[/b]. And the Occupational Safety and Health Administration (OSHA) sets standards for how they have to fit people in work settings (such as in hospitals). But there is no official standard for N95 use by the general public. [b]The European equivalent of the N95 is the FFP2 respirator, which filters at least 94 percent of particles. China has the KN95, and South Korea has the KF94. All provide excellent filtration, so it really comes down to which fits an individual best and is most comfortable.
[/b]

[b]WHICH MASKS ARE BEST?[/b]
[b]In the absence of more specific guidance from health authorities such as the CDC as to which brands of respirators and other masks provide the best protection, some skilled amateurs have  stepped in to fill the gap. Aaron Collins, aka “Mask Nerd,” is a mechanical engineer at Seagate Technology with a background in aerosol science. In his free time, he makes YouTube videos in which he tests and reviews high-filtration masks made by various manufacturers.[/b] Collins says he does not earn any money from mask manufacturers or his videos themselves—he considers them a service and wants them to be objective.

Collins has a mask-testing setup in his bathroom, where he assesses masks’ filtration efficiency by generating aerosols of sodium chloride (salt). He then uses a condensation particle counter—a device that measures the concentration of particles inside and outside a mask he is wearing—to determine the total inward leakage through and around the mask. (For comparison, NIOSH’s N95 standard requires manufacturers to measure leakage through the respirator material itself. And OSHA measures how a respirator fits on someone’s face, which often involves wearing an N95 in an enclosed space with saccharin or another distinctly flavored test aerosol sprayed in: if the wearer reports tasting the substance, the mask fails the fit test.)

[b]Collins also tests “pressure drop,” which is basically how easy it is to breathe while wearing a mask. If doing so is too difficult, a wearer might not only find the mask less comfortable but also suck in air around its sides, negating its filtration.[/b] Some cloth masks—including those outfitted with coffee filters—have this problem. [b]“There’s a reason N95s aren’t made from cloth,” Collins says.[/b]

[b]The [url=https://www.youtube.com/watch?v=WE5Uo3F2TdU]Mask Nerd’s top picks can be found in this video[/url]. In general, he recommends KN95s[/b] made by Chinese company Powecom and others, a variety of KF94s such as the Bluna FaceFit and N95s made by reputable brands such as 3M, Moldex or Honeywell. All of these masks had close to 99 percent filtration efficiencies and fairly low pressure drops in Collins’s setup. (For comparison, he found that a surgical mask alone had between about 50 and 75 percent filtration efficiency, depending on the fit, and a good cloth mask had about 70 percent.) But when choosing the best mask, comfort should be a deciding factor, he says. Not everyone needs to wear an N95.

“To me, the minimum I want to see people wear is a KN95 or KF94 with the Delta variant,” Collins says. “I don’t think surgical masks are good enough anymore, and we should’ve gotten rid of cloth masks last summer—they’re not even in the spectrum” of good filtration. (To be clear, some studies have found that surgical and cloth masks can provide at least some protection against COVID. A recent large, randomized study in Bangladesh found that surgical masks significantly lowered the risk of infection; cloth masks did not have a measurable benefit, although other studies suggest they provide some protection.)

[b]THE BEST MASKS FOR KIDS[/b]
[b]With children starting school in-person, many parents are understandably worried about their kids, especially those who are too young to be eligible for vaccination—and particularly in states where politicians have tried to ban mask mandates in schools. These parents might find Collins’s recommendations for high-filtration[/b] [url=https://www.youtube.com/watch?v=A88AGnN-nwI][b]kids’ masks[/b][/url] [b]particularly helpful. There is no N95 standard for children, but plenty of manufacturers make KF94 or KN95 masks for them. Such masks are designed for small faces and are easy to put on. Collins sees no reason why kids could not tolerate them. “I have my own son,” Collins says. “He’s five years old. He wore them all summer.”[/b]

[size=7pt]WHERE TO FIND LEGITIMATE MASKS
An issue with commercially available high-filtration masks is that [b]they may not come from reputable suppliers[/b]. [url=https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/types-of-masks.html]The CDC’s Web site warns that about 60 percent of KN95 respirators available in the U.S. are counterfeit[/url]. To find ones that are legitimate, Prather recommends the [url=https://shop.projectn95.org/]Web site Project N95[/url]. Masks can also be ordered directly from suppliers such as Bona Fide Masks, which sells KN95s made by Powecom. “That’s the one people swear by,” Prather says. They cost around $1 each. DemeTECH sells N95s for around $4 apiece, as well as other types of masks.[/size]

[b]REUSING MASKS[/b]
[b]One reason people may be reluctant to use [color=red]KN95s[/color] and similar masks is because they are usually considered disposable. But [color=red]several experts say they can in fact be worn multiple times.[/color] “You can probably reuse it until it becomes visibly damaged or soiled,”[/b] Marr says. [b]Collins’s amateur testing [color=red]suggests mask can be used for up 40 hours with no decrease in their filtration efficacy[/color] (he recommends using them within six months of opening a package). The virus likely does not survive long on these masks, but it is not a bad idea to have a few in rotation, reusing one every three days or so[/b], Collins says.

[b]DOUBLE MASKING[/b]
[b]One popular way to increase effectiveness is to wear a cloth mask on top of a surgical mask.[/b] This strategy, which the CDC has recommended, combines the filtration efficiency of the surgical mask material with the fit of a cloth mask. But how well does it actually work?

According to Collins, [b]pretty well. He measured a filtration efficiency of upward of 90 percent for a cloth mask (with nose wire) over a surgical mask.[/b] [b]But the pressure drop was almost twice as high as that of an N95[/b]. One reason the CDC and others have recommended against the use of N95s by the general public, apart from their previous scarcity, is that they can be difficult to breathe through—so Collins finds it “baffling” that the CDC would recommend double masking. “So does double masking work? [url=https://www.youtube.com/watch?v=1-zRjrwsMWY&t=417s]Yes, but … I think there are better solutions,” he said in one of his videos[/url].

Another way to get a better fit is to use masks with straps that go around the back of the head or to use a [url=https://www.fixthemask.com/]mask brace[/url] if one only has access to a surgical mask.

Not all experts agree that high-filtration masks are necessary for everyone. “What I usually say is ‘The best mask is the one you wear properly,’” says Judith Flores, a pediatrician and a fellow of the American Academy of Pediatrics and of the New York Academy of Medicine. Flores believes surgical masks are the most convenient and cleanest option if they are discarded after each use. Cloth masks are okay, too, she adds, as long as they have three layers. “Unless you are a health care worker or home care worker tending to a person who is COVID-positive,” Flores says, “you don’t need an N95.”

[b]FACIAL HAIR[/b] ( Καιρός να εκλείψει και η μόδα με τα μούσια: Ξυριστείτε [b]https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/facialhairwmask11282017-508.pdf[/b]  <  ;D όπως λέει και στην παράγραφο, "απολαυστικό"  γράφημα "somewhat amusing graphic" του CDC)

What about the bewhiskered among us? [b]How does facial hair influence the effectiveness of various masks?[/b] While there are not a great deal of data on this, [url=https://www.nature.com/articles/s41370-021-00337-1][b]some research suggests[/b][/url] that [b]the longer a person’s beard or mustache is, the less effective a mask will be because it makes an inferior seal with the face. [url=https://www.cdc.gov/niosh/npptl/pdfs/facialhairwmask11282017-508.pdf]The CDC has released a somewhat amusing graphic[/url] demonstrating styles of facial hair that are appropriate to wear with a respirator.[/b]

At this point in the pandemic, with supplies of high-quality masks readily available in many areas, perhaps it is time to ditch loose-fitting cloth or surgical masks for something that provides better protection. “The most important layer of protection,” Prather says, “is to never let the virus get out in the air in the first place.”

[b]https://www.scientificamerican.com/article/why-we-need-to-upgrade-our-face-masks-and-where-to-get-them/[/b]
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
[b]Current Top Mask Picks[/b] & Kids Masks

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WE5Uo3F2TdU[/youtube]

[b]https://drive.google.com/drive/folders/1eE2BERAvRzs28kG87ft3a27FS9-gHvdC[/b]
[b]https://docs.google.com/spreadsheets/d/1M0mdNLpTWEGcluK6hh5LjjcFixwmOG853Ff45d3O-L0/edit#gid=1976839763[/b]
••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••