THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών => Topic started by: MarshallRNH2 on June 11, 2021, 21:13:54 pmTitle: Ψήφισμα ΠΚΣ
Post by: MarshallRNH2 on June 11, 2021, 21:13:54 pm
Ψήφισμα ΠΚΣ για τρίγωνο
Κινητοποίηση στον κ. Κατσιφαράκη, κοσμήτορα της πολυτεχνικής τη Δευτέρα στις 12πμ

Τα τελευταία χρόνια, οι φοιτητές γινόμαστε μάρτυρες μιας εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις που έχει κάνει τις σχολές μας έρμαια της υποχρηματοδότησης. Κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν πολλές ελλείψεις σε υποδομές, καθηγητές, εξοπλισμό κα, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούνε και να υποβαθμίζεται σοβαρά η εκπαιδευτική διαδικασία και τα μορφωτικά μας δικαιώματα.
Σαν να μην έφτανε η τραγική καθημερινότητα που βιώναμε, με την έναρξη της πανδημίας τα προβλήματα που είχαμε πλέον να αντιμετωπίσουμε πολλαπλασιάστηκαν καθώς αποκοπήκαμε πλήρως από την διά ζώσης διδασκαλία, τα εργαστήρια μας έγιναν θεωρητικά, οι ασκήσεις πεδίου πραγματοποιήθηκαν εξ’ αποστάσεως υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία και προσθέτοντας νέα εμπόδια στην επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών μας.
Συγκεκριμένα για το τμήμα μας οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους. Από περίπου 100.000 ευρώ ετήσια χρηματοδότηση το 2013, σήμερα αντιστοιχούν μόλις 10.000! Επίσης από 45 μέλη ΔΕΠ το 2013 σήμερα τα ΔΕΠ φτάνουν τον αστρονομικό αριθμό 25 και η αναλογία καθηγητών/φοιτητών το 1/60 ενώ υπάρχουν τομείς που λόγω της υποστελέχωσης δεν έχουν κανέναν καθηγητή σε συγκεκριμένες ειδικότητες! Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μια σειρά από θεωρητικά μαθήματα κορμού συγχωνεύονται για να «μπαλωθούν» οι τρύπες που δημιουργούνται από τις ελλείψεις ενώ μαθήματα επιλογής «κόβονται» τελείως από το πρόγραμμα σπουδών. Τέλος, σοβαρό εμπόδιο για τους φοιτητές αποτελεί το κόστος σπουδών καθώς συχνά αναγκαζόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τις απαιτήσεις των εργαστηρίων καθώς αλλιώς δεν θα καταφέρουμε να το περάσουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι πριν από 8 χρόνια η χρήση της νησίδας ήταν ΔΩΡΕΑΝ για τους φοιτητές του τμήματος ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικότερα έξοδα.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια καθημερινότητα κατώτερη των απαιτήσεων και δυνατοτήτων της εποχής μας και σίγουρα δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις σύγχρονες ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση με όλη την γνώση στο πτυχίο, σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών που να συμβαδίζει με την εξέλιξη της επιστήμης και όχι με τα κριτήρια που θέτουν οι επιχειρήσεις και η αγορά εργασίας κα.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαίτηση η δημιουργία νέων χώρων που να καλύπτουν επαρκώς τις βασικές ανάγκες του τμήματος για την διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, η απόφαση για καταστροφή του βασικότερου στεγασμένου δημόσιου χώρου του Πολυτεχνείου και η μετατροπή του σε αίθουσα διδασκαλίας μόνο ως αστείο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ειδικά όταν προτείνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων. Η κίνηση λοιπόν για μετατροπή του τριγώνου σε αίθουσα κινείται σε λάθος κατεύθυνση καθώς:
1) Το πανεπιστήμιο, ως χώρος εκπαίδευσης που καθημερινά φιλοξενεί χιλιάδες άτομα στις εγκαταστάσεις του, δεν στεγάζει μόνο την εκπαιδευτική διαδικασία αλλά οφείλει να παρέχει χώρο(ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους/ες) και στις κοινωνικές σχέσεις που αντικειμενικά δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων(και το τρίγωνο είναι τέτοιος χώρος)
2) Ως αρχιτέκτονες μαθαίνουμε ότι πριν ξεκινήσουμε την υλοποίηση ενός project πραγματοποιούμε το στάδιο της αναγνώρισης-ανάλυσης και στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον αυτό προσπεράστηκε. Αλλιώς θα είχαν αντιληφθεί ότι σχεδιάζουν αίθουσα εκπαίδευσης δίπλα στον κεντρικό διάδρομο και πάνω από το κυλικείο που με ανοιχτές σχολές περνάει από εκεί όλος σχεδόν ο πληθυσμός του Πολυτεχνείου και υπάρχει μόνιμη ηχορύπανση!
Καταλήγοντας, πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα ημίμετρο που δεν θα λύσει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τις σπουδές μας. Πρόκειται για άλλη μία προσπάθεια «μπαλώματος» κενών που υπάρχουν χωρίς να δίνουν ουσιαστική λύση σε όλα αυτά που μας απασχολούν. Αν νοιάζονται όντως για τις σπουδές μας να αυξήσουν εδώ και τώρα την χρηματοδότηση ώστε να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που χρειάζονται για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια και να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ποιοτικής αναβάθμισης των σπουδών μας!
Απαιτούμε:
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας
• Εκπαιδευτικό προσωπικό που να καλύπτει τις διδακτικές ανάγκες
• Επαρκείς χώρους διδασκαλίας, τεχνική αποκατάσταση της πτέρυγας και δημιουργία νέων υποδομών με προδιαγραφές κατάλληλες για την διεξαγωγή μαθημάτων
• Σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που να συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας ώστε να αξιοποιούμε τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στο επιστημονικό μας αντικείμενο
• Ανοιχτούς, δημόσιους και ασφαλείς χώρους με δυνατότητα αξιοποίησης τους από τους φοιτητές και τους συλλογικούς φορείς


Title: Re: Ψήφισμα ΠΚΣ
Post by: Geekfreak on June 13, 2021, 19:36:25 pm
Εμμ βεβαια τσουχτηκατε, που θα κανετε τουρνουα σκακι για να τσιμπησετε κανα μελος κομμουνισταχαχαχαχαχα


Title: Re: Ψήφισμα ΠΚΣ
Post by: Katarameno on June 14, 2021, 13:19:50 pm
Εμμ βεβαια τσουχτηκατε, που θα κανετε τουρνουα σκακι για να τσιμπησετε κανα μελος κομμουνισταχαχαχαχαχα
Δε γίνονται όμως μόνο τουρνουά σκάκι εκεί. Παλιά όλος ο χώρος και ο πάνω και ο κάτω ήταν πάντα ανοιχτός, δεν υπήρχε εκείνη η ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ πόρτα που κλείνει το κάτω κυλικείο με τον πάνω χώρο (και τον θυμούνται οι παλιότεροι) πάντα ανοιχτό, ενιαίο και πιο ευρύχωρο άρα πιο "αγχολυτικό" - χαλαρωτικό.