THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Διάφορα => Topic started by: amelia on September 12, 2006, 00:43:49 amTitle: 1984?
Post by: amelia on September 12, 2006, 00:43:49 am
ΑΠΟ MAIL ΠΟΥ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ:
The Guardian

Τον Μάρτιο, ο άνδρας, οπαδός του πορτογαλικού ποδοσφαίρου και κάτοικος Φλόριντα στις ΗΠΑ, το είχε ρίξει στο ποτό γιατί η γυναίκα του τον απατούσε. «Η γυναίκα μου δεν με αγαπάει πια», έγραψε στη μηχανή αναζήτησης του υπολογιστή του, αναζητώντας πιθανώς ομοιοπαθείς. Εψαξε επίσης συμβουλές για το «πώς να αποτρέψω το διαζύγιο» και για το «πώς να εκδικηθώ τη γυναίκα μου» πριν στρέψει την προσοχή του στον εαυτό του και πληκτρολογήσει ανορθόγραφα «κόβω το αλκοόλ». Την 1η Απριλίου, ο άνδρας αναζητούσε μέντιουμ στην περιοχή του για μια «πρόβλεψη για το μέλλον μου». Οσα όμως και να μάντεψε το μέντιουμ, είναι λίγα σε σχέση με αυτά που ξέρει τώρα ο κόσμος γιʼ αυτόν.

Η ιστορία αυτή είναι μία από τις χιλιάδες, ίσως και δεκάδες χιλιάδες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, όταν η εταιρεία America On Line έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες 23 εκατ. αναζητήσεων που έκαναν στο Ιντερνετ 650.000 πελάτες της φέτος την άνοιξη. Οι αναζητήσεις έγιναν μέσω της Google, από την οποία αγοράζει η AOL υπηρεσίες αναζήτησης.

Η γιγαντιαία βάση δεδομένων με τα στοιχεία αυτά έμεινε στο Ιντερνετ μόλις μερικές ώρες, έως ότου η εταιρεία διαπίστωσε ότι αν και είχε αντικαταστήσει τα ονόματα των χρηστών με αριθμούς, δεν προστάτευε επαρκώς τα προσωπικά τους δεδομένα. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη, ο ερευνητής που δημοσίευσε τα στοιχεία απολύθηκε, το ίδιο και ο προϊστάμενός του, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα παραιτήθηκε και η επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της AOL.

Ομως, οι λίγες αυτές ώρες στο Διαδίκτυο ήταν αρκετές για να αντιγραφούν τα αρχεία σε όλο το Ιντερνετ και ακόμη τώρα βρίσκονται σε τέσσερις-πέντε ιστοσελίδες. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η ιστορία μιας κοπέλας από τη Νέα Υόρκη, που ξύπνησε ένα πρωί νωρίς για να αγοράσει ρούχα μέσω Ιντερνετ, λίγες εβδομάδες μετά πληκτρολόγησε «χάνω την παρθενία» και τις επόμενες τρεις εβδομάδες αναζητούσε εναγωνίως πληροφορίες σχετικά με πιθανές εγκυμοσύνες. Πολύ σύντομα, οι αναζητήσεις στράφηκαν σε ερωτήσεις όπως «γιατί πληγώνουμε ο ένας τον άλλον» και «πώς αγαπάς κάποιον που σου συμπεριφέρθηκε άσχημα;»

Oσα δημοσίευσε η AOL είναι ένα ελάχιστο τμήμα της συσσωρευμένης πληροφορίας που φυλάσσεται στους υπολογιστές της Google, δίνοντας σε όλους τους χρήστες μια δραματική και δυσάρεστη ιδέα για το πόσα γνωρίζουν οι μηχανές αναζήτησης. Υπολογίζεται ότι μόνο φέτος τον Ιούλιο έγιναν 2,7 δισεκατομμύρια αναζητήσεις μέσω Google μόνο στις ΗΠΑ. Μέσω Yahoo έγιναν 1,8 δισ. αναζητήσεις και μέσω Microsoft MSN 800 εκατομμύρια. Ολες αυτές οι πληροφορίες φυλάσσονται.

Εμείς, ως χρήστες, τις παρέχουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και η Google πλουτίζει στέλνοντάς μας διαφημίσεις που συνδέονται με αυτό που αναζητούμε.

Οι πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι μηχανές αναζήτησης ξεπερνούν τα όνειρα οποιασδήποτε μυστικής αστυνομίας στην ιστορία. Προ μηνών, η Google έδωσε δικαστική μάχη με την αμερικανική κυβέρνηση για να κρατήσει μακριά από τα χέρια των αμερικανικών διωκτικών αρχών τα δεδομένα αναζητήσεων μιας τυχαίας εβδομάδας. Αλλες μηχανές αναζήτησης παρέδωσαν τα στοιχεία αδιαμαρτύρητα, ενώ κανείς δεν ξέρει τι συμφωνίες έχουν κάνει οι μηχανές αναζήτησης με την κινεζική κυβέρνηση. Η Κίνα γενικά θεωρείται ότι προσπαθεί να λογοκρίνει το Ιντερνετ, και οι μηχανές αναζήτησης που λειτουργούν στην Κίνα λογοκρίνουν τα αποτελέσματά τους. Ομως, η πραγματική εξουσία μιας απολυταρχικής κυβέρνησης δεν είναι πια απλώς η λογοκρισία. Είναι να επιτρέπει στους πολίτες της να αναζητούν ό,τι επιθυμούν - και μετά να θυμάται τα πάντα.

Απʼ όσο γνωρίζουμε, καμία δυτική κυβέρνηση δεν έχει φθάσει τόσο μακριά. Αν όμως το θελήσει, θα γνωρίζει πού φυλάσσονται οι πληροφορίες, οι οποίες θα αποκαλύψουν σχεδόν τα πάντα για σχεδόν τους πάντες.


Title: Απ: 1984?
Post by: emmanuel on September 12, 2006, 00:47:42 am
o τιτλος να υποθεσω αναφερεται στον οργουελ και στον big brother,σωστα?


Title: Re: 1984?
Post by: amelia on September 12, 2006, 01:03:50 am
αν δε σου θυμισε κατι το κειμενο απο το βιβλιο,τοτε τι να πω..


Title: Re: 1984?
Post by: madmetal on September 12, 2006, 01:10:26 am
στην αμερικη η πωληση βασεων δεδομενων ειναι νομιμη και συνηθες φαινομενο..
επισης ο γουγλης εχει πατεντα για εναν αλγοριθμο δημιουργιας προφιλ αναλογα με τις αναζητησεις..(δεν το εχω προχειρο αν το βρει  καποιος ειναι τρομακτικο τι περιπου κανει) 
ενα θεμα που σηκωνει πολυ κουβεντα μεσα σε εξεταστικη  ::)


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on September 12, 2006, 03:27:28 am
deleted


Title: Re: 1984?
Post by: Verminoz on September 12, 2006, 11:15:43 am
Για αυτό η πρόσβαση στο νετ μέσω proxy. Μπορεί να μην παρέχει πάλι καμιά ασφάλεια αλλά τουλάχιστον δε ξέρουν οι μηχανές αναζήτησης ποιός είσαι.

Άντε βρες μου εσύ anonymous proxy. Αν βρεις σου χαρίζω μία μπαταρία TOSHIBA 9V, 8 LED κόκκινου χρώματος, ένα ολοκληρωμένο ADC0804 και δυο τετραπλους τελεστικούς LM324 και μία μπανάνα!


Title: Re: 1984?
Post by: poly1 on September 12, 2006, 11:17:12 am
// οφφ : I was born then.. so :P


Title: Απ: 1984?
Post by: bakeneko on September 12, 2006, 11:18:43 am
Υπάρχουν αρκετοί ανώνυμοι proxy αλλά είναι σε κάτι άκυρες χώρες όπως η Βραζιλία και σερφάρεις στο ίντερνετ σαν να έχεις 20kbps :/


Title: Re: 1984?
Post by: Verminoz on September 12, 2006, 11:21:07 am
Υπάρχουν αρκετοί ανώνυμοι proxy αλλά είναι σε κάτι άκυρες χώρες όπως η Βραζιλία και σερφάρεις στο ίντερνετ σαν να έχεις 20kbps :/

Δώρον άδωρον δηλαδή!


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on September 12, 2006, 15:01:26 pm
deleted


Title: Re: 1984?
Post by: Verminoz on September 12, 2006, 15:05:25 pm
όχι ρε παιδιά άλλο έλεγα. δε χρειάζεται να είναι ανώνυμος. και κανονικός να είναι η μηχανή αναζήτησης δε ξέρει ποιός είσαι. βλέπει 1 ip πάντα. βέβαια σε δεύτερο επίπεδο αν κάνεις κάτι παράνομο μπορεί να γίνει έρευνα στα log files του proxy και να σε βρούν. αλλά δε μπορούν να καταγράψουν προσωπικά δεδομένα.

όπως και να χει το να διασπάς τα στοιχεία σου μέσα από proxy servers είναι αρκετά αποτελεσματική μέθοδος προστασίας επειδή 1 log file από μόνο του δε δείχνει τίποτα χρηάζεται να συνδιαστεί και με κάποιο άλλο.

Ναι αλλά και τι έγινε? Η ουσία είναι ότι αν κάποιος θέλει να σε βρει σε βρίσκει! Τώρα αν φαίνεται η IP μου στην βασή δεδομένων του Google....εεε..εδώ που τα λέμε χέστηκε η Φατμέ στο γενί τζαμί....


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on September 12, 2006, 15:27:11 pm
deleted


Title: Απ: 1984?
Post by: bakeneko on September 13, 2006, 11:21:07 am
Και να αλλάζεις IP όμως τα cookies δεν αλλάζουν, οπότε ταυτοποιείται ο υπολογιστής γενικά (όχι μόνο για το γούγλη)...


Title: Re: Απ: 1984?
Post by: madmetal on September 13, 2006, 13:33:46 pm
Και να αλλάζεις IP όμως τα cookies δεν αλλάζουν, οπότε ταυτοποιείται ο υπολογιστής γενικά (όχι μόνο για το γούγλη)...

και εκτος αυτου ουτε οι  proxy servers βοηθανε πολυ την κατασταση.
ουτε οι επι πληρωμη εχουν μεγαλη αποτελεσματικοτητα για ανωνυμια.