THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Διάφορα => Topic started by: Katarameno on January 13, 2020, 02:19:29 amTitle: Συμβουλές νοικοκυριού :P
Post by: Katarameno on January 13, 2020, 02:19:29 am
Ένα τόπικ που έλειπε και που θα σας γλιτώσει αμέτρητες πολύτιμες ώρες ανιαρής ενασχόλησης (αλλά και αρκετά χρήματα) με τις βαρετές αγγαρείες του σπιτιού όπως το σκούπισμα, το σφουγγάρισμα, το ξεσκόνισμα, και άλλαι οικοκυρικαί εργασίαι.

Ξεκινώ αμέσως με τη βασικότερη κρισιμότερη συμβουλή οικοκυρικών από μια έμπειρη νοικοκυρά της πιάτσας  ;D :

Ποτέ μη ξεσκονίζετε ή βάζετε ηλεκτρική σκούπα σε όλο το σπίτι όταν έξω φυσάει.  :D
Να βάζετε ηλεκτρική και να ξεσκονίζετε πάντα τις μέρες που φυσάει Όσα περισσότερα μποφώρ, τόσο καλύτερα.  :D
Η αγαπημένη μου μέρα είναι όταν φυσομανάει έξω με > 6 bf και ανοίγω διάπλατα τις μπαλκονόπορτες - παράθυρα - φινιστρίνια - φωταγωγούς (ότι έχει και δεν έχει) του σπιτιού για να τα πάρει όλα και να τα σηκώσει ο αέρας ενώ καραδοκώ στην απέναντι γωνία με την ηλεκτρική  :D ώστε να μη μείνει κόκκος σκόνης στον αέρα, ειδικά το χειμώνα. Αφού το αερίσετε καλά και πέσει η θερμοκρασία στους 16-18 βαθμούς περίπου, βάζετε ηλεκτρική που θα είναι παιχνιδάκι, αφού όλες οι σκόνες και οι (π**τσο ή μ**νο)τριχόμπαλλες σας θα έχουν μαζευτεί σε μια πλευρά ή ακόμα καλύτερα σε μια γωνία του σπιτιού και θα είναι πανεύκολο να τις ρουφήξει στα γρήγορα η ηλεκτρική σας σκούπα (αν υποθέσουμε οτι διαθέτετε). Aν όχι προσπαθήστε με σκούπα + φαράσι (Old school γιαγιά style) ή κατευθείαν με τη σφουγγαρίστρα.

Σφουγγάρισμα :

Μη τσιμπάτε από τα "ειδικά" πανάκριβα "υγρά πατώματος", τα περισσότερα είναι μούφα και κυρίως δε σας παίρνει οικονομικά να ξοδεύετε λεφτά για "ειδικά" υγρά που δεν είναι τίποτα άλλο από πολύ αραιωμένο σαπούνι στην τελική, αφού παίζει να είναι νερό 99,9% και λίγο σαπουνάκι με λίγο άρωμα 0,1%.
Αντίθετα πάρτε με 2-3€ ένα πεντάκιλο φθηνό σαπούνι πιάτων (έχει σχεδόν σε όλα τα super market και φτηνά 5κιλα σαπούνια) και ρίχνετε στον κουβά σφουγγαρίσματος ή ακόμα καλύτερα κατευθείαν πάνω στην πλυμένη σφουγγαρίστρα. Έτσι με το που θα σφουγγαρίζετε και θα σαπουνίζεται το πάτωμα (πλακάκι ή ξύλινο ή μωσαϊκό) και θα μαζεύονται τυχόν τρίχες, σκόνη και γενικά μπίχλες. Κορυφαίο 4κιλο σαπούνι της ελληνικής Endless (εντάξει περιείχε τοποθέτηση προϊόντος, αλλά πραγματικά αυτή η εταιρία κάνει θραύση ανάμεσα στους επαγγελματίες). Ακόμα πιο φθηνά έχει διαφόρων πιο άγνωστων labels.

To καλύτερο σφουγγάρισμα - πλύσιμο των δαπέδων γίνεται φυσικά με καυτό νερό το οποίο και στεγνώνει και πιο γρήγορα και σκοτώνει τα μικρόβια της "ποδαρίλας" που έχετε απλώσει σε όλο το σπίτι άθελά σας  :P

Το ακόμα πιο φεύγα είναι να ρίξεις εκτός από σαπούνι και λίγο από το αγαπημένο σου σαμπουάν πάνω στη σφουγγαρίστρα μικροϊνών Το σπίτι θα μοσχοβολάει σα φρεσκολουσμένο μωρό εεεε όπως όταν λούζεστε και μυρίζει ωραία το σαμπουάν  ::).

Σφουγγαρίστρες :

Η τεχνολογία προχωράει και πλέον οι παλιού τύπου σφουγγαρίστρες βεττέξ με τα κρόσια έχουν ξεπεραστεί σε όλα τα σημεία από τις καινούργιες τύπου μικροϊνών. Μπορεί να είναι λίγο ακριβότερες πχ αντί για 1€ να έχουν 2,5 ή 3 ή 3,5€ αλλά θα κάνουν μια χαρά απόσβεση (και τα λεφτά θα τα έχετε εξοικονομήσει από το παραπάνω βήμα μπανναρίσματος των "ειδικών" πανάκριβων "υγρών πατωμάτων" που είναι νερό κατά βάση.
Το κορυφαίο πλεονέκτημά τους είναι οτι επειδή είναι 100% συνθετικές δλδ πλαστικό, δεν σαπίζουν, και άρα δε βρωμάνε ποτέ όπως οι σφουγγαρίστρες βεττέξ που βρωμοκοπάνε και μαυρίζουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αντίθετα οι σφουγγαρίστρες μικροϊνών δεν μασάνε μία, έχω μία που την έχω 4 χρόνια και την κρατάω μόνο και μόνο για να δω αν θα αλλάξει ποτέ χρώμα ή αν θα αρχίσει ποτέ να βρωμάει. Τις αφήνω όλο το 24ωρο στο νερό και δεν έχουν πάθει τίποτα . Στις βεττέξ μία φορά να μη τη στίψεις τέλεια και αρχίζει να μυρίζει. Έτσι κι αλλιώς πάνω από 6μηνο δε βγάζουν με τίποτα.

Κουβάς σφουγγαρίσματος :

Βασικότατο εργαλείο και ως γνωστόν τα εργαλεία κάνουν το μάστορα.
Δώστε 4-5€ να πάρετε έναν τέτοιο (όπου το πλαστικό μέρος που στίβει τη σφουγγαρίστρα είναι ελαστικό και την στίβει πολύ καλύτερα)

(https://homelandstores.gr/4827-thickbox_default/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%AD.jpg) (μόλις 2,90 € (https://homelandstores.gr/eidh-katharismou/62-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%AD.html) !!!)

παρά τους παλιούς φτηνιάρικους με άκαμπτο πλαστικό πλέγμα που και σπάει και δεν στίβει καλά και το κυριώτερο αναποδογυρίζει όλος ο κουβάς με ξενερωτικά αποτελέσματα :

(https://www.kouziniko.gr/wp-content/uploads/2016/09/35480018.jpg)

4.50 € !!! WTF? (https://www.kouziniko.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/spiti/kouvades/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AC%CF%82-%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82/)

Ξεσκόνισμα :

Ποτέ δεν ξεσκονίζεις αν δεν έχεις αερίσει πρώτα το σπίτι, αν δεν έχεις βάλει πριν ηλεκτρική και αν δεν έχεις κάνει σφουγγάρισμα γιατί πολύ απλά η σκόνη από το πάτωμα, που είναι και η πιο δύσκολη να μαζέψεις, με το πρώτο αεράκι θα ξανακαθίσει παντού.
Ξεκινάς από ψηλά (φωτιστικά, κάδρα, ψηλά έπιπλα κτλ) και πας στα πιο χαμηλά (τραπεζάκια κτλ) για ευνόητους λόγους.
Πανάκια μικροϊνών για όλες τις χρήσεις, τέλος τα βεττέξ για τους ίδιους λόγους

Τζάμια :

Το παλιό κλασσικό Ajax αλλά και όλα τα παρεμφερή κάνουν θαύματα και με χαρτί κουζίνας αλλά και με εφημερίδες
Τα τζάμια τα κάνεις πάντα μετά το ξεσκόνισμα.
Για τ@ πολύ τεμπέληκα σα και μένα υπάρχει και η εναλλακτική με το τάφ με το λάστιχο στην άκρη όπου πλέον απλά ψεκάζεις με άζαξ τα τζάμια και τα περνάς μια φορά μόνο με το ταφ και είναι "τζάμι" (απλά μαζεύεις από κάτω συνήθως το άζαξ που έριξες άρα πρόσθετο σφουγγάρισμα)

Μετά το ξεσκόνισμα και όσο ακόμα είναι ζεστό το νερό στον κουβά σφουγγαρίσματος κάνεις ακόμα ένα πέρασμα και έχεις πάρει όλες τις σκόνες που πιθανόν έπεσαν στο πάτωμα κατά το ξεσκόνισμα. Ανοίγεις πάλι τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα για να αεριστεί ξανά ο χώρος και να στεγνώσει και γρήγορα το πάτωμα (υποθέτοντας οτι και τα μπαλκόνια είναι πλυμένα και δεν θα μπουν μέσα δράκοι) και είσαι έτοιμ@ να φέρεις το μωρό σπίτι (υποθέτοντας οτι διαθέτεις) ;D :P


Title: Re: Συμβουλές νοικοκυριού :P
Post by: Argirios on January 13, 2020, 02:33:59 am
Πολύ καλές συμβουλές μπορώ να πω, θα το δοκιμάσω αυτό με το σαμπουάν στο σφουγγάρισμα ωραίο ακούγεται.

παρά τους παλιούς φτηνιάρικους με άκαμπτο πλαστικό πλέγμα που και σπάει και δεν στίβει καλά και το κυριώτερο αναποδογυρίζει όλος ο κουβάς με ξενερωτικά αποτελέσματα
:'(


Title: Re: Συμβουλές νοικοκυριού :P
Post by: Argirios on January 15, 2020, 03:56:08 am
Εμένα με έπεισες πάντως,  πήγα αγόρασα πετσετάκια με μικροΐνες από το μασούτη για να καθαρίζω το γραφείο μου,  2.3 ευρώ τα τρία. Θα τα δοκιμάσω όταν έχω χρόνο για καθάρισμα!


Title: Re: Συμβουλές νοικοκυριού :P
Post by: Katarameno on January 15, 2020, 05:20:20 am
Πολύ καλές συμβουλές μπορώ να πω, θα το δοκιμάσω αυτό με το σαμπουάν στο σφουγγάρισμα ωραίο ακούγεται.
Όχι δεν ακούγεται - Είναι. Το μυρίζεις  :D :P
Δικός μου αυτοσχεδιασμός από την εποχή που είχα 3 γάτες εδώ μέσα και μετά από μερικούς μήνες το σπίτι μύριζε οιστρογόνα γατιών, οπότε τις σκότωσα τις οσμές τους με μπόλικο σαπούνι πιάτων πάνω στη σφουγγαρίστρα κατευθείαν αλλά και σαμπουάν για να επικρατήσει η μυρωδιά του :P

Άλλη μια πολύ καλή σωτήρια ιδέα για τους καπνιστές : Δεν πετάτε το μεταλλικό κουτί του καφέ (Nescafe) που κλείνει με το πλαστικό του καπάκι σχεδόν αεροστεγώς. Το κρατάτε όταν αδειάσει, βάζετε λίγο νερό μέσα και πετάτε τις στάχτες και τα αποτσίγαρα από τα τασάκια (οκ, τα σταχτοδοχεία σας) μέσα στο νερό μέσα στο μεταλλικό κουτί. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να διαρρεύσει το "ζουμί" και το κυριώτερο :
Δεν πετάς τσιγάρα που 1/1000 μπορεί να μην έχουν σβήσει καλά σε σακκούλες σκουπιδιών (όπου γίνεται μια αηδία άμα πετάς στάχτες και σου ρχονται στα μούτρα όταν πας να κλείσεις τη σακκούλα για να την πετάξεις) και σε κάδους σκουπιδιών με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ μια μέρα που δε θα το προσέξεις καλά να πάρει φωτιά η σακκούλα και ο κάδος, το σπίτι όλο άμα σου λάχει.
Και δεν μυρίζεις ούτε εσύ αλλά ούτε και ο χώρος σου και την μπόχα απ την τσιγαρίλα στο τασάκι (εντάξει, στο σταχτοδοχείον).
Όταν γεμίζει από αηδιαστικό διάλυμα στάχτης και γόπες (αποτσίγαρα) ως πάνω το πετάς όπως είναι στα σκουπίδια προσέχοντας μόνο μη σου ανοίξει στο δρόμο για τον κάδο (το δένεις όπως οι ντελιβεράδες με μια μικρή σακκουλίτσα πχ)
Επίσης ενδείκνειται και για άλλα σιχ (σιχαμένα) πράγματα πχ τα φακελλάκια απ το τσάϊ που στάζουν όταν τα βγάζεις από την κούπα και αν έχει τρυπούλα η σακκούλα των σκουπιδιών σου θα κολλάει το πάτωμα ή για τις μπατονέττες μετά το ραντεβού τους με το εσωτερικό των αυτιών μας, για προφυλακτικά μετά τη χρήση τους κτλ κτλ.

Μη γελάτε μου χει συμβεί όταν ήμουν στην Αθήνα, θα έπαιρνε φωτιά η κουζίνα και δε θα έπαιρνα χαμπάρι αφού άκουγα μουσική από ακουστικά. Ο πλαστικός κάδος είχε ήδη τρυπήσει απ' τη φλόγα, και τον έσβησα με το λάστιχο στον κήπο (έμενα και ισόγειο, είχα κήπο έξω απ την πόρτα μου). Το οτι τα καλοκαίρια με έπαιρνε ο ύπνος και με ανοιχτή μπαλκονόπορτα σε ισόγειο στην Αθήνα με ανοιχτό υπολογιστή και μουσική να παίζει μονίμως απ' τα ηχεία και δε με κλέψανε ποτέ, είναι μια λεπτομέρεια ανάξια σχολιασμού.
Πως λένε "κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα"? Στο ακόμα πιο αισχρό.: "Κοιμόμουν με ανοιχτή μπαλκονόπορτα. Ζμπούτσαμ"


* Το τασάκι είναι τουρκική λέξη (!) και σημαίνει το... αρχίδι. Με διαφώτισε για την σημασία της λέξης μια φίλη αρχαιολόγος η οποία κάποτε ενοχλήθηκε από το πόσο συχνά έλεγα το τασάκι τασάκι και όχι σταχτοδοχείο και μου εξήγησε και το γιατί. Οπότε μετά έλεγα το τασάκι μπροστά της σταχτοδοχείο και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πάλι τασάκι. Βρε τι πάθαμε με το τασάκι
Το επιβεβαιώνει και ο Σαραντάκος, και αφού το λέει ο Σαραντάκος, έτσι είναι :

Και κυρίως μη ζητήσετε τασάκι!

Στο προχτεσινό άρθρο μας, το κείμενο της Τέτης Σώλου με τις 111 λέξεις τουρκικής προέλευσης, υπήρχε και η λέξη «τασάκι». Τόσο στο ιστολόγιο όσο και στο Φέισμπουκ, έγιναν σχόλια από φίλους, όλα περίπου στο ίδιο πνεύμα -αναρωτιούνταν οι φίλοι αν το τασάκι έχει όντως τουρκική προέλευση, δεδομένου ότι, όπως ήξεραν οι ίδιοι, στα τουρκικά tasak σημαίνει κάτι άλλο, και, όπως έγραψε εδώ ένας φίλος, θα ήταν κακή ιδέα να ζητήσετε από έναν Τούρκο σερβιτόρο να σας φέρει ένα tasak.

Πριν προχωρήσω, να προειδοποιήσω ότι το σημερινό άρθρο ασχολείται με και περιέχει λέξεις μη κόσμιες, οπότε αν ενοχλείστε μην προχωρήσετε την ανάγνωση. Εγώ δεν πολυσυνηθίζω τις «κακές» λέξεις, αλλά όταν τις χρησιμοποιώ δεν τις μασκαρεύω με αστερίσκους και τελίτσες, κι έτσι, όπως είπαμε και στο προηγούμενο άρθρο, ο λόγος που θα ήταν κακή ιδέα να ζητήσετε από έναν Τούρκο σερβιτόρο να σας φέρει ένα «τασάκ» είναι ότι στα τουρκικά η λέξη αυτή σημαίνει «όρχις», κοινώς «αρχίδι».

Παρ’ όλ’ αυτά, το τασάκι έχει τουρκική προέλευση, διότι είναι υποκοριστικό της λέξης τάσι, που σημαίνει (αρχικά) ένα κύπελλο με πλατύ στόμιο (μου’δωσες νερό σ’ ασημένιο τάσι, λέει το τραγούδι) αλλά και πιάτο ή πιατάκι ενώ έχουμε στη νεότερη εποχή και τα τάσια των αυτοκινήτων. Αυτό το τάσι είναι δάνειο από το τουρκ. tas, που είναι αραβικής προέλευσης -και από την αραβική λέξη προήλθε και το γαλλικό tasse.

Λέξη tasak στα τούρκικα δεν υπάρχει -ο όρχις είναι taşak, με τσιγκελάκι κάτω από το s. Συγγενεύει με τη λέξη taş που είναι η πέτρα.
Η τουρκική λέξη είναι γνωστή (όχι πολύ) στη βόρεια Ελλάδα, όπου κάποιοι ξέρουν και τη βρισιά ‘τεκ τασάκ’ (μονάρχιδος).

Αλλά βέβαια, η μικρή διαφορά στην προφορά δεν εμποδίζει το  «τασάκι» να είναι πράγματι λέξη προς αποφυγή στην Τουρκία, γι’ αυτό και οι Ρωμιοί της Πόλης το λένε σταχτοδοχείο ή τσιγαροπιατάκι.
...
https://sarantakos.wordpress.com/2016/10/07/exobromologs/

Τα τσιγαροπιατάκια είναι ντεμοντέ. Τσιγαροκουτάκι  :P