THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Παιχνίδια => Topic started by: The Audacious AI on December 15, 2019, 18:58:18 pm



Title: Γρίφοι
Post by: The Audacious AI on December 15, 2019, 18:58:18 pm
Σε αυτό το τόπικ θα γράφουμε γρίφους (ελπίζω να μην υπάρχει παρόμοιο τόπικ  :P) Ό,τι γρίφοι θέλετε. Μαθηματικοί, λογικοί, ηλεκτρολογικοί κ.τ.λ.

Πως θα το κάνουμε; Ανεβάζω εγώ πχ έναν γρίφο. Το όνομα του γρίφου θα είναι της μορφής Γρίφος_ΧΧΧΧ όπου ΧΧΧΧ ο αύξοντας αριθμός των γρίφων.
Αν απαντηθεί γρύφος, και δεν έχει μπει νέος μέσα σε διάστημα 3 ημερών μπορεί οποιοσδήποτε άλλο άτομο να βάλλει γρύφο.
Τις απαντήσεις μας τις ποστάρουμε εδώ, και δεν στέλνουμε pm σε αυτόν που έβαλε τον γρύφο.
Όσοι θέλετε να συμμετάσχετε θα μου στέλνετε τις απαντήσεις σας σε pm/ inbox και μετά από κάποιες μέρες/ώρες ανάλογα με το πως θα πάει θα ανακοινώνω τις απαντήσεις και ποιος το βρήκε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην απαντάτε εδώ αναπάντητους γρίφους.

Επίσης, φυσικά μπορείτε να το ψάχνετε στο διαδίκτυο αλλά εσείς χάνεται την πλάκα του παιχνιδιού.

Οπότε ας ξεκινήσω.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Γρίφος_1 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ

Τίτλος: Το μαγικό πρόβατο

Είναι ένα μαγικό πρόβατο το όποιο όταν το φας μεταμορφώνεσαι σε μαγεμένο πρόβατο για μια μέρα.
Έχουμε και μια αγέλη με 7 λύκους. Αυτή η αγέλη έχει μια ιεραρχία. Ας δώσουμε στους λύκους νούμερα σύμφωνα με την ιεραρχία τους. Έχουμε τους 1,2,3,4,5,6,7 (ο 1 είναι η κορυφή της ιεραρχίας). Για να φάει ο ένας λύκος πρέπει να έχεις φάει ο προηγούμενος στην ιεραρχία. πχ για να φάει ο 5 πρέπει να έχουν φάει οι 4 προηγούμενοι.

Τριγυρνάει που λέτε ο Λύκος 1 στο δάσος και βρίσκει το μαγεμένο πρόβατο. Πεινασμένος καθώς ήταν πάει να το φάει και αμέσως αποκαλύπτει το πρόβατο την κατάρα του προειδοποιώντας τον ότι θα γίνει πρόβατο για μια μέρα.

Ερώτηση: Μπορεί να φάει το μαγεμένο πρόβατο ο Λύκος 1 ή θα τον φάει μέσα στην επόμενη μέρα ο Λύκος 2;

Παρατήρηση1: Οι Λύκοι σκέφτονται ορθολογικά.
Παρατήρηση2: Δεκτές γίνονται μόνο απαντήσεις με αιτιολόγηση.
edit: Τα μαγεμένα πρόβατα μπορούν να επικοινωνήσουν με τους λύκους στα πλαίσια του γρίφου.
edit2:  Oι λύκοι βάζουν πάνω απ' όλα την επιβίωσή τους και ότι η εύρεση του προβάτου από τον πρώτο είναι ορατή και στους άλλους. Οπότε δεν μπορεί να κρυφτεί ο λύκος αφότου έφαγε το πρόβατο και οι λύκοι θα τον φάνε ακόμα και αν ξέρουν ότι είναι αρχηγός τους. Επίσης δεν μπορούν να μοιράσουν το πρόβατο σε κομμάτια. (credits: L) (Ρε τι ακραία πράγματα σκέφτεστε!!)

θα ανεβάσω την λύση ίσως αύριο αν έχει υπάρξει συμμετοχή.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on December 16, 2019, 11:47:43 am
ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην απαντάτε εδώ αναπάντητους γρίφους.

Κάντο με μεγάλα κόκκινα γράμματα  :D



Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on December 16, 2019, 13:00:03 pm
ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην απαντάτε εδώ αναπάντητους γρίφους.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on August 17, 2022, 21:28:09 pm
Γιατί πέθανε αυτό το τόπικ?
Ανέβασε και την λύση του γρύφου 1, 3 χρόνια πέρασαν  ;D ;D

Πάμε ΓΡΥΦΟΣ 2 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ
Έχουμε στην κατοχή μας 2 κλεψίδρες η μια μετράει 7 λεπτά και η άλλη 4 λεπτά, εμείς θέλουμε να μετρήσουμε χρόνο ακριβώς 9 λεπτών για να ψηθεί το κρέας. Πώς μπορούμε να μετρήσουμε ακριβώς 9 λεπτά με τις 2 κλεψίδρες?



Title: Re: Γρίφοι
Post by: ktsiakou on August 18, 2022, 12:47:45 pm
Έστω 1 η κλεψύδρα που μετράει 7 λεπτά και 2 αυτή που μετράει 4 λεπτά. Βάζουμε και τις δυο κλεψυδρες να τρέξουν μαζί και την στιγμή που τελειώνει η 2 έχουν απομείνει 3 λεπτά στην 1. Γυρίζουμε την 2 και μόλις τελειώσει η 1 γυρίζουμε και τις δυο ταυτόχρονα . Την στιγμή που θα τελειώσει ξανά η 2 θα έχουν περάσει αλλά 3 λεπτά και θα έχουν απομένει στην 1 4 λεπτά επομένως αν γυρίσουμε ξανά την 1 θα μετρήσει χρόνο 3 λεπτών μέχρι να αδειάσει .Συνολικά θα έχει περάσει χρόνος 9 λεπτών αν αρχίσουμε να μετράμε από την χρονική στιγμή που άδειασε η κλεψύδρα 2 για πρώτη φορά .


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on August 18, 2022, 13:31:11 pm
Λοιπόν έχω λάβει και αυτές τις απαντησεις σε pm, με διάφορες λύσεις. Ναι υπάρχουν πολλές, αλλά υπάρχει και η μια πιο σύντομη.
Θεωρώ κλεψίδρα Α αυτή των 7 λεπτών και κλεψίδρα Β αυτή των 4 λεπτών.
Λοιπόν, αναποδογυρίζεις τις 2 κλεψίδρες ταυτόχρονα. Όταν τελειώσει η κλεψίδρα Β, η κλεψίδρα Α έχει άλλα 3 λεπτά. Αναποδογυρίζεις πάλι την κλεψίδρα Β. Όταν τελειώσει η Α, η Β παραμένει με 1 λεπτό. Αναποδογυρίζεις την Α ξανά, μέχρι να τελειώσει η Β, οπότε η Α έχει 6 λεπτά. Αναποδογυρίζεις πάλι την Β και περιμένεις μέχρι να τελειώσει, στην κλεψίδρα Α σου μένουν 2 λεπτά. Αναποδογυρίζεις πάλι την Β μέχρι να τελειώσει η Α. Οπότε έμεινες ουσιαστικά με την κλεψίδρα Α να έχει 7 λεπτά και την κλεψίδρα Β 2 λεπτά. Σύνολο 9 λεπτά!

Για τον γρίφο με τις κλεψύδρες:
Αρχικά γυρνάμε και τις δυο κλεψύδρες για να αρχίσουν να μετράνε.
Όταν τελειώσει η κλεψύδρα των 4 λεπτών, τη γυρνάμε ανάποδα για να αρχίσει πάλι να μετράει ενώ στην άλλη κλεψύδρα απομένουν 3 λεπτά. Μόλις αδειάσει και η κλεψύδρα των 7 λεπτών την γυρνάμε ανάποδα, ενώ στην άλλη κλεψύδρα μένει 1 λεπτό. Έτσι μόλις αδειάσει η κλεψύδρα στην οποία έμενε 1 λεπτό (δηλαδή στα 8 λεπτά από την αρχή της μέτρησης )γυρνάμε ξανά ανάποδα την κλεψύδρα των 7 λεπτών η οποία έτρεχε για 1 λεπτό και όταν αδειάσει έχουν περάσει 9 λεπτά από την αρχή της μέτρησης.
H πιο σύντομη λύση (και αυτή που έχει το site που το βρήκα) είναι αυτήν τ@ Κaraflodaimonas. Οπότε ας βάλει τον επόμενο γρύφο.

Αντι για pm, μήπως καλύτερα να ποστάρει εδώ ο καθένας αυτό που θέωρει ως λύση? Γιατί αργάει πολύ το πράγμα με τα pm και πεθαίνει το topic.
tip μην αντιγράφεται τον γρύφο έτσι όπως είναι για να μην μπορούμε να κλέψουμε εύκολα, αλλάξτε απλά την ιστορία κλπ
 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 18, 2022, 14:37:42 pm
Γρίφος_3 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ:

Ένα αυτοκίνητο πρέπει ν’ ανεβάσει στην κορυφή ενός βουνού, όπου βρίσκεται μια πόλη, 100 βαρέλια με βενζίνη. Σε κάθε διαδρομή μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα βαρέλι. Αλλά ανεβαίνοντας στην κορυφή καταναλώνει όλη την ποσότητα βενζίνης που έχει το βαρέλι και κατεβαίνει κατηφορίζοντας με σβηστή τη μηχανή για να πάρει το επόμενο βαρέλι.

Πόσα γεμάτα βαρέλια μπορεί ν’ ανεβάσει στην κορυφή;


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 18, 2022, 22:57:18 pm
Είναι πολύ επικίνδυνο να κατεβαίνεις ένα βουνό κατηφορίζοντας με σβηστή τη μηχανή. Και πως φρενάρει σε όλη την κατηφόρα δλδ? Με το χειρόφρενο? Θα κοπεί και αυτό.  
Επίσης κάτι βρωμάει με το καταναλώνει όλη την ποσότητα βενζίνης που έχει το βαρέλι για να ανέβει. Δεν μπορεί να είναι συνδεδεμένο το ντεπόζιτο βενζίνης με βαρέλι  ::)
Άρα μάλλον πρόκειται για άλλο βαρέλι με τη βενζίνη στο ντεπόζιτο και άλλο βαρέλι που κουβαλάει στην ανηφόρα. Αν είναι αλλιώς ο γρίφος έχει απάντηση κανένα βαρέλι δε θα φτάσει στον προορισμό του γεμάτο.
Άρα ποιος θα συνέχιζε μετά το πρώτο βαρέλι να κάνει το ίδιο όταν βλέπει ότι ξοδεύει όση βενζίνη περιέχει το βαρέλι ? Ποιο το νόημα του να το κάνεις?
Και ποιος χτίζει πόλεις στις κορυφές ενός βουνού?  :D
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: el mariachi on August 19, 2022, 12:32:33 pm
Γρίφος_3 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ:

Ένα αυτοκίνητο πρέπει ν’ ανεβάσει στην κορυφή ενός βουνού, όπου βρίσκεται μια πόλη, 100 βαρέλια με βενζίνη. Σε κάθε διαδρομή μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα βαρέλι. Αλλά ανεβαίνοντας στην κορυφή καταναλώνει όλη την ποσότητα βενζίνης που έχει το βαρέλι και κατεβαίνει κατηφορίζοντας με σβηστή τη μηχανή για να πάρει το επόμενο βαρέλι.

Πόσα γεμάτα βαρέλια μπορεί ν’ ανεβάσει στην κορυφή;

ξερω γω τα μισα? ενα βαρελι που θα βαζει βενζινη στο αμαξι και ενα που θα μεταφερει πανω καθε φορα. σε ζευγη


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Exotic on August 19, 2022, 13:23:07 pm
Το δικό μου σκεπτικό είναι το εξής. Ανεβαίνει στην μιση διαδρομή και αφήνει το βαρέλι (που ειναι πλέον μισό με βενζίνη). Το κάνει 100 φορές, οπότε καταλήγει να έχει 100 βαρέλια μισα με βενζίνη. Μετά γέμιζα- αδειάζει τα μισά, οπότε έχει 50 γεμάτα βαρέλια. Τα ανεβάζει στην κορυφή τα υπόλοιπα 50 όμως καταναλώνει την μισή βενζίνη, αρα τελικά έχει 25 βαρέλια γεμάτα?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 19, 2022, 14:00:58 pm
Παίρνει μια νταλίκα που χωράει και τα 100 βαρέλια και άντε να καίει 10 βαρέλια ντήζελ  :P Τα ανεβάζει με το τελεφερίκ που καίει ρεύμα  :P
Στο ποιος μαλάκας πάει και χτίζει πόλη στην κορυφή ενός βουνού δεν απαντήσατε  :D ;D :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on August 25, 2022, 09:46:42 am
δεν είναι σωστά τίποτα από τα παραπάνω?


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 15:46:31 pm
Με συγχωρείτε που άργησα να απαντήσω. Η λύση του Exotic νόμιζα ότι ήταν η σωστή απλά δέχτηκα ένα pm το οποίο με έβαλε σε σκέψεις. Ελπίζω μέχρι το βράδυ να έχω βγάλει άκρη  :D


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 16:04:03 pm
Ανέβασε και την λύση του γρύφου 1, 3 χρόνια πέρασαν  ;D ;D
Indeed, του το είχα απαντήσει κιόλας  :P


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 16:10:12 pm
Λοιπόν θα σας παραθέσω μερικά από τα συμπεράσματα που έχω βγάλει. Αρχικά νομίζω ότι ο γρίφος πάσχει στην διατύπωση του. Επειδή το πρόβλημα έχει παραπάνω από μία λύσεις θα έπρεπε να αναφέρεται αν θέλουμε τον ελάχιστο/μέγιστο αριθμό βαρελιών στην κορυφή. Οπότε:

1)Αν ψάχνουμε τον ελάχιστο αριθμό βαρελιών, τότε νομίζω ότι η λύση του exotic είναι σωστή!
2)Αν ψάχνουμε τον μέγιστο αριθμό βαρελιών, τότε δεν είμαι σίγουρος για την λύση του γρίφου. Θα παραθέσω μία προσπάθεια του L να λύσει τον γρίφο :

 "Επεκτείνοντας αυτό που είπε ο Exotic, ουσιαστικά θα μεταφέρουμε κάθε φορά όλα τα βαρέλια μέχρι ένα σημείο στο οποίο θα μπορούμε να θυσιάσουμε ένα από αυτά για να γεμίσουμε τα υπόλοιπα. Π.χ. αν είχαμε δύο βαρέλια θα κάναμε ένα γέμισμα στα μισά της διαδρομής, αν είχαμε 3 βαρέλια ένα γέμισμα στο 33% της διαδρομής και ένα στο 83.33%.

Για 100 βαρέλια η λύση είναι 36.47 βαρέλια."

Σίγουρα η λύση του βελτιώνει το πόσα βαρέλια θα ανέβουν στην κορυφή, αλλά δεν ξέρω αν είναι η βέλτιστη. Νομίζω πάντως σαν σωστή λύση θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτή του Exotic η οποία είναι κι η πιο απλή, αν κι η σκέψη του L ήταν εξαιρετική.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 16:32:03 pm
What? Γιατί να ψάχνεις τον ελάχιστο αριθμό βαρελιών; (τι σημαίνει αυτό βασικά)
Ο ελάχιστος αριθμός είναι... 0 βαρέλια :P

Η ερώτηση είναι "Πόσα γεμάτα βαρέλια μπορεί ν’ ανεβάσει στην κορυφή;" (και για να είμαστε τυπικοί, για 100 βαρέλια η λύση είναι floor(36.47)=36)

Όπως και να 'χει, επειδή δεν το πόσταρες, η λύση μου σε Python είναι η εξής (μπορείτε να παίξετε αλλάζοντας το N):

Code:
N = 100 #Total barrels
n = N #Remaining barrels

print("Number of total barrels: " + str(N))

sum = 0
i = 1
while sum < 1:
    a = 1/(N+1-i)
    if sum+a>=1:
        break
    sum += a
    i += 1
    
refuels = i-1
print("Number of refuels that will be needed: " + str(refuels))

d = 0 #Percentage of covered distance
for i in range(refuels, 0, -1):
    d += 1/n
    print("Refuel " + str(refuels-i+1) + " will happen at " + str(round(d*100, 2)) +"% of total distance")
    n -=1 #Dispose a barrel

print("Remaining barrels: " + str(n))
print("Remaining distance to be covered without refuels: " + str(round((1-d)*100, 2)) +"% of total distance")
print("Remaining fuel per barrel: " + str(round(d*100, 2)) + "% of its total capacity")
print("Total barrels that will arrive on top: " + str(round(n*d, 2)))

εδιτ:

Για 2 βαρέλια: Στάση στο 50% της διαδρομής, γεμίζεις το ένα βαρέλι στο άλλο, φτάνεις στην κορυφή με 0.5 βαρέλια
Για 3 βαρέλια: Στάση στο 33.3% της διαδρομής, γεμίζεις τα δύο βαρέλια με το άλλο, φτάνεις στο 83.333% (είναι εκεί όπου και τα δύο έχουν 50% βενζίνη) και γεμίζεις το ένα στο άλλο. Φτάνεις κορυφή με 0.833 βαρέλια. κτλ.
Από 4+ βαρέλια αρχίζεις να φτάνεις στην κορυφή με πάνω από ένα individual βαρέλι


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 16:43:35 pm
Το δικό μου σκεπτικό είναι το εξής. Ανεβαίνει στην μιση διαδρομή και αφήνει το βαρέλι (που ειναι πλέον μισό με βενζίνη). Το κάνει 100 φορές, οπότε καταλήγει να έχει 100 βαρέλια μισα με βενζίνη. Μετά γέμιζα- αδειάζει τα μισά, οπότε έχει 50 γεμάτα βαρέλια. Τα ανεβάζει στην κορυφή τα υπόλοιπα 50 όμως καταναλώνει την μισή βενζίνη, αρα τελικά έχει 25 βαρέλια γεμάτα?

Και γιατί ξεκινάς από τα μισά, από τα 50 και όχι από τα 25 ή τα 10 να κάνεις τον ίδιο συνειρμό? Κάτι δε μ αρέσει στο από πότε επιλέγεις να κάνεις "ισολογισμό". ::)

@L δεν φαίνεται όλο το κώντικα καρντιά μου που και να φαινόταν τότε δεν υπήρχε η Python, τι να κάνουμε, πως να την μάθουμε εμείς οι λίγο πιο παλιοί ας το πω

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 16:46:06 pm
Και γιατί ξεκινάς από τα μισά, από τα 50 και όχι από τα 25 ή τα 10 να κάνεις τον ίδιο συνειρμό? Κάτι δε μ αρέσει στο από πότε επιλέγεις να κάνεις "ισολογισμό". ::)
Ακριβώς αυτό.
Αυτός ο ισολογισμός συμβαίνει στα μισά της διαδρομής μόνο όταν τα αρχικά βαρέλια είναι 2.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 16:49:33 pm
What? Γιατί να ψάχνεις τον ελάχιστο αριθμό βαρελιών; (τι σημαίνει αυτό βασικά)
Ο ελάχιστος αριθμός είναι... 0 βαρέλια :P

Η ερώτηση είναι "Πόσα γεμάτα βαρέλια μπορεί ν’ ανεβάσει στην κορυφή;" (και για να είμαστε τυπικοί, για 100 βαρέλια η λύση είναι floor(36.47)=36)

Όπως και να 'χει, επειδή δεν το πόσταρες, η λύση μου σε Python είναι η εξής (μπορείτε να παίξετε αλλάζοντας το N):

Code:
N = 100 #Total barrels
n = N #Remaining barrels

print("Number of total barrels: " + str(N))

sum = 0
i = 1
while sum < 1:
    a = 1/(N+1-i)
    if sum+a>=1:
        break
    sum += a
    i += 1
    
refuels = i-1
print("Number of refuels that will be needed: " + str(refuels))

d = 0 #Percentage of covered distance
for i in range(refuels, 0, -1):
    d += 1/n
    print("Refuel " + str(refuels-i+1) + " will happen at " + str(round(d*100, 2)) +"% of total distance")
    n -=1 #Dispose a barrel

print("Remaining barrels: " + str(n))
print("Remaining distance to be covered without refuels: " + str(round((1-d)*100, 2)) +"% of total distance")
print("Remaining fuel per barrel: " + str(round(d*100, 2)) + "% of its total capacity")
print("Total barrels that will arrive on top: " + str(round(n*d, 2)))

Όπως είδες, τόσο η λύση του exotic όσο κι η δική σου, θα μας δώσουν έναν αριθμό βαρελιών στην κορυφή. Ωστόσο, η λύση του exotic( το να κάνεις στάση στην μέση) πάντα θα δίνει μικρότερο αριθμό βαρελιών από το να κάνεις στάση σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του διαστήματος. Γι αυτό έγραψα ότι η λύση του exotic θα δίνει ελάχιστο αριθμό βαρελιών( συγκριτικά με τις άλλες λύσεις.).


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 16:51:06 pm
Μιλάτε με γρίφους, νέωπες  :D ;D ^rolfmao^
Ένα τέτοιο πρόβλημα δε γίνεται να έχει δύο διαφορετικές λύσεις, ανάλογα με τις απαντήσεις μελών σε ένα φόρουμ.  Δεν είναι τριώνυμο να ούμε. Δεν ζούμε σε δύο παράλληλα σύμπαντα να μένουν διαφορετικά βαρέλια στο τέλος των διαδρομών. Εκτός αν δεχτούμε ότι όντως ζούμε σε διαφορετικά ή σε καμιά προσωμοίωση. Έναν μαθηματικό ρε παιδιά  ::) :P

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 16:59:22 pm
Ωστόσο, η λύση του exotic( το να κάνεις στάση στην μέση) πάντα θα δίνει μικρότερο αριθμό βαρελιών από το να κάνεις στάση σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του διαστήματος.
Και πάντα θα δίνει μικρότερο αριθμό βαρελιών στην κορυφή απ'ότι η λύση μου.  ^dontknow^
Θέλω να σκεφτείς τι θα έκανες στα 3 βαρέλια.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 17:03:49 pm
Μιλάτε με γρίφους, νέωπες  :D ;D ^rolfmao^
Ένα τέτοιο πρόβλημα δε γίνεται να έχει δύο διαφορετικές λύσεις, ανάλογα με τις απαντήσεις μελών σε ένα φόρουμ.  Δεν είναι τριώνυμο να ούμε. Δεν ζούμε σε δύο παράλληλα σύμπαντα να μένουν διαφορετικά βαρέλια στο τέλος των διαδρομών. Εκτός αν δεχτούμε ότι όντως ζούμε σε διαφορετικά ή σε καμιά προσωμοίωση. Έναν μαθηματικό ρε παιδιά  ::) :P

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  

Δεν είπαμε ότι έχει 2 λύσεις. Υπάρχει ασάφεια στην εκφώνηση.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 17:05:10 pm
@Katarameno αυτό είναι το output για 100 βαρέλια:

Number of total barrels: 100
Number of refuels that will be needed: 63
Refuel 1 will happen at 1.0% of total distance
Refuel 2 will happen at 2.01% of total distance
Refuel 3 will happen at 3.03% of total distance
Refuel 4 will happen at 4.06% of total distance
Refuel 5 will happen at 5.1% of total distance
Refuel 6 will happen at 6.16% of total distance
Refuel 7 will happen at 7.22% of total distance
Refuel 8 will happen at 8.29% of total distance
Refuel 9 will happen at 9.38% of total distance
Refuel 10 will happen at 10.48% of total distance
Refuel 11 will happen at 11.59% of total distance
Refuel 12 will happen at 12.72% of total distance
Refuel 13 will happen at 13.85% of total distance
Refuel 14 will happen at 15.0% of total distance
Refuel 15 will happen at 16.16% of total distance
Refuel 16 will happen at 17.34% of total distance
Refuel 17 will happen at 18.53% of total distance
Refuel 18 will happen at 19.74% of total distance
Refuel 19 will happen at 20.96% of total distance
Refuel 20 will happen at 22.19% of total distance
Refuel 21 will happen at 23.44% of total distance
Refuel 22 will happen at 24.71% of total distance
Refuel 23 will happen at 25.99% of total distance
Refuel 24 will happen at 27.29% of total distance
Refuel 25 will happen at 28.6% of total distance
Refuel 26 will happen at 29.94% of total distance
Refuel 27 will happen at 31.29% of total distance
Refuel 28 will happen at 32.66% of total distance
Refuel 29 will happen at 34.05% of total distance
Refuel 30 will happen at 35.45% of total distance
Refuel 31 will happen at 36.88% of total distance
Refuel 32 will happen at 38.33% of total distance
Refuel 33 will happen at 39.8% of total distance
Refuel 34 will happen at 41.3% of total distance
Refuel 35 will happen at 42.81% of total distance
Refuel 36 will happen at 44.35% of total distance
Refuel 37 will happen at 45.91% of total distance
Refuel 38 will happen at 47.5% of total distance
Refuel 39 will happen at 49.11% of total distance
Refuel 40 will happen at 50.75% of total distance
Refuel 41 will happen at 52.42% of total distance
Refuel 42 will happen at 54.11% of total distance
Refuel 43 will happen at 55.84% of total distance
Refuel 44 will happen at 57.59% of total distance
Refuel 45 will happen at 59.38% of total distance
Refuel 46 will happen at 61.19% of total distance
Refuel 47 will happen at 63.05% of total distance
Refuel 48 will happen at 64.93% of total distance
Refuel 49 will happen at 66.86% of total distance
Refuel 50 will happen at 68.82% of total distance
Refuel 51 will happen at 70.82% of total distance
Refuel 52 will happen at 72.86% of total distance
Refuel 53 will happen at 74.94% of total distance
Refuel 54 will happen at 77.07% of total distance
Refuel 55 will happen at 79.24% of total distance
Refuel 56 will happen at 81.47% of total distance
Refuel 57 will happen at 83.74% of total distance
Refuel 58 will happen at 86.06% of total distance
Refuel 59 will happen at 88.44% of total distance
Refuel 60 will happen at 90.88% of total distance
Refuel 61 will happen at 93.38% of total distance
Refuel 62 will happen at 95.95% of total distance
Refuel 63 will happen at 98.58% of total distance
Remaining barrels: 37
Remaining distance to be covered without refuels: 1.42% of total distance
Remaining fuel per barrel: 98.58% of its total capacity
Total barrels that will arrive on top: 36.47


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 17:06:50 pm
Και πάντα θα δίνει μικρότερο αριθμό βαρελιών στην κορυφή απ'ότι η λύση μου.  ^dontknow^
Θέλω να σκεφτείς τι θα έκανες στα 3 βαρέλια.


Μα αυτό λέω. Ότι θα δίνει μικρότερο αριθμό βαρελιών στην κορυφή συγκριτικά με την λύση σου. Όπως σου απάντησα κι στο pm, στα 3 βαρέλια με τον τρόπο σου στην κορυφή ανεβάζουμε τα 5/6 ενός βαρελιού, ενώ με την στάση στην μέση ανεβάζουμε το 1/2 ενός βαρελιού.  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 17:11:23 pm
Μα αυτό λέω. Ότι θα δίνει μικρότερο αριθμό βαρελιών στην κορυφή συγκριτικά με την λύση σου. Όπως σου απάντησα κι στο pm, στα 3 βαρέλια με τον τρόπο σου στην κορυφή ανεβάζουμε τα 5/6 ενός βαρελιού, ενώ με την στάση στην μέση ανεβάζουμε το 1/2 ενός βαρελιού.  
Έχεις 3 βαρέλια στη μέση με 50% βενζίνη το καθένα(50 50 50). Άρα λες ότι εσύ θα γεμίσεις το ένα βαρέλι και θα έχεις μετά (100 50 0) και θα ανεβάσεις απλά το 100άρι πάνω, το οποίο μέχρι να φτάσει θα πάει στο 50%;;  :D :D


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 17:11:45 pm
Α νόμιζα είσαι και εσύ οπαδός της θεωρίας ότι ζούμε σε προσομοίωση σα τον Elliot ο οποίος ακόμα να μου απαντήσει στο ερώτημα "αν ζούμε σε προσομοίωση ο πρωτότυπος Elliot που είναι?" Όχι τίποτα άλλο, αλλά να του τραβήξω το αυτάκι που δεν μας σφυράει ότι είμαστε κόπιες που ζούμε σε τριτοτέταρτη προσομοίωση και δεν έχει τίποτα σημασία. Εκτός του οτι ντρέπεται να έρθει σε πάρτυ του φόρουμ. Αυτό που το βάζεις?  ::) (Παρακαλώ όχι απαντήσεις "Στον κώλο σου", εξάλλου την προέβλεψα, σας πρόλαβα) :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 17:13:19 pm
Έχεις 3 βαρέλια στη μέση με 50% βενζίνη το καθένα(50 50 50). Άρα λες ότι εσύ θα γεμίσεις το ένα βαρέλι και θα έχεις μετά (100 50 0) και θα ανεβάσεις απλά το 100άρι πάνω, το οποίο μέχρι να φτάσει θα πάει στο 50%;;  :D :D

Ακριβώς. Ας αποφασίσει ο κόσμος για το ποια λύση θα πάρουμε ως σωστή.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 17:15:13 pm
Ακριβώς.
Χαχαχαα
Αυτό το μισογεμάτο στη μέση το παρατάμε;  :D

εδιτ:

@L δεν φαίνεται όλο το κώντικα καρντιά μου που και να φαινόταν τότε δεν υπήρχε η Python, τι να κάνουμε, πως να την μάθουμε εμείς οι λίγο πιο παλιοί ας το πω
Στο mTHMMY δεν κάνει scroll ε; Δοκίμασε να κάνεις select ένα ορατό κομμάτι και μετά κίνησε τα selection brackets μέχρι κάτω.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 17:32:01 pm
Αρνούμαι. Πίνω καφέ με μουσικούλες χαλαρές που βάζει ένα ιντερνετικό ραδιόφωνο (το Zucca Radio)*. Να κάτσουν οι "μαύροι" να το διορθώσουν το bug :P Καταρρέει η χώρα, θα εκτροχιαστεί η εφαρμογή του προϋπολογισμού, απορώ δεν έχετε αγχωθεί καθόλου όπως εγώ με την κατάσταση?  :P

@L Από που προκύπτει ότι το πρώτο γέμισμα θα γίνει στο 1% της συνολικής απόστασης?
Α εντάξει με select all αντέγραψε όλο το ποστ και όλο τον κώδικά σου.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 25, 2022, 17:50:16 pm
@L Από που προκύπτει ότι το πρώτο γέμισμα θα γίνει στο 1% της συνολικής απόστασης?
Σε εκείνο το σημείο όλα τα βαρέλια θα είναι στο 99%. Άρα παίρνεις το 100ο βαρέλι, γεμίζεις τα άλλα 99 και το πετάς στον γκρεμό  :P


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 17:57:03 pm
Σε εκείνο το σημείο όλα τα βαρέλια θα είναι στο 99%. Άρα παίρνεις το 100ο βαρέλι, γεμίζεις τα άλλα 99 και το πετάς στον γκρεμό  :P

Ναι αλλά η εκφώνηση λέει αρκετά σαφώς οτι το αμάξι μπορεί κάθε φορά να παίρνει ένα (1) βαρέλι.
Άρα πως υποθέτετε ότι μπορεί να πάρει πολλά μαζί και να γεμίζει το ποσοστό όσων αδειάζουν με ένα για να το ξεφορτωθεί πχ ?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Κaraflodaimonas on August 25, 2022, 18:50:39 pm
Ναι αλλά η εκφώνηση λέει αρκετά σαφώς οτι το αμάξι μπορεί κάθε φορά να παίρνει ένα (1) βαρέλι.
Άρα πως υποθέτετε ότι μπορεί να πάρει πολλά μαζί και να γεμίζει το ποσοστό όσων αδειάζουν με ένα για να το ξεφορτωθεί πχ ?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

1 παιρνει καθε φορα,το αφηνει κι μετα τσουλαει στην κατηφορα κι παιρνει το επομενο κτλ


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 18:56:39 pm
Μίλα ξεκάθαρα Karaflodaimona τι εννοείς ένα παίρνει κάθε φορά και μετά τσουλάει στην κατηφόρα και παίρνει το επόμενο κτλ?
Εννοείς ότι κάθε φορά παίρνει ένα και μετά τσουλάει στην κατηφόρα και παίρνει το επόμενο?  :D ;D
Πρέπει να απαντήσουμε κάποτε και το ερώτημα ποιος μ*λ*κας πήγε και έχτισε πόλη στην κορυφή του βουνού. Επίσης δε ξέρουμε αν στην αρχή της διαδρομής είναι πιο εύκολη η ανηφόρα και αν δυσκολεύει μετά ή το αντίθετο ή οι άπειροι συνδυασμοί τους. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε αυθαίρετα ότι καίει σε όλη τη διαδρομή το ίδιο το αμάξι δλδ ότι έχει την ίδια κατανάλωση σε λίτρα / χιλιόμετρο σε όλη την διαδρομή απ' την αρχή ως το τέλος. Εννοώ ότι το βουνό μπορεί να μην έχει την ίδια κλίση παντού αλλά να ανεβαίνει πιο απότομα στο τέλος πχ
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on August 25, 2022, 19:00:07 pm

Μίλα ξεκάθαρα Karaflodaimona τι εννοείς ένα παίρνει κάθε φορά και μετά τσουλάει στην κατηφόρα και παίρνει το επόμενο κτλ?
Εννοείς ότι κάθε φορά παίρνει ένα και μετά τσουλάει στην κατηφόρα και παίρνει το επόμενο?  :D ;D
Πρέπει να απαντήσουμε κάποτε και το ερώτημα ποιος μ*λ*κας πήγε και έχτισε πόλη στην κορυφή του βουνού. Επίσης δε ξέρουμε αν στην αρχή της διαδρομής είναι πιο εύκολη η ανηφόρα και αν δυσκολεύει μετά ή το αντίθετο. Δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι καίει σε όλη τη διαδρομή το ίδιο δλδ ότι έχει την ίδια κατανάλωση σε όλη την διαδρομή απ' την αρχή ως το τέλος. Εννοώ ότι το βουνό μπορεί να μην έχει την ίδια κλίση παντού αλλά να ανεβαίνει πιο απότομα στο τέλος πχ
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  
Παιχνίδι κολοκυθιά έχουμε ή να κάνουμε ένα?   :D :D

Πάμε στον επόμενο γρύφο, L βάλ τον.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 25, 2022, 19:03:23 pm
Παιχνίδι κολοκυθιά έχουμε ή να κάνουμε ένα?   :D :D

Πάμε στον επόμενο γρύφο, L βάλ τον.

Τι κακός moδεράtor. Α πα πα. Μα να μη μπορούμε να παίξουμε λίγο κολοκυθιά - "Μίλα ξακάθαρα Βίρνα" ανάμεσα στους γρίφους και όχι γρύφους?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on August 26, 2022, 14:10:00 pm
Αλλαγές κανόνων για να μην κολάει το παιχνίδι.
Αν απαντηθεί γρύφος, και δεν έχει μπει νέος μέσα σε διάστημα 3 ημερών μπορεί οποιοσδήποτε άλλο άτομο να βάλλει γρύφο.
Τις απαντήσεις μας τις ποστάρουμε εδώ, και δεν στέλνουμε pm στο παιδι που έβαλε τον γρύφο.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 26, 2022, 14:27:36 pm
Αλλαγές κανόνων για να μην κολάει το παιχνίδι.
Αν απαντηθεί γρύφος, και δεν έχει μπει νέος μέσα σε διάστημα 3 ημερών μπορεί οποιοσδήποτε άλλο άτομο να βάλλει γρύφο.
Τις απαντήσεις μας τις ποστάρουμε εδώ, και δεν στέλνουμε pm στο παιδι που έβαλε τον γρύφο.


Νόμος 4888 ΦΕΚ Α' 26/08/2022  :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Μπιγκόνια on August 26, 2022, 17:44:26 pm
Σε εκείνο το σημείο όλα τα βαρέλια θα είναι στο 99%. Άρα παίρνεις το 100ο βαρέλι, γεμίζεις τα άλλα 99 και το πετάς στον γκρεμό  :P
γιατί στον κώδικα στον υπολογισμό του α είναι N+1-i και όχι N-i? (δεν κάθισα να το σκεφτώ, απλά μου φάνηκε περίεργο)
αν και βγάζει νόημα μάλλον από το Ν = 2, αλλά γιατί i =1 μετά και όχι i = 0 από την αρχή;


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 26, 2022, 17:51:09 pm
Δεν ανακυκλώνονται τα βαρέλια ?  ::) :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 26, 2022, 18:57:33 pm
γιατί στον κώδικα στον υπολογισμό του α είναι N+1-i και όχι N-i? (δεν κάθισα να το σκεφτώ, απλά μου φάνηκε περίεργο)
αν και βγάζει νόημα μάλλον από το Ν = 2, αλλά γιατί i =1 μετά και όχι i = 0 από την αρχή;

το ίδιο βγάζει, αλλά ναι, έχεις δίκιο, είναι πιο καθαρό το

Code:
sum = 0
i = 0
while sum < 1:
    a = 1/(N-i)
    if sum+a>=1:
        break
    sum += a
    i += 1
    
refuels = i

είχα βάλει ένα +1 εκείνη την ώρα και μετά το άφησα   ::)

Updated code:

Code:
N = 100 #Total barrels
n = N #Remaining barrels

print("Number of total barrels: " + str(N))

sum = 0
refuels = 0
while sum < 1:
    a = 1/(N-refuels)
    if sum+a>=1:
        break
    sum += a
    refuels += 1

print("Number of refuels that will be needed: " + str(refuels))

d = 0 #Percentage of covered distance
for i in range(refuels, 0, -1):
    d += 1/n
    print("Refuel " + str(refuels-i+1) + " will happen at " + str(round(d*100, 2)) +"% of total distance")
    n -=1 #Dispose a barrel

print("Remaining barrels after all the refuels: " + str(n))
print("Remaining distance to be covered without refuels: " + str(round((1-d)*100, 2)) +"% of total distance")
print("Remaining fuel per barrel on top: " + str(round(d*100, 2)) + "% of its total capacity")
print("Total barrels that will arrive on top: " + str(round(n*d, 2)))
print("Percentage of barrels that will arrive on top: " + str(round(100*n*d/N, 2)) +"% of initial barrels")

edit: επίσης φαίνεται ότι το ποσοστό των βαρελιών που μπορείς να ανεβάσεις συγκλίνει κάπου στο 36.8% or something


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Μπιγκόνια on August 26, 2022, 19:04:52 pm
το ίδιο βγάζει, αλλά ναι, έχεις δίκιο, είναι πιο καθαρό το
το έχεις τσκάρει για N = 2 να δεις χωρίς το +1 τι βγάζει;


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 26, 2022, 19:11:00 pm
το έχεις τσκάρει για N = 2 να δεις χωρίς το +1 τι βγάζει;
είναι οκ, αλλάζει και το refuels = i-1 σε refuels = i


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Μπιγκόνια on August 26, 2022, 19:56:05 pm
είναι οκ, αλλάζει και το refuels = i-1 σε refuels = i
κομπλέ :D
οπότε νομίζω μπορείς να πετάξεις εντελώς την μεταβλητή i εκεί και να την κάνεις refuels επιτόπου


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 26, 2022, 20:03:12 pm
κομπλέ :D
οπότε νομίζω μπορείς να πετάξεις εντελώς την μεταβλητή i εκεί και να την κάνεις refuels επιτόπου

jeez, άντε για σένα ρε Μπιγκόνια  8))


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Μπιγκόνια on August 26, 2022, 20:09:35 pm
jeez, άντε για σένα ρε Μπιγκόνια  8))
;D ;D

Code:
N = 100 #Total barrels
n = N #Remaining barrels

print("Number of total barrels: " + str(N))

sum = 0
refuels = 0
while sum < 1:
    a = 1/(N-refuels)
    if sum+a>=1:
        break
    sum += a
    refuels += 1
    
print("Number of refuels that will be needed: " + str(refuels))

d = 0 #Percentage of covered distance
for i in range(1, refuels+1):
    d += 1/n
    print("Refuel " + str(i) + " will happen at " + str(round(d*100, 2)) +"% of total distance")
    n -=1 #Dispose a barrel

print("Remaining barrels: " + str(n))
print("Remaining distance to be covered without refuels: " + str(round((1-d)*100, 2)) +"% of total distance")
print("Remaining fuel per barrel: " + str(round(d*100, 2)) + "% of its total capacity")
print("Total barrels that will arrive on top: " + str(round(n*d, 2)))

τελικά κατέληξα σε αυτό, γιατί δεν μου άρεσε το str(refuels-i+1)  :P

δεν ξέρω python, οπότε έπρεπε να ψάξω πως δουλεύει η range


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 27, 2022, 09:03:11 am
τελικά κατέληξα σε αυτό, γιατί δεν μου άρεσε το str(refuels-i+1)  :P
(https://media3.giphy.com/media/9WXyFIDv2PyBq/giphy.gif)


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 27, 2022, 13:14:38 pm
(https://media3.giphy.com/media/9WXyFIDv2PyBq/giphy.gif)

Χαλούσε το golden ratio απ' τα πέταλά σου Μπιγκόνια? :P ^rolfmao^
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Μπιγκόνια on August 27, 2022, 18:21:41 pm
(https://media3.giphy.com/media/9WXyFIDv2PyBq/giphy.gif)
:D :D :D :D :D :D


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on August 27, 2022, 19:33:10 pm
καναν γρυφο θα βάλλει κανεις?


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 27, 2022, 20:23:19 pm
Γρίφο θες? Γρίφο λαιμαι, όχι γρύλλο.

Δύο άτομα πλησιάζουν το ποτάμι. Κοντά στην ακτή βρίσκεται ένα σκάφος που μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα. Και οι δύο άνθρωποι πέρασαν στην απέναντι όχθη. Πώς το έκαναν;

(L μην αρχίσεις να γράφεις πάλι κώδικα σε Python  :P )
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Boss Rob on August 27, 2022, 21:35:01 pm
Να φανταστώ το "κολύμπησαν" δεν σου κάνει σαν απαντήση;  :P


Title: Re: Γρίφοι
Post by: L on August 27, 2022, 22:24:54 pm
Δύο άτομα πλησιάζουν το ποτάμι. Κοντά στην ακτή βρίσκεται ένα σκάφος που μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα. Και οι δύο άνθρωποι πέρασαν στην απέναντι όχθη. Πώς το έκαναν;
Το πλάτος του ποταμιού είναι όσο το μήκος (ή το πλάτος) του σκάφους, οπότε απλά πήδηξαν ένας-ένας στο σκάφος και μετά έξω στην αντίπερα όχθη;


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Boss Rob on August 27, 2022, 22:40:13 pm
Δύο άτομα πλησιάζουν το ποτάμι. Κοντά στην ακτή βρίσκεται ένα σκάφος που μπορεί να υποστηρίξει μόνο ένα. Και οι δύο άνθρωποι πέρασαν στην απέναντι όχθη. Πώς το έκαναν;
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  
Επίσης, θα μπορούσε τα δύο αυτά άτομα να μην βρίσκονται καν στην ίδια όχθη.
Με αυτό τον τρόπο, το άτομο που βρίσκεται στην όχθη με την βάρκα περνάει απέναντι χωρίς πρόβλημα και όταν φτάσει, το άλλο άτομο χρησιμοποιεί την βάρκα ώστε να βρεθεί στην απέναντι, για τον ίδιο, όχθη.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 27, 2022, 22:44:03 pm
Bob Ross σωστά (όχι το "κολύμπησαν"  :P)

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on August 29, 2022, 19:13:49 pm
Άντε βρε Bob Ross βάλε ένα γρίφο της προκοπής να έχουμε να ξύνουμε το κεφάλι μας  :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Caterpillar on September 28, 2022, 21:20:51 pm
όποι@ έχει γρύφο έτοιμο ας τον βάλλει.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on September 29, 2022, 14:32:44 pm
Τι είναι πράσινο και μας ζεσταίνει?  :D ;D


Title: Re: Γρίφοι
Post by: The Audacious AI on September 29, 2022, 14:58:38 pm
Τι είναι πράσινο και μας ζεσταίνει?  :D ;D

Ο ήλιος ο πράσινος που ανατέλλει;


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on September 29, 2022, 16:01:23 pm
 :D ::)
Ναι.  :D ;D
Ο ήλιος είναι τελικά όντως (περισσότερο) πράσινος.! Και τα λεγαν οι Πασόκοι αλλά δε τους πιστεύαμε, τελικά είναι όντως... (Πηγή η σειρά ντοκιμαντέρ https://www.youtube.com/playlist?list=PLROBLlvnR7BEF9b1NOvRf_zhboibmywJb δε θυμάμαι σε ποιο από όλα το έλεγε)
Kαι εδώ το λέει:
So, a very slight excess of green light doesn’t look green to the human eyeit looks white. The Sun would have to emit only green light for our eyes to perceive it as green.
This means the actual colour of the Sun is white. So, why does it generally look yellow? This is because the Earth’s atmosphere scatters blue light more efficiently than red light. This slight deficit in blue light means the eye perceives the colour of the Sun as yellow.
[ https://www.sciencefocus.com/science/what-colour-is-the-sun/ ]

"According to the wavelength-space blackbody model, the sun peaks in the green! When astronomers say the sun is green, they mean that their inexact model peaks in wavelength in the green. Unfortunately, "The sun is Green!" makes for more exciting headlines than, "The sun is white and would peak in the green if it were a perfect blackbody and if you measure in wavelength space." Although not as exciting, the ultimate truth is: the sun is white; its spectrum peaks in the violet in wavelength space, in the infrared in frequency space, and in the green according to the wavelength-space blackbody approximation."
https://www.wtamu.edu/~cbaird/sq/2013/07/03/what-is-the-color-of-the-sun/

"Technically speaking the Sun's light is strongest in the green wavelength but we don't perceive the green part of its spectrum very well."
https://www.spacecentre.nz/resources/faq/solar-system/sun/colour.html


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Nikos_313 on July 06, 2023, 20:20:06 pm
Ωραία, επειδή αρκετά καήκαμε την προηγούμενη φορά με τον γρίφο του Κaraflodaimonas με τα βαρέλια και το βουνό, θα βάλω έναν εύκολο!  :)

Γρίφος 4 - Δυσκολία: Εύκολος
Είναι ακριβώς 8 η ώρα. Μετά από πόση ώρα ακριβώς θα ταυτίζονται οι δύο δείκτες του ρολογιού;
(https://i.ibb.co/LzGGjGj/1.jpg)

Δεν ζητάω απλά νούμερο, θέλω και μια μαθηματική εξήγηση. Πιστεύω όλοι μπορούν να την απαντήσουν...  :D


Title: Re: Γρίφοι
Post by: chatzikys on July 06, 2023, 20:44:17 pm
Λιγο πριν τις 8.45. Άρα περίπου 45 λεπτά.

Όσο ο δείκτης των λεπτών τείνει να ταυτιστεί στον δείκτη των ωρών, ο δείκτης των ωρών πλησιαζει στο 9.

Όταν ο δείκτης των λεπτών είναι στο 6 ο δείκτης των ωρών είναι στο 1/2 μεταξύ του 8 και του 9.

Οταν ο δείκτης των λεπτών είναι στο 9 ο δείκτης των ωρών είναι στα 3/4 της απόστασης.

Άρα η ζητούμενη ώρα είναι μεταξύ 8:30 και και 8:45.

Με τον πολύ ακριβή τρόπο υπολογισμού ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ προσδιορίζουμε την σωστή ώρα που είναι μεταξύ 8.43 και 8.44

Τους πιο ακριβής υπολογισμούς όταν πάω σπίτι.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Katarameno on July 06, 2023, 21:07:18 pm
Γιατί όχι ακριβώς 45 λεπτά?  :-\
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Γρίφοι
Post by: chatzikys on July 06, 2023, 21:27:57 pm
Γιατί όχι ακριβώς 45 λεπτά?  :-\
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 



Οταν ο δείκτης των λεπτών είναι στο 9 ο δείκτης των ωρών είναι στα 3/4 της απόστασης.


Title: Re: Γρίφοι
Post by: chatzikys on July 06, 2023, 22:21:01 pm
Μαθηματικο Proof:

έστω χ, η ωρα σε ωρες

Γωνια Δεικτη Ωρων:
Ha = x/12 * 360 = 30x
(επειδή το x παίρνει τιμές από το 0 μέχρι το 12)

Γωνια Δεικτη Λεπτών:
Ma = 360x

Για να ταυτίζονται θα πρέπει:
Ma - Ha =  0 ή 360n
360x - 30x = 360n
άρα 330x = 360n <=> 11x = 12n
=> x = (12n)/11
για n=8,
x = 12*8/11 = 8.72727273 ώρες
το οποίο είναι 8h + 0.72727273*60m = 8h + 43m + 0.6363638*60s =
8h + 43m + 38.181828s= περίπου 8:43:38

Άρα το ζητούμενο είναι 8:00:00 - 8:43:38 = 0:43:38 η 43 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα

*ένας πιο εύκολος τρόπος υπολογισμού είναι να πούμε ότι οι δείκτες ταυτίζονται 11 φορές κάθε 12 ώρες.
Αρα το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ταυτίσεις είναι 12/11 =1.09090909091 ώρες.

Αφού η πρώτη ταύτιση είναι στο 00:00:00 βρίσκουμε την 8η πολλαπλασιάζοντας με το 8
= 8.72727273 το οποίο είναι ίσο με το άλλο.

ΑΡΑ Η ΠΑΝΆΡΧΑΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ "ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΡΙΒΗΣ


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Starki on July 06, 2023, 23:51:11 pm
Κάνε και μια γενική απόδειξη (αυστηρή όμως) ότι η μέθοδος με το μάτι έχει καλή ακρίβεια σε κάθε φυσικό πρόβλημα.  :D :D :D

Ας πούμε ότι είναι ο επόμενος γρίφος αυτό.  ^banghead^
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Γρίφοι
Post by: Nikos_313 on July 07, 2023, 18:13:42 pm
Μαθηματικο Proof:
....
ΑΡΑ Η ΠΑΝΆΡΧΑΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ "ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ" ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΚΡΙΒΗΣ

Λοιπόν, είσαι σωστότατος!  :D Κι όμως η μέθοδος "με το μάτι" λειτουργεί αρκετά καλά τελικά!  ;D
Η απάντηση είναι μετά από 43 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, δηλαδή στις 8:43:38.

Ας γράψω και την επίσημη λύση, για να υπάρχει:

Σε 1 λεπτό ο δείκτης των λεπτών θα διανύσει το 1/60 του κύκλου, στον ίδιο χρόνο ο δείκτης της ώρας θα διανύσει το 1/720 του κύκλου.
Αν οι δείκτες ταυτίζονται μετά από Χ λεπτά, μέχρι τότε ο δείκτης λεπτών θα έχει διανύσει το Χ/60 του κύκλου και ο δείκτης ωρών θα διανύσει Χ/720 του κύκλου.
Έτσι έχουμε την εξίσωση: Χ/60 = 2/3 + Χ/720
Τα 2/3 του κύκλου προστέθηκαν γιατί η αρχή της μέτρησης είναι ουσιαστικά στις 12.
Λύνω την εξίσωση και παίρνω: Χ = 480/11 = 43.6363
Για τα δευτερόλεπτα θα κάνω απλή μέθοδο των τριών: 0.6363*60/100 = 0.3818
Άρα, μετά από 43min και 38sec, δηλαδή στις 8:43:38 ακριβώς.