THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο => Topic started by: Wu on November 13, 2019, 15:51:08 pm



Title: 8+1 σημεία για το ασύλο, τις περιφράξεις, την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Wu on November 13, 2019, 15:51:08 pm
1.

Εδώ και κοντά 15 χρόνια κάθε φορά που το κράτος αποφασίζει να προχωρήσει περαιτέρω την αναδιάρθρωση στα πανεπιστήμια ακούγεται ξανά και ξανά ένας γνώριμος αριθμός, το ν+2. Και μαζί με αυτόν εμφανίζονται και διάφορα αφηγήματα που το συνοδεύουν υποστηρικτικά. Αφηγήματα που η ποιότητά τους κυμαίνεται μεταξύ ψέματος και ανοησίας. Τι κοστίζει άραγε ένας φοιτητής που έχει ξεπεράσει το όριο ενώ έχει ήδη χάσει όλα τα “προνόμιά” του με το πέρας του ν+2 (πάσο, είσοδο στη λέσχη, μειωμένο εισιτήριο, στέγαση σε εστίες, συγγράμματα, κλπ.); Ποιανού τη θέση “κλέβει’’ άραγε όταν οι εισακτέοι προκαθορίζονται από τη σχολή και όχι από τους εγγεγραμμένους? Και όταν αυτές οι “εξορθολογιστικές” ηλιθιότητες σκαλώνουν στο εμπόδιο της κοινής λογικής, επιστρατεύονται κάποια πιο πονηρά και αόριστα ιδεολογήματα. Όπως το ότι είναι για το καλό μας να είμαστε παραγωγικότεροι και να βγούμε πιο νέοι στην αγορά εργασίας (ώστε με χαρά να μας εκμεταλλευτούν) και ότι δεν είναι σωστό να επιβαρύνουμε την οικογένειά μας. Όταν αυτά δεν πιάνουν τότε απλά είμαστε τεμπέληδες, αργόσχολοι, αχάριστοι και αχαΐρευτοι.

2.

Το ν+2 όμως δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ κενού νοήματος. Είναι μια πολιτική επιλογή με πολύ συγκεκριμένο υλικό αποτύπωμα πάνω στην καθημερινότητά μας. Είναι ένα μέσο που έρχεται να εντατικοποιήσει και να πειθαρχήσει το φοιτητικό υποκείμενο. Κλέβοντάς του τον όποιο ελεύθερο χρόνο και διασπώντας κάθε έννοια κοινότητας και κουλτουρας που δεν συμβαδίζει με την αποστειρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία. Κάθε πολιτική κίνηση ή ακόμα στιγμές κοινωνικοποίησης συρρικνώνονται μέσα στο πανεπιστήμιο υπό την πίεση του χρόνου. Εδώ και χρόνια όμως η κρίση έχει κάνει πολλούς συμφοιτητές μας να συμπυκνώνουν το χρόνο φοίτησης για να ανταπεξέλθουν, ακόμα και με κόστος στην ίδια την “ιερή” γνώση. Σίγουρα όμως με κόστος στις ζωές τους. Μεγάλη μερίδα συμφοιτητριών μας αναγκάζεται να δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές τους, παρατείνοντάς τες. Άλλοι αναγκάζονται να σπουδάζουν από απόσταση γιατί δεν τους έπαιρνε οικονομικά να νοικιάσουν στην πόλη που πέρασαν και φοιτητές με προβλήματα υγείας χρειάζονται τα έξτρα χρόνια. Άλλες απλά επέλεξαν να αξιοποιήσουν αυτό τον χρόνο σε δραστηριότητες που τους γέμιζαν περισσότερο από την στείρα περιφραγμένη γνώση ή από τη συνεχή επιδίωξη της αύξησης του ατομικού τους κεφαλαίου. Ο καθένας, λοιπόν, για τους δικούς του λόγους και ανάγκες βρίσκει τον εαυτό του εκτός των ορίων του ν+2.

3.

Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που επιλέγουμε να μιλάμε τόσα χρόνια δεν είναι κάτι μεταφυσικό, ούτε είναι μία εμμονή της εκάστοτε κυβέρνησης (το ότι είναι κοινή στόχευση όλων μάλλον κάτι σημαίνει), αλλά αποτελεί σημαντική στρατηγική του κράτους όλα αυτά τα χρόνια ώστε να μπορέσει το μελλοντικό εργατικό δυναμικό που επιμορφώνεται στο πανεπιστήμιο να συμβαδίσει με τις ανάγκες του κεφαλαίου στον ελληνικό σχηματισμό. Επομένως, βρίσκουμε σημαντικό να περιγράψουμε πως μετασχηματίζεται η εργασία ώστε να μπορέσουμε να δούμε πραγματικά ποια είναι η κατεύθυνση αυτής της αναδιάρθρωσης. Αυτές οι ανάγκες, λοιπόν, μεταφράζονται με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οργάνωσης της αγοράς, όπου ο σύγχρονος εργαζόμενος θα πρέπει να είναι ευέλικτος, να μετακινείται συνεχώς από μία θέση εργασίας σε μια άλλη, με ευέλικτο ωράριο και την δυνατότητα μετακίνησης από έναν τόπο κατοικίας σε έναν άλλο. Όλη αυτή η κινητικότητα της εργασίας έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί έναν αέναο ανταγωνισμό για την εύρεσή της και αντίστοιχα να απαιτείται η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητάς της. Έτσι, κάθε εργαζόμενος για να μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται πρέπει να αυξάνει συνεχώς το ατομικό του κεφάλαιο εξειδικευόμενος σε πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία ανάλογα με την θέση εργασίας που καταλαμβάνει, να στοιβάζει skills στο βιογραφικό του και γενικότερα να είναι σε μία διαδικασία ‘’δια βίου μάθησης’’. Η συνεχής μετεκπαίδευση, όμως, δεν είναι μόνο προϊόν του ανταγωνισμού αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας συνολικά στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ώστοσο το κόστος της δεν το αναλαμβάνει το κεφάλαιο αλλά ο κάθε εργάτης ξεχωριστά. Η μείωση του κόστους, λοιπόν, επιμόρφωσης του εργαζομένου, αλλά και η επισφαλιοποίησή της εργασίας, απαιτούν τον συγχρονισμό της λειτουργίας των πανεπιστήμιων. Σε αυτό το πλαίσιο εξισώνονται τα δικαιώματα των ιδιωτικών πανεπιστημίων με τα δημόσια, μπαίνουν δίδακτρα στα περισσότερα μεταπτυχιακά, επιβάλλονται μικρά και ευέλικτα πτυχία. Αυτό ακριβώς είναι η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά.

4.

Αυτή η διαδικασία μετασχηματισμού των σχέσεων εργασίας συντελείται παράλληλα με την κεντρική προσταγή του κεφαλαίου για μία φτηνή, πειθαρχημένη εργατική δύναμη όπου η αναπαραγωγή και συντήρησή της θα αναλαμβάνεται εξ’ ολοκλήρου από το φορέα της με την απόσυρση του κράτους πρόνοιας και την συνεχή ιδιωτικοποίηση των παροχών του. Αντίστοιχα, στα πανεπιστήμια η επίθεση στο φοιτητικό υποκείμενο έχει ως στόχο και την αύξηση του κόστους φοίτησης μέσα από το κόψιμο διαφόρων παροχών (λέσχη, εστίες, συγγράματα, κλπ). Σε πρώτη φάση απέκλεισε όλους τους ν+2 από τα όποια φοιτητικά ‘’προνόμια’’ και η εμβάθυνση της μεταφοράς του κόστους συνεχίζεται και στους υπόλοιπους. Οι εστίες, η λέσχη, κλπ αποτελούσαν και αποτελούν δομές μέσα από τις οποίες το κράτος επωμιζόταν κομμάτι του κόστους αναπαραγωγής των φοιτητών. Τα τελευταία χρόνια το κράτος αποσύρεται από αυτές. Οι θέσεις στις εστίες και οι μερίδες στη λέσχη μειώνονται ενώ ταυτόχρονα τα κριτήρια γίνονται ολοένα και πιο περιοριστικά. Ο έλεγχος στη λέσχη συνεχώς αναβαθμίζεται πετώντας έξω αρχικά τα μη φοιτητικά υποκείμενα, αργότερα τους μη έχοντες πάσο και τώρα όσους δεν έχουν κάρτες σίτισης. Η κατεύθυνση, λοιπόν, είναι αυτές τις παροχές να τις δικαιούνται όλο και λιγότεροι.Το ολοένα και μεγαλύτερο κόστος της αναπαραγωγής μας μετακυλίεται από το κράτος και το κεφάλαιο στις πλάτες μας. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου καθώς οι πολύχρονοι αγώνες και οι κοινωνικοί συσχετισμοί έχουν δημιουργήσει ρωγμές στην πολιτική του πανεπιστημίου.

5.

Βλέπουμε μέσα στις γενικές συνελεύσεις να καταγγέλλεται, ως αιτία της αύξησης του κόστους φοίτησής, η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και η εισροή των εταιρειών σε αυτά. Πράγματι, ως ένα βαθμό είναι αλήθεια. Το πανεπιστήμιο, όντως, συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα τόσο μέσα από ερευνητικά προγράμματα όσο και μέσα από την ανάθεση λειτουργιών σε ιδιώτες. Ωστόσο, θα λέγαμε πιο σωστά ότι τα πανεπιστήμια σιγά-σιγά μετατρέπονται τα ίδια σε επιχειρήσεις με το πρόσχημα της αύξησης της χρηματοδότησης από άλλους πόρους. Η ελλιπής χρηματοδότηση είναι στρατηγική του κεφαλαίου για να κάνει πιο παραγωγικά και κερδοφόρα τα ελληνικά ιδρύματα. Το κράτος, οι πρυτάνεις, οι κοσμήτορες και κάθε λογής καθηγητάδες-μάνατζερ εδώ και χρόνια έχουν επισφαλιοποιήσει και εντατικοποιήσει τις σχέσεις εργασίας και φοίτησης σύμφωνα με την μορφή που παίρνει η εργασία στην αγορά με πρόσχημα την δημοσιονομικής προσαρμογή και εκσυγχρονισμό.

6.

Άρα, στην πραγματικότητα οι ροές κεφαλαίων στο σύγχρονο πανεπιστήμιο δεν έχουν απλά μειωθεί. Κυρίως, κατευθύνονται σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τις δικές του ανάγκες, εντείνοντας ταυτόχρονα την εκμετάλλευση που πραγματοποιείται μέσα από την υποτιμημένη και πολλές φορές απλήρωτη εργασία μας. Έτσι, λεφτά δεν υπάρχουν για τους φοιτητές οι οποίοι παράγουνε άμισθα έργο σε ερευνητικά προγράμματα μέσα από τις διπλωματικές εργασίες (οι οποίες μάλιστα σε πολλά τμήματα είναι υποχρεωτικές για να βγάλουμε την σχολή), ούτε για τις πρακτικές που πολλές φορές είναι άμισθες ή στην καλύτερη με εξευτελιστικούς μισθούς των 200 ευρώ. Σίγουρα όμως το κάθε αφεντικό μπορεί να συνεχίζει να καρπώνεται υπεραξία μέσα από την εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης. Έτσι, οι διδακτορικές δεν παίρνουν χρήματα στις περισσότερες σχολές (και σε όσες παίρνουν είναι ελάχιστα) για τα μαθήματα και τα εργαστήρια που διδάσκουν, τις επιτηρήσεις, τις διορθώσεις γραπτών και διπλωματικών που κάνουν, νευραλγικών, δηλαδή, λειτουργιών των εκάστοτε τμημάτων τα οποία εξαρτώνται από την απλήρωτη εργασία τους. Και αντίστοιχα το διοικητικό προσωπικό, οι εργαζόμενες στην λέσχη, οι καθαριστές και γενικότερα ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με μειωμένα μεροκάματα και ελαστικά ωράρια.

7.

Από όσα έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια, χρήματα υπάρχουν μόνο για φύλακες, ερεύνα και μέτρα ασφαλείας τα όποια χρόνο με το χρόνο γίνονται όλο και περισσότερα, όλο και πιο αναβαθμισμένα. Κλειδωμένες σχολές με ρολά ασφαλείας στις εισόδους, πόρτες ασφαλείας στις αίθουσες, λουκέτα και κάγκελα που περιφράσουν το campus αποτελούν το όραμα της πρυτανείας για ένα σύγχρονο και ανοιχτό πανεπιστήμιο που πλέον παίρνει μορφή μπροστά στα μάτια μας. Οι περιφράξεις αυτές συνοδεύονται από ελέγχους και face control στους χώρους του πανεπιστημίου, συνεχείς περιπολίες από φύλακες με μηχανάκια και ένα πρωτοεμφανιζόμενο “περιπολικό” με στόχο να αποκλείσουν κάθε τι μη-φοιτητικό. Συχνά η διασφάλιση της καθαρότητας εξασφαλίζεται με τραμπουκισμούς και ελέγχους φοιτητικών πάσο τόσο από φύλακες που φαίνεται να δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο, όσο και από αυτούς, που παρότι μέσα απο τις διαμορφωμένες κοινωνικές σχέσεις αντιλαμβάνονται την ανάγκη μας να υπάρξουμε στους χώρους, έχουν πειθαρχηθεί, μέσα από εσωτερικούς ελέγχους. Η συγκεκριμένη πολιτική της διοίκησης αποτελεί συνέχεια των προκατόχων της και αυτό φανερώνεται από τους διαχρονικούς αποκλεισμούς στην λέσχη και τους πιο πρόσφατους στην κεντρική βιβλιοθήκη όλων των ‘’μη φοιτητικών’’ υποκειμένων.

8.

Οι περιφράξεις αυτες, λοιπόν, βλέπουμε ότι εντάθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά με την ολική κατάργηση του ασύλου η οποία μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε έναν απλό δημόσιο χώρο. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μπάτσων σε όλα τα μήκη και πλάτη του campus με τον ταυτόχρονο αποκλεισμό της υπόλοιπης κοινωνίας, των φοιτητ(ρι)ών το βράδυ και γενικότερα όλων όσων δεν έχουν κάποια δουλειά στο ‘’ανοιχτό’’ πανεπιστήμιο. Η ύπαρξη μπάτσων μέσα σε σχολές δεν είναι μια εικόνα που δεν έχουμε ξανά δει. Όποτε  κρινόταν αναγκαίο για το κράτος επενέβαιναν όλα αυτά τα χρόνια. Το ζήτημα της εισβολής των μπάτσων μέσα στο πανεπιστήμιο δεν καθορίζεται νομολογικά, αλλά από την δυναμική των κοινωνικών σχέσεων. Το άσυλο δεν διαφυλάσσεται απο έναν νόμο αλλά από την δυναμική των κοινοτήτων αγώνα εντός του πανεπιστημίου, των ανθρώπων γενικότερα που δραστηριοποιούνται μέσα του σε καθημερινό επίπεδο. Γίνεται όμως ελεύθερη διακίνηση ιδεών? Απ’ ότι καταλαβαίνουμε τελικά, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών για το κράτος και το πανεπιστήμιο είναι η απρόσκοπτη υπεραξία του κεφαλαίου μέσα από την έρευνα, τις εταιρείες, τα ερευνητικά projects των φοιτητών και όποια γνώση παράγεται εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας. Αντίστοιχα, σημαίνει αποκλεισμός της ελεύθερης δραστηριότητας όλών όσων οι ανάγκες τους δεν χωράνε στις προσταγές του κεφαλαίου, όλων εμάς που βλέπουμε τις επιθυμίες μας να περνάνε μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες.

+1.

Από την πλευρά μας δεν θα αφήσουμε την αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων να περάσει από πάνω μας. Δεν θα αφήσουμε την περαιτέρω υποτίμηση των ζώων μας μέσα από την μετακύλιση του κόστους φοίτησης στις πλάτες μας. Απέναντι στις προσταγές του κεφαλαίου για όλο και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, για όλο και πιο εντατικοποιημένες σπουδές εμείς πάντα θα βρίσκουμε τους τρόπους να τις αμφισβητήσουμε. Γιατί πολύ απλά οι επιθυμίες μας δεν μπορούν να χωρέσουν στην περιφραγμένη γνώση που μας μαθαίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μέσα από την υποτιμημένη, αλλοτριωμένη εργασία που μας επιφυλάσσεται. Ασφυκτιούμε με τον τρόπο που οργανώνονται οι κοινωνικές σχέσεις στο σήμερα, μέσα στην εκμετάλλευση, στην καταπίεση και στην αποξένωση. Ενάντια στην βία αυτή της καθημερινότητας που βιώνουμε να μπλοκάρουμε συνολικά τις λειτουργίες του πανεπιστημίου ώστε να αρνηθούμε έμπρακτα τις συνθήκες ζωής που μας προορίζουν. Ή καλύτερα για να μπορέσουμε βρούμε τους τρόπους και τους χρόνους για να χτίσουμε σχέσεις μεταξύ μας που ξεπερνάν τα στενά πλαίσια του κεφαλαίου. Να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις και να τις μετατρέψουμε σε κοινότητες αγώνα που θα μπορέσουν να απαντήσουν στις ανάγκες και στις επιθυμίες μας πέρα από τις επιδιώξεις των παρατάξεων και της γραφειοκρατία τους. Να αρθρώσουμε εκείνα τα αιτήματα τα όποια θα αμφισβητούν την φοιτητική μας ιδιότητα μέσα από την οποία δομείται η εκμετάλλευσή μας.  Να υπερβούμε τους διαχωρισμούς που ορθώνονται ανάμεσά μας μέσα από κοινότητες που θα χωράνε και άλλες προλετάριες, από τους μετανάστες που αποκλείονται από το πανεπιστημιακό campus και τις πόλεις μέχρι τις εργαζόμενες εντός και εκτός πανεπιστημίου που οι μισθοί τους συρρικνώνονται.

Αυτόνομη ★ Παρέμβαση
στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανολόγους

Κάθε Τετάρτη στις 16:00 συνέλευση
Κάθε Τρίτη στις 11:00 καφενείο
Στο στέκι δίπλα στο φουαγιέ πολυτεχνείου

κείμενο σε pdf: https://aphm.espivblogs.net/files/2019/11/81-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1.pdf (https://aphm.espivblogs.net/files/2019/11/81-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%B1.pdf)


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Katarameno on November 14, 2019, 06:55:27 am
Πολύ ωραίο κείμενο.
Από τις λίγες παρατηρήσεις που θα μπορούσα να κάνω είναι ότι όσον αφορά τη λέσχη όπως το βλέπω εγώ δεν είναι τόσο υποχθόνιο και τόσο πολύ οργανωμένο σχέδιο αλλά κάτι πολύ πιο απλό, πιο νεοφιλελέ, πιο νεοδημοκρατικό : Να αρπάξουν όσο περισσότερα γίνεται οι κολλητοί των Πρυτάνεων που αναλαμβάνουν ("συνήθως") με "διαφανέστατες" διαδικασίες  τη λέσχη ή τα κυλικεία των σχολών (όπου παίζονται μερικά εκατομμύρια ευρώ το μήνα) με την αντίστοιχη φυσικά μίζα στους αποφασίζοντες την ανάθεση σε αυτούς και όχι σε κάποιους άλλους. Μια "μικρή" δλδ σε επίπεδο χώρας αλλά μεγάλη σε συνέπειες και κόστος για τους φορολογούμενους και εσάς τους φοιτητές ιστορία "εντόπιας" all time classic  ενδοπανεπιστημιακής  διαπλοκής / διαφθοράς επιπέδου ψιλικατζή / μικρομεσαίου που μεγαλώνει όμως απότομα από την βυσματική σύμβαση ανάθεσης μικροαπατεώνα που θέλει να γίνει μεγαλοαπατεώνας.
Δίπλα μου έτυχε να πίνει καφέ ο ένας από τους ανάδοχους στη λέσχη και περηφανευόταν για το ότι όταν ανέλαβε την κατάσταση εκεί απέλυσε με τη μία έναν εργαζόμενο επειδή δεν υπάκουσε απευθείας την διαταγή του μεταξύ μοχίτο και ξηρών καρπών σε μια παραλία της Χαλκιδικής όπου λιμνάζει ολόκληρους μήνες κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνοντας πόσο άχρηστο και μη λειτουργικό είναι οτιδήποτε δημόσιο αφού όπως επί λέξει τόνιζε "οτιδήποτε δημόσιο δε λειτουργεί και κοστίζει πανάκριβα ενώ ο ιδιώτης μπορεί να το κάνει και καλύτερα και φθηνότερα". Αυτό το γελοίο υποκείμενο ο κλασσικός ελληναράς που νομίζει και ότι είναι κάποιος μέγας και τρανός επιχειρηματίας - entrepreneur απ' την Άνω Ραχούλα που με την αξία του και το σπαθί του στην αρένα της ελεύθερης αγοράς ξεχώρισε και επικράτησε αξιοκρατικά όλων των άλλων ανταγωνιστών του και πήρε με την αξία του τη δουλειά στη λέσχη του ΑΠΘ, νομίζει ότι δεν είναι κάποιο παράσιτο που ρουφάει μισό εκατομμύριο το χρόνο από κρατικό χρήμα αλλά κάποιου είδους Steve Jobs που ανακάλυψε τη μερίδα φασολάδας στη λέσχη και άρα με την αδιαμφισβήτητη αξία του κάνει τις διακοπάρες του 4 μήνες το καλοκαίρι πρώτη σειρά δίπλα στο κύμα στα ακριβότερα δωμάτια της περιοχής.
Το αστείο είναι ότι ο ίδιος κοκορευόμενος για το βύσμα του στην ΝΔ υποσχόταν σε χρυσαυγίτη ειδικό φρουρό μετάθεση από Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, αλλά 3 μέρες πριν τις εκλογές του έλεγε στο τηλέφωνο με συνωμοτικό ύφος : "Μη λες τίποτα άλλο τώρα, από Δευτέρα μιλάμε άνετα, τώρα μας ακούν" (οι κακοί της KGB του Σύριζα εννοούσε) δίνοντας ένα "δραματικό" τόνο στην "καταπίεση" που βίωνε στο πετσί του επί κυβέρνησης Σύριζα την οποία και ονόμαζε χούντα  μπολσεβίκων κομμουνιστών προδοτών (επί της οποίας "χούντας" όμως ξέχασε ότι είχε πάρει με "αξιοκρατικότατες" διαδικασίες τη δουλειά στη λέσχη).
Φυσικά όλη η παρέα του τον άκουγε με θαυμασμό βρίζοντας και αυτοί με τη σειρά τους τον Πολάκη  :D  (δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έλεγε αλλά αν δε βρίσει τον Πολάκη ο καλός νεοδημοκράτης δε θα πάει καλά η μέρα), τον Τσίπρα που πρόδωσε την Μακεδονία και την Τασία που γέμισε την Ελλάδα "λαθρομετανάστες" που τους κατακλέβουν (!!!) και ζουν από τα επιδόματα που πληρώνουν αυτοί οι καημένοι οι ... Πανοραμίτες... μέσω των δυσβάσταχτων φόρων που τους έβαλε ο κακός Σύριζα (εννοούσαν φόρους που πλήρωσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους επί κακού Σύριζα)
Το να τα ακούω αυτά με τα ίδια μου τα αυτιά ενώ πήγα για ένα καφέ ήταν εκτός από priceless και εξαιρετικά διασκεδαστικά ειδικά όταν άλλο μέλος της παρέας έβριζε το "τσογλάνι τον Τσίπρα που με τα capital controls που επέβαλλε τον ανάγκασε να κάνει ηλεκτρονικά τις πληρωμές του προμηθευτή του και έτσι πλέον φαίνονται τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ έξοδά του με αποτέλεσμα να φαίνονται και άλλα τόσα έσοδα και άρα να "του παίρνει τα μισά το ... "τσογλάνι" μέσω φόρων".(!!!)
Ένα δράμα δλδ, πως να ζήσει ο καημένος με 2,2 εκατομμύρια € καθαρά το χρόνο, ενώ μέχρι τότε (το 2015) (και επί άγνωστο πόσα χρόνια) και τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που έβγαζε ήταν μαύρα και αφορολόγητα και όλα δικά του. Και έπαιρνε και ύφος απελπισμένου ανθρώπου σε απόγνωση που η άτιμη η ζωή του τα 'φερε τόσο δύσκολα ενώ από πίσω στα ηχεία ακούγονταν οι παράφωνες σκυλαδομπαλλάντες του Ρέμου  ^puke^ ενώ θα ταίριαζε καλύτερα ένας Καζαντζίδης, μια Μπέλλου με τόση φτώχεια και δυστυχία.
Να πιάνεται η ψυχή σου ένα πράμα από τόση φτώχεια και δυστυχία γύρω σου...
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Οι ενοχές σου on November 15, 2019, 14:19:09 pm
1. Γενικά καλό είναι στον άνθρωπο να είναι πιο παραγωγικός και να βγαίνει νωρίς στην εργασία, γιατί όπως λες πολλές οικογένειες στην Ελλάδα δεν έχουν λεφτά άρα δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους επ' αόριστον.

2. Επικοινωνιακό τρικ είναι το ν+2. Αν δεν ήταν, θα είχε υλοποιηθεί από το 2011. Και αν ήθελε όντως το κράτος να τελειώνουν νωρίς οι φοιτητές, θα φρόντιζε κάτι και για την καλύτερη ευρύτερη λειτουργία του πανεπιστημίου. Απλώς κάνουν ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά για να το διαφημίζουν και να ευλογούν τα γένια τους.

3. Γενικά το εργατικό δυναμικό που παράγει το πανεπιστήμιο πρέπει να συμβαδίζει με τα δεδομένα της σημερινής (ή και της αυριανής) πραγματικότητας, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να βρουν δουλειά. Άρα ο ρόλος του πανεπιστημίου και του κράτους θα έπρεπε να είναι όπως λες το εργατικό δυναμικό που παράγει να συμβαδίζει με τις ανάγκες. Έτσι βρίσκεις δουλειά γενικά. Ιδιαίτερα στο επάγγελμά μας, οι ανάγκες αυτές αλλάζουν καθημερινά λόγω της έρευνας οπότε το πανεπιστήμιο δεν μπορεί πλέον να σου παρέχει δια βίου αυτά που χρειάζεσαι, αλλά σου παρέχει απλώς τον τρόπο σκέψης.

4. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε γενικά να συνεργάζεται με εξωτερικούς φορείς να διευκολύνει την ανέυρεση εργασίας από τους φοιτητές. Όπως είπαμε, το πανεπιστήμιο υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών του. Τι πιο χρήσιμο για έναν φοιτητή, από το να τον φέρνει το πανεπιστήμιό του πιο κοντά με τη δουλειά που θέλει να κάνει;

5. Για την ασφάλεια που λες, για να μην είναι και τόσο καλή μάλλον δεν διατίθενται και τόσα πολλά λεφτά όπως λες.

6. Το πανεπιστήμιο και η κοινωνία πρέπει να συμβαδίζει ανάλογα με την κοινωνία. Το άσυλο δεν είναι απαραίτητο σήμερα. Δεν δημιουργεί ούτε λύνει προβλήματα (αν διαφωνείτε, πείτε μου σάς παρακαλώ ένα πρόβλημα που σάς έλυσε την προηγούμενη δεκαετία). Και αυτό επικοινωνιακό τρικ λοιπόν, και από αυτούς και από εσάς. Μάλλον ευκαιρία για πόλωση, όπως είναι και η γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και ευκαιρία για τσάκιση του ουσιαστικού διαλόγου. 

7. Σαν αυτόνομη παρέμβαση θα μπορούσατε στις συνελεύσεις να εκφράζετε το φοιτηταριό, να κοιτάτε ουσιαστικά ζητήματα και όχι να βάζετε μόνο τα δικά σας προβλήματα (δηλαδή όπως τα βλέπετε εσείς κάθε φορά). Αν το κάνατε αυτό, δεν θα 'σασταν τρεις κι ο κούκος κάθε φορά.

8. Γενικά θα μπορούσες το νούμερο 6 να το έχεις σαν κύριο σημείο της ανακοίνωσης γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Και γενικά πρέπει να κοιτάμε τα ουσιαστικά προβλήματα στη ζωή. Γιατί δεν ξεκινάτε την επόμενη συνέλευση με αυτό το ζήτημα και όχι με πολιτικές φανφάρες;


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: kokkinos drakos ths zhxal on November 15, 2019, 22:42:43 pm
Το πανεπιστημιο να συνεργαζεται με εξωτερικους φορεις(βλ εταιριες κλπ)
Το πανεπιστημιο να συμβαδιζει με τις αναγκες της εποχης(βλ επισφαλης εργασια, εντατικοποιηση)
Και παιρνεις σαν δεδομενο το γεγονος οτι το πανεπιστημιο εξυπηρετει τις αναγκες του φοιτητη
Συναδελφε, μολις επεσες σε λογικο λαθος μονος σου καθως βασει των 2 πρωτων παραθεσεων σου, το πανεπιστημιο, οπως λες εσυ ετσι, ΠΡΕΠΕΙ να συνεργαζεται με εξωτερικους φορους ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ να συμβαδιζει με τις αναγκες τους.
Εξηγησε μου σε παρακαλω πολυ, πως αυτο εξυπηρετει τις αναγκες του φοιτητη


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: kokkinos drakos ths zhxal on November 15, 2019, 23:01:33 pm
Γενικα, πολυ παπατζα εχει παιξει με το ασυλο τελευταια και οτι γιατι χρειαζεται οποτε θα παραθεσω τον παρακατω πινακα:
Ροτοντα                                                    Ημια                                                    Ροδος/Μυκονος/Σαντορινη
Ναρκεμποριο τσεκ                                    Ναρκεμποριο τσεκ                              Ναρκεμποριο τσεκ                                                       
Κλοπες τσεκ                                              Κλοπες τσεκ                                       Κλοπες τσεκ
Σεξουαλικες παρενοχλησεις τσεκ              Σεξουαλικες παρενοχλησεις τσεκ     Σεξουαλικες παρενοχλησεις τσεκ     
Κινηματικοι Αγωνες χι                                Κινηματικοι αγωνες τσεκ                   Κινηματικοι αγωνες χι
Ασυλο χι                                                    Ασυλο τσεκ                                        Ασυλο χι                                                               
Συνοψιζοντας, το ναρκεμποριο/σεξουαλικη παρενοχληση/κλοπες κλπ που συμβαινουν στο πανεπιστημιο, συμβαινουν γενικα στην κοινωνια. Ωστοσο, στην ροτοντα που δεν υπαρχει ασυλο, εξακολουθουν να υπαρχουν ολα αυτα. Αυτο που δεν υπαρχει στη ροτοντα και υπαρχει στο πανεπιστημιο ειναι αυτος ο ωραιος θεσμος που ειχε παραχωρηθει στη μεταπολιτευση, ονομαζεται ασυλο, και τωρα το φιλελευθερο κρατος που λειτουργει σαν επιχειρηση(για να το συνδυασουμε με με τα προηγουμενα) ειναι το ασυλο.
Ας ξαναριξουμε τωρα μια ματια στον πινακα. Θα διαπιστωσουμε οτι ενω οι 1η και 3η στηλη εχουν σημειωμενα με χι το ασυλο και τους κινηματικους αγωνες,η 2η στηλη τα χει και τα 2 με τσεκ. Μηπως τελικα, η "πολιτεια" καταργει το ασυλο γιατι φοβαται τους κινηματικους αγωνες? Μηπως η αυτοδιαθεση μας διασφαλιζεται απο εμας τους ιδιους? Μηπως το κρατος ειναι ενεργος μετοχος στο ναρκεμποριο, οποτε αναγκαστικα δινει "ασυλο" στους απομωνομενους μαφιοζους να κανουν και την δουλεια του εμποριου αλλα και οποιοδηποτε αλλη παραβατικη/παραβιαστικη συμπεριφορα? Μηπως πρεπει σιγα σιγα να βλεπουμε την μεγαλυτερη εικονα η οποια απανταει στην ερωτηση"γιατι χρειαζομαστε το ασυλο?" κι αυτοι ειναι οτι, οταν εσυ θα διαμαρτυρεσαι οτι δεν βρισκεις δουλεια, οτι ειναι ακριβες οι μεταφορες, οτι δεν μπορεις να βρεις σπιτι λογο φτωχειας και ρβνβ, επειδη δεν μπορεις να φας στη γαμωλεσχη, επειδη οι τουαλετες στην πτερυγα πλημμυριζουν με κατουρο, το ασυλο ειναι εκει να εγγυηθει οτι θα μπορεις να εχεις ενα φρουριο, ενα κεντρο αγωνα μη προσεγγισιμο απο το κρατος.Τωρα που αμφισβητειται αυτος ο θεσμος, αγαπητα μου παιδια, οταν θα διαμαρτυρηθειτε για οτιδηποτε και θα ψαχνετε εναν χωρο να συζητησετε για το πως θα κινηθειτε (βλ ασοεε) το κρατος θα ειναι εκει να λεει "οχι σημερα". Γ αυτο χρειαζεται το ασυλο, γ αυτο πρεπει να το διασφαλισουμε εμεις οι ιδιοι,ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ 3ΗΜΕΡΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΑΣ 15 16 17 ΝΟΕΜΒΡΗ


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: pasxalis on November 16, 2019, 15:50:30 pm
Ωραία λογική ρε τρελέ .Επειδή δηλαδή στην ροτόντα η αστυνομια δεν μπορεί να εξαλειψει την εγκληματικότητα (πράγμα εξορισμού αδύνατο),γιατι να τους αφήσουμε να μπουν στο πανεπιστήμιο που η κατάσταση είναι τραγικά χειρότερη ; Ωραίο επιχείρημα !


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Οι ενοχές σου on November 16, 2019, 16:34:37 pm

Με τις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να συμβαδίζει το πανεπιστήμιο ρε τρελέ εκτός και αν εννοείς ότι οι ανάγκες της κοινωνίας συλλογικά είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Μάλλον κάποιος άλλο έχει το λάθος εδώ.

Γενική ερώτηση: Είναι κακό γενικά ένας φοιτητής να κάνει πρακτικές; Πώς το κάνεις αυτό άμα δεν προσεγγίζεις εταιρείες; Το ζήτημα όπως ανέφερα πριν είναι κατά την γνώμη μου απλήρωτες πρακτικές (και αυτό θα έπρεπε να προσπαθεί να αντιμετωπίζει ο σύλλογος) και όχι το γεγονός ότι υπάρχουν πρακτικές!


Αν μου επιτρέπεις, εδώ ξέφυγες λιγάκι. Κάποια σημεία.

Γενικά άμα θέλει η αστυνομία να μπει στο πανεπιστήμιο, έχει αποδειχτεί ότι μια χαρά μπαίνει. Αυτό μάλλον δείχνει ότι το κράτος σάς έχει γραμμένους και εσάς και το άσυλο. Μην σου πω ότι μάλλον η κατάσταση τους βολεύει κιόλας, γιατί σάς χρησιμοποιεί και σαν δικαιολογία για όταν δεν κάνει τίποτα η αστυνομία και όταν η κατάσταση είναι σκατά στα πανεπιστήμια (δηλαδή πάντα). Επανέρχομαι: Πείτε μου ένα ουσιαστικό πρόβλημα που σας έλυσε το άσυλο τα τελευταία 10 χρόνια, που δεν θα μπορούσατε να λύσετε χωρίς αυτό, για να καταλάβουμε γιατί είναι και τόσο σημαντικό όσο λέτε. Γενικά όλα αυτά περί ασύλου μια ιδέα είναι. Δεν αλλάζει κάτι που το έχουμε, δεν θα αλλάξει κάτι αν το καταργήσουμε.

Ποιος ακριβώς θα διαμαρτυρηθεί ότι δεν έχει χώρο να συζητήσει τα προβλήματά του; Πρέπει λίγο να κοιτάμε τα δεδομένα (ποσοστό συμμετοχής στις συνελεύσεις τα τελευταία χρόνια). Μπορείς να μου πεις με ειλικρίνεια τι σημαίνουν τα τραγικά ποσοστά συμμετοχής στις συνελεύσεις; Μήπως κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του; Γενικά τέτοιες τακτικές που ακολουθούν οι πολιτικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, μάλλον έχουν απογοητεύσει και δεν παρέχουν χώρο για έναν υγιή διάλογο. Αν κάνω λάθος, υποθέτω χιλιάδες φοιτητές θα συμμετάσχουν στην επόμενη συνέλευση.

Και μου λες ότι δεν θα έχουμε χώρο να το συζητήσουμε όταν θα καταργηθεί το άσυλο. Ενώ τώρα που η κατάσταση είναι σκατά όπως βλέπεις όλος ο κόσμος βρίσκει χώρο να το συζητήσει στο πανεπιστήμιο!

Μήπως τελικά δεν θέλετε να καταργηθεί το άσυλο για να κάνετε εσείς και οι άλλοι 5 ό,τι θέλετε; Μήπως το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να το παραδεχτείτε; Μήπως κράτος και παρατάξεις παίζουν το δικό τους παιχνίδι χωρίς να τους νοιάζει γενικά οτιδήποτε σχετικά με το πανεπιστήμιο;

Περιμένω να ακούσω τα ουσιαστικά προβλήματα που σάς λύνει το άσυλο που δεν θα μπορούσατε να λύσετε χωρίς αυτό. Ευτυχώς στην ΑΣΟΕΕ τρέμανε οι αστυνομικοί το άσυλο και μπουκάρανε ελαφρώς


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: pasxalis on November 16, 2019, 16:47:05 pm
Σωστά τα λες φίλε . Το σημερινό πανεπιστήμιο ΠΡΕΠΕΙ να συνδέεται με την αγορά εργασίας . Αυτό θα γίνει μέσω των εταιριών .Η εισχώρηση των εταιριών στο πανεπιστήμιο μέσω των πρακτικών αλλά και άλλων προγραμμάτων είναι απαραίτητη ώστε να δωθούν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους .Τώρα όσο για το άσυλο ,χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ιδέα του ασύλου για να καλύπτουν τις παρανομίες τους.Μεσα στο πανεπιστήμιο ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ όσο και αν αυτό πονάει κάποιους .


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Σουλης on November 16, 2019, 18:54:02 pm
Με τις ανάγκες της κοινωνίας πρέπει να συμβαδίζει το πανεπιστήμιο ρε τρελέ εκτός και αν εννοείς ότι οι ανάγκες της κοινωνίας συλλογικά είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου. Μάλλον κάποιος άλλο έχει το λάθος εδώ.

Γενική ερώτηση: Είναι κακό γενικά ένας φοιτητής να κάνει πρακτικές; Πώς το κάνεις αυτό άμα δεν προσεγγίζεις εταιρείες; Το ζήτημα όπως ανέφερα πριν είναι κατά την γνώμη μου απλήρωτες πρακτικές (και αυτό θα έπρεπε να προσπαθεί να αντιμετωπίζει ο σύλλογος) και όχι το γεγονός ότι υπάρχουν πρακτικές!

Αν μου επιτρέπεις, εδώ ξέφυγες λιγάκι. Κάποια σημεία.

Γενικά άμα θέλει η αστυνομία να μπει στο πανεπιστήμιο, έχει αποδειχτεί ότι μια χαρά μπαίνει. Αυτό μάλλον δείχνει ότι το κράτος σάς έχει γραμμένους και εσάς και το άσυλο. Μην σου πω ότι μάλλον η κατάσταση τους βολεύει κιόλας, γιατί σάς χρησιμοποιεί και σαν δικαιολογία για όταν δεν κάνει τίποτα η αστυνομία και όταν η κατάσταση είναι σκατά στα πανεπιστήμια (δηλαδή πάντα). Επανέρχομαι: Πείτε μου ένα ουσιαστικό πρόβλημα που σας έλυσε το άσυλο τα τελευταία 10 χρόνια, που δεν θα μπορούσατε να λύσετε χωρίς αυτό, για να καταλάβουμε γιατί είναι και τόσο σημαντικό όσο λέτε. Γενικά όλα αυτά περί ασύλου μια ιδέα είναι. Δεν αλλάζει κάτι που το έχουμε, δεν θα αλλάξει κάτι αν το καταργήσουμε.

Ποιος ακριβώς θα διαμαρτυρηθεί ότι δεν έχει χώρο να συζητήσει τα προβλήματά του; Πρέπει λίγο να κοιτάμε τα δεδομένα (ποσοστό συμμετοχής στις συνελεύσεις τα τελευταία χρόνια). Μπορείς να μου πεις με ειλικρίνεια τι σημαίνουν τα τραγικά ποσοστά συμμετοχής στις συνελεύσεις; Μήπως κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του; Γενικά τέτοιες τακτικές που ακολουθούν οι πολιτικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, μάλλον έχουν απογοητεύσει και δεν παρέχουν χώρο για έναν υγιή διάλογο. Αν κάνω λάθος, υποθέτω χιλιάδες φοιτητές θα συμμετάσχουν στην επόμενη συνέλευση.

Και μου λες ότι δεν θα έχουμε χώρο να το συζητήσουμε όταν θα καταργηθεί το άσυλο. Ενώ τώρα που η κατάσταση είναι σκατά όπως βλέπεις όλος ο κόσμος βρίσκει χώρο να το συζητήσει στο πανεπιστήμιο!

Μήπως τελικά δεν θέλετε να καταργηθεί το άσυλο για να κάνετε εσείς και οι άλλοι 5 ό,τι θέλετε; Μήπως το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να το παραδεχτείτε; Μήπως κράτος και παρατάξεις παίζουν το δικό τους παιχνίδι χωρίς να τους νοιάζει γενικά οτιδήποτε σχετικά με το πανεπιστήμιο;

Περιμένω να ακούσω τα ουσιαστικά προβλήματα που σάς λύνει το άσυλο που δεν θα μπορούσατε να λύσετε χωρίς αυτό. Ευτυχώς στην ΑΣΟΕΕ τρέμανε οι αστυνομικοί το άσυλο και μπουκάρανε ελαφρώς

1) προφανως ο δρακος δεν το ειπε "χωροταξικα", αλλα ως ενα μερος στο οποιο δεν διωκονται οι αγωνιστικες πρακτικες, ειτε αυτο σημαινει καταληψεις, είτε παρεμβάσεις στην συγκλητο/στον πρυτανη κτλ.

2) εγω εχω ενα ωραιο περιστατικο που το ασυλο προστατεψε φοιτητες κατα την παρεμβαση τους. προπερυσι ειχε γινει στο ΠΑΜΑΚ σε μια εκδηλωση για τις διαδικασιες παροχης ασυλου σε προσφυγες/μεταναστες, με ομιλητες πολλους απο αυτους που σημερα περασαν το αντιστοιχο νομοσχεδιο αυστηροποιησης των αντιστοιχων διαδικασιων. τοτε ειχαν παει φοιτητες και παρενεβησαν με στοχο να ματαιωθει η εκδηλωση. Για πες μου τωρα εσυ ποσο ωραιο θα ηταν να σε συλλαμβανουν μπατσοι οταν στο διπλανο αμφιθεατρο συζητανε, εξευτελιζοντας καθε εννοια ακομα και αστικου δικαιου, αριθμητικες ανθρωπινων ψυχων.


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιά`
Post by: Deadhead on November 17, 2019, 08:44:49 am
Επανέρχομαι: Πείτε μου ένα ουσιαστικό πρόβλημα που σας έλυσε το άσυλο τα τελευταία 10 χρόνια, που δεν θα μπορούσατε να λύσετε χωρίς αυτό, για να καταλάβουμε γιατί είναι και τόσο σημαντικό όσο λέτε. Γενικά όλα αυτά περί ασύλου μια ιδέα είναι. Δεν αλλάζει κάτι που το έχουμε, δεν θα αλλάξει κάτι αν το καταργήσουμε.

Ποιος ακριβώς θα διαμαρτυρηθεί ότι δεν έχει χώρο να συζητήσει τα προβλήματά του; Πρέπει λίγο να κοιτάμε τα δεδομένα (ποσοστό συμμετοχής στις συνελεύσεις τα τελευταία χρόνια). Μπορείς να μου πεις με ειλικρίνεια τι σημαίνουν τα τραγικά ποσοστά συμμετοχής στις συνελεύσεις; Μήπως κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του; Γενικά τέτοιες τακτικές που ακολουθούν οι πολιτικές παρατάξεις στα πανεπιστήμια, μάλλον έχουν απογοητεύσει και δεν παρέχουν χώρο για έναν υγιή διάλογο. Αν κάνω λάθος, υποθέτω χιλιάδες φοιτητές θα συμμετάσχουν στην επόμενη συνέλευση.
Και μου λες ότι δεν θα έχουμε χώρο να το συζητήσουμε όταν θα καταργηθεί το άσυλο. Ενώ τώρα που η κατάσταση είναι σκατά όπως βλέπεις όλος ο κόσμος βρίσκει χώρο να το συζητήσει στο πανεπιστήμιο!
Συνάδελφε/ισσα,
Κατ'αρχάς θα ήθελα να διευκρινήσω ότι δεν κάνω προσωπική επίθεση σε κανέναν, δεν είναι του στυλ μου, είναι φόρουμ και συζητάμε. Επίσης δεν είμαι δικηγόρος κανενός, δεν ανήκω σε κάποια παράταξη- πολιτικό φορέα, μιλάω για τον εαυτό μου και είναι προσωπικές μου αντιλήψεις. Συμφωνώ με το Καταραμένο πιο πάνω ειδικά στη πρώτη του παράγραφο. Τα παιδια στην ΑΠΗΜ δεν τα γνωρίζω συμφωνώ σε κάποια θέματα και δεν έχω τίποτα με εσένα που έκανα quote. Το κείμενο είναι μακρύ(obviously (https://i.imgur.com/Bw6D5zZ.gif))και απευθύνεται στους αρνητές του ασύλου θεωρώ ότι εξηγεί επί του πρακτέου γιατι πρέπει να υπάρχει άσυλο με παραδείγματα , τις παρασπονδίες των υπευθύνων και γιατί είναι επικίνδυνο ένα πανεπιστήμιο χωρίς άσυλο για τον καθένα μας όπως και κάποιες ράντομ σκέψεις. Προσπάθησα να γράφω με gender inclusive τρόπο, αν μου έχει φύγει κάτι ζητώ συγγνωμη από τις συναδελφισσες.
 Όντας χώρος απόκτησης ακαδημαϊκών εννοιών και κατανόησης της επιστημονικης σκέψης και μέθοδου δεν μπορεί να είναι χώρος άμεσης επαγγελματικής κατάρτισης. Πρέπει να μπορεί να σε καταστήσει ικάνό άτομο να ξέρεις που ,πως, γιατι και τι να διαβάσεις για να ανταπεξέλθεις σε οποιαδήποτε ανάγκη για οποιαδήποτε εργασία στο αντικείμενο χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές αρχές. Ειδικά για ΗΜΜΥ με εννιαιο και αδιασπαστο πτυχίο. Ακόμα και πρακτική να κάνεις εννοείται επι κανονικής πληρωμής (πουλάς τον χρόνο σου) δεν πρόκειται να προσεγγίσεις ποτέ τις πραγματικές ανάγκες που θα έχεις για την οποιαδήποτε δουλειά. Το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι να δεις πως έχουν τα πράγματα στον συγκεκριμένο φορέα που εργοδοτείσαι. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει προαπαιτούμενο(κατι πηρε το αυτί μου) και επειδή πιστευω στην ελευθερία των προσωπικών αποφάσεων πρέπει να εναπόκειται στον φοιτητή/τρια εαν θέλει να μπει σε αυτή την διαδικασία. Το πανεπιστήμιο οφείλει να μένει ενημερωμένο να υπάρχει ευελιξία στην ύλη των επιμέρους μαθημάτων και να μην σου κάνει το ίδιο μάθημα που έκανε πριν 20 χρόνια καθώς είναι παρωχημένο. Μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορείς να προσεγγίσεις σε κάποιο ποσοστό τις αναγκες τις αγοράς εργασίας αλλιώς θα βγαίνεις προγραματισμένος να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πραγματα με ημερομηνία λήξης. Για αυστηρή επαγγελματική κατάρτηση υπάρχουν σχολές δημόσιες τύπου ΙΕΚ που κανουν μαθήματα σε πιο απτά πράγματα.
Τι πάει να πει τα τελευταία 10 χρόνια; Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί; Το άσυλο έδωσε χώρο να αναπτυχθούν/καλλιεργηθούν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
Θα σου δώσω ένα παράδειγμα το οποίο προσωπικά θεωρώ καθόλου απίθανο να εκτυλιχτεί στο μέλλον και είναι κάτι το οποίο δεν μπορούσε να συμβεί επι ασύλου εποχής.
Γίνεται συνέλευση στην Χ σχολή για την ψήφιση του Υ πλαισίου κινητοποιήσεων κατα μέτρων που ψήφισε ή προτίθεται να ψηφισει η Ψ κυβέρνηση ή θεμάτων παρεμβασης στην Ζ πρυτανέια ή κάτι το οποίο κατ' αρχήν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα. Μιλώντας σε αφαιρετικό επίπεδο, δεν προσδιορίζω σε ποιό κομμάτι του πολιτικού φάσματος ανήκει  ο οποιοσδήποτε ψηφίζει το Υ ή που ανήκει πολιτικά ο  Ζ πρύτανης και ποια είναι η κυβέρνηση Ψ καθώς έχει ο καιρός γυρίσματα όπως πολλοί και πολλές αρνούνται να συνειδητοποιήσουν (διότι έχουμε την τύχη να ζουμε σε μια εποχή "σταθερότητας")  μπορεί το κίνημα και η πανεπιστημιακή κοινότητα να βρεθούν αντιμέτωποι με όλο το πολιτικό φάσμα.
Έστω ότι στο χρονικό πλαίσιο που γίνεται η συνέλευση στην  Χ σχολή δεν υπάρχει άσυλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αστυνομία να μπορεί να παρέμβει με μονάδες (προβλεπω ΜΑΤ και ΟΠΚΕ) και να διαταράξει την ροή της συνελεύσεως με το οποιοδήποτε πρόσχημα. Θα μπορούσαν να πουν π.χ ότι έχουν καταγγελία για ναρκωτικά, διατάραξη ή για εξακρίβωση στοιχείων και να γίνουν προσαγωγές(μπορεί και προληπτικά) καθώς η νομοθεσία περι προσαγωγών είναι γενικότατη.
Παρένθεση
Μπορείς να δείς τις οδηγίες για προσαγωγές εδώ (https://www.sefeaa.gr/oi-prosagwges-atouwn-ws-prolhptikh-kai-katastaltikh-energeia-sthn-askhsh-ths-astynouikhs-aruodiothtas.html)
Αλλά μπορείς να δεις και αναίτιες προσαγωγές ατόμων από όλο το πολιτικό φάσμα Εδώ (http://www.thestival.gr/society/police/item/475148-prin-ligo-33-prosagoges-atomon-pou-tha-symmeteixan-stin-ekdilosi-gia-ti-makedonia-sti-thessaloniki) κα (https://www.in.gr/2019/11/15/greece/prosigagan-4-atoma-epeidi-ekanan-askisi-dialogismou-sto-parko-eleytherias/) και Εδώ (https://www.voria.gr/article/proliptikes-prosagoges-sto-limani-prin-tin-omilia-tsipra) ή την σύλληψη του ενός φοιτητή στην ΑΣΟΕΕ με ανυπόστατες κατηγορίες όπως δείχνει το βίντεο στο αρθρο εδώ (https://www.ethnos.gr/ellada/72449_apo-kat-sti-gada-gia-ena-magka-me-htypoysan-me-ptyssomeno-gklop)
Τελος παρενθέσεως

Μακροπρόθεσμα όμως όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές θα αποδειχθεί ότι δεν συνέβη τίποτα τελικώς και οι φοιτητές/τριες που προσήχθησαν θα αφεθούν άνευ κατηγοριών αλλά η αστυνομία θα έχει προφανώς καταφέρει τον σκοπό της, να μην πραγματοποιηθεί η συνέλευση και να τραμπουκίσει τους φοιτητές. Αυτό βάλτο σε μια λούπα και θα μπορεί να συμβαίνει συνέχεια διαταράσσοντας την λειτουργία του συλλόγου. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα όπου προσάπτονται κατηγορίες σε συμπολίτες μας οι οποίες είναι ανυπόστατες με αυτοσκοπό την παρενόχληση και τον τραμπουκισμό. Συμβαίνει πριν απο πορείες και συνήθως όταν υπάρχουν αντικαθεστωτικες δραστηριότητες κατά κυβερνήσεων όλου του πολιτικού φάσματος.
Αυτό ήταν ένα μετριοπαθέστατο παράδειγμα κρατικής παρέμβασης στον φοιτητικό συνδικαλισμό. Θα μπορούσαν απλά να έμπαιναν μεσα σε συνέλευση ή κατάληψη της Χ σχολής και να έσπαγαν στο ξύλο κόσμο. Όπως πριν αρκετά χρόνια δέρνανε και σκότωναν τους απεργούς
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος όπου θεσμοθετήθηκε το άσυλο, για να μην μπορεί η εκάστοτε πολίτεία να παρέμβει στο φοιτητικό κίνημα, στην επιστημονική κοινότητα αλλα και το πανεπιστήμιο να μην αποξενωθεί από τις ριζοσπαστικές ιδέες οι οποίες κατα την πάροδο ετών φέρνουν την εξέλιξη της κοινωνίας. Να μην μπορεί να δωθεί πάτημα ώστε να γίνει παρέμβαση στην έρευνα. Διάβαστε αυτό (https://ekyklos.gr/sb/567-i-akadimaiki-eleftheria-ypo-airesi.html) ειναι πάρα πολυ σημαντικό και αποτελεί ένα παράδειγμα χρήσης του ασύλου [/b]. Είναι μια συνταγματική αναλυση του ασύλου από ακαδημαΙκό της Νομικής ΔΠΘ για μια προσπάθεια του κράτους να παρέμβει στην έρευνα λαμβάνοντας παράνομα πληροφορίες για ακαδημαϊκούς σε μια προσπάθεια να τους φιμώσει. Αλίμονο εάν κάθε φορά που η έρευνα θίγει θέματα εθνικά, θρησκευτικά, ταμπού κτλ υπήρχε παρέμβαση.
Η έρευνα από την φύση της φέρνει πολλές φορές ριζοσπαστικά αποτελέσματα είτε στις θετικές είτε στις κοινωνικές επιστήμες. Πλέον δεν μπορεί να υπάρξει στις θετικές επιστήμες ένας καινούριος Γαλλιλέος όπου θα διαπομπευθεί και θα εκτελεσθεί αλλά μπορεί να υπάρχει ποiνική δίωξη καθηγητών για τις ιδέες τους και το αντικείμενο τους. Βλεπε ιστορικά για φυσικούς εδώ (http://www.annclinlabsci.org/content/37/3/295.full) ή τι συμβαίνει στην Κίνα πέρι ελευθερίας της επιστημονικής κοινότητας εδώ (https://www.scholarsatrisk.org/resources/obstacles-to-excellence-academic-Ο λογαριασμός έχει παραβιαστεί, μην ανοίξετε το link.-chinas-quest-for-world-class-universities/). Δεν δύναται να υποθέτουμε ως σύνολο ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξουν επεμβατικές κυβερνήσεις στην ερευνα και στο πανεπιστήμιο επειδή δεν έχει "συμβεί" εξόφθαλμα μέχρι τώρα. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να διαφυλαξουμε το άσυλο. Ένας μηχανισμός ασύλου θα ήταν χρήσιμος στο Ιραν όπως βλέπεις εδώ (https://www.thejakartapost.com/news/2019/05/14/students-clash-over-hijab-at-tehran-university.html) και στην Χιλή βλέπε εδώ (https://en.wikipedia.org/wiki/2011%E2%80%9313_Chilean_student_protests). Η σύγκριση μεταξύ των περιπτώσεων ανα χώρα δεν θεωρώ ότι είναι άτοπη καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον ότι δεν θα υπάρχει άκρως επεμβατική κυβέρνηση και στην Ελλάδα.
Τώρα το να φταίμε τους άλλους και να λέμε ότι κάποιος δεν κάνει την δουλειά του ή να λέμε ότι κάνουν ότι θέλουν στις συνελεύσεις είναι κατά την άποψη μου μέγιστο ατόπημα καθώς έχουμε όλοι/ες το δικαίωμα να μιλήσουμε στην συνέλευση και με την ψήφο μας να δωσουμε βάρος στον λόγο άλλων συμφοιτητών/τριών μας. Επίσης εκλέγουμε θεσμοθετημένα όργανα. Αυτό απαιτεί όμως την συλλογική παρουσία όλων μας στο κίνημα, με κάθε χρώμα να υπάρχει συνετός διάλογος και όντας  εχέφρωνες να απαιτούμε την υπαρξη αυτού και την ώριμη συμπεριφορά. Ο φοιτητικός σύλλογος δεν είναι οι παρατάξεις, ο σύλλογος είμαστε εμείς.
Μπορεί πολλοί να με βρίσουν αλλά εγώ προσωπικά θεωρώ ότι μια  ομάδα περιφρούρησης για την διαφύλαξη του ασύλου θα έπρεπε να υπάρχει αλλά να είναι υπόλογη στους συλλόγους των φοιτητών και την πρυτανεία. Πάση θυσία θα πρέπει να μπορεί να διαφυλαχτεί η ανθρώπινη ζωή και η γενετίσια αξιοπρέπεια.
Στο άσυλο δεν υπάρχει απλη σχέση αιτίου - αποτελέσματος γιαυτό δεν μπορεί κάποιος να σου πεί απτό παράδειγμα εύκολα. Το άσυλο έδωσε χώρο ώστε να αναπτυχθεί απρόσκοπτα χωρίς κρατικές παρεμβάσεις το φοιτητικό κίνημα το οποίο μάχονται να διαλύσουν καθώς παλαιότερα κατάφερε να αλλάξει τον ρου των αποφάσεων κυβερνήσεων. Με την μη ύπαρξη ασύλου θα είχαν λήξει προ πολλού με καταστολή οι κινητοποιήσεις όπου φοιτητές διεκδίκησαν τα υφιστάμενα κεκτημένα .
 Δεν είναι ουσιαστικό το ότι έχει γίνει πρόληψη μέχρι τώρα και δεν πληρώνεις στην λέσχη; ότι δεν πληρώνεις για να πάρεις βιβλία; ότι δεν πληρωνεις διδακτρα στο προπτυχιακό δηλαδή ότι όπως λές εδώ
Quote
1.Γενικά καλό είναι στον άνθρωπο να είναι πιο παραγωγικός και να βγαίνει νωρίς στην εργασία, γιατί όπως λες πολλές οικογένειες στην Ελλάδα δεν έχουν λεφτά άρα δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους επ' αόριστον.
δεν είναι ουσιαστικό ότι η οικογένειά σου δεν χρειάστηκε να ανοίξει λογαριασμό για τα δίδακτρά σου και να βάζει λεφτά μέσα από πρωτού γεννηθείς; ή το ότι δεν είσαι χρεωμένος/η με δάνειο +30χιλιάδων για τα δίδακτρα πρωτού καν βγείς στην αγορά εργασίας; Αν δεν υπήρχε το άσυλο δεν θα υπήρχάν αυτά τα λίγα πραδείγματα.
Έτσι λειτουργουν τα πανεπιστήμια που έχουν σπουδάσει οι άριστοι στην Αμερική. Εαν δεν υπήρχε το άσυλο δεν θα μπορουσαν εξ'αρχής να γίνουν οι κινητοποίησεις και οι καταλήψεις του '79 (80ς 90ς 06)για τον νόμο 815 (όπου για την ιστορία παραβιάστηκε το άσυλο) και τώρα οι εξεταστικες σου θα ήταν 2 με ανωτατο όριο χρόνων και διαγραφές λειτουργώντας ως προμήνυμα για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα είχαν επιβαρύνει την θεση των φοιτητών. Το άσυλο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των κινημάτων όπου με την σειρά τους σου παρέδωσαν αυτά τα κεκτημένα τα οποία είναι σε κάθε περίπτωση υπέρ σου. Με την κατάργηση του ασύλου το κίνημα και η κοινότητα του πανεπιστημίου χάνει ένα όπλο για την διεκδίκηση καινουριων δικαιωμάτων και γίνεται έρμαιο της εκαστοτε κυβέρνησης και του κάθε επιχειρηματία που προσπαθεί να κάνει την αρπαχτή του.
Στον Νόμο 4485/2017 (https://www.e-nomothesia.gr/kat-ekpaideuse/tritobathmia-ekpaideuse/nomos-4485-2017-fek-114a-4-8-2017.html) Αρθρο 3 που ίσχυε μέχρι τώρα πριν την αντικατάσταση του αρθου 3 με το αρθρο 64 του διυπουργικού πολυνομοσχεδίου φαίνεται ότι η αστυνομία θα μπορούσε να δράσει αυτεπάγγελτα για την απομάκρυνση των ατόμων που πράττουν κακουργήματα. Η αστυνομία είχε την δικαιοδοσία να επέμβει αλλά αυτό συνέβη μόνο μια φορά. Το campus ηταν φωτισμένο πλημμελως,  στην φιλοσοφική (π.χ) η παρουσία "φυλάκων" που ήταν στα 100 μέτρα από τα άτομα που πουλούσαν ναρκωτικά χωρίς να γίνεται κάποια ειδοποίηση στις αρχές του πανεπιστημίου  και η απουσία συνεργασίας αστυνομίας-πανεπιστημίου προφανώς συνέβαλαν καιρια στην κλιμάκωση του προβλήματος. Από την πλευρά της φιλοσοφικής με την αλλαγή του πρύτανη έκλεισαν την μια πόρτα και έβαλαν φυλακες με αποτέλεσμα την μετακίνηση των ατόμων. Το πρόβλημα δεν ήταν θέμα ασύλου αλλά θέμα Πρυτανείας και Αστυνομίας.
Το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει χωρίς παρέμβαση και με την πρόφαση αυτού θα χτυπάνε το κίνημα ανακοινώνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις για γιαφκες, ορμητήρια, όπλα πολέμου της Συρίας θέλοντας να αποδυναμώσουν φυσικά αλλά και με μιντιακό πόλεμο οποιονδήποτε θέλει να πάει κόντρα στην πολιτική τους στην συνταγματική αλλαγή για Ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαιδευσης, κάνοντας τους φοιτητές να φαίνονται κακοί καταληψίες περιθωριακοί οκνηροί φαταούλες επικίνδυνοι ώστε να τους κάνουν να υπερβουν την κοινή γνώμη. Έχοντας κερδίσει τον μινιτακό πόλεμο με το φοιτητικό κίνημα αποδυναμωμένο θα εκτελέσουν μεταρρυθμίσεις ,που έχουν προαναγγείλει από παλαιότερα, οι οποίες μονο υπερ του φοιτητή δεν θα είναι είτε σε πλαίσο της ήδη υφιστάμενης προμελετημένης υποβάθμισης των δημόσιων ΑΕΙ για να έρθουν τα ιδιωτικά ως σωτήρες αλλά και με τον κορεσμό της αγοράς με πτυχιούχους οι οποίοι θα αγοράζουν το πτυχίο διατηρώντας πελατιακή σχέση με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τι εννοώ πελατιακή σχέση; θα τους συμπεριφέρονται ως πελάτες ρίχνοντας το επίπεδο γιατί "πληρώνουν και έχουν δικαιο". Αντί αντίμετώπισης του προβλήματος οι πρυτανικες αρχές εξαναγγείλουν(εδω) και απαντουν με Lock-out(Στην Αθήνα) το τριήμερο του Πολυτεχνείου λες και ο "εχθρός" είμαστε εμείς ή τουλάχιστον έτσι θέλουν να φαίνεται.
Το αξιοθαύμαστο κατ'εμε στην υπόθεση είναι ότι πάνε κόντρα στον ιδεολογικό τους πατέρα. Ο Ανταμ Σμιθ πατέρας της μοντέρνας ελεύθερης αγοράς είχε άλλες ιδέες για την παιδεία σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ηταν υπέρ της δημόσιας παιδείας (εν μερη) και κατα των ιδιωτικών ιδρυμάτων. Προφανώς για κάθε ενδιαφερόμενο/η θα μπορούσε να διαβάσει το Wealth of Nations αλλά είναι βαρύ οπότε βρήκα 2 Journals που το αναλύουν εδώ (https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0260107917728597) και εδώ (http://www.na-businesspress.com/JHETP/DiltsDA_Web15_6_.pdf)
Με την αλλαγή του νόμου του 2007 3549/2007 (https://www.kodiko.gr/nomologia/document_navigation/151877/nomos-3549-2007) έγινε αφαίρεση του εδαφίου πέρι απαγόρευσης απορρητης έρευνας. Προσωπικά το θεωρώ το πρώτο πλήγμα. Αλίμονο αν η έρευνα στα πανεπιστήμια στραφεί στον εφοδιασμό πολεμικών μηχανών. Γιατί άλλωστε να είναι απορρητη;
Τώρα μπορείς να μου πεις(δεν απευθυνομαι σε κάποιον :P) ναι αλλά αφού διαφυλάσσεται η ακαδημαική ελευθερία στο συνταγμα (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/8c3e9046-78fb-48f4-bd82-bbba28ca1ef5/SYNTAGMA.pdf) από το  Αρθρο 16 γιατί έλεγες πριν για την ελευθερία της επιστημονικής κοινότητας;
Γιατί απο το σύνταγμα κατοχυρώνεται και ο δημοσιος χαρακτήρας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και η κατάργηση του ασύλου είναι προμήνυμα συνταγματικών αλλαγών για την δημιουργία Ιδιωτικών ΑΕΙ, ποιος μπορεί να εγγυηθεί και την μη ανατροπή των ακαδημαικών ελευθεριών; Επίσης το άσυλο ήταν ένα όπλο αντιμετώπισης τυχόντων μεταρρυθμίσεων που θα επιβαρυναν την θέση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με την απομάκρυνση του το πανεπιστήμιο είναι επιρρεπη στην κρατική καταστολή και παρέμβαση στη έρευνα και στα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα.
Όσον αφορά την "εισβολή" του ιδιωτικού τομέα στο πανεπιστήμιο είναι αρχή ότι κανείς δεν πρέπει να κερδοφορεί σε βάρος του δημόσιου τομέα και των πολιτών.
Τώρα για το αν είναι "σκατά" το πανεπιστήμιο έχει να κάνει με άλλα θέματα τα οποία σίγουρα δεν είναι το άσυλο. Σε προπτυχιακό επίπεδο για παράδειγμα καθηγητές που δεν ανακάλυψαν το Ίντερνετ ή ακόμα και η πολυτέλεια που ονομάζεται ΤΗΜΜΥ που δεν υπαρχει σε άλλες σχολές για την επικοινωνία των φοιτητών. Ο τρόπος αξιολόγησης του καθηγητή. Η πλημμεληματική οργάνωση που διακατέχει το τμήμα π.χ προγραμματα εξετάσεων, ανικανότητα να τρέξει παράλληλα προγραμματα σπουδων όπως και η ελλιπης ενημέρωση των ΠΠΣ και η απόθεση σε φοιτητές να επιλέξουν μαθήματα κοινού κορμού. Η μη ορθολογική δόμηση κάποιων μαθημάτων, μου έρχονται άπειρα παραδείγματα. Γίνεται να μην υπάρχει πρόγραμμα αναρτημένο να ξέρεις τι θα γίνει στο μάθημα; Ο φοιτητής πρέπει να ξέρει γιατι κάνει το μάθημα-εργαστήριο, πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός σωστός και τα εργαστήρια και οι αίθουσες να χωράνε τους φοιτητές. Το ότι έπρεπε να μπει το 2019 για να γίνει υποχρεωτική η χρήση του elearning, που έχοντας δει και αλλα moodle ειναι λίιιιιγο πίσω. Η αυταρχική εξέταση των φοιτητών χωρίς να υπάρχει συνοχή και όμοιος βαθμός δυσκολίας στα θέματα ανα εξεταστικές και χωρίς να υπάρχει σωστή κατανομή βαθμών. Αν από τους 100 περάσουν οι 10 τότε κάτι πάει λάθος. Η μη ύπαρξη σημειώσεων από τον καθηγητή καθώς σε πολλά μαθήματα δεν ακολουθείται βιβλίο χαώνει τον φοιτητή και σου λένε έλα να δεις τι κάνω, ενώ μπορεί να είσαι 3 έτη πάνω από το μάθημα. H μη διαισθητική διδασκαλία έχει ως αποτέλεσμα την στείρα γνωση και τη τυπολαγνεία. Η ελλιπής ενημέρωση και οι εσωτερικές βάσεις καθηγητών για διπλωματικές. Το χάος σε συνδιασμό με τα 7 μαθηματα των εξαμήνων των ΠΠΣ + μια διπλωματική η οποία μπορεί να διαρκέσει 12 μήνες άνετα σε εκτροχιάζει εκτός 5ετούς προγάμματος. Θα μπορούσαμε να ανοιξουμε thread με τα θέματα και να κατεβάζω με τις ώρες. Στην βάση τους σε μεγάλο ποσοστό είναι θέματα χρηματοδότησης αλλά είναι και άλλα τα οποία εμείς οι ίδιοι λανθασμένα δεν διεκδικούμε τα οποία είναι αυτονόητη ένδειξη σεβασμού προς το μέρος μας.
Τέλος για να διπλώσω και να σιδερώσω το σεντόνι που έφαγε και το Katarameno :P (λοβ) το πανεπιστήμιο δεν πρέπει είναι ένας χώρος που θα σου δώσει ένα απλό χαρτί. Πρέπει να είναι ένας χώρος που σε πρώτη φάση θα σε φέρει σε επαφή με το αντικείμενο (πολύ κοντινή επαφή )και σε δεύτερη θα σου μάθει την επιστημονική σκέψη και μέθοδο που βασίζεται στον εμπεριστατωμένο λόγο, τον διάλογο, την εποικοδομητική κριτική και στην ανάπτυξη της πολιτικής σου συνείδησης. Δεν πρέπει το πανεπιστήμιο να αναπαράγει την την κρατούσα και άρχουσα ιδεολογία και χωρίς το άσυλο δεν μπορεί να επιτευχθεί η απομόνωση από την κρατική ιδεολογία και παρέμβαση.


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Katarameno on November 18, 2019, 00:10:22 am
Συμφωνώ με το Καταραμένο πιο πάνω ειδικά στη πρώτη του παράγραφο.
Τέλος για να διπλώσω και να σιδερώσω το σεντόνι που έφαγε και το Katarameno :P (λοβ) το πανεπιστήμιο δεν πρέπει είναι ένας χώρος που θα σου δώσει ένα απλό χαρτί.
Εμ στην 1η μπορείς να συμφωνείς μόνο, στις άλλες περιέγραφα τι άκουσα, δεν ήσουν εκεί για να μπορείς να συμφωνήσεις με το τι άκουγα.  :P
 ^shifty^ ^off-topic^  :D κι άλλες 'κατακτήσεις'  :D ;D :-* <3 ^love^
Αν και δε κατάλαβα καν αν είσαι ο / η / το, δε μασάμε, είμαι ανοιχτό σε προτάσεις  ::) ;D, απλά, να, μια ο ύπνος, μια το βαρύ μου πρόγραμμα, να πχ δες εδώ 02:35-05:45 ξεσκόνισμα & σφουγγάρισμα, μετά πάλι φρέσκο φραππέ, το ποτήρι δε πρέπει να το πλύνω?  αυτό που το βάζεις? άλλα 10 λεπτά καθυστέρηση, οπότε βλέπω ένα slot εκεί στις 05:58 με 06:00 αν θες να μελετήσουμε μαζί κανέναν Μαρξ κανέναν Μπακούνιν ή εναλλακτικά να σου δείξω την εκπληκτική συλλογή από γραμματόσημα (τα ποια?) και ^sealed^ σκονισμένα ^sealed^ CD που τα χει φάει η σκόνη στο υπόγειοοοοωωωω. Πωωω πρέπει να τα ξεσκονίσω, κρίμα είναι, πάει το slot. Άλλη φορά θα διαβάσουμε μέχρι και Πεδίο μαζί, στο υπόσχομαι, εσύ θα διαβάζεις και εγώ δε θα καταλαβαίνω την τύφλα μου, αλλά θα συμφωνώ σε όλα, θα λέω "ναι, ναι, συνέχισε, τα πας καλά :P" μέσω messenger ή και snapvibre πως τα λέτε αυτά τα περίεργα. :P
Chris Kalou Kakou, eat my dust βρε νιάτο, βλέπε να μαθαίνεις. :P ;D

Για να σοβαρευτούμε λίγο τώραααα

Σωστά τα λες φίλε . Το σημερινό πανεπιστήμιο ΠΡΕΠΕΙ να συνδέεται με την αγορά εργασίας . Αυτό θα γίνει μέσω των εταιριών .Η εισχώρηση των εταιριών στο πανεπιστήμιο
μέσω των πρακτικών αλλά και άλλων προγραμμάτων είναι απαραίτητη ώστε να δωθούν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους .Τώρα όσο
για το άσυλο ,χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ιδέα του ασύλου για να καλύπτουν τις παρανομίες τους.Μεσα στο πανεπιστήμιο ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ όσο και αν αυτό πονάει κάποιους .

Τα εφόδια θα στα δώσουν οι εταιρίες?  :D :D Τι άλλο θα ακούσουμε. Δε θα στα δώσει το ίδιο το πανεπιστήμιο που σου δίνει τις βάσεις και σου μαθαίνει / εκπαιδεύει να
λύνεις προβλήματα για να αντιμετωπίζεις αμέτρητα μελλοντικά στις δουλειές και στα projects που θα αναλαμβάνεις να φέρεις πέρας.
Οι εταιρίες πάντως, που τόσες δεκαετίες απουσίαζαν και καλώς έκαναν, δεν παρείχαν σε καμία φουρνιά αποφοίτων κανένα εφόδιο, αφού ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ

Τώρα στην ίδια παράγραφο μιλάς για εφόδια που θα σου δώσουν οι εταιρίες και την εγκληματικότητα που πρέπει να παταχτεί !!! Τι έγινε? Ο Κούλης δεν έσκουζε οτι από την 1η μέρα θα πατάξει την εγκληματικότητα και την ανομία? Γιατί δεν την πάταξε λοιπόν? Το άσυλο το κατήργησε τυπικά. Τα ΜΑΤ τα βάζει στα πανεπιστήμια. Διόρισε και 1500 ακόμα αμόρφωτα ούγκανα ως Ειδικούς Φρουρούς.
Γιατί λοιπόν δεν πατάχτηκε αυτή η κακή εγκληματικότητα από τους υπεράριθμους αστυνομικούς που έχουμε στην Ελλάδα σε σχέση με πχ τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία?
Βέβαι όταν ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ 9 ως 12 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΑΣ ΠΡΕΖΑΣ Μαρινάκης με τον οποίο αγκαλιαζόταν φανερά  (δε θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να του ζητούσε ο Μαρινάκης να κάνει σε πριβέ). Εκτός αν είσαι λοβοτομημένος νεοφιλελέ που πίστεψε στις μπούρδες περί "Αριστείας" / "πάταξης της Ανομίας" / και της "επιστροφής στην κανονικότητα" (της μίζας των ΝΔούλων).


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Katarameno on November 18, 2019, 01:02:32 am
Αυτή σύμφωνα με τον Γ. Παπανικολάου ήταν μόνο η κεφαλή της πορείας σήμερα

(https://i.ibb.co/mtgKdXC/17-2019-11-17-EJm-Dtp-OW4-AA-x-IO.jpg) (https://ibb.co/XpMP63Z)


P.G. Papanikolaou
@PGPapanikolaou
Κι εδώ βλέπουμε ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ της αποψινής πορείας - τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
Α ρε φουκαριάρικα ΑΡΔάκια από τα Λιδλ του δεξιοφιλελέ τουίτερ γρ. τι σανό έχετε πάλι αυτές τις μέρες καταπιεί αμάσητον για "20 αιώνιους" και "Συριακά όπλα στα υπόγεια της #ΑΣΟΕΕ" ...
#Πολυτεχνείο

https://twitter.com/PGPapanikolaou/status/1196132002606522368


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: kokkinos drakos ths zhxal on November 18, 2019, 22:22:06 pm
Ρε τρελοί, λοιπόν, γενικά να το δούμε κι απ την άλλη. Ντραγκ ντιλινγκ Εξάρχεια, ωστόσο το κράτος προτιμάει να βάλει υπαλλήλους του να σαπίσουν κόσμο στο ξύλο πάρα να μαζέψει ναρκεμπορους, που να σειμηωθει, πουλάνε κανονικά μετά το πέρας των καταδιωξεων. Δεν σας πιέζω να καταλάβετε ότι οι κάποιοι μπάτσοι πουλάνε πρέζα, και οι υπόλοιποι τους συγκαλυπτουν, όπως δεν πιέζω δεξιούς να καταλάβουν ότι επί χούντας δολοφονούν ταν κόσμος.


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Deadhead on November 18, 2019, 23:08:57 pm
Εντομεταξύ πήγα να κάνω διορθώσεις σε ορθογραφικά και μου κοψε το σεντόνι στη μέση.

δεν πιέζω δεξιούς να καταλάβουν ότι επί χούντας δολοφονούν ταν κόσμος.

Και πριν και μετά. Ειδικά πριν  :P


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Katarameno on November 18, 2019, 23:33:04 pm
Εντομεταξύ πήγα να κάνω διορθώσεις σε ορθογραφικά και μου κοψε το σεντόνι στη μέση.

Notepad, είπαμε

 :P
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: 8+1 σημεία το ασύλο, τις περιφράξεις, για την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Katsavidi on November 20, 2019, 23:07:50 pm
1. Γενικά καλό είναι στον άνθρωπο να είναι πιο παραγωγικός και να βγαίνει νωρίς στην εργασία, γιατί όπως λες πολλές οικογένειες στην Ελλάδα δεν έχουν λεφτά άρα δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους επ' αόριστον.

2. Επικοινωνιακό τρικ είναι το ν+2. Αν δεν ήταν, θα είχε υλοποιηθεί από το 2011. Και αν ήθελε όντως το κράτος να τελειώνουν νωρίς οι φοιτητές, θα φρόντιζε κάτι και για την καλύτερη ευρύτερη λειτουργία του πανεπιστημίου. Απλώς κάνουν ένα μικρό κομμάτι κάθε φορά για να το διαφημίζουν και να ευλογούν τα γένια τους.

3. Γενικά το εργατικό δυναμικό που παράγει το πανεπιστήμιο πρέπει να συμβαδίζει με τα δεδομένα της σημερινής (ή και της αυριανής) πραγματικότητας, ώστε οι απόφοιτοι να μπορούν να βρουν δουλειά. Άρα ο ρόλος του πανεπιστημίου και του κράτους θα έπρεπε να είναι όπως λες το εργατικό δυναμικό που παράγει να συμβαδίζει με τις ανάγκες. Έτσι βρίσκεις δουλειά γενικά. Ιδιαίτερα στο επάγγελμά μας, οι ανάγκες αυτές αλλάζουν καθημερινά λόγω της έρευνας οπότε το πανεπιστήμιο δεν μπορεί πλέον να σου παρέχει δια βίου αυτά που χρειάζεσαι, αλλά σου παρέχει απλώς τον τρόπο σκέψης.

4. Το πανεπιστήμιο θα έπρεπε γενικά να συνεργάζεται με εξωτερικούς φορείς να διευκολύνει την ανέυρεση εργασίας από τους φοιτητές. Όπως είπαμε, το πανεπιστήμιο υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών του. Τι πιο χρήσιμο για έναν φοιτητή, από το να τον φέρνει το πανεπιστήμιό του πιο κοντά με τη δουλειά που θέλει να κάνει;

5. Για την ασφάλεια που λες, για να μην είναι και τόσο καλή μάλλον δεν διατίθενται και τόσα πολλά λεφτά όπως λες.

6. Το πανεπιστήμιο και η κοινωνία πρέπει να συμβαδίζει ανάλογα με την κοινωνία. Το άσυλο δεν είναι απαραίτητο σήμερα. Δεν δημιουργεί ούτε λύνει προβλήματα (αν διαφωνείτε, πείτε μου σάς παρακαλώ ένα πρόβλημα που σάς έλυσε την προηγούμενη δεκαετία). Και αυτό επικοινωνιακό τρικ λοιπόν, και από αυτούς και από εσάς. Μάλλον ευκαιρία για πόλωση, όπως είναι και η γενικότερη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και ευκαιρία για τσάκιση του ουσιαστικού διαλόγου. 

7. Σαν αυτόνομη παρέμβαση θα μπορούσατε στις συνελεύσεις να εκφράζετε το φοιτηταριό, να κοιτάτε ουσιαστικά ζητήματα και όχι να βάζετε μόνο τα δικά σας προβλήματα (δηλαδή όπως τα βλέπετε εσείς κάθε φορά). Αν το κάνατε αυτό, δεν θα 'σασταν τρεις κι ο κούκος κάθε φορά.

8. Γενικά θα μπορούσες το νούμερο 6 να το έχεις σαν κύριο σημείο της ανακοίνωσης γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. Και γενικά πρέπει να κοιτάμε τα ουσιαστικά προβλήματα στη ζωή. Γιατί δεν ξεκινάτε την επόμενη συνέλευση με αυτό το ζήτημα και όχι με πολιτικές φανφάρες;

Φίλε μου μάλλον διάβασες επιφανειακά το κείμενο σε αρκετά σημεία ή απλά το πολιτικό σου σκεπτικό φίλτραρε προς μια κατεύθυνση αρκετά πράγματα.

1)Το να είναι κάποιος παραγωγικός για να βοηθάει την οικογένεια του προφανώς και είναι θεμιτό. Απλά δεν είναι μονοσήμαντο και αποκομμένο. Γιατί η οικογένειά του έφτασε σε σημείο να μη μπορεί να αυτοσυντηρηθεί? Για να το πω και λίγο λαικίστικα αλλά με πολύ σοβαρότητα για την κατάσταση. Το να ακούμε από τις κυβερνήσεις να είμαστε πιο παραγωγικοί για να βοηθήσουμε τους γονείς μας ενώ οι ίδιες ήταν αυτές που κατάντησαν τους γονείς μας να χρειάζονται βοήθεια μόνο σαν πρόκληση μπορώ να το εκλάβω. Σίγουρα όμως όχι σαν ''το καλό μας''. Και αυτό λέει το κείμενο. Και προφανώς το ότι πολλοί περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να δουλέψουν προκύπτει και από την ανάγκη να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους. Και αυτούς το ν+2 τους γράφει στα παπούτσια του. Οπότε είναι τουλάχιστον υποκριτικό να τιμωρείς αυτούς που βοηθούν την οικογένειά τους (όντας πιο παραγωγικοί) και ταυτόχρονα να τους λες ότι το κάνεις για να ειναι πιο παραγωγικοί.

2)Ως ένα βαθμό θα συμφωνήσω ότι το ν+2 είναι επικοινωνιακό τρικ και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Αφενός γιατί επί της ουσίας δεν έχει κανένα κέρδος δημοσιονομικο (φαντάζομαι συμφωνούμε) αλλά και επειδή όντως είναι κάτι το οποίο πραγματικά χτυπάει πολύ κόσμο και μάλιστα με υλικές ανάγκες. Πάντα η ζυγαριά μεταξύ υλικής πραγματικότητας και επικοινωνιακής ιδεοληψίας θα γέρνει υπέρ της πρώτης. Δεν μπορείς να παραγνωρίζεις όμως το γεγονός ότι ένα όριο φοίτησης ενταντικοποιεί τους φοιτητές με αποτέλεσμα να μειώνει το χρόνο ενασχόλησης με οτιδήποτε άλλο. Είτε αποδέχεσαι την πρόθεση ή την στόχευση είτε όχι είναι γεγονός και λογικό ότι συμβαίνει

3) Ναι πάντα η αγορά εργασίας και το πανεπιστήμιο θα προσπαθούν να συγχρονίζονται. Και αυτό ακριβώς εξηγεί το κείμενο. Απλά παράλληλα τοποθετεί και την δικιά τους οπτική γύρω από το πως αυτό περνάει από πάνω μας. Το αν είναι σωστό ή όχι να είμαστε έρμαιο της αγοράς,του καπιταλισμου,κλπ και εάν αυτά είναι προς οφελός μας με τον τρόπο που είναι δομημένα είναι η πολιτική κουβέντα.

4) Εδώ πραγματικά πιστεύω ότι δεν διάβασες πέρα από την πρώτη σειρά της παραγράφου. Δεν μιλάει καν για το αν φέρνει πιο κοντά τον φοιτητή στη δουλειά που θα κάνει. Μιλάει για το ότι μειώνονται οι μερίδες στη λέσχη. Οι θέσεις στις εστίες. Τα συγγράματα. Και ότι γενικότερα πολλές παροχές αποσύρονται και πέφτουν στις πλάτες μας. Και συ απαντάς ΄΄το πανεπιστήμιο υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των φοιτητών'' σε μια παράγραφο που μιλάει για το πανεπιστήμιο που ΚΟΒΕΙ όλες τις παροχές για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ των φοιτητών. Πραγματικά ΕΛΠΙΖΩ να μην διάβασες την παράγραφο και όχι αυτή να είναι η απάντησή σου.

5) Το ότι ''η ασφάλεια δεν ειναι και τόσο καλή'' είναι ένα δικό σου πόρισμα. Η πραγματικότητα είναι πως καλή ή όχι είναι αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Περισσότεροι φύλακες.Μηχανάκια και αμάξια φύλαξης. Περισσότερα ρολά. Περισσότερα λουκέτα. Την στιγμή λοιπόν που λόγω ''κρίσης'' δεν παίζουν λεφτά για τη λέσχη,εμφανίζονται (παραπάνω) λεφτά για την ''ασφάλεια''. Αντί να υπάρξει μια αντίστοιχη μείωση υπάρχει αύξηση. Και αυτό ειναι το ποιντ. Όχι αν αυτή η αύξηση είναι αρκετή για τα στάνταρ σου. Επίσης περισσότεροι φύλακες και κλειδαριές δεν σημαινουν ασφάλεια. Κόσμος και ζωντανοί χώροι στα πανεπιστήμια σημαίνουν ασφάλεια. Και αυτους τους κλειδώνουν απεξω.

6) Αλλο ένα σημείο που μάλλον έχασες κάτι. Το κείμενο λέει ότι το άσυλο ΔΕΝ είναι ζήτημα ΝΟΜΟΥ και αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Αλλα ζήτημα κοινωνικών συσχετισμών.Το να με ρωτάς επίσης τι πρόβλημα μας έλυσε το άσυλο την τελευταία δεκαετία (απο το 2011 κοντεύουμε δεκαετια παρεπιμπτόντως) ενώ την τελευταία δεκαετία ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ το άσυλο είναι λίγο παρανοικό. Το 2012 οι απεργοί υπάλληλοι καθαριότητας στο ΑΠΘ συνελήφθησαν ΜΕΣΑ στο πανεπιστήμιο γιατί η απεργία τους κρίθηκε παράνομη. Να κάπου που θα βοηθούσε το άσυλο. ΑΝ υπήρχε βέβαια μιας και μπήκαν και τους μάζεψαν. Ειλικρινά δεν βρίσκω απάντηση στο ερώτημα που μας βοήθησε κάτι που ΔΕΝ υπήρχε. Και αφού δεν υπήρχε δεν μας βοήθησε και άρα ανούσιο. fk logic δηλαδή.

7) Είμαστε μια συλλογικότητα που βάζει τα προβλήματα με τον τρόπο που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Δηλαδή που σου φαίνεται το περίεργο και μας κατηγορείς κιόλας? Θα έπρεπε να τα προσεγγίζουμε σύμφωνα με τη λογική κάποιου άσχετου που μια ιερή υποχρέωση μας καλεί να τα φανταστούμε ας πούμε? Αν αυτός ο κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του είναι καλοδεχούμενος. Να έρθει να τα συζητήσουμε. Ή αν δεν γουστάρει τη φάση μας να πάει να τα συζητήσει με κάποιο άλλο σχημα ή παράταξη που συμφωνεί περισσότερο. Ή αν δε του αρέσουν αυτά ας κάνει κάτι δικό του. Ή αν δεν θελει ή δεν μπορεί, να έρθει να τα πει στη συνέλευση του συλλόγου. Ούτε φοιτητοπατέρες το παίζουμε ούτε θέλουμε να γίνουμε. Ούτε στις εκλογές κατεβαίνουμε να ψαρέψουμε ψήφους ούτε κυβέρνηση θέλουμε να γίνουμε. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να κάνουμε πολιτική και να τοποθετούμε το σκεπτικό μας ώστε να πιάσουμε κόσμο. Και μάλιστα με μια λογική να τα κάνουμε εμείς γιαυτούς. Το έχουμε ξαναγράψει. Είμαστε ενάντια στην ανάθεση. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με αντιπροσώπους ούτε με ειδικούς ούτε με εργολαβία.(και εμείς τίποτα από αυτά δεν διατεινόμαστε ότι είμαστε) Λύνονται συλλογικά από αυτούς που τα έχουν. Define τρεις και ο κούκος. Μάλλον λιγότεροι από τους ομολογουμένως εκατοντάδες φοιτητές. Ατομικότητες βέβαια αλλά who cares αρκεί να υπάρχει μια αόριστη πλειοψηφική μάζα που ο καθένας από τη σκοπιά του χρησιμοποιεί για να νομιμοποιηθεί μιας και με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι συστρατεύονται πίσω του. Για την αριστερά είναι ο λαός και η εργατιά. Για τον σύριζα είναι οι προοδευτικοί. Για τη νεαδημοκρατία είναι οι κανονικοι,οι νοικοκυραίοι,οι λογικοι. Για τους φασίστες είναι το έθνος,οι έλληνες. Για σένα το φοιτηταριο που μας γυρίζει την πλάτη και είμαστε τρεις και ο κούκος. Τουλάχιστον είχαμε την ευθιξία να μην μιλήσουμε εξ ονόματος κανενός. Μέχρι το ''ΜΕ κάποιον'' φτάσαμε και αυτό σε μια ελπιδοφόρα προοπτική και θέλω μας. Μέχρι το εμείς εδώ ως φοιτητές που συμμετέχουμε στο σχήμα.

8) Φτάνωντας εδώ κατάλαβα ότι μάλλον η σειρά των απαντήσεών σου δεν είναι σε αντιστοιχία με αυτή του κειμένου και ίσως τζάμπα σε κατηγορώ. Εάν ήταν εσκεμμένο τότε τα κομμάτια της απάντησης μου που σε κατηγορούν για εκτός θέματος επιχειρήματα αγνόησε τα. Από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι αφού απάντησες μονο σε κάποια σημεία εικάζω ότι συμφωνείς με τα υπόλοιπα. Χαίρομαι.

ΟΠΟΤΕ συνεχίζω και γω ξεφεύγοντας απο την αντιστοίχιση.

9) Δεν ξέρω τι έτος είσαι ή εάν έρχεσαι στις συνελεύσεις. Συνηθίζουμε να μην κατεβάζουμε μακροσκελή πολιτικά μανιφέστα στις τοποθετήσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι με όποιο θέμα καταπιαστούμε δεν θα δώσουμε την δική μας προσέγγιση. Ούτε ότι τα κείμενά μας δεν θα είναι πολιτικά χρωματισμένα. Το να θεωρείς ότι τα ζητημάτα της κοινωνίας δεν λύνονται μέσω της πολιτικής είναι σαν να αγνοείς την ίδια την οργάνωση της κοινωνίας και τον ορισμό της λέξης. Η ενασχόληση με τα κοινά είναι η πολιτική. Η κυβέρνηση κάνει πολιτική. Κάποια πολιτική λοιπόν γεννάει τα προβλήματα και κάποια πολιτική τα λύνει. Αν η βαρύτητα της έκφρασης ''πολιτικές φανφάρες'' γέρνει στο φανφάρες και όχι στο πολιτικές τότε μπορείς απλά να διαφωνείς και αν πείς και το γιατί ώστε να κάνουμε κουβέντα. Το λέτε φανφάρες από μόνο του δε μου λέει κάτι.


Title: Re: 8+1 σημεία για το ασύλο, τις περιφράξεις, την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: controvertido on November 23, 2019, 12:11:04 pm
https://www.skai.gr/news/politics/dimoskopisi-pulse-syntriptiki-apodoxi-sta-metra-gia-panepistimiako-asylo-antikapnistiko (https://www.skai.gr/news/politics/dimoskopisi-pulse-syntriptiki-apodoxi-sta-metra-gia-panepistimiako-asylo-antikapnistiko)

Πάντως ότι και να λέτε, η πλειοψηφία είναι υπέρ της κατάργησης του ασύλου...καλώς ή κακώς 8))

Υ.Γ. : το ξέρω ότι είναι από τον ΣΚΑΙ :P ούτε εγώ είμαι φαν αυτού του καναλιού αλλά μία δημοσκόπηση είναι πάντα μία δημοσκόπηση


Title: Re: 8+1 σημεία για το ασύλο, τις περιφράξεις, την αναδιάρθρωση στο πανεπιστήμιο
Post by: Katarameno on November 23, 2019, 12:37:49 pm
πες ότι θες , αλλά όταν επί δεκαετίες τα διαπλεκόμενα με πολιτικούς και κόμματα  ΜΜΕ κάνουν όλη μέρα προπαγάνδα υπέρ των συμφερόντων των αφεντικών τους, είναι αναμενόμενο το Πανηλλήθιο να το χει κάψει εντελώς σε επικίνδυνα μεγάλο ποσοστό και να νομίζει ότι πρέπει να απαντήσει όπως απαντάει.
Μη κοιτάτε τους εαυτούς σας για να βγάλετε συμπέρασμα, εκεί έξω αν λένε για ένα μήνα τα κανάλια και οι εφημερίδες ότι ο Κούλης πετάει και ο Μαρινάκης δεν είναι μεγαλέμπορας πρέζας αλλά είναι ο Steve Jobs, αυτό θα λέει μετά και η πλειοψηφία.
Η δημοκρατία δεν δουλεύει έτσι . Απαιτεί ενημερωμένους και με οξεία κριτική ικανότητα πολίτες και όχι λοβοτομημένα βόδια που βλέπουν όλη μέρα τηλεόραση.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)