THMMY.gr

Μαθήματα Τηλεπικοινωνιακού Κύκλου => Ακουστική => Topic started by: Φασολάκια με Πρόβειο on October 01, 2019, 00:08:56 amTitle: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: Φασολάκια με Πρόβειο on October 01, 2019, 00:08:56 am
Τόπικ αποκλειστικά για την επιλογή ή όχι του μαθήματος.


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: Libertita on March 06, 2020, 17:32:54 pm
Μην το πάρετε. Είναι ενδιαφέρον μόνο το κομμάτι του Ρεκανου. Του χρυσουλιδη αδιάφορο όπως και ο ίδιος. Μην ελπίζετε σε βαθμό.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: Κaraflodaimonas on March 06, 2020, 20:02:08 pm
Ενδεχομενως ενα απο τα χειροτερα μαθηματα επιλογης που μπορει να επιλεξει καποιος. Σε καμια περιπτωση δεν προσφερεται για βαθμο ενω παρουσιαζει ελαχιστο ενδιαφερον. Εχει αρκετα στριφνα μαθηματικα και δεν προσφερει καποια πρακτικη γνωση οπως αλλα μαθηματα. Ο ρεκανος σου μαθαινει αρκετα πραγματα αλλα ο χρυσουλιδης ειναι βαρετος. Με λιγα λογια ειτε θελετε να επιλεξετε απλα κατι ευκολο ειτε κατι ενδιαφερον και χρησιμο απλα διαλεξτε καποιο αλλο μαθημα.


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: MrRobot on March 06, 2020, 22:56:41 pm
Χωρίς να έχω παρακολουθήσεις τον Χρυσουλίδη, το μάθημα που έκανε ο Ρέκανος στην Ακουστική Ι (ΠΠΣ) ήταν από τα καλύτερα που έχω παρακολουθήσει στη σχολή. Εν τέλει δεν το έδωσα ποτέ το μάθημα αλλά συνέχισα να παρακολουθώ όλο το εξάμηνο. Αν θυμάμαι καλά, ασχολούνταν με την παραγωγή ήχου από χορδές και μεμβράνες, καθώς και με διάδοση ήχου στον αέρα. Αν και φαίνεται αρκετά διαφορετικό από την υπόλοιπη σχολή, οι γνώσεις που αποκτάς (τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι) είναι εφαρμόσιμες σε αντίστοιχες περιπτώσεις του ηλεκτρομαγνητισμού (πχ κεραίες, ανάπτυξη ρυθμών σε κυματοδηγο)


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: Thunderlord on October 03, 2021, 18:21:22 pm
Πήρα πέρσι Ακουστική. Είναι σίγουρα ένα ιδιαίτερο μάθημα:

Ξεκινάς με το Ρέκανο, όπου σου κάνει διαλέξεις μέχρι περίπου τη μέση του εξαμήνου στην Ακουστική στον αέρα και σε στερεά (μεμβράνες, χορδές κτλ) και μετά συνεχίζεις με το Χρυσουλίδη που σου κάνει ακουστική στο νερό.

Οι διαλέξεις του Ρέκανου ήταν σίγουρα οι πιο ενδιαφέρουσες διαλέξεις που έχω παρακολουθήσει στη σχολή. Ήμασταν 7-8 άτομα, οπότε το μάθημα ήταν αρκετά διαδραστικό, ο Ρέκανος ήταν πολύ πιο χαλαρός από ό,τι στα υποχρεωτικά μαθήματα με πολλά άτομα, έκανε απίστευτο μάθημα που σου κρατούσε το ενδιαφέρον αρκετά ψηλά. Τονίζω ότι ήταν αρκετά μαθηματικό, δηλαδή συνήθως περιλάμβανε διανυσματική ανάλυση και κυματική ανάλυση, αλλά ο Ρέκανος το έκανε να ακούγεται πάρα πολύ ενδιαφέρον και ωραίο, και εύκολο. Νιώθαμε πολύ άνετα να κάνουμε ερωτήσεις και να συμμετέχουμε στο μάθημα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που στο τέλος της διάλεξης θα πιάναμε ένα άκυρο με το μάθημα θέμα και θα συζητούσαμε.

Οι διαλέξεις του Χρυσουλίδη μου φάνηκαν λίγο βαρετές για να είμαι ειλικρινής. Δεν παρακολούθησα πολλές, οπότε δεν έχω και την πιο έγκυρη άποψη. Γενικά σε τόπικς από άλλα δικά του μαθήματα διαβάζω τα καλύτερα για αυτόν, οπότε ίσως τώρα που ήταν και online να είχα εγώ το θέμα.

Μέχρι εδώ, θα το πρότεινα σίγουρα. Ωστόσο έχει ένα κακό:

Οι εξετάσεις είναι αρκετά περίεργες. Δεν μπορείς να καταλάβεις άμα είναι δύσκολο ή εύκολο μάθημα. Ο λόγος; Κανείς από τους δύο δεν κάνει τίποτα κοντά σε ασκήσεις. Και οι δύο θα σου λένε για τις περιπτώσεις διάδοσης ακουστικού κύματος, αλλά δεν θα κάνουν ασκήσεις. Με αποτέλεσμα να μην ξέρεις πως ακριβώς να διαβάσεις. Εγώ πχ στο κομμάτι του Ρέκανου που παρακολουθούσα, έριξα μια ματιά στις σημειώσεις (που ανέβασε αυτός από το μάθημα) αλλά από κει και έπειτα δεν είχα τι άλλο να δω. Στου Χρυσουλίδη χρειάστηκε να διαβάσω λίγο παραπάνω από τις σημειώσεις που έχει που είναι αρκετά καλές, άλλα πάλι δεν ήξερα τι μπορεί να πέσει. Οι βαθμοί της εξεταστικής τελικά δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλοί. Περάσαμε όλοι σχεδόν, αλλά ήμασταν, με μια δυο εξαιρέσεις στο 6-8.

Αν θέλετε να ακούσετε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και σας περισσεύουν 5 ects, να το πάρετε. Αν σας ενδιαφέρει όμως ένα σχετικά εύκολο επιλογής και θέλετε υψηλό βαθμό, τότε καλύτερα να σκεφτείτε κάτι άλλο


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: Oumuamua on October 03, 2021, 21:19:08 pm
Αν και το παρακολούθησα πιο παλιά και όχι φέτος θα συμφωνήσω με Thunderlord και MrRobot.  Ρέκανος rocks ,γουστάρει να διδάσκει αυτό το μάθημα και βγαίνει προς τα έξω. Ακόμα και να μην θέλετε να το πάρετε  γιατί δύσκολα γράφεις βαθμό κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και παρακολουθήσετε το μέρος που διδάσκει ο Ρέκανος. Αν τελικά θέλετε να το δηλώσετε, προτείνω να δηλώσετε και τα εφαρμοσμένα μαθηματικά 2 γιατί εκεί περιέχεται το μαθηματικό κομμάτι της ακουστικής.


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: Don on September 12, 2022, 01:41:56 am
Αυτό το μάθημα θα είναι πάντα μες στην καρδιά μου. Μου προσέφερε τόσα πολλά σκεπτικά, τόσες πολλές ιδέες και ακαδημαϊκά αλλά και γενικά, που με άλλαξε. Αλλά, δυστυχώς δε θα λειτουργήσει έτσι για όλους.

Το μάθημα πραγματεύεται αυστηρή μαθηματική ανάλυση φαινομένων σε φυσικά μέσα, όπως ταλαντώσεις, ρευστά, διάδοση ακουστικού κύματος στο χώρο, υποβρύχια ακουστική κλπ. Υπό μία έννοια, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και Φυσική ΙΙ, καθώς όπως στη Φυσική ουσιαστικά αποδείξαμε απ'την αρχή με αυστηρή ανάλυση τη φυσική της Γ' Λυκείου, εδώ συνεχίζουμε με πάνω κάτω ό,τι έμεινε. Ωστόσο, το μάθημα πιο πολύ πνευματικός διάδοχος είναι, παρά επίσημη συνέχεια, και αυτό γιατί τα φαινόμενα αναλύονται με, όπως μπορείτε να μαντέψετε, αυστηρά μαθηματικά. Η παράδοση είναι εξαιρετική, όπως γράφτηκε στη προηγούμενη απάντηση, Ρέκανος Rocks, είναι στο στοιχείο του και διδάσκει με τέτοιο ενδιαφέρον, που αποκλείεται να μη σου μείνει κάτι στο τέλος. Και φυσικά, είναι πρόθυμος να πιάσει κουβέντα για τα πάντα, αν τελειώσει νωρίς το μάθημα. Δεδομένου και ότι το μάθημα επιλέγουν να το παρακολουθήσουν λίγοι, και ακόμα λιγότεροι να το δηλώσουν, όπως έχει ξαναγραφτεί σε άλλες απαντήσεις, το κλίμα είναι εξαιρετικό, φροντιστηριακού επιπέδου με άνεση.

Το καλύτερο σημείο του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τα μαθηματικά. Παρ'όλο που παρακολούθησα ταυτόχρονα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ΙΙ, έμαθα πολύ καλύτερα τα μαθηματικά τους στην Ακουστική, σε σημείο να πηγαίνω άνετος στα Εφαρμοσμένα γιατί τα ήξερα απ'την Ακουστική. Βέβαια, για κάποιον που ήδη έχει ένα ισχυρό μαθηματικό υπόβαθρο, θα διαπιστώσει ότι δεν ανακαλύπτει και τον τροχό. Αλλά πραγματικά, τα σκεπτικά, πώς συνδυάζεις σωστά την όποια φυσική του προβλήματος για να εξάγεις λύση, πώς χρησιμοποιείς κατάλληλα τις ιδιότητες των μαθηματικών για να καταλήξεις στο σωστό συμπέρασμα κλπ, όλα είναι εξαιρετικά και σε κάνουν να σκέφτεσαι με άλλο τρόπο, σε συνδυασμό με τη διδασκαλία φυσικά. Για τηλεπάδες προτείνεται οπωσδήποτε για το μαθηματικό υπόβαθρο, θα χρειαστεί στον τομέα γενικότερα.

Το μόνο αρνητικό όπως έχει ξαναγραφτεί παλιότερα είναι η εξέταση του μαθήματος. Υπάρχουν ελάχιστες, αν όχι καθόλου, ασκήσεις, και συνήθως απαιτείται να λυθεί κάποια διαφορική εξίσωση σε γεωμετρίες ή καταστάσεις που μελετήθηκαν θεωρητικά μόνο στο μάθημα. Το οποίο από μόνο του είναι αρκετό για να αποξενώσει τον κόσμο απ'το να επιλέξει το συγκεκριμένο μάθημα, καθώς πηγαίνεις στα τυφλά για την εξέταση ουσιαστικά. Και βαθμολογικά η ανταμοιβή εξαρτάται, έχω ακούσει περιπτώσεις γνωστών που ζορίστηκαν να περάσουν, και άλλες περιπτώσεις που πέρασαν με βαθμό.

Ωστόσο, αξίζουν 100% οι παρακολουθήσεις. Ακόμα κι αν δεν πάρετε το μάθημα, παρακολουθήστε τις διαλέξεις, θεωρώ ότι θα κάνετε χάρη στον εαυτό σας. Το μάθημα απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που γουστάρουν κάτι πιο εξειδικευμένο, αλλά το αντικείμενο είναι φοβερό. Αντικειμενικά το προτείνω με επιφύλαξη, αλλά υποκειμενικά αυτά που πήρα απ'το μάθημα, τα σκεπτικά και τις φιλοσοφίες, δε θα μου τα πάρει ποτέ κανείς. Και θεωρώ ότι αξίζει να τα αποκομίσετε και εσείς.

UPDATE: Το μάθημα πλέον το έχει ο Αντωνόπουλος, ό,τι έγραψα δεν ισχύει πια :'(


Title: Re: [Ακουστική] Να επιλέξω το μάθημα?
Post by: tzortzis on February 17, 2024, 03:15:07 am
Κανεις που πηρε το μαθημα μονο με τον κ.Αντωνοπουλο εχει γνωμη να προσθεσει; :-\