THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Κατασκευές και η... Ηλεκτρολογία στην πράξη. => Topic started by: tolis_1 on April 15, 2019, 20:17:59 pm



Title: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: tolis_1 on April 15, 2019, 20:17:59 pm
Μπορεί κάποιος συνάδελφος με γνώση στο αντικείμενο να με ενημερώσει για την επικινδυνότητα από  κεραία κινητής τηλεφωνίας?
Μου ζητήθηκε πρόσφατα συγκατάθεση για την τοποθέτηση σε ταράτσα οικογενοιακού ακινήτου


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: The Web on April 15, 2019, 21:56:45 pm
Αν εννοείς επικινδυνότητα για τα άτομα (ενδεχομένως εσένα ή συγγενείς) που διαμένουν μέσα στο ακίνητο, δεν υπάρχει. Οι κεραίες δεν εκπέμπουν κατά κατω, αλλά σε μια γωνία 45-60 μοίρες και η ισχύς τους κατευθυνεται κατά βάση στον ορίζοντα (συγγνώμη για την ορολογία... ενεργειακού που χρησιμοποιώ) Σε γενικές γραμμές κατάλληλη είναι μια κεραια που βρίσκεται στο ψηλότερο κτίριο σε σχεση με τα γειτονικά και αν είναι δυνατόν να μην έχει πολύ κοντά (<50μετρα) άλλα κτίρια. Για παράδειγμα οι κεραίες που δίνουν σήμα μέσα στο Πανεπιστήμιο, του Κοσμοτε είναι στον πύργο του ΟΤΕ μέσα στην έκθεση , ενώ για τις αλλες δύο εταιρίες είναι στην ταράτσα του ξενοδοχείου ABC στην Εθνικής Αμύνης. Κάπως έτσι πρέπει να μπαίνουν , δηλαδή με ανοιχτωσιά μπροστά και χωρίς κτίρια που να τους "κλεινουν" το οπτικό πεδίο, και οπωσδήποτε στην ταράτσα ενός ψηλού κτιρίου.

Πριν πεις ναι ή όχι, μελέτησε το site του Δημόκριτου www.eeae.gr (http://www.eeae.gr) , στην ενότητα των μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών. Ο Δημόκριτος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κοινού για τις κεραιες σε όλη την ελληνική επικράτεια, τώρα πώς και αν προλαβαίνει να κάνει ελέγχους σε ολες τις κεραίες απο το Σουφλι έως την Κρήτη και από την Κερκυρα ως τη Ρόδο, μόνο αυτοί που εργάζονται εκεί μέσα ξερουν. Παντως είναι ο μόνος φορέας που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κοινού , οι υπόλοιποι φορείς (περιφέρεια, εθνική επιτροπή τηλεπικοινωνιών , πολεοδομία , δήμος...) έχουν τυπικό ρόλο.

Επίσης έχει σημασία και το μέρος , αν η κεραία είναι σε χωριό ή κωμοπολη , συνήθως μπαίνει σε κάποιο ύψωμα (π.χ. βουνό) εξω από το χωριό , οπότε όλοι σχεδόν οι κάτοικοι βρισκονται σε απόσταση ασφαλείας. Αντιθέτως στα μεγάλα αστικά κέντρα πρέπει να υπάρχουν πολλές , γιατί το πεδίο εξασθενεί επειδή γειώνεται από τον οπλισμό (σίδερο) που υπάρχει μέσα στο μπετόν των οικοδομών , και από αυτό και μόνο το γεγονός κάποιοι κάτοικοι "αδικούνται" αφού δέχονται ακτινοβολία είτε χρησιμοποιούν είτε δεν χρησιμοποιούν το κινητό τους.

Πολύ καλός γνώστης των κεραιών από τους καθηγητές της σχολής μας , είναι ο κ. Ξένος (έχω ακούσει, δεν τον είχα σε μάθημα)


Title: Απ: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: Karaμazoβ on April 16, 2019, 01:45:37 am
(κι εμείς που τον είχαμε τον Ξένο σε βασικά μαθήματα δε τον πολυειδαμε)


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: Katarameno on April 16, 2019, 11:15:30 am
Τον κ. Ξένο τον είχαμε και εμείς  :D

Εγώ πάντως δε θα δινα συγκατάθεση με τίποτα.

Οι εταιρίες όταν θέλουν το δικό τους σου ζητάνε απλά μια συγκατάθεση για να απαλλαγούν από τις ευθύνες τους, αφού ότι και να πάθεις απ' την ακτινοβολία θα έχεις  δώσει τη συγκατάθεση σου...
(κοινώς και καρκίνο να πάθεις (χτύπα ξύλο) δε μπορείς να διεκδικήσεις τίποτα).

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: The Web on April 16, 2019, 11:58:06 am

Οχι, Καταραμένο, δεν εννοεί αυτό. Οι εταιρίες δεν βάζουν τις κεραίες (λέγονται σταθμοι βάσης) στην ταράτσα σου τζάμπα. Παίρνεις ένα πάρα πολύ καλό ενοίκιο... ο φίλος μας εννοεί ότι υπάρχει ενα ακίνητο στο οποίο έχει μερίδιο στην ιδιοκτησία (μαζί με άλλους συγγενείς) και στο οποίο εχει ενδιαφερθεί εταιρία για να βάλει κεραία επάνω. Και όταν ένα ακίνητο είναι εξ αδιαιρέτου, για να προχωρήσει μια ενοικίαση πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες.


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: tolis_1 on April 16, 2019, 16:34:33 pm
Πχ αν τοποθετηθει κεραια σε διπλανο κτηριο, στο ιδιο υψος με οικια, υπαρχει καποια αποσταση ασφαλειας για την εκπεμπουσα ακτιβολια?


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: Katarameno on April 17, 2019, 10:14:07 am
Οι εταιρίες έχουν ένα μόνο θεό. Το κέρδος. Άρα αποκλείεται να είναι καλό το ενοίκιο. Μόνο κερδισμένες βγαίνουν, ποτέ χαμένες. Το 'καλό' ενοίκιο άρα δεν είναι καθόλου καλό. Κλασσικά τσιγκούνηδες
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: The Web on April 17, 2019, 10:59:25 am
Οι εταιρίες έχουν ένα μόνο θεό. Το κέρδος. Άρα αποκλείεται να είναι καλό το ενοίκιο. Μόνο κερδισμένες βγαίνουν, ποτέ χαμένες. Το 'καλό' ενοίκιο άρα δεν είναι καθόλου καλό. Κλασσικά τσιγκούνηδες.

Μπορώ να σου απαντήσω με νούμερα ότι τα ενοίκια είναι εξαιρετικά και (τουλάχιστον για ιδιόκτητα ακίνητα) λύνεις δια παντώς το οικονομικό σου πρόβλημα. Είμαστε όμως εκτός θέματος - εκτός του ερωτήματος του tolis.

Επίσης θα το πω, γιατι το σκεπτόμουν και χτες, δεν μου αρέσει καθόλου που οι συνάδερφοι τηλεπικοινωνιακοι δεν συμμετέχουν σε αυτήν τη συζήτηση - που είναι πάνω στο αντικείμενο εργασίας τους. Συζητάει ένας ενεργειακός με έναν άλλον που έχει άποψη για ο,τι θέμα κυκλοφορει και δεν συμμετέχει κάποιος τηλεπικοινωνιακός που έχει μάθει πολύ περισσότερα από εμένα. Και είναι ένα ζήτημα - οι σταθμοι βάσης εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος των πόλεων - που αγχώνει πολύ κόσμο. Είναι πολύ πιθανό ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός να δουλέψει πάνω σε αυτά  ή να ερωτηθεί από κάποιον σε ιδιωτική συζήτηση. Κάτι πρεπει να πεις...




Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: Just Me on April 17, 2019, 12:05:19 pm
Κεραίες κινητής τηλεφωνίας (Η κρίση σας βρίσκεται σε αναμονή)

https://www.youtube.com/watch?v=OtgnSsvLI7o


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: Fantine on April 17, 2019, 18:54:45 pm
Όπως εξηθηκε πολύ καλά, οι κάτοικοι του κτιρίου στο οποίο τοποθετείται η κεραία δεν δέχονται παρά  ελάχιστη ακτινοβολία. Οι γείτονες ίσως να κινδυνεύουν. Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας έχουν να κάνουν με την ισχύ που δέχεσαι και αυτο μπορείς να το μετρήσεις με ειδικά όργανα. Τέτοια έχουμε και στο τμήμα, μας είχε μιλήσει σχετικά ο κ. Κανταρτζης. Αν έχεις τη μέτρηση μετά την συγκρίνεις με τις επικρατέστερες οριακές τιμες που υπάρχουν στη βιβλιογραφία και ετσι βλέπεις αν είναι πάνω ή κάτω από το οριο επικινδυνότητας. Παρόλα αυτα υπάρχουν άτομα πιο ευαίσθητα που μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα  (πχ πονοκεφάλους) ακόμα κι αν η ακτινοβια είναι στα επιτρεπτες τιμες


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: christina_ on April 17, 2019, 23:50:59 pm
Μιας και είμαστε στο θέμα, παιδικός σταθμός και στα 60 μέτρα πυλώνας. Γνώμες;


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: The Web on April 18, 2019, 01:43:42 am
Για αυτό το θέμα μας  είχε πει ο κ. Λαμπρίδης στα ΣΗΕ. Οι γραμμές υψηλής τάσης έχουν ισχυρό πεδίο ακριβώς κάτω από την όδευσή τους. Ακόμη και 2 μέτρα πιο πέρα, είναι χιλιαδες φορές μικρότερο. Ο πυλώνας σαν πυλώνας δεν διαρρέεται (προφανώς) από ρεύμα, τους αγωγούς στηρίζει. Οπότε αντικειμενικά πρόβλημα έχεις αν περνάν γραμμές υψηλές τάσεις πανω από το σπίτι σου, πανω από το χωράφι που καλλιεργείς κτλ. Σύμφωνα με αυτό που μας ειπε ο κ. Λαμπριδης , ο παιδικός σταθμός δεν είναι επιβαρυμενος. Πάντως επειδή μιλαμε για μικρά παιδιά, μπορούν να κάνουν οι γονείς μια αίτηση προς το τμήμα μας , να πάει κάποιος μεταπτυχιακός να μετρήσει την ισχύ του πεδίου σε αυτόν τον παιδικό σταθμό. Με ένα φορητό οργανο που μοιάζει λίγο με πολύμετρο μετριέται η ισχύς του πεδίου - έχει ο Κανταρτζής και αρκετοί άλλοι σίγουρα, τέτοιο όργανο.

Edit : όποιος θέλει να διαβάσει  γι αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα δηλ. το πεδίο που δημιουργούν οι ηλεκτροφοροι αγωγοι του δικτύου μεταφοράς και διανομης και οι πιθανές βιολογικές επιδράσεις , ας κάνει εγγραφή στο μάθημα Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας 2 στο ethmmy και μετά     Υλικό μαθήματος --> Παρουσιάσεις από το μάθημα -->  Μάθημα 10 , 4/12/2018 όπου υπάρχει σχετική παρουσίαση , σημειώσεις , χρήσιμα άρθρα κτλ.


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: tolis_1 on April 22, 2019, 18:46:55 pm
Εγω θυμαμαι να λεει ο λαμπριδης οτι πιο επικυνδινες ειναι οι υπογιες παροχες παρα οι εναεριες


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: TrueForce on May 31, 2019, 15:18:12 pm
Εγω θυμαμαι να λεει ο λαμπριδης οτι πιο επικυνδινες ειναι οι υπογιες παροχες παρα οι εναεριες
Μας το είχε και πει μας κάποιος, νομίζω αυτός που έκανε την ΕΕΤ 1. Είχε πει πως σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει περισσότερο ρόλο η απόσταση παρά το υλικό. Δηλαδή, εκτός κι αν έχεις καμιά ηλεκτρομαγνητική θωράκιση ανάμεσα σε σένα και τον αγωγό, είναι καλύτερα να μην υπάρχει κάτι ανάμεσά σας τίποτα(αέρας) και αυτός να βρίσκεται μακριά, παρά να σας χωρίζει το χώμα και να βρίσκεστε κοντά.


Title: Re: Εικινδυνότητα Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας
Post by: dpa on June 07, 2019, 14:39:24 pm
https://www.youtube.com/watch?v=Yimh1-jccu8

https://aktinobolia.wordpress.com/