THMMY.gr

Μαθήματα Ενεργειακού Κύκλου => Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ => Topic started by: Escobar on October 04, 2017, 10:57:17 am



Title: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Escobar on October 04, 2017, 10:57:17 am
Στο τόπικ αυτό, θα συγκεντρώνονται οι ερωτήσεις που γίνονται στην προφορική εξέταση. Διατηρήστε το καθαρό ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση από όλους.



Σημείωση: Πολλές από τις ερωτήσεις έχουν απαντηθεί σε τόπικ προηγούμενων ετών. Πριν ρωτήσετε, κάντε κλικ στο αντίστοιχο quote με την ερώτηση που θέλετε απάντηση και τσεκάρετε το παλιό τόπικ, ώστε να μην ανακυκλώνονται συνέχεια οι ίδιες απορίες.




Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Escobar on October 04, 2017, 11:45:24 am
εγω που ρωτησα εναν παλιο μου ειπε πιο πολυ ασχολειται με την εργασια, συγκεκριμενα τον ρωτησε πως υπολογισε τον πυκνωτη τις απωλειες των αντιστροφεων και γενικα πανω στην εργασια. Τωρα στην θεωρια τον ρωτησε για τους μετατροπεις dc-dc πλεονεκτηματα μειονεκτηματα και κατι αλλες ερωτησεις σχετικα απλες.
Αλλα γενικα μου ειπε οτι ειναι πιο χαλαρος απο ισχυος Ι. Παντως απο τι καταλαβα οσο πιο καλη εργασια εχεις κανει τοσο μεγαλυτερες πιθανοτητες εχεις να περασεις εκτος αν
εχεις βρεις τα λαθη σου πριν εξεταστεις.
Παντως αν θελει να κοψει μπορει να ρωτησει πραγματα που οσο και να εχεις διαβασει δεν προκειται να απαντησεις.Πιστευω ειναι στην κριση του, και στον ποσο καλα θα εχει περασει τη καθαρα δευτερα  :P :P :P
Ξερει κανεις γιατι για να βρουμε την συχνοτητα μεταβασης παιρνουμε τον τυπο Ps=(1/2)Vd*Id*fs*(ton+toff)

Καλημέρα

Πράγματι το κλίμα είναι αρκετά χαλαρό.Μερικές ερωτήσεις που θυμάμαι από χθές

1)Μας έδωσε την συνδεσμολογία του αντιστροφέα μισής γέφυρας να την αναγνωρίσουμε και να πούμε τι θα έπρεπε να αλλάξει για να γίνει πλήρους γέφυρας.Να πούμε πως με τι ισούται η έξοδος σε κάθε συνδεσμολογία (ma*Vd/2 και ma*Vd)

2)Το ρεύμα εισόδου από την dc πλευρά του αντιστροφέα από ποιους όρους αποτελείται (ένας DC, ένας στα 2*f1=100 Hz, και στην συχνότητα μετάβασης και τις πολλαπλασιές της) 

3)Διαφορές διπολικής και μονοπολικής διαμόρφωσης.Γιατί εφόσον είναι τόσο καλή η μονοπολική δεν χρησιμοποιείται πάντα;(το σύστημα ελέγχου είναι πιο πολύπλοκο)

4)Αν αλλάζαμε τον ανύψωσης και στην θέση του βάζαμε έναν μικτό θα λειτουργούσε η διάταξη;(θα λειτουργούσε αλλά θα έπρεπε να προσέψουμε ότι η πολικότητα στην έξοδο αντιστρέφεται οπότε αν το ρεύμα είναι θετικό από τους Τα- και Τβ- διακόπτες δεν θα μπορούσε να περάσει το Ι εφόσον αυτοί επιτρέπουν τη ροή του ρεύματος όταν αυτό πηγαίνει προς το βέλος και θα έρεε μόνο μέσω των διόδων Da- και Dβ-.Καλύτερα να το κάνετε στο PSIM και να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει)

5)Στον υποβιβασμού ρώτησε για το οριακό ρεύμα που μετά από αυτό έχουμε ασυνεχή αγωγή (το 1 Α που είχαμε στην εργασία).

Έκανε ακόμα 1-2 ερωτήσεις αλλά δεν τις θυμάμαι.Καλή επιτυχία την τρίτη!!

Λοιπόν, ο Δημουλιάς εξετάζει κυρίως πάνω στην εργασία....Θα φανεί απίστευτο, αλλά όχι μόνο τις έχει διαβάσει, αλλά τις έχει κάνει φύλλο κ φτερό! Λεπτομέρειες σε τύπους, αν έβαλες μέση τιμή ή rms, αν έβαλες ρεύμα εισόδου ή εξόδου, επίσης λεπτομέρειες σε σχήματα, γιατί σου βγήκε έτσι στο Psim;θα έπρεπε να δείχνει 120V το σχήμα κ σενα δείχνει 125V!, καθώς επίσης και λεπτομέρειες στα σχόλια!!! Γενικά δηλαδή μεγαλύτερη προσοχή στην εργασία, να ξέρετε τι κάνατε και γιατί το κάνατε και αν έχετε βρει και από πριν τα λάθη σας ακόμα καλύτερα.

Ο βαθμός βγαίνει 50-50 από το βαθμό που έβαλε στην εργασία και το βαθμό της εξέτασης. Τα μόνα εκτός εργασίας που μας ρώτησε εμάς ήταν για τον μετατροπέα Cuk και για την πλήρη γέφυρα(μονοπολική- διπολική διαφορές). Γενικά το κλίμα χαλαρό, χαρούμενος φάνηκε και με διάθεση να βάλει βαθμούς.

Καλή επιτυχία!


αν κ λιγο αργα....για τους μελοντικους:
triac δεν εξέτασε,
ρωτησε υποβιβασμο....πως δουλευει....διαταξη κυματομορφες.
dc-dc πληρους γεφυρας(σχημα, τι αλλαζει με φορτιο)
κ γενικα πραγματαμεσα απο το βιβλιο....
τριγωνικη vs πρυονωτη... γιατι την μια ή την αλλη
αυτα


Λοιπόν ρώτησε (σε μας και άλλα που άκουσα):
1)Σε DC-DC μετατροπέα πληρους γέφυρας με PWM μονοπολική διαμόρφωση την τάση εξόδου και μετά το ρεύμα εξόδου με φορτίο έναν dc κινητήρα.Γιατί οι μεταβολές του ρεύματος είναι γραμμικές;
2)Σε dc-ac με τετραγωνικη διαμορφωση πως θα ειναι η ταση εξοδου και γιατι;
3)Πλεονεκτηματα-μειονεκτηματα τετραγωνικης διαμορφωσης και PWM σε γραμμικη περιοχη.
Πως μπορω να συνδυασω την τετραγωνικη με κατι αλλο ωστε να ελεγχω και το πλατος της τασης εξοδου (αυτο με τις αιχμες και τν εισαγωγη κενου χρονου πρεπει να ηθελε εκει)
4)Σε DC-AC μισής γέφυρας πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα σε σχέση με πλήρους γέφυρας.
5)Στην εργασία μπορούμε ν αντικαταστήσουμε τον μικτό με πλήρους γέφυρας;(ακόμα κι αν κανουμε υπερδιαμόρφωσή;)
6)Σε μετατροπέα υποβιβασμού το ρεύμα του διακόπτη.


Σημερινά:

1. Σε αντιστροφέα πλήρους γέφυρας με φορτίο RL να σχεδιάσεις και να εξηγήσεις το ρεύμα εξόδου. Η απάντηση είναι ότι είναι ημίτονο, με κυμάτωση και καθυστέρηση φάσης ως προς την τάση εξόδου, λόγω του επαγωγικού φορτίου. Στη συμπληρωματική ερώτηση, "από τι προκαλείται η κυμάτωση;", η απάντηση είναι από την fs. Όσο μεγαλύτερη fs, τόσο μικρότερη κυμάτωση.

2. Σε αντιστροφέα με τετραγωνική κυματομορφή, με φορτίο RL, να σχεδιάσουμε και να εξηγήσουμε το ρεύμα εξόδου.
Απάντηση: Από τις σχέσεις v0=vL+vR και vL=L* diL/dt, προκύπτει μία διαφορική εξίσωση πρώτου βαθμού, της οποίας η λύση είναι iL=v0/L*[1-exp^(-Rt/L)]. Γενικά η ερώτηση είναι ίδια με το πρόβλημα 1 ή 2 των λυμένων ασκήσεων που έχει στο ethmmy.

3. Από τα ισοδύναμα στη σελίδα 230, μας έδειξε (το είχε εκτυπωμένο), το ισοδύναμο του μετατροπέα ανύψωσης. και μας ζήτησε την τάση του διακόπτη. Αυτή είναι ίση με 0, όσο ο διακόπτης είναι κλειστός, και ίση με την τάση εξόδου όταν είναι ανοιχτός. Μας έδινε και τις Id,V0,fs,vcontrol,vtri του ισοδύναμου, και ζητούσε μέση τιμή της τάσης του διακόπτη. Αυτή είναι VT=D*V0.

4. Απώλειες μετάβασης. Ο τύπος υπάρχει στη σελίδα 43 του βιβλίου. Θέλει να του εξηγήσεις και πώς βγαίνει.

Αυτά.

Θέματα φρέσκα φρέσκα!!!
1) Κάντε το ρεύμα πηνίου σε έναν dc-dc υποβιβασμού
2) Κάντε το ρεύμα πηνίου στην οριακή συνθήκη ασυνεχούς λειτουργίας
3) Για το τελευταίο ρεύμα, ποιο το Iεξόδου αν έχουμε πάρα πολύ καλή εξομάλυνση?
4) Έστω dc-dc πλήρους γέφυρας. Κατασκευάστε και περιγράψτε το ρεύμα εξόδου αν έχουμε φορτίο έναν κινητήρα La, ea.
5) Για απόδοση n=0.98 ποια πρέπει να είναι η συχνότητα μετάβασης του dc-dc
6) Τι χρησιμοποιήσαμε στην εργασία στον 2ο μετατροπέα? Γιατί? Θα μπορούσαμε να βάλουμε Cuk στην θέση του? Γιατί? Που πλεονεκτεί ο Cuk έναντι του μικτού?


Ερωτησεις απο σημερινη εξεταση:

1)Ρευμα στην εξοδο dc ανυψωσης ,και γιατι το ρευμα στο πηνιο μειωνεται αφου ο διακοπτης ανοιξει?

2)Ρευμα στην εξοδο dc-ac μετατροπεα που εχει στην εξοδου του εναν κινητηρα (μια αυτεπαγωγη μαζι με μια ταση).Γιατι το ρευμα στην εξοδο ειναι ενα "σγουρο" ημιτονο,απο τι προκαλειται δλδ?Πως μπορω να μειωσω αυτην την "σγουραδα"?

3)Φιλτρο στην εισοδο του παραπανω ερωτηματος (μια L σε σειρα και μετα ενας πυκνωτης παραλληλα στον μετατροπεα).Πως ειναι το ρευμα στην εισοδο πριν το πηνιο.

4)Ανυψωσης παλι.Αν εχω μεταβλητο φορτιο στην εξοδο του ανυψωσης και θελω να κραταω σταθερη παντα την ταση εξοδου του,τι ελεγχο πρεπει να κανω και τι πρεπει να αλλαξω,αλλα δεν πρεπει να επεμβω στα στοιχεια του κυκλωματος.Επρεπε να λαβεις υποψιν σου και το ενδεχομενο να εχεις ασυνεχη λειτουργια και να πεις τι πρεπει να κανεις.

5)Μπορω να αντικαταστησω τον μετατροπεα Α στην εργασια με μια πληρη γεφυρα?

6)Σεναν μετατροπεα πληρους γεφυρας,το D των διακοπτων ειναι ιδιο για ολους τους διακοπτες?Μενει σταθερο η αλλαζει?Εννοουσε για ac μετατροπεα που κανεις ελεγχο με ενα vtrig και ενα ημιτονο.(οχι δεν ειναι σταθερο το d και αλλαζει συνεχως)

Φρέσκο πράγμα

1) DC-AC με μονοπολική διαμόρφωση και υπερδιαμόρφωση.Ζητούσε μορφή Ucontrol,Vtri και μετά ρωτούσε πως δουλεύουν οι διακόπτες
2)DC-DC πλήρους γέφυρας με μονοπολική διαμόρφωση συνδεδεμένο με dc κινητήρα,ρωτούσε πως επιτυγχάνω πέδηση στον κινητήρα
3)DC-AC με επαγωγικό κινητήρα και μονοπολική διαμόρφωση να σχεδιάσουμε το ρεύμα του πηνίου στην έξοδο.
4)DC-AC με φορτίο μια αντίσταση μόνο και μονοπολική διαμόρφωση ζητούσε να σχεδιάσουμε το ρεύμα της αντίστασης
5)DC-AC με επαγωγικό κινητήρα και μονοπολική διαμόρφωση,έβαζε ένα πηνίο στην είσοδο το οποίο έκοβε μόνο τις υψίσυχνες αρμονικές και ζητούσε την κυματομορφή του ρεύματος.Τέλος ρωτούσε το ίδιο για τριφασικό
6)Μας ρώτησε και για τον μετατροπέα Α,αναφέρθηκε και παραπάνω νομίζω

Γενικά ζόρικη εξέταση μου φάνηκε και ρώτησε πάρα πολλά.Σε κάποια φάση αναφέρθηκαν οι υποαρμόνικές της θεμελιώδους και άρχισε να ρωτάει τι είναι(για ψάρωμα,δεν έπαιξε ρόλο στην βαθμολογία)

Μου είπε ένα παιδί που έδωσε σήμερα ότι ρώτησε πώς μπορώ να αντιστρέψω την πολικότητα σε έναν DC-DC πλήρους γέφυρας....

Άλλη μια ήταν πώς είναι η κυματομορφή του ρεύματος εξόδου σε ένα αντιστροφέα με καθαρά ωμικό φορτίο...

Για τους νυχτερινούς περιπατητές στις βρώμικες στοές των ηλεκτρονικών ισχύος μερικές ερωτήσεις που θυμάμαι από σήμερα:

1) DC - DC πλήρους γέφυρας, φορτίο DC κινητήρας (αυτεπαγωγή + DC πηγή), μονοπολική διαμόρφωση.
Ζητούσε ρεύμα στο φορτίο (μορφή). Αυξομειώνεται το ρεύμα γραμμικά; (δεν καμπυλώνει δηλαδή).
Το στιγμιαίο ρεύμα είναι πάντα θετικό ή μπορεί να εναλλάσσεται;

Απάντηση: Τριγωνική κυμάτωση γύρω από μια μέση τιμή. Ναι γιατί η τάση του πηνίου είναι κατά ίσα διαστήματα διαδοχικά θετική και αρνητική ΣΤΑΘΕΡΗ, iL(t)=ολοκλήρωμα(vL(t)) + c.
Μπορεί να είναι αρνητικό και κατά μέση τιμή και στιγμιαία γιατί ο μετατροπέας είναι 4 τεταρτημορίων άρα επιτρέπει ροή ρεύματος προς την αντίθετη φορά.

2)Σε όμοια διάταξη με διπολική διαμόρφωση πως είναι το ρεύμα; Σε ποια από τις 2 περιπτώσεις διαμόρφωσης έχει μεγαλύτερη κυμάτωση;

Απάντηση: Σελ 224 Mohan. Στην διπολική, από τον τύπο ΔΙL=Εμβαδό τάσης πηνίου/L, με μεγαλύτερο εμβαδό στην διπολική διαμόρφωση.

3) DC - AC, αντιστροφέας με φορτίο ΑC κινητήρα. Πώς είναι το ρεύμα; Πώς μειώνεται η κυμάτωση του;

Απάντηση: 1η αρμονική ημιτονοειδής, έπεται της 1ης αρμονικής της τάσης εξόδου. Έχει και μια κυμάτωση, δεν θέλει πολλά λόγια για αυτή.
Η προσθήκη φίλτρου δεν είναι δεκτή απάντηση. Η κυμάτωση μειώνεται με αυξηση της fs. Πιο υψίσυχνες αρμονικές ρεύματος φιλτρλαρονται πιο έυκολα απο την αυτεπαγωγή του φορτίου που δρα σαν φίλτρο για το ρεύμα.

4) Ίδια διάταξη. Πως μπορούμε να πάρουμε AC τάση εξόδου με 1η αρμονική μια τριγωνική κυματομορφή και όχι ημιτονο.

Απάντηση: Με vcontrol τριγωνική κυματομορφή.

ρώτησε και κάνα 1- 2 πράγματα ακόμα αλλά δεν τα θυμάμαι.

Good luck.

Για τις επόμενες χρονιές,η μόνη ερώτηση που μας έκανε και δεν υπάρχει στα προηγούμενα σχόλια:
Μας έδινε τριφασικό μετατροπέα DC-AC και μας ζητούσε τη μορφή των φασικών τάσεων. Μέτα έβαζε φορτίο σε αστέρα και ρωτούσε εαν θα έχουμε dc συνιδστώσα στην τάση του φορτίου και γιατί.

1)σχεδιαστε μια πληρη γεφυρα με ωμικο-επαγωγικο φορτιο πως θα ειναι το ρευμα του φορτιου για για τετραγωνικη διαμορφωση?
2)για την παραπανω διαταξη με διπολικη διαμορφωση κ λειτουργια αντιστροφεα ποια η ταση κ το ρευμα εξοδου
3)σχεδιαστε μετατροπεα ανυψωσης-ποιο το ρευμα του πηνιου για οριακη λειτουργια-ποιο το ρευμα εξοδου και γιατι εχει τετοια μορφη?
4)πως βγαζουμε απωλειες μεταβασης διακοπτων


αυτα θυμαμαι

1. Ζήτησε να σχεδιασουμε αντιστροφέα μισής γέφυρας με RL φορτίο και ρώτησε πως πάει το ρεύμα.
2. Ποια είναι η τιμή της πρώτης αρμονικής της τάσης εξόδου στην παραπάνω γέφυρα. (Ήθελε τον τύπο και πως βγαίνει.)
3. Πώς είναι το ρεύμα εξόδου;
4. Επειτα ζήτησε να σχεδιάσουμε μικτο μετατροπέα dc-dc και να σχεδιασουμε το ρεύμα στο διακόπτη.
5. Τις απώλειες ισχύος στο διακόπτη. (τύπο και πως βγαίνουν)

1. στο μικτο μετατροπεα, το ρευμα του διακοπτη σε οριακα συνεχη αγωγη και γαιτι ειναι γραμμικο
2. στο μικτο, απωλειες μεταβασης στην οριακα συνεχη παλι, αναλυτικα ποιο ακριβως V, ποιο ακριβως  Ι μπαινει στους τυπους
3. στο μικτο, συνεχη αγωγη το ρευμα του πυκνωτη
4. στον ανυψωσης, σχεδιαση ρευματος εξοδου

Σε υποβιβασμού τάσης ρώτησε αν ξέρουμε τα D,L.C,T,Vd να βγάλουμε ποιο είναι το ρεύμα πηνίου κατά στο όριο συνεχούς-ασυνεχούς και έπειτα την μέση τιμή του ρεύματος του πηνίου.
Μετά κατά την συνεχή φόρτιση να βγάλουμε ποια είναι η κυμάτωση της τάσης εξόδου.
Και τέλος τις απώλειες του διακόπτη.

Σε έναν inverter πλήρους γέφυρας και διπολική διαμόρφωση με ωμικό-επαγωγικό φορτίο να σχεδιάσουμε το ρεύμα εξόδου και γιατί προκύπτει έτσι.
Σε έναν DC-DC πλήρους γέφυρας και διπολική διαμόρφωση να υπολογίσουμε το D του διακόπτη ΤΑ+.
Σε έναν DC-DC πλήρους γέφυρας και μονοπολική διαμόρφωση πως μπορούμε να αλλάξουμε την πολικότητα της τάσης εξόδου.
Σε ποιο είδος διαμόρφωσης χρησιμοποιούμε αιχμές και γιατί και να σχεδιάσουμε την τάση εξόδου όταν εισάγουμε π.χ.3 αιχμές.
Τέλος, σε έναν DC-DC ανύψωσης τάσης να βρούμε τις απώλειες μετάβασης και αγωγής του διακόπτη στην περίπτωση ασυνεχούς αγωγής του ρεύματος.


Εξεταση στον Βασιλειου. Πολυ χαλαρος, μας ρωτησε 8-9 ερωτησεις κλιμακουμενης δυσκλίας.

- μας εδινε ταση εισοδου 100V και ηθελε εξοδο απο 80 εως 120V. Επρεπε να σχεδιασουμε ποια διαταξη μπορει να το υλοποιησει αυτο (μικτος)
- για την πανω διαταξη, ζητουσε τα ρευματα παντου (διακοπτη, διοδο, φορτιο, πυκνωτη, πηνιο)
- εβαλε ενα βαττομετρο στην εισοδο και ζητουσε τι θα δειξει με δεδομενα D=0.5, Vd=100V, R=10Ω
- ρωτησε πως μπορουμε να πετυχουμε γαλβανικη απομονωση φορτιου με παροχη, και ταυτοχρονα αντιστροφη της τασης (ελα ντε)
- εδινε μια κυματομορφη τασης εξοδου και επρεπε να σχεδιασουμε ποια διαταξη την υλοποιει (ηταν dc-dc μισης γεφυρας)
- ηθελε να του δειξουμε την πορεια του ρευματος, και ποιοι διακοπτες αγουν και ποτε
- στην ιδια διαταξη να σχεδιασουμε ρευμα, αν για φορτιο εχω R-L
- ρωτησε σε ποσα τεταρτημορια δουλευει η διαταξη (σε 4)
- εδινε μια κυματομορφη με σκαλοπατακια και ηθελε επισης να σχεδιασουμε απο ποια διαταξη προκυπτει (3φ dc-ac)
- και να βρουμε το ρευμα αν στο φορτιο εχουμε μονο L

χθες
1.dc-dc ανύψωσης να σχεδιάσεις κυμάτωση της τάσης και να δείξεις σε ποιά σημεία πιάνεις μέγιστο και ελάχιστο στην τάση πάνω στην κυματομορφή του ρεύματος του πυκνωτή
2.πλήρης γέφυρα dc-dc με φορτίο dc κινητήρα, να του πεις πως θα υπολογίσεις την κυμάτωση του ρεύματος εξόδου
3.γιατί να χρησιμοποιήσεις flyback

- Μας είπε ότι έχουμε έναν DC DC μετατροπέα με είσοδο στα 100 Volt και έξοδο αρχικά θετική (μέση τιμή) αλλά έπειτα με ένα ποτενσιόμετρο ρυθμίζουμε την έξοδο ώσπου αυτή μηδενίζεται και τελικά γίνεται -50 Volt. Αυτή είναι η μέση τιμή εξόδου (Vo). Ήθελε να σχεδιάσουμε την τάση εξόδου ( uo(t) ) χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις για τον μετατροπέα.

- Μας είπε να σχεδιάσουμε έναν μικτό μετατροπέα και να σχεδιάσουμε όλα τα ρεύματα (δίοδο, πηνίο, πυκνωτή, διακόπτη) αν δουλεύουμε ακριβώς στο όριο μεταξύ συνεχής - ασυνεχής αγωγής ρεύματος.

- Στην προηγούμενη ερώτηση: Αν αυξήσουμε το L του πηνίου, και μόνο αυτό, χωρίς να μεταβάλλουμε οτιδήποτε άλλο, τότε: α) θα έχουμε ασυνεχή αγωγή ρεύματος, β) συνεχή αγωγή ρεύματος, γ) δεν θα αλλάξει τίποτα, δηλαδή θα συνεχίσουμε να είμαστε στο όριο. Και να το αιτιολογήσουμε.

- Μας περιέγραψε ένα πρόβλημα στο οποίο θέλουμε να έχουμε μια x είσοδο αλλά στην έξοδο θέλουμε να έχουμε γαλβανική απομόνωση. Έχοντας στον μυαλό μας τον μικτό μετατροπέα, τι θα αλλάζαμε για να πετυχαίναμε αυτήν την απαίτηση και πως θα ήταν το καινούριο κύκλωμα. (σχεδιασμός fly back μετατροπέα δηλαδή).

- Μας έδειξε μια κυματομορφή και ήθελε να του πούμε τι θα μπορούσε να ήταν. (έμοιαζε με την κυματομορφή του ρεύματος μιας φάσης σε έναν τριφασικό DC AC από τις διαφάνειες στο ethmmy [διαφάνεια DC-AC 2]) [Χωρίς εξηγήσεις]

- Για την προηγούμενη κυματομορφή, τι διαμόρφωση έχουμε; [Χωρίς εξηγήσεις]

- Για την προηγούμενη κυματομορφή, τι συντελεστή διαμόρφωσης συχνότητας θα μπορούσαμε να έχουμε; [Ένα νούμερο να δώσουμε χωρίς εξηγήσεις]



~ Όλες τις απαντήσεις, τις γράφαμε στις κόλλες μας και τις έβλεπε, χωρίς να ρωτάει έναν-έναν προφορικά (όπως ο κ. Δημουλιάς)
~ Ήταν πολύ χαλαρός και οι ερωτήσεις του ήταν ξεκάθαρες


ερωτησεις απο σημερα
1. ρευμα φορτιου (αναλυτικα σε σχεση με ταση μιας φασης) σε τριφασικο inverter με φορτιο RL και τετραγωνικη διαμορφωση
2. μικτος ρευμα πηνιου και διακοπτη στο οριο, και απωλειες μεταβασεις! προσοχη δεν ισχυει στο οριο ο τυπος που εχει το βιβλιο. μου εκανε πολλες ερωτησεις σε σχεση μ τα tcon/tcoff και ποιες τασεις/ρευματα μπαινουν
3. κενος χρονος τι ειναι, τι τον καθοριζει πως φαινεται στην εξοδο dc-ac μονοφασικο με PWM 
4. υπερδιαμορφωση με μα λιγο μεγαλυτερο του 1. πλεονεκτημα μειονεκτημα(ερωτησεις σε σχεση με αρμονικες)



Σημερα ρωτησε :
-στον υποβιβασμου αν θα συνεχισει να λειτουργει αν χαλασει ο πυκνωτης στην εξοδο (ουσιαστικα σα να τον βγαζουμε) και να φτιαξουμε το ρευμα εισοδου και την ταση εξοδου
-το ιδιο με τη διοδο που εχουμε στην εισοδο
-Πως λεγεται η διοδος στον μετατροπεα υποβιβασμου
-Γιατι ο μετατροπεας ανυψωσης κανει μονο ανυψωση
-Εδινε μια κυματομορφη ρευματος εξοδου σαν ημιτονο περιπου (φαινοταν να εχει μεση τιμη 0) να αναγνωρισουμε το ειδος του μετατροπεα που το προκαλει και μετα να σχεδιαστει και η ταση εξοδου.


Οι σημερινές ερωτήσεις (Βασιλείου):
1. Στο μικτό αν βάλω πηγή στην έξοδο μπορούμε να έχουμε αντίστροφη ροή ισχύος;
2. Στο μικτό τι αλλαγές πρέπει να κάνω για να αντιστραφεί η πολικότητα της εξόδου; (μάλλον το flyback ήθελε)
3. Ο ανύψωσης μπορεί να κάνει υποβιβασμό;
4. Έδινε την κυματομορφή του ρεύματος εξόδου (ήταν σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για τις απώλειες μετάβασης) με μέση τιμή 0 ποιο είναι το φορτίο και ο μετατροπέας;

Πάνω σε ποια αρχή βασίζονται τα κυκλώματα που διδαχτηκαμε
Αν στην πλήρη γέφυρα έχεις αντίστροφη ροή ισχυος( το έκανε με κύκλωμα και ρωτησε κάτι άλλο αλλά το νόημα ήταν αυτό που είπα )
Πως σε ένα μικτο αλλάζεις την πολικότητα της εξόδου
Αν ο ινβερτερ του εργαστηρίου είναι βασισμένος σε κυκλώματα από ισχύος 1 ή 2
Και έδινε ένα ρεύμα εξόδου ( 2 τραπέζια ένα θετικό ένα αρνητικό )

1. Για ποιο λογο εξετάζουμε συνεχή και ασυνεχή λειτουργία?
2. Μετατροπέας υποβιβασμου να σχεδιαστει. Γιατί δεν μπορεί να κάνει αντιστροφή?
3. Μετατροπέας ανύψωσης να σχεδιαστεί. Να υπολογιστούν οι απώλειες μόνιμης κατάστασης του διακόπτη.
4. Γτ η πολικότητα στο φορτίο του μικτού αλλάζει σε σχέση με τους άλλους μετατροπείς?

Εξετασε δημουλιας την παρασκευη.

1.Σχεδιαστε κυμματωση τασης εχοδου σε dc dc υποβιβασμου οταν εχουμε ασυνεχη αγωγη.
2.Κυματομορφη τασης πηνιου σε μικτο μετατροπεα για ασυνεχη αγωγη.
3.Πλεονεκτηματα μειονεκτηματα υπερδιαμορφωσης
4.Σε 3φασικο αντιστροφεα πως πανε τα ρευματα οταν UAN UBN UCN ειναι ολα μηδεν.(το εχει στις διαφανειες στη 2η παρουσιαση dc-ac)




Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: GiorgosOmegas on February 21, 2018, 12:44:31 pm
Ολόφρεσκες ερωτήσεις Δημουλια απο σήμερα:
1)Καμπύλη σελ 208 Μοχαν, τι μπορώ να υπολογίσω από αυτή.
2)Πότε χρησιμοποιώ διαμόρφωση με τετραγωνική κυματομορφή.
3)Το ερώτημα Ε της εργασίας, πως μπορώ να ελέγξω το ρεύμα εξόδου με γέφυρα πλήρους ανόρθωσης.
4)Σχεδίασε dc-dc ανύψωσης, βρες ρευμα πυκνωτή.

edit: Move


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: adiaforos on February 21, 2018, 13:57:52 pm
Ολόφρεσκες ερωτήσεις Δημουλια απο σήμερα:
1)Καμπύλη σελ 208 Μοχαν, τι μπορώ να υπολογίσω από αυτή.
2)Πότε χρησιμοποιώ διαμόρφωση με τετραγωνική κυματομορφή.
3)Το ερώτημα Ε της εργασίας, πως μπορώ να ελέγξω το ρεύμα εξόδου με γέφυρα πλήρους ανόρθωσης.
4)Σχεδίασε dc-dc ανύψωσης, βρες ρευμα πυκνωτή.

σωστη απαντηση για το 4 είναι στη σελ 210 ΜΟ-να-ΧΑΝ? το σχημα για το iD???

ΕΔΙΤ: μαλλον απο κιοσκεριδη σελ 460 ειναι η σωστη απαντηση


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: rebi8i on February 21, 2018, 16:34:26 pm
Ερωτήσεις Δημουλιά:
1. DC-DC μετατροπέας πλήρους γέφυρας με φορτίο το ισοδύναμο DC κινητήρα. Πώς υπολογίζεται η κυμμάτωση του ρεύματος εξόδου?
2. DC-DC μετατροπέας ανύψωσης. Γιατί το D παίρνει τιμές εώς 0.6?
3. DC-AC αντιστροφέας πλήρους γέφυρας. Να  περιγράψετε την διαμόρφωση εύρους ζώνης ρεύματος (ερώτημα Ε της εργασίας).
4. Γιατί οι τριφασικοί αντιστροφείς απαιτούν μικρότερο πυκνωτή στο DC από τους μονοφασικούς ίδιας ισχύος?


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Gatsomaths on February 22, 2018, 03:52:18 am
Ολόφρεσκες ερωτήσεις Δημουλια απο σήμερα:
1)Καμπύλη σελ 208 Μοχαν, τι μπορώ να υπολογίσω από αυτή.
2)Πότε χρησιμοποιώ διαμόρφωση με τετραγωνική κυματομορφή.
3)Το ερώτημα Ε της εργασίας, πως μπορώ να ελέγξω το ρεύμα εξόδου με γέφυρα πλήρους ανόρθωσης.
4)Σχεδίασε dc-dc ανύψωσης, βρες ρευμα πυκνωτή.

Δημουλιάς
1) Να σχεδιαστεί ένας DC-DC ανύψωσης. Γιατί πρέπει D<0,6 ; Του λες για τα παρασιτικά στοιχεία και ρωτά ποιά είναι αυτά και ποιό είναι αυτό που επιδρά περισσότερο(θεωρώ η αντίσταση του πηνίου). Έπειτα ρωτά γιατί συμβαίνει αυτό μετά τα 0,6 για παράδειγμα. Η λύση που γράφω δεν ξέρω αν είναι σωστή μιας και την σκέφτηκα μετά την εξέταση, επίσης δεν ξέρω αν ήθελε όλη την ανάλυση που έχει κάνει αυτός στις παραδόσεις. Θεωρώντας το IL σταθερό όπως και στην ανάλυση του και όταν ο διακόπτης είναι κλειστός έχουμε Vo=Vd - uL- rL*IL (το uL είναι αρνητικό όσο έχουμε ανύψωση άρα είναι Vd+|uL|). Όσο το D αυξάνει τότε τόσο και το μέσο ρεύμα ΙL θα αυξάνει , με αποτέλεσμα το rl*lL να αυξάνει και να γίνεται συγκρίσιμο με το uL.
2) Να σχεδιαστεί ένας DC-AC μισής γέφυρας και να περιγραφούν οι βρόχοι που σχηματίζει το ρεύμα (ήθελε απο την είσοδο dc στους πυκνωτές μέχρι το ac μέρος) όταν, για παράδειγμα, είναι κλειστός ο πάνω διακόπτης και το ρεύμα στο φορτίο είναι θετικό(ρώτησε και όταν ο κάτω είναι κλειστός και το ρεύμα θετικό τι γίνεται). Δείτε λίγο PSIM έχει έτοιμη διάταξη μισής γέφυρας με αντίσταση για φορτίο (σε εμάς το φορτίο ήταν r-l).
3) Ποιό είναι το θετικό της μισής γέφυρας σε σχέση με την πλήρη. Έκτος απο τα γνωστά ήθελε να ακούσει αυτό που λέει στις σελίδες 246-247!
4) Έχω ένα 3φασικό και ένα 1φασικό inverter ίδιας ισχύος, γιατί ο πυκνωτής στο dc μέρος στο 3φασικό είναι μικρότερος από ότι στο 1φασικο;


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: adiaforos on February 22, 2018, 12:55:24 pm
Δημουλιάς
1) Να σχεδιαστεί ένας DC-DC ανύψωσης. Γιατί πρέπει D<0,6 ; Του λες για τα παρασιτικά στοιχεία και ρωτά ποιά είναι αυτά και ποιό είναι αυτό που επιδρά περισσότερο(θεωρώ η αντίσταση του πηνίου). Έπειτα ρωτά γιατί συμβαίνει αυτό μετά τα 0,6 για παράδειγμα. Η λύση που γράφω δεν ξέρω αν είναι σωστή μιας και την σκέφτηκα μετά την εξέταση, επίσης δεν ξέρω αν ήθελε όλη την ανάλυση που έχει κάνει αυτός στις παραδόσεις. Θεωρώντας το IL σταθερό όπως και στην ανάλυση του και όταν ο διακόπτης είναι κλειστός έχουμε Vo=Vd - uL- rL*IL (το uL είναι αρνητικό όσο έχουμε ανύψωση άρα είναι Vd+|uL|). Όσο το D αυξάνει τότε τόσο και το μέσο ρεύμα ΙL θα αυξάνει , με αποτέλεσμα το rl*lL να αυξάνει και να γίνεται συγκρίσιμο με το uL.
2) Να σχεδιαστεί ένας DC-AC μισής γέφυρας και να περιγραφούν οι βρόχοι που σχηματίζει το ρεύμα (ήθελε απο την είσοδο dc στους πυκνωτές μέχρι το ac μέρος) όταν, για παράδειγμα, είναι κλειστός ο πάνω διακόπτης και το ρεύμα στο φορτίο είναι θετικό(ρώτησε και όταν ο κάτω είναι κλειστός και το ρεύμα θετικό τι γίνεται). Δείτε λίγο PSIM έχει έτοιμη διάταξη μισής γέφυρας με αντίσταση για φορτίο (σε εμάς το φορτίο ήταν r-l).
3) Ποιό είναι το θετικό της μισής γέφυρας σε σχέση με την πλήρη. Έκτος απο τα γνωστά ήθελε να ακούσει αυτό που λέει στις σελίδες 246-247!
4) Έχω ένα 3φασικό και ένα 1φασικό inverter ίδιας ισχύος, γιατί ο πυκνωτής στο dc μέρος στο 3φασικό είναι μικρότερος από ότι στο 1φασικο;


3.ποιο είναι το θετικό? ποια είναι τα γνωστα και τι ακριβως παρουσιαζεται σαν θετικο στις σελλιδες 246 247 μοχαν? δεν το πιανω καθολου


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Red Phoenix on February 23, 2018, 11:42:20 am
3.ποιο είναι το θετικό? ποια είναι τα γνωστα και τι ακριβως παρουσιαζεται σαν θετικο στις σελλιδες 246 247 μοχαν? δεν το πιανω καθολου
Λογικά εννοεί ότι οι πυκνωτές λειτουργούν ως πυκνωτές αποκοπής;; εξαλείφοντας το πρόβλημα κορεσμού ΜΣ από πλευρά πρωτεύοντος και πιο κάτω ότι η ενέργεια αυτεπαγωγής διαρροής ΜΣ δεν παρουσιάζει πρόβλημα στους διακόπτες. Αυτό πρέπει να είναι από βιβλίο αν και στις υψηλότερες απαιτήσεις ισχύος με πλήρη γέφυρα έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα λέει πιο κάτω στη σελίδα 247


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Gatsomaths on February 27, 2018, 19:26:29 pm
Λογικά εννοεί ότι οι πυκνωτές λειτουργούν ως πυκνωτές αποκοπής;; εξαλείφοντας το πρόβλημα κορεσμού ΜΣ από πλευρά πρωτεύοντος και πιο κάτω ότι η ενέργεια αυτεπαγωγής διαρροής ΜΣ δεν παρουσιάζει πρόβλημα στους διακόπτες. Αυτό πρέπει να είναι από βιβλίο αν και στις υψηλότερες απαιτήσεις ισχύος με πλήρη γέφυρα έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα λέει πιο κάτω στη σελίδα 247
+1


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: tniton on June 12, 2018, 18:33:58 pm
Σημερινές ερωτήσεις βασιλείου (που ρώτησε την ομάδα που ήμουν κι όσες έμαθα από άλλες ομάδες):
1)Πως σχετιζεται το ρεύμα του πηνίου σε συνεχή, ασυνεχη αγωγή και στο όριο με τις απώλειες μετάβασης του διακόπτη. Που έχουμε λιγοτερες απώλειες
2)Σε ποια τεταρτημόρια δουλεύει ο μικτός
3)Γιατί η τάση εξόδου του μικτού έχει ανάποδη πολικότητα. Τροποποιήστε τον ωστε να αλλάξει.
4)Αν ο μικτός έχει φορτίο έναν κινητήρα αν και πως μπορω να κανω δυναμικη πέδηση, ουσιαστικά αν μπορω στο μικτο να εχω αντιστροφη ροη ισχυος με κάποιο τρόπο
5)Εδινε μια τάση τετραγωνικη που πηγαινε απο -V/2 στο μηδεν και μετα στο -Vd/2 και ρώτησε ποια ή ποιες διατάσεις μπορουν να δώσουν μια τέτοια τάση εξόδου
6)Στον μετατροπέα πλήρους γέφυρας έδινε την κυματομορφή της τάσης εξόδου (τετραγωνική έδινε) και ζητησε να σχεδιάσουμε το ρεύμα εισόδου αν το φορτιίο είναι μια αυτεπαγωγή
7)Αν βγαλω τον πυκνωτή στο μετατροπέα υποβιβασμού θα λειτουργήσει; Σχεδιάστε τάση εξόδου(κυμάτωση)
8)Ανύψωσης λειτουργεί στο όριο και μειώνω το fs. Σχεδιάστε Vdiode και ic
9)Ποια διάταξη που να κάνει dc-dc και dc-ac θα επιλέγατε, με βάση το κόστος;
10)Σε μονοφασικό inverter έδινε την τάση εξόδου και ρωτούσε ποιοι διακόπτες άγουν στο κάθε διάστημα
11)Εδινε μία κυματομορφη κι ήθελε να  του πεις απο ποια διάταξη είναι και σε ποιο σημείο


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: cortex on October 04, 2018, 18:53:50 pm
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
1)Σχεδιάστε έναν μετατροπέα ανύψωσης και σχεδιάστε το ρεύμα πυκνωτή και την τάση της διόδου.(ασυνεχης αγωγή)
2)Στον ιδιο μετατροπέα ποιος ειναι ο ρόλος της διόδου;
3)Γιατί ο Ανύψωσης κάνει ανύψωση.
4)μας λέει οτι ένας μετατροπέας υποβιβασμού δουλεύει ακριβώς στο όριο. έδινε τιμές για τα  Vd,D,L,fs να υπολογίσετε τι θα δείξει ένα αμπερόμετρο που συνδέεται στην είσοδο. (το Ιd ζητούσε στην ουσία)
5)Τι είναι η SPWM(μην πάει κανείς να δώσει χωρίς να το ξέρει το θεωρεί απαραίτητο. τόσο που δεν σου δίνει βαθμούς αν το ξέρεις αλλά σου κόβει αρκετά αν δεν το ξέρεις).
6)Με την SPWM τι διαμορφώνουμε, σε ποιο σημείο, και σε ποιες διατάξεις.
7)Εδώσε τον πίνακα 8.1 με τα κανονικοποιήμενα πλάτη αρμονικών απο τον μόχαν και είχε υπογραμμισμένη την γραμμή με 4*mf+_ 3 και ρώτησε τι σημαίνει αυτή η γραμμή σε μια φράση.
8) έχω δύο ίδιους dc-dc μετατροπείς με το ίδιο ρεύμα και την ίδια τάση στην έξοδο. μοιάζουν πανομοιότυποι αλλά αν ξεβιδώσω τον έναν θα δω οτι ο πυκνωτής εξομάλυνσης στην έξοδο του ενός έχει μεγαλύτερη αντοχή σε ρεύμα. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Immortan Joe on October 05, 2018, 23:32:36 pm
Βασιλείου
1) Απώλειες αγωγής σε IGBT και απώλειες αγωγής MOSFET ποιες τιμές χρειαζόμαστε από τον κατάλογο κατασκευαστή για να τις υπολογίσουμε.
2) Είναι γνωστό ότι μεγάλη συχνότητα στη λειτουργία των διακοπτών fs αυξάνει σημαντικά τις απώλειες. Γιατί όμως το αγνοούμε αυτό και επιλέγουμε υψηλή fs;
3) Σε DC-DC μετατροπέα υποβιβασμού έχουμε οριακή συνέχεια και έδινε το ρεύμα πηνίου. Σχεδιάστε ρεύμα πυκνωτή και τάση διόδου.
4) Σε DC-DC υποβιβασμού σε συνέχεια έδινε Vd=100 V, Io=10 A και είχε φορτίο στην έξοδο αντίσταση R=0.1 Ω και πηγή τάσης Vbat=24 V. Υπολογίστε D.
5) Πως λέγεται το είδος της διαμόρφωσης που χρησιμοποιούν οι διατάξεις των DC-AC μετατροπέων (ημιτονοειδής PWM)
6) Γιατί η διάταξη μισής γέφυρας δεν μπορεί να τροφοδοτήσει DC κινητήρα; (κάνει DC-AC ,αποκόπτει την DC συνιστώσα στην έξοδο κλπ)
7) Να σχεδιάσουμε με βάση το κόστος έναν DC-DC μετατροπέα για τη τροφοδοσία DC κινητήρα. (πλήρους)
( Επίσης έλεγε ότι θέλουμε να έχουμε την δυνατότητα να αλλάζουμε τη φορά περιστροφής του κινητήρα (αρνητική τάση εξόδου Vo) )
8) Να σχεδιαστεί για Vd=100 με DC-DC πλήρους να τροφοδοτεί κινητήρα DC, η τάση εξόδου του αν τον ελέγχω έτσι ώστε να παίρνω μέση τάση εξόδου Vo=-40V (διπολική τον ένοιαζε κυρίως)
9) Απ την τάση που σχεδιάσαμε στο 8) για διπολική να υπολογίσουμε τα διαστήματα αγωγής των 2 ζευγών. D1 για (Α+,Β-) D2 για (Α-,Β+)
10) Υπερδιαμόρφωση θετικά αρνητικά.
11) Σε ποιά περίπτωση μπορώ να αγνοήσω (βγάλω) τις αντιπαράλληλες διόδους απο τους διακόπτες του DC-DC πλήρους γέφυρας;(??)


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: ailouros on March 03, 2019, 13:04:11 pm
Βασιλείου την Παρασκευή
1)Μικτός DC-DC,ασυνεχής αγωγή ρεύματος να σχεδιάσουμε Ic και Vdiode
2)Απώλειες αγωγής στο MOSFET και πως προκύπτει το Irms,χωρίς να ζητάει να το υπολογίσεις μέχρι τέλους
3)Σχεδίασε την φασική τάση φορτίου σε τριφασικό  inverter με τετραγωνική διαμόρφωση.Έπρεπε να την αναγνωρίσουμε και μετά να σχεδιάσουμε την πολική τάση.
4)DC-DC Υποβιβασμού τιμές για Vd,D,Rbat και Vbat για το φορτίο.Να υπολογίσουμε το Id.
5)Μία ακόμη κυματομορφή να αναγνωρίσουμε,μάλλον ρεύμα εξόδου σε μονοφασικό inverter με επαγωγικό φορτίο.
6)Ερώτηση για τα διαστήματα αγωγής σε 3φασικό με τετραγωνική.Λογικά η απάντηση είναι Mohan σελίδα 273.


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: ctzouvar on March 07, 2019, 13:43:44 pm
1) Ερωτήσεις πανω στην εργασία(με ποιες παραδοχες χρησιμοποιουμε τους 3 μετατροπεις, πως βρισκουμε τις τασεις εισοδου εξοδου κλπ)
2) Να σχεδιαστει το ρευμα του πυκνωτη, Ic, σε μικτο, σε ασυνεχη λειτουργια
3) Τι προτιμουμε στην εργασια (μονοπολικη-διπολικη) και γιατι
4) Σε 3φασικο ινβερτερ προτιμουμε μονοπολικη ή διπολικη? (το κάθε σκελος του 3φασικου ελεγχεται με μονοπολικη)
5) Ποιο ειναι το κυριο πλεονεκτημα του 3φασικου ινβερτερ? (στο ρευμα στο dc δεν υπαρχει ο όρος 2ω)


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: JOHN90 on May 28, 2019, 14:34:01 pm
Καλησπέρα , καμία ερώτηση από την σημερινή εξέταση των ΙΣΧΥΟΣ ΙΙ;


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: lopodyths on May 29, 2019, 21:33:27 pm
Αυτα που θυμαμαι απο Βασιλειου σημερα :
1)Μικτος σε ασυνεχεια ζητουσε το Vdiod και το Vδιακοπτη
2)Γιατι αντιστρεφετε η πολικοτητα στο φορτιο του μικτου
3)Πληρους γεφυρας DC/DC σου δινε Vd ,Vtrig ,Vcontrol και ζητουσε το Vo
4)Σε πληρους γεφυρας DC-AC κυματομορφη Id
5)Υπολογισμος Ιd σε μικτο σε οριακη κατασταση σου δινε fs,Vd,L,D
6)Απωλειες MOSFET ποιο στοιχειο χρειαζεται απο το φυλλαδιο και το ολοκληρωμα του irms


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: deadalivemiaw on October 07, 2019, 09:26:22 am
καλημεραα. καμια ερωτηση απο σημερα και ποιος εξεταζειι;   ::)


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Venceremos on October 07, 2019, 15:51:41 pm
DC DC υποβιβασμού

Ρεύμα τάση πηνίου συν ασυνέχεια

Ερώτηση γιατί έχουμε κομμάτι που είναι 0 η τάση

Αν βγάλουμε όλα τα στοιχεία πέρα από τον διακόπτη και το φορτίο, είναι ακόμα υπόβιβασου
Και πως λέγεται η διάταξη πηνίο πυκνωτής
Το ρόλο παίζει ο πυκνωτής

Μετά DC DC πλήρης γέφυρα
Μας έλεγε μονοπολικη διαμόρφωση, έχουμε αρνητική τάση και αρνητικό ρεύμα
Ποιοι διακόπτες είναι ανοιχτοί κλειστοί
Και πως πάει το ρεύμα
DC AC Τι είναι τετραγωνική διαμόρφωση; Και τι διαφορά έχει με την ημιτονοειδη

Ξανά DC DC πλήρη μονοπολικη
Τάση και ρεύμα εξόδου πάνω σε πηνίο


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: potis on October 09, 2019, 13:11:16 pm
Εξέτασε ο Κρυωνίδης, ο οποίος και θα πάρει όλο το μάθημα από εδώ και πέρα.
Δεν προσμετράει καθόλου τον βαθμό της εργασίας, με βασικές γνώσεις περνάς, αν τα απαντήσεις όλα παίρνεις μέχρι και 10 καθαρό!

Τα 3/4 της εξέτασης ασχοληθήκαμε με υποβιβασμού τάσης και κάναμε

Κυματομορφές ρεύματος και τάσης πηνίου για συνέχεια, οριακή και ασυνέχεια.
Συνέχεια: να αιτιολογήσουμε με τύπο την κυματομορφή ρεύματος πηνίου (προσοχή, θέλει και όρο +ILminimum στο τέλος)
Οριακή: υπολογισμό ρεύματος πηνίου rms, ζητούσε να προχωρήσει αρκετά το ολοκλήρωμα (προσοχή, πρώτα να αντικατασταθεί ο τύπος του ρεύματος πηνίου που έχει και χρόνο t, να γίνει ολοκλήρωση (βγαίνει t^3 / 3) και μετά να σπάσει το ολοκλήρωμα σε άθροισμα)
Ασυνέχεια: γιατί στο Δ2 είναι 0 και η τάση και το ρεύμα πηνίου; η τάση μηδενίζει το ρεύμα ή το ρεύμα μηδενίζει την τάση (η τάση μηδενίζει το ρεύμα, επειδή το πηνίο δώσει όλο την αποθηκευμένη ενέργεια, η δίοδος βλέπει αναστροφή την τάση Vo και αποκόπτει, αν δεν γινόταν αυτό, θεωρητικά θα συνέχιζε ρέει κάποιο ρεύμα λόγω της ενέργειας στον πυκνωτή - ούτε εμένα μ αρέσει, αλλά αυτό είναι το σωστό :p )

Αν βγάλουμε πηνίο, δίοδο, πυκνωτή, θα είναι και πάλι μια διάταξη υποβιβασμού τάσης (μόχαν σχήμα 7-2α); (ναι, πάλι Vo=DVd, απλώς θα έχει προβλήματα που γράφει ο μόχαν σελ. 196)
Από τι εξαρτάται η κυμάτωση της τάσης εξόδου; (χωρητικότητα πυκνωτή, ρεύμα πηνίου, περίοδο μετάβασης, φορτίο)

Το υπόλοιπο 1/4 ασχοληθήκαμε με πλήρη γέφυρα

μπορεί να κάνει DC-AC; τι μεθόδους διαμόρφωσης χρησιμοποιούμε;
η πλήρης γέφυρα μπορεί να κάνει DC-DC; (ναι) αν έπρεπε να την χαρακτηρίσετε ως ανύψωσης, υποβιβασμού ή μικτό, τι θα ήταν; (υποβιβασμού) σχεδιάστε την τάση εξόδου για Vcontrol = 1/2 * Vtrig και αιτιολογήστε γιατί υποβιβασμού (στην καλύτερη που D1 είναι 1, θα ήταν Vo=Vd και για κάθε άλλη τιμή D1 είναι Vo<Vd, άρα δεν μπορεί να ανυψώσει & τύπος Vo=(2D1-1)Vd
σύγκριση ποιότητας τάσης εξόδου DC-AC μονοφασικής γέφυρα με τριφασική γέφυρα (η τριφασική καλύτερη επειδή κόβει αρμονικές στα πολλαπλάσια του 3mf)
bonus ερώτηση: γιατί η μονοφασική έχει αρμονικές στις συχνότητες αυτές; (ένας θεός ξέρει, κάτι με το ρεύμα εξόδου που έχει συχνότητα 2ω)


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: papaspys on October 09, 2019, 13:55:20 pm
Εξέταση Κρυωνίδης
Χαλαρή εξέταση με όρεξη να βοηθήσει

Ερωτήσεις:
1) Σχεδίασε μια πλήρη γέφυρα DC-DC
1.1) Στην παραπάνω γέφυρα αν γνωρίζεις οτι Vo=Vd και το ρεύμα έχει φορά προς την είσοδο (δηλαδη ρεύμα αρνητικό) να πεις ποιοί διακόπτες είναι κλειστοί και από που περνάει το ρεύμα.
1.2)  Στην παραπάνω γέφυρα αν έχουμε δίπολική διαμόρφωση και έχεις ως φορτίο έναν DC κινητήρα ( αυτεπαγωγή και μια πηγή τάσης e) να σχεδιασεις το ρεύμα εξόδου.
1.3) Αν, χωρίς να αλλάξεις τίποτα στα παραπάνω, χρησιμοποιήσεις μονοπολική διαμόρφωση η κυμάτωση του ρεύματος εξόδου είναι μικρότερη, μεγαλύτερη ή ίση και γιατι;
2) Μπορεί η παραπάνω γέφυρα να χρησιμοποιηθεί για μετατροπέα DC-AC; Αν ναι, πώς;
3) Σε έναν 3φ αντιστροφέα και σε έναν 1φ αντιστροφέα αν θεωρήσουμε ότι έχουν ίδιες ισχείς το ρεύμα στην dc πλεύρα είναι ίδιο; (μπορούσες είτε θεωρητικά να το απαντήσεις έιτε με τις εξισώσεις των ισχύων που έχει στο βιβλίο -- και τα δύο τα θεωρούσε σωστά.)


Title: Re: [Ηλεκτρονικά Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Theoxwriths on March 05, 2020, 11:55:42 am
Πείτε κάνα θέμα από σήμερα οποιος μπορεί..


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Solarian on March 05, 2020, 14:25:43 pm
Πείτε κάνα θέμα από σήμερα οποιος μπορεί..

Ερωτήσεις Κρυωνίδη στο περίπου:

DC-DC υποβιβασμού:
  • Σχεδιάστε το κύκλωμα του μετατροπέα και τον έλεγχο του
  • Σχεδιάστε την τάση εξόδου και το ρεύμα του πηνίου σε ασυνεχή αγωγή
    • Γιατί η τάση του πηνίου είναι μηδενική όταν μηδενίσει το ρεύμα του;
    • Από τι εξαρτάται η κυμάτωση της τάσης εξόδου; Εξαρτάται από το φορτίο;
  • Αν έχω Io = Vd/(8*fs*L) και θέλω V0 = 0.75Vd τι D πρέπει να βάλω;
  • Σε ποσά τεταρτημόρια λειτουργεί και τι μπορώ να κάνω ώστε να έχω μετατροπέα υποβιβασμού που δουλεύει σε 4 τεταρτημόρια;

DC-AC πλήρους γέφυρας:
  • Ποιες οι δυο βασικές διαμορφώσεις (PWM, τετραγωνική);
    • Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της διαμόρφωσης PWM στη γραμμική περιοχή σε σύγκριση με την τετραγωνική
    • Σχεδιάστε πρόχειρα την τάση εξόδου στις 2 περιπτώσεις (PWM για διπολική τάση εξόδου).
  • Πως κάνω έναν dc-dc πλήρους γέφυρας να λειτουργεί σαν dc-ac
  • Τι περιορισμό έχουμε στους τριφασικούς αντιστροφείς για το mf και γιατί;


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Theoxwriths on March 06, 2020, 21:47:26 pm
Dc-Dc υποβιβασμού τάσης
1. Να σχεδιάσεις τον αντιστοιχο μετατροπέα
2. Να σχεδιάσεις κυματομορφή ρεύματος πηνιου, τάσης εξόδου, και Vcontrol μαζί με την πριωνοτη.
3. Ψιλοερωτησεις πάνω σε αυτά και να μπορείς να εξηγήσεις τις κυματομορφες..
Να σχεδιάσεις DC-Ac πλήρους γέφυρας αλλά και το αντίστοιχο με ένα σκέλος. Ρωτούσε για τους διακόπτες και τις διόδους πως λειτουργούν.. 
Ρώτησε και για κενό χρόνο
Αυτά θυμάμαι από σήμερα.


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Pet on March 06, 2020, 23:00:03 pm
Dc-Dc υποβιβασμού τάσης
1. Να σχεδιάσεις τον αντιστοιχο μετατροπέα
2. Να σχεδιάσεις κυματομορφή ρεύματος πηνιου, τάσης εξόδου, και Vcontrol μαζί με την πριωνοτη.
3. Ψιλοερωτησεις πάνω σε αυτά και να μπορείς να εξηγήσεις τις κυματομορφες..
Να σχεδιάσεις DC-Ac πλήρους γέφυρας αλλά και το αντίστοιχο με ένα σκέλος. Ρωτούσε για τους διακόπτες και τις διόδους πως λειτουργούν.. 
Ρώτησε και για κενό χρόνο
Αυτά θυμάμαι από σήμερα.

Αυτά συν πως μπορω να βελτισωσω την κυμάτωση στον υποβιβασμού και για ίδια συχνότητα  μετάβασης σε μονοπολική και διπολική διαμόρφωση σε DC-DC ποιος έχει τις παραπάνω απώλεις.
Η απάντηση ήταν ότι και οι δυο έχουν τις ίδιες απώλειες αφού έχουν ίδια συχνότητα.


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: rikos on March 07, 2020, 23:33:53 pm
Παραθέτω και εγώ μερικές ερωτήσεις.
1) Ζήτησε να σχεδιάσουμε μία πλήρη γέφυρα DC-DC (διπολική διαμόρφωση), έδωσε στον καθένα μια τάση και ένα ρεύμα (πχ για τάση Vo = Vd και ρεύμα αρνητικό) και ζήτησε να σχεδιάσουμε τη ροή του ρεύματος. Στην ουσία να του πούμε από που θα περνάει (απο δίοδο ή από διακόπτη).

2) Ρώτησε αν αλλάξω το φορτίο και το κάνω έναν επαγωγικό κινητήρα τι πρέπει να αλλάξω στον έλεγχο. Στην ουσία του λες ότι θέλεις ημιτονοειδές ρεύμα στην έξοδο, οπότε πρέπει να αλλάξεις το Vcontrol και από σταθερό να το κάνεις ημιτονοειδές ώστε να το κάνεις τη γέφυρα DC-AC.

3) Ρώτησε για νεκρό χρόνο πως πάνε οι τάσεις, πότε κερδίζει πότε χάνεις τάση κλπ (Mohan σελ 275).

4) Ρώτησε αν στην DC-DC πλήρους γέφυρα έχω καθαρά ομικό φορτίο και βγάλω τις αντιπαράλληλες διόδους, θα λειτουργεί η διάταξη. Νομίζω απαντάει σελίδα 196 πάνω Mohan για την παρασιτική αυτεπαγωγή. Δε θυμάμαι ακριβώς την απάντηση που είχε δώσει.

5)Τέλος ρώτησε αν ο DC-DC πλήρους γέφυρας είναι ανύψωσης ή υποβιβασμού και στη συνέχεια ζήτησε στη μονοπολική και στη διπολική να του πούμε από ποια τιμή μέχρι ποια κυμαίνεται η τάση εξόδου. (Προσοχή στην μονοπολική η τάση εξόδου μπορεί να κυμανθεί και από 0 έως -Vd, αν αλλάξω το +Vcontrol και το κάνω αρνητικό. Σε αυτή την περίπτωση η VΑN θα είναι για περισσότερο διάστημα ίση με μηδέν οπότε η Vo=VAN-VBN θα πάρει αρνητικές τιμές).

Γενικά πολύ χαλαρή εξέταση και είναι πρόθυμος να βοηθήσει, απλά όταν σε κατευθύνει να απαντήσεις σωστά σε μία ερώτηση των 2 μονάδων πχ μπορεί να αφαιρέσει και 0.5 μονάδα πχ.


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Wagabaga on July 01, 2020, 10:29:26 am
Παιδιά καμιά ερώτηση από σήμερα;


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: kostascfc on July 01, 2020, 10:31:16 am
Ό,τι θυμάμαι από τη σημερινή εξέταση :

DC-DC υποβιβασμου τάσης

  • Να σχεδιαστεί το κύκλωμα του μετατροπέα
  • Να σχεδιαστούν οι κυματομορφές του σήματος ελέγχου, του σήματος διαμόρφωσης, του ρεύματος του πηνίου και της τάσης εξόδου για δύο περιόδους μετάβασης
  • Τι θα γίνει αν αντικαταστήσω την  πριονωτη κυματομορφή με μια τριγωνική; Λειτουργεί κανονικά ο μετατροπέας;
  • Μπορεί να γίνει αντιστροφή της ροής ισχύος; (και μετα το ίδιο αν συνδέσουμε μια δίοδο αντιπαράλληλα με το διακόπτη)
  • Για ποιο λόγο μπορεί να είναι επιθυμητή η ασυνεχής λειτουργία; (Δηλαδή ένα πλεονέκτημα της σε σχέση με τη συνεχή)
  • Ασκηση :
            α)Αν έχω Io = Vd/(8*fs*L) και θέλω Vο = 0.75Vd ποιο είναι το D;
            β)Αν το Ιο μειωθεί και γίνει Ιο' = Ιο/2, ποιο θα είναι το D για ίδια τάση εξόδου; (εδώ αρκούσε να εξηγήσεις τη μεθοδολογία που ακολουθείς)
  • Ποιους DC-DC μετατροπείς γνωρίζετε;

Μετατροπέας πλήρους γέφυρας

  • Πως θα χαρακτηρίζατε τον μετατροπέα; (Υποβιβασμού/Ανύψωσης/Μικτός)
  • Μπορεί να γίνει αντιστροφή της ροής της ισχύος;
  • Πότε λειτουργεί ως DC-DC και πότε ως DC-AC
  • Σύγκριση διαμόρφωσης PWM και διαμόρφωσης με τετραγονική κυματομορφή (πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της δευτερης σε σχέση με την πρώτη)


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Wagabaga on July 01, 2020, 11:25:17 am
Όταν σας ζητούσε να σχεδιάσετε κάτι πως του το δείχνατε;  :D


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: kostascfc on July 01, 2020, 12:25:45 pm
Δείχναμε την κόλλα μας στην κάμερα  :P


Title: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: makaroniaMeKima on July 01, 2020, 16:30:20 pm
01/07/2020 Κρυωνιδης

1. dc dc ανυψωσης στην ασυνεχεια
 Να σχεδιασουμε κυκλωμα και για 1 περιοδο κυματομορφες ελεγχου, ρευματος πηνιου και τασης πυκνωτη
Εδωσε βαση σε ρευμα πηνιου και ταση πυκνωτη (Στον πυκνωτη θελει να του πεις οτι μεχρι DTs εκφορτιζεται γραμμικα, μετα φορτιζεται μη γραμμικα μεχρι τη στιγμη που το ρευμα του πηνιου ισουτα με το ρευμα του φορτιου και μετα απο αυτο εκφορτιζεται ξανα γραμμικα)

2. Ξανα dc-dc ανυψωσης στην οριακη κατασταση συνεχειας-ασυνεχειας
Αν αυξησω αντισταση του φορτιου,  η ταση του φορτιου θα αυξηθει / μειωθει / μεινει σταθερη;
Σαν ενεργειακο ισοζυγιο βλεποντας το, οτι για δεδομενη ισχυ εξοδο αν αυξηθει η αντισταση του φορτιου, τοτε θα μειωθει το ρευμα εξοδου και θα αυξηθει η ταση εξοδου.

3. Ποιες ειναι οι βασικες διαμορφωσεις αντιστροφεων που εχουμε εξετασει (ημιτονοειδης pwm και τετραγωνικη)
και συγκριση τους. Στην αρχη ζηταει τα πλεονεκτηματα της τετραγωνικης, αλλα οσο ρεουν οι απαντησεις εν τελει ρωταει και τα μειονεκτηματα της τετραγωνικης

-Πλεονεκτημα τετραγωνικης:
α) Μικροτερες απωλειες εναυσης των διακοπτων και θελει και κυματομορφες ελεγχου και τασης εξοδου
β) Μεγαλύτερο πλάτος θεμελιώδους αρμονικής (=4*Vd/π)

-Μειονεκτηματα τετραγωνικης
α) Δεν ελεγχει ο αντιστροφεας το πλατος της τασης εξοδου, καθως εξαρταται μονο απο το πλατος της τασης ειδοδου Vd
β) Εχει αρμονικες αρκετα μικροτερων συχνοτητων (σε σχεση με τις αρμονικες της PWM που ειναι υψηλοτερων συχνοτητων ) με αποτελεσμα να προκαλουν μεγαλυτερα προβληματα. Στην pwm δηλαδη στο πεδιο της συχνοτητας οι αρμονικες που εχεις ειναι αρκετα πιο δεξια απο την θεμελιωδη,  ενω στην τετραγωνικη ειναι πιο κοντα στην θεμελιωδη οι αρμονικες της.
 (για το β μειονεκτημα δεν ειμαι και τοσο σιγουρος, αλλα αυτο καταλαβα ετσι οπως μας το εξηγησε εκ των υστερων)

4.Μονοφασικος αντιστροφεας με τετραγωνικη διαμορφωση και φορτιο εναν επαγωγικο κινητηρα που μοντελοποιειται με μια πηγη τασης και μια αυτεπαγωγη
Ρωτησε αν για αυξηση του ρευματος που ζηταει ο κινητηρας, πως και αν θα μεταβληθει η κυματωση του ρευματος εξοδου.

Η σωστη απαντηση ειναι πως δεν θα αλλαξει γιατι η κυματωση ρευματος εξοδου ειναι το (1/L) * ολοκληρωμα της κυματωσης της τασης εξοδου, η οποια ειναι ανεξαρτητη του ρευματος εξοδου. (νομιζω ειπε οτι το εχει σαν ασκηση στις διαφανειες ασκησεων στην 5η διαλεξη/παρουσιαση ασκησεων)

(ενδεικτικες απαντησεις)


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: λευκός θόρυβος on July 01, 2020, 17:29:45 pm
Πως σας φανηκε η εξεταση γενικα;


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Wagabaga on July 01, 2020, 18:19:45 pm
Γενικά, οι ερωτήσεις του Κρυωνίδη ήταν καλά στοχευμένες, το κλίμα της εξέτασης ήταν χαλαρό και η βαθμολόγηση σχετικά τίμια. Αν απαντήσεις και αιτιολογήσεις σωστά σε όλα μπορείς να πάρεις 10.

DC-DC Ανύψωσης
• Σχεδιάστε τον μετατροπέα, τον έλεγχό του, το ρεύμα του πηνίου και την τάση του πυκνωτή στην ασυνεχή περιοχή
• Αν ο μετατροπέας λειτουργούσε στην οριακή περιοχή συνέχειας-ασυνέχειας με ένα ωμικό φορτίο και αυξηθεί η αντίστασή του, τι θα συμβεί με την τάση εξόδου; Δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά του μετατροπέα μένουν ίδια.

DC-DC μετατροπέας με ένα σκέλος (Ta+,Da+,Ta-,Da-)
• Αν το φορτίο τροφοδοτείται με θετικό ρεύμα και αρχικά είναι κλειστός ο διακόπτη Τa+. Τι θα γίνει με την τάση εξόδου στην μετάβαση, όταν θα ανοίξει ο διακόπτης Τa+ και κλείσει ο διακότπης Τa-;
   α) Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει κενός χρόνος στην μετάβαση
   β) Λαμβάνοντας υπόψη τον κενό χρόνο μετάβασης
 Στην παραπάνω ανάλυση θεωρούμε ότι το φορτίο είναι συνδεδεμένο μεταξύ των κόμβων Α (ανάμεσα στους διακόπτες) και Ν. Τάση εισόδου Vd.

DC-AC 1Φ και 3Φ αντιστροφείς
• Θεωρώντας ίδιο ενεργό φορτίο στην έξοδο του 3Φ και 1Φ αντιστροφέα, τι ισχύει για το ρεύμα εισόδου Ιd;
• Πως αντιλαμβάνεστε την καταπόνηση του πυκνωτή; Καταπονεί η συνιστώσα του ρεύματος με συχνότητα 2ω που βρίσκεται στον 1Φ αντιστροφέα τον πυκνωτή;

DC-DC Πλήρης γέφυρας
• Αν έχω έναν DC κινητήρα συνδεδεμένο σε έναν μετατροπέα DC-DC πλήρης γέφυρας και του αυξήσω το μηχανικό φορτίο, τι θα συμβεί με την κυμάτωση του ρεύματος;


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: alexhof on July 01, 2020, 19:47:11 pm
Πολύ ξηγημένος ο κύριος Κρυωνιδης όπως και στο μάθημα.
Αν τα είχες καταλάβει αυτά που λες χωρίς να είναι τέλεια θα πάρεις βαθμό.

Αυτά ρώτησε που είπαν τα παιδία συν κάποιες που θυμάμαι

Αν σε διάταξη πλήρους γέφυρας με καθαρά ωμικο φορτίο βγάλω τις αντιπαραλληλες θα συνεχίσει να δουλεύει η διάταξη; (Αν πας να του πεις για παρασιτη αυτεπαγωγη επειδή το φορτίο είναι επαγωγικό οπως λες για υποβιβασμού σε σταματάει κ σου λέει οτι για καθαρά ωμικο ρωτάω)
Αν αλλάξω σε dc dc ανύψωσης την Utri και γίνει ανάποδη από αυτή που έχει το βιβλίο δηλαδή(σκεψου να κοιτάς το βιβλίο απο την ανάποδη) αλλάζει κάτι;
Γιατί στον dc-ac 3φ στην πολική τάση δεν έχω dc όρους, ενώ πχ στην UAN έιναι γεμάτη; (ουσιαστικά λες ότι αλληλοαναιρούνται)


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: airguitar on August 31, 2020, 10:53:46 am
Τελευταια στιγμη ξερω αλλα εχει κανεις καμια απαντηση για τα παραπανω ?  ::)


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: chrispol on November 19, 2020, 14:34:55 pm
Ερωτήσεις Σεπτ 2020 με κρυωνίδη οι απαντήσεις ενδικτικές
Να σχεδιάσετε μία πλήρους γέφυρα DC DC στον οποίο στην έξοδο του συνδέουμε έναν DC κινητήρα ο οποίος μοντελοποιείται σαν μία πηγή τάσης σε σειρά με μία αυτεπαγωγή.
Θεωρώντας ότι η τάση εξόδου είναι αρνητική ίση με -Vd το ρέυμα εξόδου είναι θετικό και θεωρώντας διπολική διαμόρφωση ποιο διακόπτες είναι ανοιχτοί ή κλειστεί και να σχεδιάσουμε τη διαδρομή του ρεύματος.


Βάλτε έναν πυκνωτή αριστερά της αντίδρασης αυτό θα επηρεάσει την τάση που εφαρμόζεται στον κινητήρα;
Απάντηση:
Δε θα έχει κάποια σημαντική διαφορά γιατί εξαρτάται από την κατάσταση των διακοπτών  οπότε θα είναι +-Vd  ωστόσο το ρεύμα που θα πηγαίνει στον κινητήρα θα είναι το average και ουσιαστικά δεν θα έχει διαφορά στον κινητήρα. Η τάση στα άκρα του πυκνωτή εξαρτάται από τους διακόπτες.

Αν το συνδέαμε αριστερά ουσιαστικά εν τέλει θα έβλεπες πάλη την ίδια  τάση γιατί σαν πηγή που έχεις το DC DC μετατροπέα επιβάλεις την τάση σου η οποία πάει από + Vd -Vd βέβαια αυτό θα είχε πολύ μεγάλο ρεύμα στον πυκνωτή(καταπόνηση του πυκνωτή φόρτιση εκφόρτιση αν βάζαμε μία αντίσταση θα περιορίζαμε αυτό το ρεύμα) αλλά η τάση θα ήταν πιο σταθερή. Ο στόχος του πυκνωτή είναι να κρατήσει μία σταθερή τάση. Θα εφαρμόζαμε μια  + Vd -Vd αλλά ο κινητήρας θα έβλεπε μία σταθερή τάση.

Αν μοντελοποιησω την ιδανική DC πηγή Vd σαν μια τάση σε σειρά με μία αντίσταση R θα άλλαζε κάτι:
Αν υπάρχει η αντίσταση θα έχεις ένα κύκλωμα RC οπότε θα είναι σαν
Αν δεν υπάρχει η αντίσταση θα  μεταβάλλεται όπως μεταβάλλεται η τάση εξόδου (+- Vd) 

Αν έχουμε αυτό τον DC DC μετατροπέα και βγάλω τον κινητήρα μπορώ να συνδέσω έναν DC AC μονοφασικό ή DC AC τριφασικό  ή θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Ή χρειάζομαι κάτι διαφορετικό για να συνδέσω αυτούς τους δύο μετατροπείς; Επίσης θεωρούμε ότι στην έξοδο του DC DC έχουμε και έναν πυκνωτή.
Έστω ότι μεταξύ αυτών των δύο μετατροπέων υπάρχει ένας πυκνωτής για να κρατάει σταθερή την τάση, θα δω κάτι διαφορετικό αν συνδέσω έναν DC AC μονοφασικό ή DC AC τριφασικό;Αυτό θα προκαλέσει κάτι στην DC πλευρά;

Υπάρχει ένα ρεύμα 2ω

Γιατί εμφανίζεται αυτό το 2ω στη DC πλευρά στο μονοφασικό; Ποια είναι η φυσική του ερμηνία;

Κάποιες χρονικές στιγμές οι διακόπτες είναι κατάλληλα ανοιγμένη όπου  σε ένα 3φ DC DC μετατροπέα  όπου το ρεύμα εισόδου είναι 0

Στο DC ΑC γίνεται κάτι τέτοιο;
Όχι γιατί στο DC AC η  ροή ισχύος δε μεταβάλετε.

Πότε γίνεται στιγμιαία μηδέν;
Και στο μονοφασικό θα υπάρχουν χρονικές στιγμές που θα μηδενίζεται επειδή η περιβάλουσα του είναι Ι0 καταρχάς η μισή περίοδος του θα περνάει από τα θετικά στα αρνητικά οπότε θα περνάει από το μηδέν και στο σημείο που θα γινόταν και η αλλαγή δηλαδή επειδή το Ι0 θα πήγαινε από τα θετικά στα αρνητικά και από εκεί πέρα περνάει από το μηδέν

Μπορεί να έχει για περισσότερο από μία στιγμή μηδέν;

---------------------------------------
Η φυσική ερμηνεία του ρεύματος 2ω

Το εάν εμφανίζεται η 2ω συνιστώσα έχει να κάνει με την έννοια της ισχύος στο μονοφασικό και στο τριφασικό. Η στιγμιαία ισχύς στο τριφασικό είναι σταθερή ενώ η στιγμιαία ισχύς στο μονοφασικό κύκλωμα είναι μεταβλητή οπότε αυτή τη στιγμιαία ισχύ πρέπει να το δίνει το DC άρα αναγκαστικά εφόσον έχει μία σταθερή  DC τάση το ρεύμα πρέπει να είναι  μεταβλητό και τι δίνω ; μεταβλητή στιγμιαία ισχύ  ενώ στο τριφασικό σύστημα είναι σταθερό.
΄Όσον αφορά αυτοί οι μηδενισμοί είναι κατάλληλο κλείσιμο διακοπτών με αποτέλεσμα το φορτίο να ρέει ρεύμα … να απομονώνεται η DC πλευρά από την AC οπότε το ρεύμα είναι μηδέν και εκείνη τη χρονική στιγμή βγάζει τάδε ρεύμα το φορτίο και κάτι τέτοιο γίνεται και στο DC AC μονοφασικό, και ισχύει μόνο στη μονοπολική διαμόρφωση που έχουμε είτε τους δύο πάνω είτε τους δύο κάτω, ενώ στη διπολική διαμόρφωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο πηγαίνουμε είτε θετικό είτε αρνητικό είμαστε σε δύο περιβάλουσες.


Γενικά ήταν δύσκολοι εξέτασει σε εμάς και γενικά εκείνο τον Σεπτεμβρή στην δικιά μου ομάδα έκοψε τους 3/4 και συνολικά εκείνη την μέρα πέρασαν 6/12.



Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: ktsialos on February 19, 2021, 14:42:02 pm
Όποιος μπορέσει ας γράψει τι ερωτήσεις τέθηκαν
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: chrispol on February 19, 2021, 21:54:42 pm
Εμένα με εξέτασε μόνο στο 1ο κύκλωμα, που ήταν υποβιβασμού, ήμουν μόνος και δεν προχωρήσαμε στο 2ο. Αν κάποιος άλλος το έδωσε μπορεί να πει τι κύκλωμα ήταν το δεύτερο και τι ρώτησε; θα αναρτήσω αναλυτική περιγραφή της εξέτασης μου με απαντήσεις πιο μετά


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: ktsialos on February 21, 2021, 11:39:36 am
DC-DC Υποβιβασμού
• Σχεδιάστε τον μετατροπέα και τον έλεγχο του
• Θα μπορούσαμε αντί για πριονωτή κυματομορφή να χρησιμοποιήσουμε μια ημιτονοειδής; (Ναι, αλλα θα γίνονταν πιο πολύπλοκος ο έλεγχος)
• Σχεδιάστε το ρεύμα του πηνίου και την τάση εξόδου στην ασυνεχή περιοχή για δυο περιόδους μετάβασης.
• Αν θέλω να μεταβώ σε λειτουργία συνεχής αγωγής, διατηρώντας ταυτόχρονα το φορτίο μου σταθερό πώς πρέπει να μεταβληθεί η τιμή της αυτεπαγωγής; (Θα πρέπει να μειώσεις την τιμή της αυτεπαγωγής μέχρι το μέσο οριακό ρεύμα του πηνίου ILb να γίνει μεγαλύτερο απο το φορτίο σου)
• Ασυνεχής αγωγή λειτουργία με σταθερή Vd. Αν αυξήσω το Io, κρατώντας σταθερή την σχετική διάρκεια αγωγής D τι θα γίνει με την τάση εξόδου; Θα αυξηθεί ή θα μειωθεί; (τύπος 7-17)

DC-DC μετατροπέας με ένα σκέλος (Ta+,Da+,Ta-,Da-)
• Αν το φορτίο τροφοδοτείται με αρνητικό ρεύμα(επιστρέφει δηλαδή στο σκέλος Α) και αρχικά είναι κλειστός ο διακόπτη Τa+. Τι θα γίνει με την τάση εξόδου στην μετάβαση, όταν θα ανοίξει ο διακόπτης Τa+ και κλείσει ο διακότπης Τa-;
   α) Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν υπάρχει κενός χρόνος στην μετάβαση
   β) Λαμβάνοντας υπόψη τον κενό χρόνο μετάβασης
 Στην παραπάνω ανάλυση θεωρούμε ότι το φορτίο είναι συνδεδεμένο μεταξύ των κόμβων Α (ανάμεσα στους διακόπτες) και Ν. Τάση εισόδου Vd.
Ερώτηση bonus
Ποιά η φυσική σημασία της συνιστώσας 2ω στο ρεύμα εισόδου της DC πλεύρας μονοφασικού αντιστροφέα; Γιατι δεν εμφανίζεται στο αντίστοιχο ρεύμα εισόδου τριφασικού αντιστροφέα;


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: akarafot on July 08, 2021, 22:20:50 pm
Σήμερα ρώτησε πάνω στον μεικτό μετατροπέα . Ζήτησε στην ασυνεχή ροη κυματομορφές τάσης εξόδου και ρεύματος πηνίου και στην ουσία ζητούσε να εξηγήσεις τι γίνεται σε κάθε κατάσταση. 
Μετά μας ζήτησε να σχεδιάσουμε μια πλήρης γέφυρα DC-DC και να σχεδιάσουμε κυματομορφές ρευματος για μονοπολική και διπολική διαμόρφωση. Ρώτησε συγκεκριμένα γιατί το ρεύμα στην μονοπολική πάει στα αρνητικά αφού θεωρητικά η έξοδος Vo είναι θετική ( έχει να κάνει με το πηνίου του κινητήρα νομίζω , ψάξτε το )
Τέλος ρώτησε εάν έχω διαφορά στην κυματωση στην έξοδο , για ένα μετατροπέα dc-ac σε σχέση με ένα dc-dc . ( Το μονοφασικο φορτίο ac  δεν έχει σταθερή ισχύ και για αυτο αναμένουμε μεγαλύτερη κυματωση )
Ρώτησε για το 2ω που εμφανίζεται στην είσοδο dc-ac μετατροπέα


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Fidelity on July 09, 2021, 10:01:12 am
Μετατροπέας Υποβιβασμού σε ασυνεχή λειτουργία:
-να σχεδιαστεί ρεύμα πηνίου, τάση εξόδου
-αν βγαλουμε την δίοδο θα έχουμε προβλημα στη λειτουργία; (ναι λόγω υπερτάσεων)
-αν βγάλουμε τον πυκνωτή ποια μορφή της τάσης εξόδου; (ίδια με το ρεύμα του πηνιου απλα θα εχει κλιμακα v=i*R)

Κενός Χρόνος σε μιση γέφυρα:
-ποια η επιδραση στην τάση κατά την μεταβαση απο Τα+ σε Τα- ;

Σε μετατροπέα dc-ac με φορτίο κινητήρα τι μορφή θα έχει το ρεύμα εξόδου;
(μορφή ημιτονου απλα θα ειναι λιγο παραμορφωμενο δλδ θα ειχει αιχμες μικρες)

Διαφορές τετραγωνικής-pwm (τα εχουν απαντησει παραπανω)
Σε τετραγωνική διαμορφωση τριφασικου αντιστροφεα ποια θα ειναι η χαμηλοτερη αρμονικη και γιατί;;
(εμφανιζονται αρμονικες 6κ+-1 οποτε η χαμηλοτερη ειναι η 5η. Οι υπολοιπες απαλοιφονται.)


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: GiwrgosP- on July 18, 2021, 15:21:46 pm
Κρυωνίδης

- DC-DC ανύψωσης

1. Σχεδιάση ρεύματος πηνίου και τάσης εξόδου σε *ασυνεχή* αγωγή.
2. Αν βγάλω τη δίοδο και έχω απλά ένα βραχυκύκλωμα εκεί θα λειτουργήσει η διάταξη;
3. Αν βγάλω τον πυκνωτή πως θα είναι η τάση εξόδου;
4. Μπορώ με κάποιο τρόπο (εισάγω στοιχεία) να κάνω τον μετατροπέα να λειτουργεί σε περισσότερα απο 1 τεταρτημόρια;

- DC-AC Full - Bridge

Αν ως φορτίο έχω επαγωγικό κινητήρα ο οποίος μοντελοποιείται ως μια αυτεπαγωγή σε σειρά με μια πηγή ημιτονοειδούς τάσης
να σχεδιαστεί το ρεύμα εξόδου λαμβάνοντας διπολική διαμόρφωση.


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Smagikarp on February 21, 2022, 13:40:04 pm
Εξέτασε η Νεφέλη
Και νομίζω από εδώ και πέρα αυτή θα εξετάζει.
Πολύ βατή, φιλική με διάθεση να σε περάσει και να σε βοηθήσει.

DC-DC Μικτός Μετατροπέας
  • Σχεδίαση του κυκλώματος
  • Σχεδίαση του ρεύματος και της τάσης του πηνίου (σε κάποιους έβαλε συνεχή και σε κάποιους ασυνεχή αγωγή)
  • Απόδειξη για τον τύπο Vo/Vd = D/(1-D) (Λες ότι τα εμβαδά της τάσης του πηνίου πρέπει να είναι ίσα γιατί η μέση τάση του πηνίου σε μία περίοδο είναι 0)
  • Γενικές ερωτήσεις και πως δουλεύει το κύκλωμα

Σχεδιάστε την Vtrig και την Vcontrol ενός μονοφασικού αντιστροφέα σε υπερδιαμόρφωση
  • Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα Υπερδιαμόρφωση
  • Γενικές ερωτήσεις πάνω στο θέμα

DC-DC Πλήρους γέφυρας με φορτίο έναν κινητήρα
Σου έδινε ένα τυπωμένο χαρτί με την διάταξη και την Vcontrol και Vtrig
  • Τί διαμόρφωση έχουμε? (είχε 2 Vcontrol άρα μονοπολική)
  • Σχεδιάστε το ρεύμα και την τάση εξόδου
  • Γιατί το ρεύμα μεταβάλλεται έτσι?
  • Όταν η τάση είναι έτσι ποιοι διακόπτες/δίοδοι άγουν?
  • Ποια στοιχεία θα διαρρέονται από ρεύμα σε αυτό το διάστημα?

DC-AC μονοφασικό αντιστροφέα με φορτίο επαγωγικό κινητήρα
  • Το ρεύμα κυμάτωσης εξόδου εξαρτάται από το ρεύμα του φορτίου? Γιατί?
  • Γενικότερα κάναμε συζήτησης επί του θέματος και έκανε μικροερωτήσεις

DC-DC ανύψωσης τάσης
Σου έδινε ένα φύλλο με την τάση εξόδου, το ρεύμα του πηνίου, το ρεύμα της διόδου και το ρεύμα του φορτίου στην ασυνεχή αγωγή.
  • Υπολόγισε την κυμάτωση της τάσης εξόδου
  • Ποιο είναι το ρεύμα του πυκνωτή?
  • Πως υπολογίζεται η μέγιστη τιμή του ρεύματος ΙLmax?
  • Και διάφορες άλλες ερωτησούλες

Σχόλια:
1) Το μάθημα δεν το είχε διδάξει η Νεφέλη οπότε δεν ξέρω αν το πως ήταν σήμερα είναι αντιπροσωπευτικό για τις υπόλοιπες εξετάσεις.
2) Από την Ομάδα μας περάσαμε ΟΛΟΙ. (4/4) Αν και οι βαθμοί δεν θεωρώ ότι ήταν 100% αντιπροσωπευτικοί.

Καλή τύχη στους επόμενους  ^yue^


Title: Re: [Ισχύος ΙΙ] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: airguitar on August 21, 2022, 15:38:11 pm
θυμαται κανεις τι ρωτησε Ιούνιο 22?