THMMY.gr

Μαθήματα Ενεργειακού Κύκλου => Ηλεκτρονικά Ισχύος Ι => Topic started by: Escobar on October 04, 2017, 10:12:26 am



Title: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Escobar on October 04, 2017, 10:12:26 am
Στο τόπικ αυτό, θα συγκεντρώνονται οι ερωτήσεις που γίνονται στην προφορική εξέταση. Διατηρήστε το καθαρό ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση από όλους.


Σημείωση: Πολλές από τις ερωτήσεις έχουν απαντηθεί σε τόπικ προηγούμενων ετών. Πριν ρωτήσετε, κάντε κλικ στο αντίστοιχο quote με την ερώτηση που θέλετε απάντηση και τσεκάρετε το παλιό τόπικ, ώστε να μην ανακυκλώνονται συνέχεια οι ίδιες απορίες.



Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Escobar on October 04, 2017, 10:48:59 am
Αυτες ειναι ολες οι ερωτησεις που μαζευτηκαν απο τα παιδια (μπραβο τους)..Οποιος ξερει ας δωσει σιγουρες απαντησεις ωστε να τις εχουν αυτοι που θα δωσουν τωρα το Σεπτεμβρη αλλα και οι επομενοι που θα ερθουν τον Ιουνη.
1-Ποτε άγουν και πότε δεν αγουν διοδοι και thyristors? προσοχη στο ποτε σβηνει ενα thyristor

2-Αν η ταχυτητα του ανεμου αυξηθει πως εξασφαλιζουμε οτι στο δικτυο θα παει η ονομαστικη ισχυς?

3-Να εξηγησουμε πως προκυπτει η κυματομορφη της Vgdc. Που εχουμε μεταβαση και που οχι. Να πουμε σε καθε τμημα της κυματομορφης με τι ισουται η Vgdc

4-Να εξηγησουμε πως προκυπτει η κυματομορφη της τάσης στα ακρα της διόδου

5-Τι απωλειες εχουμε  στη διοδο και στο thyristor? Δηλαδη απωλειες αγωγιμοτητας και μεταβασης

6-Απο τη πλευρά της γεννητριας ή απο τη πλευρα του δικτυου εχουμε μεγαλυτερη αεργο ισχυ και γιατι?

7-Πόσο ρευμα εχουμε στον ουδετερο αγωγο σε μια τριφασικη ανορθωτικη γεφυρα.

8-Να σχεδιασουμε το ρευμα ia σε ενα μονοφασικο ανορθωτη όταν στην εξοδο του εχουμε σταθερη πηγη ρευματος Id.

9- Γιατί η τάση της διόδου είναι αρνητική?

10-Μας δείχνει  μια κυματομορφή ασυνεχούς ρεύματος και μας ζητά να σχηματίσουμε το κύκλωμα από το οποιό προήλθε.

11-τι είναι ο χρόνος σβέσης του θυρίστορ, ποιος είναι ο διαθέσιμός μας χρόνος για τη σβέση επάνω στην κυματομορφή της τάσης σε ένα θυρίστορ(γωνία γ)

12-για να πετύχουμε την ίδια κυμάτωση της τάσης εξόδου σε έναν μονοφασικό και σε έναν τριφασικό ανορθωτή, σε ποιον θα βαλουμε μεγαλύτερο πυκνωτή εξομάλυνσης και γιατί. Πρέπει να ξέρεις γιατί και χωρίς πυκνωτή εξομάλυνσης, η τάση του τριφασικού έχει μικρότερη κυμάτωση.

13-Αν όλα είναι ίδια, Ls φορτίο κτλ, σε μονοφασικό ή σε τριφασικό έχουμε μεγαλύτερη γωνία μετάβασης;

14-Πού έχουμε περισσότερες αρμονικές, στον στάτη της γεννήτριας ή στο δίκτυο και γιατί.

15-Η άεργος ισχύς εξαρτάται από όλες τις αρμονικές ή και από την πρώτη; Και γιατί; Σοσάρα ερώτηση

16-Στην ac πλευρά, σε μονοφασικό ή τριφασικό έχουμε περισσότερες αρμονικές και γιατί.

Λοιπον,σημερα στην ομαδα μας ρωτησε τα εξης
1)να του πουμε για τη γωνια σβεσης,τι ακριβως ειναι,πως επηρεαζεται απο τη γωνια εναυσης,απ το ρευμα..Γενικα επεμεινε αρκετα σ αυτη την ερωτηση..
2)η 2η θεωρητικη ερωτηση αφορουσε το ρευμα του ουδετερου αγωγου,οταν εχω μονοφασικη γεφυρα σε τριφασικο μη γραμμικο συστημα..Δε μας εκανε καμια αλλη θεωρητικη ερωτηση..
3)στη συνεχεια μας εκανε ενα σχημα οπου εβαλε μια πηγη τασης,ενα θυριστορ και μια ωμικη αντισταση..και μας ζητησε να σχεδιασουμε το ρευμα..
4)μετα μας εκανε μια μονοφασικη γεφυρα με διοδους και μεταβαση,στην εξοδο εβαλε μια αυτεπαγωγη και μια πηγη σταθερης τασης και μας ζητησε να σχεδιασουμε το ρευμα πριν τη γεφυρα
5)μετα ακριβως το ιδιο σχημα με πριν,αλλα αντι για διοδο εβαλε θυριστορ με γωνια εναυσης 150 μοιρες και ζητησε παλι να σχεδιασουμε το ρευμα πριν τα θυριστορ
6)και τελος ξανα μονοφασικη γεφυρα με διοδους και μεταβαση,αλλα στην εξοδο ειχε μεγαλο πυκνωτη παραλληλα με μια αντισταση..Και εκει ζητησε παλι την κυματομορφη του ρευματος πριν τη γεφυρα..
Αυτα ρωτησε..Γενικα δε μας ρωτησε τιποτα πανω στην εργασια..Γενικα ειναι χαλαρη η εξεταση,σου δινει και χρονο να σκεφτεις..Αυτα απο μενα..

  • μια φαση με θυριστορ και αντισταση~>να σχεδιασουμε την κυματομορφη του ρευματος
  • μια φαση με θυριστορ και αντισταση και αυτεπαγωγη~>να σχεδιασουμε την κυματομορφη του ρευματος
  • μονοφασικη γεφυρα με θυριστορ,αυτεπαγωγη και πηγη ρευματος στην εξοδο~>να σχεδιασουμε το ρευμα στην εισοδο
  • μονοφασικη γεφυρα με θυριστορ,αυτεπαγωγη και πηγη τασης στην εξοδο~>να σχεδιασουμε το ρευμα
  • ρευμα ουδετερου σε τρεις μονοφασικους ανορθωτες με πυκνωτη και αντισταση στην εξοδο
καμια ερωτηση θεωριας,καμια ερωτηση πανω στην εργασια.
η εξεταση χαλαρη και εχεις χρονο να σκεφτεις
α,μην πατε αδιαβαστοι ή αν δεν τα εχετε κατανοησει

Παίδες, σαφώς πιό εύκολη από την περσινή, μην αγχ'ωνεστε.

1) Thyristor "ανάποδα" βαλμένο σε σχέση με την πηγη , με γωνία έναυσης μεγαλύτερη από 180 μοιρες,  μέσα σε κυλωμα RL. Ζητάει την κυματομορφή του ρεύματος στην έξοδο (πότε αρχίζει να άγει το thyristor κτλ).
2) Μονοφασικός ανορθωτής με θυρίστορ, σε πολύ απλό κυκλωμα (πχ χωρίς μετάβαση και με μία R στην έξοδο).

Πάνω κάτω τα ίδια που είπαν κ οι παραπάνω.
Γενικά φαίνεται ότι θέλει να βοηθήσει.

Επίσης σε ένα group ρώτησε την διάταξη 1φασικής γέφυρας με θυρίστορ, με έξοδο έναν παράλληλο πυκνωτή C (πολύ μεγάλο) και παράλληλά του μία αντίσταση!
Να κάνουν την κυματομορφή του ρεύματος!

Η όλη εξέταση κινήθηκε πάνω σε τρία κυκλώματα:
1. θυρίστον με πηνίο
2. μονοφασική γέφυρα με θυριστορ
3. περίεργη γέφυρα με 2 διόδους και 2 θυριστορ

Δεν αναφέρθηκε σε τίποτα πάνω στην εργασία, δεν τις άνοιξε καν, ειχα απλά βαθμό πάνω τους που έπαιξε ρόλο στη τελική βαθμολογία.
Επίσης ήταν του στυλ να ρωτάει την ιδια ερώτηση σε όλους και να βλέπει ποιοι συμφωνουνε και ποιοι όχι.


1) απλό κύκλωμα με δίοδο και αντίσταση
2) δίοδος με πυκνωτη και αντίσταση για φοριο
3) θυρίστορ με γωνία έναυσης 90 μοίρες, πηγη΄ρεύματος στο φορτίο και πηνίο. μέτα πρόσθεσε και μια δίοδο παράλληλα στο πηνίο και την πηγή η οποία είχε φορά προς τα πάνω(αγωγή κατά την αρνητική ημιπερίοδο)
 
Σ' αυτά ζητούσε κλασσικά την κυματομορφή του ρεύματος.

4) Έδωσε τάση και ρεύμα με πολλές συνιστώσες και ρώτησε για τη μέση τιμή της ισχύος και για την ενεργό τιμη της τάσης
5) μονοφασική γέφυρα με πηγή 280 V, τριφασική γέφυρα με πηγή 400 V. Είχαν ίδιο φορτίο και μας ρώτησε που θα πάρουμε μεγαλύτερη ισχύ
Αυτά πάνω κάτω. Στα παιδιά της άλλης ομάδας ρώτησε από την εργασία τους αν κατάλαβαν πως βγαίνει η Vgdc. Σε εμάς δε ρώτησε τίποτα.

Εγώ έδινα σήμερα στις 12 30 και μας έκανε 4 ερωτήσεις
1.   Είχε ένα κύκλωμα μονοφασικό με thyristor. Είχε πηνίο στην πηγή και πηγή ρεύματος σαν φορτίο.  Μας έδινε γωνία ένευσης  160 μοίρες και μεταβατικό άλλες 30 και μας ζητούσε να σχεδιάσουμε  την τάση στην πηγή ρεύματος.
2.   Σαν δεύτερη ερώτηση είχε κάτι ποιο απλό. Μας έδινε μια πηγή ένα thyristor ένα πηνίο και μια συνεχή πηγή τάσης. Η συνεχής τάση «συναντούσε» την αναμασόμενη στις 70 μοίρες και μας ζητούσε να κάνουμε την κυματομορφή του ρεύματος στην εναλλασσόμενη πηγή τάσης. Το μεταβατικό διαρκούσε για 10 μοίρες.
3.   Μετά μας άλλαξε το πηνίο με μια αντίσταση και μας ζητούσε το ίδιο
4.   Τέλος μας έδωσε μια ασύμμετρη γέφυρα, στις θέσεις 1,4 είχε thyristor και στις 2,3 είχε διόδους. Σαν φορτίο είχε μια πηγή ρεύματος και μας ζητούσε να κάνουμε την κυματομορφή του ρεύματος από την μεριά της πηγής.
Της απαντήσεις όποιος θέλει μπορώ να της δώσω μέσα από το msn δεν είμαι και 100% σίγουρος για αυτές.  :P


Να ξέρετε να υπολογίζετε μέση και rms τιμη από μία κυματομορφή.
Πχ. μας έδωσε μια 3φ γέφυρα διόδων με Ls=0 και μας είπε να υπολογίσουμε rms και μέση τιμή του ρεύματος μίας εκ των διόδων.

Μονοφασικός ημιελεγχόμενος μετατροπέας (2 θυρίστορ με α=90 και 2 δίοδοι-pdf examples 3). Και να ξέρετε να υπολογίζετε rms και μέση τιμή. Καμία θεωρητική ερώτηση και καμία ερώτηση στην εργασία.

thyristor με δίοδο ελεύθερης ροής και φορτίο αντίσταση - επαγωγή.

ζητούσε το ρεύμα της πηγής.

επίσης το άλλαξε σε μια ερώτηση το κύκλωμα και μας έβαλε και πηνίο να συνδέεται με την πηγή από πίσω

δηλ

|-------------thyristor--------|----------RL--------|
|                                 |                      |
πηγη                          DF                   |
|--------L-----------------------|----------------------|
Παρόμοιο κύκλωμα σε μας, να βρούμε κυματομορφή ρεύματος, καθώς επίσης συνέχισε να μας δίνει αυτο το κύκλωμα αφαιρώντας την L και στη συνέχεια τη δίοδο D και να βγάλουμε πάλι τις αντίστοιχες κυματομορφές του ρεύματος στο thyristor.

εμας μας έβαλε ένα τριφασικό,όπου στην κάθε φάση είχε μια Ls και μια δίοδο,και στην dc πλευρά πηγή ρεύματος και ρώτησε(για Ls=0) την κυματομορφή της τασης στην έξοδο,μέση τιμή τάσης,ρεύμα σε κάποια φάση και αν ήταν Ls πεπερασμένη,ρεύμα πάλι στην φάση α π.χ.
Και μετά μας έβαλε μια κλασσική διάταξη 2πλής ανόρθωσης με πηγή ρεύματος πάλι αλλά η τάση Vs δεν ήταν ημιτονοειδής,ήταν παλμοί (θετικοί και αρνητικοί) και ζητούσε να βρούμε την τάση στην έξοδο (και εδώ είχε και Ls)

Και από ότι είχα ακούσει χθές απο κατι προηγούμενους είχε ρωτήσει για φορτιση μπαταρίας και ένα κλασσικό διφασικό που έχεις 2 πηγές με διαφορά φάσης και η κάθε μιά ένα thyristor και ρωτούσε πάλι τάση στην έξοδο.

εδινε κυματομορφες παραμορφωμενων ρευματων σε γεφυρα με διοδους και ηθελε να του πουμε τι στοιχεια ειναι συνδεδεμένα στην εξοδο της γεφυρας

Σε μία πιο ευχάριστη νότα, ρώτησε : γέφυρα πλήρους ανόρθωσης με Θυρίστορς και τετραγωνική κυματομορφή τάσης,α=135 μοίρες να βρούμε Vd,Is, να σχεδιάσουμε μία γέφυρα μερικού ελέγχου, να του πούμε pros & cons, έπειτα σε μια γέφυρα με με θυρίστορς μας έδωσε κανονική κυματομορφή και και α>90 μοίρες και μας σύζησε να υπολογίσουμε τον συντελεστή ισχύος και τέλος πας έδωσε μια κυματομορφή της τάσης εξόδου μιας 3φ γέφυρας και ζήτησε να βρούμε ποια διάταξη (ημιτονοειδή τάση εισόδου) μπορεί να δώσε τέτοια κυματομορφή. Μετά για μία απλή διάταξη θυρίστορ(α=180 μοίρες) με μία αντίσταση και μια πηγή σταθερής τάσης ( μπαταρία) ζήτησε να βρούμε αν δουλευει το θυρίστορ ( ναι ) και μετά να σχεδιάσουμε Ιs και Vd.

Μία ερώτηση. Την κυματομορφή που μας έδινε ο Βασιλίου που ήταν η τάση σε μία δίοδο με εισαγωγή αιχμών, υπάρχει κάπου στις σημειώσεις ή στο βιβλίο?

Σε εμάς ρώτησε νορμάλ πράγματα, αλλά είχε αρκετές παγίδες. Δεν ζήτησε τίποτα το οποίο δεν μας το είχε πει ή δεν το είχε σχολιάσει στις διαλέξεις, άλλα κάποιες ερωτήσεις ήθελαν λίγο προσοχή γιατί μπορούσε εύκολα να σε μπερδέψει.
γενικά αν μπορείς να σχεδιάζει κυματομορφές εξόδου και να μπορείς να δικαιολογείς γιατί έχουν τις μορφές που έχουν είσαι εντάξει πιστεύω. σε εμάς έκανε και μερικές ερωτήσεις για μέσες τιμές τάσης (αν είναι θετικές, αρνητικές ή μηδεν, όχι υπολογισμούς)

Μονοφασικο κυλκωμα με πηγη εισοδου τετραγωνικης κυματομορφης και μια διοδο και RL φορτιο. Μετα προσθεσε μια διοδο ελευθερης ροης και μετα Ls πηνιο. Και στα 3 ζητουσε κυματομορφη ρευματος ειδοδου και της Vd. 4ο ερωτημα σε μονοφασικη γεφυρα με θυριστορς και πηγη ρευματος στην εξοδο εβαλε βαττομετρο στην εισοδο και ηθελε να του βρουμε τι μετραει το οργανο. 5ο ερωτημα μας εδωσε την κυματομορφη της Vd σε 3φ γεφυρα και να βρουμε τα στοιχεια απο τα οποια απαρτιζεται το κυκλωμα. Αυτα τα ολιγα...  :D

Να προσθέσω σε αυτά που είπε ο Schro , οτι βασικά ζητούνται γραφικες παραστασεις των Vd , Id , Is , είτε κάποιο παραγωγο αυτών , λόγου χάρη την μέση ισχύ στο φορτίο , οπου το ενα μεγεθος πχ.το ρεύμα είναι σταθερο, οπότε είναι το ρεύμα επι το ολοκλήρωμα της τάσης για μια περίοδο... Δηλαδη αν ξερεις να σχεδιάζεις αυτα τα μεγέθη , με μία εμφαση στα μονοφασικα , εχεις και το μάθημα. Πάρε δηλαδη μια τυχαία διάταξη, μια μονοφασικη γεφυρα με διόδους και πηνίο/πηγή τάσης στο φορτίο , και δες , μπορείς να σχεδιάσεις την τάση στο φορτίο ; Για άλλες τέτοιες στοιχειώδεις διατάξεις , μπορείς ; Αν ναι , εχεις πολυ πολυ καλες πιθανότητες να περάσεις το μάθημα...

δεν ρωτάει περίεργα πράγματα. έχω ακούσει για περιπτώσεις που μπορεί να ζήτησε να βρεις μια σχέση μεταξύ τάσεων - ρευμάτων πχ αλλά έβγαινε με απλές πράξεις από γνωστές σχέσεις πχ τάση-ρεύμα σε πηνίο ή σε πυκνωτή.

ΘΕΜΑΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
μονοφασικη γεφυρα με θυριστορ α=150, R και πηγη τασης στο φορτιο.αρχικα ζητουσε Vd και Is και στην συνεχεια το μεσο ρευμα στο φορτιο (η σχεση με το ολοκληρωμα).

 Στη συνεχεια ρωτησε αν σε 3φασικη ημιγεφυρα (3παλμων) αν η γωνια εναυσης των θυριστορ μετραει απο το σημειο φυσικης αγωγης της φασικης η πολικης τασης.

 Μετα σου εδινε 2 μονο διοδους και σου ζητουσε να σχεδιασεις διαταξη διπλης ανορθωσης (ηθελε να χρησιμοποιησεις ΜΣ μεσαιας ληψης).

Τελος εδινε μια κυματομορφη τασης και ζητουσε να του πεις απο ποια διαταξη προερχεται (πρεπει να ηταν 3φασικος αντιστροφεας με μεταβαση)
αυτα τα λιγα

Λοιπον Δημουλιας ρωτησε (μπας και ανεβει ποτε κανα θεμα):
1) Κυκλωμα απλο με πηγη ημιτονο θυριστορ α=90 και R και L σε σειρα. Να γινει κυματομορφη του Is.
2)Στο ιδιο κυκλωμα εβαλε παραλληλα μια διοδο στο φορτιο απο πριν. Τι αλλαζει στο ρευμα Is?
3)Σχεδιασε μονοφασικο ανορθωτη με θυριστορ και πηνιο Ls στην εισοδο. Σχεδιασε και ενα ακομη Ls πριν απ το πηνιο αυτο ίδιο και ζητησε να σχεδιασουμε
  ποιοτικα την κυματομορφη της τασης αναμεσα στα πηνια αυτα (Αν δε κανω λαθος Vcpp απο βιβλιο - σημειο κοινης διασυνδεσης). Επισης πως ειναι η αρχικη Vs στο ιδιο σχημα (πηγή εισοδου πριν τα πηνια)
4)Απο την εργασια μας δειχνει την κυματομορφη τασης ενος θυριστορ του αντιστροφεα. Ποια ειναι η γωνια σβεσης που ειναι στο σχημα και γενικα καλη εξηγηση αυτο επεμενε και μπλοφαρε 2 φορες.
5) Λεει η πτωση τασης στα ακρα ενος θυριστορ μιας γεφυρας μονοφασικης (Ls=0) με Ιd στην εξοδο ειναι Vak. Ποια ειναι η ισχυς απωλειων στο θυριστορ αυτο? (μαθηματικη διατυπωση)

Αυτα.

αρχικα ειχε ενα θυριστορ μονο με επαγωγικο φορτιο και ζητουσε ρευμα. Επισης εβαλε μια διοδο μετα το θυριστορ και ζητησε παλι ρευμα και τελος προσθεσε μια αυτεπαγωγη στη πηγη. Εν συνεχεια εβαλε ενα κλασσικο τριφασικο με διοδους, πυκνωτη, αυτεπαγωγη και αντισταση στην εξοδο, μετα εναν ημιελεγχομενο ανορθωτη και τελος ζητησε κατι μικροπραματακια απο την εργασια.

Γενικα δεν εβαλε κατι περιεργο...

Θέματα Δημουλιά:
1) από examples2 έβαλε το πρόβλημα 10
2) από examples3 το πρόβλημα 16
3) να βρεθούνε απώλειες αγωγής ενός θυρίστορ μιας μονοφασικης γέφυρας δοσμένης της πτώσης τάσης Vακ

γωνια σβεσης τι ειναι ? γτ δεν πρεπει ν ειναι αρκετα μεγαλη ? (βασιλειου ιουνιος)

γέφυρα πλήρους ανόρθωσης με Θυρίστορς και τετραγωνική κυματομορφή τάσης,α=135 μοίρες να βρούμε Vd,Is, να σχεδιάσουμε μία γέφυρα μερικού ελέγχου, να του πούμε pros & cons, έπειτα σε μια γέφυρα με με θυρίστορς μας έδωσε κανονική κυματομορφή και και α>90 μοίρες και μας σύζησε να υπολογίσουμε τον συντελεστή ισχύος και τέλος πας έδωσε μια κυματομορφή της τάσης εξόδου μιας 3φ γέφυρας και ζήτησε να βρούμε ποια διάταξη (ημιτονοειδή τάση εισόδου) μπορεί να δώσε τέτοια κυματομορφή. Μετά για μία απλή διάταξη θυρίστορ(α=180 μοίρες) με μία αντίσταση και μια πηγή σταθερής τάσης ( μπαταρία) ζήτησε να βρούμε αν δουλευει το θυρίστορ ( ναι ) και μετά να σχεδιάσουμε Ιs και Vd.

Βλέπω πολλοί ανεβάσαν πάλι ερωτήσεις απο την εξέταση....Σημέρινες ερωτήσεις Βασιλείου:

1) Μια απλή διάταξη με ένα θυρίστορ (α=90) και με μια μπαταρία στην dc πλευρά, να κάνουμε κλασικά Vd και Is και ρώτησε αν είναι αντιστροφεας ή ανόρθωτης και γιατί..
2) Να σχεδιάσουμε μια γέφυρα μερικώς ελεγχόμενη, να βάλουμε για φορτίο μια πήγη ρεύματος και να βρούμε πάλι Vd και Is και επίσης να γράψουμε +- της διάταξης σε σχέση με την πλήρη γέφυρα..
3) Μας έδωσε εκτυπωμένη μια κυματομορφη Vd απο τριφασικη γέφυρα πλήρους ανορθωσης με θυριστορ και με μεταβαση και ζητούσε να του πούμε από τι κύκλωμα ειναι...οχι να το σχεδιάσουμε...(δηλαδη αυτο που έγραψα)

Καλή τύχη στους επόμενους!

Παιδιά όταν έχουμε α=90 μοίρες, τότε έχουμε λειτουργία αντιστροφέα ή ανορθωτή και γιατί?
(Επειδή το ρωτάει...)

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της ημιγέφυρας σε σχέση με την κανονική γέφυρα με θυρίστορ; Γιατί εγώ έχω βρει μόνο πλεονεκτήματα...

Άλλη ερωτηση:

H γωνία έναυσης των thyristor μετράει από το σημείο της φυσικής αγωγής της πολικής ή της φασικής τάσης και γιατί΄?

Ερωτήσεις Βασιλείου από σήμερα:

-Απλή ανόρθωση με ημιτονοειδή τάση στην είσοδο, θυρίστορ με α=135, αυτεπαγωγή στο φορτίο και μια μπαταρία (μας είπε ότι πολικότητα θέλουμε βάζουμε αρκεί το φορτίο να μπορεί να δίνει ενέργεια και στο δίκτυο). Σχεδιάστε Vd, Is
-Στο ίδιο κύκλωμα, η αυτεπαγωγή φορτίου είναι η μισή απο πριν (L/2) και προσθέτουμε στην είσοδο μια αυτεπαγωγή με τιμή κι αυτή L/2. Θα αλλάξει κάτι στις κυματομορφές Vd, Is? αν ναι σχεδιάστε (ναι αλλάζει  8)) )
-Κύκλωμα μερικΩς ελεγχόμενης γέφυρας με ένα θυρίστορ και 3 διόδους (το thyristor στη θέση 1) και στο φορτίο μια πηγή ρεύματος. Σχεδιάστε Vd, Is
-Έχουμε σύγχρονη μηχανή από τη μία πλευρά με μεταβαλλόμενη συχνότητα 3 φασεις, ουδέτερος και στην έξοδο θέλουμε σταθερή συχνότητα (3 φασεις και ουδετερος). Τι δομή θα χρησιμοποιήσουμε ενδιάμεσα, είτε σχεδιαστικά είτε με μπλοκ διαγράμματα (νομίζω είναι στο σχήμα της εργασίας που μας δίνει)
-Μας έδωσε και μια κυματομορφή (τάση διόδου απο 3φασικο ανορθωτή με σταθερο dc ρεύμα)

 ^sfinaki^

Σημερινες ερωτησεις Δημουλια :
1.κυκλωμα μονοφασικου ανορθωτη (4 διοδοι) με Ls και φορτιο ειχε εναν πυκωτη και παραλληλα μια R . Ζητουσε κυματομορφες id και is
2.μαθηματικη εκφραση της μεταφερομενης ισχυος στο φορτιο ,δλδ πανω στη R (θεωροντας ιδανικες τι διουδους )
3.μαθηματικη διατυπωση των απωλειων πανω σε μια διοδο σε περιπτωση που αυτη δεν ειναι ιδανικη ....εδω επεμενε αρκετα στο γιατι....
4,μονοφασικος αντιστροφεας (4 thyristors) με Ls και στην εξοδο ειχε Ld και μια μπαταρια με αρνητικη πολικοτητα. Με τη θεωρηση οτι το ρευμα ειναι ασυνεχες ζητουσε να σχεδιαστει η Vd.

Άλλες ερωτήσεις από τον Δημουλιά:
1) Έδωσε ένα διφασικό σύστημα τάσεων με Ls, ημιγέφυρα θυρίστορ και πηγή ρεύματος στο φορτίο. Ζήτησε την κυματομορφή της τάσης στο φορτίο.
2) Στην εργασία μας έδειξε την τάση ενός θυρίστορ και ζήτησε τον διαθέσιμο χρόνο σβέσης.

Παιδιά μήπως μπορεί να βοηθήσει κανείς στα παρακάτω; ( Έψαξα αλλά δεν βρήκα κάτι σίγουρο ).

1) Ποιες είναι οι απώλειες μιας μη ιδανικής διόδου ή ενός θυρίστορ με πτώση τάσης Vak στα άκρα του;

2) Σε ένα απλό κύκλωμα, ένα θυρίστορ με α=90 και dc πηγή τάσης στο φορτίο, έχουμε λειτουργία ανορθωτή ή αντιστροφέα και γιατί;

Στην ερωτηση : "αν η αυτεπαγωγή φορτίου είναι η μισή απο πριν (L/2) και προσθέτουμε στην είσοδο μια αυτεπαγωγή με τιμή κι αυτή L/2. Θα αλλάξει κάτι στις κυματομορφές Vd, Is? αν ναι σχεδιάστε" ποια ειναι η απαντηση?? ...Λογω της Ls θα χω ενα διαστημα u, θα μειωθει το Id,Is και μειωση της τασης εξοδου σωστα?Λογω του Ld??

3 απορίες να μου πειτε αν ειναι σωστες οι απαντησεις μου:
1)H γωνία έναυσης των thyristor μετράει από το σημείο της φυσικής αγωγής της πολικής ή της φασικής τάσης και γιατί?
Από το σημειο φασικης επειδη στο διαγραμμα φαινεται η α στην κυματομορφη της Upn που ειναι μερος της φασικης?

2)Mονοφασικος αντιστροφεας (4 thyristors) με Ls και στην εξοδο ειχε Ld και μια μπαταρια με αρνητικη πολικοτητα. Με τη θεωρηση οτι το ρευμα ειναι ασυνεχες ζητουσε να σχεδιαστει η Vd.
Η κυματομορφη θα ειναι οπως στο συνημενο ή οπως στο προβλημα 18 απ τα λυμενα?? η διαφορα ωφειλεται στην ασυνεχεια του ρευματος ή ειναι λαθος η κυματομορφη μου?

3)Ο συντελεστης ισχυος για α>90?
Θα ισχυει κανονικα το τυπος 0,9Vs Id cosa??


Καλησπέρα παιδιά, σήμερα μας ρώτησε τα εξής:
1. Σκοπός της χρήσης μηχανής διπλής τροφοδότησης, πώς μεταβάλλονται οι στροφές, αναλυτική περιγραφή του μηχανισμού
2. Έδωσε τυπωμένες τρεις κυματομορφές που μας είπε ότι προέρχονται από κυκλώματα με χρήση μιας ή δύο διόδων/θυρίστορ (όχι πλήρης γέφυρα) και ζήτησε να του σχεδιάσουμε τα κυκλώματα (ήταν ωμικό φορτίο με θυρίστορ με γωνία έναυσης α=90, ωμικό με Ed με θετική πολικότητα με α<90, και ωμικό με Ed με αρνητική πολικότητα α>90). Ζήτησε επίσης να του σχεδιάσουμε το ρεύμα αν είχαμε αυτεπαγωγή Ls.
3. Έδωσε γέφυρα με 4 θυρίστορ με γωνία έναυσης α>90 και Ls,Ld, και μπαταρία με αρνητική πολικότητα και ζήτησε κυματομορφές Id,Is,Ud (πάντα με την υπόθεση ότι το ρεύμα είναι συνεχές και επίσης ρώτησε αν η Ud γίνεται ποτέ ίση με την Ed, πράγμα που για συνεχή ροή ρεύματος δεν συνέβαινε).

1.Ημιγεφυρα με 2 θυριστορ 2 διοδους και πηγη ρευματος στην εξοδο. Να σχεδιασουμε Vd,Is.
2.Ερωτηση με αρμονικες.Εδινε Vs=V1sinωt+V3sin(5ωt+φ1) + ... ομοιως Ιs με καποιες αρμονικες και ζητουσε την ενεργο ισχυ που δινει το δικτυο.
3.Γεφυρα θυριστορ με Ls α>90 Ld,Ed στο φορτιο και συνεχη αγωγη. Να σχεδιασουμε Vd, Id.

+1 ο,τι είπε ο  gkarasas.
Επίσης έμαθα ότι ρώτησε με βάση κυματομορφές να σχεδιάσεις κύκλωμα: δίοδος με ωμικο, διοδος με επαγωγικό-ωμικό.
Επίσης στη γέφυρα με τα θυρίστορ που είπε ο anestisla ρωτησε και για ασυνεχη αγωγη (απο τα examples3 που έχει στο ethmmy  το παραδειγμα 18 αλλά η λύση του είναι για ΣΥΝΕΧΗ αγωγή ρεύματος)




Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: tsiantis on January 22, 2018, 14:41:02 pm
Λοιπόν παιδιά, εξεταστική Ιανουαρίου ερωτηθήκαμε τα εξής (Δημουλιάς):

1) Μας έδειξε από την εργασία την διάταξη AC/DC/AC και μας ρώτησε τι εξυπηρετεί αυτή η διάταξη.
2) Ημιγέφυρα με α>90 και Ls στην είσοδο και πηγή ρεύματος στην έξοδο και ζητούσε κυματομορφή Τάσης εξόδου κι ρεύματος εισόδου.
3) Μας ζητούσε να του περιγράψουμε απώλειες σε ένα thyristor.

Γενικά, η εξέταση απαιτούσε καλή γνώση του αντικειμένου γιατί ότι απάντηση έδινες έπρεπε να την αιτιολογήσεις στο έπακρο. Αυτα...

Edit:move στο σωστό τοπικ


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: ctzouvar on June 07, 2018, 17:24:21 pm
σημερα μας σχεδιασε μια μονοφασικη ημιτονοειδη πηγη που συνδεεται με ωμικο φορτιο μεσω δυο αντιπαραλληλων θυριστορ (τραϊακ) και με γωνια εναυσης 150 μας ζητησε να σχεδιασουμε το UR και IR. μετα αντι για ωμικο φορτιο εβαλε ενα πηνιο και ζητησε το ιδιο. τελος ζητησε να περιγραψουμε τις απωλειες θυριστορ στον αντιστροφεα της εργασιας


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: cortex on June 07, 2018, 17:59:43 pm
ερωτηση 1η : πηγή τάσης ημίτονο με 100 Volt rms .δίοδος, στο φορτίο μια αντίσταση 15 Ω μια πηγή τάσης 30 Volt και και ένα πηνίο με άπειρη αυτεπαγωγή.! εκεί που είναι η τάση Vd είχε μια δίοδο της οποίας η κάθοδος  συνδέεται με την κάθοδο της πρώτης!. Σε αυτό το κύκλωμα μας είπε αγνοήστε αρχικά τις τιμές και σχεδιάστε την Vd και το ρεύμα γραμμής.
ερώτηση 2η: στο ίδιο κύκλωμα άμα βάλω ένα αμπερόμετρο στο σημείο που ενώνει την αρνητική επαφή της Εd με την αρνητική επαφή τής ημιτονοειδής πηγής(στο κάτω μέρος του κυκλώματος δηλαδή. τι θα δείξει το αμπερόμετρο;
ερώτηση 3η: ίδιο κύκλωμα με τις διόδους και στο φορτίο έχω μια αντίσταση να υπολογίσουμε τον Συντελεστή ισχύος. Δεν έβγαινε μονάδα.
ερώτηση 4η: μονοφασική γέφυρα με θυρίστορ γωνία έναυσης 45 μόιρες. Η πηγή τάσης είναι εναλλασσόμενη τετραγωνικη. Να σχεδιάσετε την Vd και το ρεύμα γραμμής.
ερώτηση 5η: έδωσε μια κυματομορφή σε μία περίοδο και μας είπε να γράψουμε την τοπολογια του κυκλώματος που παράγει αυτό το μέγεθος να πουμε σε ποιο σημείο είναι.(ήταν 6 παλμική γέφυρα με διόδους μετάβαση και το μέγεθος ήταν η Vd).


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: tolis123 on June 07, 2018, 18:23:03 pm
ερωτησεις: απλο κυκλωμα αντιπαραλληλα θυριστορ(triac) με πηγη ταση ημιτονοειδη α) με ωμικο φορτιο μονο β) με επαγωγικο φορτιο μονο, να γινουν Vd,Id για διαφορα α.
τριφασικη γεφυρα με thyristor και μια διοδο(ελευθερης ροης, 1 διοδος μεταξυ VPn kai VNn),γενικα Vd για διαφορα α και για ποια α αγει η διοδος αυτη(60 μοιρες)


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: ultraviolet on June 07, 2018, 18:23:18 pm
(Δημουλιας)
Ερωτηση 1:
Κυκλωμα 1φ γεφυρα με διοδους με C και R στο φορτιο. Να σχεδιασουμε την κυματομορφη του is. Nα πουμε γιατι ειναι ετσι η μορφη του και που εχει το μεγιστο και γιατι. Που φορτιζει ο πυκνωτης και ποτε. Δλδ τι πρεπει να συμβαινει για να φορτιζει ο πυκνωτης.
Ερωτηση 2:
Εδωσε την κυματομορφη του ερωτηματος 16 της εργασιας και ρωτησε για τις αιχμες να πουμε που οφειλονται (και οι μικρες και οι μεγαλες). Μετα ρωτησε αμα η γεφυρα ηταν με διοδους και οχι με θυριστορ θα ειχα τετοιες αιχμες στην ταση και αν ναι πως διαφοροποιουνται. Σε ποια ιδιαιτεροτητα των θυριστορ οφειλονται. Τελος ρωτησε τι θα κανω για να λυσω το προβλημα της παραμορφωσης της τασης (με τι στοιχειο, συνδεδεμενο σε ποιο σημειο και τι προυποθεσεις πρεπει να πληροι).
Ερωτηση 3:
Εδωσε 6παλμικη γεφυρα με θυριστορ και φορτιο πηγη ρευματος. Εβαλε παραλληλα στην πηγη ρευματος μια Df (διοδο ελευθερας ροης) και ρωτησε αν θα αγει ποτε η διοδος αυτη, και αν ναι για ποιες γωνιες εναυσης α. Και βεβαια να το αιτιολογησουμε  :P
Αυτα


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: kostasnafs on June 08, 2018, 17:03:21 pm
(Βασιλειου)
1)Μονοφασικη γεφυρα πληρους ανορθωσης με διοδους,απειρη αυτεπαγωγη στο φορτιο,αντισταση και πηγη τασης,ζητουσε Ιs και Vd.
2)Στο προηγουμενο κυκλωμα εδινε ταση εισοδου,ταση πηγης,τιμη αντιστασης, και ζηταγε ρευμα και ισχυ.
3)Τριφασικο κυκλωμα,με απλη ανορθωση με διοδους(μια σε καθε φαση) και ζητουσε ποια ειναι η ταση μεταγωγης
4)Σε τριφασικη γεφυρα πληρους ανορθωσης με θυριστορ ζηταγε τη διαδοχη παλμοδοτησης των θυριστορ
5)Μονοφασικο κυκλωμα με μια διοδο και αντισταση,ζηταγε συντελεστη ισχυος
6)Εδινε μια περιεργη κυματομορφη και ζηταγε να πουμε απο τη στοιχειο ειναι (μαλλον ταση διοδου απο την εργασια)


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: potis on October 05, 2018, 01:46:29 am
Πως αντιμετωπίζουμε τα ερωτήματα με άπειρη αυτεπαγωγή;
Επίσης, τα ερωτήματα με βηματική είσοδο; psim doen't really help...


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Red Phoenix on October 05, 2018, 10:32:06 am
Πως αντιμετωπίζουμε τα ερωτήματα με άπειρη αυτεπαγωγή;
Επίσης, τα ερωτήματα με βηματική είσοδο; psim doen't really help...
Άπειρη αυτεπαγωγή στο φορτίο ουσιαστικά σημαίνει dc ρεύμα εξόδου. Βηματική είσοδο ουσιαστικά είναι η τετραγωνική σωστά; άρα η Vd θα ακολουθήσει τη Vs ανάλογα με το αν έχεις διόδους ή θυρίστορ, πάντως θα είναι κι αυτή τετραγωνική μορφής (εκτός αν έχεις Ls οπότε θα υπάρχει φαινόμενο μετάβασης). Όσον αφορά το ρεύμα κανονικά για όσο κρατά η Vd και γενικά ανάλογα την περίπτωση όπως στα απλά κυκλώματα. (Αν έχω λάθη στην εξήγηση ας με διορθώσει κάποιος)


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: potis on October 05, 2018, 10:45:56 am
Ωραία, ευχαριστώ!


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Red Phoenix on October 05, 2018, 11:38:06 am
Στην ερώτηση με το συντελεστή ισχύος με 1 δίοδο και αντίσταση (απλό οκ) τι απαντάμε;; σόρυ αλλά έχω μπερδευτεί...


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: bl@3esk@ on October 05, 2018, 15:21:57 pm
τι ερωτησεις σας εβαλε σημερα?


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: potis on October 05, 2018, 20:34:01 pm
Σήμερα στο 3ο γρουπ με Βασιλείου:

Μονοφασική γέφυρα με διόδους, πηγή κλασική ημιτονοειδής Vs και Ls=0, τροφοδοτεί μπαταρία.
1) Ζητούσε κυματομορφή Vd & Is.
2) Έπειτα ζήτησε να γράψουμε τον τύπο για την μέση τιμή της Id, απλά ως τύπο και θα αιτιολογήσουμε τα όρια ολοκλήρωσης.
3) Έπειτα με την προσθήκη Ls, τα ίδια ζητούμενα με το 1

Αλλάξαμε κύκλωμα και πήγαμε σε μονοφασική γέφυρα με thyristors και πηγή βηματική τάση με φορτίο dc ρεύμα Id και α=45
Ζητούσε κυματομορφή Vd & Is και ισχύ εξόδου (αυτό δεν το βρήκε κανένας από τους εξεταζόμενους, πως βγαίνει με βηματική είσοδο;)

Έδινε κυματομορφή Vd και ζητούσε να αναγνωρίσουμε την διάταξη και έπειτα ζητούσε τη γωνία έναυσης. Ήταν 3παλμική γέφυρα με thyristor.

Ζήτησε να σχεδιάσουμε 3φασική ημιγέφυρα και να αριθμήσουμε τα thyristor. Έπειτα ρώτησε τη συχνότητα θα έχει το dc μέρος (ήταν 3fs).


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Gatsomaths on October 08, 2018, 16:11:53 pm
Στην ερώτηση με το συντελεστή ισχύος με 1 δίοδο και αντίσταση (απλό οκ) τι απαντάμε;; σόρυ αλλά έχω μπερδευτεί...
Πάρε τον τύπο του PF= P/S (1)... Βρες το P από ολοκλήρωμα ή απλά σκέψου ότι δίνεται η μισή ισχύς στο φορτίο άρα P=0.5*Vs*Is. H φαινόμενη ισχύς είναι S=Vrms*Irms=Vs*Irms.. Βρες το Irms, συναρτήσει του Is,  από τον ορισμό του (ολοκλήρωμα) και βάλτα όλα στην (1) και έχεις αποτέλεσμα. Τσεκαρισμένο και από PSIM.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: tsanatha on October 08, 2018, 16:57:25 pm
Βασιλείου σήμερα ο.τι θυμαμαι
1) έβαλε να εξηγήσουμε στο 3φ πως βγαίνει η νd (του τύπου ότι είναι οι κορυφές των πολικων από αφαίρεση των φασικων)
2)να αναγνωρίσουμε μια γραφική παράσταση  (ήταν απο 3φ θυριστορ 3παλμικη) και να βρούμε τη γωνία εναυσης
3)έβαλε γέφυρα 1φ με θυριστορ  με τάση Ed και πηνιο Ld στο φορτιο και γωνία εναυσης 180 να σχεδιάσουμε τάση εξόδου και ρεύμα is.επίσης να δείξουμε και την Ed σε σχέση με την vs με (αν είναι θετική -αρνητική)
4)να εξηγησουμε γτ πρέπει να ισχύει η σχέση γ=180-α-u για το χρόνο σβεσης
5)ρωτησε για τις αρμονικες που έχουμε στο 3φ  (όλες οι περιττές κ λείπουν οι πολλαπλασιες του 3)
6)ρωτησε έναν συντελεστή ισχύος. Είχε πηγή vs τετραγωνικο παλμο και στο φορτίο πηγή ρεύματος
7)είχε γέφυρα 1φ με θυριστορ,vs ημιτονο  και φορτίο μια αντισταση. μας ζήτησε να βρούμε τη τάση σε ένα από θυριστορ και να την σχεδιασουμε.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: chrixant on October 10, 2018, 13:33:31 pm
Βασιλειου:

Κυκλωμα με θυριστορ (μια φαση), αντισταση και dc πηγη τασης αναποδα.
Ζητουσε ρευμα πηγης, ταση εξοδου και ταση θυριστορ.
Μετα να γραψουμε το ολοκληρωμα της ισχυος που καταναλωνεται.
Μετα κυκλωμα με απλη ανορθωση, απειρη αυτεπαγωγη στο δευτερευον, αντισταση και dc πηγη τασης με ορθη φορα και διοδο ελευθερας ροης.
Ζητουσε ρευμα στο δευτερευον και ταση εξοδου.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Pet on October 10, 2018, 14:08:57 pm
Βασιλειου:

Κυκλωμα με θυριστορ (μια φαση), αντισταση και dc πηγη τασης αναποδα.
Ζητουσε ρευμα πηγης, ταση εξοδου και ταση θυριστορ.
Μετα να γραψουμε το ολοκληρωμα της ισχυος που καταναλωνεται.
Μετα κυκλωμα με απλη ανορθωση, απειρη αυτεπαγωγη στο δευτερευον, αντισταση και dc πηγη τασης με ορθη φορα και διοδο ελευθερας ροης.
Ζητουσε ρευμα στο δευτερευον και ταση εξοδου.


+Κυματομορφή ρεύματος πηγης
+Μας έδωσε μετά νούμερα για τις δύο πηγές και την αντίσταση και μας είπε να υπολογίσουμε το ρεύμα στην έξοδο


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: s0r0n on October 10, 2018, 15:12:54 pm
Σχετικά με την ισχύ, εφόσον η μπαταρία προσφέρει ισχύ, δε μπορούμε να πάρουμε κατευθείαν την ισχύ απωλειών της R?


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: cortex on October 11, 2018, 19:45:05 pm
Βασιλειου
Πλήρης γέφυρα ελεγχόμενη με φορτίο L ,Vb Α=180 θα δουλέψει η διάταξη ;
Αν ναι κάντε ρεύμα εισόδου και τάση εξόδου.
Αν παρω την αυτεπαγωγή στο φορτίο και την μεταφέρω ολόκληρη στην είσοδο θα υπάρξει αλλαγη στην συμπεριφορά της διάταξης ;αν ναι σχεδιάστε τι θα γίνει
Πλήρης γέφυρα  με α 45. Πηγή ρεύματος στο φορτίο να σχεδιάσατε την τάση ενός θυριστορ
Πλήρης γέφυρα με α 90. Πηγή ρεύματος στο φορτίο και είσοδος τετραγωνική τάση να κανετε τάση εξόδου και ρεύμα εισόδου
Στην τελευταία διάταξη να βρείτε το PF
Έδωσε κυματομορφη και ρώτησε ποια διάταξη την παράγει
Και τέλος μια ερώτηση για την γωνία γ ρώτησε τι θα γίνει αν ισχύει αυτή η σχεση α<180-γ-υ.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: deadalivemiaw on July 01, 2019, 15:22:33 pm
από σήμερα κανά νέο?


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: kostascfc on July 01, 2019, 17:48:04 pm
Aυριο ξεκιναμε


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: kostascfc on July 02, 2019, 14:26:27 pm
Σημερινα θεματα Δημουλια :

1) Μας ρωτησε πως βρηκαμε στην εργασια μας την ονομαστικη ισχυ του ΜΣ, την ταση και το ρευμα στην εξοδο του αντιστροφεα

2) 1Φ ημιελεγχομενος μετατροπεας, α=40.Να βρουμε το ρευμα της πηγης και την ταση του φορτιου(ακριβως σαν την ασκηση 16)

3) 3Φ ανορθωτης με διοδους , με φορτιο μια αυτεπαγωγη, εναν μεγαλο πυκνωτη που εχει σταθερη τάση και μια αντισταση παραλληλα στον πυκνωτη.
Να βρουμε το ρευμα του φορτιου και της πηγης.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: lopodyths on July 02, 2019, 14:45:33 pm
Δημουλιας επισης
1)1φ ανόρθωσης με θυρίστορ και α>90 και Ls να σχεδιαστούν Id Vd
2)3Φ ανορθωτης με διοδους , με φορτιο μια αυτεπαγωγη, εναν μεγαλο πυκνωτη που εχει σταθερη τάση και μια αντισταση παραλληλα στον πυκνωτη.
Να βρουμε το ρευμα του φορτιου και της πηγης
3). Τι είναι η γωνια σβεσης;Μας έδινε ένα διάγραμμα με τάση θυρίστορ να την εντοπίσουμε.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Wagabaga on July 02, 2019, 17:28:00 pm
Δημουλιάς:

1) 3φασική ανορθωτική γέφυρα με διόδους με αυτεπαγωγή Ls στην είσοδο του ανορθωτή και στην έξοδο μία μεγάλη αυτεπαγωγή Ld και έναν πυκωντή παράλληλα συνδεδεμένο σε μία αντίσταση R. Ζητούσε να σχεδιαστεί το ρεύμα Is μίας φάσης και Id.

2) 1φασική ανορθωτική γέφυρα με thyristors, με γωνία έναυσης 130­ μοίρες, αυτεπαγωγή στην είσοδο Ls και στην έξοδο συνδεδεμένη μπαταρία σε σειρά με Ld. Το ρεύμα ήταν ασυνεχές και ζητούσε ξανά να σχεδιαστούν τα ρεύματα.

Και στις 2 προηγούμενες ασκήσεις, έκανε ερωτήσεις του στυλ "που έχεις μέγιστο ρεύμα" και γενικά έπρεπε να είσαι σε θέση να αιτιολογήσεις πλήρως την απάντησή σου.

3) 3φασική πηγή με κοινό ουδέτερο συνδεδεμένη με 3 ανορθωτικές διατάξεις διόδων. Στην έξοδο κάθε διόδου υπήρχε μια πηγή ρεύματος και ρωτούσε τι γίνεται με το ρεύμα του ουδετέρου, που ήταν συνδεδεμένο με κάθε διάταξη. Ουσιαστικά εδώ είχαμε την περίπτωση με τις 3πλες αρμονικές στον ουδέτερο που είναι συμφασικές.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Dimitris_sd on July 03, 2019, 21:24:17 pm
Βασιλειου σημερα


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Dimitris_sd on July 03, 2019, 21:27:56 pm
Ανεβαζω και πιθανες λυσεις(με ελλειψεις και λαθη μαλλον οποτε προσοχη)


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: deadalivemiaw on October 08, 2019, 12:55:58 pm
θέματα δημουλιά:
τι κανει η διαταξη της εργασιας
γιατι βαζουμε Ls2 μεγαλη (πριν απο τον ανορθωτη δλδ εχω μια Ls1 και μια Ls2 )σε τριφασικη διαταξη με φορτιο Ιd;
παλμικη ταση με Ls να βρουμε is

επίσης ακόμα και σωστή απάντηση να έδινες ήθελε να την αιτιολογείς πλήρως και αν δεν του τα αιτιολογούσες σωστά,μπορεί και να σε μπέρδευε και να άλλαζες τη σωστή απάντησή σου σε λάθος!
γενικά, για να περαστεί μάλλον βοηθάνε και οι λυμένες ασκήσεις από ethmmy (τα αλλάζει βέβαια συνήθως σε κάποια σημεία οπότε θέλει να τις έχεις κατανοήσει)


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: zaparas on October 08, 2019, 14:31:55 pm
Δημουλιας:

-1φ γεφυρα ανορθωσης με Ls, φορτιο Idc και ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗ πηγη τασης. Ζητουσε Vd, Is και ισχυ.
-Απωλειες Διοδου


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Solarian on October 08, 2019, 16:21:04 pm
Δημουλιάς:

Μονοφασική γέφυρα πλήρους ανόρθωσης με πηγή τάσης της μορφής Vs = +Vp (σταθερό) από 60 εως 120 μοίρες και Vs = -Vp από 240 έως 300 και αυτεπαγωγή Ls με φορτίο πηγή ρεύματος Id.
Ζήτησε:
Α) Την μορφή του ρεύματος στην πηγή και ήθελε να την δικαιολογήσεις πλήρως (ρώτησε σε όλους τι μορφή θα έχει το ρεύμα κατά την μετάβαση, προφανώς δεν είναι ημιτονοειδής όπως ήταν στην εργασία, πήγαινε γραμμικά). Επισυνάπτω και τα αποτελέσματα μιας προσομοίωσης στο PSIM, οι τιμές είναι ενδεικτικες.
Β) Την ισχύ στο φορτίο στο ίδιο κύκλωμα
Τέλος, ρώτησε από το κομμάτι για τις αιχμές στο δίκτυο, για ποιο λόγο χρησιμοποιούμε την αυτεπαγωγή Ls2 και προφανώς ήθελε να του εξηγήσεις τι συμβαίνει με την τάση κλπ (σελ 181-183 από Mohan και ερώτημα 16 από την εργασία)


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Pet on February 25, 2020, 12:23:02 pm
Φρεσκα φρέσκα


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: alexhof on October 02, 2020, 15:39:20 pm
Προφορικές εξετάσεις COVID

1) ερώτηση για την αεργο ισχύς της εργασίας γιατί είναι διαφορετική στην αριστερή απ ότι στην δεξιά μερία

2) έδωσε 1φ γέφυρα με θυριστορ με αναστροφή και Ld και μπαταρία και 2 σχήματα με 2 διαφορετικές Vd και έκανε ερωτήσεις Γτ έχω διαφορετική τάση τι αλλάζει. Ότι και αν έλεγες ήθελε καλή εξήγηση και έκανε αρκετές ερωτήσεις. Σε αυτό έμεινε πιο πολύ ώρα.

3) 3φ με θυριστορ έδινε 2 διαφορετικεσ κυματομορφές με ρεύμα της μιας φάσης για το ίδιο σχήμα  και ρωτούσε πράγματα

4) Σε άλλη ομάδα ρώτησε για 12 παλμική κάποια πράγματα άκουσα

Ουσιαστικά δε σε βάζει να σχεδιάσεις κάτι. Απλώς σου ζητάει να εξηγήσεις διάφορες κυματομορφές που σου δείχνει από το Psim.
Γενικά ήταν χαλαρός κλασσικά. Σε εμάς πέρασε 5/6. Στο προηγούμενο γκρουπ 0/6 βέβαια. Θα ανεβάσω και σκρινσοτ αν βρω κανένα σχήμα. Καλό κουράγιο σε αυτούς που έμειναν πίσω
Τελευταία συμβουλή μη σας αγχώνει ο Δημουλιας μια χαρά κομπλέ είναι ο άνθρωπος απλώς θέλει να δει ότι τα έχεις καταλάβει κάπως.


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: maria.t on October 06, 2020, 12:08:47 pm
Λίγο αργά, αλλά ανεβάζω τις ερωτήσεις που έγιναν στη δική μου ομάδα στην εξ αποστάσεως προφορική εξέταση Σεπτεμβρίου.

1. Για ένα thyristor που έχει μέγιστη τάση αντοχής VTmax και όταν άγει διαρρέεται από ρεύμα i, έδινε 3 τύπους για τη μέση ισχύ απωλειών του thyristor και έπρεπε να διαλέξουμε το σωστό.

2. Για έναν 3φ αντιστροφέα με Ls και φορτίο μια πηγή ρεύματος Id, έδωσε τις κυματομορφές των τάσεων υαn , υbn , υcn και είχε με άλλο χρώμα πάνω σε αυτές τη υPn και τη υΝn (χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι ποια). Ρώτησε ποια είναι η κυματομορφή της τάσης υPn και ποια της υΝn. Επίσης ζήτησε να δείξουμε ένα διάστημα σβέσης.

3. Έδειξε ένα σχήμα με 3 κυματομορφές: μια τάσης, μια ρεύματος και άλλη μια άγνωστη. Ακόμα έδωσε ένα δεύτερο σχήμα με τις αρμονικές του ρεύματος (είχε μόνο περιττές αρμονικές) και τις αρμονικές του άγνωστου μεγέθους (είχε μόνο τριπλές αρμονικές). Ρώτησε από ποιο κύκλωμα προέρχονται αυτές οι κυματομορφές.

Όλες οι απαντήσεις μας έπρεπε να αιτιολογηθούν


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Μαρτσέλο on March 03, 2023, 00:17:07 am
Στις προφορικες στην ομαδα μου ρωτησε 3 ερωτησεις:
1η Στο κυκλωμα της εργασιας αν πριν τον μετατροπεα 1 και μετα τον μετατροπεα 2 εχουμε ιδιες ισχυς παραμορφωσης και να αιτιολογισουμε
2η Μας εδειχνε μερικα σημεια σε ενα τριφασικο συστημα αντιστροφεα με θυριστορ και θα επρεπε να αιτιολογησουμε που θα μπορουσαμε να εχουμε προβλημα με το tq(δηλαδη που και πως χανεται ο ελεγχος)
3η να σχεδιασουμε την ταση vd ενος μονοφασικου αντιστροφεα που είχε συνεχες ρευμα

σε αλλους ακουσα οτι επεσε:
-λειτουργια 12 παλμικής
- ένα σχήμα με μονοφασικό αντιστροφεα που είχε συνεχή κνασυνεχη ροη (έδινε τις τάσεις και σου έλεγε ποιο είναι τι)
- έναν μονοφασικό ανόρθωτη με πηγή ρεύματος στο dc και δίοδο ελεύθερας στο dc


Title: Re: [Ισχύος Ι] Ερωτήσεις Προφορικής Εξέτασης
Post by: Caterpillar on March 03, 2023, 07:58:53 am
κάποιες ακόμα

1) Γιατί τα D1 D2 είναι ίδια στην εργασια
2) 1φ αντιστροφέας με πηγή τάσης Ld στην έξοδο να σχεδιάσουμε ρευμα Id τάση Vd
3) Έδινε κυματομορφη 3φ των τάσεων με θυριστορ και είχε βάλει σημεία πάνω στην Vpn και ήθελε να βρεις ένα διάστημα 2 σημειων για τη γωνία σβεσης γ