THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Γενική συζήτηση, Απορίες, Τεχνολογικά Νεα, Εκθέσεις ... => Topic started by: Apostolof on September 22, 2017, 14:02:58 pm



Title: Encrypted Media Extensions
Post by: Apostolof on September 22, 2017, 14:02:58 pm
Μπορούμε εδώ να συζητήσουμε την υπερψήφιση του EME από το W3C, ένα πολύ σημαντικό θέμα όχι μόνο για τους ηλεκτρολόγους αλλά για όλους τους χρήστες του internet.

Bullet facts για να πάρεις γρήγορα μια αίσθηση για το EME:

  • World Wide Web Consortium (W3C) είναι ΜΚΟ που καθορίζει τα διεθνή πρότυπα για το Παγκόσμιο Ιστό
  • Η ιστορία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια με τη πρόταση του Encrypted Media Extensions, συνοπτικά είναι μία πρόταση για ανάπτυξη προτυποποίησης του τρόπου με τον οποίο υλικό πνευματικών δικαιωμάτων φτάνει στους browsers, κάτι που μέχρι τώρα έκανε κάθε πάροχος περιεχομένου με δικό του drm (πχ χρησιμοποιώντας Microsoft Silverlight/Adobe Flash)
  • Πριν κάποιο καιρό είχε υπερψηφιστεί η πρόταση αλλά μετά από αντιδράσεις σχετικά με τη διαδικασία έγινε εκ' νέου ψηφοφορία (στις 18 Σεπτ.) στην οποία η πρόταση και πάλι υπερψηφίστηκε
  • Η πρόταση είχε προκαλέσει διαμάχη από την αρχή η οποία έγινε πιο έντονη με τη πρώτη και στη συνέχεια τη δεύτερη υπερψήφισή της από το W3C
  • Μετά τη δεύτερη ψηφοφορία ένα από τα μέλη του W3C, η Electronic Frontier Foundation (EFF), παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την οργάνωση κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά
  • Η κατάταξη των ψήφων της δεύτερης ψηφοφορίας έγινε δημόσια (κάτι που συμβαίνει επίσης πρώτη φορά) και είναι 108 ναι, 57 όχι, 20 αποχές, σύνολο 185 ψήφοι από τα 463 μέλη, ποσοστό πρωτοφανές
  • Υπέρ της πρότασης τίθενται μεταξύ άλλων οι Microsoft, Motion Picture Association of America (MPAA), Netflix και Recording Industry Association of America (RIAA) κ.α.
  • Κατά της πρότασης τίθενται, εκτός της EFF, οι Ethereum, Tim Wu, Harry Halpin κ.α.

Η πρόταση:
https://www.w3.org/TR/encrypted-media/

Open letter της EFF σχετικά με τη παραιτησή της από το W3C:
https://www.eff.org/deeplinks/2017/09/open-letter-w3c-director-ceo-team-and-membership

Η ανακοίνωση του Ethereum:
https://blog.ethereum.org/2017/08/21/statement-objecting-w3c-publishing-eme-recommendation/

Το tweet του Harry Halpin σχετικά με τη παραίτησή του:
https://twitter.com/harryhalpin/status/711791278640517120?lang=en

Άλλες πηγές:
https://www.w3.org/2017/09/pressrelease-eme-recommendation.html.en
https://theoutline.com/post/2304/netflix-microsoft-and-google-just-quietly-changed-how-the-web-works
https://blog.whatwg.org/drm-and-web-security



Υπέρ της πρότασης είναι μεγαλοεταιρίες λόγω συμφερόντων. Για το λόγo αυτό και χρησιμοποιούνται στα άρθρα εκφράσεις όπως "a betrayal to all Web users", "web’s most important organization is now in the pocket of Big Capitalism" κ.α.



Ελπίζω να μην έχω γράψει κάτι λάθος.


Title: Re: Encrypted Media Extensions
Post by: mprizakias on September 22, 2017, 14:26:51 pm
Γενικα η κατεύθυνση που προσπαθουν να δωσουν στο net πλεον ειναι ο ελεγχος απο τις μεγαλες εταιριες. Το DRM ειναι πταισμα σε σχεση με το ξηλωμα του Net Neutrality που προωθει η FCC του Trump, χρησιμοποιωντας τακτικες που θα εκαναν τον Γκεμπελς περηφανο (Παρουσιαση σχολιων υπερ NN ως κατα, διαγραφη σχολιων υπερ με το προσχημα οτι ειναι απο spammers/hackers) .
Για οποιον δεν ξερει τι ειναι το NN μεχρι τωρα οι παροχοι ηταν υποχρεωμενοι να προσφερουν τις ιδιες υπηρεσιες σε ολους τους παροχους περιεχομενου. Τι σημαινει αυτο? Οτι δεν μπορουσαν να μπλοκαρουν την προσβαση σε καποια σελιδα χωρις λογο. Με την καταργηση του δεν εχουν πλεον τετοια υποχρεωση και μπορουνε να προσφερουν προσβαση σε οποιες ιστοσελιδες θελουν οποτε το θελουν και επισης να μειωνουν την ταχυτητα προσβασης σε συγκεκριμενες ιστοσελιδες.
Σε συνδυασμο με το DRM παμε προς ενα internet του οποιο το περιεχομενο θα το ελεγχουν λιγες τεραστιες εταιριες οι οποιες θα μπορουν να μπλοκαρουν την προσβαση σε ανταγωνιστες, ατομα που τους κριτικαρουν, σελιδες με αντιθετες πολιτικες αποψεις κλπ


Title: Re: Encrypted Media Extensions
Post by: Μεταλλαγμένη Πάπια on September 23, 2017, 09:06:56 am
Το DRM ειναι πταισμα σε σχεση με το ξηλωμα του Net Neutrality που προωθει η FCC του Trump

Λες και άμα ήταν κάποιος άλλος δεν θα γινόταν το ίδιο. Χρόνια τώρα το παλεύουν να καταργήσουν ΝΝ στο 'Murica.

Το ζήτημα με τα ΕΜΕ είναι σημαντικό, κυρίως από άποψη νομοθεσίας και όχι από άποψη τεχνολογίας. Μέχρι στιγμής μπορούσε κάθε εταιρία να εφαρμόσει δικό της DRM με όποιο τρόπο ήθελε και αυτό ενσωματώνεται με κάποιο τρόπο στους browser, το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το widevine (https://tools.google.com/dlpage/widevine) της Google. Ο κάθε browser φυσικά επιλέγει αν θα χρησιμοποιήσει το DRM αυτό εν τέλει, αλλά σκεφτείτε ότι ~75% των browser έχουν κάποια πολυεθνική από πίσω, βλεπε Google Microsoft, Apple, οι οποίοι με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό θα προσθέσουν οποιοδήποτε DRM στους δικούς τους browser. Και σιγά σιγά, όσο πιο διαδεδομένο γίνεται, οι υπόλοιποι browser θα νιώσουν μια έξτρα πίεση να το υλοποιήσουν.

Νομοθετικά το θέμα είναι ότι στην Αμερική είναι παράνομο να σπας DRM. Με τα ΕΜΕ, μπορούν όλο και περισσότερα πράγματα να προσφέρονται μέσω αυτού του προτύπου. Και εφόσον είναι DRM, θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την κάθε εταιρία ακριβώς πως δικαιούσαι να περιηγείσαι τις ιστοσελίδες τους, να ακούς τη μουσική τους, να βλέπεις τα βίντεο τους, κλπ κλπ και θα έχουν την πλήρη ισχύ του νόμου για κάθε τέτοια δραστηριότητα. Το πρότυπο είναι τόσο γενικό ώστε να μπορεί να επεκταθεί και σε κείμενο και υπάρχει πολύ ρεαλιστικός φόβος ότι πολύ σύντομα θα γίνει παράνομο το copy paste, επειδή σπας DRM.

Εντελώς πρακτικά, βοηθάει μόνο τις πολυεθνικές να προστατέψουν τα "πνευματικά δικαιώματα" τους. Και όσο πιο διαδεδομένο γίνει, τόσο δυσκολότερο θα γίνει να βρεις εναλλακτική σε πολλές υπηρεσίες που σ'αρέσουν. Πιστεύω πάντα θα υπάρχει κόσμος που ακόμα πιστεύει στο πραγματικά ανοιχτό ιντερνετ και θα διατηρήσει τις ιστοσελίδες του καθαρές από DRM, αλλα είναι δύσκολη κατάσταση όπως και να'χει. μεχρι να ξεκινησει το καινουριο ιντερνετ πανω στο ethereum, τότε θα έρθει η ειρήνη στον κόσμο

Μερικά ακόμα σχετικά άρθρα:

Security Researchers: Tell the W3C To Protect Researchers Who Investigate Browsers
https://www.eff.org/deeplinks/2016/03/security-researchers-tell-w3c-protect-researchers-who-investigate-browsers
Quote
... Because of laws like the DMCA and its international equivalents, security researchers who reveal flaws in HTML5-compliant browsers will face punishing legal jeopardy ...Last summer, some of the world's most prominent security researchers told the US Copyright Office that the DMCA kept them from coming forward with flaws they've discovered.

Boring, complex and important: a recipe for the web's dire future
https://www.wired.co.uk/article/w3c-eff-open-standards-web-cory-doctorow
Quote
... Our initial plea to the consortium was to reject EME altogether, as the risks to the open web were far greater than the risks of not being able to watch iPlayer in Chrome. We were rebuffed, and the W3C leadership said our complaint was chiefly with laws such as EUCD 6 and DMCA 1201, not with EME itself (actually, we think both are problematic) ... But EME's proponents – a collection of browser vendors, entertainment industry trade bodies, and companies selling products based on EME – refused to negotiate.

W3C turns the clock back on an open Web
http://www.sentinelprogress.com/opinion/columns/8547/w3c-turns-the-clock-back-on-an-open-web
Quote
In this case, W3C’s recommendation is the equivalent of a printing standards body deciding that henceforth printing presses should only emboss cuneiform characters in clay tablets. That is, it calls for universal adoption of an obsolete — to the point of silliness — way of doing things.

Τα ΕΜΕ, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι θα κανονικοποιήσουν την χρήση DRM σε πράγματα που φαινομενικά δεν τα έχουν ανάγκη (υποθέτοντας ότι υπάρχουν καν πράγματα στα οποία αξίζει, με το οποίο διαφωνώ, αλλά έστω ισχύει). Η κατάσταση είναι παρόμοια με το πως ήταν η Javascript πριν 10 χρόνια. Ξεκίνησε ως μεθοδος για την μορφοποίηση ιστοσελίδων, αλλά σιγά σιγά επεκτάθηκε στο τέρας που είναι σήμερα και μπορεί να κάνει mining μέσω browser. Και άπειρα σαιτ την έχουν ενσωματώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην φορτώνουν καν χωρίς αυτήν. Αν δεν πιστεύετε, κατεβάστε Firefox και το add-on NoScript και απλά ξεκινήστε να μπαίνετε σε διάφορα σαιτ. Δείτε πως είναι το ιντερνετ χωρις javascript.

Και ενα σχολιο που διαβασα και μ'αρεσε, ελευερη μεταφραση δικη μου

Πριν 10 χρόνια
"Ε παιδιά, δε ξέρω δε μου πολυαρέσει η τζαβασκριπτ. καλύτερα να μην την χρησιμοποιούμε"
"Σιγα πως κανεις ετσι, απλα απενεργοποιησε την αμα δε σαρεσει. αφου μονο html + css αρκει για να φορτώσει το σαιτ"

Σήμερα
"Ε παιδια, αυτο το σαιτ δεν φορτωνει καν αν δεν ενεργοποιησω javascript"
"Γιατι να μην ενεργοποιησεις javascript, τι εισαι εμπορος ναρκωτικων/παιδεραστης/τζιχαντιστης;"

Επίσης σήμερα
"Ε παιδια, αυτά τα ΕΜΕ δε μαρεσουν, καλυτερα να μην τα βαλουμε στους browser"
"Σιγα πως κανεις ετσι, απλα απενεργοποιησε τα αμα δε σαρεσουν. αφου μονο για να φορτωνει βιντεο στο νετφλιξ ειναι"

Σε 10 κακά χρόνια
"Ε παιδια αυτο το σαιτ δεν φορτωνει αμα δεν ενεργοποιησω ΕΜΕ"
"Γιατι να μην ενεργοποιησεις ΕΜΕ, τι εισαι εμπορος ναρκωτικων/παιδεραστης/τζιχαντιστης;"