THMMY.gr

Μαθήματα Βασικού Κύκλου => Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων => Topic started by: Vlassis on January 16, 2016, 01:38:56 amTitle: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: Vlassis on January 16, 2016, 01:38:56 am
Τόπικ αποκλειστικά για την επιλογή ή όχι του μαθήματος.
Παρατίθενται οι απόψεις παλαιότερων

Ο Ντελόπουλος το κάνει..(πέρυσι τουλάχιστο..)
Το μάθημα δεν το είχα παρακολουθήσει γιατί νόμιζα δε θα το έδινα..
Τελικά βόλεψε το Σεπτέμβρη περισσότερο και το έδωσα..
Σχόλια όμως δε χρειάζονται για την παράδοση του μαθήματος..
Ο Ντελό είναι όλα τα λεφτά ως γνωστόν..
Το μάθημα σαν ηλεκτρονικάριος το βρήκα πολύ ενδιαφέρον..
Ουσιαστικά ασχολείσαι με το πόσο πολύπλοκος είναι ένας αλγόριθμος, δλδ
αν έχεις 3-4 αλγορίθμους που κάνουν το ίδιο πράγμα, τους συγκρίνεις από άποψη αριθμού βημάτων και άρα και χρόνου εκτέλεσης..
Με ό,τι και να ασχοληθείς θα σου χρησιμεύσει..ακόμα κι αν είσαι τηλέπ, που πάλι θα γράψεις σόφτγουερ
Νομίζω κιόλας παίρνεις κ καλό βαθμό αν ασχοληθείς..
προσοχή, το παραπάνω ποστ δεν ισχύει, είναι παλιό.

Από επιλεγόμενα που είπες , πάρε Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων  και πέρνα το με προόδους οπωσδήποτε

Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων είναι πολύ ενδιαφέρον κατα τη γνώμη μου...

Τους αλγόριθμους δεν θα τους έλεγες και εύκολο μάθημα. μάλλον μέτριας δυσκολίας,αλλά το καλό είναι ότι έχει πρόοδο.

αναλυση και σχεδιασμος αλγοριθμων -> απίστευτα ξενέρωτο μάθημα... Όσο για βαθμό... Αν είσαι τυχερός κανά 7-8.

Για την Ανάλυση, ενώ το πέρασα χωρίς να ασχοληθώ ιδιαίτερα, δε μπορώ να πω ότι είναι ενδιαφέρων. Γενικά δεν κατάλαβα την ουσία και το λόγο ύπαρξης του μαθήματος.

Οι αλγοριθμοι και οι τεχνικές είναι πιο γενικά και πιο χρησιμα μαθήματα. Στους αλγορίθμους ο καθηγητής είναι μια χαρα και ένα μεγάλο τμήμα του μαθήματος το καταλαβαίνεις από τις διαλέξεις και τα μαθήματα ασκήσεων (χρειάζεται να τα διαβάσεις όμως, και καμια φορά  :P). Επιπλέον έχει και προόδους.

Όντας στον τομέα ηλεκτρονικής και έχοντας πάρει πέρσι και διακριτά και ανάλυση αλγορίθμων θα πρότεινα αλγορίθμους ..Δεν λέω ότι δεν χρειάζεται διάβασμα αλλά σε σχέση με τα διακριτά είναι πιο συγκεκριμένο και μπορείς με τις απαλλακτικές προόδους να μοιράσεις το διάβασμα και να γράψεις και καλύτερα..Επίσης αν δεν σου αρέσει ο βαθμός που θα πάρεις στις προόδους,έχεις την επιλογή να πας και στην εξεταστική και να κρατηθεί ο μεγαλύτερος βαθμός.
Δεν λέω και τα διακριτά σαν αντικείμενο αξίζουν είναι αλλά δεν γίνονται αρκετές ασκήσεις και αυτά που ζητάει στο τέλος είναι ασκήσεις καθαρά.

Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων: Σχετικά με αυτό που λέτε για τις προόδους, πιστευω ότι είναι ιδιας δυσκολία με τις τελικές εξετάσεις ή μπορεί και λιγο πιο δύσκολες. Τουλάχιστον έτσι ήταν όταν το παρακολούθησα εγώ το μάθημα.

Ανάλυση αλγορίθμων αξίζει και ειδικά αν ενδιαφέρεσαι με τα σχετικά.

Πήγα στο 1ο μάθημα και βαρέθηκα πολύ. Τα λυμένα θέματα μου χτύπησαν προσωπικά καμπανάκι, επειδή είδα να κυριαρχεί ένα κομμάτι των μαθηματικών στο οποίο έχω αλλεργία. :P Θα δοκιμάσω να πάω και στο 2ο μάθημα ίσως, αλλά τα βλέπω μαύρα  :P
To μόνο που το σώζει είναι ίσως ότι το 2ο μισο το κάνει(?) ο Συμεωνίδης που είναι γαμάτος. :P

κατά την γνώμη μου μην πάρετε αλγόριθμους αν νομίζετε ότι θα πάρετε ένα εύκολο μάθημα. είναι μεν ενδιαφέρον αν σας αρέσει ο προγραμματισμός αλλά εύκολο δεν το λες.

Αλγόριθμοι Φαίνεται ελκυστικό στην αρχή, μετά ζορίζει το θέμα. Μου φάνηκε καθαρά μάθημα λογικής και αναλυτικής ικανότητας. Με δυσκόλεψε το έδωσα 2 φορές Ιούνιο-Σεπτέμβριο κόπηκα και μάλλον θα το παρατήσω. Οι έννοιες του δεύτερου μέρους πιστεύω είναι αρκετά δύσκολες. Ωστόσο δίνεται η δυνατότητα δύο απαλλακτικών προόδων οι οποίες μπορεί να σας γλυτώσουν . Είναι σίγουρο όμως ότι το εν λόγω αντικείμενο είναι πολύ προ είτε για τηλεπ είτε για ηλεκτρονικάριους.

Αλγόριθμοι πιστεύω είναι πιο ενδιαφέροντες θεωρητικά, αλλά το μάθημα αυτό ζητάει εργασίες (στο 2ο μέρος του) οι οποίες δεν υπάρχουν, οπότε είναι πολύ δύσκολο να νιώσεις το αντικείμενο. Τα θέματα κυμαίνονται λίγο σε δυσκολία αλλά γενικώς είναι οκ, και έχεις και απαλλακτικές προόδους.

Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων: Απαραίτητο μάθημα για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αλγορίθμους και να πάει τις προγραμματιστικές του ικανότητες (με την έννοια της προγραμματιστικής σκέψης) σε ένα παραπάνω level...

Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων: Πολύ ωραίο μάθημα από άποψη ύλης/αντικειμένου. Ο τρόπο που διδάσκεται βέβαια leaves a lot to be desired, μιας και το μάθημα παραμένει μόνο στο θεωρητικό κομμάτι των αλγορίθμων χωρίς την παραμικρή πρακτική εφαρμογή τους (που θα βοηθούσε στην καλύτερη/γρηγορότερη κατανόηση τους). Το μάθημα έχει απαλλακτικές προόδους ή απλά εξέταση στο τέλος. Τα θέματα κυμαίνονται από απλά έως περίεργα, χωρίς να είναι γενικά και τόσο απαιτητικά (η βαθμολόγηση είναι, αν δεν κάνω λάθος, χαλαρή).

-Αλγόριθμοι: Μου φάνηκε απίστευτα βαρετό και θεωρητικό μάθημα, εν τέλει το παράτησα. Έχει βέβαια τις απαλλακτικές προόδους στις οποίες απ ό,τι είχε αρκετά ευνοϊκή βαθμολόγηση.

Ανάλυση και Σχεδιασμός Αλγορίθμων:
Εκεί την πάτησα κάπως. Το βρήκα δύσκολο, δεν βόλευαν και οι ώρες, και το παράτησα νωρίς. Το ξαναδήλωσα φέτος, ελπίζω να κάνω κάτι γι' αυτό. Το περιεχόμενό του είναι κάπως άχαρο συγκρινόμενο με τον τίτλο, αλλά μάλλον αν είστε κομπιουτεράκιας, δεν έχετε και πολλές άλλες επιλογές αυτό το εξάμηνο. Στα θετικά του η ύπαρξη προόδων.


Title: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: Vlassis on July 22, 2016, 15:28:25 pm
Περιεργο μαθημα θα ελεγα, γιατι αλλο περιμενα και αλλο ειδα.
Αποτελειται απο 2 κομματια, το πρωτο πολυ θεωρητικο και ισως λιγο βαρετο, το δευτερο σε βαζει να σκεφτεις, να δημιουργησεις αλγοριθμους κατι το οποιο θεωρω πολυ καλο, αλλα ειναι και πιο δυσκολο απο το 1ο!
Ο τελικος βαθμος ειναι max{ βαθμος εξεταστικης, 0.4*A_προοδος+0.6*Β_προοδος }, και ειναι επιεικεις στις βαθμολογιες, γραφεις σχετικα καλα δηλαδη.
Για τους ηλεκτρονικης κυριως, το μαθημα νομιζω ειναι μονοδρομος γιατι δεν εχει και τιποτα αλλο πιο καλο, και σε βαζει σε νοοτροπια αλγοριθμων.
Για οσους δεν βαζουν τον εαυτο τους στους κομπιουτερακηδες, δεν θα ειναι και πολυ ευκολο.
Α και στα + του μαθηματος, οτι το μαθημα που γινεται ειναι καλο και βοηθαει  :)


Title: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: mprizakias on February 03, 2017, 16:28:02 pm
Ανάλυση Αλγορίθμων: Αποτελείται από δύο κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι εύκολο αλλά σχετικά βαρετό και ασχολείται κυρίως με πολυπλοκότητες αλγορίθμων κάθε είδους (περιέχει και πιθανότητες για το πράγμα αυτό). Το δεύτερο κομμάτι είναι σχετικά δύσκολο αλλά ενδιαφέρον και έχει να κάνει με δυναμικό προγραμματισμό, άπληστους αλγορίθμους και μερικά ακόμη "αλατοπίπερα". Κατά τη γνώμη μου το μάθημα είναι must για όσους τους αρέσει ο προγραμματισμός (αν και δεν θα κάνετε προγραμματισμό!!). Έχει και δυό απαλλακτικές προόδους και αν δώσεις και εξέταση μπορείς να κρατήσεις όποιο βαθμό θέλεις.

- Αλγόριθμοι είναι κάπως δύσκολοι αλλά οι περισσότεροι το παίρνουνTitle: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: Μεταλλαγμένη Πάπια on February 03, 2017, 17:10:41 pm
Πρώτο κομμάτι πολύ θεωρητικό και ορισμένες φορές κουραστικό, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι άχρηστες γνώσεις αν ενδιαφέρεσαι για προγραμματισμό γενικότερα. Μιλάει για συμπεριφορά αλγορίθμων σε σχέση με τον χρόνο. Δεύτερο κομμάτι μαθαίνεις ουσιαστικά έναν διαφορετικό τρόπο δημιουργίας αλγορίθμων, μια ευρύτερη κατηγορία τεχνικών για να λύνεις προβλήματα ας πουμε. Είναι κάτι που σίγουρα δε θα δεις πουθενά αλλού και εμένα προσωπικά μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον. Από άποψη δυσκολίας, μέτρις προς δύσκολο. Δε θα περάσετε νύχτα, αλλά ούτε θα φάτα τα νιάτα σας. Παρακολούθηση και λίγο διάβασμα θα σας καλύψουν. Να τονίσω όμως, δεν θα ασχοληθείτε με κάποια γλώσσα προγραμματισμού εδώ, οπότε αν σας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο μόνο, δεν θα το βρείτε εδώ.

Θα έλεγα να το πάρετε, είναι καλή εμπειρία σε γενικές γραμμές. Ο Συμεωνίδης και το team είναι από τους λίγους που ακόμα αντιμετωπίζουν την διδασκαλία των μαθημάτων με αρκετό επαγγελματισμό, και τώρα που είστε τομέα ηλεκτρονικής θα ξεχάσετε πολύ γρήγορα τι σημαίνει αυτό :)


Title: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: mprizakias on September 19, 2017, 12:38:22 pm
Το κομματι του Γεωργιαδη μου φανηκε βαρετο, ειναι η κλασσικη αναλυση των επιδοσεων ενος αλγοριθμου που γινεται και στις δομες, αν και μπαινει σε μεγαλυτερο βαθος με μεγαλυτερη εμφαση στην θεωρια.
Ο Συμεωνιδης παλι στο κομματι (2ο μισο του μαθηματος) του εδωσε ρεστα. Σε βγαζει απο την λογικη 'εχω αυτο το προβλημα αρα εφαρμοζω αυτον τον αλγοριθμο και οτι γινει' και σου μαθαινει να σχεδιαζεις την καλυτερη δυνατη λυση ακομα και σε σχετικα περιπλοκα προβληματα. Θελει να δουλεψεις για να καταλαβεις πως λειτουργει και πως εφαρμοζονται οι τεχνικες που εξεταζονται αλλα δεν ειναι κατι το τρομερο, περισσοτερο θεμα εξασκησης.

Αν και δεν ειναι σιγουρος ο υψηλος βαθμος θα το προτεινα σε οποιον του αρεσει ο προγραμματισμος, ειδικα λαμβανοντας υποψιν τα υπολοιπα μαθηματα επιλογης του 6ου


Title: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: AckermanMik on September 19, 2017, 13:10:40 pm
Το κομματι του Γεωργιαδη μου φανηκε βαρετο, ειναι η κλασσικη αναλυση των επιδοσεων ενος αλγοριθμου που γινεται και στις δομες, αν και μπαινει σε μεγαλυτερο βαθος με μεγαλυτερη εμφαση στην θεωρια.
Ο Συμεωνιδης παλι στο κομματι (2ο μισο του μαθηματος) του εδωσε ρεστα. Σε βγαζει απο την λογικη 'εχω αυτο το προβλημα αρα εφαρμοζω αυτον τον αλγοριθμο και οτι γινει' και σου μαθαινει να σχεδιαζεις την καλυτερη δυνατη λυση ακομα και σε σχετικα περιπλοκα προβληματα. Θελει να δουλεψεις για να καταλαβεις πως λειτουργει και πως εφαρμοζονται οι τεχνικες που εξεταζονται αλλα δεν ειναι κατι το τρομερο, περισσοτερο θεμα εξασκησης.

Αν και δεν ειναι σιγουρος ο υψηλος βαθμος θα το προτεινα σε οποιον του αρεσει ο προγραμματισμος, ειδικα λαμβανοντας υποψιν τα υπολοιπα μαθηματα επιλογης του 6ου

Θα έλεγα πως είσαι λίγο παραπλανητικός και για τον Γεωργιάδη και για τον Συμεωνίδη.

Για τον μεν πρώτο, η ύλη περιλαμβάνει κατ' ουσία την ανάλυση αλγορίθμων, ήτοι μαθηματικά. Βαρετό για όποιον δεν του αρέσουν, στρωτό για αυτόν που θέλει να μπει σε αρκετό βάθος στην πολυπλοκότητα των αλγορίθμων.

Για τον δε δεύτερο, που ενίσταμαι και περισσότερο, λες πως δίνει τα ρέστα και σε βγάζει από το κουτί εχω αυτό το πρόβλημα το λύνω διαφορετικά. Ουσιαστικά το κομμάτι του Συμεωνίδη πραγματεύεται τους άπληστους αλγόριθμους και το δυναμικό προγραμματισμό, που ναι μεν είναι κάτι διαφορετικό αλλά δεν είναι πανάκεια. Ας πούμε, μπορεί να λύσει προβλήματα ταξινόμησης; Όχι. Επίσης το μάθημα του δεν είναι και το υπερμάθημα, αφού απλά σου κάνει ακριβώς ότι έχει το βιβλίο και τίποτα παραπάνω.

Τρίτον, το μάθημα των ασκήσεων θα έλεγα πως δε βοηθά καθόλου.

Τέταρτον, οι εξετάσεις και ειδικά στο κομμάτι του Συμεωνίδη είναι αρκετά δυσκολότερρες από ότι γινεται στο μάθημα και συνεπώς απαιτείται αρκετός κόπος για μόνος. Και μη αρκεστείτε στο επιχείρημα ο Συμεωνίδης κανονικοποιεί. Ειναι λογικό όταν τα θέματα είναι τόσο φευγάτα να ανεβάζει.

Σίγουρα θα συνιστούσα το μάθημα παρ' όλα αυτά.


Title: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: mprizakias on September 19, 2017, 13:33:54 pm
Θα έλεγα πως είσαι λίγο παραπλανητικός και για τον Γεωργιάδη και για τον Συμεωνίδη.

Για τον μεν πρώτο, η ύλη περιλαμβάνει κατ' ουσία την ανάλυση αλγορίθμων, ήτοι μαθηματικά. Βαρετό για όποιον δεν του αρέσουν, στρωτό για αυτόν που θέλει να μπει σε αρκετό βάθος στην πολυπλοκότητα των αλγορίθμων.

Για τον δε δεύτερο, που ενίσταμαι και περισσότερο, λες πως δίνει τα ρέστα και σε βγάζει από το κουτί εχω αυτό το πρόβλημα το λύνω διαφορετικά. Ουσιαστικά το κομμάτι του Συμεωνίδη πραγματεύεται τους άπληστους αλγόριθμους και το δυναμικό προγραμματισμό, που ναι μεν είναι κάτι διαφορετικό αλλά δεν είναι πανάκεια. Ας πούμε, μπορεί να λύσει προβλήματα ταξινόμησης; Όχι. Επίσης το μάθημα του δεν είναι και το υπερμάθημα, αφού απλά σου κάνει ακριβώς ότι έχει το βιβλίο και τίποτα παραπάνω.

Τρίτον, το μάθημα των ασκήσεων θα έλεγα πως δε βοηθά καθόλου.

Τέταρτον, οι εξετάσεις και ειδικά στο κομμάτι του Συμεωνίδη είναι αρκετά δυσκολότερρες από ότι γινεται στο μάθημα και συνεπώς απαιτείται αρκετός κόπος για μόνος. Και μη αρκεστείτε στο επιχείρημα ο Συμεωνίδης κανονικοποιεί. Ειναι λογικό όταν τα θέματα είναι τόσο φευγάτα να ανεβάζει.

Σίγουρα θα συνιστούσα το μάθημα παρ' όλα αυτά.


Για το βαρετο του πρωτου μερους αναφερομαι κυριως στον Γεωργιαδη, με τον τροπο που τα εξηγει πρεπει να κανεις αγωνα για να τον παρακολουθησεις αν και βαζει ωραιες πινελιες στο μαθημα του. Πχ φετος μας εκανε επιδειξη τις επιδοσεις δυο αλγοριθμων με python (συγκεκριμενα με jupyter notebooks) κατι το οποιο δεν βλεπεις συχνα στην σχολη. Η υλη του κομματιου μια χαρα ειναι.

Για το δευτερο προφανως και δεν λεω οτι ειναι πανακεια ο δυναμικος προγραμματισμος και οι απληστοι, απλα σου δειχνει οτι υπαρχουν πολυ πιο "κομψοι" και αποδοτικοι τροποι επιλυσης απο τις brute force τεχνικες που εφαρμοζουν οι περισσοτεροι.

Για τα 3 και 4 συμφωνω 100%


Title: Re: [Ανάλυση Αλγορίθμων] Να επιλέξω το μάθημα ;
Post by: tkostas13 on July 12, 2018, 09:39:07 am
Λοιπόν το 2018 το μάθημα είχε 2 σημεία πρώτο κομμάτι πολυπλοκότητα δεύτερο κομμάτι δυναμικό προγραμματισμό κτλο. Φετος συγκεκριμένα το μάθημα των ασκήσεων έγινε μέσω υπολογιστών .Οι μεταπτυχιακοί δεν ήταν χαλια αλλα τα έλεγαν γρήγορα .Το μάθημα έχει 2 τρόπους εξετασης ή με 2 προόδους η κανονική εξέταση , μπορείς να κάνεις και τα 2 και να κρατησεις με το μεγαλύτερο βαθμο.Η εξεταση ηταν μεσω υπολογιστη multiple choice όμως έπρεπε να ασχοληθείς.Ενδιαφερον μάθημα το προτείνω. Ελπίζω να συμπλήρωσα τα ήδη υπάρχοντα