THMMY.gr

Μετά τη Σχολή => Μεταπτυχιακά => Topic started by: PanteGrv on February 01, 2013, 11:38:42 am



Title: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: PanteGrv on February 01, 2013, 11:38:42 am
Η σχολή μας δεν φημίζεται για την θεωρητική φυσική της, έχει όμως αρκετή ώστε να μπορούμε να θεωρούμαστε σχετικοί(σε ορισμένους τομείς τουλάχιστον). Υπάρχει άραγε η δυνατότητα, ίσως μετά από παρακολούθηση κάποιων μαθημάτων(πχ κβαντομηχανική) να επιδιώξουμε μεταπτυχιακό στην φυσική? Ή πρέπει να πάμε κανονικά για δεύτερο πτυχίο? Όσοι έχετε κάποια εμπειρία από μεγαλύτερους, φίλους κοκ καλοδεχούμενοι!


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: NXSnow on February 01, 2013, 11:45:00 am
Μπορείς να πας. Και δεν χρειάζετε κα να έχεις παρακολουθήσει κάποιο μάθημα όπως "Κβαντομηχανική", αν και καλό θα ήταν. Ένα σύγχεονο θέμα πάνω στο οποίο πολλοί φυσικοί κάνουν Master και είναι και κοντά στο αντικείμενό μας είναι η Νανοτεχνολογία και η νανοηλεκτρονική. Επίσης ψάξε και για MEMS είναι πιό κοντά στο αντικείμενο του ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου και μπορεί να σε ενδιαφέρει. Και ένα άλλο είναι τα υλικά το οποίο είναι πιό φυσικο-χημικό.

Γενικά η φυσική δεν είναι άσχετο (με το δικό μας) αντικείμενο οπότε μια χαρά κάνει και ένας ηλεκτρολόγος για αυτό.


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: PanteGrv on February 01, 2013, 11:57:16 am
Εκτιμώ την γρήγορη απόκρισή σου! 8))


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: Karaμazoβ on February 01, 2013, 12:23:05 pm
ποιά ειναι τα ενδιαφεροντα σου και τα μελλοντικα σχέδια σου και θες να γίνεις φυσικος?


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: PanteGrv on February 01, 2013, 12:30:23 pm
Μου αρέσει σαν επιστήμη. Η ερώτηση μάλλον θα ήταν "γιατί μπήκες στην σχολή αυτή"...


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: Karaμazoβ on February 01, 2013, 12:37:41 pm
Μου αρέσει σαν επιστήμη. Η ερώτηση μάλλον θα ήταν "γιατί μπήκες στην σχολή αυτή"..


οχι, απλα μπορεί να γινεις και αρκετα "θεωρητικός" παραμένοντας ηλεκτρολόγος μηχανικος plus θα εχεις μια "πρακτική" νοοτροπία που θα σε βοηθήσει στην ερευνα. Αυτό σε περίπτωση που θες να γίνεις "researcher" και όχι φυσικός σε Λυκειο.

Εκτός φυσικά αν θες να ασχοληθεις με quark, νετρίνα και τετοια, οπότε είναι μονοδρομος το Φυσικο.





υπαρχουν αρκετα παραδείγματα μηχανικών που ηταν και "φυσικοι" και "μαθηματικοι"

http://en.wikipedia.org/wiki/Scientist#Scientists_versus_engineers
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_electrical_engineers






ΥΓ fundamentally βεβαια υπαρχει διαφορά νοοτροπίας μηχανικου και φυσικου, παρότι τα αντικειμενα πολλες φορες επικαλύπτονται. Αμα θες να αποβάλεις τη "σκεψη του μηχανικου", επίσης γινεσαι φουλ θεωρητικος --> theoretical physics/mathematics




Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: PanteGrv on February 01, 2013, 12:52:22 pm
Quote
οχι, απλα μπορεί να γινεις και αρκετα "θεωρητικός" παραμένοντας ηλεκτρολόγος μηχανικος plus θα εχεις μια "πρακτική" νοοτροπία που θα σε βοηθήσει στην ερευνα. Αυτό σε περίπτωση που θες να γίνεις "researcher" και όχι φυσικός σε Λυκειο.


Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου.
Ίσως αυτό να ήταν ένας λόγος. Παίζει βέβαια ρόλο και η καλή φήμη της σχολής μας. Ναι μιλάμε για ερευνητής.
Να φανταστώ ότι τα ενδιαφέροντά σου εκεί κινούνται?(σκεφτεσαι μεταπτυχιακό φυσική κοκ?)

ΥΓ η πληροφορία της ημέρας είναι ότι ο Faraday ήταν ηλ. μηχανικός πρωτού το αντικείμενο υπάρξει!


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: Karaμazoβ on February 01, 2013, 13:05:00 pm
Αμα θες να γίνεις "ερευνητής" αναγκαστικά θα ασχοληθείς με "θεωρία".

Το θεμα είναι ποια θες να είναι η νοοτροπία σου και η στόχευσή σου: δηλαδή, με ποιο σκόπο τα κανεις όλα αυτά, θες να λύσεις καποιο πρακτικο πρόβλημα, εστω και μακροπρόθεσμα ή μοναχα θες να ερμηνεύσεις τα φαινόμενα;  Προφανώς αυτά τα δύο περιπλέκονται, αλλα σκεφτεσαι τι προτεραιοτητες θέτεις στον εαυτό σου.

το ΤΗΜΜΥ καλύπτει ενα μεγαλο ευρος φυσικων φαινομένων και μαθηματικών μοντελοποιήσεων, προσφατα καποιοι αρχισαν να μπαινουν και στα χωράφια του κβαντικού ηλεκτρομαγνητισμού, αλλα παντα ο τελικός στόχος ειναι μια "μηχανη που θα δουλέψει", αν με εννοείς.


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: NXSnow on February 01, 2013, 13:29:48 pm
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ερευνητικά κέντρα πάνω σε κβαντικούς υπολογιστές. Ακόμα υπάρχουν και ερευνητές-καθηγητές πάνω σε κβαντικούς αλγορίθμους και έχουν ασχοληθεί γενικά με κβαντομηχανική και είναι σε τμήματα φυσικής.
Αντίστοιχα, λίγο ποιό μακρυά από το αντικείμενο των ΗΜΜΥ είναι ερευνητές φυσικής πάνω στο αντικείμενο του Aerospace Engineering σχετικά με σχεδιασμό αλλά και με υπολογιστηκές μεθόδους, κτλ.
Γενικά έχεις πολλές δυνατότητες και σίγουρα η σχολή ΗΜΜΥ δεν σε περιορίζει. Απλά "χάνεις" έναν χρόνο και κάποιες γνώσεις θα πρέπει να τις αναπληρώσεις.



Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: Karaμazoβ on February 01, 2013, 13:47:45 pm
δείτε και δω

http://en.wikipedia.org/wiki/Engineering#Science


Scientists may also have to complete engineering tasks, such as designing experimental apparatus or building prototypes. Conversely, in the process of developing technology engineers sometimes find themselves exploring new phenomena, thus becoming, for the moment, scientists.

In the book "What Engineers Know and How They Know It",Walter Vincenti asserts that engineering research has a character different from that of scientific research. First, it often deals with areas in which the basic physics and/or chemistry are well understood, but the problems themselves are too complex to solve in an exact manner.

Examples are the use of numerical approximations to the Navier-Stokes equations to describe aerodynamic flow over an aircraft, or the use of Miner's rule to calculate fatigue damage. Second, engineering research employs many semi-empirical methods that are foreign to pure scientific research, one example being the method of parameter variation


Title: Re: Μεταπτυχιακό στη Φυσική
Post by: Sonic on February 01, 2013, 14:02:14 pm
καταρχάς ο όρος μεταπτυχιακό στη φυσική είναι αρκετά γενικός, όπως θα δεις όταν και αν το ψάξεις. μπορεί να κυμαίνεται από νανοτεχνολογία μέχρι θεωρητική φυσική. ακόμα και στο πιο μακρινό ως προς το αντικείμενο μας (δλδ. τη θεωρητική/μαθηματική φυσική) δέχονται και μηχανικούς- μην περιμένεις βέβαια να σε υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες απλά και μόνο επειδή είσαι μηχανικός! άρα σαν μία πρώτη απάντηση, ναι μπορείς να κάνεις. και ναι δέχονται μηχανικούς.

υποθέτω οτι είσαι πρώτο, το πολύ δεύτερο έτος. που σημαίνει δεν έχεις δει τίποτα ακόμη από τη σχολή ή/και οτι δεν μπορείς να εντάξεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό που μέχρι τώρα έχεις δει. οπότε μιας και γούσταρες τη φυσική ψάχνεις να βρεις διέξοδο μέσα από αυτό το αντικείμενο. αν έτσι έχουν τα πράγματα RELAX η σχολή έχει να σου δείξει πολλά πράγματα ακόμη και εσύ ακόμη περισσότερα να πάρεις από αυτή (στο χέρι σου είναι!).

σε κάθε περίπτωση, μπορείς να ψάχνεσαι παράλληλα με τη σχολή. το τι σημαίνει ψάχνεσαι εξαρτάται από εσένα, τις διαθέσεις σου και  το αν είσαι κατασταλλαγμένος σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο της φυσικής. αν ναι καλό θα είναι να εξοικειώνεσαι τόσο με το περιεχόμενο όσο κυρίως με τη νοοτροπία (όσο πιο θεωρητικό τόσο μεγαλύτερη διαφορά!). αν όχι, συνεχισε με τη σχολή και ας το να έρθει από μόνο του. θα δεις οτι θα υπάρξουν ευκαιρίες και μέσα στη σχολή.