THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Δικτύωση, Internet, Modems, Servers => Topic started by: ggpyr on January 25, 2012, 22:14:49 pm



Title: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: ggpyr on January 25, 2012, 22:14:49 pm
Έχω την 24 του connx και δουλεύω με το baudtec του οτε σε ασύρματο.
Γενικά είχα προβλήματα με disconnects και σχετικά χαμηλό snr ( <10  >6 ) οπότε είπα να ψάξω για καμιά λύση

Επειδή το router υποστήριζε telnet, βρήκα και ένα guide στο internet, άρχισα να παίζω στο cmd με μία παράμετρο
που ρυθμίζει το αρχικό, μέγιστο snr που συγχρονίζει το router. Πρέπει να ήταν default κάπου στο 10 μιας και δεν είχα δει ποτέ >10.
Μετά από δοκιμές πέτυχα snr 23.5 (!!!!!) και μάλιστα συνχρόνιζα και 2Mbps πάνω.

Και η ερώτηση είναι... είναι λογικό αυτό? Θα έδινε ο οτε router με "κλειδωμένη ταχύτητα" ? Ή μήπως κάτι περίεργο μου διαφεύγει ?


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: Eru lluvatar on January 25, 2012, 22:28:05 pm
H ταχύτητα που κλειδώνεις επηρεάζεται νομίζω περισσότερο με το line attenuation παρά με το SNR.
Tώρα γιατί με μεγαλύτερο SNR κλειδώνει σε μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο θεωρητικά δεν ξέρω.
Δε δίνεις κάνα link γιατί έχουμε ίδιο router  :P


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: ggpyr on January 25, 2012, 22:35:52 pm
δες εδώ

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=295799&highlight=telnet+baudtec+snrm (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=295799&highlight=telnet+baudtec+snrm) (Αν και αναφέρετε σε άλλο μοντέλο baudtec+forthnet δεν έχει σημασία)

Απλά εγώ αντί -2048 -2048 (Για να αυξηθεί το snr) άρχισα να δοκιμάζω θετικού αριθμούς πχ +2048 +2048 (το + είναι υποχρεωτικό)
Στο +10.240 πέτυχα αυτά που γράφω πάνω που δεν είναι καθόλου λογικά. Αν θέλεις να το κάνεις πες μου γιατί έχει και κάτι άλλα μικρά tricks


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: Eru lluvatar on January 25, 2012, 22:42:55 pm
Άλλο μοντέλο baudtec έχω
Τώρα τι ακριβώς κάνει η παράμετρος snrmoffset δεν μπορούμε να ξέρουμε νομίζω.


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: ggpyr on January 25, 2012, 22:47:38 pm
αν δεις πιο κάτω ορίζει την τιμή IntlSNRM που λογικά είναι InitialSNRM
Όσων αφορά το μοντέλο δεν πρέπει να έχει σχέση, ούτε εγώ έχω T263R1U


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: ^^DaRk_HunTeR on January 26, 2012, 02:13:53 am
κοιταξε... γενικα απο οσο ξερω... οι παροχοι(ο Οτε π.χ.) δεν δινουν τη δυνατοτητα στο χρηστη να αλλαζει το SNR, ενδεχομενως τα αποτελεσματα που βλεπεις να ειναι πλασματικα...
Παντως αυξηση SNR σημαινει μειωση της ταχυτητας αυτο ειναι σχεδον νομοτελειακο...

Αν θες να σιγουρευτουμε μπορεις να μου στειλεις με Pm τον αριθμο σου να δω πως φαινεται η γραμμη σου απο τη μερια του παροχου...

Επισης επειδη αυτα που λες δεν πολυ-βγαζουν νοημα... καλο ειναι να ριξεις κανα screenshot απο το interface του baudtec (με ενδιαφερει η καρτελα Status) για να δουμε τα στοιχεια...


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: ^^DaRk_HunTeR on January 27, 2012, 03:55:47 am
Λοιπόν κοίταξα τη γραμμή και έχω να πω:

Γενικά:
Δύο βασικοί τρόποι υπάρχουν να τροποποιήσει κάποιος το SNR του, ή να το θέσουμε καλύτερα αν πάρουμε μια DSL γραμμή τότε τα δύο άκρα της είναι υπεύθυνα για την αλλαγή του noise margin.

Σύμφωνα με αυτά που μου είπαν λοιπόν, με αυτά που έχω διαβάσει και με αυτά που έχω δει μετά από τόσα χρόνια η μία πλευρά δηλ. το router του πελάτη έχει εργοστασιακά κλειδωμένες τις παραμέτρους που επηρεάζουν το SNR (αφήνω εδώ κάποιο μικρό ποσοστό λάθους υπό την έννοια πως μετά από σκληρό προγραμματισμό ενδέχεται να γίνεται κάτι, αλλά και πάλι δεν έχω ακούσει/δει σοβαρά - συνεπή επιχειρήματα/στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση).

Άρα λοιπόν μας μένει η άλλη πλευρά της γραμμής δηλ. ο ISP, που με διάφορους τρόπους μπορεί να ανεβοκατεβάσει το SNR που βλέπει ο χρήστης. Στην Ελλάδα κάθε ISP έχει κάποιες στάνταρ / default τιμές για το SNR, η Forthnet έχει το 6dB, ο ΟΤΕ έχει το 9-11dB (αναφέρομαι κυρίως στο downstream).

O ΟΤΕ χρησιμοποιεί τα λεγόμενα profiles για να ρυθμίσει το SNR. Το default profile στις 24άρες είναι το “profile 24M Fast Path”. (Για αυτό θα δείτε ότι πολλοί gamers με σύνδεση στον ΟΤΕ έχουν πολύ καλύτερo latency και γενικά απόδοση από ότι χρήστες άλλων παρόχων που μπορεί να δίνουν default interleaved profile”(***). Ο πιο συχνός λόγος  για αλλαγή του profile της γραμμής του πελάτη είναι οι συχνές αποσυνδέσεις και η πιο κοινή κίνηση είναι να κατέβει από 24Μ _ Fast Path σε profile 12Μ που by default είναι Interleaved (δηλ. έχει μεγαλύτερο latency αλλά είναι πιο σταθερό). Πέρα απο τη σταθερότητα που προσφέρει η αλλαγή απο fast path σε interleaved με την αλλαγή του Profile απο 24 σε 12 παρατηρούμε/παίρνουμε όπως προείπα σχεδόν νομοτελειακά αύξηση στο SNR, δηλ. απλοικά έχουμε λιγότερα προβλήματα/αποσυνδέσεις. Ο συνδυασμός των παραπάνω κινήσεων είναι που δίνει το αποτέλεσμα και ονομάζεται Interleaving + Safe Mode γιατί: ''Fast and Interleave by themselves only change Latency. They do not affect downstream/upstream speeds. Safe Mode is where Interleaving plus the Downstream port rate/sync rate is reduced together at the same time to stabilize a marginal loop.''  

Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα(αυτό με μικρή επιφύλαξη) να μπεί ο πελάτης σε 12Μ-fast path αν είναι gamer αλλά αυτό γίνεται μόνο μετά απο αίτηση του, γιατί για να είναι στο 12Μ σημαίνει ότι λογικά η γραμμή του είχε παρουσιάσει στο παρελθόν προβλήματα άρα η αλλαγή αυτή θα αποτελούσε ρίσκο.

Πάντως για να μην πουν κάποιοι "α εγώ πληρώνω για 24 και ο κακός πάροχος με κατεβάζει στα 12", πρώτον δεν πληρώνεις για 24 γιατί δεν υπάρχει πουθενά εγγύηση για την ταχύτητα(παρά μόνο για το πάνω όριο) άρα πληρώνεις για έως 24 και δεύτερον τις τρομακτικά περισσότερες φορές όταν το Profile αλλάζει απο τα 24 στα 12 ήδη ο πελάτης κλειδώνει κάτω απο τα 12 άρα δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίκτυπος στην ταχύτητα που πιάνει/βλέπει(υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις).

Κάτι που δεν γίνεται στον ΟΤΕ είναι να ζητήσει και να πετύχει ο πελάτης να κατέβει σε profile με χαμηλότερο SNR απο το default 9-11 που δίνει(αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνεται στην πολιτική του περι QoS), στη forthnet ας πούμε εγώ ζήτησα να μου το κατεβάσουν(τώρα με 24αρα έχω 3-4dB) και συγχρόνισα ψηλότερα με δικό μου ρίσκο, με χουν βάλει βέβαια σε Interleaved.

Το αν έχει κάποιος fast path ή interleaved Profile φαίνεται με διάφορα προγράμματα π.χ. OrbMT (http://www.dslreports.com/forum/remark,18736238) και σε διάφορα modem-routers π.χ. στο siemens CL-110 που δίνει η forthnet και στο Huawei του ΟΤΕ. Επίσης αν είστε τυχεροί (ανάλογα που θα πετύχετε) μπορεί να σας το πούν και στην ΤΥ του παρόχου σας.

Ειδικά:
Να πω ότι τα στοιχεία που είδα δεν καταδεικνύουν ότι υπήρξε παρέμβαση από το χρήστη για το αποτέλεσμα του SNR αλλά και γενικότερα. (Επομένως ψιλοπαπατζιλίκια τα tricks απο το adslgr). Αντίθετα, οι κινήσεις που έγιναν από την άλλη πλευρά της γραμμής φαίνεται να είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές που βλέπεις καθώς εν γένει τείνουν να έχουν τέτοια αποτελέσματα. Εν ολίγοις ισχύει ότι είχα πεί εξ αρχής απλά τώρα πήραμε και την επιβεβαίωση. Οι περαιτέρω λεπτομέρειες σε PM.


(***) By Wiki
--------------
Interleaving and fastpath
ISPs (rarely, users) have the option to use interleaving of packets to counter the effects of burst noise on the telephone line. An interleaved line has a depth, usually 8 to 64, which describes how many Reed–Solomon codewords are accumulated before they are sent. As they can all be sent together, their forward error correction codes can be made more resilient. Interleaving adds latency as all the packets have to first be gathered (or replaced by empty packets) and they, of course, all take time to transmit. 8 frame interleaving adds 5 ms round-trip-time, while 64 deep interleaving adds 25 ms. Other possible depths are 16 and 32.

"Fastpath" connections have an interleaving depth of 1, that is one packet is sent at a time. This has a low latency, usually around 10 ms (interleaving adds to it, this is not greater than interleaved) but it extremely prone to errors, as any burst of noise can take out the entire packet and so require it all to be retransmitted. Such a burst on a large interleaved packet only blanks part of the packet, it can be recovered from error



P.S. 1:
Κατα καιρούς και εγώ είχα διαβάσει διάφορα στο internet για tweaking απο την πλευρά του χρήστη (CPE), αλλά πάντα τα αποτελέσματα ήταν αμφίβολα και οι ίδιοι οι προγραμματιστές (εφόσον μιλάμε για προγράμματα όπως το DMT) διευκρίνιζαν ότι σε άλλα routers δουλεύει σε άλλα όχι, θέλει συγκεκριμένο firmware, θέλει το θεό βοηθό etc. Δηλ. τρέχα γύρευε.
Ένα σχετικά σοβαρότερο άρθρο στο συγκεκριμένο φόρουμ με παρόμοιο θέμα είναι το ---> DMT Tool: Πώς να το αξιοποιήσετε στο έπακρο (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=187511&garpg=7).
Στη δική σου περίπτωση πάντως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πέτυχε αυτό που υποτίθεται ότι έκανες με δεδομένες βέβαια και τις κινήσεις του παρόχου.


P.S. 2:
Όπου αναφέρω παραπάνω SNR, είναι συμβατική χρήση του πραγματικού όρου SNRM, για να καταλαβαινόμαστε:
(είτε το λέμε SNR, SNRM, Noise Margin, είναι το SNR Margin εννοούμε το παρακάτω και ΟΧΙ το λόγο σήματος προς θόρυβο, common mistake)
Quote
Το SNRM (SNR Margin (http://en.wikipedia.org/wiki/Noise_margin)) είναι το κατά πόσο η τιμή του SNR που έχει η γραμμή μια δεδομένη στιγμή, ξεπερνά μια ελάχιστη τιμή SNR (ας την ονομάσουμε SNRreq) που χρειάζεται για σωστή λειτουργία στην ταχύτητα που έχουμε κλειδώσει.

SNRM(dB) = SNR(dB) - SNRreq(dB)

Το SNRreq ορίζεται ως η τιμή του SNR για την οποία έχουμε ένα Bit Error Rate (BER) της τάξεως του 10⁻⁷ (1 λάθος κάθε 10⁷ bits).

Το SNR Margin ουσιαστικά σας λέει πόσο πάνω είστε σε σχέση μ'αυτό που χρειάζεστε.

Στην παραπάνω σχέση, για δεδομένη ταχύτητα, το SNRreq είναι σταθερό, ενώ το SNR μεταβάλλεται καθώς μεταβάλλεται ο θόρυβος στη γραμμή, και μαζί του, λόγω της παραπάνω σχέσης, αλλάζει και το SNRM (αυτό που μας δείχνει το ρούτερ δηλαδή) στον ίδιο βαθμό.

Στις 24άρες (rate adaptive), όταν το ρούτερ προσπαθεί να κλειδώσει, δεν έχουμε δεδομένη ταχύτητα, αλλά δεδομένη χρονική στιγμή. Σ'αυτή την περίπτωση, για τη δεδομένη χρονική στιγμή, το SNR έχει συγκεκριμένη τιμή, καθώς επίσης και το SNRM, η τιμή του οποίου είναι το target SNRM που έχει θέσει ο εκάστοτε πάροχος (otenet 9dB, forthnet 6dB, hol 11dB, κτλ.).

Το αποτέλεσμα αυτών των δύο καθορίζει την ταχύτητα που θα κλειδώσουμε, μέσω της τιμής του SNRreq που θα πιάσουμε.

Το SNR δεν εξαρτάται από την ταχύτητα, αλλά από τα χαρακτηριστικά της γραμμής (απόσταση, εξασθένιση, ισχύς σήματος, θόρυβος).

Με την αύξηση της ταχύτητας δεν αυξάνεται ο θόρυβος, απλά η γραμμή "απαιτεί" μεγαλύτερο SNR (το SNRreq που λέγαμε πριν, το οποίο αυξάνει όσο αυξάνει η ταχύτητα), για να μπορέσει ν'αποδώσει σωστά, που όμως δεν έχει, οπότε λόγω της προηγούμενης σχέσης και πάλι, μειώνεται το SNRM.

Morale: απλουστευμένα, το Fast Path είναι το βέλτιστο εφόσον έχεις "καλή γραμμή", αλλιώς interleaved.


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: heavy melon on January 27, 2012, 04:02:11 am
Το άλλο το γαμάτο που κάνει ο ΟΤΕ
είναι που μπορεί να τύχει να το κατεβάσει και σε 2άρι profil
χωρίς να ειδοποιήσει τον πελάτη που πληρώνει ακόμη για ΕΩΣ 24!


Title: Re: Συγχρονισμός baudtec connx - κλειδωμένο snr
Post by: ^^DaRk_HunTeR on January 28, 2012, 01:42:14 am
Το άλλο το γαμάτο που κάνει ο ΟΤΕ
είναι που μπορεί να τύχει να το κατεβάσει και σε 2άρι profil
χωρίς να ειδοποιήσει τον πελάτη που πληρώνει ακόμη για ΕΩΣ 24!
ο καταμερισμος ευθυνων ειναι μεγαλη κουβεντα...
Παντως οι αλλαγες profile πολλες φορες γινονται αυτοματα απο τα DSLAM οταν μια γραμμη εχει συνεχη προβληματα...
Οπως και να χει παντως και ο πελατης οφειλει να ξερει τι του γινεται και σε αντιστοιχη περιπτωση να το παρατηρησει και να καλεσει στην ΤΥ για ενημερωση...