THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο => Topic started by: apostolos1986 on December 19, 2005, 14:26:44 pm



Title: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: apostolos1986 on December 19, 2005, 14:26:44 pm
8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια

H «επιτροπή σοφών» ολοκληρώνει πρόωρα το έργο της με προτάσεις - σοκ


ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Εννέα προτάσεις που - αν εφαρμόζονταν - θα έφερναν τα πάνω - κάτω στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνει το κείμενο της «επιτροπής σοφών» που συστάθηκε στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για να εξετάσει τα προβλήματα της Ανώτατης Παιδείας. Το κείμενο, που πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί ουσιαστικά το «κύκνειο άσμα» της επιτροπής, η οποία δηλώνει ότι ενδεχομένως θα διατυπώσει αναλυτικότερα τις θέσεις της «εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες». Όπως έχουν γράψει «TA NEA», η επιτροπή με εύσχημο τρόπο ολοκληρώνει πρόωρα το έργο της, καθώς αρκετά από τα μέλη της αισθάνθηκαν να παραγκωνίζονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας.
«Οι νέες ρυθμίσεις για τις Εκκλησιαστικές Σχολές και η κατά καιρούς εξαγγελία νέων μέτρων, τα οποία προκαταλαμβάνουν τη δημόσια συζήτηση και αιφνιδιάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο της σχετικής ανακοίνωσης. Μέλη της επιτροπής είναι οι πανεπιστημιακοί κ.κ. Νίκος Αλιβιζάτος, Γιώργης Γραμματικάκης, Αθηνά Λινού, Νίκος Μουζέλης, Γιώργος Παγουλάτος, Βασίλης Παπάζογλου και Δημήτρης Σωτηρόπουλος, ενώ πρόεδρος είναι ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης. Οι 9 προτάσεις τους είναι οι εξής:

H «επιτροπή σοφών» προτείνει σταθερό αριθμό εισακτέων ανά Τμήμα και μοναδική εξαίρεση να αποτελούν οι φοιτητές με ειδικές ανάγκες και οι πάσχοντες από σοβαρότατες ασθένειες. Με τον τρόπο αυτόν θα καταργηθεί το καθεστώς των μετεγγραφών

1 . ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Τέλος οι «αιώνιοι φοιτητές»

ΟΙ ΠΕΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ διαπιστώνουν ότι η επ' αόριστον φοίτηση (γνωστή και ως «αιώνια») έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις. Προτείνουν να περιοριστούν τα έτη φοίτησης σε 2 ή 3 περισσότερα από τα κανονικά (δηλαδή σε 6 ή 7 για την 4ετή φοίτηση). Για όσους έχουν οικονομικά ή οικογενειακά προβλήματα, προτείνουν «ανταποδοτικές υποτροφίες», δηλαδή να εργάζονται οι φοιτητές μέσα στα Πανεπιστήμια για 40 ώρες τον μήνα π.χ., και να αμείβονται. Σε ειδικές περιπτώσεις (φοιτητές-γονείς, εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης κ.λπ.) ζητούν να θεσπιστεί δυνατότητα μερικής φοίτησης με όριο τον διπλό χρόνο σπουδών από τον κανονικό και διακοπής σπουδών για 1-2 χρόνια, που δεν θα προσμετρώνται στο όριο. Τονίζουν ότι η λύση αυτή πρέπει να ισχύσει μόνο για τους νέους φοιτητές.

2 . ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ Πρόχειρα και παρωχημένα

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ZHTA να μπει τέλος στο καθεστώς του ενός συγγράμματος και κάνει λόγο για «πρόχειρα και παρωχημένα συγγράμματα». Ζητά εκσυγχρονισμό των δικτύων υπολογιστών και πλήρη ιστοσελίδα για κάθε μάθημα. Προτείνει θέσπιση κουπονιών για την προμήθεια συγγραμμάτων της επιλογής του φοιτητή, μαζική προμήθεια συγγραμμάτων από τις Σχολές για δανεισμό στους φοιτητές και περιορισμό των δωρεάν νέων συγγραμμάτων, με σκοπό να εξοικονομηθούν πόροι για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

3 . ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ Σταθερός αριθμός εισακτέων

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ότι η εισαγωγή υπεράριθμων φοιτητών μέσω ειδικών εξετάσεων, μετεγγραφών, κατατακτηρίων κ.λπ. δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Προτείνει σταθερό αριθμό εισακτέων ανά Τμήμα και μοναδική εξαίρεση να αποτελούν οι φοιτητές με ειδικές ανάγκες και οι πάσχοντες από σοβαρότατες ασθένειες. Με τον τρόπο αυτόν θα καταργηθεί το καθεστώς των μετεγγραφών. Για όσους είναι οικονομικά ασθενείς και σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, προτείνει ανταποδοτικές υποτροφίες όπως στην πρώτη περίπτωση.

4 . ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Σύγχρονη και σταθερή πολιτική

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ H ΙΔΡΥΣΗ TOY ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου που θα λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στα AEI και την εκάστοτε κυβέρνηση, για χάραξη σύγχρονης και σταθερής πολιτικής για τα AEI.

5. ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Παράλληλα με τις φοιτητικές

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΝΕΙ ΕΜΦΑΣΗ στη συμμετοχή των φοιτητών, που ως γνωστόν έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα λόγω της εξάρτησης από τις φοιτητικές παρατάξεις. Προτείνει να γίνονται εκλογές για την ανάδειξη των εκλεκτόρων-φοιτητών παράλληλα με τις φοιτητικές εκλογές και όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή τους στις εκλογές τόσο να μειώνονται οι εκλέκτορές τους. Εναλλακτικά, προτείνει καθολική ψηφοφορία των φοιτητών την ημέρα των εκλογών για τις διοικήσεις των AEI και στη συνέχεια αναγωγή των αποτελεσμάτων στο ποσοστό συμμετοχής τους.

6 . ΜΕΛΗ ΔΕΠ (ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ) Αποκλειστική απασχόληση

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙ ότι πρέπει να επανέλθει η έδρα (μιλά για κραυγαλέα οπισθοδρόμηση) ή να μειωθούν οι βαθμίδες των καθηγητών. Προτείνει να συμμετέχουν υποχρεωτικά έγκριτοι πανεπιστημιακοί του εξωτερικού στα εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή στη θέση του καθηγητή πρώτης βαθμίδας. Επίσης προτείνει οι καθηγητές που είναι πλήρους απασχόλησης να γίνουν και αποκλειστικής με αύξηση μισθού, και μόνο όσοι δεν το δεχθούν να μπορούν να έχουν εξωπανεπιστημιακή απασχόληση, αλλά με μειωμένες αποδοχές.

7 . ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ Απόφαση κατά πλειοψηφία

OI «ΣΟΦΟΙ» ΑΦΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ότι σήμερα το άσυλο καταστρατηγείται, οι πανεπιστημιακοί προτείνουν να ισχύει μόνο για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Προτείνουν επίσης η (3μελής σήμερα) Επιτροπή Ασύλου να γίνει 5μελής (πρύτανης, 2 αντιπρυτάνεις, ένα μέλος ΔΕΠ, ένας φοιτητής) και να μπορεί να αποφασίζει κατά πλειοψηφία (σήμερα χρειάζεται ομοφωνία) ώστε να δρα αποτελεσματικά.

8 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ AEI Μάνατζερ υπό εποπτεία

ZHTOYN ΑΥΞΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ και συμφωνούν με την τοποθέτηση «μάνατζερ» στα Πανεπιστήμια, υπό την εποπτεία όμως του αντιπρύτανη οικονομικών. Ζητούν επίσης φοροαπαλλαγή του εισοδήματος των AEI όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και αύξηση μισθών για τους πανεπιστημιακούς.

9 . ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Αλλαγές στις υποτροφίες

ZHTOYN ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για τους φοιτητές που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με την υποχρέωση να εξετάζονται επιτυχώς σε σημαντικό αριθμό μαθημάτων κάθε έτος.

Οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν, καταλήγοντας, ότι σύντομα η χώρα μας θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει τα «κολέγια» που συνεργάζονται με AEI του εξωτερικού, ενώ δεν θα μπορεί να εμποδίσει την εγκατάσταση κοινοτικών πανεπιστημίων στο έδαφός της. Γι' αυτό ζητούν από την Πολιτεία να αρχίσει να μελετά το πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου της «επόμενης μέρας», προτού βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια...

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Περίληψη:Η επιτροπή σοφών που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού συμβουλίου παιδείας (εσυπ) κάνει 9 προτάσεις , οι οποίες είναι προτάσεις-ΣΟΚ σύμφωνα με την εφημερίδα! Επιγραμματικά αναφέρω:
Τέλος στο καθεστώς του μοναδικού συγγράμματος και κατάργηση της δωρεάν ιδανομής των συγγραμάτων
Τέλος στην αιώνια φοίτηση και δίνοντας πειρθώριο +2-3 χρόνια.
Σταθερός αριθμός εισακτέων και τέλος στις μεταγγραφές.
Είναι υπέρ της τοποθέτησης μάνατζερ για τα οικονομικά των πανεπιστημίων


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: apostolos1986 on December 21, 2005, 20:00:08 pm
Στον «πάγο» οι... απείθαρχοι

Aποκλεισμός από τις εκλογές πρυτάνεων που αντέδρασαν στα σχέδια της Γιαννάκου

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Εκτός διοίκησης των Πανεπιστημίων στις επόμενες πρυτανικές εκλογές αφήνει η υπουργός Παιδείας τους περισσότερους από τους σημερινούς πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις που αντιτίθενται στα πρόσφατα νομοθετήματά της.

 
«Οι απαγορεύσεις με νόμους και τεχνάσματα δίνουν πρόσκαιρα οφέλη στους εμπνευστές τους», τόνισε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας κ. Αν. Ανδρεόπουλος 

Με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή - την οποία πανεπιστημιακοί χαρακτηρίζουν «φωτογραφική» και κάνουν λόγο για «πογκρόμ» - το υπουργείο Παιδείας βάζει «στον πάγο» για μία τετραετία πάνω από 10 νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις που θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις επόμενες πρυτανικές εκλογές, απαγορεύοντάς τους να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους. Και αυτό παρ' ότι, όπως υποστηρίζουν οι θιγόμενοι πρυτάνεις, η κ. Γιαννάκου είχε δηλώσει στην πρόσφατη Σύνοδό τους ότι οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των πανεπιστημιακών αρχών δεν θα αφορούν όσους διανύουν ήδη τη θητεία τους, αλλά τις από εδώ και πέρα εκλογικές διαδικασίες.

Έκτακτη σύνοδος

Πολλοί από αυτούς τους πανεπιστημιακούς είχαν αντιτεθεί στα πρόσφατα νομοσχέδια του υπουργείου, όπως αυτό της αξιολόγησης των AEI - προεξάρχοντος του Πολυτεχνείου της Αθήνας. Επίσης, είναι εκείνοι οι οποίοι αναμενόταν ότι θα έφερναν το κύριο βάρος των αντιρρήσεων στην επερχόμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Πανεπιστημίων, που η κ. Γιαννάκου έχει δηλώσει ότι θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι πανεπιστημιακοί που θίγονται από το νέο μέτρο ζητούν τώρα έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, ακόμα και μέσα στις γιορτές ή αμέσως μετά, προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα και να αντιδράσουν συλλογικά.

Συγκεκριμένα, σε παράγραφο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων - και δεν υπήρχε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στον Τύπο στις 21 Νοεμβρίου - προβλέπονται τα εξής: «Πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες Σχολών Πανεπιστημίου, και πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθυντές Σχολών TEI που διανύουν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου τη δεύτερη συνεχή θητεία τους σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω αξιώματα δεν μπορούν να επανεκλεγούν σε αυτά πριν περάσουν 4 χρόνια από τη λήξη της θητείας τους».

Ποιους αφορά

 
«Στη Σύνοδο Πρυτάνεων η κ. υπουργός μάς είχε διαβεβαιώσει ότι οι νέες διατάξεις δεν θα αφορούν όσους ήδη διανύουν τις θητείες τους», λέει ο πρύτανης του Παν. Μακεδονίας K. Βελέντζας 

Μεταξύ άλλων η διάταξη αφορά τους πρυτάνεις κ.κ. Αν. Ανδρεόπουλο του Πολυτεχνείου Αθήνας (που ως γνωστόν ξεκίνησε την «αντίσταση» εναντίον της αξιολόγησης αρνούμενος να την εφαρμόσει), K. Βελέντζα του Παν. Μακεδονίας, Σ. Κάτσικα του Παν. Αιγαίου, Θ. Καραμπίνη του Δημοκριτείου Θράκης, Ιω. Γρυσμπολάκη του Πολυτεχνείου Κρήτης και A. Κυριακούση του Χαροκοπείου. Επίσης αφορά τους αντιπρυτάνεις κ.κ. K. Σιμόπουλο (Θράκης), Γ. Σταυρόπουλο (Πάτρας), K. Μαργαρίτη (Μακεδονίας), K. Γουργουλιάνη (Θεσσαλίας), Νάνσυ Αλεξανδρή και Θ. Καλαμπούκη (Οικονομικού Πανεπιστημίου).


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Μας αντιμετωπίζει ως ανίκανους...»
ΕΝΤΟΝΕΣ ήταν οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών. «Μας θεωρεί απατεώνες και ανίκανους και μας αποκλείει; Είναι εντελώς άστοχη η ενέργεια τής κατά τα άλλα έξυπνης κυρίας υπουργού και ελπίζω να αναθεωρήσει», είπε χαρακτηριστικά στα «NEA» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γρυσμπολάκης. «Οι φωτογραφικές διατάξεις και απαγορεύσεις με νόμους και τεχνάσματα δίνουν πρόσκαιρα οφέλη στους εμπνευστές τους αλλά μακροπρόθεσμα τους εκδικούνται», πρόσθεσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Αθήνας κ. Αν. Ανδρεόπουλος. «Στη Σύνοδο Πρυτάνεων η κ. υπουργός μάς είχε διαβεβαιώσει ότι οι νέες διατάξεις δεν θα αφορούν όσους ήδη διανύουν τις θητείες τους», συμπλήρωσαν οι πρυτάνεις κ.κ. K. Βελέντζας του Π. Μακεδονίας και Θ. Καραμπίνης του Δημοκριτείου Θράκης.

ΠΗΓΗ:ΤΑ ΝΕΑ (http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18421&m=N14&aa=1)

Περίληψη:Οι πρυτάνεις καταγγέλουν ότι όσοι από τους πρυτάνεις αντέδρασαν στα νομοσχέδια της κυβέρνησης αποκλείονται από τις επόμενες πρυτανικές εκλογές με το επερχόμενο νομοσχέδιο , που  χαρακτηρίζεται φωτογραφικό!!


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: xristoforos_ on December 21, 2005, 20:27:07 pm
κι εμείς...αγρόν ηγοράζομεν....

μιλάς σε κάποιον για την αξιολόγηση πλέον και σε περνά για γραφικό...
"μα καλό δεν είναι να αξιολογείται κανείς;"

και η αποστομοτική απλότητα κι αφέλεια....σε αφήνει εκστατικά μαλάκα...
(εκτός από τους συνειδητά υπέρ της αξιολόγησης οπότε εκεί απλώς μιλάμε για διαφορά απόψεων...)

xristoforos_


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: Alexkasgr on December 22, 2005, 00:17:48 am
Για τις προτάσεις της επιτροπής σοφών δεν κατάλαβα κάποιο... σοκ προσωπικά, αντίθετα θα έλεγα ότι με βρίσκουν σύμφωνο οι πιο πολλές αν όχι όλες, χωρίς να είμαι βέβαιος ότι φυσικά θα λύσουν όλα ή κάποια από τα προβλήματά μας.
Για τα περί πρυτάνεων αν είναι αληθή, νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με μια παράλογη συμπεριφορά και έναν φωτογραφικό νόμο που έρχεται.
Νομίζω ότι το πρόβλημα της Γιαννάκου είναι ότι συνεχώς φάσκει και αντιφάσκει σε πολλά θέματα.


Title: Re: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: abbis on December 23, 2005, 19:07:02 pm
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Δεν θέλουν αλλαγή στον τρόπο συμμετοχής τους


Αντίθετοι οι φοιτητές

Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ

Κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενδεχόμενη αλλαγή του τρόπου συμμετοχής των φοιτητών στην εκλογή των διοικήσεων των Ιδρυμάτων που προτείνεται στο πόρισμα της επιτροπής των οκτώ καθηγητών για την Ανώτατη Εκπαίδευση εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, υποστηρίζοντας την ισχύουσα διαδικασία που ορίζει ο νόμος.


 
Και αυτό διότι οι φοιτητές μέλη των παρατάξεων που τοποθετούνται σήμερα στην «Ε» για το ζήτημα θεωρούν αφ' ενός ότι το πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων δεν είναι ο τρόπος της φοιτητικής συμμετοχής στη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών, αφ' ετέρου εκτιμούν ότι οι προτεινόμενες λύσεις δεν θα ανακόψουν τα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς που καταγράφονται και που αποτελούν το κεντρικό σκεπτικό της σχετικής εισήγησης, αντιθέτως θα τα διαιωνίσουν.

Στο πόρισμα της επιτροπής προτείνεται η διενέργεια εκλογών για τους εκλέκτορες φοιτητές ταυτόχρονα και παράλληλα με τις φοιτητικές εκλογές, ειδικά τις χρονιές που προβλέπεται από το νόμο η διενέργεια των πρυτανικών εκλογών. Στις εκλογές αυτές θα ψηφίζουν όλοι οι φοιτητές. Εναλλακτικά αναφέρεται η λύση της καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών την ημέρα της διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών σε ξεχωριστή κάλπη (δύο κάλπες δηλαδή) και η αναγωγή των αποτελεσμάτων στο ποσοστό συμμετοχής τους.

Κατά το ισχύον καθεστώς, οι φοιτητές (μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους όπως αναδεικνύονται από τις φοιτητικές εκλογές) συμμετέχουν ως εκλέκτορες για τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων σε ποσοστό ίσο προς το 80% των μελών ΔΕΠ των Ιδρυμάτων.

**ΔΑΠ «Ο λόγος που ασκείται από τους φοιτητές συνδιοίκηση μέσα στα πανεπιστήμια είναι για να ακούγεται η φωνή των φοιτητών και αυτή πρέπει να είναι συντεταγμένη», υποστηρίζει ο γραμματέας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ (της παράταξης που αναφέρεται στη Ν.Δ.) Δημήτρης Βολουδάκης.

«Το σύστημα που προτείνεται στο πόρισμα με τη διαδικασία της αναγωγής ενέχει πολλαπλούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τις σχέσεις φοιτητών και καθηγητών. Διότι είναι φανερό ότι μ' αυτόν τον τρόπο ο κάθε καθηγητής θα έχει τη δυνατότητα να "εκβιάζει" τους φοιτητές, οι οποίοι είτε παρακολουθούν το εργαστήριό του είτε κάνουν πτυχιακή εργασία μαζί του (οι φοιτητές στα μεγαλύτερα έτη). Η ουσία δεν είναι να μειωθεί η συμμετοχή των φοιτητών, διότι η διαπλοκή θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται είτε το ποσοστό είναι στο 80% είτε στο 50% είτε στο 20% των εκλεκτόρων. Δεν πιστεύω ότι το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών αρχών είναι αυτό που αποτελεί το πρόβλημα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Γιατί δεν βλέπουμε τους τρόπους που λειτουργούν οι επιτροπές ερευνών, πώς αναλαμβάνουν οι καθηγητές τη διεξαγωγή των προγραμμάτων κ.λπ.; Οσο για την παράταξή μας, θεωρώ ότι η ΔΑΠ βρίσκεται στην πρωτοπορία όχι επειδή μετέχει και "ελέγχει τις πρυτανικές εκλογές", όπως λένε για τις δύο μεγάλες παρατάξεις, αλλά γιατί σε καθημερινή βάση βρίσκεται κοντά στο φοιτητή και αποτελεί τη δύναμη και τη φωνή του».

**ΠΑΣΠ «Θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος η συζήτηση για την αλλαγή του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές», δηλώνει ο Μιχάλης Νικηφόρος, εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Τα μέτρα αυτά παραπέμπουν στις λογικές της διακυβέρνησης της Ν.Δ. την περίοδο '90-'93 η οποία συνάντησε την αντίδραση του φοιτητικού κινήματος, την οποία θα συναντήσει και τώρα εάν προχωρήσει τέτοιος νόμος. Ολη αυτή η κουβέντα γίνεται σε μια βάση σκανδαλολογίας που έχει δημιουργηθεί, ότι "οι εκλογές είναι στημένες" και ότι υπάρχει διαπλοκή. Προφανώς υπάρχει καταγεγραμμένο πρόβλημα και πρέπει όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε, αλλά η συζήτηση γίνεται σε λάθος βάση. Γιατί δεν μιλάμε και για τους καθηγητές που ακούγεται ότι προσφέρουν χρήματα σε φοιτητές προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους; Πιστεύω ότι οι προτάσεις της επιτροπής δεν θα λύσουν το πρόβλημα, αντίθετα θα το οξύνουν».

**ΚΝΕ «Το πόρισμα της επιτροπής του ΕΣΥΠ έχει στόχο να διευρυνθεί και να κατοχυρωθεί η επειχειρηματική και ανταγωνιστική λειτουργία των Ιδρυμάτων. Να γίνουν τα Ιδρύματα ιδιωτικά κέντρα που θα λειτουργούν με όρους ιδιωτικούς και οικονομικούς», είναι το γενικό σχόλιο για τις προτάσεις της επιτροπής των οκτώ ακαδημαϊκών του εκπροσώπου της ΚΝΕ, Βασίλη Τασούλα. «Εμείς δεν θεωρούμε ότι ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο και η συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και αντιλαμβανόμαστε τις προτάσεις της επιτροπής ως προσπάθεια μείωσης του ρόλου των φοιτητών. Επειδή γίνονται στο όνομα αντιμετώπισης της διαφθοράς, πιστεύουμε αντιθέτως ότι τη συγκαλύπτουν, διότι αυτή δεν σχετίζεται με τον τρόπο συμμετοχής των φοιτητών, αλλά με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τους εκφραστές τους στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Εμείς θα αντιδράσουμε συνολικά στο πόρισμα αλλά και σε ό,τι μεθοδεύεται σχετικά με την αναθεώρηση του νόμου - πλαισίου».

«Βλέπουμε να ανοίγει από διάφορους κύκλους συζήτηση που αφορά συνολικά το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των ΑΕΙ, συζήτηση στην κατεύθυνση της μετατροπής των λειτουργιών των πανεπιστημίων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς», παρατηρεί.

* ΔΙΚΤΥΟ Ο εκπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ (αναφέρεται στον ΣΥΝ) Νάσος Ηλιόπουλος. «Δεν θα μπορούσαμε παρά να διαφωνήσουμε με τη συγκεκριμένη πρόταση της επιτροπής, αλλά και γενικότερα με τον τρόπο που μπαίνει το θέμα, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πλήγμα για την έστω και στρεβλή δημοκρατία που υπάρχει σήμερα στο εσωτερικό των σχολών της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Προφανώς και προκύπτουν καταστάσεις αδιαφάνειας και διαπλοκής, αλλά αυτά τα προβλήματα λύνονται με περισσότερη, όχι λιγότερη δημοκρατία. Ακόμη και στο Κοινοβούλιο εμφανίζονται καταστάσεις διαφθοράς, αλλά δεν αναφέρεται κανείς σε κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από το ισχύον καθεστώς (θα θέλαμε το ποσοστό που αναλογεί στους φοιτητές από 80% να ανεβεί στο 100% επί του συνόλου των μελών ΔΕΠ), αλλά δεν δεχόμαστε να πάμε ούτε ένα βήμα πίσω».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/12/200

http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=58113144


Title: Ψευδώνυμες ρητορείες τεχνοκρατών
Post by: apostolos1986 on January 08, 2006, 01:30:21 am
Ψευδώνυμες ρητορείες τεχνοκρατών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΪΣΤΡΟΥ*


Ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από την ελευθερία: ακαδημαϊκή ελευθερία, ελευθερία στην έρευνα, ελευθερία του λόγου. Μπορεί να αλλάζει η εμβέλεια της παιδείας, οι τεχνικές, οι λειτουργοί και οι λειτουργίες της, αλλά ούτε ο σκοπός της ούτε ο χαρακτήρας της αλλάζουν.

**Η «Διακηρύξη της Μπολόνιας», η συνθήκη της Λισαβόνας, οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι επιτόπιοι εργολάβοι, διεκπεραιωτές της πολιτικής τους, επιβάλλουν στα Πανεπιστήμια όχι μόνο να υπηρετήσουν τις επιχειρήσεις αλλά υπαγορεύουν και το είδος των «προϊόντων» (αποφοίτων) τους: «πελάτες-καταναλωτές» και επενδυτές με επιχειρηματικό πνεύμα. Τα πολιτικά τους κείμενα ενώ θεσμικά έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα διαπιστώνουν «αναπόφευκτες» και «αναγκαίες» ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση, πειθαναγκαστικά και κινδυνολογώντας, αντί να συμβάλουν σε κατάλληλο κλίμα όπου οι όποιες πιθανές αλλαγές επέλθουν θα επισυμβούν με συναίνεση και δημοκρατικές διαδικασίες. Λειτουργεί έτσι το κράτος και η Ε.Ε. ως η «πηγή» των κοινωνικών αλλαγών!

**Οι ρητορείες της κυβέρνησης, και των ευρωπαίων τεχνοκρατών, με περίσσιο ενθουσιασμό μιλάνε για ελευθερία και απελευθέρωση, για επιλογές, ευκαιρίες και πρόοδο. Λογουχάρη, οι σπουδαστές «δικαιούνται» μεγαλύτερης ελευθερίας «επιλογής» των δεξιοτήτων που θα αποκτήσουν και παράλληλα θα τους «επιτραπεί» να συμβάλουν με δίδακτρα στα έξοδα του Πανεπιστημίου! Τα Πανεπιστήμια θα μπορούν ελεύθερα να «επιλέξουν» τις πηγές χρηματοδότησής τους και την ανεξαρτησία τους από τις κυβερνήσεις! Ομως, η χρηματοδότηση αυτή δεν έχει το στοιχείο της επιλογής, γιατί επιβάλλεται ως προϋπόθεση η συμμόρφωση προς «επιχειρησιακά σχέδια». «Επιτρέπεται» στα Πανεπιστήμια να ανταγωνιστούν για το άριστο, ενώ αυτό από τη φύση του προϋποθέτει συναγωνισμό και άμιλλα.

Και αυτή ακόμη η κλασική και κοινωνικά καταξιωμένη αποστολή των ΑΕΙ συνθλίβεται από κοινοτικές οδηγίες και νόμους.

**Ολα αυτά σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο απ' ό,τι οι ρητορίες: Τα ΑΕΙ θα γίνουν υποτελή σε εκείνον που τα καθιστά «υπεύθυνα» για τη χρηματοδότησή τους. Πρόκειται για επίθεση στα θεμέλια της αυτονομίας και αυτοδιοίκησης του Πανεπιστημίου και απόπειρα να περιέλθουν σε κυβερνητικό έλεγχο! Δεν είναι ελευθερία, είναι πίεση, έλεγχος και τιμωρία.

**Η πολιτική αυτή χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή προστατευτισμό της αγοράς, των επιχειρήσεων και της «απασχολησιμότητας».

Επομένως, δεν υπερασπίζεται την ανεξαρτησία, την αυτονομία και την αυτοδιάθεση του πολίτη, αξίες που υποτίθεται σέβεται και επιδιώκει να διασφαλίσει. Γι' αυτό η πανεπιστημιακή κοινότητα, με τις συλλογικότητές της, σύλλογοι πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και φοιτητών, αλλά και τα ακαδημαϊκά όργανα των ΑΕΙ, νιώθουν ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη τους και αντιδρούν στην εφαρμογή της πολιτικής αυτής.

**Στις ψευδώνυμες επομένως ρητορείες των τεχνοκρατών για την «Κοινωνία της Γνώσης», οι διανοούμενοι και οι πανεπιστημιακοί αντιπαραθέτουν τη μελέτη της γνώσης ως θεμελιακό στοιχείο της επιστήμης, την ανατομία της επιστήμης και της γνώσης καθώς και τις νέες τομές που προκαλούν η πληροφορική και οι επικοινωνίες, οι νέες τεχνολογίες γενικότερα, στη φύση, στην παραγωγική διαδικασία, τον πολιτισμό και την κοινωνική δυναμική. Από τα Πανεπιστήμια δεν πουλιέται η επιστήμη και η τεχνολογία σε αναλώσιμες συσκευασίες. Οι εργολάβοι και οι επιχειρήσεις δεν κάνουν ουρά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Η κοινωνία που σπούδασε και σπουδάζει τους πολίτες της, πρώτ' απ' όλα τους δασκάλους, έχει ιδαίτερες και πολύ «ακριβές» απαιτήσεις που δεν εξαντλούνται στην πώληση της «πνευματικής ιδιοκτησίας» σε χάπια με διάφορες συσκευασίες.

**Η γνώση και η επιστήμη ως κοινωνικά αγαθά, συλλογικά κατακτημένα, μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούνται στον φυσικό τους χώρο, τα Πανεπιστήμια. Τις κατακτήσεις της επιστήμης, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συμμετοχή όλων των φορέων της κοινωνίας θα τα μοιράσουμε «δωρεάν» σ' αυτούς που τους ανήκουν και όχι με ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις.

Το καθήκον για πνευματική αναζήτηση και δημιουργία στα Πανεπιστήμια δεν απεμπολείται, ούτε εξαρτάται από καιροσκοπισμούς και κερδοσκοπίες. Δεν υπάρχουν εφαρμοσμένες επιστήμες, μόνο οι εφαρμογές της επιστήμης (Λουί Παστέρ).

**Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι διανοούμενοι αυτής της χώρας καλούνται να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις και να αποκρούσουν την επιχειρούμενη εκποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και, παράλληλα, να ασκήσουν τα δικαιώματά τους στην ακαδημαϊκή ελευθερία και την απροκατάληπτη έρευνα. Αφού καταγράψουν διεθνώς τις κοινωνικές ανακατατάξεις και αιτιολογήσουν τις βαρβαρότητες, αφού ιχνηλατήσουν τις πηγές της ποικίλης ρύπανσης και της πολλαπλής καταστροφής της φύσης, οφείλουν να αναζητήσουν δρόμους αρμονικής συλλογικής συμβίωσης του ανθρώπου στον πλανήτη με σεβασμό στα είδη που συγκατοικούν, με σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες και αρετές.

**Αν οι ανθρωπιστικές επιστήμες εκλείψουν -ως τάχατες μη «κερδοφόρες» στην αγορά υπηρεσιών εκπαίδευσης- τότε σίγουρα θα εξαφανιστούν και οι καρποί τους, οι θετικές επιστήμες, των οποίων η συρρίκνωση θα συνεπιφέρει τον θάνατο της ανθρωπιάς και της γνώσης, το πάγωμα της φύσης. Η εργαλειακή χρήση της γνώσης την υποβαθμίζει και την απαξιώνει.

**Οι ευθύνες όλων μας σήμερα δεν εξαντλούνται σε μελέτες και καλλιέργεια νέων οραμάτων. Μπορούμε να αρχίσουμε τη δουλειά -αν δεν έχουμε αρχίσει ήδη- ώστε να προσθέσουμε αναχώματα στην διεθνοποιημένη απαξίωση και να ενισχύσουμε τα οχυρά της βασικής έρενας, να θεμελιώσουμε τις κλασικές επιστήμες που καλλιεργούνται στα Πανεπιστήμια και να διευρύνουμε τα «μαθήματα», αυτά ακριβώς που θα επιτρέψουν τους αυριανούς πολίτες να αντέχουν στις αλλαγές και να είναι στ' αλήθεια απασχολήσιμοι, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις τεχνικές αναζήτησής της. Ας αποτρέψουμε την μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα με το να τη διαθέτουμε δωρεάν, αποκαθιστώντας την ως «ανυπολόγιστη» αξία και του καιρού μας.

**Τα Πανεπιστήμια της χώρας μπορούν να παραμείνουν ζώνες εκτός εμπορίας υπηρεσιών (GATS: General Agreement on Trade in Services). Μπορούν να μετατραπούν σε νησίδες ελευθερίας και χώροι θεωρίας και επιστήμης, αξιοποιώντας δε τις νέες τεχνολογίες να συνεργαστούν με ανάλογες νησίδες σε οικουμενική κλίμακα, να επιτρέψουν την αληθινή διά βίου μάθηση σε όλους, χωρίς δίδακτρα και αποκλεισμούς, χωρίς πιστοποιητικά και σήματα ποιότητας.

* Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ είναι καθηγητής ΕΜΠ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των ΑΕΙ.

ΠΗΓΗ:www.enet.gr (http://www.enet.gr/online/online_text?c=110&id=54477208)


Title: Τα ξένα πρότυπα κι εμείς
Post by: apostolos1986 on January 08, 2006, 01:31:26 am
Τα ξένα πρότυπα κι εμείς

Του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ *


Η πρόσφατη έκθεση που παρουσιάζει τις γενικές απόψεις της «Επιτροπής Σοφών» για τις πολυθρύλητες θεσμικές αλλαγές, προσπαθεί να συμβιβάσει ορισμένες διάχυτες σκέψεις για μεγάλες τομές με το ρεαλισμό του ακαδημαϊκού μας γίγνεσθαι.

Πράγματι, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής ακούστηκαν ακραιφνείς προτάσεις για «κατάργηση του ασύλου», «επαναφορά της έδρας», «δραστικό περιορισμό της φοιτητικής εκπροσώπησης» κ.λπ., όλα αυτά αγγίζονται πλευρικά στο σχέδιο, επειδή είναι προφανής η ασυμβατότητά τους με τη βούληση και τα αισθήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

1. Πριν όμως έρθει κανείς να σχολιάσει το κείμενο εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι αναγκαίο να αποσαφηνιστεί η σημερινή ταυτότητα της Επιτροπής που το υπογράφει και η οποία συγκροτήθηκε ως τεχνική επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Αξιοσημείωτο βεβαίως είναι ότι είχε προετοιμαστεί το έδαφος με τις εξαγγελίες του υπουργείου για τις αλλαγές, καθώς και με την κινητοποίηση ορισμένων πανεπιστημιακών, την περασμένη άνοιξη, που εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους για την πορεία της ανώτατης εκπαίδευσης.

Είναι, όμως, γνωστό ότι το ΕΣΥΠ αποτελεί το γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Παιδείας και, κατά συνέπεια, το κείμενο της Επιτροπής θα έπρεπε να θεωρείται η οιονεί πρόταση του υπουργείου στον εθνικό διάλογο που είναι υπό εξέλιξη.

Το παράδοξο, λοιπόν, στην όλη ιστορία είναι ότι η Επιτροπή πήρε αποστάσεις από την υπουργό, ενώ το υπουργείο διακηρύσσει ότι δεν προσυπογράφει το κείμενο της Επιτροπής.

Γεννιούνται επομένως εύλογα ερωτήματα: τι έχουμε σήμερα ενώπιόν μας προς συζήτηση; Αν αυτό δεν είναι πρόταση του υπουργείου, δεν θα πρέπει να ακούσουμε τι πραγματικά εισηγείται; Θα παραμείνει η Επιτροπή στο προσκήνιο, ώστε να υπερασπιστεί τις απόψεις της και να τις αναλύσει περαιτέρω; Αν πάλι η Επιτροπή διαχωρίζει τη θέση της και αυτονομείται, δεν θα πρέπει και να μετονομαστεί και να λειτουργεί ως πρωτοβουλία ακαδημαϊκών εμπειρογνωμόνων ώστε να μην παρατείνεται η σύγχυση;

2. Εφόσον τακτοποιηθούν οι παραπάνω εκκρεμότητες θα μπορέσει να ξεκινήσει ουσιώδης διάλογος με αφορμή το σχέδιο της Επιτροπής, το οποίο βεβαίως κατά μέγα μέρος περιλαμβάνει γενικές αρχές, ώστε να απέχει πολύ από τη μορφή συγκροτημένης πρότασης. Ετσι, ο οποιοσδήποτε σχολιασμός μας επί του παρόντος μπορεί να έχει μόνον ενδεικτική αξία.

* Διατρέχοντας κανείς τα εννέα κεφάλαια του κειμένου συναντά θετικές πλευρές, όπως ο περιορισμός των μετεγγραφών εσωτερικού και η χορήγηση, ως αντιστάθμισμα, υψηλών υποτροφιών στους πραγματικά οικονομικά αδύνατους.

Αυτό θα αποτρέψει την ερήμωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και την εγκατάλειψη υποδομών που πλήρωσε ο λαός μας, ενώ θα ελαφρύνει τα κεντρικά ιδρύματα που υπερφορτώνονται με εισακτέους. Απαραίτητες είναι και οι παρεμβάσεις για τα συγγράμματα, αναμφίβολα κάποια μέριμνα χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «λιμναζόντων φοιτητών» και του σχεδιασμού της εκπαίδευσης.

* Γενικά όμως το σχέδιο διαπνέεται από την αντίληψη υιοθέτησης προτύπων που είναι ίσως επιτυχημένα σε ξένες χώρες αλλά δεν μπορούν να μεταφερθούν μηχανιστικά στην Ελλάδα, όπου το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει τις δικές του καταβολές και ιδιομορφίες. Για παράδειγμα, ούτε οι «μάνατζερ» μπορούν να γίνουν αποδεκτοί στα πανεπιστήμιά μας, ούτε πάγιος καθορισμός των εισακτέων είναι εφικτός, ούτε το άσυλο μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία ολιγομελών οργάνων όπως το Πρυτανικό Συμβούλιο.

* Πράγματι, για τους πανεπιστημιακούς που έχουν ανεπαρκέστατους μισθούς και ακόμη χειρότερες συντάξεις (ο μέσος μηνιαίος μισθός τους δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ!), θα είναι πρόκληση τα εγκάθετα υψηλόμισθα στελέχη, η λειτουργία των οποίων παραπέμπει σε πολυεθνικές που αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, συχνά με απάνθρωπες συνθήκες.

Εξάλλου, από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται η επιτελική θέση του γενικού γραμματέα, που εκλέγεται από τη Σύγκλητο με τριετή θητεία και έχει χαρακτηριστικά «μάνατζερ» αλλά με ακαδημαϊκούς όρους.

* Ο αριθμός των εισακτέων, μετά τη ραγδαία διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα καθορίζεται τα επόμενα χρόνια από δημογραφικές παραμέτρους και μάλιστα λόγω της υπογεννητικότητας δεν είναι παράδοξο να φτάσουμε σε περίσσευμα θέσεων. Συνεπώς, η πάγια θεσμοθέτηση αριθμού εισακτέων, ενώ θα ήταν χρήσιμη είκοσι χρόνια πριν, τώρα δημιουργεί άσκοπες δεσμεύσεις.

* Τέλος, η διευρυμένη σύνθεση της επιτροπής ασύλου δεν δίνει λύση στις κρίσιμες στιγμές, εφόσον ο κάθε πρύτανης θα προτιμά να παραπέμψει μια δύσκολη απόφαση στη Σύγκλητο, που ως πολυπρόσωπο όργανο διοίκησης διαθέτει περισσότερη ψυχραιμία και ευθυκρισία.

3. Αυτό όμως που πρέπει να τονίζουμε, γιατί συχνά το λησμονεί η Πολιτεία, είναι ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην Παιδεία προϋποθέτουν την έμπρακτη μέριμνα και το πραγματικό της ενδιαφέρον. Σήμερα, η συνταγματικά προβλεπόμενη αυτοτέλεια των πανεπιστημίων κοντεύει να χαθεί.

* Το υπουργείο αποφασίζει μονομερώς για τους εισακτέους, τις θέσεις καθηγητών, τις ισοτιμίες των Σχολών (!) και παράλληλα οδηγεί το εκπαιδευτικό σύστημα σε οικονομική ασφυξία.

* Οι επιχορηγήσεις για την Παιδεία στη χώρα μας βρίσκονται λίγο πάνω από το μισό εκείνων που διατίθενται στις ευρωπαϊκές χώρες, που συχνά τις επικαλούμαστε ως πρότυπο. Αυτή τη «μικρή λεπτομέρεια» άλλοτε την αποσιωπούμε, άλλοτε την αναφέρουμε πλατωνικά και στη συνέχεια, προχωρούμε περήφανα σε προτάσεις για να οικοδομήσουμε το πανεπιστήμιο του αύριο, διαχειριζόμενοι όμως τη χρόνια μιζέρια μας...

* Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ είναι πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


ΠΗΓΗ:www.enet.gr (http://www.enet.gr/online/online_text?c=110&id=68041880)


Title: 16 συμπληρωματικές προτάσεις
Post by: apostolos1986 on January 08, 2006, 01:32:22 am
16 συμπληρωματικές προτάσεις

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Β. ΜΑΣΣΑΛΑ *

Το ελληνικό πανεπιστήμιο λειτούργησε για πενήντα περίπου χρόνια με το σοφό νομοθέτημα 5343/32, του οποίου εμπνευστής ήταν ο αείμνηστος Κ. Καραθεοδωρής.

Η αναγκαιότητα αλλαγής του εκφράστηκε με το νόμο 1268/82. Η μακρόχρονη εφαρμογή αυτού του νόμου (έστω και με παραλλαγές), δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των εμπνευστών του και της κοινωνίας. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την ανάδειξη των αδυναμιών και την προσεκτική αναζήτηση εκείνων των προσαρμογών που θα βοηθήσουν, με βάση και τις εμπειρίες άλλων κοινωνιών, στη θεμελίωση ενός πανεπιστημίου αυξημένων προσδοκιών.

Είναι γεγονός ότι το πανεπιστήμιο είναι διαφορετικό από αυτό που ήταν, αλλά αρκετά μακριά από αυτό που όφειλε να είναι και προπαντός πολύ μακριά απ' ό,τι μπορούσε να είναι... Η ευθύνη για αξιόπιστη λειτουργία του αποτελεί τη «συλλογική ευθύνη» της κοινωνίας μας.

Στο πλαίσιο αυτά το ΕΣΥΠ και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ενεργοποίησαν ομάδες εργασίας για μορφοποίηση θέσεων διαλόγου με αντικείμενο την προσαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ στις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες του εθνικού και διεθνούς περιβάλλοντος.

* Η «ομάδα Βερέμη» έχει ήδη γνωστοποιήσει τα πρώτα συμπεράσματά της. Οι προτάσεις της είναι ρεαλιστικές και ενσωματώνουν τη διεθνή εμπειρία και την προπτική δημιουργίας παράδοσης στον ακαδημαϊκό χώρο της πατρίδας μας (αν και για την υλοποίηση κάποιων σκέψεων πρέπει να προηγηθεί η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του πανεπιστημίου). Η μετατροπή των προτάσεων, μετά από το σχετικό διάλογο και τον εμπλουτισμό τους, σε διατάξεις νόμου, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ακυρωθεί το πνεύμα τους στην εφαρμογή τους.

Η ομάδα εργασίας της Συνόδου των Πρυτάνεων δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της. Η πρότασή της θα ενσωματώνει την εμπειρία από τη λειτουργία του σημερινού πανεπιστημίου, τις ρεαλιστικές προσεγγίσεις για έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία προοπτικής...

* Στη συνέχεια προτείνονται κάποιες ρυθμίσεις, συμπληρωματικές εκείνων της ομάδας εργασίας του ΕΣΥΠ, που η υλοποίησή τους, κατά την άποψή μου, μπορεί να αλλάξει την εικόνα και τις εμπεδωμένες νοοτροπίες στο ελληνικό πανεπιστήμιο:

1)Να θεσμοθετηθεί αυστηρή διάταξη νόμου που θα υποχρεώνει τα μέλη ΔΕΠ να κατοικούν στις έδρες των πανεπιστημίων τους.

2) Το κάθε πανεπιστήμιο να καθορίσει τις δικές του προτεραιότητες αιχμής, ώστε να εστιαστεί η πιθανή χρηματοδότηση της έρευνας.

3) Να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση (από περικοπή πιστώσεων για νέα μέλη ΔΕΠ) για επισκέπτες καθηγητές-ερευνητές.

4) Να ενισχυθεί η προοπτική μετεξέλιξης τμημάτων και η λειτουργία διατμηματικών προγραμμάτων που να οδηγούν σε πανεπιστημιακό πτυχίο.

5) Οι σχολές να έχουν κοινό κορμό και να υπάρχουν δυνατότητες ώστε με το ίδιο προσωπικό να λειτουργούν περισσότερες κατευθύνσεις ανάλογα και με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

6) Να μειωθεί η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης και τα εκλεκτορικά σώματα, να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των εκπροσώπων τους και να επανεξεταστεί με ρεαλισμό το θέμα του ασύλου, π.χ. ο ρόλος της επιτροπής ασύλου να ανατεθεί στο Πρυτανικό Συμβούλιο.

7) Να δοθεί έμφαση στο διδακτικό έργο και τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις,

8 ) Να θεσμοθετηθεί υπηρεσία φύλαξης των εγκαταστάσεων των πανεπιστημίων.

9) Τα εκλεκτορικά σώματα για προαγωγές-εκλογές μελών ΔΕΠ να απαρτίζονται από ειδικούς που θα περιλαμβάνονται σε εθνικό κατάλογο και προσωπικότητες διεθνούς κύρους, καθώς ο παράγοντας «ομάδα» ακυρώνει την έννοια της αξιοκρατίας,

10) Η έγκριση βιβλίων ως διδακτικών να γίνεται από επιτροπή ειδικών στο δε πρόλογο του κάθε βιβλίου να αναφέρονται τα ονόματα των κριτών.

11) Να μελετηθεί η αλλαγή του ωραρίου των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, π.χ. 9-17 ( με διάλειμμα μιας ώρας για γεύμα).

12) Να διαχυθεί η αναγκαιότητα της καθιέρωσης της διά-βίου-εκπαίδευσης και ο ρόλος της στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού.

13) Να τονωθούν οι μεταπτυχιακές σπουδές και να αναθεωρηθούν τα κριτήρια έγκρισής τους με βάση τις διεθνείς τάσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

14) Η αξιολόγηση όλων των εκφάνσεων της ανώτατης εκπαίδευσης να καταστεί το εργαλείο μιας κλιμακωτής μεταρρύθμισης.

15) Να θεσπιστούν ανταποδοτικά οφέλη από τους φοιτητές για τις δωρεάν παροχές.

16) Να δημιουργηθούν κίνητρα επιστροφής αξιόλογων επιστημόνων που εργάζονται σε γνωστά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

Πάνω απ' όλα όμως απαιτείται η ανάπτυξη του κάθε πανεπιστημίου να γίνεται με βάση ένα μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό.

* Στις μέρες μας, το χάσμα μεταξύ αυτού που επιζητεί η κοινωνία και αυτού που παρέχει το παραδοσιακό πανεπιστήμιο διευρύνεται... Το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο και να αναζητήσει τρόπους ώστε να θεραπεύσει τις αναδυόμενες ανάγκες και προπαντός να στοχεύσει στην τόνωση του κύρους του και να συμβάλει στην οικοδόμηση του πολιτισμού του μέλλοντος. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ με βάση τα δεδομένα της και τις προτάσεις των ομάδων εργασίας, μετά τον εμπλουτισμό τους από το σχετικό διάλογο οφείλει να εκφράσει με το νέο νομοθέτημα για τη λειτουργία των ΑΕΙ τη συλλογική ευθύνη και το συλλογικό όραμα για την οικοδόμηση κοινωνίας βασισμένης στη γνώση και στη μεταρρύθμιση της σκέψης.

* Η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο απειλή, είναι και ευκαιρία!

* Ο ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ είναι καθηγητής και πρόεδρος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας καθώς και πρόεδρος του ΣΑΠΕ. cmasalas@cc.uoi.gr


ΠΗΓΗ:www.enet.gr (http://www.enet.gr/online/online_text?c=110&id=82215448)


Title: Διαφωνίες για τις αλλαγές
Post by: apostolos1986 on January 28, 2006, 19:05:48 pm
Αρνητικό το ΥΠΕΠΘ σε τρεις προτάσεις των πρυτάνεων και της «επιτροπής σοφών»

Συγκλίνουν οι απόψεις των πρυτάνεων με εκείνες της «επιτροπής σοφών», που απαρτίζεται από οτκώ πανεπιστημιακούς, για τις αλλαγές στα ΑΕΙ. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας αντιδρά σε τρία σημεία: στην κατάργηση των μετεγγραφών, στο θέμα των «αιώνιων φοιτητών» και στο ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, το Σάββατο, η επιτροπή των πρυτάνεων αναμένεται να ολοκληρώσει το πόρισμά της στις επόμενες ημέρες και θα το καταθέσει στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, στην Κυλλήνη.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αντιδρά στα τρία παραπάνω σημεία. Συγκεκριμένα, στο θέμα των μεττεγραφών το ΥΠΕΠΘ δεν σκοπεύει να τις καταργήσει, καθώς θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ενίσχυση των διαθέσιμων υποδομών.

Για το θέμα του ποσοστού συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, το υπουργείο Παιδείας θεωρεί απολύτως επαρκείς τις πρόσφατες ρυθμίσεις που καταργούν τη δυνατότητα συνεχόμενων θητειών.

Τέλος, για το θέμα των αιώνιων φοιτητών, το υπουργείο Παιδείας πιστεύει ότι οι φοιτητές αυτοί δεν επιβαρύνουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων, οπότε δεν θεωρείται πιθανό να «περάσει» η πρόταση των πρυτάνεων για περιορισμό των ετών φοίτησης στα 4+2 ή 3.

ΠΗΓΗ:news.in.gr (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=680096&lngDtrID=244)

Περίληψη:Το υπουργείο παιδείας διαφωνεί με τρεις προτάσεις της επιτροπής σοφών και των πρυτάνεων.
Διαφωνεί με την κατάργηση των εσωτερικών μεταγραφών , στο θέμα των αιώνιων φοιτητών και στη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικών εκλογών.Το υπουργείο δε συμφωνεί με τη θέσπιση του +2 ως όριο για την αποφοίτηση κάποιου κι επίσης θέλει να μειώσει τη συμμετοχή των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: Alexkasgr on January 28, 2006, 20:04:39 pm
Τίποτα σωστό θα κάνει ποτέ το Υπουργείο, ή μόνο δήθεν αλλαγές στην Εκπαίδευση για να νομίζουν οι ψηφοφόροι ότι κάτι έκανε και για να χαίρονται τα μικρά που δε δίνουν εξετάσεις Β' Λυκείου?


Title: Ο ερασιτεχνισμός της αξιολόγησης
Post by: apostolos1986 on February 13, 2006, 20:47:30 pm
Ο ερασιτεχνισμός της αξιολόγησης


M. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΟΜΗΣ
H υπουργός Παιδείας δήλωσε αναφορικά με τις αντιδράσεις για τη διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστημίων πως «όσοι θεωρούν ότι μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί ανεξέλεγκτες δραστηριότητες προσωπικού χαρακτήρα έχουν κάνει πολύ σοβαρό λάθος» και απείλησε με οικονομικές συνέπειες τα πανεπιστήμια που αρνούνται την αξιολόγηση («Τα Νέα», 5.12.2005). Ωστόσο είναι ακριβώς η κυβέρνηση η οποία χρηματοδότησε εξαιρετικά δαπανηρές και όχι μόνον ανεξέλεγκτες, αλλά και αδιαφανείς και ερασιτεχνικές διαδικασίες αξιολόγησης των ερευνητικών ινστιτούτων της χώρας, με αποτέλεσμα να διαστρεβλωθούν με αυθαίρετο τρόπο και κατά το δοκούν τα πορίσματα των διεθνών επιτροπών που η ίδια όρισε για τις αξιολογήσεις. Συγκεκριμένα:

Οι διεθνείς επιτροπές που όρισε η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) για τις αξιολογήσεις των ινστιτούτων ήταν, όπως είναι φυσικό, διαφορετικές για τα διάφορα ινστιτούτα που θεραπεύουν διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.

Οι γραπτές οδηγίες της ΓΓΕΤ προς τις διαφορετικές επιτροπές των διαφορετικών ινστιτούτων ήταν: (α) να υποβάλουν έκθεση αξιολόγησης σε θέματα που έθεσε η ΓΓΕΤ και (β) να βαθμολογήσουν κάθε ινστιτούτο επί 27 κριτηρίων που ετέθησαν από τη ΓΓΕΤ, με βαθμούς από 1 ως 5.

Πέραν αυτής της γενικότητας, εδόθησαν σε κάθε επιτροπή ξεχωριστά προφορικές οδηγίες και ερμηνείες των κριτηρίων. Πολλά από τα προς βαθμολόγηση κριτήρια ήταν ασαφή και ως εκ τούτου επιδέχονταν διαφορετικές ερμηνείες. Οπως φαίνεται στις εκθέσεις αξιολόγησης των διεθνών επιτροπών, δόθηκαν διαφορετικές ερμηνείες των κριτηρίων βαθμολόγησης στις διάφορες επιτροπές, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ασαφή κριτήρια που έδωσε η ΓΓΕΤ.

Μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης των εκθέσεων των επιτροπών αξιολόγησης στη ΓΓΕΤ, ο γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας ενημέρωσε με επιστολή του προς τα ερευνητικά κέντρα ότι χρησιμοποιώντας τις βαθμολογίες των επιτροπών και αλγόριθμο της ΓΓΕΤ, άγνωστο ως τότε τόσο στα ινστιτούτα όσο και στις επιτροπές αξιολόγησης, διαμoρφώνει έναν βαθμό για κάθε ινστιτούτο βάσει του οποίου κατατάσσει τα ινστιτούτα στην εξής αξιολογική κλίμακα:

1. Βαθμός 4,5-5,0 Αριστεύσαντα

2. Βαθμός 4,0-4,5 Ικανοποιητικώς λειτουργούντα

3. Βαθμός 2,4-4,0 Πλημμελώς λειτουργούντα.

Αυτή η κλίμακα είναι δραστικά διαφορετική από την αξιολογική κλίμακα που εδόθη από τη ΓΓΕΤ στις επιτροπές αξιολόγησης. Π.χ. σε ένα ινστιτούτο η επιτροπή θέτοντας στα διάφορα κριτήρια βαθμούς μεταξύ 3 και 4 θεωρούσε, σύμφωνα με τις οδηγίες που της δόθηκαν από τη ΓΓΕΤ, ότι η συνολική δραστηριότητα του ινστιτούτου είναι μεταξύ «καλής» και «πολύ καλής». Με την εκ των υστέρων χρησιμοποιηθείσα αξιολογική κλίμακα της ΓΓΕΤ, το ινστιτούτο αυτό κατατάσσεται στα «πλημμελώς λειτουργούντα». Μέλος της διεθνούς επιτροπής αξιολόγησης αυτού του ινστιτούτου, όταν ενημερώθηκε, έγραψε: «Αν γνώριζα αυτή την αξιολογική κλίμακα, η βαθμολογία θα ήταν διαφορετική» και «η διαστρέβλωση (misrepresentation) των απόψεων της επιτροπής αξιολόγησης, η οποία έγινε με τη χρήση διαφορετικής αξιολογικής κλίμακας, είναι εντελώς ατυχής».

Με βάση αυτή τη διαστρεβλωμένη κλίμακα, ο γενικός γραμματέας αποφάσισε αντίστοιχη κλιμάκωση της χρηματοδότησης των ινστιτούτων. Ετσι η μεθοδολογία της ΓΓΕΤ κατέληξε σε διαστρέβλωση των πορισμάτων των διεθνών επιτροπών που έκαναν τις αξιολογήσεις. Είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό θέμα δεοντολογίας, το οποίο έχει ήδη εκθέσει τη ΓΓΕΤ και θα την εκθέσει περαιτέρω στη διεθνή ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα όταν αυτά γίνουν ευρύτερα γνωστά.

H αλλαγή της αξιολογικής κλίμακας κατέστησε δυνατή τη διαστρέβλωση των πορισμάτων των διεθνών επιτροπών για τον επιπλέον λόγο ότι, εντελώς αδόκιμα, η ΓΓΕΤ περιορίστηκε στη βαθμολογία και αγνόησε εντελώς τα κείμενα των εκθέσεων των διεθνών επιτροπών. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η ουσία κάθε αξιολόγησης βρίσκεται στο κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης. Οι δε βαθμολογίες των κριτηρίων στα διαφορετικά ινστιτούτα δεν είναι συγκρίσιμες, ακριβώς διότι έγιναν από διαφορετικές επιτροπές, διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων. Είναι χαρακτηριστική η έκπληξη των μελών διεθνούς επιτροπής όταν πληροφορήθηκαν ότι η ΓΓΕΤ έκανε αξιολογική κατάταξη των ινστιτούτων στηριζόμενη μόνο στη βαθμολογία. Γράφουν σχετικά με αυτό: «Για παράδειγμα, αν θεωρήσαμε κάτι ως πολύ καλό και δώσαμε τον βαθμό 4, μια άλλη επιτροπή μπορεί να έδινε τον βαθμό 5».

H διαδικασία αξιολόγησης χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και ερασιτεχνισμό και μόνον έτσι εξηγείται η πληθώρα παράλογων και αντιφατικών αποτελεσμάτων της τελικής αξιολόγησης της ΓΓΕΤ, όπως είναι τα εξής ενδεικτικά παραδείγματα.

Ινστιτούτο για το οποίο η διεθνής επιτροπή αξιολόγησης γράφει ότι «πραγματοποιεί άριστη έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών», ότι «έχει εντυπωσιακή απόδοση ως προς τον αριθμό δημοσιεύσεων και τα έσοδα (από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από παροχές υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα)», ότι έχει «εντυπωσιακή ικανότητα αποτελεσματικής ανταγωνιστικότητας» και άλλους παρόμοιους επαίνους καταλήγει με τη μεθοδολογία της ΓΓΕΤ να κατατάσσεται στα «πλημμελώς λειτουργούντα» και χρηματοδοτείται με 97.000 ευρώ.

H διεθνής επιτροπή αξιολόγησης άλλου ινστιτούτου συνιστά τη μετάταξη όλου του προσωπικού του σε άλλα ινστιτούτα, δηλαδή ουσιαστικά συνιστά τη διακοπή της λειτουργίας του ινστιτούτου. Εν τούτοις με τη μεθοδολογία της ΓΓΕΤ αυτό κατατάσσεται στα «ικανοποιητικώς λειτουργούντα» και χρηματοδοτείται με 219.000 ευρώ.

Αλλο ινστιτούτο, για το οποίο η διεθνής επιτροπή που το αξιολόγησε γράφει ότι χρειάζεται έναν ισχυρό μάνατζερ για να ορίσει το πρόγραμμά του και ότι «ένας αριθμός από το προσωπικό έχει φύγει από το ινστιτούτο και έτσι το πρόβλημα προσωπικού είναι εξαιρετικά κρίσιμο», καταλήγει με τη μεθοδολογία της ΓΓΕΤ να κατατάσσεται στα άριστα ινστιτούτα και να χρηματοδοτείται με 829.000 ευρώ. Είναι γνωστό ότι το προσωπικό αυτού του ινστιτούτου αποτελείται από τον διευθυντή του και ένα ακόμη άτομο.

Ο κ. M. Αντωνόπουλος-Ντόμης είναι καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ  (http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14688&m=B62&aa=1)


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: apostolos1986 on February 16, 2006, 00:25:04 am
Απόψε στις 12.00 είναι η εκπομπή του Τσίμα στο ΜΕΓΚΑ "ΕΡΕΥΝΑ" και θα σχοληθεί με τα ελληνικά πανεπιστήμια...
Αντιγράφω από το site τους...

ΕΡΕΥΝΑ
Με τον Παύλο Τσίμα
Η Ερευνα ρίχνει φως σε κρυμμένες όψεις της ελληνικής ακαδημαϊκής ζωής. Γιατί οι πρυτανικές αρχές ελληνικών πανεπιστημίων γίνονται θαμώνες δικάστικών αιθουσών; Γιατί οι ναοί της γνώσης μετατρέπονται, καμιά φορά σε άντρα οικονομικών σκανδάλων
;


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: gpap on February 16, 2006, 00:39:19 am
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ της Επιτροπής που κατατίθεται μεθαύριο στη Σύνοδο

Ολες οι προτάσεις των πρυτάνεων

Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Την περιφρούρηση των ιδρυμάτων τους (από επιβλαβή περιστατικά) διεκδικεί, εκτός των προτάσεων επί των επικείμενων θεσμικών αλλαγών, η επιτροπή των πρυτάνεων στο πόρισμα που θα καταθέσει μεθαύριο στο τραπέζι της συνόδου των ομολόγων της.

Εισηγείται λοιπόν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που προσδιορίζει το πανεπιστημιακό άσυλο, ώστε αυτό να καλύπτει μόνο τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και την «ποινικοποίηση» της παρακώλυσης της λειτουργίας των πανεπιστημιακών οργάνων.

Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή ζητεί την αναθεώρηση του νόμου - πλαισίου στο μέρος που αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο, επί το αυστηρότερον, ώστε να μην καταφεύγουν σ' αυτό εξωπανεπιστημιακά στοιχεία, ενώ επιθυμεί να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των ακαδημαϊκών οργάνων (Σύγκλητος κ.ά.) ζητώντας να αποτελούν ποινικό αδίκημα οι απόπειρες παρακώλυσής τους.

Το σχετικό πόρισμα περιλαμβάνει προτάσεις για:

* Για την κατάργηση των μετεγγραφών των φοιτητών προς τα κεντρικά ΑΕΙ. Αντιθέτως εισηγείται διακριτική ευχέρεια για τα περιφερειακά.

* Για τετραετή -με δυνατότητα συνεχόμενης- πρυτανική θητεία.

* Για ανοιχτές διαδικασίες εξέλιξης και εκλογής των μελών ΔΕΠ σε όλες τις βαθμίδες.

Αναλυτικά:

1. Εξελίξεις/Εκλογές μελών ΔΕΠ.

* Οι τέσσερις βαθμίδες να παραμείνουν ως έχουν.

* Οι διαδικασίες εξέλιξης/ εκλογής να είναι ανοιχτές σε όλες τις βαθμίδες.

* Στα εκλεκτορικά σώματα να συμμετέχουν (κατά το ήμισυ ή τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο) εξωτερικοί κριτές.

* Στα κριτήρια εκλογής/ εξέλιξης και στις τέσσερις βαθμίδες να δοθεί βάρος στη διεθνή διάσταση του έργου (διεθνείς δημοσιεύσεις, διεθνής αναγνώριση), με μεγαλύτερη έμφαση βέβαια στις δύο πρώτες βαθμίδες.

* Να αναδιατυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών.

* Να απαλειφθούν τα ελάχιστα όρια του διδακτικού φόρτου και να αντικατασταθούν από συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

* Να υπάρχει ανά τριετία έκθεση επιστημονικών/ ερευνητικών πεπραγμένων από τους αναπληρωτές καθηγητές και τους καθηγητές προς τη γενική συνέλευση του τμήματος.

* Τήρηση του νόμου για παραμονή των διδασκόντων στην έδρα του πανεπιστημίου και δημιουργία κινήτρων, καθώς η δημιουργία ακαδημαϊκού περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί στρατηγικό στόχο.

* Προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό με συγκεκριμένα κίνητρα και με αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν τις άδειες, το χρονικό όριο αποδοχής της θέσης, τη δυνατότητα μερικής απασχόλησης.

* Επανασύνδεση μισθολογίου ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού με εκείνο των δικαστικών.

2. Αυτοτέλεια.

* Λειτουργία με βάση τετραετές σύμφωνο πανεπιστημίου - Πολιτείας, με εξειδίκευση υποχρεώσεων εκατέρωθεν.

* Η σχολή να έχει κοινό κορμό και να μπορεί, εφόσον το επιτρέπουν οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της, να λειτουργεί με απόφαση της Συγκλήτου, καθώς και νέα διατμηματικά προγράμματα σπουδών, που θα οδηγούν σε πτυχίο.

* Ενίσχυση αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου και του πρύτανη και ανάλογη μείωση εκείνων του ΥΠΕΠΘ.

3. Οργανα διοίκησης, θεσμοί.

* Εκλογή πρυτανικών Αρχών: Συμμετοχή στις εκλογές όλων των φοιτητών με βαρύτητα ψήφου ως ποσοστό του αριθμού μελών ΔΕΠ κλιμακούμενη, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.

* Θητεία πρυτανικών Αρχών: α) Πρόταση: Δύο τετραετείς θητείες πρύτανη ή αντιπρύτανη χωρίς ενδιάμεση διακοπή. Β) Πρόταση: Μία τετραετής θητεία πρύτανη. Οι αντιπρυτάνεις να μπορούν να εκλεγούν ως αντιπρυτάνεις ή πρυτάνεις χωρίς διακοπή για μία ακόμη θητεία. Δυνατότητα παραμονής του πρύτανη στην επόμενη θητεία ως προπρύτανη με αρμοδιότητες αντιπρύτανη (καμία αλλαγή στη θητεία κοσμητόρων και προέδρων τμημάτων).

* Ακαδημαϊκό άσυλο: Επαναπροσδιορισμός του ακαδημαϊκού ασύλου. Το άσυλο να καλύπτει μόνο τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η άρση του ασύλου να αποφασίζεται από το πρυτανικό συμβούλιο με πλειοψηφία 80%.

* Θεσμικά όργανα: Η παρακώλυση λειτουργίας των πανεπιστημιακών οργάνων να αποτελεί (ποινικό) αδίκημα.

* Θεσμική κατοχύρωση της συνόδου των πρυτάνεων.

4. Φοιτητικά Θέματα.

* Να αλλάξει το καθεστώς των δωρεάν συγγραμμάτων, με στόχο τη διοχέτευση κονδυλίων για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ολες οι σημειώσεις να είναι διαθέσιμες από το Διαδίκτυο.

* Να καταργηθεί ο θεσμός των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ. Οι μετεγγραφές προς τα περιφερειακά ΑΕΙ να είναι στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των ΑΕΙ. Να ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με βεβαιωμένες ειδικές ανάγκες.

* Διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας ύστερα από ν+3 χρόνια (όπου ν ο κανονικός χρόνος σπουδών). Να θεσμοθετηθούν ειδικές ρυθμίσεις -για παράδειγμα, η μερική φοίτηση.

5. Μεταπτυχιακά.

* Να αναθεωρηθεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών.

* Να ιδρυθούν Σχολές Μεταπτυχιακών Σπουδών, όπου θα ενταχθούν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα του πανεπιστημίου.

Προτείνονται, τέλος, μεταξύ άλλων:

* Η δημιουργία κώδικα δεοντολογίας μελών ΔΕΠ.

* Η δυνατότητα εισαγωγής ειδικών κατηγοριών φοιτητών (π.χ. άνω των 25 ετών) εκτός συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

* Η κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων και η αντικατάστασή τους από σύγχρονες (π.χ. πειθαρχικά ζητήματα των φοιτητών και των μελών ΔΕΠ).


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/02/2006


και για την αντιγραφή

Γρηγόρης Παπαγιάννης


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: Cyberkat on February 16, 2006, 12:42:43 pm
Quote
Να καταργηθεί ο θεσμός των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ. Οι μετεγγραφές προς τα περιφερειακά ΑΕΙ να είναι στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων των ΑΕΙ. Να ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με βεβαιωμένες ειδικές ανάγκες
Αυτό λίγο υποκριτικό δεν είναι? Το 90% των φοιτητών που παίρνουν μετεγγραφή, την παίρνουν χωρίς να πληρούν τα κριτήρια επειδή έχουν μπαμπά, μαμά ή μπάρμπα πανεπιστημιακό. Παρ' όλα αυτά υπάρχει και μια μειονότητα που έχει ανάγκη την μετεγγραφή. Το συμπέρασμα είναι "τιμωρούμε και αδικούμε αυτούς που έχουν ανάγκη, επειδή η επιτροπή έγκρισης των μετεγγραφών είναι ξέφραγο αμπέλι." Όλοι ξέρουμε ότι τα άτομα με βεβαιωμένες ειδικές ανάγκες θα είναι τα ίδια με τώρα μείον αυτά με τις πραγματικές ειδικές ανάγκες.

Quote
Να αναδιατυπωθούν με σαφήνεια τα κριτήρια μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών.
Παραθέτω από άλλο άρθρο
"β)Εκλογές μελών Δ.Ε.Π. Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που η πλειοψηφία σε ένα τμήμα φαίνεται να υποσκάπτει εσκεμμένα την αξιοκρατία και να επιλέγει ένα μέτριο αλλά ελεγχόμενο νέο μέλος αντί κάποιου σαφώς καλύτερου. Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση.
γ) Να θεσπιστούν πολύ αυστηρά κριτήρια για μονιμότητα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια διαθέτουν άριστους ερευνητές και δασκάλους που επιτελούν εξαιρετικό έργο κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Όμως διαθέτουν και ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο. Πώς έχει γίνει αυτό; Θεωρητικά υπάρχει μονιμότητα μετά από τρία χρόνια ως Επίκουρος Καθηγητής. Στην πράξη όμως, κανείς δεν απολύεται, κυρίως από μια κακώς εννοούμενη κοινωνική ευαισθησία του είδους "μα θα μείνει το παιδί στο δρόμο". Κάποιος λοιπόν μπορεί να μείνει σε χαμηλόβαθμη θέση διά βίου. Στο εξωτερικό υπάρχει ένας περιορισμένος χρόνος κατά τον οποίο κάποιος μπορεί να μείνει σε μη μόνιμη θέση (συνήθως 5-6 χρόνια). Μετά ή μονιμοποιείται (παίρνει tenure) ή φεύγει. Κάτι ανάλογο πρέπει να θεσπιστεί και στην Ελλάδα.
δ) Να θεσπιστούν άμεσα κάποια πρότυπα (νόρμες) και ένα σύστημα ελέγχου φόρτου εργασίας για όλους τους εργαζομένους στα πανεπιστήμια. Κάποιος που δεν κάνει έρευνα θα πρέπει να διδάσκει τουλάχιστον δύο μαθήματα ανά πάσα στιγμή (8-10 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα). Κάποιος με ερευνητική δραστηριότητα ένα. Άτομα στην αρχή της καριέρας τους θα πρέπει να έχουν μειωμένες διδακτικές υποχρεώσεις ώσπου να στήσουν την ερευνητική τους δραστηριότητα. Γενικότερα, υπάρχει μεγάλος συγκεντρωτισμός στην Παιδεία. Όλες οι αποφάσεις περνάνε από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως δεν έχει τη δυνατότητα να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο από μακριά. Στην Ελλάδα όλες οι διοικητικές θέσεις εκλέγονται από τους καθηγητές και τους φοιτητές, οπότε εκπροσωπούν τα συμφέροντα (καλώς ή κακώς εννοούμενα) των καθηγητών και των φοιτητών. Σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού υπάρχει ένας αξιωματούχος που είναι διορισμένος από την πολιτεία και έχει την ευθύνη να διενεργεί τον έλεγχο φόρτου εργασίας, τις δαπάνες, και τις επιδόσεις των φοιτητών. Κάτι ανάλογο θα έπρεπε να θεσπιστεί και στην Ελλάδα."
Η παραπάνω παράθεση είναι μια σοβαρή πρόταση. Η πρόταση των Πρυτάνεων είναι στο πνεύμα "Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει αλλά δεν το κάνουμε γιατί δεν μας συμφέρει". Για παράδειγμα, γιατί να δοθεί βάρος στη διεθνή παρουσία κλπ και όχι στην διδακτική ικανότητα. Κάποιος μπορεί να είναι καλός ερευνητής και να έχει μεταδοτικότητα ανάπηρου αυστραλοπίθηκου. Ας αξιολογείται κυρίως η διδακτική επάρκεια των καθηγητών (ποιότητα διαλέξεων, ποιότητα συγγραμμάτων, εργασίες που αναθέτουν και εργαστήρια στα πλαίσια του μαθήματος).

Quote
Η σχολή να έχει κοινό κορμό και να μπορεί, εφόσον το επιτρέπουν οι υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό της, να λειτουργεί με απόφαση της Συγκλήτου, καθώς και νέα διατμηματικά προγράμματα σπουδών, που θα οδηγούν σε πτυχίο.
;D  Νομίζω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να τεθεί αντίστροφα. Να έχει το δικαίωμα το πανεπιστήμιο να μην λειτουργεί διατμηματικά μεταπτυχιακά παρά τις εντολές της πολιτείας. Τι είδους πρόταση είναι αυτή? Ποιό τμήμα έχει χρήμα για μεταπτυχιακά? Εδώ η βαθύτερη διάσταση είναι "Πρυτάνεις είμαστε, ας γλείψουμε και λίγο την Υπουργό στο θέμα της Μπολόνια"

Quote
Ακαδημαϊκό άσυλο: Επαναπροσδιορισμός του ακαδημαϊκού ασύλου. Το άσυλο να καλύπτει μόνο τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η άρση του ασύλου να αποφασίζεται από το πρυτανικό συμβούλιο με πλειοψηφία 80%.
Να αλλάξει το καθεστώς των δωρεάν συγγραμμάτων, με στόχο τη διοχέτευση κονδυλίων για την ενίσχυση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ολες οι σημειώσεις να είναι διαθέσιμες από το Διαδίκτυο.
ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ!!!!!!! (Χειροκρότημα)  Εδώ αρχίζουν τα αντιλαικά μέτρα..... με την ίδια λογική γιατί να μην κόψουμε τους μισθούς των ανώτερων πανεπιστημιακών για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών? Τα μελάνια και το χαρτί δεν κοστίζουν? Η μήπως είναι εύκολο να μελετήσεις Ηλεκτρονική για παράδειγμα από την οθόνη του υπολογιστή?

Πόσο μ' αρέσει όταν οι Πρυτάνεις σηκώνουν ανάστημα!!!!! Συγκινήθηκα... :'( :'(
Μία είναι η λύση "ΕΞΩ ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ"
Αν μείνει έστω και ένας Πρύτανης, να μου καεί το modem...


Title: Re: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: abbis on February 25, 2006, 18:06:57 pm
Παιδεία: Στο τραπέζι ευρωπαϊκά μοντέλα

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Σε χώρες όπως οι σκανδιναβικές, που αποτελούν σημείο αναφοράς, αν μη τι άλλο για τη στρατηγική επένδυση στην Παιδεία που έχουν πραγματοποιήσει, καθώς και σε χώρες που άλλαξαν ή τώρα επιχειρούν ν' αλλάξουν τα δικά τους εκπαιδευτικά δεδομένα αναζητεί απαντήσεις και δείγματα γραφής η επιτροπή των «8» προκειμένου να εμπλουτίσει το ήδη κατατεθειμένο πόρισμά της για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Πώς εξασφαλίζεται η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων; Ποια τα κυρίαρχα μοντέλα διοίκησης και ποια τα κριτήρια αποδοχής τους; Πώς εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές και γενικότερα οι εκπρόσωποι των διαφόρων ομάδων του Ιδρύματος στα όργανα διοίκησής του; Ερωτήσεις που, τουλάχιστον, οι ακαδημαϊκοί οι οποίοι ακόμα επεξεργάζονται προτάσεις για την αλλαγή του προφίλ των ελληνικών πανεπιστημίων εν όψει της αναθεώρησης του νόμου-πλαίσιο (αρχές καλοκαιριού, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας), επιχειρούν ν' απαντήσουν βάσει ειδικών κριτηρίων αναζήτησης. Ανάμεσα σ' αυτά είναι η αναλογία μεγέθους μεταξύ των χωρών, η πρόσφατη απόπειρα αναμόρφωσης του νομοθετικού πλαισίου από αρκετές χώρες λόγω και της επιβεβλημένης συμμόρφωσης στας υποδείξεις της διαδικασίας της Μπολόνια και τέλος η διαβάθμιση των δυνατοτήτων της κάθε χώρας ως προς την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων απαιτήσεων στον ενοποιημένο πλέον διεθνή χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Απουσιάζουν

Ως εκ τούτου, κρίνεται εύλογη η απουσία χωρών με μεγάλη παράδοση και κύρος σε ό,τι αφορά τις σπουδές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (π.χ. Γαλλία, Γερμανία), από τον κατάλογο που ήδη επεξεργάζεται η επιτροπή και αντιπροσωπευτικό μέρος του οποίου παρουσιάζει σήμερα η «Ε».

Αντιστοίχως, εύλογη είναι η εμφάνιση χωρών της Σκανδιναβίας, ήτοι Φινλανδία, Σουηδία, Δανία, Νορβηγία (με αρκετές εξ αυτών να απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη της «επένδυσης» στην εκπαίδευση στην οποία τόλμησαν να προβούν), χωρών από την Κεντρική Ευρώπη, όπως Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, χωρών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως η Ιρλανδία αλλά και χωρών που επιχειρούν την εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως Εσθονία, Λιθουανία κ.ά.

Κοινή συνισταμένη όλων η ιδιαιτερότητα. Ακόμα κι αν φαντάζουν κοινώς αποδεκτά και εφαρμόσιμα, μέτρα όπως οι ενδελεχείς εσωτερικοί κανονισμοί πανεπιστημίων που εξασφαλίζουν την αυτοτέλεια στην πράξη, η συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη διοίκηση κ.ά.

«Η επιλογή των χωρών έγινε κυρίως με το κριτήριο μεγέθους της κάθε χώρας όπως και η αλλαγή του νόμου-πλαίσιο σε νέα μέλη της Ε.Ε. για τα πανεπιστήμια», διευκρινίζει ο συντάκτης της συγκεκριμένης εργασίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΣΥΠ, Βασίλης Παπάζογλου, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει την αναζήτηση, προσθέτοντας πιθανόν και χώρες με ώριμο και δοκιμασμένο μοντέλο ως προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, έστω και μόνον για την ωφέλεια της λεπτομερούς καταγραφής και μελέτης. Το νομοθετικό πλαίσιο της Γερμανίας, για παράδειγμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστικά

Το περιεχόμενο, πάντως, της έρευνας είναι ευθέως ανάλογο με την επιλογή των χωρών. Αλλως, τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά (γεωγραφικά, παραδοσιακά, πολιτιστικά κ.ά.) της κάθε χώρας είναι αυτά που σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν τις εκπαιδευτικές πολιτικές και φυσικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψην κατά την ανάγνωση και ερμηνεία τους. Ακόμα και αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως κυρίαρχα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και:

* Η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, όπως προκύπτει από τη δυνατότητα εξειδίκευσης των βασικών και μόνον γενικών αρχών του νόμου-πλαίσιο μέσα από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος.

* Η συμμετοχή στα όργανα διοίκησης ακόμα και εκπροσώπων εξωτερικών φορέων, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα επαγγελματικά σωματεία κ.λ.π. Φαινόμενο που συναντάται κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες (όπως και στις εκτός της παρούσας μελέτης αγγλοσαξονικές) και είναι απόλυτα συναρτώμενο με την κουλτούρα και νοοτροπία των χωρών αυτών.

* Η εκλογή των εκπροσώπων των διαφόρων ομάδων του πανεπιστημίου στα όργανα διοίκησης μέσα από την καθολική ψηφοφορία των μελών της αντίστοιχης ομάδαΗ συνεργασία

Η «καλύτερη συνεργασία των πανεπιστημίων με την κοινωνία αλλά και την αγορά εργασίας», μπορεί, σύμφωνα με τον κύριο Παπάζογλου, να εξασφαλίζεται από το προαναφερόμενο φαινόμενο, σύμφωνα όμως με την ήδη διατυπωμένη θέση πολλών μελών της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας έγκειται σε παράγοντες ξένους με αυτή την προοπτική.

Πέρα από τους σκοπούς κάθε κυβέρνησης και αντιστοίχως τις αντοχές κάθε κοινωνίας σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ένα εκ των σημαντικότερων κεφαλαίων για μια χώρα, το βέβαιο είναι πως ο χάρτης της Εκπαίδευσης, ειδικά στην Ευρώπη, αλλάζει. Οι προθέσεις των κυβερνήσεων διατυπωμένες, οι αντιδράσεις ολοένα και εντονότερες. Η περιβόητη διαδικασία της Μπολόνια παρά τον δεσμευτικό της χαρακτήρα ή μάλλον εξαιτίας αυτού, αποτελεί το κατεξοχήν σημείο τριβής· για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, «μεγάλες» και «μικρές».

Η έρευνα, πάντως, της επιτροπής θα συνεχιστεί και σε άλλους τομείς πέραν της διοίκησης και των πρυτανικών εκλογών. Οπως εξηγεί ο κύριος Παπάζογλου: «Η παρούσα σύγκριση αποτελεί ένα πρώτο στάδιο. Θα ακολουθήσει αργότερα περαιτέρω ανάλυση που αφορά στις βαθμίδες μελών ΔΕΠ και πώς αυτά εκλέγονται, στη διάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών), στα οικονομικά θέματα των πανεπιστημίων κ.λ.π.».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/02/2006

http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=34156824


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: apostolos1986 on March 11, 2006, 15:36:46 pm
Οι σχολές 4ετούς φοίτησης θα έχουν ως όριο τα 6 έτη, οι σχολές 5ετούς φοίτησης τα 7ï - 8 και οι ιατρικές με 6ετή φοίτηση τα 9 έτη, ενώ το μέτρο θα ισχύσει για τους νέους φοιτητές

Σπουδές με ημερομηνία λήξης

Στόχος να εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών


ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Τη θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου σπουδών στα Πανεπιστήμια, ίσου με το 50% επιπλέον του κανονικού χρόνου σπουδών, πρόκειται να θεσπίσει σύντομα - σύμφωνα με πληροφορίες - το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων» φοιτητών.

Τον ερχόμενο Ιούνιο που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των AEI, μια από τις βασικές διατάξεις αναμένεται να υιοθετήσει τις προτάσεις πολλών πρυτάνεων, αλλά και της «επιτροπής σοφών» του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας υπό τον κ. Θάνο Βερέμη, οι οποίες θέτουν τέλος στην... αιώνια φοίτηση. Συγκεκριμένα, το πιθανότερο είναι ότι οι σχολές 4ετούς φοίτησης θα έχουν όριο τα 6 έτη, οι σχολές 5ετούς φοίτησης τα 7½ - 8 και οι ιατρικές με 6ετή φοίτηση τα 9 έτη. Το μέτρο θα ισχύσει για τους φοιτητές που θα εισαχθούν μετά τη λήψη της απόφασης.

H έννοια του «αιώνιου» ή «συνταξιούχου» φοιτητή, δηλαδή εκείνου που ξεπερνά κατά πολύ τον κανονικό χρόνο των σπουδών, είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς στα Πανεπιστήμια όλου του υπόλοιπου κόσμου (πλην Αυστρίας, όπου επίσης δεν υπάρχει περιορισμός) προβλέπεται χρονικό όριο για τις σπουδές. Στη χώρα μας, για κάθε έναν ενεργό φοιτητή υπάρχει κι ένας «αιώνιος», αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 42% των φοιτητών έχει ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών!

Ωστόσο, η ελληνική αυτή μοναδικότητα έχει δύο όψεις. Από τη μια, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στους 100 φοιτητές μόλις 27 θα πάρουν το πτυχίο τους στα 4 χρόνια ακριβώς (για 4ετείς σπουδές). Στα 6 χρόνια θα έχουν αποφοιτήσει 71 φοιτητές συνολικά και σε 10 χρόνια 86. Από το υπόλοιπο 14% των φοιτητών που παρατείνει τις σπουδές πάνω από 10 χρόνια, περίπου το 1/3 θα καταφέρει να πάρει πτυχίο κάποτε, ενώ οι υπόλοιποι δεν θα αποφοιτήσουν ποτέ. Από την άλλη πλευρά όμως, η λιμνάζουσα φοίτηση δεν σημαίνει απαραιτήτως οκνηρία του φοιτητή. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας πολλών οικογενειών, και ειδικά όταν ο φοιτητής σπουδάζει σε ξένη πόλη, παρά πολλοί από τους «αιώνιους» φοιτητές δεν είναι... τεμπέληδες, αλλά αντιθέτως, σκληρά εργαζόμενοι νέοι που ταυτόχρονα σπουδάζουν .

Τεράστιες διαστάσεις. Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις την τελευταία 20ετία. Ενώ το 1984-85 στα Πανεπιστήμια της χώρας είχαν καταγραφεί 111.446 φοιτητές σε κανονικά εξάμηνα σπουδών και μόλις 44.524 πέραν των κανονικών, δηλαδή η αναλογία ήταν σχεδόν ένας που καθυστερεί προς τρεις κανονικούς, δέκα χρόνια αργότερα καταγράφηκαν 90.476 «αιώνιοι» και πέρυσι έφτασαν τους 141.581 επί συνόλου 339.429 φοιτητών...

H παράταση των σπουδών είναι συχνότερη στα AEI Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Οικονομικό και Μακεδονίας, όπου αριθμός των «αιωνίων» ξεπερνά αυτό των ενεργών. Σε ορισμένα Τμήματα μάλιστα, ειδικά σε όσα δεν εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση, η αναλογία αυξάνεται ακόμα και σε 1 προς 5! Αντίθετα, στα νεώτερα ιδρύματα και στις θετικές Σχολές η αναλογία μειώνεται σημαντικά.

TI ΕΔΕΙΞΕ EPEYNA ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι δύο όψεις του νομίσματος

«Πάρα πολλοί φοιτητές εργαζόμαστε. Εγώ έχω και αδελφό που σπουδάζει στην Κρήτη και η οικογένεια δεν μπορεί να μας συντηρεί», λέει ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, τελειόφοιτος στο Πολυτεχνείο

Καλός πτυχιούχος είναι αυτός που παίρνει νωρίς το πτυχίο του. Και η προδιάθεση για να γίνει ένας φοιτητής «αιώνιος» φαίνεται από την αρχή των σπουδών του και συνδέεται με τις επιδόσεις του, από το πρώτο κιόλας έτος σπουδών! Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (από τους κ.κ. Ηλ. Κατσίκα και Στ. Κατρανίδη) για τη λιμνάζουσα φοίτηση σύμφωνα με την οποία όσο νωρίτερα παίρνει ο φοιτητής το πτυχίο του τόσο υψηλότερη είναι και η βαθμολογία του. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι ο μέσος όρος βαθμολογίας για όσους αποφοιτούν στα 4 έτη είναι 7,44, στα 5 έτη πέφτει στο 6,89, και καταλήγει στο 6,18 στα 10 χρόνια. Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι το θέμα πρέπει μεν να λυθεί, αλλά είναι στενά συνδεδεμένο με την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Αυτό, καθώς η λιμνάζουσα φοίτηση δεν επιβαρύνει οικονομικά τα AEI και αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις, βοηθά εργαζόμενους νέους να σπουδάσουν. Ο Μιχάλης Καλογιαννάκης, τελειόφοιτος στο Πολυτεχνείο, είναι ένας από αυτούς: «Πάρα πολλοί φοιτητές εργαζόμαστε. Εγώ έχω και αδελφό που σπουδάζει στην Κρήτη και η οικογένεια δεν μπορεί να μας συντηρεί. Έτσι εργάζομαι κι ελπίζω να τελειώσω όσο νωρίτερα τα καταφέρω. Άλλοι πάλι, εργάζονται για να αποκτήσουν προϋπηρεσία και διασυνδέσεις, που είναι εξίσου πολύτιμες με το πτυχίο. Αλλά παρ' ό,τι καθυστερούμε, δεν επιβαρύνουμε κανέναν αφού δεν έχουμε πλέον παροχές. Νομίζω λοιπόν ότι το θέμα της κατάργησης των λεγόμενων "αιωνίων" είναι ένα ψευτοδίλημμα, που σε τίποτα δε θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο να γίνει καλύτερο, παρά μόνο θα πετάξει έξω από τα ιδρύματα τους πιο αδύνατους οικονομικά φοιτητές...».

ΠΗΓΗ:TA ΝΕΑ (http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18485&m=N21&aa=1)

Περίληψη:ΤΟ υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται έτοιμο να υιοθετήσεις την πρόταση της επιτροπής σοφών και των πρυτάνεων για τη θέσπιση χρονικού ορίου για τη φοίτηση στα ελληνικά πανεπιστήμια.Το υπουργέιο προσανατολίζεται στη θέσπιση χρονικο ορίου , το οποίο ισούται με 50% επιπλέον του κανοινκού χρόνου σπουδών. Έτσι οι σχολές 4ετούς φοίτησης θα έχουν χρονικό όριο τα 6 χρόνια , οι 5ετούς τα 7,5-8 και οι 6ετούς τα 9 χρόνια.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα η αναλογία των φοιτητών που βρίσκονται κανονικά στο εξάμηνο τους προς αυτούς που καθυστερούν είναι σχεδόν 3 προς 1.Φυσικά επισημαίνεται και η άλλη όψη του νομίσματος σύμφωνα.Πολλοί φοιτητές καθυστερούν να αποφοιτήσουν γιατί εργάζονται καθώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά ...


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: apostolos1986 on March 21, 2006, 17:33:06 pm
Ετσι θέλουμε τα ΑΕΙ, λένε οι πρυτάνεις
Το τελικό πόρισμά τους στην έκτακτη Σύνοδο

Του Aποστολου Λακασα

Απλοποίηση διαδικασίας εισαγωγής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθορισμός συγκεκριμένων υποχρεώσεων του διδακτικού προσωπικού (και όχι απλώς καθορισμός ελάχιστων ωρών διδασκαλίας, όπως ισχύει), κίνητρα για παραμονή τους στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Αυτές είναι ορισμένες από τις νέες προτάσεις που περιλαμβάνονται στο τελικό πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής της Συνόδου των Πρυτάνεων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα παρουσιασθεί στην έκτακτη σύνοδο, Πέμπτη 6 Απριλίου, στην Αθήνα. Παράλληλα, οι πρυτάνεις εμμένουν για κατάργηση «αιωνίων» φοιτητών και μετεγγραφών και μείωση της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές. Πρόκειται για προτάσεις οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό πόρισμα (παρουσιάστηκε στο φύλλο της «Κ» στις 28/1/2006), το οποίο δόθηκε προς τελική επεξεργασία από τα πανεπιστήμια.

Ειδικότερα, τα βασικότερα σημεία του τελικού πορίσματος, που παρουσιάζει η «Κ», είναι τα ακόλουθα:

Εξέλιξη/Εκλογή μελών ΔΕΠ


- Οι τέσσερις βαθμίδες να παραμείνουν ως έχουν.

- Στα εκλεκτορικά σώματα να συμμετέχουν εξωτερικοί κριτές.

- Στα κριτήρια εκλογής/εξέλιξης να δοθεί βάρος στη διεθνή διάσταση του έργου (διεθνείς δημοσιεύσεις, διεθνής αναγνώριση), αλλά και ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο διδακτικό έργο.

- Να υπάρχει ανά τριετία Εκθεση επιστημονικών/ερευνητικών πεπραγμένων από τους αναπληρωτές καθηγητές και τους καθηγητές προς τη γενική συνέλευση του Τμήματος.

- Να απαλειφθούν τα ελάχιστα όρια του διδακτικού φόρτου (6 ώρες εβδομαδιαίως) και να αντικατασταθούν με συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

- Παραμονή των διδασκόντων στην έδρα του πανεπιστημίου για δημιουργία ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Ενεργοποίηση κινήτρων προσέλευσης και παραμονής μελών ΔΕΠ σε ακριτικά πανεπιστήμια.

- Προσέλκυση επιστημόνων από το εξωτερικό με συγκεκριμένα κίνητρα.

Aυτοτέλεια

- Κατοχύρωση με αποτελεσματικότερο τρόπο της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων.

- Λειτουργία με βάση τετραετές σύμφωνο πανεπιστημίου - πολιτείας με εξειδίκευση υποχρεώσεων εκατέρωθεν.

- Η αξιολόγηση όλων των λειτουργιών του πανεπιστημίου να λειτουργήσει ως εργαλείο μιας κλιμακωτής μεταρρύθμισης.

Oργανα Διοίκησης, θεσμοί

- Εκλογή Πρυτανικών Αρχών: Συμμετοχή στις εκλογές όλων των φοιτητών με βαρύτητα ψήφου ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους.

- Θητεία Πρυτανικών Αρχών: Α΄ πρόταση: Δύο 4ετείς θητείες πρύτανη ή αντιπρύτανη χωρίς ενδιάμεση διακοπή. Β΄ πρόταση: Μία 4ετής θητεία πρύτανη. Οι αντιπρυτάνεις να μπορούν να εκλεγούν ως αντιπρυτάνεις ή πρυτάνεις χωρίς διακοπή, για μία ακόμη θητεία. Δυνατότητα παραμονής του πρύτανη στην επόμενη θητεία ως προπρύτανη με αρμοδιότητες αντιπρύτανη.

- Επαναπροσδιορισμός του ακαδημαϊκού ασύλου. Το άσυλο να καλύπτει μόνο τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η άρση του ασύλου να αποφασίζεται από το Πρυτανικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 80%.

Φοιτητικά θέματα


- Να αλλάξει το καθεστώς των δωρεάν συγγραμμάτων, με ενίσχυση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών. Ολες οι σημειώσεις να είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο.

- Κατάργηση του θεσμού των μετεγγραφών προς τα κεντρικά ΑΕΙ. Οι μετεγγραφές προς τα περιφερειακά ΑΕΙ να είναι στη διακριτική ευχέρεια των ίδιων. Ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με βεβαιωμένες ειδικές ανάγκες.

- Υποτροφίες και δάνεια σε οικονομικά ασθενείς φοιτητές βάσει κριτηρίων άμεσα συνδεδεμένων και με την επίδοση.

- Διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας μετά από ν+3 χρόνια (όπου ν ο κανονικός χρόνος σπουδών). Να θεσμοθετηθούν ειδικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η μερική φοίτηση.

Μεταπτυχιακά

- Να ιδρυθούν Σχολές Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Διεθνοποίηση


- Απλοποίηση καθεστώτος εισαγωγής αλλοδαπών φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών).

- Απλοποίηση διαδικασίας πρόσληψης αλλοδαπών διδασκόντων.

- Δυνατότητα διδασκαλίας και σε ξένες γλώσσες.

- Δυνατότητα εισαγωγής ειδικών κατηγοριών φοιτητών (π.χ. άνω των 25 ετών) εκτός συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.[/i]

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100025_21/03/2006_177982)


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: bakeneko on March 21, 2006, 17:38:25 pm
- Διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας μετά από ν+3 χρόνια (όπου ν ο κανονικός χρόνος σπουδών). Να θεσμοθετηθούν ειδικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα η μερική φοίτηση.
Διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας με την έννοια δε θα μπορείς να παίρνεις φοιτητικό πάσο κτλ ή ολική διαγραφή από το τμήμα;; :/


Title: Re: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: poly1 on March 21, 2006, 18:26:32 pm
ν + 3 πολυ δεν είναι ? :P


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: bakeneko on March 21, 2006, 18:47:16 pm
Τι πολύ ρε :P


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: anonymous-root on April 17, 2006, 22:58:43 pm
Ελαστικό άσυλο και κατάργηση αιώνιων φοιτητών προτείνει για τα ΑΕΙ η επιτροπή «σοφών»
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=699950&lngDtrID=244


Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων εισηγείται στην υπουργό Παιδείας με το πόρισμά της η επιτροπή των οκτώ «σοφών», που επεξεργάζονται το νέο νόμο για τα ΑΕΙ. Μεταξύ αυτών, η ελαστικοποίηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η κατάργηση του φαινομένου των αιώνιων φοιτητών.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον καθηγητή Θ.Βερέμη, το νομικό πλαίσιο για το Πανεπιστημιακό Ασυλο προτείνεται να γίνει πιο ευέλικτο, καθώς προβλέπεται να αποφασίζει για την άρση του, όχι η επιτροπή Ασύλου, αλλά το πρυτανικό συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου όλων των μελών του. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των δύο τρίτων των παρόντων. Όταν δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, ο πρύτανης θα παραπέμπει το θέμα στη σύγκλητο, που θα συγκαλείται αμέσως και θα αποφασίζει, επίσης κατά πλειοψηφία.

Σημαντική θεωρείται η πρόταση, με την οποία τίθενται φραγμοί στους «αιώνιους φοιτητές». Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα χάνεται αυτόματα η φοιτητική ιδιότητα όταν ξεπεραστούν τα δύο χρόνια σπουδών, μετά την τετραετή φοίτηση, και τα εννέα μετά την εξαετή, ανάλογα με τη σχολή. Οι φοιτητές δεν θα ξεπερνούν τους 80 ανά αίθουσα διδασκαλίας.*


Ακόμη, προβλέπεται να ψηφίζουν καθολικά οι φοιτητές και όχι μέσω αντιπροσώπων των πολιτικών νεολαιών, όπως γίνεται σήμερα, για την ανάδειξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των σχολών. Έτσι, οι ψήφοι των φοιτητών θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% του αριθμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονται φαινόμενα «κατάχρησης εξουσίας» εκπροσώπων πολιτικών νεολαιών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Θα τεθούν αυστηρές προδιαγραφές και διατάξεις ώστε να αποτραπεί η δημιουργία «οικογενειακών» καταστάσεων στα πανεπιστήμια, όπως δηλαδή διορισμοί συγγενικών μεταξύ τους προσώπων. Επίσης, προβλέπονται διατάξεις για την παρουσία των καθηγητών χωρίς μακροχρόνιες απουσίες από τα μαθήματα και το έργο τους θα αξιολογείται από τους φοιτητές.

Τέλος, προβλέπεται να δημιουργηθεί «Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας», όπου θα συγκεντρωθούν όλες οι ιατρικές σχολές.

Οι προτάσεις της επιτροπής προς το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι οριστικές, αφού το τελικό πόρισμα θα είναι έτοιμο στο τέλος Απριλίου, ενώ τον Ιούνιο το υπουργείο Παιδείας, θα έχει καταλήξει στις αλλαγές που θα γίνουν στα Πανεπιστήμια, με ένα νέο νόμο-πλαίσιο.

* δικό μου σχόλιο: πάλι γελάσαμε σήμερα!
Και ερώτηση: Για την κατάσταση στις αίθουσες, φταίνε οι αιώνιοι φοιτητές;


Title: Απ: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: Alexkasgr on April 18, 2006, 08:37:44 am
θα χάνεται αυτόματα η φοιτητική ιδιότητα όταν ξεπεραστούν τα δύο χρόνια σπουδών, μετά την τετραετή φοίτηση, και τα εννέα μετά την εξαετή, ανάλογα με τη σχολή. Οι φοιτητές δεν θα ξεπερνούν τους 80 ανά αίθουσα διδασκαλίας.*

Για τις πεμπτοετείς?? :P :P
Προφανώς αυτά θα ισχύουν για όσους μπαίνουν από του... παραχρόνου, αν περάσουν.


Ακόμη, προβλέπεται να ψηφίζουν καθολικά οι φοιτητές και όχι μέσω αντιπροσώπων των πολιτικών νεολαιών, όπως γίνεται σήμερα, για την ανάδειξη των διοικήσεων των πανεπιστημίων και των σχολών. Έτσι, οι ψήφοι των φοιτητών θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% του αριθμού μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγονται φαινόμενα «κατάχρησης εξουσίας» εκπροσώπων πολιτικών νεολαιών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Μόνο εγώ δεν κατάλαβα τι λέει?? Πώς θα ψηφίζουν καθολικά οι φοιτητές χωρίς αντιπροσώπους, αφού θα πρέπει να είναι το 80% των μελών ΔΕΠ?? Θα γίνεται... αναγωγή των ψήφων των φοιτητών, που θα είναι σε χωριστή κάλπη?? Καλό και τούτο!

Για το άσυλο αυτό είχε ειπωθεί ήδη αρκετό καιρό πριν (δες πρώτο άρθρο του topic). Δεν νομίζω ότι είναι κάτι τραγικό, απλά κυριάρχησε η τρομολαγνεία και σε αυτό το θέμα. Τεσπα.


Title: Re: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: abbis on April 18, 2006, 11:06:11 am

Ολόκληρο το προσχέδιο του πορίσματος των σοφών

http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=dlattach;topic=2936.0;attach=4916


Title: Re: 8+1 ανατροπές στα Πανεπιστήμια
Post by: abbis on April 19, 2006, 11:33:34 am

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με το πόρισμα που δημοσιεύτηκε για το νέο νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση


http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=3035.msg59826#msg59826