THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Διάφορα => Topic started by: Zorbas-E- on October 30, 2005, 03:49:55 am



Title: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: Zorbas-E- on October 30, 2005, 03:49:55 am
DEUTSCHE BANK: Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2005 (10:21 UTC+2) 
 
 
 Καθίζηση του μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης στο 1,7% για την περίοδο 2006-2020, προβλέπει - σε ειδική μελέτη της για τις προοπτικές των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη τα επόμενα 15 χρόνια - η Deutsche Bank. Eτσι, η Ελλάδα, βγαίνει εκτός των «Παγκόσμιων κέντρων ανάπτυξης» (έτσι τιτλοφορείται η μελέτη).

Οπως γράφει η "Ημερησία", "όσο για τη σύγκλιση, η Deutsche υπολογίζει ότι το 2020 η Eλλάδα όχι μόνο δε θα έχει καταφέρει να συγκλίνει σε πραγματικούς όρους, αλλά θα έχει υποχωρήσει και κατά μία θέση στην κατάταξη του κατά κεφαλήν AEΠ. Tην ίδια στιγμή, ευθέως ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η γειτονική Tουρκία (που εκτιμάται ότι θα είναι από τους «τίγρεις» με μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 4,5% για την επόμενη 15ετία) πλησιάζουν επικίνδυνα την Eλλάδα.

Aκόμη σημαντικότερο όμως είναι ότι διευρύνεται και το χάσμα που μας χωρίζει από τον ευρωπαϊκό «πυρήνα», αφού χώρες όπως η Iρλανδία και η Iσπανία -που βρίσκονται ήδη μπροστά μας- θα συνεχίσουν να τρέχουν πιο γρήγορα. H Eλλάδα απέχει παρασάγγας από το ιρλανδικό μοντέλο που πολλοί αναφέρουν ως παράδειγμα προς μίμηση. Ο OOΣA εκτίμησε πρόσφατα ότι η σύγκλιση δε θα επιτευχθεί ούτε το... 2030 αν δεν προωθηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί η οικονομία πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Δυστυχώς, η Eλλάδα εμφανίζεται ουραγός στον τομέα αυτό και οι συγκρίσεις με άλλες χώρες μόνο απογοήτευση προκαλούν: Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα του βρετανικού «Kέντρου για τη Mεταρρύθμιση της Eυρώπης» (Center for European Reform), η Eλλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των «25» της E.E. που δεν έχει σημειώσει πρόοδο σε κανέναν από τους επιμέρους στόχους της αναθεωρημένης «ατζέντας της Λισαβόνας». Iδια (πικρή...) γεύση μένει και από τα στοιχεία του OHE για τις άμεσες ξένες επενδύσεις: H Eλλάδα καταλαμβάνει την 129η θέση μεταξύ των 140 χωρών που εξετάζει ο διεθνής οργανισμός και βρίσκεται «εκτός πλάνου» των ξένων επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια. Oι λόγοι; «Πολιτική αδράνεια και έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της χώρας ως επενδυτικού προορισμού», απαντά ο OHE που επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με τους δείκτες που καταρτίζει, εάν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένα μέτρα, η Eλλάδα θα μπορούσε να είχε κερδίσει 90 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Στο ίδιο μήκος κύματος, το World Economic Forum διαπίστωσε ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποστεί καίριο πλήγμα, κατρακυλώντας φέτος στην 46η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 37η πέρυσι.

Ουραγοί σε έρευνα και τεχνολογία

Oυραγός εμφανίζεται η Eλλάδα στην έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και τη χρήση νέων τεχνολογιών, τομείς-κλειδιά για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Στον αντίποδα της Iρλανδίας που άρχισε να επενδύει συστηματικά στους τομείς αυτούς ήδη από τη δεκαετία του 1970, τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του OOΣA (OECD Science, Technology and Industry Scoreboard) δείχνουν ότι η Eλλάδα χάνει το τρένο (και) της καινοτομίας, αφού βρίσκεται «κάτω από τη βάση» στους περισσότερους δείκτες. H υστέρηση αυτή αποτυπώνεται ευκρινώς και στο χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων της «Kοινωνίας της Πληροφορίας» που μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 25%.

Σύμφωνα με τον OOΣA:

Oι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη την περίοδο 2001-2004 ανήλθαν στο 1,27% του AEΠ, χαμηλότερο ποσοστό στην E.E. των 25.

Eιδικά στις επιχειρήσεις, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για ερευνητικές δραστηριότητες την περίοδο 1995-2001 «έτρεχαν» με μέσους ετήσιους ρυθμούς 0,5%, τη στιγμή που στην Tουρκία το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 0,9% και στην Iσπανία σε 6%!

Oι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει καινοτομικές δράσεις ανέρχονται μόλις στο 6%-7% του συνόλου, ενώ στη Φινλανδία ξεπερνούν το 20%.

Oι επενδύσεις σε venture capital ως ποσοστό του AEΠ τείνουν στο μηδέν.

H Eλλάδα κατατάσσεται από τους τελευταίους μεταξύ των χωρών του OOΣA όσον αφορά τις επενδύσεις σε λογισμικό και τον αριθμό των εξειδικευμένων επιστημόνων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας".

******
Σημ: οικονομία : πάτος
       βιομηχανία : κουλούρια-χυμοί
       έρευνα : πάτος
       τεχνολογία : lag 3-4 έτη
       πολιτισμός : πάτος
       δημογραφία : συρρίκνωση
       ανεργία : πρωταθλητισμός
       προοπτική :     ;


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: chggr005 on November 07, 2005, 02:06:26 am
Συγγνώμη παιδιά που είμαι λίγο εκπρόθεσμος αλλά θα σκάσω εάν δεν το πω:

Απ' ότι φαίνεται στην Ελλάδα ευδοκιμούν δύο ειδών επιχειρήσεις: τα φαγάδικα (σουβλάκια, ταβέρνες κοκ) και τα μπαράκια. Ο κλασσικός ο ******* ο Έλληνας. Στο φαγητό και στο ποτό πάντα πρώτοι.


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: apostolos1986 on November 07, 2005, 02:09:59 am
Έτσι είναι στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια γενικότερα , οι μόνες επιχειρήσεις που ευημερούν είναι οι καφετέριες . Η Θεσσαλονίκη μάλιστα κατέχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις καφετέριες.


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: chggr005 on November 07, 2005, 02:18:08 am
Έτσι είναι στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια γενικότερα , οι μόνες επιχειρήσεις που ευημερούν είναι οι καφετέριες . Η Θεσσαλονίκη μάλιστα κατέχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις καφετέριες.
Χαλαραααα! που λέμε!
Αυτό φυσικά το βιώνουμε κάθε βράδυ που καλούμαστε να πάρουμε απόφαση για το που θα πάμε. Η επιλογή είναι πολύ δύσκολη δεδομένου του πλήθους των σχετικών μαγαζιών. Τελικά τις περισσότερες φορές μετά από 1 ώρα μίνιμουμ περπάτημα καθόμαστε κάπου...  :)


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: dictator23 on November 07, 2005, 03:07:33 am
Eπι τη ευκαιρια λοιπον εγω ρωτω: που ελπιζετε εσεις οτι θα δουλεψετε οταν βγειτε με το καλο απτη σχολη τη στιγμη που η χωρα ειναι Γ Τ Π(ω ναι μαντεψατε καλα).Εγω βλεπω πχ μερικες κατηγοριες ατομων με βαση τη δραση τους.Υπαρχουν καποιοι με καλους βαθμους που προσπαθουνε να κολλησουν σε καποιον καθηγητη μπας και συνεχισουν πορεια μεσα στο πανεπιστημιο.Αλλοι παιρνουν καλο βαθμο(η και οχι)  και πανε για μεταπτυχιακο εξω η μαστερ.Πρεπει ομως να χεις και καποια λεφτουδακια απο πισω για περαιτερω σπουδες.Οσοι δεν εχουν οικονομικη δυνατοτητα  και ουτε καλο βαθμο αν εχουν καποιο μεσο ισως πιασουνε καπου δουλεια ασχετη κιολας με το αντικειμενο καποιες φορες.Αυτοι που δεν εχουν τπτ αλλο εκτος απο το πτυχιο(και ισως και με μετριο βαθμο) που μπορουν να δουλεψουν με καποια προοπτικη αραγε.Mιλουσα την παρασκευη  στα δικτυα με τον κ.Μητρακο πχ για πιστοποιησεις Cisco που σε αλλες χωρες εχουν σημαντικη ζητηση  και κουνουσε το κεφαλι σα να ελεγε εδω δεν εχουμε αλογο εσυ θες να το πεταλωσεις;Σκετο πτυχιο ηλεκτρολογου ουτε να διανοηθειτε μου προσθεσε επισης και αρχισε να λεει περι δικτυων,software και βασεων δεδομενων.Εκει δλδ μπορει να υπαρχει κατι καλο.Μονο που διαπιστωνεις οτι η σχολη δε σου δινει εξειδικευση σε τπτ απο αυτα και για αλλη μια φορα καλεισαι να αυτοδιδαχτεις αλλα και η αυτοδιδασκαλια εχει τα ορια της.. .Γενικα μου εδωσε την εντυπωση οτι σχεδον δεν υπαρχει αγορα σημαντικη για τα ατομα που βγαινουν απτη σχολη μας που δεν ειναι και λιγα πλεον.Το μονο σιγουρο ειναι θα αναγκαστει καποιος να μη σταματα να ψαχνει το οποιο δεν ειναι κακο οταν ειναι μερος της δουλειας αλλα πολυ κακο οταν η ανεργια σου χτυπησει την πορτα.Ελπιζω να ειναι πολυ καλυτερα τα πραματα απο οσο νομιζω αλλα φοβαμαι ομως οτι  δεν κανω και τοσο λαθος ...


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: Turambar on November 07, 2005, 04:03:41 am
Κανείς δε χάνεται  ;)
Μπορεί να μην έχει κλείνεις συμβόλαιο με πολυεθνική μόλις βγεις στο πανεπιστήμιο, αλλά κατά Αθήνα μεριά και στην ΕΕ τα πτάγματα είναι αρκετά καλά. Σίγουρα χωρίς μεταπτυχιακό ή μάστερ ο καθένας θα δυσκολευτεί περισσότερο.
Αλλά θα πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο, συγκριτικά με οτιδήποτε στην ελλάδα (εξαίρεση ο κλάδος των ιδιοκτητών καφετέριων) είμαστε πολύ πιο άνετα. Υπάρχει πλειάδα επιλογών σε διάφορους τομείς. Αν είσαι αρκετά καλός και χωρίς τις παραπάνω σπουδές, με υπομόνη και αρκετό χαμαλίκι στην αρχή σε μια δουλειά που θα κάνεις δουλειά μηχανικού χωρίς να πληρώνεσαι ως τέτοιος, τα πράγματα θα στρώσουν.
Μη περιμένετε μια σχολή που εξασφαλίζει καταπληκτική εργασία με το πτυχίο. Αυτά γίνονται πολύ σπάνια, ενώ για την περίπτωση της Ελλάδας, τι περιμένατε;
Τουλάχιστον εδώ έχει καλές καφετέριες και περνάμε καλά, αυτοικτιρώμενοι για την μελλοντική επαγγελματική μας κατάσταση.


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: chggr005 on November 10, 2005, 17:47:06 pm
Εγώ πάντως παιδιά θα έλεγα πως θα πρέπει να σταματήσουμε επιτέλους να σκεφτόμαστε τόσο πολύ το μετά, δηλαδή τι δουλειά θα βρούμε, τι μεταπτυχιακό θα κάνουμε κοκ. Νομίζω πως αρχίζουμε να μπαίνουμε σε έναν αέναο βρόγχο κυνηγιού του μεταπτυχιακού, της καρέκλας κτλ.
Καλό θα ήταν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε λίγο και το τώρα. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να έρθει ένα καλό μετά εάν δεν προετοιμαστεί από ένα καλό τώρα. Οπότε ας δώσουμε βάση στις γνώσεις που αποκομίζουμε από την σχολή και μετά ...βλέπουμε.  ;)


Title: Η Ολυμπιάδα που δεν έγινε
Post by: apostolos1986 on December 11, 2005, 03:13:49 am
Η Ολυμπιάδα που δεν έγινε

Μια «Ολυμπιάδα» θα ζούσε η Ελλάδα κάθε χρόνο τουλάχιστον έως το 2008 αν προχωρούσε κανονικά η υλοποίηση του ΚΠΣ.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση της επίδρασής του στην ελληνική οικονομία, που παρουσιάστηκε στους αρμόδιους φορείς κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης την προηγούμενη Πέμπτη, αν απορροφούσαμε όλα τα κοινοτικά κονδύλια που μας αναλογούν, θα είχαμε περισσότερη ανάπτυξη αλλά και 88 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μόνο λόγω των κοινοτικών έργων.

Ανάλογες επιδόσεις η ελληνική οικονομία πέτυχε μόνο χάρη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι λόγω των μεγάλων έργων που ολοκληρώθηκαν, προσέφεραν αύξηση του ΑΕΠ της κατά 4,7% και περίπου 100 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.

Αυτές που χάθηκαν

Οι τελευταίες υποκατέστησαν σε μεγάλο βαθμό αυτές που χάθηκαν στη βιομηχανία, τη γεωργία και άλλους κλάδους που φθίνουν.

Μόνο που αυτές οι ημέρες τελείωσαν. Καθώς το ΚΠΣ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υλοποίησης, και δεν αναμένεται να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων, η χώρα πρέπει να περιοριστεί σε μικρότερη ανάπτυξη και χαμηλότερη απασχόληση.

Στη χειρότερη περίπτωση, αν τελικά οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας (αποφεύγεται η αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό απωλειών), πρέπει η οικονομία να περιοριστεί σε ανάπτυξη 2,2% και θα δημιουργηθούν επίσης μόνο 30 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο από τα έργα που γίνονται.

ΠΗΓΗ:www.enet.gr (http://www.enet.gr/online/online_text?c=114&id=28198728)

Περίληψη:Γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι αν η Ελλάδα διαχειρίζοταν σωστά και απορροφούσε τους πόρους από το Γ' ΚΠΣ , θα είχαμε ως το 2008 κάθε χρόνο μεγάλη ανάπτυξη (γύρω στο 5%), θα δημιουργούνταν 88.000 θέσεις εργασίας ενώ τώρα θα δημιουργηθούν μόνο 30.000!!


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: apostolos1986 on December 11, 2005, 03:25:13 am
Ένα σχόλιο στην παραπάνω είδηση: Είναι τρέλα να έχεις στη διάθεση σου 23.5 δισ Ευρώ και να μην μπορείς  να τα δαπανήσεις!!! Αν είναι δυνατόν!!! Η απορροφητικότητα του Γ'ΚΠΣ μπορεί να φθάσει το 60% , που σημαίνει ότι θα χαθούν  γύρω στα 9 δισ Ευρώ , δλδ πάνω από 3 τρις δραχμές .Και φυσικά το πρόγραμμα που έχει τη χαμηλότερη απορροφητικότητα είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας. Την υψηλότερη την έχει το Άγιο Όρος. Ναι το Άγιο Όρος έχει εξασφαλίσει πόρους και τους απορροφά και γενικότερα η ελλαδικά εκκλησία!!


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: Turambar on December 11, 2005, 05:56:04 am
Φέρτε τα λεφτά της κοινωνίας της πληροφορίας σε μας.... (θέλουμε και εμείς τζακούζια)

Αν σκεφτείς και από τα λεφτά που έρχονται πόσοι τρώνε από αυτά....  >:(


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: apostolos1986 on December 11, 2005, 14:26:52 pm
Από τα κοινοιτκά κονδύλια συνηθώς φαγώνονται λίγα , γιατί η ευρωπαϊκή επιτροπή περνάει από χίλια κύματα τις δαπάνες , που γίνονται με τα χρήματα των ΚΠΣ. Αν γίνει κακοδιαχείρηση η Ευρ.Επιτροπή βάζει πρόστιμο και ουσιαστικά ζητάει πίσω τα χρήματα!!! Συγκεκριμένα μας επέβαλλε φέτος ένα πρόστιμο 500εκ. ΕΥΡΩ για το Β'ΚΠΣ γιατι τα έργα δεν είχαν κατασκευαστεί σωστά και υπήρχαν κακοτεχνίες!!

Εκεί που γίνεται το μεγάλο φαγοπότι είναι με τους εθνικούς πόρους , με τις αναθέσεις έργων σε διάφορες εισηγμένες ΔΕΚΟ!!


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: gpap on December 11, 2005, 14:42:08 pm
Παλληκάρια μου μη τη ψάχνετε!

Οι λόγοι της μειωμένης απορρόφητικότητας των κονδυλίων του Γ΄ΚΠΣ είναι πολύ απλά οι παρακάτω:

1. Το σύστημα της διαχείρισης άλλαξε και δεν επιτρέπει την (απεριόριστη) υπερτιμολόγηση στα διάφορα έργα. Συνεπώς και ο (καλός?) επιχειρηματίας πρέπει να δώσει κάτι τις (πχ 30-40%) για να πάρει. Φαίνεται όμως ότι και αυτό το κάτι τις θεωρείται υπερβολικό για τους παρ' ημίν ...επιχειρηματίες. Αρα απροθυμία απορρόφησης.

2. Σε κάθε πρόγραμμα προβλέπεται εθνική συμμετοχή. Αυτή σπάνια ξεπερνά το 20% του συνολικού προϋπολογισμού (δηλαδή βάλε εσύ τα 20 βάζω εγώ .. η ΕΕ τα υπόλοιπα). Ελα όμως που μετά τους Ολυμπιακούς και την ..απογραφή ακόμη και αυτό το 20% δεν τα έχουμε! Συνεπώς ...παγώνουμε την απορροφητικότητα.

3. Ειδικά για την ΚτΠ εκεί έγιναν ..σημεία και τέρατα. Ο φοβερός και τρομερός σχεδιασμός (κανά 2-3 χρόνια σχεδιάζαν πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα) ξέχασε να βάλει... αμοιβές συμβούλων. Ετσι δεν πληρώνονται αξιολογητές και δεν υπάρχουν λεφτά για την αμοιβή τεχνικών συμβούλων στα έργα που εγκρίνονται. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά. Ενα μουσείο στα Γιάννενα πχ παίρνει 300.000 Ε για να κάνει μια ψηφιοποίηση συλλογών που έχει. Στο μουσείο δουλεύουν κανα 2-3 υπάλληλοι και το ΔΣ είναι συνήθως εθελοντικό από ..λαογράφους, δικηγόρους κλπ. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συντάξουν τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, να κάνουν διαγωνισμό, να επιλέξουν μειοδότη, να παρακολου΄θήσουν την υλοποίηση και στο τέλος να το ..παραλάβουν. Αμ δεν.. λένε απλά ..πάρτε πίσω τα λεφτά ...δεν το κάνουμε! Πολλαπλασιάστε τωρα τα μεγέθη με τον κατάλληλο συντελεστή για να δείτε γιατί δεν υλοποιείται ο ΄Κλεισθένης' και τα μεγάλα (τεράστια) έργα αυτοματοποίησης της διοίκησης του ..ρημαδοκράτους μας.

Πάντως μην ανησυχείτε. Υπάρχουν φίλες χώρες στην ΕΕ (πρώτ και κλύτερη η Ιρλανδία) που καραδοκούν ότι περισσέψει από ..πλούσιες σαν και τη δική μας για να το τσιμπήσουν στον αέρα. Γιατί εκεί ξέρουν και κάνουν κουμάντο. Εδώ ...περίπτερο να μας δώσουν ..που λέει ο λόγος..θα το βάλουμε μέσα!!

Γρηγόρης Παπαγιάννης


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: apostolos1986 on December 12, 2005, 18:26:04 pm

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ


H AΛΛH OΨH

Aπό τη Φωτεινή Όψη


ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ούτε θέλω να γράφω αυτές τις ημέρες τα σχόλιά μου σε ύφος κριτικό και διάθεση μελαγχολική. Αυτός ο τόπος, παρ' όλη τη μιζέρια που του έχουν επιβάλει, παρά το υπόδειγμα που του προβάλλουν, έχει ακόμη ρίζες ζωντανές, κύτταρα υγείας, έτοιμος να πιστέψει και πάλι σε οράματα. Σε κάτι άλλο από όλα αυτά που σήμερα τον πνίγουν.

Διατηρώ στενή επαφή με την ελληνική περιφέρεια, και την ερημωμένη και την άλλη, που είναι πια τόσο αλλιώτικη απ' αυτή που γνωρίζαμε κάποτε. Στις μεσαίες επαρχιακές πόλεις μας, εκεί όπου τόσα έχουν αλλάξει, κάτι σοβαρό γίνεται, όσο κι αν αυτό το σκιάζει ο καθυστερημένος πολιτικός «διάλογος». Έχεις την αίσθηση ότι εκεί οι πολίτες έχουν προσλάβει εναργέστερα τις διαστάσεις και την ουσία των προβλημάτων του τόπου. Εκεί π.χ. υπάρχουν νεώτεροι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τι εστί σύγχρονη επιχειρηματικότητα και πώς θα μπορούσαν να την προωθήσουν. H εντελέστερη κριτική της οικονομικής πολιτικής δεν είναι συνήθως αυτή των οικονομικών «αναλυτών» στις στήλες κομματικών ή άλλων εντύπων, εγώ την ακούω από τους σκεπτόμενους πολίτες αυτών των πόλεων. Αλλά δεν είναι μόνο οι μεσαίες επαρχιακές πόλεις. Είναι και μια άλλη πηγή αισιοδοξίας. Εδώ επαναλαμβάνω τον εαυτό μου. Αναφέρομαι στην τεράστια δεξαμενή νέων Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, από τη μια γωνία ώς την άλλη. Παιδιά που γεννήθηκαν και έμαθαν τα γράμματά τους εδώ, στα Λύκεια και τα σχολεία της επαρχίας. Ό,τι και να πούμε για την κατάντια του συστήματος, χιλιάδες που πέρασαν απ' αυτό είναι τώρα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Πόσα έλεγε ο Σημίτης για χρόνια γι' αυτή την πηγή θησαυρού και οράματος και τίποτα δεν έκανε! Ούτε τώρα οι σημερινοί φαίνεται να ξέρουν τι θα κάνουν και ας επικαλούνται όλοι τους το ιρλανδικό ή το φινλανδικό μοντέλο, ή άλλα τέτοια απόμακρα από την ουσία των πραγμάτων. Λόγια κενά. Τέτοιο κουράγιο και τόση υπερηφάνεια, κάθε φορά που έρχομαι σ' επαφή με αυτή την πραγματικότητα. Προχθές είχα την τύχη να μελετήσω τη διδακτορική διατριβή νεαρού Έλληνα στο Cambridge σε θέματα επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. Και είδα την απόσταση που χωρίζει την πραγματική γνώση από την ευτέλεια του δικού μας πολιτικού λόγου. Και σκέπτομαι τι θα μπορούσε να γίνει στον τόπο με τέτοιο υλικό μέσα σε ένα πραγματικά εκσυγχρονισμένο θεσμικό περιβάλλον, με πολιτικές δουλεμένες από σοβαρούς, αφοσιωμένους πολιτικούς.

ΠΗΓΗ:TA NEA

Περίληψη:Μια πιο αιδιόδοξη ματιά για την Ελλάδα και ειδικά για το ανθρώπινο δυναμικό της !!!


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: apostolos1986 on December 15, 2005, 14:33:54 pm
Ευνοϊκό για Ελλάδα το βρετανικό σχέδιο
Για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.


Υπό βαρύ κλίμα αρχίζει, σήμερα στις Βρυξέλλες, η τελική(;) διαπραγμάτευση για τον κοινοτικό πρϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013.

Το αναθεωρημένο σχέδιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσιάστηκε από τη βρετανική προεδρία μόλις χθες και περιλαμβάνει δώρα, υποσχέσεις, αλλά κυρίως την απειλή της αποτυχίας της συνόδου κορυφής, ενδεχόμενο που θα έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα για αρκετούς από τους συμμετέχοντες. Η νέα πρόταση του Τόνι Μπλερ (φωτογραφία), η οποία προβλέπει αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού κατά 0,02%, έγινε δεκτή με οργή, για διαφορετικούς λόγους, από πολλά κράτη-μέλη, μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ιταλία. Ειδικά για την Ελλάδα, όμως, το σχέδιο έχει αρκετά θετικά στοιχεία, όπως η παράταση του χρόνου εκταμίευσης κοινοτικών πόρων.

Μένει να αποδειχθεί εάν το πανταχόθεν βαλλόμενο βρετανικό σχέδιο μπορεί, κατ' αρχάς, να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης και εν τέλει συμφωνίας.

ΠΗΓΗ:www.ekathimerini.gr

Σχόλιο:Αν είναι δυνατόν ,που έχουμε φθάσει , ενώ χάνουμε περί τα 4-5 δις ευρώ από το Δ'ΚΠΣ αλλά πανηγυρίζουμε γιατί θα αυξηθεί η παράταση που θα δίνεται για την απορρόφηση τους!!!!


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: KorkoLyk on December 16, 2005, 02:12:11 am
Βρείτε μου έναν πολιτικό στην Ελλάδα που να δηλώνει "Δε φοβάμαι το πολιτικό κόστος" και θα σας δείξω έναν ψεύτη...εκτός από 5 - 6 για τους οποίους διατηρώ επιφυλάξεις...και δυστυχώς δε βρίσκονται στις κυβερνητικές παρατάξεις!

Η μπούρδα είναι ότι για να χρησιμοποιηθούν σωστά κονδύλια, χρειάζεται, στην Ελλάδα, ένα κράτος που να έρθει σε σύγκρουση με πολύ...κατεστημένο, εργολάβους, εργοδότες, εργαζόμενους και δε συμμαζεύεται. Για να τα συμβιβάσεις αυτά θα πρέπει να τους στενοχωρήσεις όλους από λίγο...και δε βλέπω κανέναν αυτή τη στιγμή να θέλει να καταστρέψει την πολιτική του καριέρα! Τέσπα, να δούμε τώρα τί θα γίνει στις δημοτικές, μπας και δούμε κανα φως στις επόμενες βουλευτικές...ή μάλλον, βασικά, από εκεί και μετά.


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: chggr005 on December 18, 2005, 00:49:01 am
Καθόμουν χθες το βράδυ και κοιτούσα τις ειδήσεις σε διάφορα κανάλια να αναφέρουν ότι δίνεται μάχη σε διπλωματικό επίπεδο για να εξασφαλίσει η χώρα μας πολλά λεφτά από το ΚΠΣ.
Αφού δεν μπορούμε να τα απορροφήσουμε, τί τα θέλουμε?
Ας τα πάρει καμία Ιρλανδία που ξέρει να προοδεύει... :(


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: dictator23 on December 18, 2005, 00:52:21 am
Εγω παντως αν ημουνα διαχειριστης η μεσαζων στα κονδυλια ως στελεχος της ΝΔ θα χαιρομουνα σιγουρα  ::)


Title: Re: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: chggr005 on December 18, 2005, 00:56:42 am
Εγω παντως αν ημουνα διαχειριστης η μεσαζων στα κονδυλια ως στελεχος της ΝΔ θα χαιρομουνα σιγουρα ::)
Μόνο ΝΔ? Το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έκανε πριν από λίγα χρόνια. Άστα να πάνε, η εξουσία και το χρήμα φθείρει τον άνθρωπο αν δεν έχει τις κατάλληλες ηθικές αντιστάσεις (...τί μου λές τώρα... :))


Title: Απ: Στο τέλμα - ζητείται ελπίς
Post by: apostolos1986 on December 18, 2005, 02:56:24 am
Τελικά χθες το βράδυ στις τέσσερις το πρωί επιτέυχθηκε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ένωσης για την περίοδο 2006-2013.Η Ελλάδα αποκόμισε 20,1 δις.

Πού πάνε τα 20 δισ.

Πιο πολλούς πόρους για έργα υποδομής, αλλά και μεγάλες περικοπές στις αγροτουριστικές επενδύσεις, περιλαμβάνει το τελικό «πακέτο» χρηματοδοτήσεων ύψους 20,1 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. την περίοδο 2007-2013.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Ε.Ε. ανέβηκε στα 862,4 δισ. ευρώ. Το ποσό για την Ελλάδα είναι κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερο από την προηγούμενη πρόταση της προεδρίας. Τα πρόσθετα χρήματα θα κατευθυνθούν σε έργα μεταφορών και περιβάλλοντος.

Τα 20,1 δισ. ευρώ θεωρούνται επαρκή για κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της χώρας, αλλά και είναι πιο εύκολο να απορροφηθούν καθώς δίνεται περιθώριο 3 ετών (έναντι 2 σήμερα).

Το τελικό «πακέτο» περιλαμβάνει όμως και δύο «αγκάθια».

* Περικοπή των πόρων για τουριστικά, βιοτεχνικά και αγροτικά έργα στην περιφέρεια (κατά 200 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για σημαντικές δράσεις, καθώς μπορούν να γίνουν και σε περιφέρειες με μεγάλο εισόδημα. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι το κράτος θα καλύψει το ποσό που έχασε η Ελλάδα από εθνικούς πόρους.

* Το 60%-75% των κονδυλίων πρέπει να οδεύσει σε δράσεις που θα στηρίξουν την πραγματική σύγκλιση. Πρόκειται για πολύ χρήσιμες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, κατάρτιση, στήριξη επιχειρήσεων και καινοτομία που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά δύσκολα μπορεί να τις υλοποιήσει.

ΠΗΓΗ:ελευθεροτυπία