THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Περιβάλλον => Topic started by: Guybrush on April 22, 2008, 01:50:38 am



Title: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: Guybrush on April 22, 2008, 01:50:38 am
Εκτός Κιότο η Ελλάδα
Δευτέρα, 21.04.08

Την απαγόρευση της συμμετοχής της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο επέβαλε η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός City 99,5, η ποινή επιβλήθηκε, καθώς κρίθηκε αναξιόπιστο το σύστημα καταγραφής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος της WWF Ελλάδος δήλωσε ότι «εκτός από την αδυναμία συμμετοχής της χώρας μας στους μηχανισμούς του Κιότο, η απόφαση αυτή την εκθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με την εθνική απογραφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είχαν έρθει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ρύποι των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν από το 2000 έως το 2006 κατά 24,6% οριακά δηλαδή κάτω από τον εθνικό στόχο της αύξησης του 25%, που αποτελεί και την εθνική υποχρέωση μας για την περίοδο 2008-2012.


e-tipos.com (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33478), City 99,5


Title: Εκτός Κιότο η Ελλάδα
Post by: bakeneko on April 22, 2008, 01:57:03 am
Δηλαδή δε θα μας ελέγχει κανένας πλέον, και δε θα υπάρχει όριο ουσιαστικά; Εντελώς τυχαία έγινε τώρα, που θα γίνουν οι επενδύσεις σε λιθάνθρακα ε :P


Title: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: λήθη on April 22, 2008, 17:10:10 pm
Κόκκινη κάρτα από τον ΟΗΕ
Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων

(http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/893731_b.jpg)





Ποινή αποκλεισμού από το Ευρωπαϊκό Σύστημα-Εμπορίας Ρύπων για τρεις μήνες επέβαλε στην Ελλάδα το Συμβούλιο Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Η Γραμματεία απέρριψε το νέο Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων που παρουσίασε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 14 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα κενά που είχαν επισημανθεί από τον ΟΗΕ από πέρυσι το Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα παραμένει έτσι η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου που δεν έχει πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Μεγάλης Τρίτης, από τις 18 Ιανουαρίου ο επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας χαρακτήρισε «αναξιόπιστο το σύστημα που επέλεξε το ΥΠΕΧΩΔΕ για να καταγράφει τους αέριους ρύπους των ελληνικών βιομηχανιών» επισήμανση που είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργού Γιώργου Σουφλιά.

Από το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγνώρισαν το πρόβλημα, ωστόσο, επιρρίπτουν ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στην πρώην ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου που συνέταξε τις εκθέσεις για τους αέριους ρύπους από το 1995 έως το 2007.

«Η καταδίκη αφορά αποκλειστικά και μόνο τους χειρισμούς του ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά τη διακοπή της σύμβασης με την ομάδα αυτή», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης και η ευρωβουλευτής Αννυ Ποδηματά.

Η απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, με την οποία η χώρα μας αποκλείεται από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο, εκθέτει τη χώρα και είναι δηλωτική της απουσίας πολιτικής βούλησης από μεριάς της κυβέρνησης για τα ζητήματα περιβάλλοντος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι «η Ελλάδα του κ. Καραμανλή πρέπει να μπεί στο βιβλίο Γκίνες, γιατί είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποβάλλεται».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ότι ο κ. Σουφλιάς είναι ικανός πολιτικός, όχι όμως για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον: «Συχνά φαίνεται να μην τα κατανοεί πλήρως και να σκέφτεται με όρους της δεκαετίας του 1950 και του 1960» τονίζουν.

Πηγη (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=893731&lngDtrID=252)


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: corina on April 22, 2008, 17:15:24 pm
I saw it coming... :(


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: MARIOS on April 22, 2008, 17:17:56 pm
Μπράβο μας!!!!
Τι άλλο να πεις.

 :-X


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: Meloukos on April 22, 2008, 17:29:06 pm
Eιμαι ο μονος που το χαρηκα?
Αντε να αρχισουν να πεφτουν καμπανες και ρεζιλικια μπας και συμμορφοθουμε


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: xristoforos_ on April 22, 2008, 22:41:34 pm
εμένα αυτό που με ενόχλησε στην όλη υπόθεση...είναι ότι όλοι σχολιάζοντας το γεγονός σε κανάλια, εφημερίδες κτλπ ...αφού ανέβασαν για λίγο τα νούμερα τους λέγοντας τι ξεφτίλα είμαστε σαν χώρα...μετά επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι...θα χάσουμε από το "εμπόριο ρύπων" (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τίτλος του συγκεκριμένου άρθρου)...

αντί με αφορμή αυτό να αντιληφθούμε τη ζημιά που κάνουμε στο περιβάλλον, να καθίσουμε να σκεφτούμε τι κάνουμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε...

καθόμαστε και σκεφτόμαστε ότι χάνουμε λεφτά και ευκαιρίες από το "χρηματηστήριο των ρύπων"....

λυπάμαι...

ixic_


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: ioja on April 23, 2008, 01:23:21 am
η ελλαδα κατεχει οπως παντα τα πρωτεια στα ασχημα.... :-[


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από τ_
Post by: λήθη on April 23, 2008, 19:51:08 pm
Πόλεμος για την «κίτρινη κάρτα»
H Ελλάδα δεν βρίσκεται εκτός του Κιότο, διαβεβαιώνει το ΥΠΕΧΩΔΕ


(http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/894319_b.jpg)
Η Ελλάδα δεν έπεισε ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων

Η Ελλάδα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου του Κιότο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας μάλιστα για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση μερίδα του Τύπου και αφήνοντας αιχμές κατά του επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα.

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου έρχεται μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την απόφαση του ΟΗΕ να θέσει σε «καθεστώς συμμόρφωσης» την Ελλάδα για ένα τρίμηνο. Αν η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει σε αυτό το διάστημα ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία, θα τεθεί οριστικά εκτός του Πρωτοκόλλου.

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά περισσεύει ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σύμφωνα με το υπουργείο, το γεγονός ότι η χώρα δεν τέθηκε εκτός του Πρωτοκόλλου ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του ο Ραούλ Εστράδα, πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ για το Πρωτόκολλο.

Ο κ. Εστράδα δήλωσε στην Ελευθεροτυπία της Μ.Τετάρτης ότι η απόφαση της Επιτροπής «είναι μια κίτρινη κάρτα [...] Η Ελλάδα δεν αποβλήθηκε από το Πρωτόκολλο του Κιότο [...] Δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, διάρκειας τριών μηνών, πριν ληφθεί μια τελεσίδικη απόφαση».

Όσον αφορά την έκθεση για το σύστημα μέτρησης που κατέθεσε η Ελλάδα στις 17 Απριλίου και απορρίφθηκε από τον ΟΗΕ, ο κ. Εστράδα δηλώνει: «Οι ελληνικές εξηγήσεις δεν βοήθησαν. Πρέπει να έχεις ποιοτικές εγγυήσεις και ποιοτικούς ελέγχους ώστε να μπορούν να δουν όλοι τα αποτελέσματα του συστήματος».

«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα σε τρεις μήνες θα έχει διορθώσει το σύστημά της. Αλλά το ζήτημα θα αντικατοπτρίζεται στη δυσκολία συμμετοχής στο εμπόριο ρύπων» αναφέρει επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Συμμόρφωσης.

Από τη πλευρά του, το υπουργείο αναφέρει ότι «τους επόμενους μήνες εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ θα επισκεφθούν τη χώρα για να δουν από κοντά το σύστημα απογραφής και μάλιστα ζητήσαμε η επίσκεψη αυτή να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Η ανακοίνωση του υπουργείου στρέφεται και κατά του Ευρωπαίου επιτρόπου Περιβάλλοντος: «Το γραφείο του κ. Δήμα με διαρροές έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα στείλει για το θέμα αυτό προειδοποιητική επιστολή. Ειλικρινά, μας εξέπληξε αυτή η προαναγγελία. Θα ήταν λογικό, πιστεύουμε, ο κ. Δήμας να περιμένει την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ και την τελική τους απόφαση. Είμαστε, πάντως, έτοιμοι να απαντήσουμε αμέσως και να αποδείξουμε την επάρκεια του νέου συστήματος απογραφής στην ΕΕ. Ας μην ονειρεύονται, λοιπόν, κάποιοι παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και πρόστιμα».

Για το θέμα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής δήλωση του κ. Σουφλιά, ο οποίος σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία πάσχει από ίωση.

πηγη (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=894319&lngDtrID=244)


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: Krono on April 23, 2008, 22:34:36 pm
     Το έχω αναφέρει πολλές φορές και με πολλές και διαφορετικές αφορμές! Και κάθε φορά επιβεβαιώνομαι ξανά και ξανά.
     Η Ελλάδα είναι μια χώρα που όλα είναι πολύ ωραία στα λόγια αλλά τίποτα δε γίνεται στην πράξη λόγω του άκρατου ωχαδερφισμού που έχει εμπεδωθεί στη νοοτροπία του νεοέλληνα τόσο πολύ που κυλάει πλέον στις φλέβες του. "Δεν βαριέσαι αδερφάκι μου!"
     Ποιός είπε οτι είμαστε χώρα με ευαισθησίες για το περιβάλλον; Λέμε ότι είμαστε, αρκεί να μη χρειαστεί να κάνουμε τίποτα για αυτό! Ποιός είπε οτι είμαστε καθαρή από ρύπους χώρα; Είμαστε απλά τριτοκοσμικοί και υπανάπτυχτοι, αλλά προχωρούμε με σταθερά βήματα προς την ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος. Ήδη οι δυο μεγάλες πόλεις μας είναι πενταβρώμικες και δηλητηριώδεις τσιμεντουπόλεις.
     Στη Γερμανία η ανακοίκλωση ήταν υποχρεωτική πριν 20 χρόνια και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό σωστά!
     Ο άλλος φοβερός μύθος είναι το νερό! Το 80% του νερού καταναλώνεται για άρδευση και το 15% για τη βιομηχανία! Μένει το 5% για εμάς. Άρα ας  κάνουμε ανούσιες καμπάνιες για να κλείνουν οι άντρες τη βρύση όταν ξυρίζονται. Έτσι σίγουρα θα σώσουμε όλον τον πλανήτη...


Title: Εκτός Κιότο η Ελλάδα
Post by: vasso on April 24, 2008, 03:23:32 am
είχαμε στόχο να αυξηθούν οι ρύποι κατά 25% ή διάβασα λάθος;


Title: Απ: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από
Post by: akis on April 24, 2008, 11:53:14 am
είχαμε στόχο να αυξηθούν οι ρύποι κατά 25% ή διάβασα λάθος;

Βασικά δεν ήταν ακριβώς στόχος...κάτι σαν δυνατότητα θα το έλεγα...
Όταν υπογράφηκε η συνθήκη το 1997 αν δεν κανω λάθος (αλλά η Ελλάδα μπήκε το 2002)  μας δόθηκε το δικαίωμα να αυξήσουμε το πολύ κατά 25% μέχρι το 2008 τους ρύπους μας σε σχέση με το 1990...
το αστείο είναι όμως ότι απο το 2000 το ποσοστό αύξησης είχε φτάσει το 20%...
και προβλεπόταν το 2008 να έχει αυξηθεί αρκετά
αν η Ελλάδα ξεπερνούσε το όριο αυτό τότε θα τις επιβαλλόντουσαν αυστηρά πρόστιμα(όπως λέει και το βιβλίο της ΕΕΤ)

και εδώ έρχεται η απορία μου :P
μήπως η σε δύσκολη οικονομική περίοδο χώρα μας, σκιάχτηκε από τα βαριά πρόστιμα και είπε να την κάνει με ελαφρά από την συνθήκη?
δυσκολεύομαι να πιστέψω την ιστορία που μας πάσαραν, αν και δεν το έψαξα πολύ το θέμα


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: SarumaN on May 09, 2008, 19:09:26 pm
http://bp2.blogger.com/_5cOOtGWruH8/SCJSlZNZ66I/AAAAAAAAAmo/NcNarEfZDrs/s1600-h/Ypexode.jpg


Title: Re: Εκτός Κιότο η Ελλάδα
Post by: corina on May 09, 2008, 20:34:12 pm
είχαμε στόχο να αυξηθούν οι ρύποι κατά 25% ή διάβασα λάθος;

Ακριβώς όπως τα λέει ο άκης. Μπορούσαμε αν θέλαμε να αυξήσουμε τους ρύπους μέχρι 25%. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή ένωση έχει αναλάβει ως σύνολο να μειώσει τους ρύπους που εκπέμπουν τα κράτη μέλη, αλλά στο εσωτερικό της έχει κάνει άλλον διακανονισμό, επιτρέποντας σε αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τους ρύπους και αναγκάζοντας τις ήδη ανεπτυγμένες και με μεγάλη βιομηχανία να μειώσουν τους ρύπους, ώστε συνολικά να μειώσει η ΕΕ τις εκπομπές της.

Αυτός ο διακανονισμός είχε και κάποια ωφέλη, π.χ. μπορούσες ως κράτος μέλος να ανταλλάξεις ή να εξαγοράσεις από κάποια άλλη χώρα ποσοστά, αν δεν κάνω λάθος. Αυτές τις διευκολύνσεις νομίζω χάνουμε τώρα...Δε βγαίνουμε δηλαδή από τη συμφωνία, απλά δε μας κάνουν άλλες διευκολύνσεις οι Ευρωπαίοι.


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: Krono on May 09, 2008, 21:13:07 pm
Ακριβώς όπως τα λέει ο άκης. Μπορούσαμε αν θέλαμε να αυξήσουμε τους ρύπους μέχρι 25%. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ευρωπαϊκή ένωση έχει αναλάβει ως σύνολο να μειώσει τους ρύπους που εκπέμπουν τα κράτη μέλη, αλλά στο εσωτερικό της έχει κάνει άλλον διακανονισμό, επιτρέποντας σε αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τους ρύπους και αναγκάζοντας τις ήδη ανεπτυγμένες και με μεγάλη βιομηχανία να μειώσουν τους ρύπους, ώστε συνολικά να μειώσει η ΕΕ τις εκπομπές της.

Αυτός ο διακανονισμός είχε και κάποια ωφέλη, π.χ. μπορούσες ως κράτος μέλος να ανταλλάξεις ή να εξαγοράσεις από κάποια άλλη χώρα ποσοστά, αν δεν κάνω λάθος. Αυτές τις διευκολύνσεις νομίζω χάνουμε τώρα...Δε βγαίνουμε δηλαδή από τη συμφωνία, απλά δε μας κάνουν άλλες διευκολύνσεις οι Ευρωπαίοι.

    Τους ρύπους τους αυξήσαμε ήδη κατά 25% και πλέον αυτού του ποσοστού και η ΔΕΗ συγκεκριμένα αγόραζε δικαιώματα να εκλύει μεγαλύτερα ποσοστά ρύπων με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό το δικαίωμα χάνει τώρα η Ελλάδα, δηλαδή να πληρώνει για τις παραπάνω εκπομπές CO2 και αυτό επειδή βρέθηκε οτι σκόπιμα υπολόγιζε χαμηλότερα τις εκπομπές τις από ότι ήταν στην πραγματικότητα.
     Να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως στα χρονικά που τίθεται σε κατάσταση μη-συμμόρφωσης με το πρωτόκολλο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί νομικά εναντίον μας!

Edit: Μας αξίζουν συγχαρητήρια για την παγκόσμια αυτήν πρωτοπορία και κουτοπονηριά.


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: vasso on May 14, 2008, 19:03:23 pm
Θα ήθελα να ζω στην χώρα που επειδή το επίπεδο των ρύπων της είναι πολύ κάτω από το μέγιστο επιτρεπτό θα πληρώνεται γι' αυτό...


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: Guybrush on October 05, 2008, 22:07:36 pm
Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων
Κυριακή, 05.10.08

Μείωση των εκπομπών κατά 16,7% για τις ρυπογόνες βιομηχανίες προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων του ΟΗΕ, που αφορούν το 2006, βρίσκεται μέσα στο στόχο που έχει τεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο (αύξηση εκπομπών κατά 24,6% σε σχέση με το έτος βάσης έναντι στόχου 25%) για την περίοδο 2008 - 2012. Με την εφαρμογή του εγκριθέντος Εθνικού Σχεδίου σε συνδυασμό με την συνολική δέσμη μέτρων που υλοποιεί το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας.

Στο τελικό Σχέδιο εντάσσονται 140 εγκαταστάσεις - 34 εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, 11 λοιπές εγκαταστάσεις καύσης, 4 διυλιστήρια, 1 εγκατάσταση φρύξης μεταλλευμάτων, 5 εγκαταστάσεις παραγωγής σιδήρου & χάλυβα, 8 εγκαταστάσεις παραγωγής κλίνκερ τσιμέντου, 19 ασβεστοποιίες εκ των οποίων μία περιλαμβάνεται στις 34 εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που αναφέρθηκαν παραπάνω, 1 υαλουργία, 44 εγκαταστάσεις παραγωγής κεραμικών και τέλος 14 εγκαταστάσεις παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ τα συνολικά δικαιώματα προς κατανομή για την πενταετία 2008-2012 ανέρχονται σε 341.547.710 t CO2. Από τα δικαιώματα αυτά προβλέπεται η παρακάτω κατανομή ανά δραστηριότητα:

Δραστηριότητες Σύνολο δικαιωμάτων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις

Ηλεκτροπαραγωγή 230.117.824
Λοιπές καύσεις 3.038.120
Διυλιστήρια 20.483.355
Φρύξη 4.048.345
Σίδηρος -Χάλυβας 2.828.620
Τσιμέντα 53.863.840
Ασβέστης 4.633.535
Γυαλί 285.585
Κεραμικά 4.570.885
Χαρτί 936.900
Σύνολο 324.807.009

Επιπλέον προβλέπεται Αποθήκη νεοεισερχομένων (16.740.701 τόνοι CO2) η οποία διακρίνεται σε δύο τμήματα: (α) το Γενικό Τμήμα στο οποίο αντιστοιχούν 15.451.078 τόνοι CO2, και (β) το Τμήμα Συμπαραγωγής στο οποίο αντιστοιχούν 1.289.623 τόνοι CO2.

Τα δικαιώματα κατανέμονται δωρεάν. Προβλέπεται όμως η δυνατότητα πώλησης / δημοπράτησης αδιάθετου υπόλοιπου της Αποθήκης Νεοεισερχομένων σε ετήσια βάση ή στο τέλος της περιόδου.


ΑΠΕ - ΜΠΕ
e-tipos.com (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=54407)


Title: Απ: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: emmanuel on October 06, 2008, 00:30:12 am
Εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Ρύπων

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων του ΟΗΕ, που αφορούν το 2006, βρίσκεται μέσα στο στόχο που έχει τεθεί από το Πρωτόκολλο του Κιότο (αύξηση εκπομπών κατά 24,6% σε σχέση με το έτος βάσης έναντι στόχου 25%) για την περίοδο 2008 - 2012.

εντυπωσιακο....νομιζα τα περάσαμε από καιρό!


Title: Re: Απ: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: Καλλισθένης on October 06, 2008, 00:42:42 am
εντυπωσιακο....νομιζα τα περάσαμε από καιρό!

Σκέψου όμως ότι αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε ακόμα βιομηχανικά οι πιο "υποανάπτυκτοι" από όλους τους άλλους, και η παραπάνω "ανάπτυξη", έχει ανάγκη την κατασκευή μεγάλων έργων, ΣΠΗΕ κλπ...

Έτσι λοιπόν, οι αυξημένοι ρυθμοί "ανάπτυξης" που προβλέπεται να μείνουν ψηλά για τα επόμενα χρόνια, θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε μεγάλη αύξηση των εκπεμπόμενων ρύπων.


Title: Παραμένει εκτός Κιότο η Ελλάδα
Post by: testiculos on October 09, 2008, 22:42:30 pm
Έξω από το Πρωτόκολλο του Κιότο παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ. Όπως έγινε γνωστό, οι πληροφορίες που κατέθεσε η Ελλάδα για το εθνικό σύστημα καταγραφής εκπομπών, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Έτσι, το αρμόδιο Τμήμα, ζητά από την Ελλάδα να καταθέσει επειγόντως αναθεωρημένο σχέδιο, που θα αποδεικνύει ότι λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την λειτουργία του συστήματος, όμως, μέχρι τότε, θα ισχύει ο αποκλεισμός.

(http://assets.tanea.gr/files/thumbs/kyoto_450x.jpg)

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε από τους ευέλικτους μηχανισμούς του Κιότο τον περασμένο Απρίλιο, επειδή απέτυχε να πείσει τον ΟΗΕ ότι διαθέτει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα καταγραφής εκπομπών.

Η Ελλάδα παραμένει η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου που δεν έχει πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.

H GREENPEACE

Για πρωτοφανή ανικανότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ να ολοκληρώσει το σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αερίων του θερμοκηπίου κάνει λόγο η Greenpeace, η οποία, σε ανακοίνωσή της τονίζει:
«Η σημερινή απόφαση του Τμήματος Επιβολής της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΟΗΕ να συνεχίσει τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους Ευέλικτους Μηχανισμούς του Κιότο, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δε διαθέτει την ικανότητα και την πολιτική βούληση για να οδηγήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών. Η Greenpeace καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά να αποδείξει έμπρακτα την πολιτική του ωριμότητα και ευθιξία και ή να κάνει σωστά τη δουλειά του ή να παραιτηθεί".
http://ta-nea.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1403474


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: fugiFOX on October 10, 2008, 10:25:11 am
Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι η Ελλάδα συμφώνησε με την Πολωνία να συμμετάσχει στην προσπάθεια έξι κρατών να καθυστερήσουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη 13 διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων το Reuters, το CNN και η Daily Telegraph, μεταδίδουν την είδηση από το βράδυ της Πέμπτης.

Η Πολωνία υποστηρίζει πως το σχέδιο της Ευρωπαικής Ένωσης για μείωση των εκπομπών ρύπων, θα αναγκάσει αρκετές βιομηχανίες της χώρας να κλείσουν.

Για να μπλοκάρει αυτό το πακέτο μέτρων, πρέπει να συγκεντρώσει 91 ψήφους μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Δεν συμφωνεί" κατόπιν εορτής


Τη συμφωνία Ελλάδας - Πολωνίας, επιβεβαιώνουν και δυο Πολωνοί αξιωματούχοι.

Ο Αντρέα Γιανκόφσκι, διπλωμάτης της πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας συνυπέγραψε σχετική συμφωνία με τον Γιώργο Σουφλια.

Σύμφωνα με το Reuters, η εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος της Πολωνίας, Τζοάνα Μακόβιακ δήλωσε ότι η Πολωνία έχει συνάψει ανάλογες συμφωνίες με την Ουγγαρία, την Σλοβακία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και έχει δημιουργηθεί μια μειοψηφία κρατών, ικανή να μπλοκάρει την εφαρμογή των μέτρων.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα, Μπάρμπαρα Χέλφριτς, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι κάποιες χώρες επιχειρούν να δημιουργήσουν μέτωπο, προκειμένου να πετύχουν την καθυστέρηση εφαρμογής των μέτρων της ΕΕ.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, μιλώντας το Σάββατο στο ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι δεν υφίσταται τέτοια συμφωνία, αλλά παραδέχθηκε ότι έγινε η συνάντηση των δυο υπουργών.

Παράλληλα απέφυγε να απαντήσει, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προβεί σε διάψευση των δηλώσεων των πολωνών αξιωματούχων.

Από το απόγευμα ωστόσο, και μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα, πηγές του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, διαρρέουν ότι το υπουργείο θα εξετάσει το όλο θέμα και θα υπάρξει επικοινωνία με τον Πολωνό πρέσβη στην Αθήνα, ίσως και τη Δευτέρα.

"Έπεα πτερόεντα" χαρακτήρισε, με αφορμή τη στάση του Γιώργου Σουφλιά, τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον σεβασμό του περιβάλλοντος, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και συντονιστής των θεμάτων οικολογίας, Βαγγέλης Αποστόλου. Επίσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, τόνισε, πως η κυβέρνηση και υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να στηρίξουν τα μέτρα της ΕΕ. για κλιματική αλλαγή.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=95975


Title: Re: Ποινή αποκλεισμού τριών μηνών στην Ελλάδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων
Post by: bjork on October 20, 2008, 19:58:41 pm
Δεκτό έκανε ο ΟΗΕ το νέο ελληνικό σύστημα για τη μέτρηση των ρύπων

Θετική είναι η νέα γνωμοδότηση του ΟΗΕ για το ελληνικό σύστημα καταγραφής αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα κρινόταν ανεπαρκές. Με βάση τη νέα έκθεση θα αποφασιστεί τον επόμενο μήνα αν η Ελλάδα πράγματι συμμορφώνεται με το πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Η Ελλάδα είχε πάρει δύο φορές «κίτρινη κάρτα» από τον ΟΗΕ και κινδύνευε να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς παρέμενε μέχρι τώρα η μόνη από τις 141 χώρες του Πρωτοκόλλου που δεν είχε πείσει ότι διαθέτει αξιόπιστο σύστημα μέτρησης των ρύπων από τη βιομηχανία.

Η ομάδα ειδικών του ΟΗΕ «καταλήγει ότι το εθνικό σύστημα, στις θεσμικές, νομικές και διαδικαστικές ρυθμίσεις που εδραίωσε και τυποποίησε με υπουργική εγκύκλιο, είναι πλήρως λειτουργικό, και η Ελλάδα έχει τις απαραίτητες διαδικασίες για τη τεχνική επάρκεια του προσωπικού εντός του εθνικού συστήματος, να σχεδιάζει, να προετοιμάζει και να διαχειρίζεται απογραφές, και να κατατίθενται εγκαίρως στη γραμματεία του ΟΗΕ» αναφέρει η νέα έκθεση.

«Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 8 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου 2008, έλεγξε και αξιολόγησε επιτόπου τις Εθνικές Απογραφές των Θερμοκηπικών Αερίων που υπεβλήθησαν κατά τα έτη 2007 και 2008, όσο και το Εθνικό Συστήμα Απογραφών στο σύνολο του» αναφέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα.

Θετικά υποδέχτηκε την ανακοίνωση η WWF Ελλάδος, η οποία είχε ασκήσει έντονη κριτική στο υπουργείο για την «κίτρινη κάρτα» που είχε δείξει ο ΟΗΕ στην Ελλάδα: «Όπως όλα δείχνουν, η έκθεση των ειδικών θα μας βγάλει σύντομα από την ντροπιαστική κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει, όντας η πρώτη και μοναδική χώρα του κόσμου που αποκλείστηκε από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κιότο» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης.

«Αφού διορθώσαμε, έστω και αργά, το διαδικαστικό πρόβλημα της καταγραφής των ρύπων, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με δράσεις πραγματικής μείωσης των εκπομπών» επισήμανε.

Για την επίσημη λήξη του αποκλεισμού της Ελλάδας θα αποφασίσει τον επόμενο μήνα η Επιτροπή Συμμόρφωσης της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Το έτος 2006, πάντως, η Ελλάδα ήταν μία από τις τέσσερις χώρες της ΕΕ-15 (μαζί με τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Βρετανία) που βρίσκονταν εντός των ορίων του Κιότο.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=949649&lngDtrID=244

 ^wav^