THMMY.gr

Μαθήματα Βασικού Κύκλου => Ηλεκτρονική Ι => Topic started by: dim on July 02, 2005, 00:51:11 amTitle: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim on July 02, 2005, 00:51:11 am
Εδώ μπορείτε να σχολιάζετε τα θέματα και
να συζητάτε τις όποιες απορίες σας πάνω σε παλιά θέματα της
Ηλεκτρονικής Ι.
(Τα παλιά θέματα υπάρχουν στον τομέα Downloads)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: liago13 on September 01, 2005, 14:22:14 pm
Ξέρει κανείς να με βοηθήσει για τη λυση του 1ου θέματος β) ερώτημα ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2001

Η Καδή ειχε λύσει την άσκηση μέσα στην τάξη,αλλά όσοι έχουν πάει καταλαβαίνουν γιατί δεν έχω τη λύση της(ή τουλαχιστο μια λύση που να καταλαβαίνεται...)!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on September 01, 2005, 15:57:32 pm
Ρε παιδιά όταν ζητάτε βοήθεια σε παλιά θέματα βάλτε τουλάχιστον ένα λινκ!
Λοιπόν η D1 για να άγει χρειάζεται τάση τουλάχιστον 0.7 στα άκρα της. Επίσης ο κλάδος με την πηγή και την D2 για να άγει χρειάζεται τάση 5+0.7=5.7 στα άκρα του. Έτσι για V1 από -10 ως 0.7 η V2 θα είναι 0, για V1 από 0.7 ως V2=5.7 (ή αντίστοιχα επειδή V2=(V1-0.7)*10/15 για V1>0, για V1 από 0.7 ως 8.55) V2=(V1-0.7)*10/15 και για μεγαλύτερες τιμές της V1 (V1>8.55) η V2=5.7 σταθερή.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: liago13 on September 01, 2005, 19:40:45 pm
Ευχαριστώ πολύ,είχα τη μισή μόνο λύση και δεν ήμουν σίγουρος τι γίνεται.Βασικά δεν έβαλα link γιατί ειναι θέμα που υπάρχει στα downloads,αλλά εκτος από αυτό,δεν ξέρω να βάζω link !!!!!!!!!

Αλλά μια που βλέπω οτι ξέρεις τα πράματα,είναι εύκολο να μου εξηγήσεις και το 1ο θέμα του Ιανουαρίου 2002.Είναι και αυτο στα downloads,δεν ξέρω να βάλω link,sorry!

Συγνώμη αν γίνομαι κουραστικος,αν βαριέσαι άστο...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: JAs0n-X on September 01, 2005, 22:33:29 pm
για να βαλεις λινκ απλα κανε δεξι κλικ στο αρχειο που θες να βαλεις λινκ κ πατα properties (ιδιοτητες).
Επειτα θα κανεις ενα copy τη διαυθυνση του.

μετα οταν θα γραψεις το μηνυμα σου θα γραψεις... {url} εδω θα βαλεις τη διευθυνση {/url} μονο που αντι για τις αγκυλες που εβαλα εγω θα βαλεις αυτην [ και αυτην ]  (δεν τις βαζω για ευνοητους λογους....το κειμενο μου θα γινει λινκ)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Alexkasgr on September 01, 2005, 22:38:15 pm
Το πιο απλό είναι να ανοίξεις σε ένα παράθυρο τη διεύθυνση που θέλεις να κάνεις link, να την κάνεις copy-paste στο post σου και μετά, αφού την μαρκάρεις, να πατήσεις το κουμπί "Insert Hyperlink" το τρίτο εικονιδιάκι (ακριβώς κάτω από την υπογράμμιση).
Και για να μεν είμαι εντελώς off-topic, πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε το κέρδος ενός ενισχυτή πχ. CE με χρήση πυκνωτών σε σειρά με κάτι? Μόνο το παράλληλα μου φαίνεται λογικό...
(Είναι σε μια άσκηση που έκανε η κ.Καδή αλλά δεν παρακολουθούσα).


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on August 20, 2008, 10:43:45 am
Αυτό εδώ, πώς λύνεται;  ^banghead^ ^knuppel^ Είναι από Σεπτέμβριο 2006 Α. ^beg^ Ευχαριστώ!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on August 21, 2008, 16:44:55 pm
Κανείς για βοήθεια;  :'(


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on August 21, 2008, 18:02:36 pm
Η χαρακτηριστική του κυκλώματος που ζητείται αποτελείται από 3 περιοχές τάσης στην καθεμία από τις οποίες το κύκλωμα παρουσιάζει διαφορετική αντίσταση. Πρόσεξε ότι η αντίσταση μειώνεται όσο η τάση αυξάνεται. Άρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο κατά κάποιο τρόπο θα μπαίνουν έξτρα αντιστάσεις στο κύκλωμα παράλληλα μόλις η τάση ξεπερνάει μια συγκεκριμένη τιμή. Ποιο κύκλωμα που έχετε δει θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο;
Μέχρι τα -5 V το κύκλωμα είναι σαν ανοικτό κύκλωμα. Από τα -5 μέχρι τα 10 V παρουσιάζει αντίσταση 15/2.5=6 kΩ. Άρα θέλουμε ένα κλάδο με μια αντίσταση 6 kΩ παράλληλα από τον οποίο όμως θα αρχίσει να περνάει ρεύμα μόλις η τάση που εφαρμόζεται σε αυτόν γίνει μεγαλύτερη από -5 V. Πώς το καταφέρνουμε αυτό; Έστω ότι έχουμε μια δίοδο με ορθή τάση πόλωσης 0.7 V. Τότε αν βάλουμε αυτή τη δίοδο σε σειρά με μια πηγή τάσης -5.7 V και μια αντίσταση 6 kΩ, τότε από αυτό τον κλάδο θα περνάει ρεύμα μόνο όταν η τάση πάνω του είναι μεγαλύτερη από -5 V, και η αντίσταση του κλάδου θα είναι 6 kΩ συν την αντίσταση της διόδου που όμως δεν ξεπερνάει τα 100 Ω περίπου και μπορούμε να την αγνοήσουμε.
Ομοίως για το τρίτο κομμάτι της χαρακτηριστικής θέλουμε αντίσταση 10/5=2 kΩ. Άρα χρειαζόμαστε μια αντίσταση 3kΩ (3kΩ παράλληλα σε 6kΩ = 2 kΩ) σε σειρά με μια δίοδο και μια πηγή τάσης 9.3 V. Αυτός ο κλάδος θα μπει παράλληλα στον προηγούμενο.

Τις πολικότητες προσπάθησε να τις σκεφτείς μόνος σου.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on August 23, 2008, 18:27:45 pm
Αυτό ακριβώς κατάφερα και σκέφτηκα κι εγώ, την ίδια μέρα που έγραψες το ποστ και όντως το επαλλήθευσα και είμαι σωστός. Το σκάναρα και το ανεβάζω, να κοιτάξουμε τυχόν αβλεψίες.

Υ.Γ.: Κάνω κάποιο λάθος με τα 3 kΩ που βάζω στον δεύτερο κλάδο;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on August 23, 2008, 18:28:21 pm
Και βεβαίως ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και για την πολύτιμη βοήθειά σου!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on August 24, 2008, 13:48:20 pm
Οκ είναι. Και ναι είναι 3 kΩ, λάθος υπολογισμός του παράλληλου συνδυασμού στο κεφάλι μου.
Το κάνω edit παραπάνω.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: soso on August 24, 2008, 14:39:00 pm
Για θέματα όπως αυτό του Ιανουαρίου 2006 1.β) και γενικά παρόμοια θέματα πως δουλεύουμε. Τα παραδείγματα του βιβλίου στο κεφάλαιο 2 μου φαίνονται υπεραπλουστευμένα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on August 26, 2008, 18:24:33 pm
Soso, θα το σκανάρω και θα το ανεβάσω σήμερα το βραδάκι που θα πάω σπίτι, είναι απλό.

Γενική ερώτηση ειδικής άσκησης:

Στο 1.β. του Σεπτεμβρίου 2000 τι ακριβώς εννοεί λέγοντας "η αναλυτική έκφραση για την τάση και το ρεύμα της διόδου"; Είμαι βιβλιοθήκη τώρα και δυστυχώς δεν μπορώ να επισυνάψω την άσκηση που αναφέρεται. Τι πρέπει δηλαδή να κάνουμε στην άσκηση; Φαίνεται πολύ απλή!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on August 26, 2008, 20:41:10 pm
Συνεχίζοντας μέσα από τη βιβλιοθήκη. Όταν δεν έχουμε τη χαρακτηριστική της διόδου, τι κάνουμε; Παίρνουμε το r=26n/I; Υποθέτουμε ότι n=2 αφού λέει ότι η τάση της διόδου είναι περίπου 0.7 V; Όμως παίρνοντας αυτό, δεν προκύπτει τελικά το ίδιο. Στο 1.β. του Ιανουαρίου 2002 ας πούμε, το Vout είναι μικρότερο (κάπου στα 1.9 V) από τα 2.1 V που θα έπρεπε να είναι κανονικά με τρεις διόδους στη σειρά. Τι παίζει εδώ;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: elen// on August 30, 2008, 17:47:39 pm
οντως πως λυνεται το 1,β του ιανουαριου του 2002?εχει κανεις καμια ιδεα??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on August 30, 2008, 21:26:28 pm
Λοιπόν εδώ έχουν μπερδευτεί βασικά πράγματα (και δεν σε αδικώ, θυμάμαι και γω τα μπέρδευα τότε, αφού μια ξεκάθαρη ανάλυση δεν κάνουν...). Υπάρχει η ανάλυση μεγάλου και μικρού σήματος. Η δίοδος είναι ένα μη γραμμικό εξάρτημα με εκθετική σχέση ρεύματος-τάσης. Αν θες να λύσεις μαθηματικά ένα κύκλωμα με δίοδο για οποιαδήποτε τιμή σημάτων εισόδου, τότε η μόνη σωστή και ακριβής μαθηματικά λύση είναι να χρησιμοποιήσεις την εκθετική χαρακτηριστική στις εξισώσεις Kirchoff και να λύσεις ουσιαστικά μη γραμμικές εξισώσεις με υπολογιστή. Αντί να κάνουμε αυτό όμως, ουσιαστικά εφαρμόζουμε αρχή επαλληλίας και προσεγγίζουμε. Λέμε δηλαδή: για μεγάλα σήματα, στο dc ας πούμε, η τάση της διόδου είναι προσεγγιστικά ή 0 ή 0.7 V. Με αυτό τον υπολογισμό ουσιαστικά προσεγγίζουμε το "σημείο λειτουργίας" της διόδου, δηλαδή σε ποιο περίπου σημείο της χαρακτηριστικής της βρισκόμαστε. Αυτή είναι η ανάλυση μεγάλου σήματος (ή συνήθως dc ανάλυση).
Τώρα πολλές φορές πάνω σε αυτό το μεγάλο σήμα προστίθεται ένα πολύ μικρότερο συνήθως ημιτονοειδές. Και λέμε λοιπόν ότι για μια μικρή διέγερση, το σημείο λειτουργίας της διόδου, το ζεύγος σημείων (vd,id) δηλαδη, δεν θα μετακινηθεί πολύ πάνω στην χαρακτηριστική της. Άρα μπορούμε έξυπνα σκεπτόμενοι να προσεγγίσουμε την συμπεριφορά της διόδου με την εφαπτομένη στη χαρακτηριστική της, ή με άλλα λόγια με μια αντίσταση rd. Αυτή λόγω της παραγώγου της εκθετικής χαρακτηριστικής προκύπτει 26n/I και έτσι βγαίνει ο τύπος (αν όμως δίνεται διαφορετική προσεγγιση, πχ όπως στο 1.β του 2000 που λες, τότε προκύπτει από την κλίση της εκάστοτε χαρακτηριστικής της διόδου). Έτσι για την απόκριση της διόδου στο μικρό σήμα, και μόνο σ' αυτό, η δίοδος μπορεί να προσεγγιστεί με μια αντίσταση. Η τελική τάση/ρεύμα βρίσκεται έπειτα μέσω επαλληλίας του dc σημείου λειτουργίας και της απόκρισης της (γραμμικοποιημένης) διόδου στο μικρό σήμα. Προσοχή στο ότι επαλληλία ισχύει σε ένα γραμμικό ως προς τις διεγέρσεις κύκλωμα.

Αυτή η «ανάλυση» εξηγεί και γιατί η τάση στις διόδους στο 1.β του 2002 βγαίνει 2.1 αν θεωρήσεις ότι η πτώση τάσης στην δίοδο όταν είναι ορθα πολωμένη είναι 0.7 και διαφορετική (σίγουρα 1.9;; μάλλον >2.1 θα πρεπε) αν την πάρεις ως πηγή τάσης σε σειρά με αντίσταση. Η πρώτη απάντηση ουσιαστικά θεωρεί κατακόρυφη τη χαρακτηριστική της διόδου στα 0.7 V, ενώ η δεύτερη ως μια ευθεία με κλίση 1/rd. Και οι δυο είναι προσεγγίσεις, αλλά η δεύτερη μπλέκει στην ίδια ανάλυση έννοιες μικρού και μεγάλου σήματος (άλλωστε θυμήσου ότι η rd εξαρτάται από το dc σημείο λειτουργίας), και γι’ αυτό δε μ’ αρέσει - για την ακρίβεια τη θεωρώ λάθος: τι νόημα έχει το γινόμενο iD(total)*rd; μόνο το (id_ac-ID_dc)*rd έχει. Για τον ίδιο λόγο διαφωνώ με το δεύτερο ερώτημα της άσκησης, όπου ο μόνος τρόπος να το λύσεις είναι να πάρεις την δίοδο σε ανάλυση μεγάλου σήματος ως πηγή τάσης σε σειρά με αντίσταση.*** Δείτε και το http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=25992.msg499000#msg499000.

Τώρα στο 1.β του 2000 σου δίνει διαφορετική χαρακτηριστική από την εκθετική. Για να τη λύσεις πρέπει να υποθέσεις ουσιαστικά ότι η δίοδος λειτουργεί στην περιοχή τάσης μετά το 0.5 V οπότε μπορείς να την αντικαταστήσεις με μια πηγή τάσης σε σειρά με την αντίσταση που αντιστιχεί στη κλίση και να κάνεις την ανάλυση. Η διαφορά εδώ είναι ότι υποθέτεις εκ των προτέρων μια γραμμική χαρακτηριστική για τη δίοδο και άρα μπορείς να την προσεγγίσεις κατευθείαν και για μεγάλο σήμα με μια πηγή τάσης σε σειρά με μια αντίσταση, με την προϋπόθεση ότι η τάση πάνω της είναι μεγαλύτερη από 0.5 V. Για να είσαι σωστός πρέπει αφού κάνεις όλη την ανάλυσή σου να επιβεβαιώσεις ότι αυτή η αρχική σου υπόθεση ισχύει.

Κατά τη γνώμη μου πάντως, τέτοια θέματα είναι λάθος, καθώς εμποδιζουν την ξεκάθαρη εισαγωγή του φοιτητή στις έννοιες της γραμμικοποίησης ενός μη γραμμικού συστήματος, και τις αναλύσεις μικρού και μεγάλου σήματος. Λύσεις μπορούν να δοθούν με προσεκτικές προσεγγίσεις, αλλά αμφιβάλλω αν ο ίδιος ο διδάσκοντας θα έδινε αυτή τη λύση, ή κάποια μπακάλικη που μπλέκει έννοιες για να βγάλει ένα κάποιο αποτέλεσμα. Τα προηγούμενα της Ηλεκτρονικής ΙΙ με κάνουν να τείνω δυστυχώς προς το δεύτερο...

Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη του κ. Χατζόπουλου ή του fugitive ως "συνυπεύθυνου" για το μάθημα πάντως. Ισως κάτι να το βλέπω και λάθος.


------
*** Η ανάλυση με υπολογιστή προχωράει επίσης γραμμικοποιώντας επαναληπτικά τη δίοδο με μια πηγή τάσης σε σειρά με μια αντίσταση, ουσιαστικά με την εφαπτομένη δηλαδή σε κάθε επαναληπτικό βήμα της χαρακτηριστικής της διόδου. Σε αυτή την περίπτωση όμως από τη μία η πηγή τάσης δεν θα είναι σταθερά 0.7V και από την άλλη ξεφεύγουμε... Δεν θα κάνουμε επαναληπτική επίλυση με το χέρι...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Anyparktos on September 06, 2008, 20:29:37 pm
Ιανουάριος 2001 θέμα 2β) θέλω να ρωτήσω αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει αν ισχύουν τα παρακάτω που θα πω...
Eth=(R2+Re)*Vcc/(R2+R1+Re)
Rth=(R2+Re)*R1/(R2+Re+R1)

Ib=Eth-Vbe/(Rth+2(β+1)Re

Ξέρω ότι το τελευταίο για το ρεύμα βάσης φαίνεται περίεργο,αλλά στην προκείμενη άσκηση η αντίσταση R2 δεν καταλήγει στη γή αλλά στον εναν ακροδέκτη της Re.
Όποιος μπορεί να μου απαντήσει ευχαριστώ προκαταβολικά.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: soso on September 06, 2008, 22:01:37 pm
Στο 3.β Ιαν.2006 τι παίζει?έχω μπαρδευτεί γιατί δεν έχω καταλάβει τι είδους πόλωση έχουμε. Ποίοι τύποι ισχύουν για το Κύκλωμα? Αν μπορεί κάποιος να πει περιληπτικά πως λύνεται η άσκηση...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Anyparktos on September 07, 2008, 13:57:47 pm
+1 στη Soso.Μπορεί κανείς να μας πει τι κάνουμε σε τέτοια συνδεσμολογία?Φαίνεται να μοιάζει με τον αναστρφέα c-mos αλλα μέσα στο βιβλίο δεν γίνετια ιδιαίτερη ανάλυση περι του τι ακριβώς συμβαίνει.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: soso on September 07, 2008, 16:11:01 pm
Ακόμα 1 απορία για παλιό θέμα. (Σεπτ.2006 3.β) . Εδώ πρέπει πρώτα να σχεδιάσουμε το ισοδύναμο? Η rDS λογικά συνδέετε παράλληλα με gmVGS? Και η RS1 παράλληλα με την RS2 ?
Βοήθεια κανείς?

Υ.Γ. και πως είναι δυνατόν να μπαίνει άσκηση στις εξετάσεις με rDS ενώ στο βιβλίο αναφέρεται μισή φορά σαν κάτι ασήμαντο? Μόνο με ψιλά ψιλά γράμματα δε το έχει γραμμένο


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Anyparktos on September 07, 2008, 16:37:33 pm
Nope.Rds παράλληλα με την gm*Vgs ΚΑΙ παράλληλα με την Rs1.Η Rs2 συνδέεται με τη "μύτη" της Vgs*gm σε ένα κόμβο που επίσης συνδέονται οι Rg και η Rs1 και το άλλο άκρο της είναι γειωμένο.Αν δεν κατάλαβες ακόμα πες μου να παω να κάνω κανα γελοίο σχηματάκι στο Paint..Ο τυπος βγαίνει πιο μεγάλος κι από ρινόκερος αλλά τεσπα...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: soso on September 07, 2008, 17:05:05 pm
hmmm.. Δεν είμαι σίγουρη αν κατάλαβα. Για κάνε το γελοίο σxηματάκι αν μπορείς.
thanx :)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on September 07, 2008, 17:27:48 pm
Στο 3.β Ιαν.2006 τι παίζει?έχω μπαρδευτεί γιατί δεν έχω καταλάβει τι είδους πόλωση έχουμε. Ποίοι τύποι ισχύουν για το Κύκλωμα? Αν μπορεί κάποιος να πει περιληπτικά πως λύνεται η άσκηση...
Είναι παρόμοια η λογική με τον αντιστροφέα όντως (όπως και με οποιαδήποτε άσκηση με πάνω από 1 FET).
1) To M1  είναι σε συνδεσμολογία διόδου (Vds=Vgs) άρα είναι πάντα σε κορεσμό και ισχύει I=0.5*k*(Vgs1-Vt)^2.
2) Για το Μ2 το αν θα είναι σε κορεσμό ή στην ωμική εξαρτάται από την τάση στην εκροή του, που εξαρτάται από την Vgs1 (Vd2=Vdd-Vgs1)και άρα από το ρεύμα Ι. Συνεπώς ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να κάνουμε υποθέσεις για την περιοχή λειτουργίας του M2 και για την κάθε επίλυση να ελέγχουμε αν η υπόθεσή μας επαληθεύεται (ελέγχοντας πχ αν Vg2>Vd+Vt για ωμική περιοχή). Εαν ναι είμαστε οκ, αν όχι παίρνουμε την άλλη σχέση.

Στην άσκηση τώρα, για κάθε τιμή της Vin:
α) Υποθέτουμε ότι το M2 είναι σε κορεσμό (η πιο εύκολη σχέση) και άρα I=k(Vin-Vt)^2.
β) Βρίσκουμε τη Vgs1 από την I=0.5*k*(Vgs1-Vt)^2. Τότε Vout=Vd2=Vdd-Vgs1.
γ) Ελέγχουμε αν Vd2>Vgs1-Vt (ή Vg2<Vd2+Vt). Αν ναι τελειώσαμε. Αν όχι τότε το M2 είναι στην ωμική περιοχή και I=k((Vin-Vt)Vout-Vout^2/2). Όμως I=k(Vdd-Vout-Vt)^2 επίσης και άρα με αρκετές πράξεις βρίσκεται η Vout.

Ουσιαστικά το M1 λειτουργεί σαν μια μη γραμμική αντίσταση/φορτίο στο Μ2.

YΓ. Για Vin=0.5, 2V το M2 θα σας βγει σε κορεσμό, για 4.5V στην ωμική.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on September 07, 2008, 17:47:32 pm
Το παραπάνω ισοδύναμο είναι λάθος (και καλά θα ήταν να σβηστεί...).
Το σωστό είναι:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Anyparktos on September 07, 2008, 18:42:46 pm
@Netgull
Δίκιο είχες για το ισοδύναμο και για τη λογική της άσκησης με τα δυο FET και thanx γι αυτό,απλά έχεις μπερδέψει λίγο τους τύπους των FET.
Είναι I=k(Vgs/Vt -1 )^2 για τον κορεσμό(ή αλλιώς άνω της φραγής)
και Ι=Κ((Vgs-Vt)*Vds  -  (Vds^2) /2) για την ωμική περιοχή.

Οπότε αν κατα την υπόθεση μας καταλήξουμε σε άτοπο στο βήμα γ) εξισώνουμε τη σχέση κορεσμού για το Μ1 και τη σχέση της ωμικής περιοχής για το M2.Με αυτήν την εξίσωση και με αντικατάσταση προφανώς των:
Vgs1=Vdd-Vout
Vgs2=Vin
Vds1=Vout

θα προκύψει μια δευτεροβάθμια ως προς τη Vout.Τη λύνουμε και απορρίπτουμε τη λύση για την οποία έχω Vout=Vds1>Vin-Vt

Aυτό δεν εννοούσες?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Netgull on September 07, 2008, 22:12:20 pm
@Netgull
Δίκιο είχες για το ισοδύναμο και για τη λογική της άσκησης με τα δυο FET και thanx γι αυτό,απλά έχεις μπερδέψει λίγο τους τύπους των FET.
Είναι I=k(Vgs/Vt -1 )^2 για τον κορεσμό(ή αλλιώς άνω της φραγής)
και Ι=Κ((Vgs-Vt)*Vds  -  (Vds^2) /2) για την ωμική περιοχή.

Οπότε αν κατα την υπόθεση μας καταλήξουμε σε άτοπο στο βήμα γ) εξισώνουμε τη σχέση κορεσμού για το Μ1 και τη σχέση της ωμικής περιοχής για το M2.Με αυτήν την εξίσωση και με αντικατάσταση προφανώς των:
Vgs1=Vdd-Vout
Vgs2=Vin
Vds1=Vout

θα προκύψει μια δευτεροβάθμια ως προς τη Vout.Τη λύνουμε και απορρίπτουμε τη λύση για την οποία έχω Vout=Vds1>Vin-Vt

Aυτό δεν εννοούσες?
Καλά το κατάλαβες. Οι σχέσεις μου είναι σωστές, με εξαίρεση ένα 1/2 που έλειπε από την εξίσωση κορεσμού ( θεωρώντας k=μ*Cox*W/L - το διόρθωσα). Τώρα τι εννοεί με το k ο καθένας... Βάλε όπου k=k/Vt^2 στη δικιά σου σχέση και έχεις τη δικιά μου. Χρησιμοποιώ τις σχέσεις με τη μορφή που τις βρίσκεις στα περισσότερα βιβλία. Το πως συμβολίζει τις σταθερές ο Κοντολέων δες το στο βιβλίο του.  Δεν αλλάζει κάτι στη λογική.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on February 10, 2009, 20:06:15 pm
Εδώ βρίσκονται τα θέματα του Ιανουαρίου 2005
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item490
Εδώ βρίσκονται τα θέματα του Ιανουαρίου 2003
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item489

Η απορία μου είναι η εξής:
Γνωρίζω (ή τουλάχιστον έτσι νομίζω) ότι για να έχω Α=1, θα πρέπει να έχω συνδεσμολογία κοινού συλλέκτη, ενώ για να έχω A=-k, με k>>1, θα πρέπει να έχω κοινό εκπομπό. Τον Ιανουάριο του 2003, όντως, ρωτάει αυτό. Κάνουμε τη συνδεσμολογία, όλα οκ, ή τουλάχιστον και στο χαρτί οκ μου βγήκαν. Πώς γίνεται τον Ιανουάριο του 2005 να ρωτάει να βρούμε ακριβώς το ανάποδο; Κάνω κάτι λάθος; Σκέφτομαι κάτι λάθος; Δεν είναι και τα δύο τρανσίστορ PNP; Είναι κάποια άλλη συνδεσμολογία; Μήπως δε βλέπω κάτι καλά; Πώς ακριβώς το εννοεί όταν λέει "κατάλληλη προσθήκη πυκνωτή-αντίστασης" για να μου βγει αυτό το Α=-1;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: fantomas on February 10, 2009, 21:02:41 pm
http://www.elab.ntua.gr/hlektron1.htm (http://www.elab.ntua.gr/hlektron1.htm)


Σε αυτήν την σελίδα θα βρείτε απευθείας την λύση για την άσκηση με τις διόδους και στο link Λυμένες ασκήσεις Ηλεκτρονικής στην σελίδα 72 θα βρείτε για την άσκηση με το τρανζίστορ BJT
Αυτές είναι οι λυμένες Sedra Smith που είχε ανεβάσει πέρυσι 1 παλληκάρι και είχε λυμένη και την άσκηση με τις 4 διόδους??
MARIE αν έχεις το αρχείο ξανα-ανέβασε το γιατί το link βγάζει error κ δεν ανοίγει...
Αν όχι ο Μάριος κάποιος τέλος πάντων που είχε κατεβάσει το συγκεκριμένο αρχείο μπορεί να κάνει τον κόπο να το ανεβάσει??????


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on February 11, 2009, 11:06:00 am
Ουδείς; Κανείς; Κάποιος;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: paokseleo on February 11, 2009, 22:02:59 pm
http://www.elab.ntua.gr/hlektron1.htm


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: blacksession on February 11, 2009, 22:55:41 pm
Ξέρει κανείς πώς βρίσκουμε το σημείο λειτουργίας στο PSPICE? :???:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: sakaflias7 on February 11, 2009, 23:29:12 pm
simulation settings>bias point

νομιζω...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ant0n1os_ on February 12, 2009, 11:23:57 am
http://www.elab.ntua.gr/hlektron1.htm

Δε δουλεύει...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ath on February 13, 2009, 13:41:30 pm
geia sas mporei kapoios pou eluse to 3o thema me ta mosfet stin fetini exetastiki febrouariou na mou pei pou leitourgei to M2 gia Vin=3 volt kai Vin=4.2 volt kai pos to brike?????
imoun omada A!!! eilikrina stin exetasi espasa to kefali m gia na to bro posi ora....

euxaristo polu!!!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: gdourbo on February 13, 2009, 13:58:13 pm
εγω που ημουν Β(ειναι ιδια με διαφορετικα νουμερα)για τα δυο πρωτα Vin το Μ2 ηταν στον κοροα και για Vin4.5 ηταν στην ωμικη περιοχη.Απλα υπεθετες σε ποια περιοχη ειναι  το Μ2(το Μ1 ειναι παντα στον κορο) βρισκεται και μετα παιρνοντας τις εξισωσεις των ρευματων(το ρευμα ειναι κοινο και για τα δυο τρανσιστορ)εβγαζες το Vgs1 και το Vds2 και παιρνοντας την αντιστοιχη ανισωση το επαληθευες.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: soso on February 13, 2009, 16:36:48 pm
Στο Β για το 3ο θέμα στην τελευταία τιμή που ήταν στην ωμική περιοχή, από τις δυο λύσεις της Vout ποια δεχόμαστε? Εγώ πήρα την πιο μικρή για να ισχύει πιο σίγουρα Vd<Vg-Vt


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Anastacia on February 13, 2009, 20:22:01 pm
Ααααααχ, ήμαρτον με την πανευκολάρα..μα, επιτέλους,που βρήκε να κολλήσει το μυαλό μου! Κ να πεις ότι δεν το ξερα το θέμα?? Το ξέρα, αλλά γιατί ντε κ καλά να βρω γενικό τυπό?? ΓΙΑΤΙ? ΓΙΑΤΙ? Αφού το έβλεπα ότι δε γινόταν! Γαμώ το κέρατο μου δλδ. Αργκ. Νευρικός κλονισμό με έπιασε μετά! 3 απλούστατες περιπτωσούλες ήταν! ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΕΣ!! Πάνε τσάμπα οι 2 μοναδούλες! (που πάτε μοναδούλες μου... γυρίστε σε μένααααααααα!)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: BabylonX on February 14, 2009, 19:57:38 pm
Στην πρώτη περίπτωση που (για την ομάδα Α τουλάχιστον) Το Vgs2 ήταν 0,8 και το Μ2 δεν άγει καθόλου, η Vout που πάει;

Αυτό είναι το μόνο για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι βρήκα σωστά... Είπα ότι αφού ΙD2=0 τότε και ID1=0 και άρα Vgs1=0 οπότε Vout=5. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό αφού το Μ1 δεν άγει (ID1=0) για Vgs1 απο 0 έως και 1,2 Volt αλλά τι λέμε για το Vout; Οτι είναι αόριστο μεταξύ 3,8 και 5;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Left_Behind on September 03, 2009, 20:53:25 pm
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item399 (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item399)
Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως λύνεται το 2β από τα παραπάνω θέματα???


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vamos_89 on September 04, 2009, 17:10:08 pm
τι ζηταει στο θεμα 2α του 2009 φεβρουαριου και ποια ειναι η απαντηση μπορω να βρω καπου στο βιβλιο??????????


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Left_Behind on September 04, 2009, 21:24:04 pm
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item399 (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item399)
Μήπως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως λύνεται το 2β από τα παραπάνω θέματα???

Πέφτει ερκετά συχνά αυτό...δεν ξέρει κανένας πως λύνεται?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: gargas on September 04, 2009, 23:16:14 pm
Παιδια ενα θεμα που εχει πεσει καποιες φορες (βλ. Σεπτ. 2006  (1-β) ), μπορει καποιος να το εξηγησει??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: goustafson on September 05, 2009, 15:23:42 pm
τι ζηταει στο θεμα 2α του 2009 φεβρουαριου και ποια ειναι η απαντηση μπορω να βρω καπου στο βιβλιο??????????
Να γραφουν τα βηματα της διαδικασίας σχεδιασης (και οι  αντιστοιχες εξισωσεις) ενισχυτη κοινου εκπομπου με πόλωση εκπομπου , ώστε το σημείο λειτουργειας του τρανζίστορ να είναι στο μεσο της ac ευθειας φόρτου. Δεδομενα θεωρούνται η τροφοδοσια Vcc , οι αντιστάσεις Rc & RE και τα χαρακτηριστικά του τρανζιστορ (β, VBE,ICQ). Mπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί αντίστοιχη διαδικασία σε ενισχυτή κοινής πηγής;;;; εξηγήστε την απάντηση σας


Μήπως ξέρει κανείς την απάντηση;;;;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: elefthee on September 05, 2009, 15:39:14 pm
ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΙΤΕΣ BJT.ΔΙΑΦΑΝΙΑ 16


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: elefthee on September 05, 2009, 15:41:24 pm
ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ 1β ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007.ΕΠΕΣΕ ΠΑΡΟΜΙΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Social_waste on September 05, 2009, 16:01:11 pm
η διοδος ειναι ιδανικη. με ταση
πανω απο 12V  αρχιζει και αγει
και μαλιστα ειναι βραχυκυκλωμα.
με ταση κατω απο 12 ειναι ανοιχτο
κυκλωμα και δε γινεται τιποτα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 05, 2009, 21:58:19 pm
ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΙΤΕΣ BJT.ΔΙΑΦΑΝΙΑ 16

Είναι μόνο το πρώτο σκέλος της ερωτησης εκει. Ξερει κανείς το δεύτερο, δλδ αν μπορει να αξιοποιηθεί σε ενισχυτές με FET?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 05, 2009, 22:01:42 pm
αλήθεια,πριν ρωτήσετε ίδιο πράμα(για τα FET) καμιά 5 άτομα,δεν σας έκοψε να διαβάσετε τα προηγούμενα ποστ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vamos_89 on September 05, 2009, 22:41:15 pm
otan katevazo tis diafanies apo to etmmy mou zitaei kodiko kserei kanenas ton kodiko???


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 05, 2009, 22:43:43 pm
αλήθεια,πριν ρωτήσετε ίδιο πράμα(για τα FET) καμιά 5 άτομα,δεν σας έκοψε να διαβάσετε τα προηγούμενα ποστ?

Φυσικά και μας εκοψε.

Το καλύτερο που μπορεσα να βρω ηταν μια απαντηση του Netgull (καλά να ναι) η οποία όμως είναι (κατα τη γνωμη μου) μεσοβεζικη κι όχι σαφής.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 05, 2009, 22:44:13 pm
otan katevazo tis diafanies apo to etmmy mou zitaei kodiko kserei kanenas ton kodiko???


ΗΛ1


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 05, 2009, 22:48:07 pm
Αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει στα συνημμένα, του χρωστάω αιώνια ευγνωμοσύνη!!

Αυτό με την κοινή βάση το έχω από το Α4 απλά αν μπορεί κάποιος να δώσει πιο αναλυτική λύση όσο αφορά την αντισταση εισόδου και εξοδου


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 05, 2009, 23:09:19 pm
αλήθεια,πριν ρωτήσετε ίδιο πράμα(για τα FET) καμιά 5 άτομα,δεν σας έκοψε να διαβάσετε τα προηγούμενα ποστ?

Φυσικά και μας εκοψε.

Το καλύτερο που μπορεσα να βρω ηταν μια απαντηση του Netgull (καλά να ναι) η οποία όμως είναι (κατα τη γνωμη μου) μεσοβεζικη κι όχι σαφής.

η απάντηση του netgull είναι υπερπλήρης,άμα έχεις καμιά απορία σε αυτά που γράφει είτε στείλτου pm είτε γράψτην εδώ για να προσπαθήσω να σε βοηθήσω.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 05, 2009, 23:43:59 pm
Από Netgull:

Σε ένα FET δεν μπορείς να εφαρμόσεις την κλασσική διαδικασία πόλωσης στο μέσο της "ενεργού" περιοχής, γιατί αυτό το "μέσο" δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί (νομίζω ο Κοντεολέων/Χατζόπουλος έλεγε "δεν ορίζεται" η ενεργός περιοχή/το μέσο της), λόγω του ότι για τιμές της VDS μικρότερες από VGS-Vth το τρανζίστορ μπαίνει στην ωμική περιοχή (σε αντίθεση με το BJT, όπου για τιμές της VCE κοντά στο 0 το τρανζίστορ περνάει κατευθείαν στην αποκοπή). Το μέγιστο σήμα που μπορείς να έχεις χωρίς παραμόρφωση λοιπόν είναι αυτό που μόλις οδηγεί το τρανζίστορ στην ωμική περιοχή. Όταν το τρανζίστορ όμως μπαίνει στην ωμική περιοχή δεν έχεις ψαλιδισμό του σήματος (όπως στο BJT) αλλά αρχίζεις σταδιακά να έχεις παραμόρφωση. Αν θες να ορίσεις «ενεργό περιοχή» και «μέσο» μπορείς να το κάνεις, αφού πρώτα όμως ορίσεις που τελειώνει η ενεργός περιοχή και που αρχίζει η ωμική, ή με άλλα λόγια, τι επίπεδα παραμόρφωσης μπορείς να αποδεχτείς στο σήμα σου. Και οι πράξεις για κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απλές...

Αυτά που γράφει ο Net τα καταλαβαίνω, η σαφής απάντηση (αναδιατύπωση: η απάντηση που περιμένει να δει ο Χατζόπουλος) ποια είναι; Πχ
-ΟΧΙ δεν μπορείς να εφαρμόσεις την κλασσική διαδικασία, γιατί δεν ορίζεται μέσο της ενεργου περιοχής (ή γιατί αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστει) κλπ κλπ   [Σημείωση: άλλο δεν ορίζεται κι άλλο είναι δύσκολο να υπολογιστεί]
-ΝΑΙ μπορείς να την εφαρμόσεις αλλά έχει δύσκολες πράξεις και πρέπει να ορίσεις και το μέσο της ενεργου περιοχής  κλπ κλπ--> αυτό είναι που θα απαντούσα εγώ

Ο Net καλύπτει πολύ όμορφα το θέμα, η απορία μου είναι ποιο είναι το δια ταύτα;

Thanks!!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Left_Behind on September 05, 2009, 23:49:40 pm
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item583 (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item583)

Για το θέμα 1β είναι σωστή η παρακάτω απάντηση?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 00:07:29 am
Δεν καταλαβα εκεί που λες αρχικά και μετά

Μια λύση που σκέφτηκα εγώ είναι συνημμένη

EDIT: Κοιτώντας καλύτερα είδα ότι έχουμε το ίδιο πράγμα  :D !! (Μάλιστα εγώ έχω ένα λάθος στο τέλος στο σχήμα αντί για 10V είναι 9.3V όπως υπολογίστηκε στην p1.jpg)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Left_Behind on September 06, 2009, 00:17:22 am
Ωραία πιο πολύ για το σχήμα την ανέβασα..
Όταν έλεγα αρχικά εννοούσα η αντίσταση στο κομμάτι απο -5 εως 10 volt.
Ευχαριστώ πολύ πάντως...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Left_Behind on September 06, 2009, 00:24:13 am
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item817 (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item817)

Η δίοδος εδώ πέρα άγει λογικά μόνο όταν το Vin είναι μεγαλύτερο από τα 12 Volt,δηλαδή στο χρονικό διάστημα Τ/12 εως 5Τ/12 επομένως το κλάσμα είναι 1/3.
Το μέγιστο ρεύμα της διόδου δίνεται από την σχέση:0,1*Id=12???
Ισχύει αυτό?Τη μέγιστη ανάστροφη πόλωση που εφαρμόζεται στα άκρα της διόδου  πως την  βρίσκουμε??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 06, 2009, 00:33:09 am
Από Netgull:

Σε ένα FET δεν μπορείς να εφαρμόσεις την κλασσική διαδικασία πόλωσης στο μέσο της "ενεργού" περιοχής, γιατί αυτό το "μέσο" δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί (νομίζω ο Κοντεολέων/Χατζόπουλος έλεγε "δεν ορίζεται" η ενεργός περιοχή/το μέσο της), λόγω του ότι για τιμές της VDS μικρότερες από VGS-Vth το τρανζίστορ μπαίνει στην ωμική περιοχή (σε αντίθεση με το BJT, όπου για τιμές της VCE κοντά στο 0 το τρανζίστορ περνάει κατευθείαν στην αποκοπή). Το μέγιστο σήμα που μπορείς να έχεις χωρίς παραμόρφωση λοιπόν είναι αυτό που μόλις οδηγεί το τρανζίστορ στην ωμική περιοχή. Όταν το τρανζίστορ όμως μπαίνει στην ωμική περιοχή δεν έχεις ψαλιδισμό του σήματος (όπως στο BJT) αλλά αρχίζεις σταδιακά να έχεις παραμόρφωση. Αν θες να ορίσεις «ενεργό περιοχή» και «μέσο» μπορείς να το κάνεις, αφού πρώτα όμως ορίσεις που τελειώνει η ενεργός περιοχή και που αρχίζει η ωμική, ή με άλλα λόγια, τι επίπεδα παραμόρφωσης μπορείς να αποδεχτείς στο σήμα σου. Και οι πράξεις για κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απλές...

Αυτά που γράφει ο Net τα καταλαβαίνω, η σαφής απάντηση (αναδιατύπωση: η απάντηση που περιμένει να δει ο Χατζόπουλος) ποια είναι; Πχ
-ΟΧΙ δεν μπορείς να εφαρμόσεις την κλασσική διαδικασία, γιατί δεν ορίζεται μέσο της ενεργου περιοχής (ή γιατί αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστει) κλπ κλπ   [Σημείωση: άλλο δεν ορίζεται κι άλλο είναι δύσκολο να υπολογιστεί]
-ΝΑΙ μπορείς να την εφαρμόσεις αλλά έχει δύσκολες πράξεις και πρέπει να ορίσεις και το μέσο της ενεργου περιοχής  κλπ κλπ--> αυτό είναι που θα απαντούσα εγώ

Ο Net καλύπτει πολύ όμορφα το θέμα, η απορία μου είναι ποιο είναι το δια ταύτα;

Thanks!!!Κατά βάση είναι το πρώτο που λες,όχι δεν μπορείς να ορίσεις το μέσο της ενεργού περιοχής χωρίς πρώτα να βάλεις τι όρια σε παραμόρφωση θες και να πάρεις υπόψη 1 εκατομμύριο παράγοντες.Η ενεργός περιοχή δεν ορίζεται,διότι απλά διαφορετικά συστήματα έχουν διαφορετικές ανάγκες(πχ ένα ψηφιακό που το λογικό 1 είναι από 3,5 μέχρι 5V μπορεί να αντέξει καμπόση παραμόρφωση,ενώ ένας αισθητήρας ακρίβειας όχι)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 00:35:56 am
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item817 (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item817)

Η δίοδος εδώ πέρα άγει λογικά μόνο όταν το Vin είναι μεγαλύτερο από τα 12 Volt,δηλαδή στο χρονικό διάστημα Τ/12 εως 5Τ/12 επομένως το κλάσμα είναι 1/3.
Το μέγιστο ρεύμα της διόδου δίνεται από την σχέση:0,1*Id=12???
Ισχύει αυτό?Τη μέγιστη ανάστροφη πόλωση που εφαρμόζεται στα άκρα της διόδου  πως την  βρίσκουμε??

Δεν την έχω δει αλλά νομίζω:

μέγιστη αναστροφη τάση: 24+12=36 V (είναι ήδη αναστροφα πολωμένη με 12V, πολώνεται με 24 επιπλέον κατά τη δεύτερη ημιπερίοδο)
για το κλασμα νομίζω είσαι οκ
για το μέγιστο ρεύμα: VD=Vs-12-100ID => για VD=0 (δηλ. όταν άγει) ID=(Vs-12)/100 άρα ΙDmax=(24-12)/100=...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 00:39:06 am
Κατά βάση είναι το πρώτο που λες,όχι δεν μπορείς να ορίσεις το μέσο της ενεργού περιοχής χωρίς πρώτα να βάλεις τι όρια σε παραμόρφωση θες και να πάρεις υπόψη 1 εκατομμύριο παράγοντες.Η ενεργός περιοχή δεν ορίζεται,διότι απλά διαφορετικά συστήματα έχουν διαφορετικές ανάγκες(πχ ένα ψηφιακό που το λογικό 1 είναι από 3,5 μέχρι 5V μπορεί να αντέξει καμπόση παραμόρφωση,ενώ ένας αισθητήρας ακρίβειας όχι)

Thanks!!

Μήπως μπορείς να βοηθήσεις και στα τρία θέματα που επισύναψα πιο πριν????
Plz!!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 06, 2009, 00:54:03 am
Από πάνω προς τα κάτω(δεν κάνω πράξεις οπότε βάλε τα νούμερα και δες αν βγαίνουν όπως στα λέω εγώ)

1η άσκηση:

Επειδή Ig->0,μπορούμε να θεωρήσουμε ότι Id1=Id2.Από κει και πέρα έχουμε Vs1=Vd2.Σε αυτή την φάση λες ότι δεν υπάρχει περίπτωση και τα 2 να λειτουργούν σαν ενισχυτές,γιατί το κύκλωμα θα καεί σε χρόνο dt.Άρα το λες ότι το ένα FET είναι στην ωμική περιοχή(έστω το 1ο) και το άλλο λειτουργεί σαν ενισχυτής.Τώρα νομίζω πως έχεις αρκετές εξισώσεις για να λύσεις και να βρεις τα απαιτούμενα μεγέθη.Προφανώς αν φτάσεις σε άτοπο,αλλάζεις την υπόθεση σου

2η άσκηση:

(αν κατάλαβα καλά ρωτάς στο 2β πως θα βρούμε το σημείο λειτουργίας)

Για να βρούμε το σημείο λειτουργίας κάνουμε DC ανάλυση =>όλοι οι πυκνωτές είναι ανοιχτοκυκλώματα.Κάνεις ένα thevenin στην βάση και μετά γράφεις την εξίσωση από του βρόγχου γη->Eth->Rth->Vbe->Ieq->γη.Έτσι βρίσκεις το Ieq,και άρα έχεις και το Icq,τώρα λες ότι Vceq=Vcq-Veq=Icq*Rc-Ieq*Re


3η άσκηση:

Ψάχνεις το Rin και το Rout για το AC=>η τροφοδοσία είναι σαν να είναι γη.Έχοντας υπόψην ότι τα FET έχου τεράστια αντίσταση εισόδου(της τάξης των ΜΩ) λες ότι Rin=Rg||(Rf+Rd)||rin ~=Rg||(Rf+Rd).
Το Rout=Rd(αυτή την αντίσταση βλέπει μόνο το ρεύμα -κατά προσέγγιση- πριν φτάσει στην γη,που είναι η τροφοδοσία Vdd).


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 01:10:08 am
 ^super^

Στη 2 εννοούσα τις αντιστασεις εισοδου και εξοδου της συνδεσμολογίας κοινής βασης. Το σημειο λειτουργίας δεν ήταν δύσκολο.
Στο Α4 που τη λύνει την άσκηση αυτή χρησιμοποιεί εκείνο τον τύπο του ελεους ο οποίος είναι κάτι//(1/gm) και τον οποίο δεν μπορώ με τίποτα να αποδείξω. Ενώ βρίσκω την αντισταση εισόδου (και η μεθοδολογία είναι σίγουρα σωστή) το αποτέλεσμά μου είναι διαφορετικό από το κάτι//(1/gm). Κυρίως αυτό με ενδιαφέρει (να καταλάβω πως βγαίνει το κάτι//1/gm του τύπου στο βιβλίο και τις διαφάνειες) ώστε αν βάλει CB αλλά όχι το γνωστό κλασσικό κυκλωμα με διαιρέτη τάσης να μπορώ να βρω την Rin έχοντας στο μυαλό μου τη μεθοδολογία.

Σ'ευχαριστώ!!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 06, 2009, 01:38:53 am
Rin=rin||Re||1/gm. στον "κλασσικό" ενισχυτή κοινής βάσης.

Το Gm ξεφύτρωσε επειδή προσπαθείς να "μεταβείς" από την είσοδο(εκπομπός) στην έξοδο(συλλέκτης)  και άρα η αντίσταση που βλέπεις σε αυτή την μετάβαση(αν εξερέσεις την Re και την rin που τις έχουμε βάλει ήδη) είναι Ic/Vce που είναι ο ορισμός του 1/gm


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: salala on September 06, 2009, 01:40:16 am
Το 2)β)ii  από τα θέματα Σεπτεμβριου 2008 το έχει λύσει κανείς;  :???:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 10:30:04 am
Rin=rin||Re||1/gm. στον "κλασσικό" ενισχυτή κοινής βάσης.

Το Gm ξεφύτρωσε επειδή προσπαθείς να "μεταβείς" από την είσοδο(εκπομπός) στην έξοδο(συλλέκτης)  και άρα η αντίσταση που βλέπεις σε αυτή την μετάβαση(αν εξερέσεις την Re και την rin που τις έχουμε βάλει ήδη) είναι Ic/Vce που είναι ο ορισμός του 1/gm

Ρε συ God, σορρυ για το πρήξιμο αλλα δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες. Καταρχας στις διαφάνειες λέει Rin=RE//rin και rin=(rbb'+rbe)//(1/gm) που δε συνάδει με αυτό που λες. Επίσης, από που προκύπτει ότι ο ορισμός της διαγωγιμότητας είναι Ιc/Vce; Στου κοντολέωντα αλλά και στο Sedra Smith δε βρήκα κάτι τέτοιο.

Ρίξε λίγο μια ματια στο συνημμένο


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 06, 2009, 11:39:04 am
το rin κατά βάση είναι και λίγο....γραφειοκρατικό....Τι εννοώ: μπορείς να πεις πχ στον κλασικό ενισχυτή κοινού εκπομπού Rin=R1||R2||rin||(β+1)Re αν ορίσεις το rin=rbb'+(β+1)rd ,αλλά Rin=R1||R2||rin αν ορίσεις rin=rbb'+(β+1)(rd+Re).

Τώρα που δίνει τον ορισμό της gm στο βιβλίο δεν θυμάμαι,και δεν έχω εύκαιρο το βιβλίο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 11:57:52 am
Κάτι έχω πάθει τις τελευταίες μέρες και γράφω μ@λ@κίες από απροσεξία. Στο συνημμένο που έβαλα ένα ποστ πιο πάνω, στο δεύτερο κύκλωμα (ισοδύναμο του πρώτου), όπου Rs είναι RTH (κι όχι Rs) και η πηγή είναι ΕΤΗ

God νομίζω δεν είσαι σωστός. Η rin είναι συγκεκριμένη έννοια (η αντίσταση εισόδου του τρανζίστορ). Όταν έχεις ένα δεδομένο κύκλωμα δεν μπορείς να "ορίσεις" την rin όπως θες, γιατί την ορίζει το κύκλωμα με συγκεκριμένο τρόπο και σχέση. Επίσης, οι τύπου που δίνεις ξαναδέστους, δεν είναι ...(rd+RE) στην αντίσταση εισόδου CB.

Για το συνημμένο μόλις πιο πάνω που δίνει άλλα αποτελεσματα από αυτά των διαφανειών, υπάρχει κάποια ανταπόκριση απο κάποιον????


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Godhatesusall on September 06, 2009, 12:07:28 pm
το rin είναι η αντίσταση εισόδου του transistor,αλλά που αρχίζει και που τελειώνει το bjt???Στο rin πολλές φορές μέσα βάζουμε και την Re(αντίσταση εκπομπού) πράγμα που αν είσαι "των τύπων" δεν είναι σωστό γιατί η Re είναι εξωτερική αντίσταση.Έλα μου ντε όμως που το κάνουμε.... :P

οι τύποι που έγραψα στο προηγούμενο ποστ μου ήταν για CE ενισχυτή,όχι για CB.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 12:16:34 pm
God I'm sorry but I have to insist :)

Η αντίσταση εισόδου του τρανζίστορ προφανώς και επηρεάζεται και από τις εξωτερικές αντιστάσεις του κυκλώματος. Και κάθε φορά είναι συγκεκριμένη, πχ στoν CE είναι η αντίσταση μεταξύ Β (η "αρχή" που λες)και γης.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Social_waste on September 06, 2009, 12:43:11 pm
(τον ορισμο της διαγωγιμοτητας τον δινει εκει που περιγραφει
το ισοδυναμο του τρανζιστορ.)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: goustafson on September 06, 2009, 12:54:33 pm
Μπορεί καποιος να με πει πιο ειναι το κύκλωμα αντιστροφεα;;;;;;και που βρισκεται στο βιβλίο;;;;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: testiculos on September 06, 2009, 13:00:53 pm
Μπορεί καποιος να με πει πιο ειναι το κύκλωμα αντιστροφεα;;;;;;και που βρισκεται στο βιβλίο;;;;

σε΄λ 133


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: termi on September 06, 2009, 13:34:34 pm
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item1193

Φεβρουάριος 2009 θέμα 1β
το κλάσμα της περιόδου της Vs που η δίοδος άγει βγαίνει T/4???


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: +satyr on September 06, 2009, 13:39:24 pm
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item1193

Φεβρουάριος 2009 θέμα 1β
το κλάσμα της περιόδου της Vs που η δίοδος άγει βγαίνει T/4???

Τόσο εβγαλα κι εγώ.

Για το συνημμένο μόλις πιο πάνω που δίνει άλλα αποτελεσματα από αυτά των διαφανειών, υπάρχει κάποια ανταπόκριση απο κάποιον????


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: termi on September 06, 2009, 17:10:48 pm
Παίδες heelp! Επειδή δεν έχω όρεξη να κάθομαι να ψάχνω στο βιβλίο του Spice ξέρει κανείς την απάντηση στην εξής ερώτηση:
"Πως μπορούμε να ορίσουμε αρχικές τιμές τάσης ή ρεύματος σε πυκνωτές ή πηνία, αντίστοιχα?"
thnx προκαταβολικά  :)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: OtiNaNAi on September 06, 2009, 17:26:00 pm
Παίδες heelp! Επειδή δεν έχω όρεξη να κάθομαι να ψάχνω στο βιβλίο του Spice ξέρει κανείς την απάντηση στην εξής ερώτηση:
"Πως μπορούμε να ορίσουμε αρχικές τιμές τάσης ή ρεύματος σε πυκνωτές ή πηνία, αντίστοιχα?"
thnx προκαταβολικά  :)

http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item1160

Quote
- Πως μπορούμε να ορίσουμε αρχικές τιμές τάσης ή ρεύματος σε πυκνωτή η πηνίο αντίστοιχα
Για να αλλάξουμε την αρχική τάση του πυκνωτή σε x Volt προσθέτουμε στην τιμή της χωρητικότητας του την έκφραση IC = -x
Για να αλλάξουμε το αρχικό ρεύμα του πηνίουσε x Ampere προσθέτουμε στην τιμή της αυτεπαγωγής του την έκφραση IC = -x


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: termi on September 06, 2009, 17:29:15 pm
χαχα thnx a lot! εγώ είχα παλιό version του αρχείου και δεν είχε αυτήν την ερώτηση... είχε μόνο τις υπόλοιπες :) :P


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Left_Behind on September 06, 2009, 18:35:15 pm
Παιδιά έχω μια σημαντική απορία...αν μπορεί κάποιος ας με βοηθήσει.
Όταν σε ενισχυτή κοινού εκπομπού μας δίνει το Vcesat τότε αν δεν είναι πρόβλημα σχεδίασης(οι αντιστάσεις R1 και R2 είναι γνωστές) απλά το αγνοούμε?Αυτό το διάβασα στις σημειώσεις του Α4 στην σελίδα 87 αλλά δεν είμαι σίγουρος αν όντως ισχύει.
Αν το πρόβλημα είναι σχεδίασης και πρέπει να βρούμε το Icq,ώστε να έχουμε την μέγιστη δυνατή διακύμανση,αυτό το βρίσκουμε από την σχέσηTex code
και μετά δουλεύουμε κατά τα γνωστά?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: airpap on February 06, 2015, 23:03:01 pm
Σεμπτεμβρης 2012 το Β..... Θεμα 3 πως βρισκουμε το Ro


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: asamantas on February 07, 2015, 18:57:09 pm
ενα hint Σεπτεμβρη του 13 και 14 πρωτα θεματα!
καποιος??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: TechSupport on February 07, 2015, 19:31:17 pm
ενα hint Σεπτεμβρη του 13 και 14 πρωτα θεματα!
καποιος??
Υπάρχει παρόμοιο θέμα αν κατεβάσεις από τα downloads το αρχείο με όνομα Συλλογή παλαιών θεμάτων Ηλεκτρονικής Ι στην σελίδα 14.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: VPap on February 08, 2015, 00:04:38 am
Θεμα 1 Φεβρουαριος 2014 θα ανεβάσω και το 2 σιγουρα ή πιο αργά ή αύριο

Edit: Και το 2 εδώ, απο αύριο το 3

Edit2: Και το 3 έφτασε φρέσκο, ανεβαίνουν και downloads για ευκολία


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mrboombastic on February 08, 2015, 01:40:10 am
Γενάρης 2012,θέμα πρώτο,β ερώτημα το αποτέλεσμα είναι 17.8%;;;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: kasiouli on February 08, 2015, 19:40:26 pm
Παιδιά στα θέματα του Ιουνίου 2014 το 1 θέμα πως λύνεται?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: VPap on February 08, 2015, 22:18:53 pm
Παιδιά στα θέματα του Ιουνίου 2014 το 1 θέμα πως λύνεται?

Κάπως έτσι φαντάζομαι

Edit: Βάζω και το 2 εδώ και μιας και το 3 είναι ίδιο με του Φεβρουαρίου δεν το ανεβάζω, πάνε κι αυτά στα Downloads.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: DarkPassenger on February 09, 2015, 02:01:06 am
Θεμα 1 Φεβρουαριος 2014 θα ανεβάσω και το 2 σιγουρα ή πιο αργά ή αύριο

Edit: Και το 2 εδώ, απο αύριο το 3

Edit2: Και το 3 έφτασε φρέσκο, ανεβαίνουν και downloads για ευκολία
η rco στο υβριδικό στην 2η ασκ χρειάζεται? αν θυμαμαι καλα η καδή δεν την έβαζε και γενικά δεν την χρησιμοποιούσε στους υπολογισμούς!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Vlassis on February 09, 2015, 02:22:50 am
Γενάρης 2012,θέμα πρώτο,β ερώτημα το αποτέλεσμα είναι 17.8%;;;
για ποια ομαδα εννοεις? Για την ομαδα Α παντως εβγαλα -1.32% στο δευτερο ερωτημα.
Για το πρωτο βγαζω 0.97% .


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: VPap on February 09, 2015, 04:10:06 am
Θεμα 1 Φεβρουαριος 2014 θα ανεβάσω και το 2 σιγουρα ή πιο αργά ή αύριο

Edit: Και το 2 εδώ, απο αύριο το 3

Edit2: Και το 3 έφτασε φρέσκο, ανεβαίνουν και downloads για ευκολία
η rco στο υβριδικό στην 2η ασκ χρειάζεται? αν θυμαμαι καλα η καδή δεν την έβαζε και γενικά δεν την χρησιμοποιούσε στους υπολογισμούς!

Κοίταξα σε σημείωσεις και τετοια και απ'ότι είδα το βάζει αλλά δεν το υπολογιζει (αλλα και παλι τι υπολογιζει η καδη;). Η δικιά μου πρόταση είναι να το βάζεις και αν έχεις και Va (Early) να το υπολογίσεις. Αν δεν δίνεται το Va μπορεις να το παραλείψεις αλλα να φαίνεται στο υβριδικό τουλάχιστον.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: DarkPassenger on February 09, 2015, 04:38:49 am
Θεμα 1 Φεβρουαριος 2014 θα ανεβάσω και το 2 σιγουρα ή πιο αργά ή αύριο

Edit: Και το 2 εδώ, απο αύριο το 3

Edit2: Και το 3 έφτασε φρέσκο, ανεβαίνουν και downloads για ευκολία
η rco στο υβριδικό στην 2η ασκ χρειάζεται? αν θυμαμαι καλα η καδή δεν την έβαζε και γενικά δεν την χρησιμοποιούσε στους υπολογισμούς!

Κοίταξα σε σημείωσεις και τετοια και απ'ότι είδα το βάζει αλλά δεν το υπολογιζει (αλλα και παλι τι υπολογιζει η καδη;). Η δικιά μου πρόταση είναι να το βάζεις και αν έχεις και Va (Early) να το υπολογίσεις. Αν δεν δίνεται το Va μπορεις να το παραλείψεις αλλα να φαίνεται στο υβριδικό τουλάχιστον.
ναι τωρα που το σκεφτομαι η ταση Vα μονο για το ro χρησιμευει οποτε όντως καλυτερα να το βάζουμε!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Vlassis on February 09, 2015, 14:02:43 pm
παιδες μια βοηθεια με το 2ο θεμα του Φεβρουαριου 2012(Α) που λεει με την πολωση στο μεσο της DC ευθειας φορτου .. Τι κανουμεε??  :???:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: DarkPassenger on February 09, 2015, 15:45:04 pm
υπάρχει πουθενά κάποιθα αντιστοίχιση θεμάτων με τις ασκήσεις από σέντρα? ή αν εχει βρει κάποιος ας ανεβάσει εδώ!!
π.χ. θεμα 2 φεβ 2014 - ασκ 5.131 απο σεντρα
       θέμα 3 σεπ 2014 - ασκ 6.129 σεντρα


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Mr K on February 09, 2015, 16:00:06 pm
Ερώτηση θεωρίας: 3ο θεμα 2013 (Σεπτεμβριος και παντου)

Με χρήση χαρ εισόδων-εξοδων να εξηγηθει σε ποιες περιοχες λειτουργιας μπορει να λειτουργει το n-Mos τρανζιστορ πύκνωσης Q1 ή Q4. (το ιδιο ειναι)

Το Q έχει βραχυκυκλωμενα τα G και D

Καμιά ιδέα;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Vlassis on February 09, 2015, 17:15:29 pm
υπάρχει πουθενά κάποιθα αντιστοίχιση θεμάτων με τις ασκήσεις από σέντρα? ή αν εχει βρει κάποιος ας ανεβάσει εδώ!!
π.χ. θεμα 2 φεβ 2014 - ασκ 5.131 απο σεντρα
ως τωρα εχω δει: φεβρ2014: 1ο θεμα- 3.25 σελιδα 222,2ο θεμα 5.131 σελιδα 534,
φεβρ 2013: θεμα 2ο- 5.143 σελιδα 536.
και αν βρω αλλα το ανανεωνω !

edit: Vpap πολλα θενξ για τις λυσεις! μια μικρη διορθωση νομιζω μονο, στου ιουνιου 2014, στο τελος που υπολογιζεις το ΔIout σου ξεφυγε ενα /R στο Ιout και βγαινει αλλο αποτελεσμα  ;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mrboombastic on February 09, 2015, 20:10:16 pm
Στα λυμένα θέματα mos,στο δεύτερο θέμα γιατί το VGS=1.9V;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vasilis94 on February 09, 2015, 21:14:47 pm
Στα λυμένα θέματα mos,στο δεύτερο θέμα γιατί το VGS=1.9V;

Χμ... Ναι, είναι 80μΑ και τα τα 2 ρεύματα για να βγουν αυτά τα νούμερα. Ή άλλαξε η Καδή τα νούμερα ή φαντάστηκα 20μΑ παραπάνω. Θα το προσθέσω στην περιγραφή με ότι άλλο βρεθεί...

Τσέκαρε την κι από τον Εxomag σελ.10 που τα νούμερα είναι οκ.

Edit: Άκυρο το σχόλιο. Ελάχιστη VDS: 0.9V, μέγιστη διακύμανση από την υπάρχουσα VDS: 1V. Τα ίδια λέμε.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mrboombastic on February 09, 2015, 21:42:57 pm
Στα λυμένα θέματα mos,στο δεύτερο θέμα γιατί το VGS=1.9V;

Χμ... Ναι, είναι 80μΑ και τα τα 2 ρεύματα για να βγουν αυτά τα νούμερα. Ή άλλαξε η Καδή τα νούμερα ή φαντάστηκα 20μΑ παραπάνω. Θα το προσθέσω στην περιγραφή με ότι άλλο βρεθεί...

Τσέκαρε την κι από τον Εxomag σελ.10 που τα νούμερα είναι οκ.

Edit: Άκυρο το σχόλιο. Ελάχιστη VDS: 0.9V, μέγιστη διακύμανση από την υπάρχουσα VDS: 1V. Τα ίδια λέμε.

Απ' την λύση της χαρακτηριστικής βγαίνει 2 νομίζω...Άρα έχουμε ψαλιδισμό;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vasilis94 on February 09, 2015, 22:27:24 pm
Στα λυμένα θέματα mos,στο δεύτερο θέμα γιατί το VGS=1.9V;

Χμ... Ναι, είναι 80μΑ και τα τα 2 ρεύματα για να βγουν αυτά τα νούμερα. Ή άλλαξε η Καδή τα νούμερα ή φαντάστηκα 20μΑ παραπάνω. Θα το προσθέσω στην περιγραφή με ότι άλλο βρεθεί...

Τσέκαρε την κι από τον Εxomag σελ.10 που τα νούμερα είναι οκ.

Edit: Άκυρο το σχόλιο. Ελάχιστη VDS: 0.9V, μέγιστη διακύμανση από την υπάρχουσα VDS: 1V. Τα ίδια λέμε.

Απ' την λύση της χαρακτηριστικής βγαίνει 2 νομίζω...Άρα έχουμε ψαλιδισμό;

Από τη λύση της εξίσωσης βγάζεις (για 80μΑ) βγάζεις VGS1=1.894V για την ακρίβεια. Με όλη τη λογική που περιγράφεται λόγω του καθρέπτη,ταιριασμένων mos κλπ, φτάνεις σε VDS2=VGS1=1,894V. E, και θες να ναι μεγαλύτερο του VGS2-Vt=0.894V, που πράγματι είναι αυτή τη στιγμή. Κανένας ψαλιδισμός δηλαδή (άλλωστε DC είναι όλα).

Αν έβαζες όμως κι ένα AC σήμα πχ από πάνω θα μπορούσε να πάει συνολικά μεχρι τα 0.894 από κάτω άρα 1V max πλάτος (από πάνω δε θα χες θέμα μέχρι το VDD που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο περιθώριο)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mrboombastic on February 09, 2015, 23:12:58 pm
Αα οκ... Σ'ευχαριστώ πολύ... Έλυσε η Καδή ασκήσεις με υβριδικά στα mos;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ragnar Lothbrok on February 10, 2015, 11:03:07 am
Σεπτέμβρη 2013 1ο θέμα κανείς; :(


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Escobar on February 10, 2015, 11:19:15 am
Θεμα 1 Φεβρουαριος 2014 θα ανεβάσω και το 2 σιγουρα ή πιο αργά ή αύριο

Edit: Και το 2 εδώ, απο αύριο το 3

Edit2: Και το 3 έφτασε φρέσκο, ανεβαίνουν και downloads για ευκολία

2 ερωτήσεις:
1.Στο 1ο θεμα μήπως παίρνεις ανάποδα τα Is1 και Ιs2? γιατι γράφεις Ι2=15Ιs κλπ
2.Στο 3ο θέμα,γιατί η Rout ειναι r01//r02 και όχι μόνο η r01?γενικά όταν παίρνεις Rout δεν υπολογίζεις το φορτίο,τώρα που το φορτίο υποτίθεται ότι ειναι η r02 γιατι την συμπεριλαμβάνουμε?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: paul on February 10, 2015, 11:44:24 am
Σεπτέμβρη 2013 1ο θέμα κανείς; :(

Οταν η συναρτηση ρευματος-τασης της διοδου ειναι οπως στο σχημα τοτε ουσιαστικα εχεις μια αντισταση σε σειρα με την διοδο.
Για να αγει η διοδος θες Vin>=0.65V.
Απο εκει και πανω μπορεις να παρεις τον διαιρετη τασης για την VR=Vout
Βγαινει Vout=0.98Vin.
Για Vin=10v βρισκεις το πανω οριο της Vout=9.8
και εχεις ακομα ενα σημειο οτι για Vin=0.65 , Vout=0

Για το δευτερο τωρα δεν ειμαι και πολυ σιγουρος.
Κανεις μια ημιτονοειδη γραφικη παρασταση με πλατος 10 σε μια περιοδο.
Η Vout θα ειναι και αυτη ημιτονοειδης.Θα υπαρχει ομως μονο για θετικες τιμες(λογικο γτ πρεπει να αγει η διοδος για να εχουμε Vout),
θα μηδενιζει οποτε η Vin γινεται 0.65 και θα εχει μεγιστο πλατος 9.8V.

Για τις χαρακτηριστικες τιμες ειχα την εντυπωση οτι εννοει τα σημεια που τεμνονται οι δυο παραπανω καμπυλες...Σε εμας δεν τεμνονται οποτε δεν ξερω τι παιζει  :-\


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Mr K on February 10, 2015, 12:44:58 pm
Ερώτηση θεωρίας: 3ο θεμα 2013 (Σεπτεμβριος και παντου)

Με χρήση χαρ εισόδων-εξοδων να εξηγηθει σε ποιες περιοχες λειτουργιας μπορει να λειτουργει το n-Mos τρανζιστορ πύκνωσης Q1 ή Q4. (το ιδιο ειναι)

Το Q έχει βραχυκυκλωμενα τα G και D

Καμιά ιδέα;

Again ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ragnar Lothbrok on February 10, 2015, 12:49:23 pm
Σεπτέμβρη 2013 1ο θέμα κανείς; :(

Οταν η συναρτηση ρευματος-τασης της διοδου ειναι οπως στο σχημα τοτε ουσιαστικα εχεις μια αντισταση σε σειρα με την διοδο.
Για να αγει η διοδος θες Vin>=0.65V.
Απο εκει και πανω μπορεις να παρεις τον διαιρετη τασης για την VR=Vout
Βγαινει Vout=0.98Vin.
Για Vin=10v βρισκεις το πανω οριο της Vout=9.8
και εχεις ακομα ενα σημειο οτι για Vin=0.65 , Vout=0

Για το δευτερο τωρα δεν ειμαι και πολυ σιγουρος.
Κανεις μια ημιτονοειδη γραφικη παρασταση με πλατος 10 σε μια περιοδο.
Η Vout θα ειναι και αυτη ημιτονοειδης.Θα υπαρχει ομως μονο για θετικες τιμες(λογικο γτ πρεπει να αγει η διοδος για να εχουμε Vout),
θα μηδενιζει οποτε η Vin γινεται 0.65 και θα εχει μεγιστο πλατος 9.8V.

Για τις χαρακτηριστικες τιμες ειχα την εντυπωση οτι εννοει τα σημεια που τεμνονται οι δυο παραπανω καμπυλες...Σε εμας δεν τεμνονται οποτε δεν ξερω τι παιζει  :-\

Ευχαριστώ πολύ!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ragnar Lothbrok on February 10, 2015, 13:46:51 pm
παιδες μια βοηθεια με το 2ο θεμα του Φεβρουαριου 2012(Α) που λεει με την πολωση στο μεσο της DC ευθειας φορτου .. Τι κανουμεε??  :???:

+1


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: paul on February 10, 2015, 13:50:59 pm
Την ιδια απορια ειχα και εγω...
Νομιζω ομως οτι παιρνεις Vcq=Vcc/2.
Απο το διαγραμμα της DC ευθειας παντως αυτο προκυπτει


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Vlassis on February 10, 2015, 13:59:56 pm
και εγω το ιδιο εβγαλα απο την ευθεια φορτου στη μεση αντιστοιχει το VCEQ=5 V και ICQ=1mA και απο εκει υπολογιζεις το VCQ  κλπ.
Σε μια παρομοια ασκηση στο ILektroniki.pdf (που σου δινει ξεκαθαρα το Vc) δινει μια σχεση για τα R1+R2. Εδω δεν δινει τιποτα. Θα μπορουσαμε να κανουμε Thevenin  και να πουμε οτι Εth/Rth = I B ??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: paul on February 10, 2015, 14:06:45 pm
και εγω το ιδιο εβγαλα απο την ευθεια φορτου στη μεση αντιστοιχει το VCEQ=5 V και ICQ=1mA και απο εκει υπολογιζεις το VCQ  κλπ.
Σε μια παρομοια ασκηση στο ILektroniki.pdf (που σου δινει ξεκαθαρα το Vc) δινει μια σχεση για τα R1+R2. Εδω δεν δινει τιποτα. Θα μπορουσαμε να κανουμε Thevenin  και να πουμε οτι Εth/Rth = I B ??

Οταν δεν σου δινει καποια σχεση για R1 και R2 τοτε θεωρεις οτι η R2=10Re ωστε να ειναι σιγουρα σωστη η πολωση.

Θα ασχοληθω σε λιγο και θα σου πω τι εκανα  ;)

Edit:
Τελικα μπορεις οντως να βρεις μονο μια σχεση για τις δυο αντιστασεις.Οποτε χρησιμοποιεις και την σχεση  R2=10Re.
Την συγκεκριμενη σχεση χρησιμοποιει και αυτος στο pdf με τα λυμενα οταν δεν μπορει να βρει αλλη σχεση για τις αντιστασεις.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Vlassis on February 10, 2015, 14:28:58 pm
Οκ θενξ  ;) αυτό με το thevenin που είπα πιο πανω είναι λάθος σαν ιδέα?  :P


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: paul on February 10, 2015, 14:46:07 pm
Σωστο μου φαινεται.Αν δεις και την σελιδα 438 σου sedra/smith κατι παρομοιο κανει

Edit: βεβαια αυτος παιρνει και διαφορετικες παραδοχες(αν διαβασεις απο την αρχη της υποενοτητας θα καταλαβεις)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Escobar on February 10, 2015, 14:47:34 pm
Ερώτηση θεωρίας: 3ο θεμα 2013 (Σεπτεμβριος και παντου)

Με χρήση χαρ εισόδων-εξοδων να εξηγηθει σε ποιες περιοχες λειτουργιας μπορει να λειτουργει το n-Mos τρανζιστορ πύκνωσης Q1 ή Q4. (το ιδιο ειναι)

Το Q έχει βραχυκυκλωμενα τα G και D

Καμιά ιδέα;

Again ?

Επειδή Vd=Vg άρα και Vds=Vgs,σίγουρα θα είναι πάντα στον κορεσμό ( Αφου πρέπει Vds>Vgs-Vt -> -Vt<0 ισχύει πάντα) Tώρα τι εννοεί να χρησιμοποιήσεις χαρακτηριστικές εισόδου εξόδου δε καταλαβαίνω,απλά να κάνεις και μία καμπύλη για να δείξεις το παραπάνω,το οποίο είναι προφανές?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: DarkPassenger on February 10, 2015, 17:19:19 pm
Σεπτέμβρη 2013 1ο θέμα κανείς; :(

Οταν η συναρτηση ρευματος-τασης της διοδου ειναι οπως στο σχημα τοτε ουσιαστικα εχεις μια αντισταση σε σειρα με την διοδο.
Για να αγει η διοδος θες Vin>=0.65V.
Απο εκει και πανω μπορεις να παρεις τον διαιρετη τασης για την VR=Vout
Βγαινει Vout=0.98Vin.
Για Vin=10v βρισκεις το πανω οριο της Vout=9.8
και εχεις ακομα ενα σημειο οτι για Vin=0.65 , Vout=0

Για το δευτερο τωρα δεν ειμαι και πολυ σιγουρος.
Κανεις μια ημιτονοειδη γραφικη παρασταση με πλατος 10 σε μια περιοδο.
Η Vout θα ειναι και αυτη ημιτονοειδης.Θα υπαρχει ομως μονο για θετικες τιμες(λογικο γτ πρεπει να αγει η διοδος για να εχουμε Vout),
θα μηδενιζει οποτε η Vin γινεται 0.65 και θα εχει μεγιστο πλατος 9.8V.


Για τις χαρακτηριστικες τιμες ειχα την εντυπωση οτι εννοει τα σημεια που τεμνονται οι δυο παραπανω καμπυλες...Σε εμας δεν τεμνονται οποτε δεν ξερω τι παιζει  :-\
ετσι ειναι νομίζω. δες εδω http://cgi.di.uoa.gr/~arapogia/ile3.pdf διαφάνεια 25!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Give_Life_Back on February 11, 2015, 12:49:04 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: K on February 11, 2015, 13:31:12 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Ομάδα Α, την έβγαλα 58 και κάτι Ω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Give_Life_Back on February 11, 2015, 14:04:33 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Ομάδα Α, την έβγαλα 58 και κάτι Ω

Sweet. Και εγώ τόσο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: silentdreamer on February 11, 2015, 17:16:05 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Ομάδα Α, την έβγαλα 58 και κάτι Ω

Αν μπορείς πες και κάνα νούμερο για τα υπόλοιπα στο β θέμα.
Η έστω ένα σχόλιο για τις μεταβολές των Rin και Av


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Give_Life_Back on February 11, 2015, 18:05:45 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Ομάδα Α, την έβγαλα 58 και κάτι Ω

Αν μπορείς πες και κάνα νούμερο για τα υπόλοιπα στο β θέμα.
Η έστω ένα σχόλιο για τις μεταβολές των Rin και Av

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για αυτά τα ερωτήματα γιατί παίζει να έχω πάρει λάθος Rb'b . Πάντως το Αv το ένα μου έβγαινε 0,98 και το άλλο 0.994 ή κάτι τέτοιο


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: K on February 11, 2015, 18:08:58 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Ομάδα Α, την έβγαλα 58 και κάτι Ω

Αν μπορείς πες και κάνα νούμερο για τα υπόλοιπα στο β θέμα.
Η έστω ένα σχόλιο για τις μεταβολές των Rin και Av

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για αυτά τα ερωτήματα γιατί παίζει να έχω πάρει λάθος Rb'b . Πάντως το Αv το ένα μου έβγαινε 0,98 και το άλλο 0.994 ή κάτι τέτοιο

και γω κάπου τόσο βρήκα απλά πρέπει να είναι λάθος γιατί απ' ότι είδα και στον Σέντρα, στην Rin έπρεπε να συνυπολογίσω και την Rb.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Give_Life_Back on February 11, 2015, 18:23:43 pm
Πόσο βγάλατε την R στο πρώτο θέμα?


Ομάδα Α, την έβγαλα 58 και κάτι Ω

Αν μπορείς πες και κάνα νούμερο για τα υπόλοιπα στο β θέμα.
Η έστω ένα σχόλιο για τις μεταβολές των Rin και Av

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για αυτά τα ερωτήματα γιατί παίζει να έχω πάρει λάθος Rb'b . Πάντως το Αv το ένα μου έβγαινε 0,98 και το άλλο 0.994 ή κάτι τέτοιο

και γω κάπου τόσο βρήκα απλά πρέπει να είναι λάθος γιατί απ' ότι είδα και στον Σέντρα, στην Rin έπρεπε να συνυπολογίσω και την Rb.

Ας πήρα το 5άρι μου και δεν με νοίαζει...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ANDREAMK on June 23, 2015, 13:51:32 pm
Παιδιά παίζει να ανεβάσει κανείς τα θέματα του φεβρουαρίου (2015)??? Θα μας βοηθούσαν αρκετά...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ForestBlack on June 30, 2015, 20:12:29 pm
Παιδιά παίζει να ανεβάσει κανείς τα θέματα του φεβρουαρίου (2015)??? Θα μας βοηθούσαν αρκετά...

+1


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vtsimpouris on September 01, 2015, 17:59:33 pm
μπορει καποιος να εξηγησει τον ενισχυτη κοινης πηγης με ενεργο φορτιο,δεν το εχω βρει πουθενα σε σημειωσεις και οι διαφανειες χατζοπουλου δεν βοηθανε


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: bsp on September 03, 2015, 20:22:07 pm
Ευχαρίστουμε για τα λυμένα που ανέβηκαν σημερα απλά στο 2ο του Φεβρουαριου 2013 (σελ 35) πρεπει να υπαρχει λάθος γιατί στην λύση της 5.143 απο το βιβλίο βγαζει διαφορετικα αποτελέσματα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: olympiatk on September 05, 2015, 12:53:49 pm
Μήπως ξέρει κανείς ποια είναι η συνθήκη όταν ένα τρανζίστορ λειτουργεί στη γραμμική περιοχή;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ablaoublas on September 05, 2015, 13:56:58 pm
Μήπως ξέρει κανείς ποια είναι η συνθήκη όταν ένα τρανζίστορ λειτουργεί στη γραμμική περιοχή;

ΓΙα διπολικό : Vce > Vcesat=0.1-0.3

Για MOSFET :  Vds > Vgs- Vt

Για JFET : Vds > Vgs -Vp

Ας επιβεβαιώσει κάποιος


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: stavridisdim on September 05, 2015, 14:23:00 pm
Μήπως ξέρει κανείς ποια είναι η συνθήκη όταν ένα τρανζίστορ λειτουργεί στη γραμμική περιοχή;

ΓΙα διπολικό : Vce > Vcesat=0.1-0.3

Για MOSFET :  Vds > Vgs- Vt

Για JFET : Vds > Vgs -Vp

Ας επιβεβαιώσει κάποιος

ετσι ειναι για τυπου n τραντζιστορ. για τυπου p αλλαζει η ανισοτητα


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: olympiatk on September 05, 2015, 17:11:33 pm
Σεπτέμβρης 2014, 1ο Θέμα. Υπολογίζω την R2 και βρίσκω τις τιμές ανάμεσα στις οποίες πρέπει να κυμαίνεται το Vin. Λογικά μετά θα πρέπει να τοποθετήσω μια δίοδο παράλληλα στην R2 ώστε να μην ξεφεύγει το Vout από τις επιτρεπόμενες τιμές. Πώς ξέρω αν θα πρέπει να τοποθετήσω ή όχι και πηγή τάσης??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: trelogauros7 on September 05, 2015, 21:55:08 pm
Βοήθεια κανείς για 1ο θέμα Σεπτέμβριος 2014?? Πώς ξέρουμε αν χρειάζονται πηγές τάσης?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: bsp on September 05, 2015, 23:25:54 pm
Η λύση λογικά είναι αυτή στο συννημένο

Η 3.101 του βιβλίου είναι ιδια και την λύνει με αυτόν τον τρόπο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: zwitsa on September 06, 2015, 10:54:22 am
έχει λύσει κάποιος το 2ο Ιανουαρίου '12? παίρνουμε το ic=vcc/rac+rdc αλλά για rac και rdc τι? Επίσης πως βρίσκουμε rout?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dakota25 on September 06, 2015, 13:55:23 pm
Δες στα download "Ηλεκτρονική Ι - Συλλογή παλαιών θεμάτων" σελ 39


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ablaoublas on September 06, 2015, 14:21:49 pm
Φεβρουάριος 2014 (από το αρχείο λυμένων 2011-2015 σελ.21/42)

Θέμα 3ο :

α) Με τη χρήση χαρακτηριστικών εισόδου εξόδου να εξηγηθεί σε ποια περιοχή λειτουργίας μπορεί να λειτουργήσει το p-ΜΟS τρανζίστορ πύκνωσης Q3 .

Tι κάνουμε ;

Επίσης ούτε στο β καταλαβαίνω τι γίνεται, αν μπορεί κάποιος να εξηγήσει ;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Κονσερβοκούτης on September 06, 2015, 14:26:12 pm
Ευχαρίστουμε για τα λυμένα που ανέβηκαν σημερα απλά στο 2ο του Φεβρουαριου 2013 (σελ 35) πρεπει να υπαρχει λάθος γιατί στην λύση της 5.143 απο το βιβλίο βγαζει διαφορετικα αποτελέσματα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά λάθη (αριθμητικά και μη), απλά είναι ένας μπούσουλας για το πως να κινηθούμε. Όποιος/α έχει να διορθώσει κάτι κακό είναι να το κάνει.
Ό Φλεβάρης 13 έχει για β 60 ως 180 όπως είναι λυμένο, η 5.143 το έχει για β 40 ως 200


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ablaoublas on September 06, 2015, 15:29:38 pm
μπορει καποιος να εξηγησει τον ενισχυτη κοινης πηγης με ενεργο φορτιο,δεν το εχω βρει πουθενα σε σημειωσεις και οι διαφανειες χατζοπουλου δεν βοηθανε

Πάνε Sedra/Smith 583-585 και δες ότι θεωρεί τα Q2 και Q3 ταιριασμένα δηλαδή (W/L)2 =(W/L)3 (σελ.585 αρχή), αυτό είναι και το τρικ για να λυθεί το 3β) του Φεβρουαρίου του 14


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: bsp on September 06, 2015, 15:47:13 pm
Φεβρουάριος 2014 (από το αρχείο λυμένων 2011-2015 σελ.21/42)

Θέμα 3ο :

α) Με τη χρήση χαρακτηριστικών εισόδου εξόδου να εξηγηθεί σε ποια περιοχή λειτουργίας μπορεί να λειτουργήσει το p-ΜΟS τρανζίστορ πύκνωσης Q3 .

Tι κάνουμε ;

Επίσης ούτε στο β καταλαβαίνω τι γίνεται, αν μπορεί κάποιος να εξηγήσει ;

Για το α) πρέπει να είναι ερώτηση θεώριας με απάντηση όπως στην σελ 4 του pdf με τις απαντησεις θεωρίας


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: electric67 on September 06, 2015, 16:00:02 pm
υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να καταλαβαίνουμε πότε είναι κοινού εκπομπού και πότε κοινού συλλέκτη; ειδα τα σχηματα το βιβλίου αλλα ακόμη μπερδεύομαι


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Grecs on September 06, 2015, 16:02:43 pm
υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να καταλαβαίνουμε πότε είναι κοινού εκπομπού και πότε κοινού συλλέκτη; ειδα τα σχηματα το βιβλίου αλλα ακόμη μπερδεύομαι
Bλεπεις σε πιο ακροδεκτη ειναι η εισοδος σε ποιο η εξοδος και το ποδαρακι που δεν εχει τπτ απο τα δυο δινει την ονομασια κοινου (ονομα ακροδεκτη)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: bsp on September 06, 2015, 19:11:44 pm
Φεβρουάριος 13 Θεμα 2α: Η εξίσωση του ρεύματος για την πηγη ρεύματος Widlar με n-mos είναι ίδια με πηγη ρεύματος Widlar με BJT?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Schro on September 06, 2015, 19:19:47 pm
Φεβρουάριος 13 Θεμα 2α: Η εξίσωση του ρεύματος για την πηγη ρεύματος Widlar με n-mos είναι ίδια με πηγη ρεύματος Widlar με BJT?

νομίζω όχι. εγώ βρήκα μια με ρίζες από τις διαφάνειες του μαθήματος! έκανε φέτος τίποτα για τις Η παραμέτρους;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: anastasgt on September 06, 2015, 19:37:37 pm
παιδιά μια ερώτηση στο 1ο θέμα σεπτ. 12 στα λυμένα 2011-2015 στο α) λέει ότι ν=id2*R2 +5 και στο β)  ν=id2*R2 -5 πιο είναι το σωστό;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Alice_8 on September 06, 2015, 20:42:35 pm
Μπορεί να απαντήσει κάποιος με σιγουριά,όταν μας ζητάει τις περιοχές λειτουργίας ενός MOS με χρήση χαρακτηριστικών εισόδου-εξόδου πρέπει να κάνουμε το διάγραμμα id-vd ή το διάγραμμα vo-vi  ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: alexunder on September 06, 2015, 23:36:47 pm
Στα θέματα του Ιανουαρίου του 2012, στο πρώτο θέμα με τις διόδους νομίζω ότι οι λύσεις που είναι ανεβασμένες για το δεύτερο υποερώτημα είναι λανθασμένες. Στο δεύτερο εγώ βγάζω ότι η D1 δεν άγει και άγει μόνο η D2, ανάποδα δηλαδή με αυτό που είναι ανεβασμένο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: zipp on February 10, 2016, 19:47:58 pm
Απορια, σεπτεμβριος 2002
στο θεμα με τις 2 διοδους παραλληλα

η ταση Vo πως προκυπτει 2.8 Volt

(δε ξερω τι νουμερο θεμα ηταν)


ΕΔΙΤ: λυθηκε


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: NaVi.Mitsos on February 10, 2016, 19:58:06 pm
Γενικά οι λύσεις έχουν κάποια  λάθη.Σε μία άσκηση θεωρίας λέει να αναφέρουμε τη λειτουργία p-mos-transistor,αραίωσης ξέρει κανείς τι λέμε; Γτ στις διαφάνειες έχει μόνο για p-mos πύκνωσης.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: GiorgosOmegas on February 12, 2016, 23:15:21 pm
Από το αρχείο με τα λυμμένα, στο 1ο θεμα του 13, το γ είναι τελείως λάθος ή είναι ιδεα μου;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Gooner on February 13, 2016, 11:54:17 am
To rd πως το βρίσκουμε στην DC ανάλυση?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Spiro on February 13, 2016, 15:36:37 pm
Υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να μας πει -έστω και στο περίπου- τι ζήτησε στην εξεταστική Φεβρουαρίου 2015;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ailouros on February 13, 2016, 15:43:30 pm
Χωρίς να είμαι σίγουρος,τα θέματα ΒJT και FET ήταν ίδια/σχεδόν ίδια με παλιά.Η δίοδος ήταν λίγο διαφορετική και θεωρία δε θυμάμαι.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: egwonakhs on February 13, 2016, 22:17:07 pm
Θεμα 1ο φεβρουαριου 2014 γιατι παιρνει το Is1=15*Is2 και οχι 10*Ιs2? ξερω οτι υπαρχουν λαθη γενικα, αλλα κανεις δεν το ανεφερε ως τωρα απ'οσο ειδα, οποτε μαλλον εγω δεν καταλαβαινω κατι.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: rspappas on February 13, 2016, 23:10:55 pm
Δεν κατάλαβες λάθος. Μάλλον έχει λύσει τα θέματα της ομάδας Β εκείνης της εξεταστικής, όπου όντως λέει 15πλασιο αντί για 10πλασιο. Γενικά, οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων θεμάτων κάθε χρονιάς είναι κάτι τέτοια χαζά αριθμητικά.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: egwonakhs on February 14, 2016, 05:04:28 am
Σεπτεμβριος του 15 3ο θεμα, στον ελεγχο dc δεν κλεινει κυκλωμα πουθενα και απλα απο τα vgs και vds προκυπτει οτι λειτουργουν και τα 2 mos στην ωμικη περιοχη. Μετα δε μπορω να κανω καμια αντικατασταση σε ac ελεγχο με το ib. Αν το εχει δει κανεις ας πει που υπαρχει λαθος.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Master_Prichter on February 21, 2016, 02:31:06 am
Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με το 2ο θέμα της εξεταστικής Φεβρουαρίου του 2016.

Έδινε λοιπόν μία πηγή ρεύματος Wilson...
(http://en.wikipedia.org/wiki/File:Bare_Wilson_Current_Mirror_anotated_for_explanation_of_operation.gif)
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bare_Wilson_Current_Mirror_anotated_for_explanati on_of_operation.gif (https://en.wikipedia.org/wiki/File:Bare_Wilson_Current_Mirror_anotated_for_explanation_of_operation.gif)
έδινε το VBE και το β, και ζητούσε ν' αναλυθεί το κύκλωμα.

Εγώ να ρωτήσω το εξής: Αν έχουμε δεδομένη τη VBE, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι σταθερή; Και, αν θεωρήσουμε ότι είναι σταθερή, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι είναι ανεξάρτητη του ρεύματος συλλέκτη που διαρρέει το διπολικό;

Ρωτάω επειδή, και στη wikipedia και στο βιβλίο των Sedra-Smith που κοίταξα, η λύση του κυκλώματος ξεκινάει με τη φράση "Απ' τη στιγμή που τα δύο διπολικά θα έχουν ίδια VBE, θα διαρρέονται αναγκαστικά από το ίδιο ρεύμα..." το οποίο είναι ασύμβατο με την υπόθεση σταθερής VBE. Υπάρχει τρόπος να λυθεί το θέμα αν θεωρήσουμε τη VBE σταθερή; Αλλάζει κάτι στην αναλυτική έκφραση του ρεύματος εξόδου αν η θερμοκρασία αυξηθεί;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: geralt on June 28, 2016, 18:22:44 pm
Αυτο το 1ο θεμα με διοδο που εχει πεσει feb16/sep16 υπαρχει πουθενα λυμενο;
Επισης το 1ο θεμα sep13


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: barbasunday on June 29, 2016, 15:44:17 pm
Αυτο το 1ο θεμα με διοδο που εχει πεσει feb16/sep16 υπαρχει πουθενα λυμενο;
Επισης το 1ο θεμα sep13

Οσον αφορα στο 1ο θεμα του 2016  σε προηγουμενο ποστ ειπωθηκε οτι ειναι η 3.101 του βιβλιου [δεν τη βρισκω] και επισυναψε το εξης:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: geralt on June 29, 2016, 16:23:12 pm
danke! ξες στο pdf του χατζοπ με τις λυμενες ασκησεις (copy paste απο Sedra Smith λυσεις)  στην σελιδα 10 την πρωτη σειρα που λεει Ιε=(9-0.7)/[1+100/(β+1)] πως βγαινει;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: barbasunday on June 29, 2016, 16:29:11 pm
Ποιο pdf λες; Το Luseis-askiseon-gia-enisxutes-OK? Δε βρισκω στη σελιδα 10 αυτο που λες  :???:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: geralt on June 29, 2016, 16:41:43 pm
Ποιο pdf λες; Το Luseis-askiseon-gia-enisxutes-OK? Δε βρισκω στη σελιδα 10 αυτο που λες  :???:

Στο στελνω. Επισης στην σελ 11 τελευταια ασκηση δλδ μηπως το Au το βρισκει λαθο; Απο που και ως που R_L+Rc//ro? και οι 3 παραλληλες δεν ειναι;

http://www41.zippyshare.com/v/56fL46ID/file.html


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: barbasunday on June 29, 2016, 17:06:49 pm
Δεν το ειχα παρει χαμπαρι αυτο το pdf, ευχαριστω αν και δεν ξερω αν θα το ασχοληθω. Προσπαθω να ριξω βαρος μονο στα παλια θεματα μιας και εχει μιαμιση μερα μεχρι την εξεταση. Μονο με διοδους και Fet προλαβα να ασχοληθω, στο πνευμα των BJT θα εχω μπει αργα το απογευματοβραδο. Ελπιζω...  :D


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: geralt on June 29, 2016, 17:08:43 pm
Ολα αυτα σε αυτο το pdf ειναι παλια θεματα. Ολα, οποτε διαβασε τα :P εστω απεξω.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: feugatos_# on September 05, 2016, 13:45:03 pm
Στην ερωτηση θεωριας "Επαφή p-n: περιοχή αραίωσης, πυκνότητα φορτίου και φράγμα δυναμικού" εχει καποιος ιδεα που αναφερεται το "πυκνοτητα φορτιου";


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Niobe on September 05, 2016, 20:42:38 pm
Παίδες, μήπως έχει κάποιος/α τα θέματα πτυχιακής του ιούνη να κάνει την παλικαριά;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: feoudarxhs on September 06, 2016, 00:40:26 am
Να ρωτήσω. Στο θέμα 1, Φεβρουάριος 2016 με τις διόδους, θα έχουμε δύο κλάδους επιπλέον, έναν με άνοδο διόδου και θετικό πόλο πηγής προς το πάνω, και έναν με κάθοδο διόδου και αρνητικό πόλο πηγής προς τα πάνω. Οι τάσεις των πηγών πως βρίσκονται με δεδομένου ότι η δίοδος δεν είναι ιδανική αλλά έχει και αντίσταση; Δεν μπορώ να βγάλω σύστημα εξισώσεων που να το λύνει  :-[


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: TheoProt on September 06, 2016, 11:33:07 am
Τα σχήματα για την ερώτηση θεωρίας: Διάσπαση ένωσης p-n, πού είναι στο βιβλίο ;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Niobe on September 06, 2016, 17:30:00 pm
Να ρωτήσω. Στο θέμα 1, Φεβρουάριος 2016 με τις διόδους, θα έχουμε δύο κλάδους επιπλέον, έναν με άνοδο διόδου και θετικό πόλο πηγής προς το πάνω, και έναν με κάθοδο διόδου και αρνητικό πόλο πηγής προς τα πάνω. Οι τάσεις των πηγών πως βρίσκονται με δεδομένου ότι η δίοδος δεν είναι ιδανική αλλά έχει και αντίσταση; Δεν μπορώ να βγάλω σύστημα εξισώσεων που να το λύνει  :-[

Δε χρειάζεται, δες τη λύση που έχει πιό πάνω, απλά αγνοείς τη δυναμική αντίσταση και τη λαμβάνεις υπ'οψιν σου στο διάγραμμα In-Out

Επίσης έχει λύσει κανείς το θέμα 2β, Σεπτέμβρης του '15;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: snek on January 04, 2017, 15:46:47 pm
Λοιπον στο 1ο θεμα στου Σεπτεμβριου 2012(Β),(θα κανω και attach το θεμα ), επειδη εχω χαθει λιγο με τις διοδους ,εχω μια απορια..Κλασσικα θεωρουμε οτι αγουν και οι δυο διοδοι,οι οποιοι ειναι μοντελα σταθερης πτωσης . Η λογικη δεν ειναι οτι αν άγει η διοδος D1 τοτε ο κομβος απο πανω της θα εχει δυναμικο Vd =0,6 V ή λογικη ειναι οτι πρεπει πανω στον κομβο να εφαρμοστει ταση πανω απο 0,6 V ωστε να αγει η διοδος ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on January 24, 2017, 20:23:40 pm
εχει λυσει κανεις το 1ο θεμα φεβρουαριου 2016?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: goldbach97 on January 24, 2017, 22:25:00 pm
εχει λυσει κανεις το 1ο θεμα φεβρουαριου 2016?
Oυσιαστικα βαζεις παραλληλα δυο πηγες και δυο διοδους για να εχεις "ψαλιδισμο".Εχει λυμενο αντιστοιχο θεμα στα Downloads !


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on January 25, 2017, 00:15:10 am
Oυσιαστικα βαζεις παραλληλα δυο πηγες και δυο διοδους για να εχεις "ψαλιδισμο".Εχει λυμενο αντιστοιχο θεμα στα Downloads !
απλα επειδη δεν ειναι ιδανικες οι διοδοι δν μπορω να χω σταθερη ταση στα ακρα τους,αφου αυξανοντας τη Vin αυξανεται το ρευμα που διαρρεει τις διοδους.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: goldbach97 on January 25, 2017, 15:19:14 pm
απλα επειδη δεν ειναι ιδανικες οι διοδοι δν μπορω να χω σταθερη ταση στα ακρα τους,αφου αυξανοντας τη Vin αυξανεται το ρευμα που διαρρεει τις διοδους.
Eννοεις πραγματικη γραμμικη διοδος μαλλον.Νομίζω την γραφικη την χρησιμοποιεις στο 2ο ερωτημα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on January 25, 2017, 18:51:15 pm
δηλαδη αρχικα θεωρω οτι οταν αγει κραταει στα ακρα της 0.6 Volt?
ευχαριστω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Xplicit on January 25, 2017, 23:54:57 pm
Έχει καταλάβει κάποιος καλά πως βγαίνει το π-ισοδύναμο με το οποίο λύνονται τα περισσότερα bjt θέματα? Αν μπορεί ας πεί κάποιες οδηγίες ή έστω απο πού το διάβασε και το κατανόησε  :o


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on January 26, 2017, 01:02:03 am
Δες σελίδες 448, 449 και 459 απο το sedra smith. Γενικά το βιβλίο κατά την άποψή μου είναι πολύ καλο αλλά πρέπει να έχεις χρόνο να του αφιερώσεις.Κατ' εμέ θέλει τουλάχιστον 10 μέρες καλού διαβάσματος για να κατανοήσεις την υλη από το βιβλίο και να τη θυμάσαι μετα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: giwrgospapach on January 26, 2017, 12:12:16 pm
Έχει λυμμένα κανείς τα περσινά του Φλεβάρη;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: unfo on January 26, 2017, 19:34:50 pm
Στις ερωτήσεις θεωρίας για τις Wildar και Wilson έχει βρει κάποιος τις λύσεις?  Στο φυλλάδιο της θεωρίας λέει κάποια πράγματα για Wilson αλλα αλλά δεν είναι όλα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on January 26, 2017, 19:41:56 pm
Στις ερωτήσεις θεωρίας για τις Wildar και Wilson έχει βρει κάποιος τις λύσεις?  Στο φυλλάδιο της θεωρίας λέει κάποια πράγματα για Wilson αλλα αλλά δεν είναι όλα.

Δες απο το βιβλιο σελίδες 651 - 655 και αν θελεις τσέκαρε και τις διαφάνειες των παραδόσεων, όχι ότι λένε κάτι παραπάνω. Νομίζω είναι στις διαφάνειες που αναφέρεται στην πόλωση των FET και των BJT


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on January 26, 2017, 20:20:10 pm
πρεπει να θυμομαστε τους τυπους για  wilson και widlar?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on January 26, 2017, 20:32:25 pm
πρεπει να θυμομαστε τους τυπους για  wilson και widlar?

Πιστεύω ναι για ερώτηση θεωρίας. Βασικά καλό είναι να ξέρεις να τους βγάζεις κιολας για να μην θυμασαι απεξω πολλά πράματα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: unfo on January 26, 2017, 22:22:15 pm
Δες απο το βιβλιο σελίδες 651 - 655 και αν θελεις τσέκαρε και τις διαφάνειες των παραδόσεων, όχι ότι λένε κάτι παραπάνω. Νομίζω είναι στις διαφάνειες που αναφέρεται στην πόλωση των FET και των BJT

Σε ευχαριστω..

Να ρωτησω και κατι ακομα,που μπορω να βρω την απαντηση στην ερωτηση: "Με τη χρηση των χαρακτηριστικων εισοδου και εξοδου να εξηγηθει σε ποιες περιοχες μπορει να λειτουργησει nMOS τρανσιστορ πυκνωσης.

Εχει κανεις τη λυση απο το ΘΕΜΑ 2 Σεπτεμβριος 2014 ???


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: leukosaraphs! on January 26, 2017, 22:24:32 pm
Σε ευχαριστω..

Να ρωτησω και κατι ακομα,που μπορω να βρω την απαντηση στην ερωτηση: "Με τη χρηση των χαρακτηριστικων εισοδου και εξοδου να εξηγηθει σε ποιες περιοχες μπορει να λειτουργησει nMOS τρανσιστορ πυκνωσης.

Εχει κανεις τη λυση απο το ΘΕΜΑ 2 Σεπτεμβριος 2014 ???

ειναι 2 pdf θεωριας στα downloads ... εινια η τελευταια ερωτηση κι στα 2


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: unfo on January 26, 2017, 22:31:53 pm
ειναι 2 pdf θεωριας στα downloads ... εινια η τελευταια ερωτηση κι στα 2

ωραιος !!!  ;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on May 31, 2017, 23:57:45 pm
Στις ερωτήσεις θεωρίας: όταν λέει για τη σχεδίαση του ενισχυτή κοινού εκπομπού και αν η ιδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί σε ενισχυτή κοινής πηγής τι απαντάμε?? από παλιά ανάρτηση του Netgull λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί  αλλά δεν εξηγεί τον λόγο.


 ΠΡΟΣΟΧΗ!! η ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί η διαδικασία πόλωσης στο μέσο ενεργού περιοχής σε ενισχυτη  FET είναι διαφορετικη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: tsiantis on June 02, 2017, 11:26:47 am
Παιδιά, Rdc,Rac πώς βρίσκω? PLease βοηθήστε...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on June 06, 2017, 15:06:01 pm
μπορεί να λύσει κάποιος αναλυτικά το 1ο  θέμα Σεπτεμβρίου του 12,??? συνημμένα η λύση απο τα downloads, η οποία με μπερδεύει ..ενώ η άσκηση είναι  απλή.

Ευχαριστω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on June 06, 2017, 15:08:03 pm
Στις ερωτήσεις θεωρίας: όταν λέει για τη σχεδίαση του ενισχυτή κοινού εκπομπού και αν η ιδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί σε ενισχυτή κοινής πηγής τι απαντάμε?? από παλιά ανάρτηση του Netgull λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί  αλλά δεν εξηγεί τον λόγο.


 ΠΡΟΣΟΧΗ!! η ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί η διαδικασία πόλωσης στο μέσο ενεργού περιοχής σε ενισχυτη  FET είναι διαφορετικη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

κάποιος please....


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on June 24, 2017, 01:14:51 am
Στις ερωτήσεις θεωρίας: όταν λέει για τη σχεδίαση του ενισχυτή κοινού εκπομπού και αν η ιδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί σε ενισχυτή κοινής πηγής τι απαντάμε?? από παλιά ανάρτηση του Netgull λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί  αλλά δεν εξηγεί τον λόγο.


 ΠΡΟΣΟΧΗ!! η ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί η διαδικασία πόλωσης στο μέσο ενεργού περιοχής σε ενισχυτη  FET είναι διαφορετικη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

κάποιος please....


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: heavy melon on June 29, 2017, 21:36:42 pm
ποτε ακριβως παιρνω υβριδικο στα MOSFET?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vlad on June 29, 2017, 21:49:03 pm
ποτε ακριβως παιρνω υβριδικο στα MOSFET?
Τι εννοεις; Ισοδυναμο;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: heavy melon on June 29, 2017, 21:50:53 pm
Τι εννοεις; Ισοδυναμο;

ναι!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vlad on June 29, 2017, 22:04:36 pm
Κοιτα, μπορεις να το παρεις παντα. Απλα πολλες φορες δεν χρειαζεται. Αν εχεις ενα απλο κυκλωματακι, δεν χρειαζεται να αντικαταστησεις στο κυκλωμα σου το ισοδυναμο, πολλες φορες, για να βρεις το ζητουμενο. Αν εχεις πιο πολυπλοκο κυκλωμα, τοτε το αντικαθιστας. Εγω ετσι το βλεπω. Αλλα γενικα προτιμω τα ισοδυναμα γιατι καταλαβαινω καλυτερα το κυκλωμα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: heavy melon on June 29, 2017, 22:35:33 pm
Κοιτα, μπορεις να το παρεις παντα. Απλα πολλες φορες δεν χρειαζεται. Αν εχεις ενα απλο κυκλωματακι, δεν χρειαζεται να αντικαταστησεις στο κυκλωμα σου το ισοδυναμο, πολλες φορες, για να βρεις το ζητουμενο. Αν εχεις πιο πολυπλοκο κυκλωμα, τοτε το αντικαθιστας. Εγω ετσι το βλεπω. Αλλα γενικα προτιμω τα ισοδυναμα γιατι καταλαβαινω καλυτερα το κυκλωμα.

ευχαριστώ πολύ vlad!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on June 29, 2017, 23:17:39 pm
Παιδιά κάποιος ας ανεβάσει αύριο τα θέματα μετά την εξέτασή όποτε έχει χρόνο..Τthanks in advanceTitle: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on June 29, 2017, 23:21:09 pm
Αυτό απαγορεύεται. Αν πιάσω κάποιον να βγάζει φωτογραφία τα θέματα θα τον μηδενίσω.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vlad on June 29, 2017, 23:24:02 pm
Αυτό απαγορεύεται. Αν πιάσω κάποιον να βγάζει φωτογραφία τα θέματα θα τον μηδενίσω.
Αμα πιασεις  ;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on June 29, 2017, 23:29:04 pm
(https://i.imgflip.com/jr4z8.jpg)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vlad on June 29, 2017, 23:29:26 pm
(https://i.imgflip.com/jr4z8.jpg)
Μπορεις να ανεβασεις σε παρακαλω πολυ τα αυριανα θεματα;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on June 29, 2017, 23:34:01 pm
(http://s2.quickmeme.com/img/38/38c3251c8015eda450d7cc075ac59f0bf8e06d970ea738a0b80768edfb518261.jpg)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on June 29, 2017, 23:35:51 pm
Έχετε καμία απορία να την λύσουμε πριν πάω για ύπνο;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Μουργόλυκος on June 29, 2017, 23:41:44 pm
Έχετε καμία απορία να την λύσουμε πριν πάω για ύπνο;
Μη βαλεις MOSFET ισοδυναμα plox


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on June 30, 2017, 00:12:37 am
Δεν τα βάζω εγώ ευτυχώς  ;).

Γιατί σας αγχώνει το ισοδύναμο;
Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on June 30, 2017, 18:16:47 pm
Κάποιος τα σημερινά θέματα please??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on June 30, 2017, 18:39:35 pm
Δεν άφησα κανέναν να τα βγάλει φωτογραφία. Δεν θα τα βρεις πουθενά


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on June 30, 2017, 22:10:23 pm
Οκ , τουλάχιστον αν μπορεί κάποιος  να τα περιγράψει ..( θεωρία και ασκήσεις )

Thanks


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: akisseleo on June 30, 2017, 22:23:15 pm
θεωρια στο πρωτο ενωση p-n,φραγμα τασης κτλπ περιγραφη και σχημα.
ασκηση πρωτη για διοδους. απο το αρχειο με τα παλια θεματα σελιδα 18 η ασκηση με τις τεσσερεις διοδους
ασκηση δευτερη δευτερη καθρεπτης Wilson σελιδα 53 με BJT
και ασκηση τριτη το ιδιο σχημα με fet (πολλα που ξερω παναθεμαμε)
θεωρεια δυστυχως δεν θυμαμαι για 2ο και 3ο θεμα.
πΧοιος ειναι αυτος ο λεο?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vlad on June 30, 2017, 23:14:36 pm
Δεν άφησα κανέναν να τα βγάλει φωτογραφία. Δεν θα τα βρεις πουθενά
Εγω προσπαθησα αλλα το κινητο μου δεν τραβουσε.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on July 01, 2017, 01:16:39 am
πΧοιος ειναι αυτος ο λεο?

Δεν με ξέρεις; Ήταν να έρθω σήμερα για επιτήρηση, αλλά λόγω μειωμένης προσέλευσης, ακύρωσα την εμφάνιση μου.

Εγω προσπαθησα αλλα το κινητο μου δεν τραβουσε.

Τυχαίο; Δεν νομίζω. Εγώ τα έλεγα χθες.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: akisseleo on July 01, 2017, 13:06:22 pm
Δεν ειχ την τιμή να σε γνωρίσω. Καθότι μεγαλύτερο έτος έχω χάσει επαφή.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 01, 2017, 14:56:46 pm
θεωρια στο πρωτο ενωση p-n,φραγμα τασης κτλπ περιγραφη και σχημα.
ασκηση πρωτη για διοδους. απο το αρχειο με τα παλια θεματα σελιδα 18 η ασκηση με τις τεσσερεις διοδους
ασκηση δευτερη δευτερη καθρεπτης Wilson σελιδα 53 με BJT
και ασκηση τριτη το ιδιο σχημα με fet (πολλα που ξερω παναθεμαμε)
θεωρεια δυστυχως δεν θυμαμαι για 2ο και 3ο θεμα.
πΧοιος ειναι αυτος ο λεο?


Ευχαριστώ πολύ.]


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on July 01, 2017, 15:39:43 pm
Δεν ειχ την τιμή να σε γνωρίσω. Καθότι μεγαλύτερο έτος έχω χάσει επαφή.

Μεγαλύτερος από ποιον;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: vlad on July 01, 2017, 15:44:45 pm
Leo, Η Καδη διορθωνει; Ακουστηκε ενα δυσοιωνο "Αυτα τα γραπτα μπορει ν'αργησουν". Τι ξερεις;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on July 01, 2017, 16:03:26 pm
Αυτή τα διορθώνει. Αν είπε, ότι θα αργήσουν, τότε παιδιά είναι άσχημα τα πράγματα. Θέλει να ορκιστεί κάνεις;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: chatzi on July 10, 2017, 11:29:53 am
Καποιο tip κανεις για γρηγορο διαβασμα για σεπτεμβρη?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: eceman on July 10, 2017, 12:42:32 pm
Αφού διαβάσεις τα βασικά για BJT , FET k καθρέφτεςς ρεύματος από Sedra ,
πιάνεις ασκήσεις από εδώ (https://opencourses.auth.gr/courses/OCRS218) και τα λυμένα παλιά θέματα από τα downloads.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Leo_Paranoid on July 10, 2017, 13:39:07 pm
Καποιο tip κανεις για γρηγορο διαβασμα για σεπτεμβρη?

Επίσης άμα νομίζεις ότι έγραψες απο 7 και κάτω μην παραδόσεις γραπτό.
Δεν σας τρολλάρω, Η1 πρέπει να περνάτε όλοι με βαθμό.

Ο φίλτατος eceman ξέχασε να σου πει να διαβάσεις διόδους.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 10, 2017, 13:47:07 pm
Στις ερωτήσεις θεωρίας: όταν λέει για τη σχεδίαση του ενισχυτή κοινού εκπομπού και αν η ιδια διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί σε ενισχυτή κοινής πηγής τι απαντάμε?? από παλιά ανάρτηση του Netgull λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί  αλλά δεν εξηγεί τον λόγο.


 ΠΡΟΣΟΧΗ!! η ερώτηση για το αν μπορεί να εφαρμοστεί και να αξιοποιηθεί η διαδικασία πόλωσης στο μέσο ενεργού περιοχής σε ενισχυτη  FET είναι διαφορετικη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

καποιος Please..


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 30, 2017, 11:56:07 am
Στο θέμα 1ο του Ιαν του 2017  στο Β ερώτημα , που ρωτάει να επιλεγεί το πλήθος των διοδίων και η τιμή της R. μπορεί  κάποιος να δώσει την λύση?? προσπάθησα(δεν ξέρω αν είναι σωστή προσέγγιση)  βρίσκοντας την δυν .αντίσταση, μετά βγάζω μια σχέση με x rd kai R άγνωστους , μετά κολλάω..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 30, 2017, 12:15:33 pm
Υπάρχει κάπου η λύση του θέματος 1 Σεπτ του 2014??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on July 30, 2017, 12:52:59 pm
Στο θέμα 1ο του Ιαν του 2017  στο Β ερώτημα , που ρωτάει να επιλεγεί το πλήθος των διοδίων και η τιμή της R. μπορεί  κάποιος να δώσει την λύση?? προσπάθησα(δεν ξέρω αν είναι σωστή προσέγγιση)  βρίσκοντας την δυν .αντίσταση, μετά βγάζω μια σχέση με x rd kai R άγνωστους , μετά κολλάω..

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
το προβλημα σου ειναι οτι εχεις παραπανω αγνωστους απ ο,τι εξισωσεις,σωστα?
εγω αυτο που εκανα την ωρα της εξετασης ηταν να πω "εστω n=4"(αν θυμαμαι καλα)και να βρω τα υπολοιπα ζητουμενα με βαση αυτο και μου το πηρε σωστο.(αν δεν κανω λαθος υπαρχει παρομοια στις λυμενες του βιβλιου)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on July 30, 2017, 12:57:11 pm
Υπάρχει κάπου η λύση του θέματος 1 Σεπτ του 2014??

Γενικά αυτό που θέλεις να φτιάξεις είναι ένα κύκλωμα ψαλιδισμού, έχει το βιβλίο όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Τώρα για το κέρδος τάσης είναι Vou/Vin = R2/(R1+R2) (διαιρέτης τάσης). Το απόγευμα που θα είμαι σπιτι θα την ανεβάσω και γραπτά.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 30, 2017, 18:23:52 pm
το προβλημα σου ειναι οτι εχεις παραπανω αγνωστους απ ο,τι εξισωσεις,σωστα?
εγω αυτο που εκανα την ωρα της εξετασης ηταν να πω "εστω n=4"(αν θυμαμαι καλα)και να βρω τα υπολοιπα ζητουμενα με βαση αυτο και μου το πηρε σωστο.(αν δεν κανω λαθος υπαρχει παρομοια στις λυμενες του βιβλιου)

αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα μου..,  μπορώ να πάρω τούς τύπους Vout = x Vd?? kai απο το κύκλωμα IdR+xVd=Vin=10??  άλλα ετσι δεν θα χρησιμοποιησω τον τύπο τησ Rd??

αν καποιοσ την εχει ολοκληρωμενη ασ την ανεβασει please..

Mprizou ευχαριστωTitle: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 30, 2017, 18:25:23 pm
Γενικά αυτό που θέλεις να φτιάξεις είναι ένα κύκλωμα ψαλιδισμού, έχει το βιβλίο όλες τις δυνατές περιπτώσεις. Τώρα για το κέρδος τάσης είναι Vou/Vin = R2/(R1+R2) (διαιρέτης τάσης). Το απόγευμα που θα είμαι σπιτι θα την ανεβάσω και γραπτά.

Ευχαριστω πολυ!! , την περιμενω και γραπτα.)) ;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Mandalorian on July 31, 2017, 12:40:20 pm
το προβλημα σου ειναι οτι εχεις παραπανω αγνωστους απ ο,τι εξισωσεις,σωστα?
εγω αυτο που εκανα την ωρα της εξετασης ηταν να πω "εστω n=4"(αν θυμαμαι καλα)και να βρω τα υπολοιπα ζητουμενα με βαση αυτο και μου το πηρε σωστο.(αν δεν κανω λαθος υπαρχει παρομοια στις λυμενες του βιβλιου)

Την επιλογη "n=4" την εκανες αυθαιρετα λογω του οτι στην εκφωνηση λεει "να επιλεγει το πληθος των απαιτουμενων διοδων";


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on July 31, 2017, 20:32:51 pm
αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα μου..,  μπορώ να πάρω τούς τύπους Vout = x Vd?? kai απο το κύκλωμα IdR+xVd=Vin=10??  άλλα ετσι δεν θα χρησιμοποιησω τον τύπο τησ Rd??

αν καποιοσ την εχει ολοκληρωμενη ασ την ανεβασει please..

Mprizou ευχαριστω


οι εξισωσεις σου θα ναι αυτες οι 2 που ειπες και η χαρακτηριστικη της διοδου
και οι αγνωστοι σου το ρευμα ,το Vd , η R και ο αριθμος των διοδων
εφοσον λες χ=4 μπορεις απο τις 3 εξισωσεις σου να βρεις τους 3 αγνωστους σου :D


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mprizou on July 31, 2017, 20:35:23 pm
Την επιλογη "n=4" την εκανες αυθαιρετα λογω του οτι στην εκφωνηση λεει "να επιλεγει το πληθος των απαιτουμενων διοδων";
ναι την εκανα αυθαιρετα αλλιως δε βγαινει


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on July 31, 2017, 21:12:25 pm
Γενικά μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε υποθεση για τον αριθμο των διόδων. Αλλα αν για παράδειγμα βάλεις πολύ λίγες θα έχεις μη επιτρεπτά μεγάλο ρεύμα ενώ άν βάλεις πολύ λίγες η δίοδοι θα βρίσκονται σε αποκοπή. Βέβαια στα θέματα που είναι στα downloads πρέπει να έχεις 5 διόδους ώστε να έχεις πτώση τάσης στην καθε μία 3.7/5 = 0,74V γιατί με 4 έχεις 0,925 V που οδηγεί σε πολύ μεγάλο ρεύμα. Αλλά έχω την εντύπωση ότι στην άλλη ομάδα θεμάτων ήθελε όντως 4 διόδους γιατί έδινε μικρότερη τάση αντί για την 3,7 V


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on July 31, 2017, 21:24:44 pm
Ευχαριστω πολυ!! , την περιμενω και γραπτα.)) ;)

Ορίστε οι λύσεις του Σεπτεμβρίου 14 και Ιανουαρίου 17. Γενικά δεν έχω θέμα να ανεβάζω λύσεις, ετσι κιαλλιως τα λύνω και για τον εαυτό μου αφού δίνω και εγώ. Αλλα καλό θα ήταν και εσύ και γενικά όποιος άλλος θέλει να τις δει να προσπαθήσει πρώτα μόνο.

Οι λύσεις πάντα είναι ενδεικτικες και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είναι σωστές  ;).


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Fwn on July 31, 2017, 22:16:51 pm
Ορίστε οι λύσεις του Σεπτεμβρίου 14 και Ιανουαρίου 17. Γενικά δεν έχω θέμα να ανεβάζω λύσεις, ετσι κιαλλιως τα λύνω και για τον εαυτό μου αφού δίνω και εγώ. Αλλα καλό θα ήταν και εσύ και γενικά όποιος άλλος θέλει να τις δει να προσπαθήσει πρώτα μόνο.

Οι λύσεις πάντα είναι ενδεικτικες και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι είναι σωστές  ;)

Ευχαριστω  πολυ!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: athinask on August 24, 2017, 22:34:41 pm
Καλησπέρα, στα BJT έχει καταλάβει κάποιος στο π-ισοδύναμο ποιες αντιστάσεις βάζουμε; Στο βιβλίο έχει την ro (αν δίνεται η VA) και την rπ (που η Καδή και παλιά θέματα σπάνε σε rbb' και rb'e). Η rd που υπάρχει σε κάποιες λύσεις θεμάτων μπαίνει στο π-ισοδύναμο;! :o


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: anestisla on August 25, 2017, 02:19:46 am
Σεπτ 2013 (Α), θέμα 2 β) κανείς? Αμφιβάλλω για το κατά πόσο είναι σωστή η λύση στη συλλογή παλιών θεμάτων.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: unfo on August 25, 2017, 14:49:32 pm
Στο τρίτο θέμα του Σεπτεμβρίου  2013 στο τέλος λέει για έλεγχο κορεσμού. Αυτό τον έλεγχο πως τον κάνουμε;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on August 25, 2017, 18:05:46 pm
Καλησπέρα, στα BJT έχει καταλάβει κάποιος στο π-ισοδύναμο ποιες αντιστάσεις βάζουμε; Στο βιβλίο έχει την ro (αν δίνεται η VA) και την rπ (που η Καδή και παλιά θέματα σπάνε σε rbb' και rb'e). Η rd που υπάρχει σε κάποιες λύσεις θεμάτων μπαίνει στο π-ισοδύναμο;! :o

Είχα και εγώ ακριβώς την ίδια απορία και κάθησα το έψαξα λίγο. Αρχικά στο π-ισοδύναμο του χατζόπουλου η εξαρτημένη πηγή ρεύματος εξαρτάται πάντα από το ib σε αντίθεση με αυτό του βιβλίου που η εξάρτηση μπορεί να είναι και από την ube. Σχετικά με την rce του χατζόπουλου, πιστεύω ότι είναι η ro του βιβλίου. Τώρα για την rb'e έχουμε, rb'e=(β+1)*rd=(β+1)*nVT/|IE|=(β+1)*re=rπ. H rbb' φαντάζομαι ότι είναι κάποια εσωτερική αντίσταση στη βάση. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω για αυτό το τελευταίο ας μας δώσει τα φώτα του!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on August 25, 2017, 18:14:23 pm
Στο τρίτο θέμα του Σεπτεμβρίου  2013 στο τέλος λέει για έλεγχο κορεσμού. Αυτό τον έλεγχο πως τον κάνουμε;

Αν εννοείς πως ελέγχουμε ότι το κύκλωμα λειτουργεί ως καθρέπτης ρεύματος τότε η ελάχιστη τροφοδοσία είναι Vt+2Vov (σελίδα 650 από το sedra, πάνω πάνω). Και μετά φαντάζομαι για την συγκεκριμένη τροφοδοσία βγάζεις την αντίστοιχη Vo


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: unfo on August 25, 2017, 23:08:00 pm
Αν εννοείς πως ελέγχουμε ότι το κύκλωμα λειτουργεί ως καθρέπτης ρεύματος τότε η ελάχιστη τροφοδοσία είναι Vt+2Vov (σελίδα 650 από το sedra, πάνω πάνω). Και μετά φαντάζομαι για την συγκεκριμένη τροφοδοσία βγάζεις την αντίστοιχη Vo

ευχαριστώ φίλε !!!  ;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: athinask on August 26, 2017, 22:48:03 pm
Είχα και εγώ ακριβώς την ίδια απορία και κάθησα το έψαξα λίγο. Αρχικά στο π-ισοδύναμο του χατζόπουλου η εξαρτημένη πηγή ρεύματος εξαρτάται πάντα από το ib σε αντίθεση με αυτό του βιβλίου που η εξάρτηση μπορεί να είναι και από την ube. Σχετικά με την rce του χατζόπουλου, πιστεύω ότι είναι η ro του βιβλίου. Τώρα για την rb'e έχουμε, rb'e=(β+1)*rd=(β+1)*nVT/|IE|=(β+1)*re=rπ. H rbb' φαντάζομαι ότι είναι κάποια εσωτερική αντίσταση στη βάση. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω για αυτό το τελευταίο ας μας δώσει τα φώτα του!!

Ευχαριστώ πολύ  ;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: athinask on August 26, 2017, 22:49:23 pm
Kαλησπέρα και πάλι!. Μήπως έχει καταλήξει κάποιος στο τι σχέση έχουν τα MOSFET με τα JFET? :???:


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: stefaniab on August 27, 2017, 12:34:59 pm
Μηπως μπορει να εξηγησει καποιος γιατι κανει ετσι το π ισοδυναμο στο θεμα 2 Σεπτ 2013 ?
(απο pdf με λυσεις 2011-2015)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Μπουγάτσας on August 27, 2017, 13:02:30 pm
@ελιοτ ρε συ λυσεις ιαν17 παιζει να τις ανεβασες κομμενες καταλαθως ;;;;  :(


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Niobe on January 24, 2018, 17:44:14 pm
Μηπως υπαρχουν πουθενα τα θεματα ιουνιου '17?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim2712 on January 24, 2018, 20:03:30 pm
Είχα και εγώ ακριβώς την ίδια απορία και κάθησα το έψαξα λίγο. Αρχικά στο π-ισοδύναμο του χατζόπουλου η εξαρτημένη πηγή ρεύματος εξαρτάται πάντα από το ib σε αντίθεση με αυτό του βιβλίου που η εξάρτηση μπορεί να είναι και από την ube. Σχετικά με την rce του χατζόπουλου, πιστεύω ότι είναι η ro του βιβλίου. Τώρα για την rb'e έχουμε, rb'e=(β+1)*rd=(β+1)*nVT/|IE|=(β+1)*re=rπ. H rbb' φαντάζομαι ότι είναι κάποια εσωτερική αντίσταση στη βάση. Αν κάποιος ξέρει κάτι παραπάνω για αυτό το τελευταίο ας μας δώσει τα φώτα του!!
Eγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι: rd είναι ουσιαστικά η re, rce\\ro (κάπου στις σημειώσεις η σε κάτι ασκήσεις διευκρινίζεται αυτό κιόλας) απλά θεωρείς rce πολύ μεγάλη άρα ουσιαστικά μόνο ro λαμβάνεις και rb'e η rπ. Άρα η rd στο π ισοδύναμο δεν χρησιμοποιείται παρα μόνο για να βρείς rb'e. Όσον αφορά την rb'b, όπως είπε και ο Μr.Robot είναι μία επιπρόσθετη αντίσταση που δηλώνει την αντίσταση στην μεταλλική επαφή της βάσης (διαλέξεις Χατζό) - οπότε η rb'b είναι αντίσταση που το βιβλίο δεν την λέει καν.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim2712 on January 24, 2018, 20:19:01 pm
Επίσης μια ερώτηση στο θέμα διόδων φλεβάρης του 16 που θέλει να κάνουμε κύκλωμα ψαλιδισμού μήπως είχε δώσει διευκρίνηση να θεωρήσει κανείς σταθερή την τάση στα άκρα της δίοδου; Γιατί αν όχι τότε στο πρώτο ερώτημα πώς θα περιορίσεις την vout αφού η σχέση που προκύπτει είναι αύξουσα(για θετικές vin και φθίνουσα για αρνητικές) αν κάνεις κλασσική διάταξη ψαλιδισμού;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Patatompataria on January 24, 2018, 22:26:45 pm
Σου λέει να είναι "θεωρητικά" από -3 ως 3V, και μετά ζητάει να σχεδιαστεί η συνάρτηση μεταφοράς με τις πραγματικές Vout που τελικά επιτυγχάνονται.
Οπότε από αυτό καταλαβαλινω ότι θα κάνουμε τη σχεδίαση σαν οι δίοδοι να ήταν ιδανικές με 0,5V, και μετά εκεί που το ζητάει θα λάβουμε υπόψη και την αντίσταση.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: gioikono on January 24, 2018, 23:05:52 pm
Σου λέει να είναι "θεωρητικά" από -3 ως 3V, και μετά ζητάει να σχεδιαστεί η συνάρτηση μεταφοράς με τις πραγματικές Vout που τελικά επιτυγχάνονται.
Οπότε από αυτό καταλαβαλινω ότι θα κάνουμε τη σχεδίαση σαν οι δίοδοι να ήταν ιδανικές με 0,5V, και μετά εκεί που το ζητάει θα λάβουμε υπόψη και την αντίσταση.
+1


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MrRobot on January 24, 2018, 23:13:48 pm
Eγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι: rd είναι ουσιαστικά η re, rce\\ro (κάπου στις σημειώσεις η σε κάτι ασκήσεις διευκρινίζεται αυτό κιόλας) απλά θεωρείς rce πολύ μεγάλη άρα ουσιαστικά μόνο ro λαμβάνεις και rb'e η rπ. Άρα η rd στο π ισοδύναμο δεν χρησιμοποιείται παρα μόνο για να βρείς rb'e. Όσον αφορά την rb'b, όπως είπε και ο Μr.Robot είναι μία επιπρόσθετη αντίσταση που δηλώνει την αντίσταση στην μεταλλική επαφή της βάσης (διαλέξεις Χατζό) - οπότε η rb'b είναι αντίσταση που το βιβλίο δεν την λέει καν.

Η rce πρέπει να είναι ή ίδια με την ro, αν δεις τα ισοδύναμα η μόνη αντίσταση που συνδέει τον εκπομπο (Ε) με το συλλέκτη (C) είναι η ro. Επίσης την rbb' την συνάντησα διαβάζοντας ηλεκτρονική 2 κάπου μέσα στο βιβλίο ως rx. Κατά τα άλλα έχεις απόλυτο δίκιο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim2712 on January 25, 2018, 02:00:46 am
Ευχαριστώ για όλα τα σχόλια


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Patatompataria on January 25, 2018, 19:48:59 pm
Για το φετινό (Φεβρουάριος 2018) θέμα 1 τι κάνουμε με την ορθά πολωμένη δίοδο; Αν πούμε ότι το VT μειώνεται κατά 2 mV ανά βαθμό κελσίου, από τα 26 mV που είναι στους 27 βαθμούς, στους 40 θα γίνει μηδέν! Αν από την άλλη πάρουμε ότι VT = kT/q, τότε αυτό αντί να μειώνεται, αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας! Επίσης, λαμβάνουμε υπόψη ότι το ανάστροφο ρεύμα διπλασιάζεται κάθε 10 βαθμούς κελσίου ή όχι; ^confused^


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim2712 on January 25, 2018, 21:43:19 pm
Δεν έχω ιδέα και όταν ρώτησα τον Χατζό για το δεύτερο μου είπε: τι χρειάζεσαι το ανάστροφο ρεύμα της ορθά πολωμένης διόδου!!! Όπως και να χει αυτο που παρατήρησα ήταν ότι αν δεν λάβεις υπ όψην την αύξηση του Is τότε κατέληγες σε μια V πολύ μεγάλη άρα άτοπο όταν αναμένεις να είναι μερικές εκατοντάδες mV οπότε απλά του έγραψα την διαδικασία χωρίς να βάλω νούμερα για το Vd2 :P .


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Achilleas1997 on January 25, 2018, 22:14:13 pm
Εγώ πήρα την δυναμική αντίσταση nVT/ID της διόδου που ηταν σε ορθή πόλωση και έκανα ανάλυση μικρού σήματος περίπου όπως στην δεύτερη άσκηση από εδ (https://opencourses.auth.gr/modules/document/index.php?course=OCRS218&openDir=/55ffc84a1wJS), δεν ξερω αν ειναι σωστο αλλα τα νούμερα ήταν λογικα  :D :D


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Patatompataria on January 25, 2018, 22:16:30 pm
Οκ, έχω μια ιδέα: τα -2mV ανά βαθμό Κελσίου είναι για τη VBE στα BJT, όχι για την Vt (άρα άσχετο). Αυτό που νομίζω ότι έπρεπε είναι να πέρναμε τον τύπο Vt = kT/q, και να λογαριάζαμε τον διπλασιασμό του ανάστροφου ρεύματος ανά 10 βαθμούς. Βέβαια, για το ρεύμα αυτό που θεώρησα εγώ είναι ότι θα το καθορίζει αποκλειστικά η ανάστροφα πολωμένη δίοδος (σαν πηγή ρεύματος) δηλαδή στους 40C είχαμε τετραπλάσιο ρεύμα και στους 0 υποτετραπλάσιο.

Αχιλλέα, πού πήρες τη μεταβολή της θερμοκρασίας; Στο Vt;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Achilleas1997 on January 25, 2018, 22:30:01 pm
Το ρεύμα του κυκλώματος στους 40 oC θα είναι Is' = 4 Is οπότε η τάση στην δίοδο που είναι ορθά πολωμενη θα είναι 520 mV + ΔIs * rD


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Patatompataria on January 25, 2018, 22:33:11 pm
Ναι, οκ, εννοώ πήρες το Vt σταθερό ή διαφορετικό σε κάθε θερμοκρασία;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim2712 on January 25, 2018, 22:43:51 pm
Εγώ πήρα την δυναμική αντίσταση nVT/ID της διόδου που ηταν σε ορθή πόλωση και έκανα ανάλυση μικρού σήματος περίπου όπως στην δεύτερη άσκηση από εδ (https://opencourses.auth.gr/modules/document/index.php?course=OCRS218&openDir=/55ffc84a1wJS), δεν ξερω αν ειναι σωστο αλλα τα νούμερα ήταν λογικα  :D :D
Καλή σκέψη για μεταβαλλομενο σήμα με μικρή μεταβολή σε σταθερή όμως θερμοκρασία, οπότε ακόμα και αν θεωρήσεις σχεδόν γραμμική τη χαρακτηριστική της διόδου για τη μεταβολή, αλλάζει η rd "κατά την διάρκεια της μεταβολής" :???:
Edit:Επισης θυμάται κανείς αν ζήταγε πηγη με p-Mos wilson η widlar γιατί μου φαίνεται ότι κάτι διάβασα λάθος...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Achilleas1997 on January 25, 2018, 23:15:12 pm

Δεν υπολογισα ξανα rd για τις νεες θερμοκρασιες, και σταθερη να ηταν η θερμοκρασια αν αλλαξει το ρευμα αλλαζει η rd ομως εμεις την θεωρουμε σταθερη για να υπολογισουμε πχ αυτο το ρευμα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: dim2712 on January 25, 2018, 23:35:17 pm
Μα εχει και Vt μεσα ο τύπος δηλαδή για ίδιο ρεύμα πόλωσης έχεις άλλη rd σε άλλη θερμοκρασία..όπως και να χει ήταν λιγο ασαφές αυτό..σιγά 1 να πιάνει το πολύ :P


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Patatompataria on January 26, 2018, 00:24:25 am
Το ρεύμα αλλλάζει σίγουρα. Νομίζω ότι θα άλλαζει λίγο και η Vt με τη θερμοκρασία αλλά ίσως να μπορεί να αγνοηθεί αυτό

Επισης θυμάται κανείς αν ζήταγε πηγη με p-Mos wilson η widlar γιατί μου φαίνεται ότι κάτι διάβασα λάθος...
Wildar ζήταγε, έχουν ανέβει τα θέματα και στα downloads


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: zilikons on June 24, 2018, 03:13:02 am
Παιδιά στα λυμένα του Σεπτέμβρη του '17, στην πρώτη άσκηση που ζητά σχέση Vo-Vi, είναι σωστή η λύση; Γιατί εγώ δεν μπορώ να βγάλω την ίδια σχέση όσο και αν προσπαθώ, εμένα μου φαίνεται πως έχουμε 3 εξισώσεις με 4 αγνώστους και η τελική σχέση που βγάζω είναι Vo=(Vi-0,6)/1,0125 και όχι *80.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mar_ko on June 24, 2018, 23:00:03 pm
Παιδιά στα λυμένα του Σεπτέμβρη του '17, στην πρώτη άσκηση που ζητά σχέση Vo-Vi, είναι σωστή η λύση; Γιατί εγώ δεν μπορώ να βγάλω την ίδια σχέση όσο και αν προσπαθώ, εμένα μου φαίνεται πως έχουμε 3 εξισώσεις με 4 αγνώστους και η τελική σχέση που βγάζω είναι Vo=(Vi-0,6)/1,0125 και όχι *80.

ανέβασε τη λύση σου


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: karakosv98 on July 28, 2018, 12:19:49 pm
θα ανεβουν λυσεις για τα θεματα του φετινου φλεβαρη  (ή εστω για το θεμα της διοδου) ;;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Local Rider on July 29, 2018, 14:03:27 pm
θα ανεβουν λυσεις για τα θεματα του φετινου φλεβαρη  (ή εστω για το θεμα της διοδου) ;;
+1


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: papoudaa on August 14, 2018, 21:50:15 pm
Παιδιά στα λυμένα του Σεπτέμβρη του '17, στην πρώτη άσκηση που ζητά σχέση Vo-Vi, είναι σωστή η λύση; Γιατί εγώ δεν μπορώ να βγάλω την ίδια σχέση όσο και αν προσπαθώ, εμένα μου φαίνεται πως έχουμε 3 εξισώσεις με 4 αγνώστους και η τελική σχέση που βγάζω είναι Vo=(Vi-0,6)/1,0125 και όχι *80.

και εγω τωρα που κοιταζω την ασκηση το ιδιο βγαζω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: karakosv98 on August 18, 2018, 17:23:54 pm
Στα BJT οταν ρωταει για την μεγιστη επιτρεπτη διακυμανση στην εξοδο παιρνουμε την διαφορα VCQ - VC,Sat ή την διαφορα VCEQ - VCE,Sat  ;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: alexfaki on August 21, 2018, 18:59:18 pm
στο θεμα 13 στα λυμενα που χει τα δυο fet και ζηταει την ελαχιστη επιτρεπτη Vout πως τη βρισκει?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Prison Mike on August 24, 2018, 19:02:35 pm
Στο γραπτό του Σεπτέμβρη του '13 στο θέμα 3, ξέρει κανένας πως μπορώ να υπολογίσω την Vds3 και την Vds2 ώστε να ελέγξω αν βρίσκονταί σε κορεσμό τα τρανζίστορ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Local Rider on August 25, 2018, 18:16:48 pm
Έχει κανείς τις λύσεις του Φλεβάρη;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ilektrik on August 26, 2018, 11:32:01 am
θα ανεβουν λυσεις για τα θεματα του φετινου φλεβαρη  (ή εστω για το θεμα της διοδου) ;;

Μια απόπειρα λύσης για το θέμα Α


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Local Rider on August 26, 2018, 11:56:00 am
Μια απόπειρα λύσης για το θέμα Α
Το Vτ το έχεις 25 στους 20, 27 στους 40 και 23,5 στους 0.
Πώς το βρίσκεις;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ilektrik on August 26, 2018, 12:05:02 pm
Το Vτ το έχεις 25 στους 20, 27 στους 40 και 23,5 στους 0.
Πώς το βρίσκεις;

Από τον τύπο Vt=T/11600, τον έχω σημειώσει στο πλάι


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Local Rider on August 26, 2018, 12:12:42 pm
Από τον τύπο Vt=T/11600, τον έχω σημειώσει στο πλάι
ok thanks έχεις δίκιο.
Εκεί που έχεις το κλάσμα είναι I/I40 και διώχνεις και τα Is. δεν μπορούμε να βάλλουμε στη θέση του I40 το 4I και να φύγουν κ αυτά;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ilektrik on August 26, 2018, 12:18:45 pm
ok thanks έχεις δίκιο.
Εκεί που έχεις το κλάσμα είναι I/I40 και διώχνεις και τα Is. δεν μπορούμε να βάλλουμε στη θέση του I40 το 4I και να φύγουν κ αυτά;

Ναι βρε μπορούμε, απλά εγώ τα διώχνω στο τέλος


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Local Rider on August 26, 2018, 12:27:53 pm
Ναι βρε μπορούμε, απλά εγώ τα διώχνω στο τέλος
κάπου κάνω λάθος εγώ γτ βγάζω άλλα νούμερα.. :-\


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: konsgkek on August 26, 2018, 15:21:57 pm
Μια απόπειρα λύσης για το θέμα Α

Νομίζω έχεις δυσκολέψει πολύ τον εαυτό σου εδώ πέρα. Πέραν του ότι βρήκες μόνο την μεταβολή της τάσης της D2, έχεις χρησιμοποιήσει και τον δύσκολο τύπο αυτόν με το -1 στο τέλος για το ρεύμα της διόδου.

Απλά χρησιμοποιείς τον τύπο που σου δίνει σελίδα 150 τύπος 3.5 με την διαφορά τάσης, καθώς η τάξη μεγέθους είναι 10 φορές μεγαλύτερη, αφού έχουμε δίοδο μικρού ρεύματος και n=1, άρα ένα Is ~= 10^-15 Α και Ι = 1 μΑ = 10^-6 Α

Επίσης, αν δεν κάνω λάθος αυτό που λες για άνοδο της Is κάθε 5 βαθμούς Κελσίου, ισχύει για μία δίοδο στην περιοχή ανάστροφης πόλωσης (σελ 151 3.2.2 τελευταία παράγραφος) το οποίο θα ήταν βάσιμο για την D1, αλλά μας έχει δώσει ήδη από την εκφώνηση ότι είναι κάθε 10 βαθμούς κελσίου. Αλλά για την Δ2 δεν ισχύει καθώς είναι ορθά πολωμένη. Το μόνο που χρειάζεται να αλλάξει είναι το Vt και είναι κομπλέ.

Αν υπάρχει ένσταση σε κάτι από αυτά πες μου

edit: ο τύπος που χρησιμοποιείς για την αλλαγή θερμοκρασίας είναι σωστός μπερδεύτηκα εγώ. αλλά εκεί που λες ότι το Ι / Ι40 = Ις/8Ις
Νομίζω σου ξέφυγε κάτι.
Γιατί αν στο Δ1 κάθε 10 βαθμοί σημαίνει διπλασιασμός άρα το Ι40 είναι 2*2 = 4*Ι
Και στη Δ2 αν κάθε 5 βαθμούς έχουμε διπλασιασμό, τότε Ις40 είναι 2*2*2*2 = 16*Ις και συνολικά εκεί έχουμε Ι / Ι40 = Ις/4*Ις

Πέραν αυτού, όντως βρίσκεις μόνο την μεταβολή της τάσης (τα 66.17 mV δηλαδή)
Και πρέπει να την αφαιρέσεις από την αρχική τάση τα 530 mV για να βρεις την τάση στους 40


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: papoudaa on August 26, 2018, 23:53:28 pm
Για το θεμα 2 φεβρουαριου του 18 η λύση που υπάρχει στα λυμένα θέματα για αντιστοιχη ασκηση είναι σωστη?
Γιατι μου φαίνεται ότι υπολογίζει το κέρδος τάσης με διαφορετικο τρόπο από ότι στη θεωρεία


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: babyshark on August 27, 2018, 19:07:02 pm
αν καποιος εχει λυμενο το θεμα με διοδους Σεπτεμβρη 2012 αν μπορει να  το ανεβασει γτ αυτο στις λυσεις μου φαινεται λαθος  :(


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Φασολάκια με Πρόβειο on August 27, 2018, 20:32:06 pm
Θέμα Β Ιανουαρίου 18
Πώς επιβεβαιώνω ότι είναι στην ενεργό περιοχή?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: babyshark on August 27, 2018, 20:35:16 pm
δειχνεις οτι Vceq>Vcesat νομιζω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Φασολάκια με Πρόβειο on August 27, 2018, 20:38:19 pm
δειχνεις οτι Vceq>Vcesat νομιζω
Ναι αλλα δεν δινει Vcesat ( αρα μαλλον την θεωρω 0), κι επισης σε τι χρησιμευει το Va σε αυτη την ασκηση?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: babyshark on August 27, 2018, 21:29:59 pm
η Vcesat ειναι 0,1-0,3 απο θεωρια οποτε το νουμερο που βγαινει σιγουρα την ξεπερναει
Την Va θα την χρησιμοποιησεις για να υπολογισεις την ro για το ισοδυναμο


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: alexfaki on August 27, 2018, 21:51:39 pm
st θεμα του ενισχυτη με BJT που ζηταει η ευθεια φορτου να ναι στη μεση στο ac οταν βρισκω κερδος τασης ο τυπος ειναι ο τυπος που υπαρχει στο φυλλαδιο στο κοινου συλλεκτη ?αν ναι γιατι στις λυσεις παιρνει τον A=-β(Rc/rin))Rin/(Rin+Rs)(RL/RL+Rc//ro)) ?????


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: The Audacious AI on January 23, 2019, 12:21:39 pm
Παιδιά στα λυμένα του Σεπτέμβρη του '17, στην πρώτη άσκηση που ζητά σχέση Vo-Vi, είναι σωστή η λύση; Γιατί εγώ δεν μπορώ να βγάλω την ίδια σχέση όσο και αν προσπαθώ, εμένα μου φαίνεται πως έχουμε 3 εξισώσεις με 4 αγνώστους και η τελική σχέση που βγάζω είναι Vo=(Vi-0,6)/1,0125 και όχι *80.

Νομίζω είναι λάθος αυτό που κάνει. Και εγώ βρίσκω άλλα νούμερα.

Καμιά ιδέα για το 1ο θέμα Φεβρουαρίου του 2016; Την r1 την λαμβάνουμε υπ'όψη στο 1ο ερώτημα;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: katerinap99 on January 23, 2019, 19:31:02 pm
https://prnt.sc/mb5afa (https://prnt.sc/mb5afa)
Πως δικαιολογούμε οτι για Vin κοντά στο 0 άγουν ολες οι διοδοι;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 23, 2019, 20:06:15 pm
στο σεπτεμβριο 2018 στο 2ο θεμα που λεει αντισταση εξοδου 10ΚΩ εννοει την αντισταση Rvs π ειναι διπλα στην πηγη;
και επισης την ταση συλλεκτη θα την βρω απο dc αναλυση η με την αc μεσω υβριδικου;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: The Audacious AI on January 23, 2019, 20:16:16 pm
https://prnt.sc/mb5afa (https://prnt.sc/mb5afa)
Πως δικαιολογούμε οτι για Vin κοντά στο 0 άγουν ολες οι διοδοι;

σημείωσα τις τάσεις. Νομίζω τώρα έγινε εμφανές


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 24, 2019, 00:32:42 am
εχει καποιος λυση για το θεμα 2 σεπτεμβριου η ιανουαριου 2018?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 24, 2019, 18:36:18 pm
Σε ενα  pdf 18 σελιδων υπαρχει λυση για τις διοδους σεπτεμβριος 2014..μπορει να εξηγησει καποιος τι κανει ο τυπας με τις πηγες τασεις? Γιατι νομιζω καπου το εχασε ο μαστορας


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: lam1995 on January 25, 2019, 09:10:54 am
υπαρχει λυση για το θεμα πρωτο του ιανουαριου 2018?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: donuts on January 25, 2019, 11:40:42 am
καμιά βοήθεια για το πως λύνεται θεμα 1ο ιουνιου 2018 (/φεβρουαριου 16) ??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ούγκι on January 26, 2019, 14:53:11 pm
Σεπτέμβριος 2018 θέμα 3 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item4227)
Τι κάνουμε σε αυτήν; Μήπως έχει κάποιο λάθος; Επειδή δεν βλέπω κάποια πόλωση στην πύλη και χρειάζεται το VGS στο DC για να υπολογιστεί η gm... Για την ακρίβεια, η VGS είναι 0 στο συνεχές οπότε το κάτω transistor δεν άγει καν για μικρά σήματα...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panosnikos1998 on January 26, 2019, 16:24:43 pm
Στα θέματα με nMos κασκοδικο καθρεφτη οσα εχω δει λυμενα αλλα και στις διαφανειες παιρνει τον τυπο Id=1/2*k'(W/L)*(Vgs-Vt)^2. Κανονικα δεν υπαρχει και στο τελος ενα *(1+Vds/Va); Αυτο γιατι δεν το βαζω; 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: AsdP on January 27, 2019, 02:30:17 am
υπαρχει λυση για το θεμα πρωτο του ιανουαριου 2018?

https://www.slideshare.net/reazadislam/solutions-of-sedra-and-smith
 (https://www.slideshare.net/reazadislam/solutions-of-sedra-and-smith)

σελ.69 υπαρχει αντιστοιχη ασκηση


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: alexfaki on January 27, 2019, 06:49:14 am
θεμα σεπτεμβρης 2013 κασκοδικος με nMos..ζητα τα Vg2,Vg3 και στις λυσεις του τημμυ παιρνει Vg2=Vgs2 kai Vg3=Vgs4 +Vgs1.ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΑ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 27, 2019, 11:52:14 am
Καλη ερωτηση ο τυπας απλως πηρε. Copy paste λυσεις απο καπου αλλου τις "καθαρογραψε" και τις πλασαρει γοα συλλογη θεματων


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: The Audacious AI on January 27, 2019, 12:16:03 pm
θεμα σεπτεμβρης 2013 κασκοδικος με nMos..ζητα τα Vg2,Vg3 και στις λυσεις του τημμυ παιρνει Vg2=Vgs2 kai Vg3=Vgs4 +Vgs1.ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΑ?
και το Vg και το Vs είναι κοινά αν δεν κάνω λάθος. Οπότε τα παίρνει ίδια. Το άλλο δεν ξέρω.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: katerinap99 on January 27, 2019, 12:17:22 pm
θεμα σεπτεμβρης 2013 κασκοδικος με nMos..ζητα τα Vg2,Vg3 και στις λυσεις του τημμυ παιρνει Vg2=Vgs2 kai Vg3=Vgs4 +Vgs1.ΠΩΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΥΤΑ?

Για το 2 αφου το S2 παει στην γειωση ειναι Vs2=0 αρα Vgs2=Vg2-Vs2=Vg2
Μετά Vg3=Vg4 αφού είναι βραχυκυκλωμένες οι πυλες και μετά βρίσκει το δυναμικό στο g4 μεχρι να φτασει στην γειωση δηλαδη Vg4=Vgs4 + Vds1 όμως το d1 ειναι βραχυκυκλωμενο με το g1 αρα Vd1=Vg1 και επομενως Vg4=Vgs4+Vgs1


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ούγκι on January 27, 2019, 14:52:30 pm
τι κάνουμε στις ασκήσεις με μεταβολή θερμοκρασίας;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ούγκι on January 27, 2019, 15:33:09 pm
ιανουάριος 2018 θέμα 3 ερώτημα α (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item3904)

Τι εννόει "με χρήση χαρακτηριστικών εισόδου και εξόδου";


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 27, 2019, 19:08:53 pm
τι κάνουμε στις ασκήσεις με μεταβολή θερμοκρασίας;
Για το θεμα 1 το περσινο εγραψα μια απαντηση αν θες στην δινω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: τόνγκα on January 27, 2019, 19:27:28 pm
Γιατί η Rin στην πρώτη εικόνα είναι έτσι όπως την βγάζει και δεν είναι όπως στην δεύτερη ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ούγκι on January 27, 2019, 19:35:34 pm
Για το θεμα 1 το περσινο εγραψα μια απαντηση αν θες στην δινω

Yep, θα βοηθούσε πολύ


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: alexfaki on January 27, 2019, 20:30:27 pm
Στα θέματα με nMos κασκοδικο καθρεφτη οσα εχω δει λυμενα αλλα και στις διαφανειες παιρνει τον τυπο Id=1/2*k'(W/L)*(Vgs-Vt)^2. Κανονικα δεν υπαρχει και στο τελος ενα *(1+Vds/Va); Αυτο γιατι δεν το βαζω;  
μηπως επειδη για να χω καθρεφτη πρεπει να ναι κορεσμενα?και ο τυπος αλλαζει? ΕΠΙΣΗΣ,υπαρχει καπου συγκεντρωμενα ή αν καποιος ξερει και μπορει να τις πει τις συνθηκες για id,Vgs,Vds κλπ για να ναι κορεσμενο,γραμμικο,να μην αγει κλπ για το JFET,MOSFET,BJT ξεχωριστα ????ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΟΛΥ!και τι αλλαζει αν ειναι nmos ή pmos


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ούγκι on January 27, 2019, 20:50:39 pm
μηπως επειδη για να χω καθρεφτη πρεπει να ναι κορεσμενα?και ο τυπος αλλαζει? ΕΠΙΣΗΣ,υπαρχει καπου συγκεντρωμενα ή αν καποιος ξερει και μπορει να τις πει τις συνθηκες για id,Vgs,Vds κλπ για να ναι κορεσμενο,γραμμικο,να μην αγει κλπ για το JFET,MOSFET,BJT ξεχωριστα ????ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΟΛΥ!και τι αλλαζει αν ειναι nmos ή pmos

φαινόμενο early μπορούμε να αγνοήσουμε αν δεν το αναφέρει η άσκηση

sedra Smith σελίδα 266,275,318
Τα jfet είναι παρόμοια μόνο που το Vt λέγεται Vp
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 27, 2019, 21:49:44 pm
Η αποπειρα μου για το θεμα 1 ιανουαριου 2018
notes:
Δεν μπορεσα να αποκωδικοποιησω την πληροφορια περι μεγαλου αναστροφου ρευματος για την  D1
Για την v2  ακουγεται τρελο με αυξηση θερμοκρασιας να μειωνεται η ταση της,επομενως ισως αντι να παρετε νομο ρευματων για την v2 στους 40  ,να παρετε  διαιρεση κατα μελη οπως εκανα για το ρευμα του D1 θεωροντας οτι την διαρεει στους 40 βαθμους τετραπλασιο ρευμα απο οτι στους 20


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: pasxalis on January 28, 2019, 01:02:05 am
Ξερει κανεις πως υπολογιζουμε την αντισταση r0 στα ισοδυναμα κυκλωματα των  διπολικων τρανζιστορ;(στο βιβλιο λεει οτι ειναι Va/Ic αλλα ποιο ειναι το δυναμικο Va;)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on January 28, 2019, 01:22:29 am
Ξερει κανεις πως υπολογιζουμε την αντισταση r0 στα ισοδυναμα κυκλωματα των  διπολικων τρανζιστορ;(στο βιβλιο λεει οτι ειναι Va/Ic αλλα ποιο ειναι το δυναμικο Va;)

Είναι η τάση early και δίνεται για κάθε τρανζίστορ.

Επειδή είναι αρνητική, στον τύπο που γράφεις χρειάζεται να την βάλεις σε απόλυτη τιμή.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: lam1995 on January 28, 2019, 01:59:07 am
οταν λεει η ασκηση οτι μια διοδος εχει 10πλασια περιοχη επαφης απο μια αλλη αυτο τι σημαινει?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Ούγκι on January 28, 2019, 02:04:54 am
οταν λεει η ασκηση οτι μια διοδος εχει 10πλασια περιοχη επαφης απο μια αλλη αυτο τι σημαινει?

Τo IS της είναι 10 φορές μεγαλύτερο


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: lolosorest on January 28, 2019, 05:57:47 am
εχει λυσει κανεις το θεμα με τα mosfet ιουνιου 18?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 28, 2019, 16:45:53 pm
Σημερα εβαλε πολυ δυσκολα θεματα


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: xaotikos on January 28, 2019, 16:54:02 pm
Σημερα εβαλε πολυ δυσκολα θεματα

Άστα να πάνε. Το wildar με nmos το έκανε στις παραδόσεις; στο βιβλίο το έχει μόνο με bjt νομίζω (Ούτε θεωρία δεν έγραψα εν ολίγοις)
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on January 28, 2019, 17:12:29 pm
Άστα να πάνε. Το wildar με nmos το έκανε στις παραδόσεις; στο βιβλίο το έχει μόνο με bjt νομίζω (Ούτε θεωρία δεν έγραψα εν ολίγοις)
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Τα έχει και τα 2 εδώ (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item2929).
Νομίζω ότι όσον αφορά τη διάταξη δε διαφέρουν.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panosnikos1998 on January 28, 2019, 17:23:03 pm
η μαλακια ειναι οτι το θεμα 2 ειχε πεσει ολοιδιο σεπτεμβρη 17.. αλλα Α5 δεν επαιζε αντιγραφη  :'(


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 28, 2019, 17:34:18 pm
Η καδη παντως τα χαρακτηρησε δυσκολα..περιμενουμε επομενως αναλογη επιοικια..


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panosnikos1998 on January 28, 2019, 17:59:45 pm
θεματα 1 και 3 περιπου πως τα κανατε; αν δεν βαριεστε και θελετε πειτε μπας και επιβεβαιωσουμε καμια λυση :) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on January 28, 2019, 18:12:54 pm
θεματα 1 και 3 περιπου πως τα κανατε; αν δεν βαριεστε και θελετε πειτε μπας και επιβεβαιωσουμε καμια λυση :) 

ποια ομάδα;
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panosnikos1998 on January 28, 2019, 18:13:57 pm
Β, διαφορετικα ειχε; φανταζομαι θα ταν τα ιδια με αλλα νουμερα


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: panos98 on January 28, 2019, 18:19:31 pm
Αστα τωρα μολις βγουν θα δουμε


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: lam1995 on June 24, 2019, 19:42:43 pm
για το θεμα ιουνιου του 18 υπαρχει πουθενα λυση για τα μοσφετ?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on June 24, 2019, 20:02:47 pm
για το θεμα ιουνιου του 18 υπαρχει πουθενα λυση για τα μοσφετ?
Η τελευταία άσκηση που έκανε η Καδή τον Ιανουάριιο ήταν η ίδια με άλλα νούμερα.
Η σημειώσεις δεν είναι και τέλειες... Καδή είναι αυτή.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: odyskypa on August 19, 2019, 17:39:22 pm
Έχει λύσει κανείς το πρώτο θέμα του Ιανουαρίου 2019;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: 25thOfMarch on August 19, 2019, 20:22:51 pm
3.62 στα λυμένα του Σέντρα Σμιθ


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Valaam on September 01, 2019, 11:06:25 am
Ιανουάριος 17 3ο θέμα υπάρχει πουθενά λύση;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: giannis1411 on September 01, 2019, 17:03:49 pm
Ιανουάριος 17 3ο θέμα υπάρχει πουθενά λύση;

Τσεκαρε εδω


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: A_G on September 01, 2019, 19:00:38 pm
Για το θεμα με τα μοσφετ του ιουνιου του 18 εχει κανεις ολοκληρωμενη λυση ? θα βοηθουσε ιδιαιτερα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on September 01, 2019, 19:28:24 pm
Για το θεμα με τα μοσφετ του ιουνιου του 18 εχει κανεις ολοκληρωμενη λυση ? θα βοηθουσε ιδιαιτερα.
Έχω ανεβάσει τη λύση λίγο πιο πάνω... ίσως έχει κάποια κενά αλλά πιστεύω θα βοηθήσει


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: A_G on September 01, 2019, 20:13:54 pm
ναι την ειδα απλως στην δευτεροβαθμια που λεει Vds=5=Vgs1
αν το αντικαταστησουμε πως γινεται 2βαθμια εφοσον εχουμε Vgs1 και Vgs2?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on September 01, 2019, 20:46:10 pm
αφού στον τελευταίο όρο μέσα στις αγκύλες το Vds2, το οποίο αντικαθιστούμε, είναι στο τετράγωνο
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Venceremos on January 04, 2020, 18:53:36 pm
Σεπτέμβρης 2015 πρώτο θέμα διόδων. το έχει λύσει κανείς? Θέλω λίγο επεξήγηση και βοήθεια στο τι ακριβώς κάνουμε επειδή έχω χαωθεί με την φάση των διόδων και του κυκλωματικού κομματιού.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Venceremos on January 09, 2020, 15:43:37 pm
Ο Κασκοδικός καθρέπτης ρεύματος όπως εμφανίζεται στο θέμα 3ο Γενάρης 2017 υπάρχει κάπου στο Sendra?
Ευχαριστώ.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Venceremos on January 24, 2020, 16:58:39 pm
Μπορει καποιος να ανεβασει τη λυση απο το πρώτο θέμα του Ιανουαρίου 2019;

Αν ψάξεις στον σέντρα σμιθ έχει ίδια άσκηση στη σελίδα 227, άσκηση 3.62. Υπάρχουν οι λύσεις του σέντρα σμιθ ονλάιν, με απλό google search τα βρίσκεις, και νομίζω είναι ανεβασμένα και στην ηλεκτρονική 1 ή 2 στο ε τημμυ.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Venceremos on January 24, 2020, 17:26:56 pm
Θέμα 1ο Ιούνης 2018 λύση κανείς?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ktsiakou on January 24, 2020, 20:01:42 pm
Εάν ανάμεσα στη πηγή εναλλασσόμενης τάσης και τη βάση τρανζίστορ bjt υπάρχει κάποια αντίσταση τότε στο λόγο της ενίσχυσης στη θέση του Vin βάζουμε τη τάση της πηγής ή την τάση στον κόμβο στη βάση??? 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Just Me on January 24, 2020, 21:08:33 pm
Εάν ανάμεσα στη πηγή εναλλασσόμενης τάσης και τη βάση τρανζίστορ bjt υπάρχει κάποια αντίσταση τότε στο λόγο της ενίσχυσης στη θέση του Vin βάζουμε τη τάση της πηγής ή την τάση στον κόμβο στη βάση??? 
Αν θυμάμαι καλά την είχα κι εγώ αυτή την απορία και κατέληξα στο εξής:
Αν ζητάει λόγο ενίσχυσης του τρανζίστορ Vin=Vb.
Αν ζητάει λόγο ενίσχυσης του ενισχυτή Vin=Vπηγής, διότι υποθέτουμε ότι η αντίσταση ανήκει στον ενισχυτή.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ktsiakou on January 25, 2020, 14:12:22 pm
Στο υβριδικό π ενισχυτή με bjt ως αντίσταση εισόδου θεωρώ ότι βλέπω <<αριστeρά>> της  πηγής ρεύματος χωρίς να συμπεριλάβω τη Rs και ως αντίσταση εξόδου ότι βλέπω <<δεξιά>> της πηγής ρεύματος χωρίς να συμπεριλάβω την RL???


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Nickgian on January 25, 2020, 23:30:02 pm
Οταν εχω nFET και μου λεει βρς την ενισχυση και το μετασχηματιζω σε π υβριδικο ισοδυναμο κυκλωμα και εχω σε παραλληλια Rds , Rs , Rl στην εξισωσει Vout = gm * Vgs (rds // rs) ειναι σωστη ή πρεπι να βαλω και την Rl?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Nickgian on January 26, 2020, 00:13:33 am
Οταν εχω nFET και μου λεει βρς την ενισχυση και το μετασχηματιζω σε π υβριδικο ισοδυναμο κυκλωμα και εχω σε παραλληλια Rds , Rs , Rl στην εξισωσει Vout = gm * Vgs (rds // rs) ειναι σωστη ή πρεπι να βαλω και την Rl?
οταν ζηταει ενισχυση τα βαζεις ολα μεσα οταν λεει Zout χωρις Rl


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: GohanDGeo on January 26, 2020, 04:53:12 am
Για το Θεμα 1 Ιανουαριο 2019, παρολο που βρηκα τη λυση στο ιντερνετ, βρηκα και 2 διαφορετικες που δε συναδουν, και δεν τις καταλαβα. Μπορει καποιος να το εξηγησει;  :'(


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Venceremos on January 26, 2020, 16:40:50 pm
Για το Θεμα 1 Ιανουαριο 2019, παρολο που βρηκα τη λυση στο ιντερνετ, βρηκα και 2 διαφορετικες που δε συναδουν, και δεν τις καταλαβα. Μπορει καποιος να το εξηγησει;  :'(
Νομίζω ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τη λύση του Σέντρα.

Σε άλλα νέα, ξέρει κανείς τι είναι ο συντελεστής σταθερότητας της συνεχούς τάσης με τη θερμοκρασία που εμφανίζεται στο θέμα 2ο ερώτημα β του Σεπτεμβρίου του 2012? Αναγράφεται ως θVcq/θT


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: empargio on January 26, 2020, 17:45:21 pm
Θέμα 1ο Ιούνης 2018 λύση κανείς?
Βρηκες λυση τελικα? εγω σκεφτηκ να βάλω στην εξοσο μια δίοδο με μεταβολη οπως φένεται στη χαρακτηριστική της και για να αντισταθμίσω τη μεταβλή της να βάλω μια αντίστοιχη dc ταση αλλα με ένα γραμμικό πολλαπλασιαστή με ακριβώς την αντίθετη κλίση της διόδου...και έτσι όλονμαζί να δίνει διαρκώς 4...


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: el mariachi on July 01, 2020, 14:46:38 pm
στο 3ο θεμα του 2017, στα λυμενα θεματα, δεν πρεπει να βαλει την αντισταση 2MΩ παραλληλα στην vi? απλα επειδη ειναι πολυ μεγαλη και το ρευμα που διερχεται ειναι σχεδον μηδεν την παραλειπει?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Rick Deckard on July 15, 2020, 18:12:14 pm
Παιδιά στους ενισχυτές BJT για το π-υβριδιο θελουν την απλη η την Full εκδοχη του υβριδιου;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on July 15, 2020, 18:20:59 pm
Παιδιά στους ενισχυτές BJT για το π-υβριδιο θελουν την απλη η την Full εκδοχη του υβριδιου;
για την ηλεκτρονική ι την απλή θέλουν


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: empargio on August 31, 2020, 13:56:02 pm
ιανουαριιος 2020 το 1ο θεμα κανεις??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on August 31, 2020, 13:59:23 pm
ιανουαριιος 2020 το 1ο θεμα κανεις??

Νομίζω ήταν άσκηση του Βιβλίου , αλλα δεν το έχω αυτήν την στιγμή μαζί μου. Οι λύσεις του Sendra πάντος υπάρχουν online.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: empargio on August 31, 2020, 22:41:29 pm
Νομίζω ήταν άσκηση του Βιβλίου , αλλα δεν το έχω αυτήν την στιγμή μαζί μου. Οι λύσεις του Sendra πάντος υπάρχουν online.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 
Ναι ευχαριστω το βρηκα....μηπως εχει κανεις και του ινουνιου 2018 αυτη με τα μοσφετ?? οποια λυση κι αν διαβασα δε βγαζω ακρη... δε καταλαβα γιατι παρινει τις εξισωσεις ρευματος....


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on September 01, 2020, 11:08:21 am

Θεωρεί τα ρεύματα των πυλών  αμελητέα (μηδεν), άρα το ρέυμα πηγής  = ρεύμα εκροής σε κάθε τρανζίστορ , και επειδή το ρεύμα πηγής του ενός είναι ρεύμα εκροής του άλλου , έχουμε Id1=Id2 , παίρνουμε τον τύπο για τα Id κλπ κλπ. Έχει μια λύση του θέματος πιο πίσω σε αυτό το τόπικ, καθώς και στα downloads. Λογικά θα ναι κι αυτήν άσκηση του βιβλίου , ψάξ την αν θες , να δεις την λύση απο εκεί.
Για το θέμα 1 του Ιανουαρίου 2020 γράψε λίγο πια άσκηση του βιβλίου είναι για να ξέρουν και οι επόμενοι.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: llanna on September 01, 2020, 12:49:03 pm
Εγώ βρήκα αυτή τη λύση για την άσκηση 3.37 στην 7η έκδοση (ξένη) Sedra-Smith (στην αντίστοιχη ελληνική είναι η άσκηση 4.39 σελ.236), η οποία είναι ίδια με το θέμα 1 του Ιανουαρίου 2020 αλλά με άλλα νούμερα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: empargio on September 01, 2020, 13:43:20 pm
δε καταλαβα ποια εκδοση εχεις παντως απο την πανεπηστημιακη εμενα ειναι η 3.43 στο κεφαλαιο των διοδων....ελαφρως παραλλαγμενη....αλλα και αυτο που ανεβασες παρομοιο ειναι. ...για το θεμα 3 του ιανουαριου 2019 χρησιμοποιησατε το διαγραμμα του αντιστροφέα CMOS? (sel.340 sendra)...πείσης εγω στο τελος βρηκα το κερδος αλλα δε καταλαβα που σρειαστηκε η πληροφορια uo_Vdd/2....any help??


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Thunderlord on September 01, 2020, 18:03:41 pm
Έχει δει κανείς το θέμα της Διόδου Ιούνιος 18;

Εφόσον από τη χαρακτηριστική βλέπουμε ότι η δίοδος δεν είναι ιδανική, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η πτώση τάσης πάνω σε αυτήν θα παραμείνει σε κάποια τιμή και δεν θα φύγει αρκετά;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: phantomduck on September 01, 2020, 20:19:10 pm
σε καθρεφτη ρευματος, ποτε λεμε οτι τα τρανζιστορ ταιριαζουν?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on September 01, 2020, 20:48:43 pm
σε καθρεφτη ρευματος, ποτε λεμε οτι τα τρανζιστορ ταιριαζουν?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Όταν είναι ίδια
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: phantomduck on September 01, 2020, 20:54:46 pm
οκ, ευχαριστω πολυ!
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Σοκοφρέτας on September 02, 2020, 10:09:23 am
Υπάρχει πουθενά το υπόλοιπο pdf με τα fet transistor?

Αναφέρομαι στο αρχείο αυτό: https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item2743 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item2743)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on September 02, 2020, 10:39:32 am
Υπάρχει πουθενά το υπόλοιπο pdf με τα fet transistor?

Αναφέρομαι στο αρχείο αυτό: https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item2743 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item2743)


Το υπόλοιπο pdf δεν έγινε ποτέ , το παιδί που το κανε γράφει για διευκρίνηση αν βρεθεί κάποιος που να λύσει τις ασκήσεις με τα mosfet θα ήταν καλό να προστεθούν στο αρχείο.
Υπάρχει άλλο αρχείο ποιο πρόσφατο που είναι χειρόγραφο και χει θέματα απο το 2010-2019 έχει και mosfet μέσα.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Σοκοφρέτας on September 02, 2020, 11:17:52 am
Το υπόλοιπο pdf δεν έγινε ποτέ , το παιδί που το κανε γράφει για διευκρίνηση αν βρεθεί κάποιος που να λύσει τις ασκήσεις με τα mosfet θα ήταν καλό να προστεθούν στο αρχείο.
Υπάρχει άλλο αρχείο ποιο πρόσφατο που είναι χειρόγραφο και χει θέματα απο το 2010-2019 έχει και mosfet μέσα.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 
Απλώς το συγκεκριμένο μου φαίνεται σωστά γραμμένο. Με επεξηγήσεις και καθαρά σχήματα και έτσι ήθελα τη συνέχεια! Αλλά αφού δεν υπάρχει κρίμα!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Thunderlord on September 02, 2020, 12:25:03 pm
Όσοι δίνουν σήμερα, ας ανεβάσουν μετά τις ασκήσεις που τους ζητήθηκαν και γενικά αν μπορούν να γράψουν και για τη θεωρία λίγο, να ξέρουμε τι να περιμένουμε την Πέμπτη εμείς  8))


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Apostolof on September 02, 2020, 12:34:57 pm
Όσοι δίνουν σήμερα, ας ανεβάσουν μετά τις ασκήσεις που τους ζητήθηκαν και γενικά αν μπορούν να γράψουν και για τη θεωρία λίγο, να ξέρουμε τι να περιμένουμε την Πέμπτη εμείς  8))

+1
Σώστε κόσμο :D


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: empargio on September 02, 2020, 15:32:21 pm
Παιδια μοσφετ ιουνιου του 2018, αυτη η περιβοητη ειναι η μονη που δεν καταφερα να καταλαβω πως βγαινει....οι λυσεις που ανεβηκαν εχουν κενα και κατι ακυρα που δεν καταλβαινω πως βγαινουν....οποιος την εχει λυσει ας ανεβασει μια ολοκληρωμενη προταση πλιζ!!!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Thunderlord on September 02, 2020, 18:25:45 pm
Σε BJT, σε κορεσμό, γιατί παίρνουμε ότι Ie = Ic?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: empargio on September 02, 2020, 19:00:01 pm
Σε BJT, σε κορεσμό, γιατί παίρνουμε ότι Ie = Ic?

μαλλον θα λεει οτι παραλειπεται το Ιβ


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on September 02, 2020, 19:05:02 pm
Θεωρούμε ότι το α ε
Σε BJT, σε κορεσμό, γιατί παίρνουμε ότι Ie = Ic?

Αν το β είναι αρκετά μεγάλο, συνήθως 100+ στις ασκήσεις που μελετάμε , α=β/(β+1) , παίρνεις α=1 (περίπου) , οπότε έχεις Ie=Ic
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Thunderlord on September 02, 2020, 19:08:33 pm
Μα στον κορεσμό το β πέφτει πολύ στον κορεσμό, φτάνει 2-3


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on September 02, 2020, 19:28:51 pm
Μα στον κορεσμό το β πέφτει πολύ στον κορεσμό, φτάνει 2-3

Σε ασκήσεις τουλάχιστον της Η ΙΙ το δίνε το β που ήταν κάπου εκεί 100+, στην Η Ι δεν πολυ θυμάμαι τι γίνονταν :D
edit1 Και Η Ι τώρα που άνοιξα τυχαία κάποια θέματα έδινε β=100.
edit2 το β είναι χαρακτηριστικό μέγεθος του τρανζίστορ δεν αλλάζει , πας στο μαγαζι και ζητάς ένα bjt με β τόσο.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Thunderlord on September 02, 2020, 20:27:34 pm
Σε ασκήσεις τουλάχιστον της Η ΙΙ το δίνε το β που ήταν κάπου εκεί 100+, στην Η Ι δεν πολυ θυμάμαι τι γίνονταν :D
edit1 Και Η Ι τώρα που άνοιξα τυχαία κάποια θέματα έδινε β=100.
edit2 το β είναι χαρακτηριστικό μέγεθος του τρανζίστορ δεν αλλάζει , πας στο μαγαζι και ζητάς ένα bjt με β τόσο.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  

Όλα αυτά που λες ισχύουν στην περιοχή μετά τον κορεσμό. Στον κορεσμό στα bjt το β αλλάζει, δες αν θες Sendra Smith παράδειγμα 6.5 σελ 337, όπου στον κορεσμό το β από 50 γίνεται 1.5


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: PapaJohnGr on September 02, 2020, 21:06:30 pm
Οριστε φρεντς  ;D


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: temoul on September 02, 2020, 21:36:30 pm
Από θεωρία ρωτήθηκε τίποτα περίεργο, που δεν ανήκει στις ενδεικτικές;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Rick Deckard on September 03, 2020, 00:22:58 am
Παιδία η λύση Ιανουαρίου 2019 που υπάρχει στα Downloads για τον ενισχυτή bootstrap είναι σωστή;;;;;;;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Thunderlord on September 03, 2020, 19:10:43 pm
Μόλις τελειώσα εγώ. Οι ερωτήσεις θεωρίας που έγιναν στο γκρουπ μου ήταν πάνω κάτω αυτες:

-Σχεδιασμός χαρακτηριστικής διόδου και ευθείας φορτίου
-Κλίση ευθείας φορτίου και γενικά σχολιασμός του διαγράμματος (τι δείχνουν οι άξονες της χαρακτηριστικής, τι είναι το Q κτλ)
-Περιγραφή μονοπολικών και διπολικών τρανζίστορ και διαφορές αυτών
-Τι είναι το ενεργό φορτίο
-Τι είναι καθρέφτης ρεύματος

νομίζω υπήρχαν καμιά δύο ακόμα, αλλά αυτή είναι η γενική ιδέα.

Η άσκηση ήταν ακριβώς η ίδια με Θέμα 3 Ιανουάριος 17 (ενισχυτής MOS)

Καλή επιτυχία στους επόμενους!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: temoul on September 03, 2020, 19:35:04 pm
Έχουμε καμιά ερώτηση από αίθουσα 4;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Don on September 03, 2020, 19:40:41 pm
Αίθουσα 2

Θεωρία:
-Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθρέφτη Wilson
-Τάση Early σε BJT
-Θερμική Τάση
-Διαφορές MOSFET-BJT
-Ενεργό φορτίο σε ενισχυτή με MOS

Άσκηση: Θέμα 2 Ιανουάριος '17


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: temoul on September 04, 2020, 01:33:00 am
Αίθουσα 4

Θεωρία:
1) Κέρδος ενισχυτή κοινής εκροής (ουσιαστικά ζητούσε να αναφέρουμε ότι είναι θετικό και μικρότερο της μονάδας)
2) Να αναφέρουμε πώς είναι πολωμένες οι επαφές BC, BE σε BJT που λειτουργεί σε ενισχυτή
3) Να αναφερθούμε στο φαινόμενο διάσπασης επαφής pn
4) Να αναφέρουμε τι είδους MOSFET χρειάζεται σε καθρέπτη προκειμένου να έχουμε απορρόφηση ή παροχή ρεύματος
5) Να αναφέρουμε από ποιες παραμέτρους εξαρτάται η επιλογή του σημείου πόλωσης Q ενός BJT

Άσκηση: Ιανουάριος 17, θέμα 2


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: jaime on September 04, 2020, 15:57:53 pm
 Οι διαφορές MOS-BJT ποιες είναι ξέρουμε?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on September 04, 2020, 16:00:43 pm
 
Οι διαφορές MOS-BJT ποιες είναι ξέρουμε?

πηγαινε στις διαφανειες του Χατζο στην 05 με τα bjt σελ 12 έχει ενα πινακάκι
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: jaime on September 04, 2020, 16:23:10 pm
 Eυχαριστώ. Να σαι καλά!


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Pignite on September 04, 2020, 16:54:52 pm
Σε εμενα χθες έπεσε το θεμα με ενισχυτή κοινού εκπομπού (ζητάει R1 R2 Re Rc και να πεις αν λειτουργει στην γραμμική περιοχή)  που ειναι σελ 12 στο pdf με τα θέματα απο το 10-19 και ρώτησε για mos σχημα πως είναι το n-mos, γιατι το λενε έτσι,  διαφορές mos πυκνωσης με mos αραιωσης και τελος διαμόρφωση μηκους καναλιού σε nmos πυκνωσης.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mpakefth on January 30, 2021, 22:22:12 pm
υπάρχουν κάπου λύσεις για τον Ιανουάριο του 17;;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: nilatos on January 31, 2021, 20:07:08 pm
Όποιος θυμάται ερωτήσεις Καδή στα προφορικά, ας τις γράψει να προσανατολιστούμε λίγο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on January 31, 2021, 20:17:30 pm
υπάρχουν κάπου λύσεις για τον Ιανουάριο του 17;;
Υπάρχει η λύση μέσα σε αυτό (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item4972) το αρχείο.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: manek on February 01, 2021, 21:23:48 pm
Από όσο θυμάμαι για ερώτησεις θεωρίας σημέρα ρωτήσανε:
1)Πώς υπολογίζεται η θερμική τάση (τύπος) επαφής p-n και
ποια είναι η τιμή της σε θερμοκρασία δωματίου;
2)Με την αύξηση της θερμοκρασίας η χαρακτηριστική της
διόδου μετακινείται προς τα αριστερά ή δεξιά;
3)Τι ονομάζουμε ευθεία φορτίου σε κύκλωμα με δίοδο; Ποια
είναι η έκφραση της για κύκλωμα με μια δίοδο, μια αντίσταση
R και μια πηγή τάσης Vs; Έχει θετική ή αρνητική κλίση;
4)Ποια είναι η επίδραση της θερμοκρασίας στη λειτουργία
των ΜΟS;
Και ακόμια 1 ερώτηση που δε θυμάμαι.
Επίσης η άσκηση ήταν το θέμα 1 Φεβρουαρίου 2019.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: okan on February 01, 2021, 23:07:57 pm
Στην ομάδα μου ρωτήθηκαν:
1) Μέθοδοι διάσπασης (ή κάτι τέτοιο) που δεν ξέραμε τίποτα και απαντούσαν όλοι στην τύχη
2) Τάση early
3) Χαρακτηριστικά FET
4) Διαφορά MOS πύκνωσης-αραίωσης
5) Χωρητικότητες Cd Ct

Άσκηση Θ1 Ιανουάριος '17


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mfilip on February 02, 2021, 06:54:35 am
α) Τι είδους MOSFET χρειαζόμαστε σε καθρέφτη προκειμένου να έχουμε απορρόφηση ή παροχή ρεύματος;
β) Μεθοδοι διάσπασης
γ) Διαφορά MOS πύκνωσης και αραίωσης
δ) Διαμόρφωση μήκους καναλιού σε nmos πύκνωσης

Κάποια βοήθεια εδω?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MajorTom on February 02, 2021, 10:42:14 am
α) Τι είδους MOSFET χρειαζόμαστε σε καθρέφτη προκειμένου να έχουμε απορρόφηση ή παροχή ρεύματος;
β) Μεθοδοι διάσπασης
γ) Διαφορά MOS πύκνωσης και αραίωσης
δ) Διαμόρφωση μήκους καναλιού σε nmos πύκνωσης

Κάποια βοήθεια εδω?

a) Για παροχή ρεύματος χρησιμοποιούμε τρανζίστορ p-MOS, το οποίο στέλνει ρεύμα σε ένα φορτίο,
για απορρόφηση ρεύματος χρησιμοποιούμε n-MOS.

b)
Quote
Για ψηλές ανάστροφες πολώσεις η ένωση p-n παρουσιάζει μια διάσπαση κατα την οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση του διερχόμενου ρεύματος, με αποτέλεσμα την καταστροφή της. Σε αυτό οδηγούν 2 μηχανισμοί: ο πολλαπλασιασμός (φαινόμενο) της χιονοστιβάδας και η διάσπαση Zener. Ο πολλαπλασιασμός χιονοστιβάδας λαμβάνει χώρα όταν μερικοί θερμικά παραχθέντες φορείς επιταχύνονται λόγω της παρουσίας υψηλού ηλεκτρικού πεδίου κοντά στην ένωση pn. Λόγω μεγάλης κινητικής ενέργειας του φορέα όταν συγκρουστεί με ένα άτομο παράγει ενα ζέυγος οπής ηλεκτρονιου. Η επαναληψη του φαινομενου και σε νεους φορεις οδηγει σε μεγαλα αναστροφα ρευματα.
Η διασπαση Zener συμβαίνει οταν ενα αρκετα υψηλο ηλεκτρικο πεδιο δημιουργει μια απευθειας καταλυση των ομοιοπολικων δεσμων με συνεπεια την εμφανιση ζευγων οπης-ηλεκτρονιου. Τα νεα ζευγη ειναι η αιτια της αποτομης αυξησης του αναστροφου ρευματος.
Με αυξηση της πυκνοτητας προσμιξεων μπορει να επιτευχθει διασπαση σε χαμηλοτερη τιμη της τασης αναστροφης πολωσης γιατι η ενταση του ηλ πεδιου αυξανει με την αυξηση πυκνοτητας προσμιξεων.

γ) Δεν γνωρίζω.

d)
Quote
Καθώς η τάση Vds αυξάνεται οταν ξεπερασει την τιμη Vds_sat το σημειο στραγγαλισμου μετατοπιζεται απο την υποδοχη προς την πηγη κατα ΔL. Εμφανιζεται μια πτωση τασης στην περιοχη απογυμνωσης ιση με Vds-Vdssat ενω η ταση στα ακρα του καναλιου παραμενει ιση με Vdsat=Vgs-Vt. Το μηκος του καναλιου γινεται L-ΔL.

Η α υπάρχει εδώ (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item5483) .
Την β και δ τις βρήκα εδώ (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item3027) .


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mfilip on February 02, 2021, 20:15:10 pm
Σε ευχαριστώ Τομ.

 Για πείτε ρε παιδιά όσοι δώσατε σήμερα τι σας ρώτησε, καθώς και ποια θέματα πέσανε


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Grigohas on February 03, 2021, 16:41:02 pm
ρε παιδιά στην ερώτηση πόσοι και τι είδους ενισχυτές υπάρχουν και τι ενισχύει ο καθένας τι απαντάμε?


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on February 03, 2021, 19:44:55 pm
ρε παιδιά στην ερώτηση πόσοι και τι είδους ενισχυτές υπάρχουν και τι ενισχύει ο καθένας τι απαντάμε?
Κουλή την βλέπω την ερώτηση, δεν βλέπω να απάνταει κάνενας, οπότε ας πω, διάφορους ενισχητές που ξέρω, ενισχυτής μιας βαθμίδας με mos ή bjt, (κοινής βάσης, εκπομπού, κοινού συλλέκτη κλπ) ενισχυέι τάση ή ρεύμα αντίστοιχα, διβάθμιοι και πολυβάθμιοι ενισχυτές, διαφορικός ενισχυτής με mos ή bjt , ενισχυει την διαφορά των δύο εισόδων (τάση ή ρέυμα αντίστοιχα), τελεστικοί ενισχυτές, ενισχυτές απομόνωσης, ενισχητές μέτρησης. Θα σου φαίνονται κουλά γιατί θα τα κάνεις σε επόμενα εξάμηνα κάποια αυτά.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Tsompanotravolta on February 03, 2021, 20:12:48 pm
Εμένα αν με ρωτούσε κάτι τέτοιο θα έλεγα αυτο:
Σε MOS: ενισχυτής κοινής πηγής, ενισχυτής κοινής πύλης, ενισχυτής κοινής υποδοχής(ακόλουθος πηγής).
Σε BJT: Ενισχυτής κοινού εκπομπού, ενισχυτής κοινής βάσης, ενισχυτής κοινού συλλέκτη(ακόλουθος εκπομπού).
Τώρα τι ενισχύουν δεν γνωρίζω.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Black Velvet on February 03, 2021, 20:15:51 pm
Κουλή την βλέπω την ερώτηση, δεν βλέπω να απάνταει κάνενας, οπότε ας πω, διάφορους ενισχητές που ξέρω, ενισχυτής μιας βαθμίδας με mos ή bjt, (κοινής βάσης, εκπομπού, κοινού συλλέκτη κλπ) ενισχυέι τάση ή ρεύμα αντίστοιχα, διβάθμιοι και πολυβάθμιοι ενισχυτές, διαφορικός ενισχυτής με mos ή bjt , ενισχυει την διαφορά των δύο εισόδων (τάση ή ρέυμα αντίστοιχα), τελεστικοί ενισχυτές, ενισχυτές απομόνωσης, ενισχητές μέτρησης. Θα σου φαίνονται κουλά γιατί θα τα κάνεις σε επόμενα εξάμηνα κάποια αυτά.

Αυτά στην Ηλεκτρονική ΙΙ δεν ήταν; Λογικά θα θέλει τους τρεις ενισχυτές common gate, common source, common drain και τους αντίστοιχους στα BJT. Και τι ενισχύει ο καθένας (ρεύμα/τάση), δεν τα θυμάμαι ακριβώς τώρα αλλά κάπου υπάρχουν σίγουρα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on February 03, 2021, 20:20:24 pm
Αυτά στην Ηλεκτρονική ΙΙ δεν ήταν;
Πήρα σβάρνα όλες τις ηλεκρονικές.  ;D ;D ;D

Αυτά που λές μάλλον ζητάει.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: mfilip on February 04, 2021, 07:33:40 am
Καθρεφτης ρευματος τι ειναι;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: superkolios on February 04, 2021, 17:03:16 pm
ρε παιδιά στην ερώτηση πόσοι και τι είδους ενισχυτές υπάρχουν και τι ενισχύει ο καθένας τι απαντάμε?

μπορεί να άργησα αλλά το έχει στο  βιβλίο σελ. 28
  • ενισχυτής τάσης
  • ενισχυτής ρεύματος
  • ενισχυτής διαγωγιμότητας
  • ενισχυτής διαντίστασης

τι κάνουν ακρίβως δεν ξέρω

edit:
αν  και οντως στις παρουσιασεις εχει τους
  • Ενισχυτής κοινής πηγής
  • Ενισχυτής κοινής πύλης
  • Ενισχυτής κοινής εκροής
όπως είπαν από πανω άρα μάλλον αυτούς θέλει


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: nmpampal on February 06, 2022, 20:57:24 pm
Πως λύνετε ρε παιδιά αυτήν η άσκηση? Η αναλυσή μου είναι σωστή αλλά έχω πολλούς αγνώστους...

DC Analysis:
----------------
Αν γνώριζα το Vb και το Ic, τότε βρήσκω και το Ve και την Re.
Στην συνέχεια αν γνώριζα το Ir1 και Ir2 θα έβρισκα και την R1, R2.

AC Analysis:
----------------
Τέλος γνωρίζοντας το gain Αν (που μου το δίνει) θα έβρησκα και την Rc.

(https://i.ibb.co/wcf2TNH/1644169602626.jpg)

(https://i.ibb.co/gtyfk4k/1644169639330.jpg)Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on February 06, 2022, 21:09:10 pm
Πως λύνετε ρε παιδιά αυτήν η άσκηση? Η αναλυσή μου είναι σωστή αλλά έχω πολλούς αγνώστους...


Υπάρχουν όλα τα θέματα λυμένα εδώ https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item4972
σελ 12. θα βρεις την λύση.
καθώς και σε άλλα αρχεία στα downloads.
τυχερός είσαι η άσκηση ήταν στα θέματα που έδινα εγώ κάποτε, και την θυμόμουν.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: MajorTom on February 06, 2022, 21:15:22 pm
Επίσης δες και αυτό (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item6054) το αρχείο. Είναι με τις ασκήσεις όπως τις είχε λύσει πέρσι η Καδή. Οι περισσότερες από αυτές είναι από τα παλιά θέματα.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: nmpampal on February 06, 2022, 23:23:40 pm
Έλυσα το κατασκευαστικό θέμα του Σεπτέμβρη 2021 θέμα 4. Την λύση την ανάβεσα στα downloads της ηλεκτρονικής αλλά μέχρι να γίνει approve το κάνω post και εδώ στα attachments.

Πείτε μου γνώμες. Επίσης στα attachments θα βάλω το LTspice αρχείο για όποιον θέλει να δει ότι όντως δουλεύει.

(Δεξί κλικ -> άνοιγμα σε νέα καρτέλα , για να την δείτε με καλύτερη ανάλυση)
(https://i.ibb.co/j6fbQjS/sim.jpg)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: nmpampal on February 06, 2022, 23:35:50 pm
Υπάρχουν όλα τα θέματα λυμένα εδώ https://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=tpmod;dl=item4972
σελ 12. θα βρεις την λύση.
καθώς και σε άλλα αρχεία στα downloads.
τυχερός είσαι η άσκηση ήταν στα θέματα που έδινα εγώ κάποτε, και την θυμόμουν.

Πως λύνετε ρε παιδιά αυτήν η άσκηση? Η αναλυσή μου είναι σωστή αλλά έχω πολλούς αγνώστους...

DC Analysis:
----------------
Αν γνώριζα το Vb και το Ic, τότε βρήσκω και το Ve και την Re.
Στην συνέχεια αν γνώριζα το Ir1 και Ir2 θα έβρισκα και την R1, R2.

AC Analysis:
----------------
Τέλος γνωρίζοντας το gain Αν (που μου το δίνει) θα έβρησκα και την Rc.

Καλά ε τα δίνει η άσκηση τι μλκσ είμαι χαχα.
(https://i.postimg.cc/q78hrJ19/Capture.jpg)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορ&
Post by: Deadhead on September 06, 2022, 19:54:28 pm
Θέματα για Σεπτ 22 (Ομάδα Α)

Θέμα 1 -> Σεπτ 15 Θέμα 1
Θέμα 2 -> Ιαν 18 Θέμα 3
Θέμα 3 Θεωρία
      MOSFET Δίαυλου p (Δίαυλο κάτω από το μονωτικό)
      Ενωση  p-n
      Widlar με BJT
     

Αφήνω αυτά εδώ. Αν δεν ανέβουν στα Downloads τα θέματα.

Edit: Ορθογραφικό


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: tasos_ntv on January 24, 2023, 18:38:18 pm
Υπάρχει κάπου η λύση από το θέμα 1 Φεβρουάριος 2022;


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on January 24, 2023, 19:19:59 pm
Υπάρχει κάπου η λύση από το θέμα 1 Φεβρουάριος 2022;

Αυτό είναι ίδιο με του Φεβ 2020? (αν ναι σίγουρα κάπου υπάρχει, πες μου να σε βοηθήσω στο ψάξιμο αν είναι) Παίζει ναι και άσκηση του βιβλιου.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: tasos_ntv on January 24, 2023, 19:28:44 pm
Ναι ακριβώς το ίδιο, έχω ψάξει όλες τις συλλογές θεμάτων μάλλον είναι άσκηση του βιβλίου.


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: amastron on January 28, 2023, 15:12:27 pm
Ναι ακριβώς το ίδιο, έχω ψάξει όλες τις συλλογές θεμάτων μάλλον είναι άσκηση του βιβλίου.Μόλις το βρήκα στο βιβλίο κεφάλαιο τρια άσκηση 43 (εχω την πέμπτη έκδοση)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: Caterpillar on January 28, 2023, 15:26:55 pm


Μόλις το βρήκα στο βιβλίο κεφάλαιο τρια άσκηση 43 (εχω την πέμπτη έκδοση)
Υπάρχει και το λυσσάρι του βιβλιου κάπου να ξέρετε (νομιζω το χει και στο elearning?)


Title: Re: [Ηλεκτρονική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
Post by: ChrisKaloy-Kakou on February 01, 2023, 20:59:14 pm
Ε, πείτε καμιά κουβέντα για το πώς λύνονταν ρε. Έχω άγχος  :P