THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο => Topic started by: Junior on October 27, 2006, 15:21:46 pm



Title: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Junior on October 27, 2006, 15:21:46 pm
Ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ υπέβαλε πρόσφατα ο όμιλος προβληματισμού «Αριστερά Σήμερα» (ΑΡΣΗ). Την πρόταση παρουσίασε ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Λ. Παπαγιαννάκης, ενώ συμμετοχή είχαν μεταξύ άλλων ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Λ. Λουλούδης και οι καθηγητές κ.κ. Μαρία Ρεπούση, Βάσω Κιντή, Δ. Κυρτάτας, Δ. Λουκάς και άλλοι. Η κίνηση αυτή συμφωνεί με τη μεταρρύθμιση, προτείνοντας υποστηρικτική αξιολόγηση, αποσύνδεση του Λυκείου από τις εξετάσεις, ένταξη των ΤΕΙ στα ΑΕΙ κ.ά., δεν συμφωνεί όμως με το προσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

1.Για ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Πολιτεία και τα Πανεπιστήμια

ʼμεσες προϋποθέσεις

- Η Πολιτεία να εγγυηθεί: (α) την πλήρη θεσμική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, την οικονομική τους στήριξη (υποδομές: κατά περίπτωση, λειτουργικές δαπάνες στο επίπεδο τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.) και την (άμεση και έμμεση) προώθηση της έρευνας, (β) την ελευθερία της επιστημονικής σκέψης και έρευνας και το ακαδημαϊκό άσυλο σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ.

- Τα Πανεπιστήμια να εγγυηθούν: (α) την πλήρη διαφάνεια για το έργο των Ιδρυμάτων και του επιστημονικού προσωπικού τους (υποχρεωτική χρήση του διαδικτύου, άμεση πρόσβαση σε όλους, ειδική μέριμνα για τους μαθητές του Λυκείου), (β) την ποιότητα του έργου τους και την πιστοποίησή της με περιοδική αυτοαξιολόγηση και εξωτερική αξιολόγηση της πορείας και του έργου των Ιδρυμάτων και του προσωπικού τους.

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι

- Να ιδρυθεί υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, με ευθύνη την ενιαία συγκρότηση και πολιτική διεύθυνση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας.

- Να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας - από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές που προτείνονται από τα Ιδρύματα - για την καλύτερη οργάνωση συστηματικής διαβούλευσης και της διαδικασίας με στόχο την υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως:

- Η ένταξη των Ερευνητικών Κέντρων στο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, για να απελευθερωθούν όλες οι θετικές συνέργειες (συμμετοχή ερευνητών στη διδασκαλία και σε προπτυχιακό αλλά κυρίως σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στα δίκτυα των Ερευνητικών Κέντρων να συμμετέχουν και ερευνητικές ομάδες ή εργαστήρια των ΑΕΙ) και

- Η σταδιακή αναβάθμιση των ΤΕΙ και η βαθμιαία ενσωμάτωσή τους σε πλήρες πανεπιστημιακό καθεστώς.

2. Για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια

- Να μετατοπιστεί δραστικά το κέντρο βάρους του κανονιστικού πλαισίου στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας κάθε Ιδρύματος. Οι Εσωτερικοί Κανονισμοί προσαρμόζονται στη γενικώς ισχύουσα νομοθεσία, συνεκτιμώντας τις ιδιομορφίες του κάθε Ιδρύματος. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα συλλογικά όργανα και εκτελούνται από τη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Το Υπουργείο επεμβαίνει μόνο ύστερα από καταγγελίες όσων έχουν έννομο συμφέρον ή αυτεπαγγέλτως όταν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για παρατυπίες.

- Να καθιερωθεί ο δεσμευτικός 4ετής προγραμματισμός «βάσει στόχων». Να εξασφαλιστεί η ευέλικτη και διαφανής διαχείριση των πόρων των ΑΕΙ, με την καλύτερη οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών, με την προκήρυξη των θέσεων των προϊσταμένων, με τη σύσταση Ειδικών Λογαριασμών Δαπανών για τις τρέχουσες δαπάνες εκπαίδευσης και έρευνας, με τον έλεγχο της νομιμότητας των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο και Ορκωτούς Λογιστές που ορίζει το υπουργείο, με την περιορισμένη χρονική θητεία προϊσταμένων και ελεγκτών.

3. Για τη δημοκρατική διακυβέρνηση των Ιδρυμάτων

- Να κατοχυρωθεί η καθολική ψηφοφορία των μελών κάθε ομάδας ψηφοφόρων. Για την εκλογή των οργάνων διοίκησης να συνεκτιμάται ο συντελεστής βαρύτητας της κάθε ομάδας και η συμμετοχή των μελών της στην ψηφοφορία.

- Το άσυλο να τεθεί υπό την εποπτεία της Συγκλήτου και να περιφρουρείται από προσωπικό του κάθε Ιδρύματος. Σε απολύτως έκτακτες περιπτώσεις, το Πρυτανικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων οι οποίες επικυρώνονται ή μη από τη Σύγκλητο (ψήφος εμπιστοσύνης) τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

4. Για τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών

- Να βελτιωθεί το σύστημα εισαγωγής των φοιτητών στα ΑΕΙ, με την εισαγωγή σε Σχολές και με τον περιορισμό του συστήματος στις Σχολές ή Τμήματα υψηλής ζήτησης. Η διενέργεια εξετάσεων - όπου είναι αναγκαίες - να γίνεται με κριτήρια των Ιδρυμάτων αλλά υπό την εποπτεία του υπουργείου. Να μελετηθεί η δυνατότητα λειτουργίας προπαρασκευαστικού έτους, με στόχο να καταργηθούν πλήρως οι εισαγωγικές εξετάσεις. Να περιοριστεί δραστικά η εισαγωγή φοιτητών από το «παράθυρο».

- Να ενισχυθούν οι υποδομές που συνδέονται με το κόστος ζωής (στέγαση, σίτιση, κίνηση κ.λπ.) των φοιτητών και με τις εκτός σπουδών παράλληλες δραστηριότητές τους (χώροι άθλησης, αναψυχής, καλλιτεχνικής δημιουργίας κ.λπ.). Να οργανωθούν ειδικά γραφεία ενημέρωσης και υποστήριξης των φοιτητών κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενείς φοιτητές με αντισταθμιστικές υποτροφίες και με μακροπρόθεσμα άτοκα εκπαιδευτικά δάνεια.

- Να αναγνωριστεί θεσμικά το επικουρικό έργο των υποψηφίων διδακτόρων και να δημιουργηθούν θέσεις για επιστημονικούς συνεργάτες μερικής απασχόλησης και αμοιβής.

- Να αποκατασταθούν οι κανόνες και οι βασικές λειτουργίες που εγγυώνται την κανονική ροή των προγραμμάτων και την ποιότητα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών.

- Να ενισχυθεί η μάθηση αντί της παθητικής παρακολούθησης, με την κατάργηση του ενός και μοναδικού συγγράμματος (χωρίς να καταργηθεί η οικονομική ενίσχυση για την αγορά συγγραμμάτων), με τη χρήση πολλαπλής βιβλιογραφίας και της δανειστικής βιβλιοθήκης, με τη σύνταξη οδηγών μελέτης και βοηθημάτων, με την ενεργό συμμετοχή των φοιτητών και τη μερική ή συνολική αντικατάσταση των εξετάσεων από ασκήσεις και ατομικές ή συλλογικές εργασίες, με τη χρήση του διαδικτύου και της ιστοσελίδας του μαθήματος ως συμπληρωματικού μέσου για την ενημέρωση και την άσκηση των φοιτητών, με τη βοήθεια του διδάσκοντος από υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς, τελειόφοιτους φοιτητές και άλλα στελέχη των Ιδρυμάτων που έχουν τα προσόντα.

- Να επιτραπεί η οριζόντια κινητικότητα των φοιτητών και η υπό προϋποθέσεις «δεύτερη ευκαιρία» επιλογής (διαφοροποίηση πτυχίου με μαθήματα από άλλα Τμήματα, διατμηματικό πτυχίο, αλλαγή Τμήματος).

5.Για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών ΔΕΠ & Ερευνητών

- Να καθιερωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των διδασκόντων, με βελτίωση των αποδοχών τους και περιορισμό της περαιτέρω απασχόλησής τους σε επιχορηγούμενα ερευνητικά έργα και μόνο μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας του Ιδρύματος στο οποίο υπηρετούν.

- Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία κατά την εκλογή, εξέλιξη και μονιμοποίηση των διδασκόντων και ερευνητών, με το «άνοιγμα» των εκλεκτορικών σωμάτων και των εισηγητικών επιτροπών (τουλάχιστον κατά το 1/3) σε εκλέκτορες από άλλα Ιδρύματα του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού. Να εξασφαλιστεί ταυτόχρονα η ολοκλήρωση σε εύλογο χρονικό διάστημα της διαδικασίας εκλογής ή/και εξέλιξης.

- Να ενισχυθεί η ευελιξία και κινητικότητα που διευκολύνει συνεργασίες, ανταλλαγές και διάχυση της γνώσης και της εμπειρίας, με διδάσκοντες μερικής απασχόλησης, με απασχόληση διδασκόντων σε δύο Ιδρύματα, με προσκεκλημένους καθηγητές από άλλα ΑΕΙ αλλά και Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και με την απασχόληση ειδικών συνεργατών και επιστημόνων (περιορίζοντας δραστικά την κατάχρηση αυτής της ευελιξίας, όπως γίνεται σήμερα με το Π.Δ. 407/ 87).

- Να προβλεφθεί ρητώς για τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ η προϋπόθεση της διδακτικής ικανότητας και συνέπειας, ως πάγια συνθήκη για μια δημιουργική σχέση ανάμεσα σε διδάσκοντες και διδασκόμενους. Ειδικότερα, να καθιερωθεί: (α) η συστηματική αξιολόγηση (με εμπιστευτικά ερωτηματολόγια) από τους φοιτητές της διδακτικής ικανότητας των διδασκόντων αλλά και της συνέπειας και αποτελεσματικότητας με την οποία ασκούν τα καθήκοντά τους, (β) η επεξεργασία των ερωτηματ
ολογίων και η σε βάθος διερεύνηση των «μηνυμάτων» τους από τον «συνήγορο του φοιτητή», που ορίζεται από τη Σύγκλητο, επεξεργάζεται και υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου του προσωπικού του Ιδρύματος, (γ) ο υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα της φυσικής παρουσίας των διδασκόντων, της ποιότητας και καταλληλότητας του εκπαιδευτικού υλικού και των μέσων που χρησιμοποιούν στα μαθήματα και εργαστήρια.

Να καθιερωθεί η υποχρέωση όλων των συλλογικών οργάνων να αφιερώνουν μία ειδική συνεδρίαση κάθε χρόνο με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την αξιολόγηση του διδακτικού έργου, τα ουσιώδη δεδομένα και συμπεράσματα της οποίας αποτελούν βασικό κριτήριο της αξιολόγησης κάθε Τμήματος και του Ιδρύματος και δημοσιοποιούνται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΕΙ και των Τμημάτων.

ΤΑ ΝΕΑ , 27/10/2006 , Σελ.: N18


http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18676&m=N18&aa=1


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Zarathoustra on October 27, 2006, 17:00:41 pm
Μοιάζουν αρκετά με τις προτάσεις του ΕΣΥΠ.Σε ορισμένα σημεία μάλιστα είναι ακόμα καλύτερες.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 17:12:37 pm
Οι προτάσεις αυτές διατυπώθηκαν με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό από αυτές του ΕΣΥΠ.

Παρ'όλ'αυτά, είμαι σκεπτική, καθώς η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί κάλλιστα να διαστρεβλώσει και τις πιο καλοπροαίρετες προτάσεις σε κάτι εντελώς αντιδραστικό (και μετά να λέει "να, αυτά τα μέτρα θέλατε, σας τα έκανα!") :(


Title: Απ: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Zarathoustra on October 27, 2006, 17:29:04 pm
Έτσι σου φαίνεται γιατί είδες την λέξη-κλειδί :"Αριστερά".
Επίσης το τί είναι αντιδραστικό,ριζοσπαστικό,συντηρητικό είναι σχετικό.Για εμένα π.χ αντιδραστικό είναι οτιδήποτε έχει ως στόχο την συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Για δες όμως και τί είπε ο Νανόπουλος για τις προτάσεις ΕΣΥΠ.
(φαντάζομαι πώς θα τον εκτιμάς αυτόν ως επιστήμονα,σε αντίθεση με τον Βερέμη την παρέα του).


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: dimakis on October 27, 2006, 17:43:04 pm
Πριν αρχίσετε και πάλι να λέτε ό,τι σας κατέβει, διαβάστε.

Η 'πρόταση' (δεν έχει τη μορφή νομοτεχνικού κειμένου) είναι ολόκληρη και πλήρης εδώ:

http://www.arsh.gr/el/readArchives.asp?catID=2&subCatID=0&page=1&textID=3

Και για να διαβαστεί θέλει να είστε νηφάλιοι και ... κριτικοί απέναντί της.



Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 20:23:07 pm
Ωπ! Σωστά... τώρα που το είδα καλύτερα, τα ίδια χάλια με τις προτάσεις του ΕΣΥΠ είναι κι αυτές :(


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: cecs on October 27, 2006, 20:31:12 pm
Δε χρειάζεται να τα ισοπεδώνουμε όλα όταν δε συμφωνούν με όσα πιστεύουμε.
Είναι πολύ θετικό να υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές προτάσεις και μάλιστα θα έπρεπε κι εμείς οι φοιτητές κάποια στιγμή να προχωρήσουμε στη σύνταξη μιας συγκροτημένης αντιπρότασης και όχι να κατακρίνουμε τόσο εύκολα την όποια παρόμοια κίνηση.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 20:32:47 pm
Cecs, πήγαινε στο link που έβαλε ο κ.Δημάκης και θα καταλάβεις γιατί την κατακρίνω.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: cecs on October 27, 2006, 20:40:02 pm
Δεν είπα αυτό,έχεις κάθε δικαίωμα να την κρίνεις όπως νομίζεις,όπως έγραψα και παραπάνω,απλά να το δούμε και σαν μια κίνηση,ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 20:44:25 pm
Παίρνεις σα δεδομένο ότι τα κίνητρά τους είναι ευγενή ^nono^


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: cecs on October 27, 2006, 20:50:15 pm
Ρε Nessa μπορείς να καταλάβεις ότι δεν κρίνω το όλο εγχείρημα ως προς το περιεχόμενο ή τα κίνητρά του,αλλά μόνο σαν πρωτοβουλία,σαν κίνηση,ή δε θέλεις να το καταλάβεις;;;


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 20:54:03 pm
Ε αυτήν την πρωτοβουλία, αυτήν την κίνηση, με τι κριτήρια την κρίνεις αν όχι ως προς το περιεχόμενο ή τα κίνητρα; Πρωτοβουλία πήρε και το υπουργείο στο κάτω κάτω.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: cecs on October 27, 2006, 20:55:47 pm
Καλά έκανε και πήρα πρωτοβουλία το υπουργείο.
Ένας λόγος παραπάνω να πάρουμε κι εμείς οι φοιτητές,και μάλιστα πιο συγκροτημένη,πιο άρτια,πιο ολοκληρωμένη!


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 20:59:07 pm
Καλά έκανε και πήρα πρωτοβουλία το υπουργείο.
Παίρνεις σα δεδομένο ότι τα κίνητρά τους είναι ευγενή ^nono^

Ένας λόγος παραπάνω να πάρουμε κι εμείς οι φοιτητές,και μάλιστα πιο συγκροτημένη,πιο άρτια,πιο ολοκληρωμένη!
Εδώ δε θα διαφωνήσω.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: corina on October 27, 2006, 21:14:59 pm
Καλά έκανε και πήρα πρωτοβουλία το υπουργείο.
Παίρνεις σα δεδομένο ότι τα κίνητρά τους είναι ευγενή ^nono^

Hello!!! Ως υπουργείο οφείλει να παίρνει πρωτοβουλίες! Και προφανώς καλά κάνει (σαν κίνηση και όχι σαν περιεχόμενο) όταν παίρνει, γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης ενός υπουργείου. Και μέχρι εδώ μιλάω γενικά, και όχι ειδικά για τη Μαριέττα ή για την κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, αν η πρωτοβουλία μπάζει από παντού, και είναι π.χ. σαν το προσχέδιο για τα ΑΕΙ, αυτό έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τα κίνητρα. Δεν μπορούμε να λέμε, αφού τους ξέρουμε τι κουμάσια είναι στην κυβέρνηση, αυτήν ή την οποιαδήποτε, ότι δεν πρέπει να προτείνουν κανένα νόμο! Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να τους φωτίσει ο Θεός και να καταθέσουν και κανέναν της προκοπής! Εκεί ελπίζουμε...

Και καιρός να πάρουμε φυσικά και εμείς οι φοιτητές καμιά πρωτοβουλία...


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 21:20:00 pm
Δεν μπορούμε να λέμε, αφού τους ξέρουμε τι κουμάσια είναι στην κυβέρνηση, αυτήν ή την οποιαδήποτε, ότι δεν πρέπει να προτείνουν κανένα νόμο! Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να τους φωτίσει ο Θεός και να καταθέσουν και κανέναν της προκοπής! Εκεί ελπίζουμε...
Φιλική συμβουλή: Μην ελπίζεις...


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: cecs on October 27, 2006, 21:21:44 pm
Αυτό ακριβώς εννοώ,το Υπουργείο οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες,είναι μέσα στα πλαίσια του ρόλου του.

Off-topic:Corina διόρθωσε λιγάκι αν θες τη μορφή του post σου,κάτι έγινε με το quote.


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: cecs on October 27, 2006, 21:23:34 pm
Δεν μπορούμε να λέμε, αφού τους ξέρουμε τι κουμάσια είναι στην κυβέρνηση, αυτήν ή την οποιαδήποτε, ότι δεν πρέπει να προτείνουν κανένα νόμο! Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να τους φωτίσει ο Θεός και να καταθέσουν και κανέναν της προκοπής! Εκεί ελπίζουμε...
Φιλική συμβουλή: Μην ελπίζεις...

Αν πάψεις να ελπίζεις το έχασες το παιχνίδι!
Ελπίζω να έχω αφορμές πάντα να προσπαθώ να προχωρώ την πολιτική σκέψη και να κάνω βήματα μπροστά.
Και στην προκειμένη περίπτωση οι αφορμές δε λείπουν!


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Νessa on October 27, 2006, 21:25:02 pm
Αν πάψεις να ελπίζεις το έχασες το παιχνίδι!
Προφανώς εννοώ μην ελπίζεις εκεί, όχι μην ελπίζεις γενικώς!


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Turambar on October 28, 2006, 04:04:34 am
π.χ αντιδραστικό είναι οτιδήποτε έχει ως στόχο την συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή.



φαντάσου έναν κόσμο που όλα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς.
και όλα οδεύουν στην απόλυτη κυριαρχία της αγοράς.


Το να κάνεις ΚΑΙ το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της αγορά, είναι αντιδραστικό ή όχι?


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: pandora on October 28, 2006, 16:38:50 pm
Διάβασα το link που έβαλε ο κ.Δημάκης. Κάποια πράγματα που προτείνονται μέσα σ'αυτό το κείμενο, όπως η αλλαγή της εκπροσώπησης των φοιτητών σε διοικητικά θέματα του Πανεπιστημίου είναι πολύ καλές και παραγωγικές. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι δίνεται περισσότερο βάρος στην αυτοαξιολόγηση παρά στην αξιολόγηση. Δηλαδή η Διοίκηση του Πανεπιστημίου και οι καθηγητές δεν πρέπει να ελέγχονται από έναν εξωπανεπιστημιακό πολιτειακό παράγοντα? Δεν συμφωνώ με την εισαγωγή manager στα Πανεπιστήμια, γιατί ένας manager,οικονομολόγος, λογιστής ή ό,τι άλλο θα διοικούσε το Πανεπιστήμιο σαν επιχείρηση και θα έκλεινε σχολές και τμήματα αν ήταν ασύμφορα οικονομικά, ενώ ένας καθηγητής δεν θα το έκανε ποτέ αυτό γιατί ξέρει πόσο ιερό πράγμα είναι η μόρφωση, και μάλιστα η ακαδημαϊκή. Από την άλλη όμως ποιός θα ελέγξει έναν καθηγητή που συγγράφει πχ βιβλίο το οποίο δεν χρειάζεται στην διδασκαλία του μαθήματός του και θα το εκδόσει για τους φοιτητές μόνο και μόνο για να πάρει τη χρηματοδότηση από το κράτος???Δεν θα τον "καλύψουν" σε μια τέτοια πιθανή αδιαφανή διαδικασία οι συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί?? όλα αυτά είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Έιναι λογικό κάποιος που παίρνει κάποια εξουσία και διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά ποσά να παρουσιάσει συμπτώματα διαφθοράς. Εδώ τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα το έχουν ανάγει σε μείζον ζήτημα αυτό το φαινόμενο!!! ;) ;) Ανθρώπινα είναι όλα.Και η διαφθορά, απλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να μην υπάρχει ατιμωρησία, τουλάχιστον στα Πανεπιστήμια. Και θα ήταν καλό όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα,και κυρίως οι φοιτητές, να συμμετέχει περισσότερο στα διοικητικά του Πανεπιστημίου, με την ψήφο της και ασκώντας έλεγχο. Αλλά και ένας εξωγενής παράγοντας ελέγχου από την πολιτεία δεν θα ήταν άσχημος.

ps Θα μπορούσε κάποιος να μου πέι σε ποιό topic υπάρχουν οι προτάσεις του ΕΣΥΠ?Νομιζω κάπου υπάρχουν...
thanks


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: abbis on October 28, 2006, 18:18:13 pm

ps Θα μπορούσε κάποιος να μου πέι σε ποιό topic υπάρχουν οι προτάσεις του ΕΣΥΠ?Νομιζω κάπου υπάρχουν...
thanks


http://www.thmmy.gr/smf/index.php?action=dlattach;topic=2936.0;attach=4916


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Zarathoustra on October 28, 2006, 18:36:22 pm
Quote from: Zarathoustra
π.χ αντιδραστικό είναι οτιδήποτε έχει ως στόχο την συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Quote from: Turambar
φαντάσου έναν κόσμο που όλα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς.
και όλα οδεύουν στην απόλυτη κυριαρχία της αγοράς.
Το να κάνεις ΚΑΙ το πανεπιστήμιο να λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της αγορά, είναι αντιδραστικό ή όχι?

Όχι, αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση του επιπέδου σπουδών, την προώθηση της έρευνας και την προαγωγή της Επιστήμης.(το αν θα συμβεί αυτό είναι άλλο θέμα).
Η ελεύθερη αγορά είναι απλά ένα εργαλείο,δεν είναι πανάκεια ούτε αυτοσκοπός.Και σίγουρα δεν είναι ο μπαμπούλας που νομίζουν πολλοί.

Πάντως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης παίζει ουσιαστικό ρόλο στα Ελληνικά ΑΕΙ:Είναι αυτός που καθορίζει τις βάσεις εισαγωγής.
(Υπό αυτό το πρίσμα ή θέσπιση της βάση του δέκα μπορεί να εκληφθεί ώς ....στρέβλωση.Εγώ γενικά πιστεύω πώς το κάθε ίδρυμα θα πρέπει να θέτει το ίδιο τα κριτήρια επιλογής.Αλλά και να υφίσταται τα αποτελέσματα των επιλογών του)


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμερα"
Post by: Turambar on October 28, 2006, 19:02:40 pm
Δεν απάντησες πιστεύω στην ερώτηση.

Το θέμα είναι πώς θα το θέσεις το ζήτημα.

Εγώ θα μπορούσα να πω ότι υποβαθμίζει το επίπεδο σπουδών
ότι δεν προωθεί την υγιή έρευνα αλλά την υποδουλώνει στις ήδη κυρίαρχες εταιρίες.
και ότι εν τέλει κάνει την επιστήμη υποχείριο της τεχνολογίας που το κέρδος μετράει περισσότερο από τους ανθρώπους.


Οπότε, ανάλογα πώς το βλέπει ο καθένας, θεωρεί κάτι αντιδραστικό ή όχι.


Τουλάχιστον στο τελευταίο συμφωνείς;


Title: deleted
Post by: BOBoMASTORAS on November 02, 2006, 03:10:25 am
deleted


Title: Re: Πρόταση μεταρρύθμισης στα ΑΕΙ από "Αριστερά Σήμ
Post by: sakaflias7 on December 09, 2006, 21:51:10 pm
Γ. Παπανδρέου: Θα ψηφίσω την αναθεώρηση του άρθρου 16

Ξεκαθαρίζει τη θέση του αναφορικά με το άρθρο 16 του Συντάγματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου καθιστά σαφές ότι θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 που αφορά στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων.

Ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει αταλάντευτα αυτή τη θέση του και υπενθυμίζει στους διαφωνούντες εντός του κόμματος ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί ομόφωνη απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ίδιο ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος και στο προγραμματικό συνέδριο του κινήματος τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σημειώνεται, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξη του αφήνει να εννοηθεί ότι οι βουλευτές του κόμματος που διαφωνούν με αυτή τη θέση έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη Βουλή.

Αναφερόμενος στο ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε κάθε συζήτηση που αφορά το θέμα, ενώ επαναφέρει και την πρόταση του για δημοψήφισμα για την Παιδεία και δεσμεύεται να το οργανώσει ο ίδιος όταν έλθει στην εξουσία.

Παραθέτοντας το όραμα του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «πρέπει να πάμε σε μια λογική όχι δημόσιου χαρακτήρα αλλά δημόσιου συμφέροντος». Και προσθέτει ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν σημαίνει ότι υπηρετείται αναγκαστικά από το κράτος. Μπορεί να υπηρετείται και με κανόνες που βάζεις στην αγορά».

Πηγή: news.contra.gr