[Warning: Αυτό το κείμενο αποτελεί έντονη αρνητική κριτική προς το "έργο" της πρυτανείας και περιέχει σαρκασμό. Ίσως triggάρει ακόμα και η ανάγνωσή του.]
Η πρυτανική αρχή πρόσφατα έστειλε ένα email με συνημμένο pdf τον απολογισμό των όσων έκαναν φέτος.
Προσπαθούσα να διαβάσω για εξετάσεις όταν το είχαν στείλει και δυστυχώς είδα το email τους, με triggαρε (έτσι εμπνεύστηκα να γράψω αυτό το post) και έχασα καμιά ώρα διαβάσματος.
Αποφάσισα να γράψω κι εγώ τον απολογισμό του φετινού "έργου" της πρυτανείας, από την δική μου σκοπιά:)
Απολογισμός "έργου" πρυτανείας ακαδημαϊκού έτους 2025-2026:- Ματ, καταστολή και ξύλο σε 313 άτομα (και τα 313 μεταφέρθηκαν στην αστυνομία για προσαγωγή), για ένα πάρτυ οικονομικής ενίσχυση (https://thepressproject.gr/thessaloniki-epeisodia-konta-sto-apth-epemvasi-tis-el-as-sto-polytechneio-kai-pano-apo-300-prosagoges/)
- Προσαγωγή 48 και σύλληψη 38 ατόμων για προβολή ταινίας, με κινητοποίηση κανά 100-150 ματ/οπκε κλπ. (θυμίζει εποχές χούντας) https://www.alerta.gr/archives/38867 (https://www.alerta.gr/archives/38867)
- Ματ στις σχολές γενικά με σχεδόν την κάθε ευκαρία
- Οι σχολές πλέον δεν είναι ανοιχτές, "προσωρινά" (από 2026/02) κλείνουν στις 22:00 (και νωρίτερα, επειδή για να κλείσουν όλα τα κτήρια η διαδικασία πρέπει να αρχίσει από περίπου στις 21:00) https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/506631_apth-aystiropoiisi-ton-metron-asfaleias-meta-ta-epeisodia-loyketo-apo-tis-2200-se (https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/506631_apth-aystiropoiisi-ton-metron-asfaleias-meta-ta-epeisodia-loyketo-apo-tis-2200-se)
- Απειλή έξωσης εστιακών αν δεν υπογράψουν σε αυστηροποίηση της ζωής τους στις εστίες (με μέτρα που δεν γνωρίζουν καν) https://www.foititikanea.gr/πανεπιστήμια/αριστοτέλειο-πανεπιστήμιο-θεσσαλονίκης/35958-απθ-νέοι-αυστηροί-κανόνες-στις-εστίες (https://www.foititikanea.gr/πανεπιστήμια/αριστοτέλειο-πανεπιστήμιο-θεσσαλονίκης/35958-απθ-νέοι-αυστηροί-κανόνες-στις-εστίες)
- Εκδικητική καταγγελία και δίωξη μελών του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) ΑΠΘ που τόλμησαν να βγάλουν λόγο κατά της αυστηροποίησης των συνθηκών στις εστίες απέναντι στην πρυτανεί (https://thepressproject.gr/synentefxi-typou-tou-esdep-apth-gia-tis-syndikalistikes-dioxeis-melon-tou-dioikitikou-tou-symvouliou/)
- Η κεντρική βιβλιοθήκη θα κλείσει για 2 χρόνια (θεωρητικά ενάμιση χρόνο λένε, αλλά πότε παραδόθηκε έργο στην ώρα του) https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/anavathmizetai-energeiaka-i-kentriki-vivliothiki-apth-kai-alles-dyo-egkatastaseis (https://parallaximag.gr/thessaloniki-news/anavathmizetai-energeiaka-i-kentriki-vivliothiki-apth-kai-alles-dyo-egkatastaseis)
- Εκδίωξη και εμπόδια στην λειτουργία φοιτητικών αυτοοργανομενων (μη-θεσμικών) πολιτι(στι)κών ομάδων από το campus, όπως κινηματογραφικές, θεατρικές και μουσικές ομάδες, αφού και υπάρχει περιορισμός ωραρίου και είναι δύσκολο να πάρουν άδεια για λειτουργία (παλιότερα δεν χρειάζονταν καν άδεια) (link δεν έχω, αλλά πόσες ταινίες/bars είχαμε φέτος; η θεατρική ομάδα πολυτεχνίου (Θ.Ο.Π.) πού κάνει πλέον πρόβες; η μουσική ομάδα (Μ.Ο.) πού κάνει πρόβες πλέον;)
- Απαγόρευση/Καταστολή γιορτών στις ορκωμοσίες με φύλακες, αλυσίδες/κορδέλες σε εισόδους/σκάλες κλπ.
- Αποστείρωση/Νέκρωση πανεπιστημίων λόγω των προηγούμενων μέτρων
- Τοποθέτηση καμερών στα κρυφά (οι οποίες δεν κράτησαν και πολύ, αντιμετωπίσθηκαν) https://athens.indymedia.org/post/1641831/ (https://athens.indymedia.org/post/1641831/)
- Σβήσιμο διάφορων γιγάντιων πολιτικών γράφιτι (όπως για τον νόμο 4777 στην ΣΘΕ)
- Πινακίδα για τα "αδόκητα" (που δεν ήταν αδόκητα) θύματα των Τεμπών κάτω στην κεντρική βιβλιοθήκη
- Αγορά tablets κόστους περίπου 1.500.000 ευρώ τα οποία πρακτικά κανένα άτομο δεν ζήτησε (όυτε το διδακτικό προσωπικό) https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/507299_oi-askiseis-epi-tamplet-maranan-apth (https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/507299_oi-askiseis-epi-tamplet-maranan-apth)
- Φύτεμα κάποιων δέντρων στο campus (και χορταριού κάτω από την κεντρική βιβλιοθήκη)
- Τοποθέτηση σακουλών ανακύκλωσης στην πολυτεχνική https://eng.auth.gr/i-polytechniki-anakyklonei/ (https://eng.auth.gr/i-polytechniki-anakyklonei/)
Κάποια ακόμα σχετικά και πρόσφατα άρθρα που βρήκα:
- https://www.efsyn.gr/ellada/1417217/i-avastahti-varytita-toy-epiheirimatikoy-panepistimioy/ (https://www.efsyn.gr/ellada/1417217/i-avastahti-varytita-toy-epiheirimatikoy-panepistimioy/)
- https://www.efsyn.gr/ellada/1417205/apth-telesigrafo-aytarhismoy-apo-tin-prytaneia/ (https://www.efsyn.gr/ellada/1417205/apth-telesigrafo-aytarhismoy-apo-tin-prytaneia/)
Γενικά η πρυτανεία φέτος δούλεψε σκληρά στο να κάνει την ζωή μας πιο δύσκολη (προφανώς επηρεάζονται και άτομα που δεν φοιτούν στο ΑΠΘ, καθώς το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό προς την κοινωνία, θεωρητικά), αυτό το αναγνωρίζω. Απλά πιστεύω παρέλειψαν να αναφέρουν πολλά από όσα ανέφερα, ιδίως με την ανάλυση που έκανα, ίσως το ξέχασαν.
Επισυνάπτω και το pdf που έστειλε η γραμματεία για να κάνετε μια σύγκριση αν θέλετε [warning: είναι πολύ ragebait-y]
Παραθέτω και ένα τραγουδάκι μαζί που ταιριάζει στην περίσταση.
https://www.youtube.com/watch?v=dWyo42Blkm0
Να προσθέσω προτού το κλείσω ότι προφανώς αυτό είναι μια μάχη που δεν τελείωσε, μπορούμε να πάρουμε πίσω όσα μας πήραν και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερα. Αν θέλετε μπείτε https://www.kinimatorama.net/city/Thessaloniki (https://www.kinimatorama.net/city/Thessaloniki) ή πολύ απλά δείτε τις αφίσες για τις διάφορες δράσεις που θα υπάρξουν (έχει πχ. σήμερα προγραμματισμένη ταινία στο ΑΠΘ).
Τα λέμε του χρόνου:)