THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Ζωγραφική - Φωτογραφία - Κόμικ => Topic started by: bot on September 20, 2006, 17:47:26 pm



Title: jackson pollock
Post by: bot on September 20, 2006, 17:47:26 pm
To υπέρτατο site, το πέτυχα πριν λίγο στην αρχική σελίδα του in.gr.

Ζωγραφείστε σαν τον Πόλοκ! (http://www.jacksonpollock.org/)

όποιος ξέρει τον Jackson Pollock, νομίζω θα ενθουσιαστεί!

εμένα μου φάνηκε πολύ πετυχημένο  :)


Title: Re: jackson pollock
Post by: poly1 on September 20, 2006, 17:50:57 pm
χαχα τελειοοοοοο  :D


Title: Απ: jackson pollock
Post by: Karaμazoβ on September 20, 2006, 18:22:31 pm
Χα χα χα πολύ καλό!!  :D


O Αμερικανός ζωγράφος Jackson Pollock ειναι ο κυριότερος εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσσιονισμου. Ιδού ενας χαρακτηριστικός πινακάς του:

"Convergence"
(http://www.kaliweb.com/jacksonpollock/images/art/convergence.jpg)





Δεδομένου οτι η δημιουργία ενος τέτοιου πίνακα ειναι "ευκολη", θα ήθελα την άποψή σας: θεωρείτε "τέχνη" την παραπάνω τεχνοτροπία??  :-\


Title: Re: jackson pollock
Post by: poly1 on September 20, 2006, 19:36:03 pm
το δικο μου ειναι πιο ωραιο!!!


Title: Re: jackson pollock
Post by: Verminoz on September 20, 2006, 19:39:03 pm
ΓΑΜΑΤΟ!!!! :D :D


Title: Re: jackson pollock
Post by: paris on September 20, 2006, 21:10:57 pm
Δεν νομίζω ότι είναι εύκολη η κατασκευή αυτού του πίνακα με την έννοια ότι ο Pollock πειραματιζόταν πολύ μέχρι να φτάσει σ' ένα σημείο και να πει: όπα, καλό είναι, φτάνει. To ότι δεν υπάρχει σαφές θέμα κάνει το έργο του Pollock ακόμη πιο δύσκολο, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κάποιος αντικειμενικός στόχος που αν τον φτάσει τότε το έργο του τελειώνει. Είναι σαν μουσική χωρίς λόγια και μόνο όταν ο πίνακας βγάλει αυτή την αρμονία τότε ο καλλιτέχνης τον θεωρεί ολοκληρωμένο.
 
Ο Pollock, όπως και οι υπερρεαλιστές και οι εξπρεσιονιστές που προηγήθηκαν, με την τεχνοτροπία αυτή κατέθετε την άποψη του για προβληματισμούς που απασχολούσαν την ζωγραφική και έτσι επηρέαζε την εξελιξή της. Η τεχνοτροπία δηλαδή αυτή, όσο και αν μας φαίνεται παιδική, έιναι αποτέλεσμα φιλοσοφίας και σκέψης και όχι αποτέλεσμα -έλλειψης- ικανότητας.

Υπό αυτή την έννοια και επειδή προσωπικά πιστεύω ότι η τέχνη είναι κυρίως φιλοσοφία, τότε ναι, αυτό το πράγμα που έφτιαξε ο Pollock είναι τέχνη.


Title: Re: jackson pollock
Post by: paris on September 21, 2006, 02:53:37 am
 ;) Γενικά έτσι είναι νομίζω. Συνήθως μας αρέσουν πίνακες που συμφωνούν με κάποια πρότυπα αισθητικής που έχει ο καθένας μας. Βλέποντας ένα πορτρέτο π.χ. λέμε: α, ωραίο τον έκανε, τον πέτυχε. Αυτή η αντίδραση είναι πολύ αυθόρμητη και ειλικρινής, αλλά ίσως αδικεί κάποια πορτρέτα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά, για να μη μιλήσω για έργα σαν του Pollock.

Το πως θα σταθείς κριτικά απέναντι σε ένα έργο είναι θέμα παιδείας. Και εδώ είναι ακόμη μία τεράστια ευθήνη του ελληνικού σχολείου. Και εξηγούμαι: Στο πολύ υποτιμημένο μάθημα των καλλιτεχνικών ο δάσκαλος βάζει τα παιδάκια να ζωγραφίσουν, συνήθως σπιτάκια με τεράστια παράθυρα και μία λάμπα η οποία φαίνεται μέσα από τους διαφανείς τοίχους. Το παιδάκι που βάζει τα παράθυρα στο ίδιο ύψος με την πόρτα παίρνει 10 και τα άλλα καταριούνται που ο θεός τους έκανε καλούς ποδοσφαιριστές και όχι ζωγράφους, καθώς ξέρουν ότι είναι αδύνατον να πάρουν και αυτά 10 -ευτυχώς οι ρόλοι συνήθως αντιστρέφονται στην γυμναστική, οπότε είναι όλοι αγαπημένοι.

Τεράστιο λάθος. Το σύστημα έπρεπε πρώτα να μάθει στα παιδιά να είναι σωστοί δέκτες, να μάθουν να διαβάζουν έργα σπουδαίων ανθρώπων. Όχι να κάνουν τα παιδάκια να αισθάνονται μειονεκτικά απέναντι στο παιδάκι που ζωγραφίζει σωστά το σπιτάκι και τελικά να απορίψουν την ζωγραφική. Κανείς δεν κερδίζει τίποτα έτσι. Γιατί μεγάλοι ζωγράφοι δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι, αλλά όλοι μπορούμε να μάθουμε να διαβάζουμε τους μεγάλους ζωγράφους.

Δεν εννοώ ότι πρέπει να ξέρουμε τα πάντα γύρω από το ζωγράφο για να εκτιμήσουμε ένα έργο του. Ας μας μάθαιναν όμως ότι ο Πικάσο μπορούσε να ζωγραφίσει και "κανονικά" άλογα εκτός από αυτό που βλέπουμε στον πίνακα που έχει η θεία Βιργινία στο σαλόνι της, ότι ο Pollock ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, ότι γεγονότα όπως η ανακάλυψη της φωτογραφίας ή η γαλλική επανάσταση άλλαξαν για πάντα το επάγγελμα του ζωγράφου...

Έχω ξεφύγει πολύ αλλά πάντα με προβλημάτιζε αυτή η στάση της πολιτείας ως προς την καλλιτεχνική παιδεία. Πραγματικά δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει ότι κάτι κάνουμε λάθος. Και ούτε σύγκριση φυσικά με το τι γίνεται σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία στον τομέα αυτό. Και φυσικά το πληρώνουμε αυτό γιατί δεν βγάζουμε πια μεγάλους καλλιτέχνες και γιατί είμαστε απαίδευτοι και τελικά χάνουμε εμείς οι ίδιοι. Γιατί όταν βρισκόμαστε μπροστά απέναντι από ένα έργο στεκόμαστε αμήχανα, ενώ θα μπορούσαμε να το διασκεδάσουμε...

Με συγχωρείτε για το off-topic  :-\