THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών => Topic started by: XristosGakidis on July 24, 2022, 23:47:46 pm



Title: [ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΑΑΚ] ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΑΖΙΚΟ ΚΟΨΙΜΟ, ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Post by: XristosGakidis on July 24, 2022, 23:47:46 pm
Οι συνθήκες που διαμόρφωσε κι αυτή η εξεταστική άφησε τους φοιτητές μάλλον άδικα εξουθενωμένους και απογοητευμένους, έχοντας αφιερώσει πολύ σημαντικό κομμάτι του χρόνου τους  και της ζωής τους χωρίς να λάβουν κάποια αποζημίωση. Είδαμε μαζικά κοψίματα, πολύ μεγάλο ποσοστό των φοιτητών να δηλώνει μαθήματα και εν τέλει να μην τα δίνει, καθηγητές να μην έρχονται στην διεξαγωγή της εξέτασης και γενικά οι καθηγητές να κάνουν , με λίγα λόγια, ό,τι θέλουν, επιβαρύνοντας , έτσι, ακόμη περισσότερο τις πλήρως εντατικοποιημένες σπουδές μας μέσα στη σχολή. Και μάλιστα την περίοδο της εξεταστικής, όπου η εντατικοποίηση εντείνεται ακόμη περισσότερο και αναγκαζόμαστε να γινόμαστε «τιραμόλες» για να ανταπεξέλθουμε στις ορέξεις του κάθε καθηγητή.
Πιο συγκεκριμένα, στα ΣΑΕ ΙΙ στην εξέταση επέλεξαν να συμμετέχουν πολύ λιγότεροι φοιτητές από όσους δήλωσαν το μάθημα, όπως συνέβη και στο Πεδίο ΙΙ. Αυτό δείχνει ένα συνολικό κομμάτι πειθάρχησης που προσπαθούν να περάσουν στους φοιτητές. Δηλαδή, ένας φοιτητής ξέρει από πριν ότι για να καταφέρει να περάσει αυτά τα μαθήματα πρέπει να ανέβει έναν Γολγοθά, οπότε επιλέγει να μην τα δώσει για να μην «κάψει» την εξεταστική του και αφιερώνει εκείνο το κομμάτι του πολύ περιορισμένου χρόνου του σε άλλα μαθήματα. Και αυτό ουκ ολίγες φορές έχει επαληθευτεί. Μάλιστα στα ΣΑΕ ΙΙ έγινε μαζικό κόψιμο, καθώς το ποσοστό επιτυχίας ήταν μόλις 31%, και ενώ μετά από κινητοποίηση του σχήματος, ο Ροβιθάκης εγγυήθηκε κανονικοποίηση των βαθμών σε περίπτωση μεγάλου ποσοστού αποτυχίας, αυτό απ’ ό,τι φαίνεται δε συνέβη ποτέ. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές γεγονός, με τον Πιτσούλη να μην εμφανίζεται ΔΥΟ(!) φορές την ημέρα διεξαγωγής της εξέτασης μαθημάτων που διδάσκει. Συγκεκριμένα, σε ένα μάθημα 5ου Ετους των ηλεκτρολόγων και στην Αριθμητική Ανάλυση, μάθημα των Μηχανολόγων. Αποτέλεσμα του περιστατικού ήταν να αλλάξει το πρόγραμμα και φυσικά να παρατεθεί η εξεταστική των μηχανολόγων.

Παρόμοια περίπτωση με τα προαναφερθέντα αποτελούν και τα  Στοιχεία Μηχανών ΙΙ, μάθημα των μηχανολόγων, στο οποίο υπήρχε μια προαιρετική εργασία, που για να μετρήσει στο βαθμό σου έπρεπε να έχεις γράψει τουλάχιστον 5 στην τελική εξέταση και, αν επέλεγες να την κάνεις, θα έπιανε 2 μονάδες από τις 10 του τελικού βαθμού. Ωστόσο, η εργασία αυτή ήταν τεράστια και απαιτητική, οπότε πολλά παιδιά , παρ’ όλο που την ξεκίνησαν, δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν και να ασχοληθούν μέχρι το τέρμα, με αποτέλεσμα να μην συμμετέχουν και στην τελική εξέταση για να μην δώσουν με άριστα το 8. Μιλάμε δηλαδή για ακόμη ένα μάθημα όπου πολύ μεγάλος αριθμός φοιτητών που το δήλωσαν, εν τέλει δεν το έδωσαν. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε ένα εξωφρενικό μαζικό κόψιμο της τάξης του 80% και έκανε ίσωμα ό,τι είχε μείνει όρθιο. Τέτοιου είδους μαζικά κοψίματα μόνο προβλήματα μπορούν να γεννήσουν στην πορεία των ήδη επιβαρυμένων και πλήρως εντατικοποιημένων σπουδών μας και διόλου βοηθητικά δεν είναι.

Σε μια περίοδο που ο ήδη ψηφισμένος νόμος Κεραμέως Χρυσοχοΐδη έχει φέρει τις διαγραφές φοιτητών στα ν+3 έτη και τα πειθαρχικά να σου βαράνε την πόρτα σε περίπτωση οποιασδήποτε αντίδρασης και διεκδίκησης, τη στιγμή που η ακρίβεια έχει φτάσει ταβάνι και είναι βράχος στις πλάτες των φοιτητών, οι οποίοι πολλές φορές αναγκάζονται να δουλέψουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους για να τα  βγάλουν πέρα, τέτοια μαζικά κοψίματα έρχονται να σκάσουν αυτό το μπαλόνι. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που το πτυχίο μας έρχεται να χτυπηθεί, και κυριολεκτικά να γίνει κομματάκια, από το νεοψηφισμένο νόμο-πλαίσιο, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο θα βγαίνουμε από τις σχολές μας, διαλύει το μέλλον, την καθημερινότητά μας και μαζί κάθε ιδέα ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου, όπως την είχαμε στο κεφάλι μας, καθώς φέρνει και αλλαγή στα προγράμματα σπουδών που θα επιφέρει περεταίρω υποβάθμιση του πτυχίου μας. Ένα πτυχίο που δε θα θυμίζει τίποτα σε ηλεκτρολόγο-μηχανολόγο και όχι, δεν θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην αγορά εργασίας, όπως θέλουν εκείνοι να μας πείσουν, διότι δεν νομίζουμε να έχει κανείς εκεί έξω ανάγκη κάποιον που φέρνει για κάτι ανάμεσα σε ηλεκτρολόγο και αρχιτέκτονα. Ένα πτυχίο διαλυμένο και πλήρως εξατομικευμένο που θα δείχνει τον ατομικό δρόμο προς την εργασιακή άβυσσο. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι διαμορφώνονται δυσμενείς συνθήκες και στις εξεταστικές και στην καθημερινότητά που όλες καταλήγουν εις βάρος των φοιτητών, και αυτές είτε θα προέρχονται από τις απρόβλεπτες ορέξεις καθηγητών είτε από νόμους όπως ο νέος νόμος πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες. Όλα αυτά έρχονται να περιγράψουν μία νέα μορφή καθημερινότητας, μία νέα μορφή πτυχίων και μία νέα μορφή φοιτητή, πλήρως εξατομικευμένου και αποκομμένου από οτιδήποτε άλλο μέσα στο πανεπιστήμιο πέραν των στείρων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αντιφατικές εξετάσεις σαν κι αυτή στα Στοιχεία Μηχανών ΙΙ, την ώρα που τα πτυχία δέχονται μια τέτοια επίθεση και ταυτόχρονα δίνουμε αγώνα δρόμου στην εξεταστική που ο χρόνος είναι πενιχρός και η εντατικοποίηση μέγιστη.

Μέσα από το φοιτητικό μας σύλλογο έχουμε λόγο και δύναμη, μπορούμε και πρέπει να δίνουμε ηχηρές απαντήσεις απέναντι σε τέτοιες λογικές, να διεκδικούμε και να παλεύουμε συλλογικά για ανθρώπινους όρους σπουδών, καθημερινότητας και κατ’ επέκταση εξεταστικής. Οι φοιτητές μπορούν να γκρεμίσουν οποιαδήποτε λογική στήνεται εις βάρος τους σε κάθε εξεταστική και αντίστοιχα να εμποδίσουν, όπως έχουν ξανακάνει στο παρελθόν, κάθε επέλαση της κυβέρνησης στις σπουδές και στο μέλλον τους. Πρέπει πια να κόψουμε αυτό το μακρύ χέρι που απλώνεται συνεχώς στις ζωές μας και κάθε άλλο παρά εμάς οφελεί!!

Απαιτούμε:
Άμεση κανονικοποιηση-ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 45%