THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών => Topic started by: nikd on March 01, 2022, 15:58:04 pm



Title: [ΑΡΑΓΕ- ΕΑΑΚ] Κείμενο για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Post by: nikd on March 01, 2022, 15:58:04 pm
Στους νικημένους ο φτωχός λαός πέθανε από την πείνα… στους νικητές ο φτωχός λαός πέθανε το ίδιο
Μπέρτολτ Μπρεχτ

Τις τελευταίες μέρες, γινόμαστε μάρτυρες άλλης μιας ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με κέντρο αυτή την φορά «λευκούς, ίδιους με εμάς», όπως χωρίς καμία αιδώ αναφέρουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ(NBC, BBC, Al Jazeera, CBS). Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση ο πόλεμος που μαίνεται, δεδομένου ότι πίσω από την πολεμική έκρηξη βρίσκονται οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ως χαρακτηριστικό γνώρισμα του καπιταλισμού. Το κεφάλαιο είναι έτοιμο για μια νέα σειρά πολεμικών συγκρούσεων, που είτε θα επικρατήσει η Δύση ( ΗΠΑ- ΕΕ) είτε η Ρωσία- Κίνα.
|Τα αντίπαλα στρατόπεδα
Η εισβολή της κυβέρνησης Πούτιν χρησιμοποιεί ως πρόφαση την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών των ευρύτερων περιοχών του Ντονμπάς, από την φασιστική απειλή. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες! Στην πραγματικότητα η εισβολή γενικής κλίμακας στην Ουκρανία, με πρόσχημα να βοηθήσει τους «αυτονομιστές» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού και προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του ρωσικού κεφαλαίου. Δεν είναι δα, ότι ο «κόκκινος στρατός» ξύπνησε. Κανένα αστικό κράτος δεν έχει πολεμήσει τους φασίστες, δεν θα μας το παίζουν τώρα ανθρωπιστές!
Επιπλέον, η εισβολή στην περιοχή πολεμά τις κινήσεις της Δύσης, αφού το ΝΑΤΟ προσπαθεί να εγκαταστήσει βάσεις στα σύνορα Ρωσίας- Ουκρανίας, στα πλαίσια σχεδίου περικύκλωσης της Ρωσίας- Κίνας και η επιθετικότητα των ΗΠΑ είναι συνεχώς κλιμακούμενη. Είναι αστείο ότι τα δυο στρατόπεδα προσπαθούν να φανούν ως υπερασπιστές της ελευθερίας. Δεν ξεχνάμε το αιματοκύλισμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας από ΕΕ-ΗΠΑ, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, την Συρία, την Υεμένη και φυσικά δεν μας κάνει εντύπωση η στήριξη στους Ουκρανούς πραξικοπηματίες – φασίστες.
|Ένα σύντομο χρονικό
Το ουκρανικό ζήτημα ξεκινάει από το ’14. Η φίλο-ρωσική τότε ουκρανική κυβέρνηση, παρεμπόδιζε την υπογραφή ενός δανείου από ΕΕ (aka μνημόνιο) που θα έφερνε την Ουκρανία πιο κοντά στην Δύση. Η απάντηση της Δύσης ήταν «οπλισμός» φιλοδυτικού πραξικοπήματος με συμβολή ναζί (των δολοφονικών φασιστικών ομάδων του «Δεξιού τομέα» και της «ταξιαρχία του Αζόφ» με σκοπό να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Εδώ να πούμε ότι ουδεμία σχέση είχαν με επανάσταση οι πρακτικές και τα σχέδια τους , όπως οι δολοφονικές επιθέσεις στα σωματεία και τους απεργούς.
|Η στάση του ελληνικού αστικού κράτους
Σε αυτή την σύγκρουση των μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων, το ελληνικό αστικό κράτος προσπαθεί να επωφεληθεί στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, κάνοντας την επιλογή να εμπλακεί σε αυτό τον πόλεμο με αποστολή όπλων στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Πιστή στην πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αναβαθμίσει τον ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, όπως έκανε προηγουμένως με την συμφωνία των Πρεσπών, την Ελληνο-Αμερικανική πολεμική συμφωνία, τις συμμαχίες με το Ισραήλ, την Γαλλία και τα Αραβικά κράτη. Η χώρα έχει μετατραπεί σε μια εκτενή ΝΑΤΟική βάση και αποτελεί ορμητήριο για τα πιο επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Είναι αστείο ότι η αποστολή πολεμικού εξοπλισμού, γίνεται με αφορμή την υποτιθέμενη προστασία του ελληνικού ομογενή πληθυσμού. Οι ελληνικές κοινότητες βρίσκονται χρόνια τώρα σε κίνδυνο από τις επιθέσεις των φασιστικών ταγμάτων και μάρτυρες επιβεβαιώνουν αυτό τον φόβο ακόμα και σήμερα μιλώντας με τρόμο για τους ουκρανούς φασίστες της ταξιαρχίας του Αζόφ που δολοφονεί, με το ελληνικό κράτος να σιωπεί εκκωφαντικά τόσα χρόνια. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιείται ήδη για τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια και θα παίξει τον ρόλο για την ανάπτυξη νέων σχημάτων σε Βουλγαρία, Ρουμανία (Βρυξέλλες, απόφαση ΝΑΤΟ). Η πλήρης ταύτιση, τέλος, της πολιτικής με αυτή του ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά ανησυχητική για το τι σημαίνει αυτό για στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες που ίσως κληθούν να πολεμήσουν για να επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις την κυριαρχία τους. Κανένας φαντάρος δεν έχει καμία δουλειά έξω από τα σύνορα να γίνεται κρέας στα κανόνια των καπιταλιστών. Γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη της αποδέσμευσης της χώρας μας από το ΝΑΤΟ.
Ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας την χώρα, στόχος του αντιπολεμικού κινήματος πρέπει να είναι η αποδέσμευση από ΕΕ, ΝΑΤΟ, να φύγουν οι βάσεις και να αγωνιστούμε για να μπλοκάρουμε την πολεμική μηχανή. Στόχος είναι η πάλη ενάντια στην πολιτική του ελληνικού κεφαλαίου και των συμμαχιών που ανήκει. Να σταματήσει το όργιο των πολεμικών εξοπλισμών, που αποτελεί σπατάλη χρημάτων την ίδια στιγμή που δεν δίνονται λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Η αντίδραση του λαού πρέπει να είναι άμεση, αφού πάντα για την συμφέροντα των καπιταλιστών βιώνει τον θάνατο, την προσφυγιά, την φτώχια, την ακρίβεια. ΔΕΝ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ, ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ!
   ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.
   ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ.ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
   ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑΣ
   ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
   Ο ΕΧΘΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡΑ, ΣΤΗΝ ΕΕ, ΣΤΟ ΝΑΤΟ.
   ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ , ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΜΑΧΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


|ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 1/3 ΣΤΙΣ 19:00 ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.