Title: Έτσι κάνεις debbuging μετρώντας αντίσταση; Post by: nmpampal on November 08, 2021, 23:47:35 pm Καλησπέρα παιδιά.
Έβλεπα έναν στο YouTube που έκανε debugging μία κάρτα γραφικών με πολύμετρο στην ένδειξη Ohms (χωρίς να εξηγεί τι κάνει) αλλά νομίζω ότι έβγαλα ένα σωστό συμπέρασμα. 1) Πυκνωτές: Όταν μετρούσε, το πολύμετρο ξεκινούσε από μια μικρή αντίσταση και έτεινε προς το άπειρο. Ο τυπά έλεγε ότι αυτός ο πυκνωτής δουλεύει. 2) Πηνία : Έβλεπε την τιμή της αντίστασης να τείνει στο 0. Ο τυπά έλεγε ότι αυτό το πηνίο δουλεύει. 3) Αντίσαση: Δεν μέτρησε αντιστάσεις, αλλά μαντεύω ότι αν βλέπεις άπειρη αντίσταση ή να τείνει στο 0 ή αν μπορείς να διαβάσεις τον χρωματικό κώδικα και οι τιμές δεν συμπίπτουν, τότε είναι χαλασμένη. Νομίζω βγάζουν νόημα αυτές οι μετρήσεις. α) Πυκνωτές: Όταν ο πυκνωτής είναι αφόρτιστος, συμπεριφέρετε σαν βραχυκύκλωμα (σε DC), εξίσου και η μικρή αντίσταση, ενώ μόλις φορτίση συμπεριφέρετε σαν ανοιχτοκύκλωμα, εξίσου και η άπειρη αντίσταση. Αν και πάλι δυσκολεύομαι να το καταλάβω μιας και όταν ο πυκνωτής συνδέεται παράλληλα με το πολύμετρο δεν θα έπρεπε να φορτίζει, αφού το πολύμετρο έχει σχεδόν άπειρη αντίσταση όταν μετράς τάση. β) Πηνία: Το πηνίο είναι ένα σύρμα, εξίσου και η μηδενική αντίσταση. γ) Αντίσταση: Ε αν η αντίσταση τείνει στο 0 ή στο άπειρο δεν βγάζει νόημα να έχεις τέτοια αντίσταση στο κύκλωμα... Ή αν η τιμή του χρωματικού κώδικα διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με την μέτρηση, ε και πάλι ξέρεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Για τρανσίστορ και διόδους δεν γνωρίζω. Έπεσα κοντά στην αλήθεια; Title: Re: Έτσι κάνεις debbuging μετρώντας αντίσταση; Post by: τόνγκα on November 09, 2021, 00:28:20 am Ο πυκνωτής στο DC είναι σαν ανοιχτοκύκλωμα άρα κομμένο κύκλωμα άρα άπειρη αντίσταση.
Η αντίσταση αν είνα κοντά στο 0 σημαίνει ότι είναι σαν ένα απλό σύρμα παρά σαν αντίσταση, αν είναι στο άπειρο σημαίνει ότι έχει χαλάσει και είναι επίσης σαν ανοιχτοκύκλωμα. Γενικά η αντίσταση πρέπει να δείχνει την τιμή που αναγράφεται αλλιώς υπάρχει θέμα. Title: Re: Έτσι κάνεις debbuging μετρώντας αντίσταση; Post by: Grecs on November 09, 2021, 20:32:10 pm Παντως μετρηση αντιστασης, χωρητικοτητας, αυτεπαγωγης δεν μπορεις να κανεις πανω στο pcb γιατι ουσιαστικα βλεπεις τι R,C, L βλεπεις στους απο τους 2 ακροδεκτες ως προς το υπολοιπο pcb. H μετρηση αυτη δουλευει μονο αν βγαλεις το στοιχειο απο το pcb και το μετρησεις απομονωμενο.
Title: Re: Έτσι κάνεις debbuging μετρώντας αντίσταση; Post by: Katarameno on November 10, 2021, 01:15:13 am Καλησπέρα παιδιά. Έβλεπα έναν στο YouTube ... Grecs νομίζω οτι πρέπει να τον "υϊοθετήσεις" τον φίλο μας τον απάλευτο nmpampal :P Title: Re: Έτσι κάνεις debbuging μετρώντας αντίσταση; Post by: nmpampal on November 10, 2021, 12:47:56 pm Παντως μετρηση αντιστασης, χωρητικοτητας, αυτεπαγωγης δεν μπορεις να κανεις πανω στο pcb γιατι ουσιαστικα βλεπεις τι R,C, L βλεπεις στους απο τους 2 ακροδεκτες ως προς το υπολοιπο pcb. H μετρηση αυτη δουλευει μονο αν βγαλεις το στοιχειο απο το pcb και το μετρησεις απομονωμενο. Αυτός στο βίντεο απευθείας πάνω στην GPU τα μετρούσε, δεν τα ξεκολλούσεγια να τα απομονώσει και μετά να τα μετρήσει. https://www.youtube.com/watch?v=w-zSgiMEzkU |