THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Φοιτητής στο τμήμα ΗΜΜΥ => Topic started by: The Web on February 20, 2021, 15:19:47 pm



Title: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: The Web on February 20, 2021, 15:19:47 pm
Εχθές είχα μια συζήτηση με την προϊσταμένη μου, που με έφερε σε δύσκολη θέση. Το πρόβλημά της ήταν ότι (μισθολογικα) οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν έχουν εξισωθει με αυτούς των Πανεπιστημίων και ο,τι κι αν έχει επιπλέον ο απόφοιτος τεχνολογικής εκπαίδευσης (π.χ. εμπειρία, μεταπτυχιακό, θέση προϊστάμενου κτλ.) έχει διαφορετικό μισθολογικό αποτύπωμα σε σχέση με τον απόφοιτο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Εγώ κούνησα συγκαταβατικά το κεφάλι. Μία τέτοια συζήτηση είναι άκαιρη γιατι α) τα ΤΕΙ έχουν καταργηθει πριν 2 χρόνια επι Σύριζα κι εχουν γίνει Πανεπιστήμια. Προστέθηκαν κάποια επιπλέον μαθήματα, βγήκε η υποχρεωτική πρακτική προστέθηκε υποχρεωτική διπλωματική , ένας επιπλέον χρόνος σπουδών και ολοι πλέον θα βγαίνουν ΠΕ και β) και κυριότερο, είναι  ΜΙΖΕΡΙΑ  όταν εργάζεσαι στην ηρεμία και την ασφάλεια που προσφέρει ο δημόσιος τομέας, όταν υπάρχει αυτή η εργασιακή ζούγκλα εκει έξω, να συγκρίνεσαι απλά με άλλους δημοσίους υπαλλήλους και όχι με τον τεράστιο όγκο των συναδέλφων μηχανικών που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν ή που εργάζονται με μπλοκάκι ή που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αντιμετωπίζουν το άγχος ότι τον ένα μήνα παίρνουν 5 δουλειές και τον επόμενο καμία - οπότε πρεπει να κάνουν το κουμάντο τους.
Σε δεύτερη φάση , με αφορμή κάποιον που έβγαλε το δικό μας τμήμα (εντελώς τυχαία και αυτός δημόσιος υπάλληλος) και είπε στην προϊσταμένη μου ότι πέρασε φοιτητική ζωή "ζάχαρη" , άρχισε να υποτιμάει τη δυσκολία της σχολής μας (ΤΗΜΜΥ ΑΠΘ) λέγοντας λίγο-πολύ ότι είμαστε στην πούδρα σε σχέση με τους συναδέλφους αποφοίτους των ΤΕΙ.
Επειδή θεωρούσα και θεωρώ τη σχολή μας όχι απλώς μία δύσκολη σχολή , αλλά μία εκπαιδευτική πρόκληση , όπου απαιτείται πλην του διαβάσματος και του ταλέντου (κλίση) να πιέσει ο φοιτητής πολλές φορές τον εαυτό του στα όρια για να τη βγάλει, με πάτησε στον κάλλο. Εχω δει μπροστά μου άπειρες φορές πολύ αξιόλογα άτομα, τα οποία ήταν και κορυφαίοι μαθητές όταν πήγαιναν σχολείο, να σκέφτονται σοβαρά να παρατήσουν τη σχολή λόγω του βαθμού δυσκολίας ή λόγω του ότι παρέμεναν στάσιμοι επί μήνες-χρόνια στις σπουδές τους, παρόλο που προσπαθούσαν. Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα με την τηλε-εκπαίδευση , τηλε-εξέταση και τηλε-εργαστήρια, δεν πρόλαβα την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε αυτή τη φάση.

Οπότε γίναμε κώλος! Εβγαλα από τη φαρέτρα όλα τα πιθανά επιχειρήματα : ότι πρέπει να γράψουμε 19 πανελλήνιες. Τη μέση διάρκεια σπουδών των φοιτητών του τμήματος (αυτών που καταφέρνουν να φτάσουν στο δίπλωμα) Προσωπικές μαρτυρίες από άτομα που μπήκαν στη σχολή μας ως απόφοιτοι των ΤΕΙ με κατατακτήριες και τα είδαν όλα. Το γεγονός ότι στις κατατακτήριες συνήθως οι προσφερόμενες θέσεις στο ΤΗΜΜΥ δεν καλύπτονται, γιατι οι υποψήφιοι δεν μπορούν να γράψουν και στα τρία μαθήματα πάνω από τη βάση ! Οτι πρέπει να περάσουμε Ροβιθάκη και Δημουλιά για να πάρουμε πτυχίο. Οτι παίρνουμε έναν μέτριο βαθμό στο πτυχίο οι περισσότεροι - αν συγκριθούμε με τους φοιτητές του Παιδαγωγικου, της Φιλοσοφικής, της γυμναστικής ακαδημίας, της ποιμαντικής θεολογίας και άλλα τμήματα τα οποία είναι ΠΕ και τα οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι η δυσκολία των σπουδών είναι χαμηλή - οπότε πράγματι κάνουν φοιτητική ζωή "ζάχαρη" .
Δεν συστήνω σε κανέναν και καμία να πιαστεί σε μία ανάλογη λογομαχία με τον προϊστάμενο του αύριο-μεθαύριο. Ο οποίος μπορεί να είναι φανατικός Συριζαίος ή φανατικός νεοδημοκράτης ή φανατικός παοκτσής ή να χει πρόβλημα με τους μετανάστες ή να χει πρόβλημα... με τους ΠΕ , όπως στη δική μου περίπτωση. Απλώς με πάτησε στον κάλλο, σε ευαίσθητο σημείο, όπως έγραψα πιο πάνω, οπότε με πήρε το ποτάμι.

Εσείς τι άποψη έχετε για τη δυσκολία των σχολών ; Αισθάνεστε ότι σπουδάζουμε άνετα ; Είστε έτοιμοι εάν βρεθείτε σε μία ανάλογη "συζήτηση" στο μέλλον να προβάλλετε επιχειρήματα ή θα κάνετε την πάπια - που είναι το πιο ασφαλές ;
Πάντως να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω τέτοια επιχειρηματολογία, σε χώρους εργασίας. Και πάλι η πηγή ήταν οι μισθολογικές διαφορές των ΠΕ, των ΤΕ και των ΔΕ. Καμια 100 ευρώ το μήνα μάξιμουμ, μη φανταστείτε κανένα τρομερό ποσό !



ΥΓ. Η άποψή μου είναι ότι η τεχνολογική εκπαίδευση είναι χρήσιμη και κακώς καταργείται. Θα βρείτε σε εργασιακούς χώρους συναδέρφους απόφοιτους των ΤΕΙ με αρκετές πρακτικές γνώσεις και δεξιοτεχνία στα χέρια που είναι χρήσιμη για μια μεγάλη γκάμα εργασιών. Είναι πιο συνηθισμένο ένας από αυτούς να διορθώσει την τηλεόρασή σας, το θυροτηλέφωνο, να συνεργάζεται με τους τεχνίτες, να δουλεύει ως εγκαταστάτης... παρά ένας μηχανικός του Πολυτεχνείου. Τουλάχιστον στις κατευθύνσεις της ηλεκτρολογίας, της μηχανολογίας και της ηλεκτρονικής (για την πληροφορική νομίζω πως όχι) οι απόφοιτοι των ΤΕΙ κάλυπταν και καλύπτουν ένα σημαντικό κενό στην εργασιακή αλυσίδα.

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: manek on February 20, 2021, 15:51:23 pm
Μου φαίνεται ο συγκεκριμένος η είχε κάποιο κόμπλεξ με τη σχολή μας η είναι τέρμα ανίδεος.Βασικά το πιο πιθανό από αυτά που είπες είναι ότι τα βρήκε στη ζωή του όλα έτοιμα και για αυτό του φάινονται όλα εύκολα.
Εγώ συμφωνώ με τη τελευταία πρόταση,όλα χρειάζονται και έχουν το σκοπό τους γιατί,κακά τα ψέματα, εμείς του πολυτεχνείου έχουμε μερικές φορές ένα υφάκι ανωτερίλας και υποτιμούμε λίγο άλλες χρήσιμες σχολές.'Οχι τίποτα το ιδιαίτερο βέβεαια γιατί αυτή η στάση κιόλας εξαρτάται και από τον καθένα μας ξεχωριστά.
Τέλος πάντων,μόνο που είπε για τη ζωή ζάχαρη δεν άξιζε η συνομιλία μαζί του.Με την ίδια λογική και στην Ιατρική 2-3 σημαντικά πράγματα μαθαίνουν,κάνουν και λίγο προπόνηση σε πτώματα,μετά η ειδίκευση μερικά χρόνια και κομπλέ.Δεν είναι έτσι όμως.


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Mandalorian on February 20, 2021, 15:55:16 pm
Εγώ είμαι της άποψης ότι κακώς συγκρίνονται δύο ανόμοιες σχολές είτε μισθολογικά είτε εκπαιδευτικά. Μπορεί ο τίτλος τους να είναι ίδιος, να παραπέμπει στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, ωστόσο δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές. Ναι, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια πεδία των δυο σχολών που θα είναι κοινά (αυτόματος έλεγχος, μικροελεγκτές κτλ) ωστόσο στο τέλος δυο απόφοιτοι από αυτές τις σχολές θα καταλήξουν να κάνουν τελείως διαφορετικά πράγματα. Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι και τις καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Όσον αφορά τις μισθολογικές διαφορές, αυτές πιστεύω ότι υπάρχουν λόγω του ότι, για κάποιον ανεξήγητο για εμένα λόγο, έχει ριζώσει στην ελληνική κοινωνία ότι το (τέως) ΤΕΙ είναι κατώτερο του ΑΕΙ και ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ είναι λιγότερο πνευματικά και τεχνικά καταρτισμένοι από τους αντίστοιχους των ΑΕΙ. Σίγουρα απαιτείται (ή τουλάχιστον απαιτούνταν) μια έξτρα προσπάθεια για να μπεις στο πανεπιστήμιο, αλλά αυτό δεν σήμαινε τίποτα απολύτως.

Η συζήτηση αυτή μπορεί να γίνεται για πάρα πολύ καιρό και θεωρώ ότι όσοι ξεκινάνε τέτοιες συζητήσεις (οι οποίες έχουν μισθολογική βάση στην συντριπτική πλειοψηφία τους), ψάχνονται για καυγά. Ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη που λένε και στο χωριό μου...


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: The Web on February 20, 2021, 16:24:56 pm
Εγώ είμαι της άποψης ότι κακώς συγκρίνονται δύο ανόμοιες σχολές είτε μισθολογικά είτε εκπαιδευτικά. Μπορεί ο τίτλος τους να είναι ίδιος, να παραπέμπει στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο, ωστόσο δε θα μπορούσαν να είναι περισσότερο διαφορετικές. Ναι, σίγουρα θα υπάρχουν κάποια πεδία των δυο σχολών που θα είναι κοινά (αυτόματος έλεγχος, μικροελεγκτές κτλ) ωστόσο στο τέλος δυο απόφοιτοι από αυτές τις σχολές θα καταλήξουν να κάνουν τελείως διαφορετικά πράγματα.

Αυτό που γράφεις δεν είναι ακριβές. Ενας απόφοιτος ΠΕ Πληροφορικής είναι πολύ πιθανό να κανει ακριβώς την ιδια δουλειά με έναν απόφοιτο ΤΕ Πληροφορικής. Ενας απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του ΠΑΜΑΚ είναι πολύ πιθανόν να κάνει ακριβώς την ιδια δουλειά με έναν απόφοιτο ΤΕ Λογιστικής. Και ένας απόφοιτος ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μπορεί να κάνει ακριβώς την ιδια δουλειά (εννοώ τις ιδιες ευθύνες, τον ιδιο φόρτο εργασίας κτλ.) με έναν απόφοιτο ΤΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή ΤΕ Βιομηχανικού Σχεδιασμου ή ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών.
Υπάρχει αλληλοκάλυψη αντικειμένων και γι αυτό υπάρχει και η "κόντρα" ενδεχομένως.
Ηταν και βασικό επιχείρημα της προϊσταμένης μου - γιατι να έχω άλλη μισθολογική αντιμετώπιση και άλλες πιθανότητες προαγωγής με τους αποφοίτους ΠΕ που έχουν όμοιες αρμοδιότητες με εμένα ;


sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Grecs on February 20, 2021, 16:36:16 pm
 Εχοντας κανει ιδιαιτερα σε ΤΕΙ και εχοντας μιλησει με φιλο φυσικο που εκανε κατατακτηριες για σχολη ΤΕΙ Πληροφορικης που θεωρειται η αφροκρεμα των ΤΕΙ εχω να πω τα εξης:

1. Τα ΤΕΙ εχουν πολυ χειροτερη πρωτη υλη απο τα πανεπιστημια. Αλλη ποιοτητα οι μαθητες που περνανε με 10 και αλλη αυτοι που περνανε με 19. Διαμαντια βρισκεις παντου αλλα ο μεσος ορος ειναι πολυ κακος στα ΤΕΙ σε σχεση με την αντιστοιχη σχολη πανεπιστημιου.

2. Τα ΤΕΙ εδω και αρκετα χρονια ειναι τεχνικα ιδρυματα μονο στο ονομα. Οι περικοπες στην παιδεια εχουν περικοψει τα εργαστηρια σημαντικα οπως και σε εμας, απλα σε μια τεχνικη σχολη ειναι πιο σημαντικα. Το αποτελεσμα ειναι να δινουν βαρος στην θεωρια και να μην πολυδιαφερουν απο τα πανεπιστημια στο θεμα υλης.

3. Λογω του 1 δεν μπορεις να ζοριζεις τα παιδια του ΤΕΙ με ζορικα θεματα θεωριας οπως γινεται στα πανεπιστημια. Οι εργασιες και τα θεματα εξετασεων στα ΤΕΙ ειναι μερα με την νυχτα σε σχεση με τα αντιστοιχα στα πανεπιστημια, παρολο που η υλη ειναι σχεδον ιδια. Καθηγητης στο ΠΑΜΑΚ στην εφαρμοσμενη πληροφορικη εχει δηλωσει πως στο μαθημα του αν εβαζε θεματα σαν του τημμυ θα τον ειχανε σταυρωσει οι φοιτητες του.

Τωρα στην εργασιακη ζωη τα πραμματα ειναι περιπλοκα. Εξαρταται τι απαιτησεις εχει η δουλεια και φυσικα εξαρταται και απο το ατομο, αλλα σε γενικες γραμμες ο ηλεκτρολογος του πολυτεχνειου ειναι κατι με το οποιο ψαρωνουν πολλοι, γιατι οπως και να το κανουμε εχουμε υψηλο επιπεδο. Η πιθανοτητα να παρεις εναν ηλεκτρολογο απθ και να σου βγει μαπας ειναι αρκετα μικροτερη απο το να παρεις τον ηλεκτρολογο του ΤΕΙ και να σου βγει μαπας.


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Mandalorian on February 20, 2021, 16:39:36 pm
Αυτό που γράφεις δεν είναι ακριβές. Ενας απόφοιτος ΠΕ Πληροφορικής είναι πολύ πιθανό να κανει ακριβώς την ιδια δουλειά με έναν απόφοιτο ΤΕ Πληροφορικής. Ενας απόφοιτος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του ΠΑΜΑΚ είναι πολύ πιθανόν να κάνει ακριβώς την ιδια δουλειά με έναν απόφοιτο ΤΕ Λογιστικής. Και ένας απόφοιτος ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μπορεί να κάνει ακριβώς την ιδια δουλειά (εννοώ τις ιδιες ευθύνες, τον ιδιο φόρτο εργασίας κτλ.) με έναν απόφοιτο ΤΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ή ΤΕ Βιομηχανικού Σχεδιασμου ή ΤΕ Μηχανολόγων Μηχανικών.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Ίσως το εξέφρασα λίγο λάθος. Αυτό που εννοούσα στην τελική είναι ότι σαν απόφοιτος ΠΕ είναι πιο πιθανό να βρεις περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας από έναν ΤΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εσύ είσαι περισσότερο καταρτισμένος από τον άλλο. Συμφωνώ μαζί σου ότι στο τέλος μπορεί να καταλήξουν και οι δύο στην ίδια ακριβώς θέση εργασίας.

Ηταν και βασικό επιχείρημα της προϊσταμένης μου - γιατι να έχω άλλη μισθολογική αντιμετώπιση και άλλες πιθανότητες προαγωγής με τους αποφοίτους ΠΕ που έχουν όμοιες αρμοδιότητες με εμένα ;
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Όσο για αυτό δε βρίσκω κάτι κακό με την απορία (παράπονο ίσως;) της προϊσταμένης σου αλλά δεν έπρεπε να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Δεν κανονίζεις εσύ ή εγώ το τι μισθό θα πάρω ή γενικά τις μισθολογικές κλίμακες σε κάθε χώρο εργασίας.

Για αυτό είπα ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα και για τους μεν και για τους δε, ειδικά που τώρα τα ΤΕΙ εξισώθηκαν με τα ΑΕΙ.


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: lazar on February 20, 2021, 17:36:13 pm
Μου φαίνεται ο συγκεκριμένος η είχε κάποιο κόμπλεξ με τη σχολή μας η είναι τέρμα ανίδεος.

μάλλον το πρώτο. Βασικά υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ που δεν μπορούν να λύσουν βθμια εξίσωση...τι να συγκρίνουμε τώρα..άλλωστε το λέει και το χυδαίο παλιό σλόγκαν : Τ.Ε.Ι.(Τώρα Είμαστε Ίσοι)-Α.Ε.Ι.(Α@@@@ Είμαστε Ίσοι)...είναι σαν να συγκρίνεις φοινικέλαιο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο....δεν παίζει σύγκριση....θα σέβεστε!!!, να πεις στην προϊσταμένη σου the Web!!!


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Xplicit on February 20, 2021, 18:01:35 pm
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που χωρίζει έτσι την ανώτατη εκπαίδευση τής. Τα προβλήματα αυτά έχουν προκύψει γιατί κάθε χωριό της Ελλάδας έπρεπε να είχε σχολή για να ζήσει η τοπική κοινωνία.

Στο χώρο της πληροφορικής πραγματικά δεν νομίζω ότι παίζει μεγάλο ρόλο αν έχεις βγάλει ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα αυτοδιδακτων ανθρώπων που γαμανε και δέρνουμε να το πω ωμά. Τώρα, αν το ότι εμείς βιαζόμαστε στα πεδία και τα σαε για να μην τα εφαρμόσουμε ποτέ στην πράξη, δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να ενδιαφέρει τους αποφοίτους ΤΕΙ και να παίρνουν λιγότερα χρήματα. Προφανώς το αρχικό πόστ αναφέρεται για δημόσιο φορέα καθώς δεν νομίζω πως στον ιδιωτικό παίρνεις λιγότερα αν παράγεις το ίδιο.  Εργάζομαι σχεδόν 2 χρόνια σε εταιρεία πληροφορικής αλλά είναι σχετικά μικρή οπότε δεν μπορώ να γενικεύω.

Τώρα για ενεργειακό κομμάτι, δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Είναι διαφορετικό και δεν έχω τις γνώσεις. Βέβαια, το ότι εγώ προσωπικά σαν ηλεκτρονικός έχω περισσότερα δικαιώματα από κάποιον ηλεκτρολόγο ΤΕΙ δεν ξέρω πόσο λογικό ή δίκαιο είναι, από τη στιγμή που δεν έχω ιδέα ούτε από ΥΤ, Μηχανές ή ΣΗΕ.

Επιπλέον, έχω διαβάσει πως οι μηχανικοι ΤΕ γράφονται στο ΤΕΕ αλλά μόνο πληρώνουν συνδρομή. Δεν έχουν αλλά δικαιώματα. Αν ισχύει, νομίζω ότι είναι τραγικό.

Και επειδή ειπώθηκε ότι ο ΤΕΙτζης θα σου φτιάξει το πισι. Το πισι στο φτιάχνει και άτομο από ΕΠΑΛ ή από ΙΕΚ. Το φτιάχνεις μόνος σου αν ψαχνεσαι και μπορείς να χρησιμοποιήσεις το google. Τα ΤΕΙ είναι ανώτατη εκπαίδευση 4των σπουδών. Είπαμε, μόνο στην Ελλάδα σπουδάζεις 4 χρόνια και σε θεωρούν υποδεέστερο.

Από την άλλη, επειδή ξέρω ότι το επίπεδο σε ορισμένα ΤΕΙ είναι τρισαθλιο (ο κολλητός μου σπούδασε μηχανολόγος σε ΤΕΙ) θεωρώ πως κάτι πρέπει να αλλάξει αλλά δεν ξέρω τι. Ίσως ο ορισμός βάσης που ψηφίστηκε είναι κάτι καλό για φιλτράρισμα. Και το μαθηματικό στη Σάμο βάση 3000 είχε και πασχει από το ίδιο πρόβλημα. Το ΤΕΙ των 9000 δλδ έχει κατώτερο επίπεδο από ΑΕΙ των 4000; Γιατί να έχει λιγότερα δικαιώματα;
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: mprizakias on February 20, 2021, 18:19:35 pm
Οποιαδηποτε συγκριση ειναι ατοπη για τον πολυ απλο λογο οτι το τι εχεις μαθει εξαρταται αποκλειστικα απο εσενα. Μια αποφοιτος ενος (πρωην πλεον) ΤΕΙ που ειχε βαση 5000 μορια αλλα εκατσε και ξεσκιστηκε 4-5 χρονια στο διαβασμα θα ειναι πολυ καλυτερη απο εναν αποφοιτο της σχολης μας που εκανε απλα το bare minimum για να παρει το πτυχιο.

Παντως το συστημα με Πανεπιστημια και Πανεπιστημια Εφαρμογων δεν ειναι δικη μας ανακαλυψη αλλα υπαρχει και στο Γερμανικο εκπαιδευτικο συστημα (αν και δεν ξερω κατα ποσο εχουν παρομοιες διαφορες).


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: The Web on February 20, 2021, 21:52:34 pm
 
   
 Εχοντας κανει ιδιαιτερα σε ΤΕΙ και εχοντας μιλησει με φιλο φυσικο που εκανε κατατακτηριες για σχολη ΤΕΙ Πληροφορικης που θεωρειται η αφροκρεμα των ΤΕΙ εχω να πω τα εξης:


Κι εγώ έχω κάνει ιδιαίτερα σε φοιτητή των ΤΕΙ για να περάσει μαθήματα. Αυτό που παρατήρησα είναι δυσκολία και κενά στα μαθηματικά π.χ. πράξεις πινάκων,  διανύσματα, μιγαδικοι αριθμοι, τριγωνομετρικοι αριθμοι... αλλά και στη φυσική π.χ. νόμος του coulomb, νόμος του Faraday κτλ. Κάποια από τα κενά ήταν και λυκειακά. Από την άλλη μεριά είχε αρκετές τεχνικές γνώσεις ιδιαίτερα πάνω στην ηλεκτρονική που είναι το αντικείμενό του. Περισσότερες από εμένα σίγουρα. Κάτι άλλο που με εντυπωσίασε είναι ότι έβλεπε μια διάταξη στο χαρτί και είχε άποψη για το πλάτος ή την παραμόρφωση που θα βγάλει στην έξοδο, συχνά χωρίς να μπορει να το τεκμηριώσει. Εγώ δεν είχα ιδέα τι θα βγάλει η διάταξη , μέχρι να κάνω μερικές πράξεις - οπότε να μου το βγάλουν τα μαθηματικά.
Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν εγώ κι αυτός συνεργαζόμασταν σε ένα εργασιακό περιβάλλον θα είχα και εγώ να μάθω από αυτόν και αυτός απο εμένα. Συνεπώς , ο μηχανικός ΤΕ δεν περισσεύει στη ζωή μας, καλύπτει το κενό μεταξύ του τεχνίτη και του μηχανικού ΠΕ.
Απλά αυτός ο φοιτητής δεν ήταν τραχανάς σαν την προϊσταμένη μου, οπότε δεν είχαμε να λογομαχούμε για τα μισθολογικα των ΠΕ και των ΤΕ , ούτε να μαλώνουμε ποιος πήρε καλύτερο βαθμό στα Π(αιδοία) ! Ηξερε ότι είχε κενά και προσπαθούσε φιλότιμα να τα καλύψει.

 
...τώρα, αν το ότι εμείς βιαζόμαστε στα πεδία και τα σαε για να μην τα εφαρμόσουμε ποτέ στην πράξη, δεν ξέρω γιατί θα  έπρεπε να ενδιαφέρει τους αποφοίτους ΤΕΙ και να παίρνουν λιγότερα χρήματα. Προφανώς το αρχικό πόστ αναφέρεται για δημόσιο φορέα καθώς δεν νομίζω πως στον ιδιωτικό παίρνεις λιγότερα αν παράγεις το ίδιο.  Εργάζομαι σχεδόν 2 χρόνια σε εταιρεία πληροφορικής αλλά είναι σχετικά μικρή οπότε δεν μπορώ να γενικεύω.

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Οχι, και στον ιδιωτικό τομέα παίζει ρόλο αν είσαι ΠΕ ή ΤΕ γιατι καθορίζει τον βασικό μισθό. Στις υγιείς οικονομίες ο βασικός μισθός είναι ένα νούμερο που απλά υπάρχει για να υπάρχει, γιατι οι εταιρίες προσφέρουν μεγαλύτερους μισθούς από τον βασικό, καθώς και άλλες παροχές, στην προσπάθεια να προσελκύσουν τους καταλληλότερους εργαζόμενους για την εταιρία τους. Στην Ελλάδα όμως οι θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερες από τους υποψήφιους εργαζόμενους, οπότε σου δίνουν τον βασικό και λες χίλια ευχαριστώ ! Οπότε και στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει μία, μικρή επαναλαμβάνω, μισθολογική διαφορά μεταξύ του ΠΕ και του ΤΕ.


sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Katarameno on February 20, 2021, 22:57:37 pm
Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Πεθαίνω να διαβάσω τη συνέχεια. Δλδ σοβαρά δεν είναι το ίδιο τα πανεπιστήμια με τα (πρώην) ΤΕΙ? Σε λίγο θα μας πείτε ότι ο Ευκλείδης δεν είναι το πανεπιστήμιο της ζωής. Αφού το γράφουν οι διάνοιες που φούντωναν εεεε φοίτησαν εκεί στα προφίλ τους.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: A Caster on February 20, 2021, 23:44:13 pm
Οποιαδηποτε συγκριση ειναι ατοπη για τον πολυ απλο λογο οτι το τι εχεις μαθει εξαρταται αποκλειστικα απο εσενα. Μια αποφοιτος ενος (πρωην πλεον) ΤΕΙ που ειχε βαση 5000 μορια αλλα εκατσε και ξεσκιστηκε 4-5 χρονια στο διαβασμα θα ειναι πολυ καλυτερη απο εναν αποφοιτο της σχολης μας που εκανε απλα το bare minimum για να παρει το πτυχιο.

Συμφωνώ με τον Μπριζακια. Εχει ταξεις μεγεθους διαφορα η δυσκολια του να τελειωσεις με 5.1 vs με 8.5+ την σχολη μας ή ακόμα και με το να τελειώσεις με 5.1 αλλά να ασχολείσαι με έναν σκασμό projects / part-time work και απλά να μην αναλώνεσαι στα μαθηματα τυπου μετρησεις. Και λογικό καποιοι να κανουν ζωη ζαχαρη αν τελειωνουν με bare minimum δουλεια απλωμένη σε 7-8 χρόνια.

Προσωπικα θεωρω η κυρια διαφορα μεταξυ των 2 τμημάτων είναι το ceiling παρά το floor, και κατ'επέκταση ο μέσος όρος της αξίας των αποφοίτων (όπως λέει και ο Grecs).
Ένας άξιος απόφοιτος ΗΜΜΥ ΑΠΘ θεωρώ αξίζει πολύ περισσότερο από έναν απόφοιτο ΤΕΙ λόγω της ικανότητας του να προσαρμόζεται και να μαθαίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς (συνήθως).

Το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση σου, The Web, είναι στον paper-centric τρόπο που αξιολογείται ο εργαζόμενος στο δημόσιο. Αν πτυχίο ΗΜΜΥ ΑΠΘ με 9.99 αξίζει όσο το πτυχίο με 5.01, και αν όλα τα "extracurricular" projects (π.χ. να κάνεις εξτρα ερευνα σε καποια φοιτητικη ομαδα / εργαστηριο καθηγητη) δεν μετράνε καν, και μετράνε μόνο πόσα χαρτιά έχεις μαζέψει, τότε υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα στην "αξιολόγηση" της μισθολογικής αντιμετώπισης / prospects προαγωγής.
Διόρθωσε με αν δεν δουλεύει ακριβώς έτσι το δημόσιο.

Στον ιδιωτικό τομέα (πέραν νεποτισμού, και ίσως κυρίως στο εξωτερικό) το πτυχίο θα σου δώσει ενα προβάδισμα μέχρι να σε πάρουν στην πρώτη δουλειά (κυρίως μέσω ευκαιριών κατα την διάρκεια του πτυχίου μάλιστα, πχ προσβαση σε καλες εταιρειες για πρακτικη), και ίσως οριακά στον μισθό, αλλά από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από την ποιότητα σου ως εργαζόμενος και την δουλειά που κάνεις. Από την 2η δουλειά και μετά δεν σε ρωτάνε για το πτυχίο σου, σε ρωτάνε για την αμέσως προηγούμενη σου δουλειά.

Σε τελική ανάλυση πάντως, σημασία δεν έχει πόσο σε δυσκόλεψαν οι καθηγητές σου ή πόσο δυσκολεύτηκες να περάσεις 61 μαθήματα από τα οποία τα 40 δεν θα ξαναδεις ποτέ μπροστά σου, αλλά τι αξία δίνεις στους εργοδότες σου. Θεωρώ ότι ένα καλό πτυχίο ΗΜΜΥ ΑΠΘ είναι κυρίως μια "σφραγίδα" προς τους εργοδότες ότι έχεις το κουράγιο και την ωριμότητα να εργαστείς και να αντιμετωπίσεις πιεστικές καταστάσεις (πεδια, σαε) ώστε να πετύχεις κάποιους στόχους (πτυχιο, βαθμος, διπλωματικη με τον καθηγητη που θες στο θεμα που θες) σε μακρά διάρκεια χρόνου (5-6 χρονια).
Αν καποιος τελειωσε ΤΕΙ με ευκολια αλλά στην δουλειά είναι μετρήσιμα καλύτερος, τότε αυτός αξίζει μεγαλύτερο μισθό.



Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: The Web on February 21, 2021, 01:16:02 am


Το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση σου, The Web, είναι στον paper-centric τρόπο που αξιολογείται ο εργαζόμενος στο δημόσιο. Αν πτυχίο ΗΜΜΥ ΑΠΘ με 9.99 αξίζει όσο το πτυχίο με 5.01, και αν όλα τα "extracurricular" projects (π.χ. να κάνεις εξτρα ερευνα σε καποια φοιτητικη ομαδα / εργαστηριο καθηγητη) δεν μετράνε καν, και μετράνε μόνο πόσα χαρτιά έχεις μαζέψει, τότε υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα στην "αξιολόγηση" της μισθολογικής αντιμετώπισης / prospects προαγωγής.
Διόρθωσε με αν δεν δουλεύει ακριβώς έτσι το δημόσιο.

Στον ιδιωτικό τομέα (πέραν νεποτισμού, και ίσως κυρίως στο εξωτερικό) το πτυχίο θα σου δώσει ενα προβάδισμα μέχρι να σε πάρουν στην πρώτη δουλειά (κυρίως μέσω ευκαιριών κατα την διάρκεια του πτυχίου μάλιστα, πχ προσβαση σε καλες εταιρειες για πρακτικη)  και ίσως οριακά στον μισθό, αλλά από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από την ποιότητα σου ως εργαζόμενος και την δουλειά που κάνεις. Από την 2η δουλειά και μετά δεν σε ρωτάνε για το πτυχίο σου, σε ρωτάνε για την αμέσως προηγούμενη σου δουλειά.


Οχι, δεν έχω κάτι να διορθώσω, έτσι ακριβώς λειτουργει το δημόσιο και αυτήν είναι η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα και με το ελεύθερο επάγγελμα, όπου η αμοιβή σου σχετίζεται πολύ πιο έντονα με την ποιότητα της δουλειάς που βγάζεις.

Θα επιμείνω - ισως και αντίθετος με την άποψη των αναγνωστών και συμμετεχόντων στη συζήτηση - ότι η σχολή μας δεν είναι ευκολάκι. Ούτε γι αυτόν που τη βγάζει με 6 (με 5 δε βγαίνει, και να θες)  Δεν μπαίνεις στη σχολή τυχαία, ούτε περνάς τόσα δύσκολα μαθήματα τυχαία. Εχει περάσει από πολλά φίλτρα κάποιος για να βγει Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ. Δε θεωρώ ότι έχει περάσει κάποιος από τέτοια φίλτρα για να βγει π.χ. Νηπιαγωγός. Ούτε από το ΤΕΙ Οχημάτων. Θα σέβεστε λοιπόν, κυρία προϊσταμένη...


sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Katarameno on February 21, 2021, 02:31:55 am
Θα σέβεστε λοιπόν, κυρία προϊσταμένη...
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Και τι απάντησε η κυρία προϊσταμένη ? Δε με πιάνει ύπνος από την αγωνία.  
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Katarameno on February 21, 2021, 02:52:11 am
Ακράδαντο επιχείρημα πάντως ότι πρέπει να περάσουμε Ροβιθάκη και Δημουλιά σε μια συζήτηση με την προϊσταμένη σου. Μάλλον θα κατάλαβε Κική Δημουλά. Που να ξέρει αυτή η άσχετη τι εστί Ρόβι.
Πάλι καλά που δε της είπες της προϊσταμένης σου ότι "πρέπει να περάσουμε και Τσιμπούκη", θα είχαμε υπηρεσιακόν / σεξιστικόν επεισόδιον και άντε να λυθεί η παρεξήγησις μετά. Προϋποθέτει να μην έχεις πετάξει τα βιβλία του ανθρώπου μέχρι να γίνουν τα δικαστήρια για να πουν οι αδέκαστοι δικασταί "Ααααα, το Πεδίο του Καθηγητή Τσιμπούκη εννοούσατε κατηγορούμενε ? Αθώος. Όντως είναι τσιμπούκι το μάθημα" Κάπως έτσι σου βγαίνει η φήμη του σεξιστή και άντε μετά να την αποβάλλεις. Τς τς τς...

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: A Caster on February 21, 2021, 05:16:05 am
Θα επιμείνω - ισως και αντίθετος με την άποψη των αναγνωστών και συμμετεχόντων στη συζήτηση - ότι η σχολή μας δεν είναι ευκολάκι. Ούτε γι αυτόν που τη βγάζει με 6 (με 5 δε βγαίνει, και να θες)  Δεν μπαίνεις στη σχολή τυχαία, ούτε περνάς τόσα δύσκολα μαθήματα τυχαία. Εχει περάσει από πολλά φίλτρα κάποιος για να βγει Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ. Δε θεωρώ ότι έχει περάσει κάποιος από τέτοια φίλτρα για να βγει π.χ. Νηπιαγωγός. Ούτε από το ΤΕΙ Οχημάτων. Θα σέβεστε λοιπόν, κυρία προϊσταμένη...


sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου κάπως καλό φοιτητή, και εχω ζοριστεί πολύ σε πολλά μαθήματα, οπότε συμφωνώ ότι η σχολή δεν είναι εύκολη. Παρολαυτα, δεν θεωρώ ότι όλα είναι μαύρα και άσπρα στην σύγκριση με άλλες σχολές.
Καταρχάς θέλω να σχολιάσω ότι τα μόρια εισαγωγής δεν μου λένε πολλά. Ειδικά με το νεο συστημα, η εκθεση πιανει 25% των συνολικων μοριων. Επίσης, η διαφορα μεταξυ ΕΜΠ ΗΜΜΥ και ΗΜΜΥ Πολυτεχνείου κρήτης ειναι σχεδον 5000 μορια. Αρα η διαφορα μεταξυ ΕΜΠ και Κρήτης ειναι οση η διαφορα μεταξυ ΗΜΜΥ ΑΠΘ και <insert any σχολή με βάση 12500>? Κυρίως θα έλεγα τα μόρια είναι καλός δείκτης των job prospects αλλά και του πόσο ενδιαφέρον φαίνεται το αντικείμενο σε παιδιά λυκείου.
Οσον αφορα την δυσκολία, επιμένω οτι το να τελειωσεις την σχολη μας με 6 σε 7-8 χρονια ειναι κυριως τεστ υπομονης παρα ικανοτητων.
Καταρχάς, για να είμαι ειλικρινής, μπορείς να περάσεις ΌΛΑ τα μαθήματα της σχολής μας τυχαία με ένα 5, ακόμα και τα σαε/πεδια. Σε όλα τα μαθήματα γίνονται σκούπες μια φορά κάθε μερικές εξεταστικές. Προφανώς δεν θα πας με 0 γνώσεις, αλλά μπορείς να περάσεις με 3-4 μέρες διάβασμα οποιοδήποτε μάθημα ανεξαιρέτως. Απλά ίσως όχι με την πρώτη ή την δεύτερη.
Επίσης, θεωρώ ότι εφόσον μπορείς να δίνεις εξεταστικές και να κόβεσαι μέχρι να βαρεθείς, δεν θα έλεγα ότι οι φοιτητές "φιλτράρονται". Όχι ότι ειναι κακό, εγω το εχω αξιοποιήσει πλήρως αυτό το προνόμιο, αλλά αν εχεις υπομονη μπορεις να περνας 3-4 μαθηματα καθε εξεταστικη με 3-4 μερες διαβασμα το καθενα επι όσα χρόνια χρειάζονται και καταταλλα περα απο τις ~15 μερες που θα αφιερωνεις 3 φορες τον χρονο (Φεβ, Ιουν, Σεπτ), να κανεις την ζωη σου.
Σε τελική ανάλυση θα μάθεις αυτά που θες να μάθεις, με μονη διαφορα στο ranking των πανεπιστημιων που θα σε παρουν για master/phd, ή το ποσο νωριτερα θα παρεις τον πρωτο σου μισθο.


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: The Web on February 21, 2021, 12:01:54 pm
Και τι απάντησε η κυρία προϊσταμένη ? Δε με πιάνει ύπνος από την αγωνία.  
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  

Δεν το είπα αυτό βρε κουτό , σιγά μην το 'λεγα!
Ηταν έμμεση αναφορά στο post του lazar - reply No 6 :
μάλλον το πρώτο. Βασικά υπάρχουν απόφοιτοι ΤΕΙ που δεν μπορούν να λύσουν βθμια εξίσωση...τι να συγκρίνουμε τώρα..άλλωστε το λέει και το χυδαίο παλιό σλόγκαν : Τ.Ε.Ι.(Τώρα Είμαστε Ίσοι)-Α.Ε.Ι.(Α@@@@ Είμαστε Ίσοι)...είναι σαν να συγκρίνεις φοινικέλαιο με αγνό παρθένο ελαιόλαδο....δεν παίζει σύγκριση....θα σέβεστε!!!, να πεις στην προϊσταμένη σου the Web!!!

δεν συμμετέχουμε σε τέτοιες συζητήσεις σε εργασιακούς χώρους - ιδιαίτερα όταν είμαστε καινούριοι στο χώρο. Λέμε την άποψή μας μόνο αν κάποιος μας ρωτήσει (που είναι σπάνιο) Υπάρχουν άνθρωποι που μεταφέρουν τις συζητήσεις που θα έπρεπε να κάνουν με την παρέα τους στο καφενείο, στο χώρο της δουλειάς. Thank God η προϊσταμένη μου δεν είναι ένας από αυτούς. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος συντήρησης κατηγορεί τον Σύριζα (και γενικότερα την αριστερά) για όλα τα προβλήματα και τα κακώς κείμενα στη χώρα! Δεν κάνει συζήτηση με κάποιον , απλά σκέφτεται φωναχτά, ενώ πού και πού ρίχνει μια κλεφτή ματιά τριγύρω να δει αν θα τσιμπήσει κάποιος. Προς μεγάλη του απογοήτευση, τον γράφουμε όλοι. Οριακά μπορείς να πεις ότι του φταίει ο Σύριζα και που έριξε τον καφέ πάνω στα έγγραφά του, τη Δευτέρα!

Στη δουλειά προσπαθούμε να οριοθετηθούμε σε θέματα που αφορούν τη δουλειά αυτή καθ αυτή. Δεν προσπαθούμε να φέρουμε τον κόσμο γύρω μας στα δικά μας μέτρα, αλλάζοντας τις απόψεις τους.


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: Katarameno on February 21, 2021, 15:14:08 pm
Αχ πόσο κουτό είμαι  :D ;D ;D

Δε θα μου κλέβετε και τις ατάκες και θα μου τις πετάτε πίσω  :D :P Θέλω το Cloppyright.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Σύγκριση μηχανικών τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Post by: The Web on February 22, 2021, 15:34:25 pm

Οσον αφορα την δυσκολία, επιμένω οτι το να τελειωσεις την σχολη μας με 6 σε 7-8 χρονια ειναι κυριως τεστ υπομονης παρα ικανοτητων.
Καταρχάς, για να είμαι ειλικρινής, μπορείς να περάσεις ΌΛΑ τα μαθήματα της σχολής μας τυχαία με ένα 5, ακόμα και τα σαε/πεδια. Σε όλα τα μαθήματα γίνονται σκούπες μια φορά κάθε μερικές εξεταστικές. Προφανώς δεν θα πας με 0 γνώσεις, αλλά μπορείς να περάσεις με 3-4 μέρες διάβασμα οποιοδήποτε μάθημα ανεξαιρέτως. Απλά ίσως όχι με την πρώτη ή την δεύτερη.



Ναι, έτσι όπως το τεκμηριώνεις, έχεις δίκιο. Μπορεί κάποιος να πηγαίνει σε εξετάσεις με λίγες μέρες διάβασμα και να περιμένει την εξεταστικη-σκούπα ή να του κάτσουν τα θέματα, οπότε οι σπουδές μας δεν είναι και τόσο δύσκολες όσο τις περιέγραψα, για να βγάλεις τη σχολή με random βαθμό. Πάνω σε αυτή τη λογική εμείς είμαστε συχνά οι υπαίτιοι που οι σπουδές μας τραβάν σε μάκρος. Εχουμε μια κακή εμπειρία σε εξέταση και μας πιάνει μια ηττοπάθεια - οπότε μπορει να κάνουμε 2-3 χρόνια να ξαναδώσουμε το μάθημα. Είναι μέσα στη φύση του ανθρώπου να προσπαθει να αποφύγει την αποτυχία, αλλά ισως σε αυτόν τον τομέα πρέπει να αυτοπιεζόμαστε, για να μην κάνουμε τη σχολή 10 χρόνια, οπότε τότε είναι που βιώνουμε το χοντρό το άγχος.
Εχετε δίκιο (όσοι το γράψατε) που κάνετε διαχωρισμό στους φοιτητές που προσπαθούν να τελειώσουν γρήγορα και με βαθμό και σε αυτούς που κάνουν εκπτώσεις σε αυτούς τους δύο τομείς.

sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)