Title: Πως μπορώ να αποδείξω τον τύπο τ=RC??? Post by: nmpampal on February 05, 2021, 21:36:09 pm Στα συνημμένα έχω βάλει μια εικόνα με τα μαθηματικά μου. Κολλάω στο τελευταίο βήμα, δεν μπορώ να υπολογίσω τον λογάριθμο του ορίου.
Η λογική είναι να βρω τον χρόνο που χρειάζεται έτσι ώστε ο πυκνωτής να φορτιστεί πλήρες, δηλαδή Vc = V Ο τύπος του Vc είναι ο τύπος του RC κυκλώματος με πηγή τάσης Vdc Title: Re: Πως μπορώ να αποδείξω τον τύπο τ=RC??? Post by: Caterpillar on February 05, 2021, 22:01:34 pm Και γιατί να το αποδείξεις αφού το ξέρεις ότι τ=RC ::) ?
Είναι σε κάποιο μάθημα άσκηση ? Title: Re: Πως μπορώ να αποδείξω τον τύπο τ=RC??? Post by: Επίδοξος on February 05, 2021, 22:09:40 pm Με αυτά τα μαθηματικά που έχεις γράψει ο χρόνος που ψάχνεις είναι το άπειρο. Αν βάλεις νερό στο κρασί σου και το θέλεις το Vc να πάει απλά αρκετά κοντά στο V (πχ 0.99V), μπορείς να το υπολογίσεις ακριβώς.
Σε χρόνο RC η τάση (μπορείς εύκολα να το υπολογίσεις) φτάνει στο 63% της V, όχι στο V. Title: Re: Πως μπορώ να αποδείξω τον τύπο τ=RC??? Post by: nmpampal on February 05, 2021, 22:16:49 pm Και γιατί να το αποδείξεις αφού το ξέρεις ότι τ=RC ::) ? Είναι σε κάποιο μάθημα άσκηση ? Όχι απλώς είναι μαζοχας :D Νομίζω θυμήθηκα. Πρέπει να βγαίνει πειραματικά δεν μπορείς να το αποδείξεις μαθηματικά. Title: Re: Πως μπορώ να αποδείξω τον τύπο τ=RC??? Post by: nmpampal on February 05, 2021, 22:20:06 pm Με αυτά τα μαθηματικά που έχεις γράψει ο χρόνος που ψάχνεις είναι το άπειρο. Αν βάλεις νερό στο κρασί σου και το θέλεις το Vc να πάει απλά αρκετά κοντά στο V (πχ 0.99V), μπορείς να το υπολογίσεις ακριβώς. Σε χρόνο RC η τάση (μπορείς εύκολα να το υπολογίσεις) φτάνει στο 63% της V, όχι στο V. Ναι όντως βγαίνει άπειρο και είναι λογικό, αφού το Vc=V βγαίνει για t άπειρο, τότε και το ανάποδο θα πρέπει να δίνει t=άπειρο. Τέλος πάντων, όντως το ln(0) τείνει στο -άπειρο επί το -RC δίνει +άπειρο. Title: Re: Πως μπορώ να αποδείξω τον τύπο τ=RC??? Post by: lhmma_Jordan on February 05, 2021, 23:31:35 pm Θα δεις το σκεπτικό στα κυκλώματα ;) το τ (οχι t) τ=RC είναι η σταθερά του κυκλώματος, δεν ισχύει V=Vc για t=RC. Ψάξε πχ τι είναι ο χρόνος ανόδου.
|