THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο και Παιδεία => Topic started by: ChrisKaloy-Kakou on July 05, 2020, 04:01:00 am



Title: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: ChrisKaloy-Kakou on July 05, 2020, 04:01:00 am
https://www.michanikos-online.gr/το-απθ-θέτει-στη-διάθεση-του-στρατού-τε (https://www.michanikos-online.gr/το-απθ-θέτει-στη-διάθεση-του-στρατού-τε)

edit γαρδένια: fbclid removed


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: prigio on July 05, 2020, 04:38:18 am
Πολύ θετική εξέλιξη


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Pignite on July 05, 2020, 06:46:08 am
Πολύ θετική εξέλιξη

Πως ακριβως ειναι θετική;


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: prigio on July 05, 2020, 11:09:00 am
Δεδομένου ότι η Τουρκία όπου και συνορεύουμε έχει εισβάλει σε δύο γειτονικές της χώρες( συρία , ιράκ) και διεξάγει πόλεμο και στην Λιβύη οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει την αμυντική δυνατότητα της χώρας την θεωρώ θετική εξέλιξη.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: geralt on July 05, 2020, 11:17:08 am
Δεδομένου ότι η Τουρκία όπου και συνορεύουμε έχει εισβάλει σε δύο γειτονικές της χώρες( συρία , ιράκ) και διεξάγει πόλεμο και στην Λιβύη οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει την αμυντική δυνατότητα της χώρας την θεωρώ θετική εξέλιξη.

Πάλι καλά που υπάρχει και η φωνή της λογικής εδώ μέσα. Συνήθως θα διαβάσεις άσυλο ιδεών και ελεύθερη διακίνηση.... έξω οι εταιρείες, έξω ο στρατός κλπ...


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: pasxalis on July 05, 2020, 11:28:20 am
Δεδομένου ότι η Τουρκία όπου και συνορεύουμε έχει εισβάλει σε δύο γειτονικές της χώρες( συρία , ιράκ) και διεξάγει πόλεμο και στην Λιβύη οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει την αμυντική δυνατότητα της χώρας την θεωρώ θετική εξέλιξη.
+100000000


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 11:31:09 am
Τυχαίνει και γνωρίζω από τον κλάδο επειδή ο πατέρας μου είναι υπάλληλος της Miltech και μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ο λόγος που ο στρατός στρέφεται στο ΑΠΘ είναι γιατί ψάχνουν μλκες για να μην πληρώσουν ότι χρειάζεται.

Αμέτρητες είναι οι φορές που διοικητές και αξιωματικοί στρέφονται σε εταιρείες όπως η Miltech προκειμένου να κάνει επισκευές όταν οι εταιρείες που αρχικώς κατασκεύασαν τα άρματα, πυροβόλα κλπ. ζητούν 15-20 χιλιάδες ευρώ για ένα καλώδιο. Φυσικά και η Miltech σε τέτοια περίπτωση, αν είναι εφικτό να κάνει τη δουλειά (π.χ. μπορούν να βγάλουν το σχέδιο ενός καλωδίου χωρίς το αρχικό που το έχει η εταιρεία που το έφτιαξε αρχικώς και προφανώς θα το δώσει για χρήματα) συνήθως δε θα δώσει το καλώδιο σημαντικά λιγότερο αλλά στην ίδια περίπου τιμή.

Τώρα δε θα μπω σε χαρακτηρισμούς σχετικά με τους στρατιωτικούς, αλλά πολλάκις είναι οι περιπτώσεις όπου θεωρούν ότι θα μπορούσαν να δώσουν και 200-300 ευρώ για ένα καλώδιο γνωρίζοντας ότι έχει αξία χιλιάδων ευρώ (παρομοίως και για κάμερες, επισκευές σε μηχανές κλπ.), δημιουργώντας και το ανάλογο γέλιο φυσικά...

Έχοντας συγκρίνει πολλές φορές εξοπλισμό του ΤΗΜΜΥ με τη miltech, προφανώς όπως περιμένετε με το ζόρι θα μπορούμε να κάνουμε πολύ απλές επισκευές και η δουλειά πιθανότερα - χωρίς με αυτό να θέλω να προσβάλλω κανέναν - θα είναι μπακαλοδουλειά. Τώρα η ελληνική αμυντική βιομηχανία, μια φορά, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ από το ελληνικό κράτος το οποίο δίνει, x2,x3 και x1000 φορές τα χρήματα που θα έδινε εδώ, σε ξένες επιχειρήσεις - νομίζω δε χρειάζεται εδώ να αναλύσουμε και τα ανάλογα σκάνδαλα - οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν δουλειές σε επιχειρήσεις όπως η Miltech.

Με αυτό δε λέω φυσικά ότι είναι βασικός σκοπός να ξεκινήσει η χρηματοδότηση στον κλάδο από το ελληνικό κράτος γιατί μια φορά τα χρήματα που σπαταλάμε για το στρατό δεν είναι για την προστασία του ελληνικού λαού (και ας μην πάμε εκεί), αλλά για να συνειδητοποιούμε ότι το εγχείρημα της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον ανάλογο κλάδο θα είναι εφικτός μόνο όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που να μπορούν να τα χρηματοδοτούν. Τώρα οι δουλειές που θα μπορούσαμε να πάρουμε από το στρατό (από καλωδιώσεις μέχρι θωρακίσεις, στρατιωτικές κάμερες, πυροβόλα όπλα et cetera) είναι κατά κύριο λόγο εξειδικευμένες. Αφορούν συνήθως προϊόντα μοναδικά, που δεν παράγονται μαζικά, που απαιτούν ποιότητα και ακρίβεια που δε χρειάζεται το μέσο βιομηχανικό προϊόν - έχουν δηλαδή συνήθως ιδιαίτερη τεχνολογία και τρόπο κατασκευής - δεν θα αποτελούν δηλαδή εκπαίδευση για το μέσο μηχανικό και φοιτητή εκτός και αν έχει σκοπό να δουλέψει στον πολύ συγκεκριμένο κλάδο και να κάνει όμως και την ίδια δουλειά. Δεν είναι δηλαδή ότι θα μάθει κάτι και θα μπορεί να κάνει μια πληθώρα από διαφορετικές δουλειές αλλά θα εξειδικευτεί σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Και εδώ για όσους ορεύονται δε ξέρω και εγώ τι λόγο της οποιαδήποτε σύνδεσης των πανεπιστημίων με τον κλάδο, κατανοώντας ότι πολλούς δε σας ενδιαφέρει και οποιαδήποτε ευθύνη μπορεί να έχει ο επιστήμονας, ας αναλογιστούν ότι μια φορά δεν υπάρχει καμία σημαντική κρατική χρηματοδότηση για έρευνα σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην υγεία, στην τηλεπικοινωνία, ηλέκτρονική, ενέργεια κλπ. κλπ., τεχνολογίες δηλαδή που - και αφήνοντας στην άκρη του τι σημαίνουν για τον άνθρωπο - να μπορούν να προσφέρουν πολλές περισσότερες πιθανότητες για επαγγελματική αποκατάσταση και 'ανέλιξη'. Αν δηλαδή στόχος είναι το να μπορούμε να βγάλουμε όσο περισσότερα χρήματα γίνεται από πτυχίο μας και δεδομένου ότι η Ελλάδα αν και συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι πολλά έτη μακριά από το να στήσει μια τέτοια βιομηχανία, να μπορεί το κράτος μας να αποκτήσει τέτοιου είδους εθνική ανεξαρτησία ώστε να ασκεί η ίδια και για το συμφέρον της και μόνο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ώστε να χρηματοδοτεί και την ανάλογη βιομηχανία και να παρέχει θέσεις εργασίας, μέχρι τότε προσωπικά πιστεύω θα έχω φτάσει τα 40 τουλάχιστον, αν ήταν το εγχείρημα να ξεκινήσει αύριο.

Αυτή η είδηση και σας το λέω με βεβαιότητα, δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια στρατιωτικού να γλιτώσει χρήματα και συγκεκριμένων πανεπιστημιακών να κάνουν όνομα πάνω σε μπακαλοδουλειές. Τώρα ξέρω ότι όταν η συζήτηση 'κομμουνιστίζει' ορισμένοι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε λόγο της αριστερή ιδεολογικής ηγεμονίας, αλλά ειλικρινά σας ρωτώ και αναλογιστείτε ότι οι περισσότεροι είστε φοιτητές που θα βγείτε στην αγορά εργασίας μέσα στα επόμενα χρόνια, δε θα ξεκινήσετε ως επιχειρηματίες, αν θέλετε να μείνετε εδώ θα ψάξετε για δουλειά στις εταιρείες που ήδη υπάρχουν εδώ, τώρα, μια τέτοια προσπάθεια σύνδεσης των πανεπιστημίων με αυτό τον κλάδο εσάς θα σας ωφελούσε με κανέναν τρόπο;


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 11:48:20 am
Όλα αυτά είναι υποθέσεις και στηρίζονται στο γεγονός ότι "ο πατέρας σου είναι υπάλληλος της Milltech "

Κατανοώ ότι οι γνώσεις και η άποψη του καθενός από τον ιδιωτικό τομέα αποκτούν κύρος με βάση το μισθό του καθενός επομένως γεγονότα που γνωρίζω από τον πατέρα μου παρόλο τον τίτλο του ως Project Manager δε θα δίνουν βάση σε πολλούς εδώ. Για αυτό ακούστε το θείο μου τότε, ιδρυτή και CEO μέχρι προσφάτως της Miltech, που όπως βλέπετε από αυτά που λέει και θέλει να προωθήσει με στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησής του δε συμμερίζεται τις πολιτικές μου απόψεις καθόλου. Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

https://www.youtube.com/watch?v=g8X9xahDcqM

Ωστόσο οι στρατόκαβλοι δημοσιογράφοι του @$%# του militaire γενικά δημιουργούν ιδιαίτερο γέλιο  :D  (και θλίψη...)


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Labros on July 05, 2020, 13:26:14 pm
Νομίζω είναι ουσιαστικό το να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο βρισκόμαστε και όχι σε αυτόν που θα θέλαμε να βρισκόμαστε. Θεωρώ πολύ σωστές τις απόψεις περί ηθικής και χρημάτων αλλά τόσα χρόνια το μόνο που ακούγεται σε ότι γίνεται είναι ένα, ναι μεν αλλά. Νομίζω πως πρέπει να γίνουμε λίγο πιο "ανήθικοι" (ή τέλος πάντων να πάψουμε να παρουσιάζουμε την έλλειψη πρωτοβουλιών και ανάπτυξη οποιουδήποτε είδους βιομηχανίας ώς ηθική και ανθρωπισμό), για να μπορέσουμε να γίνουμε και πιο αυτόνομοι και να κάνουμε τις δικές μας επιλογές σαν κράτος και να μην είμαστε πάντα οι αξιοπρεπείς ζητιάνοι υποστήριξης.

Ακόμα και στον τομέα της ενέργειας οι χώρες της ευρώπης που "επέβαλλαν" την κάλυψη του 30% της ενέρειας από ΑΠΕ μέχρι το 2030 είναι και οι πρώτες στην παραγωγή εξοπλισμού για ΑΠΕ.

Γενικότερα είτε είσαι αριστερός, κομμουνιστής, σοσιαλιστής, κεντρόος, δεξιός, εθνικιστής είτε όποια άλλη ιδεολογία σε εκφράζει και υποστηρίζεις, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα στην Ελλάδα. Παράγουμε πτυχιούχους για τους οποίους ξοδεύονται χρήματα από το κράτους τους οποίους δεν μπορεί να αξιοποιήσει για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τουλάχιστον είμαστε από τους καλύτερους σε εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 14:23:58 pm
Συμφωνώ και η εθνική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη προϋπόθεση και για την ευημερία της εργατικής τάξης ενός πιθανού σοσιαλιστικού κράτους. Δεν είναι δηλαδή ότι οι κομμουνιστές είναι αρνητικοί σε ενέργειες που μπορούν να μας κάνουν πιο ανεξάρτητους. Το αντίθετο μάλιστα αν αναλογιστούμε ποιοι φέρνουν τη μεγαλύτερη αντίδραση στις συμφωνίες που μας κάνουν όλο και πιο εξαρτημένους από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για αυτό και έγραψα πολύ συγκεκριμένα να μην μπούμε σε κόπο καν εδώ να κάνουμε λόγο για ζητήματα ηθικής, ευθύνης του επιστήμονα et cetera. Ας αναλογιστούμε αντίθετα ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Προσωπικα σκοπέυω την ίδια περίοδο του χρόνου, αν όχι κανα εξάμηνο μετά, να έχω πάρει το πτυχίο μου. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι φοιτητές του σήμερα θα ψάχνουμε δουλειά μέσα στα επόμενα χρόνια, δε βλέπω ιδιαίτερο νόημα να επικροτούμε ενέργειες που δεν ανοίγουν ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στη χώρα, δεν προωθούν την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας ενώ αντίθετα απλά οδηγούν στην εισαγωγή ξένου κεφαλαίου με ότι αυτό συνεπάγεται υπό τα ίδια πλαίσια που έχει αυτό γίνει και στην υπόλοιπη βιομηχανία όπως το έχουμε δει ειδικότερα τα τελευταία χρόνια - τώρα αν κανείς θεωρεί τόσο ελπιδοφόρες πρακτικές σε εταιρείες κολοσσούς που απλά ψάχνουν φτηνά χέρια, τι να πω. Εδώ η συζήτηση ίσως ξεφεύγει και θα απαιτούσε καλύτερα οικονομική και κοινωνιολογική ανάλυση που δεν μπορούμε να κάνουμε (ας μείνει καλύτερα δλδ κανείς ως προς αυτά στις πολιτικές του απόψεις) για αυτό και θεωρώ ότι αξίζε τέτοιες ενέργειες όπως περιγράφονται στο αρχικό άρθρο να μην τις υπεραναλύουμε αλλά να τις βλέπουμε ως είναι και τι σημαίνουν για εμάς ως φοιτητές και οσονούπω μηχανικοί.

Πολλοί θα έρθουν και θα πουν ότι πάλι υπερβάλλουμε, είμαστε αρνητικοί, για ακόμη μια φορά δε θέλουμε την "ανάπτυξη" κλπ. κλπ. Συγγνώμη αλλά γιατί όποτε και αν κάνει μια συνεργασία πανεπιστήμιο με επιχειρήσεις, με το στρατό, με το δημόσιο, με ξένες χώρες θεωρούμε κατευθείαν ότι αυτό φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα, ότι είναι σίγουρα μια συνεργασία που ευνοεί τους φοιτητές και όχι ότι κάποιοι, νόμιμα ή παράνομα, απλά τα παίρνουν χοντρά για να παρέχουν σε ιδιώτες, στο στρατό ή αλλού φτηνό προσωπικό και έρευνα που δίνουν ελάχιστες ικανότητες προσωπικής ανέλιξης, όπως δηλαδή έχουμε δει σε χιλιάδες πρακτικές, διπλωματικές και προγράμματα όπου φοιτητές δούλεψαν σκληρά για καθόλου χρήματα χωρίς να μάθουν τίποτα ουσιαστικό, μόνο και μόνο για βάλουν μια παραπάνω φράση στο βιογραφικό με αμφιλεγόμενη την προσφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά εκείνοι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλους το δημόσιο, ο κρατισμός και και, λες και ζούνε σε μια χώρα που δεν είναι πασίγνωστη για τα σκάνδαλα με τους κρατικοδίαιτους, όποτε ακούνε επιχειρηματική, στρατιωτική κλπ. δραστηριότητα στα πανεπιστήμια αμέσως να ευχαριστήσουν το αόρατο χέρι για το καλό που τους έκανε χωρίς πιθανότερα να έχουν ιδέα τι σημασία έχει η κάθε συνεργασία του πανεπιστημίου για τους ίδιους.

Προσωπικά όταν βλέπω σε τέτοια γεγονότα, η πρώτη αντίδραση ορισμένων να είναι αυτή, δεν μπορώ παρα να γελάω:
Πολύ θετική εξέλιξη


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Katarameno on July 05, 2020, 14:27:59 pm
χαχαχχαχαχα χαχαχχαχαχα χαχαχχαχαχαχαχχαχαχ

Είστε τόσο άσχετοι ή απονήρευτοι μερικοί που κάνετε σα να μην έχετε συνειδητοποιήσει οτι στην μπανανία όπου 4 ανακριτές παραιτήθηκαν ή μετανάστευσαν σε άλλη χώρα αφού παραιτήθηκαν επειδή δέχτηκαν απίστευτες απειλές κατά της ζωής όσων αγαπάνε και όπου γενικά η "Δικαιοσύνη" και η τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων είναι ένα μεγάλο πονεμένο ανέκδοτο, αφού δεν τολμάει ούτε φόρο να επιβάλλει στους νταβατζήδες της διαπλοκής, όπως τον Μαρινάκη, τον Κόκκαλη, τον Λάτση κτλ, οι στρατιωτικές "επενδύσεις" πέφτουν όλως τυχαίως να δεις μια σύμπτωση στους ίδιους νταβατζήδες, θα γινόταν σοβαρή έρευνα για οπλικά συστήματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια για 'ευγενή' σκοπό και όχι την μίζα.
Τόσο σοβαρή θα είναι όσο οι ζαρτινιέρες και ο περίπατος του Μπακογιάννη στην Αθήνα.
Ξεχάσατε ότι οι μίζες που έπεφταν στα εξοπλιστικά είναι η αιτία για τα 100 από τα 3ΧΧ Δις € δημοσίου χρέους μας.

Ξεχνάτε ότι και η Τουρκία και εμείς είμαστε και οι 2 σύμμαχοι στη λυκοσυμμαχία (που λέει και ο Κουτσούμπας) του ΝΑΤΟ.
Φάγατε αμάσητο το παραμύθι της "ασύμμετρης απειλής" από τους πρόσφυγες που θα τους έβαζε ο Τουρκικός στρατός και ως εμπροσθοφυλακή για να ξεκινήσουν την "εισβολή" (εδώ γελάνε με δάκρυα όλα τα πολυβόλα παγκοσμίως, όλα τα πυροβολικά παγκοσμίως και όλες οι αεροπορίες παγκοσμίως, αλλά να δεχτώ ότι δε πήγατε ακόμα φαντάροι και δε ξέρετε την τύφλα σας, αλλά είστε ήδη  "εξπέρ" "γεωστρατηγικών αναλύσεων" ενώ δεν έχετε ιδέα από οπλισμό ή τακτικές άμυνας εν γένει, αφού ακούτε και πιστέψατε άλλους απατεώνες "γεωστρατηγικής" με αναλύσεις που στέκουν μόνο αν δεν είχαμε καθόλου όπλα.).

Ο άλλος φοβάται μην εισβάλλει η Τουρκία, ενώ είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεχόμαστε τουρίστες εν μέσω πανδημίας. Δλδ ούτε αυτό δε σας έκανε να ψυλλιαστείτε ότι δε στέκει η εθνικιστική υστερία.
Στο μυαλό σας οι Τούρκοι σκοπεύουν να εισβάλλουν αλλά τελικά στέλνουν τους πολίτες τους για τουρισμό στη χώρα μας να μας αφήσουν τα λεφτά τους για να αγοράσουμε περισσότερα όπλα και κάνουν και επενδύσεις στον τουρισμό σε καταστήματα σε μαρίνες κτλ...
Είναι γνωστή πανέξυπνη στρατηγική για να προετοιμάσεις μια εισβολή να επενδύεις πρώτα στη χώρα που θέλεις να εισβάλλεις.
Μπεεεεεεεεεεεεε

Ο Κούλης και ο Ερντογάν είναι πολύ καλοί φίλοι.
Εννοείται όταν τελείωσε το "Έπος του Έβρου" (μη σου πω και πιο πριν) ξανάνοιξαν κανονικά τα σύνορα γιατί πίεζαν οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοβιομήχανοι (να κι ένα 'καλό' τους) να κόψει τις εθνικιστικές φιέστες και τις μαλακίες ο Κούλης γιατί τους κοστίζουν πάρα πολύ σε  Δις € τα σόου του μαλάκα, και να ξαναρχίσουν οι συνήθεις εμπορικές δραστηριότητες, όπως και φυσικά έγινε.

Ενδεικτικό άρθρο για όποιον μπορεί να διακρίνει το 'λεπτό'  και 'ευγενικό' "υποννοούμενο" του προέδρου
του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη, που σε ελεύθερη μετάφραση στην καθομιλουμένη λέγεται απλά "κόψτε τις μαλακίες Κούλη και Ερντογάν για να μη γ****ούμε" :

«Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας επηρεάζονται σοβαρά από τις τουρκικές προκλήσεις»

4 Μαρτίου 2020

Οι οικονομικές γέφυρες συνεργασίας τις περισσότερες φορές φαίνεται να αποδίδουν σε περιόδους κρίσεις, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις για τις μεταναστευτικές ροές και άλλα σοβαρά εθνικά θέματα. Όμως, μετά και τα τελευταία γεγονότα, ενδεχομένως να πρέπει να αναθεωρήσουμε την επιχειρηματική στάση μας, όσο τουλάχιστον διαρκεί η ασύμμετρη επίθεση στα σύνορα της χώρας μας. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης και τονίζει ότι το 2019 οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών δεν ενισχύθηκαν, αλλά αποδυναμώθηκαν, αφού το διμερές εμπόριο μειώθηκε, παρά το γεγονός ότι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν στην γειτονική χώρα, ενώ τουρκικά κεφάλαια τοποθετήθηκαν αντίστοιχα στην Ελλάδα, με έμφαση τον τουριστικό τομέα, τις μαρίνες, τα ξενοδοχεία και άλλα ακίνητα. Συγκριτικά πάντως με το μεγάλο μέγεθος της τουρκικής αγοράς, αλλά και της γειτνίασης, ο όγκος των μεταξύ μας εμπορικών σχέσεων είναι συγκριτικά περιορισμένος. Σύμφωνα με τα τελευταίας στοιχεία που διαθέτουμε παρατηρήθηκε ότι όταν άρχισε να αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, το διμερές εμπόριο έδειξε να αντιδρά αρνητικά. Ειδικότερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου των δύο χωρών ενώ αυξήθηκε το 2017 κατά 24,2%, από 2,73 δις ευρώ, σε 3,39 δισ. ευρώ, μετά άρχισε να ακολουθεί πτωτική πορεία. Η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών οφείλοταν βασικά στην θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, από ελλειμματικό να μετατραπεί σε πλεονασματικό για την Ελλάδα. Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία εκτινάχθηκε στο επίπεδα των 1,95 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 44%. Η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας μας, καθώς απορροφά το 6,9% του συνόλου των εξαγωγών μας.

Είναι σαφές, ότι η επιδείνωση της κατάστασης και της απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας θα επηρεάσει αισθητά τις ελληνικές εξαγωγές φέτος, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2020, αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Τουρκία, δηλαδή η αναλογία των εξαγωγών προς την Ελλάδα επί του συνόλου των τουρκικών εξαγωγών είναι σχετικά ελάχιστη. Οι εισαγωγές από την Τουρκία ανέρχονται στο ποσό των 1,4 δις ευρώ, σημειώνοντας μάλιστα μικρή κάμψη. Το εμπορικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό, υπέρ της Ελλάδας κατά περίπου 500 εκ. ευρώ, ενώ τα βασικότερα εξαγωγικά προϊόντα από την Ελλάδα μετά τα πετρελαιοειδή που απορροφά η Τουρκία είναι το βαμβάκι, βιομηχανικά προϊόντα πλαστικών, αλουμινίου, χαλκοσωλήνες, μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα περιλαμβάνουν χάλυβα, πλαστικά, οχήματα, έτοιμα ενδύματα, έπιπλα και ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ γενικά μικρή είναι η συμμετοχή των τροφίμων με περίπου 7% στο σύνολο των εξαγωγών.

Βασ. Κορκίδης

Η γεωπολιτική κρίση που δημιουργεί η Τουρκία έχει αναταράξεις στην ΕΕ των 27, εξαιτίας της έκθεσης δανεισμού ευρωπαϊκών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης. Οι σημαντικότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει στη Τουρκία είναι οι: Titan, Chipita, Ελληνικοί Λευκόλιθοι ΑΕ, Πλαστικά Κρήτης, Alumil, Isomat, Palaplast, Eurodrop, Kleeman, Intrakom, Intralot, Intell Solutions, Καρέλια κ.α.. Το ύψος των ελληνικών επενδύσεων έχει πάντως περιοριστεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank από την ΕτΕ έναντι 2,7 δις ευρώ. Αντίστοιχα σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα οι τούρκικοι όμιλοι Dogus και Koc. H Dogus συμμετέχει με 30% στη κοινοπραξία του Αστέρα Βουλιαγμένης, με 50% στο Hilton και με 50% στη μαρίνα του Φλοίσβου. Επίσης ο ίδιος τουρκικός όμιλος κατέχει το 99% της Κ&G Διαχείριση Μαρινών Μεσογείου ΑΕ που ελέγχει τη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, μαρίνες στη Κέρκυρα, τη Λευκάδα και τη Μυτιλήνη. Ο όμιλος Koc έχει αγοράσει το 80% της Olympic Commercial & Tourism Enterprises SA που ελέγχει το Avis Budget Group στην Ελλάδα. Άλλες τουρκικές επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα είναι οι όμιλοι Eren Holding, Pak Holdings στη χαρτοποιία, η Polisan στη βιομηχανία χημικών και η κρατική τράπεζα Ziraat. Προβληματισμό στους ειδικούς δημιουργεί η αποπληρωμή του υψηλού δανεισμού των τουρκικών ομίλων και επιχειρήσεων σε δολάρια και ευρώ κυρίως σε ισπανικές και ιταλικές τράπεζες.

Η επικίνδυνη κρίση που δημιουργεί η «γείτονα χώρα» χτυπάει «συναγερμό» για το διμερές της εμπόριο, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, προκαλώντας μείωση της ζήτησης των τούρκικων προϊόντων και φυσικά την επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις τούρκικες επιχειρήσεις. Υπό τις κρίσιμες συνθήκες που διαμορφώνονται και μετά τα τελευταία απαράδεκτα γεγονότα, ενδεχομένως οι ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τουρκικές επιχειρήσεις να πρέπει να αναθεωρήσουν ή να αναστείλουν προσωρινά την συνεργασία τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ενδεχομένως μία τέτοια στάση να αποδειχθεί στο τέλος προς το συμφέρον και των δύο χωρών, προκαλώντας την αποκατάσταση των αμοιβαίων σχέσεων καλής γειτονίας. Η αξιοποίηση της «οικονομικής διπλωματίας», πάντα παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλει στην εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων. Σύμφωνα όμως με τον Β. Κορκίδη, «σαφώς, υπάρχει ο κίνδυνος, να ισχύσει και το αντίστροφο, όπου μία γεωπολιτική και διπλωματική κρίση καταστρέφει τις όποιες οικονομικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί. Οι «οικονομικές γέφυρες» συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποδώσουν, αφού όμως πρώτα εκτονωθούν οι έντονες μεταναστευτικές ροές και σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε σοβαρά εθνικά θέματα, που δυστυχώς συνεχίζουν να διαδραματίζονται στα σύνορα της χώρας μας.

https://axianews.gr/2020/03/04/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4/

* Όταν λέει στο άρθρο ότι η  Intracom (του Κόκκαλη) έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Τουρκία, εννοεί ότι έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Τουρκία. Κοινώς έχει κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη την Τουρκία. Δλδ η Intracom ακούει ότι θέλει. Ποια χώρα που θέλει να εισβάλλει θα δεχόταν να αγοράσεις μια εταιρία κινητής τηλεφωνίας και να έχεις "αυτιά" σε όλη την επικράτεια της?
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Labros on July 05, 2020, 15:14:05 pm

Πολλοί θα έρθουν και θα πουν ότι πάλι υπερβάλλουμε, είμαστε αρνητικοί, για ακόμη μια φορά δε θέλουμε την "ανάπτυξη" κλπ. κλπ. Συγγνώμη αλλά γιατί όποτε και αν κάνει μια συνεργασία πανεπιστήμιο με επιχειρήσεις, με το στρατό, με το δημόσιο, με ξένες χώρες θεωρούμε κατευθείαν ότι αυτό φέρνει μόνο θετικά αποτελέσματα, ότι είναι σίγουρα μια συνεργασία που ευνοεί τους φοιτητές και όχι ότι κάποιοι, νόμιμα ή παράνομα, απλά τα παίρνουν χοντρά για να παρέχουν σε ιδιώτες, στο στρατό ή αλλού φτηνό προσωπικό και έρευνα που δίνουν ελάχιστες ικανότητες προσωπικής ανέλιξης, όπως δηλαδή έχουμε δει σε χιλιάδες πρακτικές, διπλωματικές και προγράμματα όπου φοιτητές δούλεψαν σκληρά για καθόλου χρήματα χωρίς να μάθουν τίποτα ουσιαστικό, μόνο και μόνο για βάλουν μια παραπάνω φράση στο βιογραφικό με αμφιλεγόμενη την προσφορά στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά εκείνοι που τους ενοχλεί περισσότερο από όλους το δημόσιο, ο κρατισμός και και, λες και ζούνε σε μια χώρα που δεν είναι πασίγνωστη για τα σκάνδαλα με τους κρατικοδίαιτους, όποτε ακούνε επιχειρηματική, στρατιωτική κλπ. δραστηριότητα στα πανεπιστήμια αμέσως να ευχαριστήσουν το αόρατο χέρι για το καλό που τους έκανε χωρίς πιθανότερα να έχουν ιδέα τι σημασία έχει η κάθε συνεργασία του πανεπιστημίου για τους ίδιους.


Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ούτε θετικός ούτε αρνητικός. Και σκέψου ότι όπως μπορεί εσύ να είσαι καχύποπτος και αρνητικός έτσι και άλλοι μπορεί να είναι υποστηρικτικοί και θετικοί. Γενικότερα η προσωπική ευημερία θα υπερτερεί του γενικότερου καλού (και κάπου εδώ ανοίγει πολύ μεγάλη συζήτηση), αυτό είναι δεδομένο πλέον.

Δεν με νοιάζει και δεν κρίνω ποτέ τους ανθρώπους από την ιδεολογία τους, προσωπικά πιστεύω ότι όλοι έχουν να προσφέρουν μία άλλη ματιά στα πράγματα (για αυτό και δεν θεωρώ ότι όπως λες, εσείς είστε αρνητικοί). Σε ότι αφορά όμως το πανεπιστήμιο αυτό που από χρόνια ακούγεται είναι να μην χρηματοδοτείται έρευνα από ιδιώτες. Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια πολλές αναπτυσσόμενες εταιρίες που έχουν ξεφύγει από την ταμπέλα startup, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθηθούν από και να βοηθήσουν τους φοιτητές. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία σύνδεση μέσα από το πανεπιστήμιο με τον επιχειρηματικό κλάδο, διότι στο κάτω κάτω για αυτό σπουδάζουμε για να εξειδικευτούμε και να βρούμε δουλειά πάνω στον κλάδο μας.

Αν κάποιος θέλει να δουλέψει σε στρατιωτικά project είναι δικό του θέμα και από την στιγμή που μπορεί να έχει την δυνατότητα να το κάνει στην Ελλάδα και όχι στην Γερμανία για εμένα είναι θετικό. Το παρόν θέμα δεν το έχω ψάξει καθόλου για να πω την αλήθεια. Δεν ξέρω αν κρύβεται κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας (αλλά πάντα κρύβεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο). Σημασία για εμένα έχει η τεχνογνωσία που μπορεί να αποκτηθεί, το τι μπορεί να προκύψει από αυτή και το κεφάλαιο που μπορεί να αποκτηθεί και να επενδυθεί σε άλλα project από το πανεπιστήμιο.

Γενικότερα επειδή έχω γνωρίσει κατά καιρούς ανθρώπους από τον επιχειρηματικό κλάδο που έχουν κάνει πολύ ωραία πράγματα (σε όχι τόσο "κακόβουλα" project, το αντίθετο μπορώ να πω) ένα σημείο που όλοι μένουν και επαναλαμβάνουν είναι καλύτερη διασύνδεση ιδιωτικού τομέα και πανεπιστημίου. Και για να μην μακρηγορώ άλλο πιο πολύ για την αυτόματη "καταδίκη" μίας τέτοιας κίνησης σχολίασα και όχι για την παρούσα (διότι το έχω δει να επαναλαμβάνεται με λεγόμενα συμφοιτητών μου κατά το παρελθόν).


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Σουλης on July 05, 2020, 16:17:19 pm
Γενικότερα η προσωπική ευημερία θα υπερτερεί του γενικότερου καλού (και κάπου εδώ ανοίγει πολύ μεγάλη συζήτηση), αυτό είναι δεδομένο πλέον.
έλα μπάι, του απαντάτε κιόλας


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Labros on July 05, 2020, 16:25:10 pm
έλα μπάι, του απαντάτε κιόλας

Δεν είπα ότι πρέπει να γίνεται, είπα ότι γίνεται και θα γίνεται. Είναι γεγονός όχι άποψη. Και φυσικά είναι αρνητικό.

*απορώ πως κάποιος που απλά θέλει να κατηγορήσει υποστηρίζει το γενικό καλό, και αντιδρά κίολας.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Σουλης on July 05, 2020, 17:13:49 pm
Δεν είπα ότι πρέπει να γίνεται, είπα ότι γίνεται και θα γίνεται. Είναι γεγονός όχι άποψη. Και φυσικά είναι αρνητικό.

*απορώ πως κάποιος που απλά θέλει να κατηγορήσει υποστηρίζει το γενικό καλό, και αντιδρά κίολας.
Γιατι οταν κάτι είναι γεγονός πρέπει να πορευόμαστε συμμορφούμενοι προς αυτό; ναι είναι γεγονός αλλά θα κάνω ότι μπορώ για να το αλλάξω
γενικά η λογική αυτή είναι σάπια γιαυτό και ξενερώνω να απαντήσω αλλά σε γενικές γραμμές, και αν με κάτι μπορώ να σε προβληματίσω, είναι το (επίσης) γεγονός ότι μάλλον έχεις αποδεχτεί ότι σε 50-100 χρονάκια θα έχουμε φέρει αναπότρεπτες και καταστροφικές για το είδος μας αλλαγές, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι. To "it is what it is" γενικότερα είναι η μεγαλύτερη κατάντια μιας γενιάς, της δικιάς μας γενιάς, που παραιτείται μπροστά στα προβλήματα που προφασίζεται πως αναγνωρίζει.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Labros on July 05, 2020, 17:34:45 pm
Γιατι οταν κάτι είναι γεγονός πρέπει να πορευόμαστε συμμορφούμενοι προς αυτό; ναι είναι γεγονός αλλά θα κάνω ότι μπορώ για να το αλλάξω
γενικά η λογική αυτή είναι σάπια γιαυτό και ξενερώνω να απαντήσω αλλά σε γενικές γραμμές, και αν με κάτι μπορώ να σε προβληματίσω, είναι το (επίσης) γεγονός ότι μάλλον έχεις αποδεχτεί ότι σε 50-100 χρονάκια θα έχουμε φέρει αναπότρεπτες και καταστροφικές για το είδος μας αλλαγές, αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι. To "it is what it is" γενικότερα είναι η μεγαλύτερη κατάντια μιας γενιάς, της δικιάς μας γενιάς, που παραιτείται μπροστά στα προβλήματα που προφασίζεται πως αναγνωρίζει.


Έγω βλέπω ότι απλά αντιδράς. Αρχικά αντέδρασες θεωρώντας ότι συμφωνώ με αυτό και στην συνέχeια αντιδράς γιατί τόλμησα και το δήλωσα και υπέθεσες ότι έχω παραιτηθεί.

Από τον τρόπο που απαντάς δεν φαίνεται ότι έχεις την συγκρότηση να κάνεις έναν απλό διάλογο πόσο μάλλον να οργανώσεις και να φέρεις μαζικές και ριζικές αλλάγες.
 
Αν έχεις απογοητευτεί με την ανθρωπότητα (ή την γενία μας) μάλλον εσύ έχεις αποδεκτεί την κατάσταση. Επειδή πιστεύω ότι έχουμε πλέον ξεφύγει από αυτό που ήθελα να πω και έχουμε περάσεις στις εικασίες του τι πρεσβεύουν αυτά που λέω (και φυσικά είναι καλύτερο να βάζουμε ταμπελίτσες βολεύει στο να χαρακτηρίζουμε και με ένα μπάι να ξεπετάμε τα πάντα) καλύτερο θα ήταν να μείνουμε στο θέμα.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 17:36:47 pm
Δε θα απαντήσω γιατί βαριέμαι να παίζω και την κολοκυθιά.

- Δεν είναι επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ούτε είμαστε αρνητικοί. Είναι εκμετάλλευση που δεν μας προσφέρει τίποτα.

- Δεν είναι εκμετάλλευση που δεν σας προσφέρει τίποτα. Είναι επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη και είστε καχύποπτοι και αρνητικοί.

- Μα όχι δεν είναι επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη...

Μένει κανείς να βλέπει τι είναι αυτό το οποίο υπερασπίζεται/έρχεται ενάντια. Μια φορά έγραψα παραπάνω περί αυτού και δεν κρύβεται κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας ή μασόνος από πίσω. Αρκεί και αυτοί που κάθε φορά μας ανεβάζουν και κατεβάζουν με τον ένα και τον άλλο τρόπο επειδή έχουμε απαιτήσεις όσον αφορά τις 'επενδύσεις' να βλέπουν πόσο πολύ έχουμε φάει όλοι στη μάπα την "ανάπτυξη" από τις επενδύσεις από το 81' και ας ελπίσουμε ότι καμιά φορά πριν έρθουν να προσκυνήσουν τους επιχειρηματίες που μας 'κάνουν τη χάρη' και συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο - όχι δλδ ότι το κάνουν όταν θεωρούν ότι θα έχουν κέρδος, απαπαπαπα τι είναι αυτά τα πράματα - πρώτα θα κάτσουν να σκεφτούν αν ουσιαστικά οι ίδιοι τους κερδίζουν τίποτα. Αλλά βέβαια στόχος είναι να πάρουμε 2-3 ευρωπαϊκά προγράμματα, να φτιάξουμε 2-3 άκυρες πατέντες και να πάρει και ο ιδιώτης το παραδάκι. Ενώ να ζητήσουμε να γίνει καμιά κρατική δαπάνη, μήπως και πάρουμε πίσω καθηγητές, να μπορούν να γίνονται όλα τα μαθήματα που μας τα έχουν πετσοκόψει και παράλληλα υποβιβάσει το πτυχίο, όχι μωρέ δε χρειάζεται, απλά κάντε καμιά άμισθη πρακτική στη Tesla.

Τώρα αν με αυτό περί της "προσωπικής ευημερίας" ήθελe να μας πει ότι σκοπεύει να ανελιχθεί επί των πτωμάτων μας, τι να πω, με γεια του και χαρά του. Καλή επιτυχία. Να ξέρει βέβαια ότι εκτός και αν έχει τα φράγκα για επιχειρήσεις, πιθανότερα θα βγάζει γύρω στο μέσο μισθό που παίρνει ο μηχανικός στη χώρα. Αν αυτό για εκείνον σημαίνει να πάει κόντρα στις ενώσεις μηχανικών που παλεύουν για να αυξήσουν ή να διατηρήσουν αυτό το μέσο μισθό ώστε να 'ανελιχθεί' προσωπικά. Μπράβο του. Ας κάνει κανείς ότι καταλαβαίνει.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Σουλης on July 05, 2020, 18:07:49 pm
Έγω βλέπω ότι απλά αντιδράς. Αρχικά αντέδρασες θεωρώντας ότι συμφωνώ με αυτό και στην συνέχeια αντιδράς γιατί τόλμησα και το δήλωσα και υπέθεσες ότι έχω παραιτηθεί.

Από τον τρόπο που απαντάς δεν φαίνεται ότι έχεις την συγκρότηση να κάνεις έναν απλό διάλογο πόσο μάλλον να οργανώσεις και να φέρεις μαζικές και ριζικές αλλάγες.
 
Αν έχεις απογοητευτεί με την ανθρωπότητα (ή την γενία μας) μάλλον εσύ έχεις αποδεκτεί την κατάσταση. Επειδή πιστεύω ότι έχουμε πλέον ξεφύγει από αυτό που ήθελα να πω και έχουμε περάσεις στις εικασίες του τι πρεσβεύουν αυτά που λέω (και φυσικά είναι καλύτερο να βάζουμε ταμπελίτσες βολεύει στο να χαρακτηρίζουμε και με ένα μπάι να ξεπετάμε τα πάντα) καλύτερο θα ήταν να μείνουμε στο θέμα.
δεν ειχα πραγματικα ορεξη απο την αποψη οτι στο φορουμ εχω γραψει σε πολλα τοπικ τη γνωμη μου γυρω απο το συγκεκριμενο ζητημα, απλα τετοιες ωραιες κυνικες δηλωσεις αξιζει να τις κανεις ενα quote να βλεπει ο κοσμος να ξερει με τί εχει να κανει. πραγματικα αν πιστευεις οτι εισαι απλα συνειδητοποιημενος και ρεαλιστης με μια τετοια δηλωση και οτι δεν εχεις παραιτηθει δεν νομιζω να ησουν τοσο αρνητικος οχι προς εμενα, που οντως εχω ακραιες πολιτικες διαφωνιες μαζι σου, αλλα και στο αλλο παιδι που σου απαντησε με στοιχεια επι του θεματος χωρις ιδιαιτερα να θιξει πολιτικες θεσεις.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Labros on July 05, 2020, 18:27:02 pm
Δε θα απαντήσω γιατί βαριέμαι να παίζω και την κολοκυθιά.

- Δεν είναι επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη και ούτε είμαστε αρνητικοί. Είναι εκμετάλλευση που δεν μας προσφέρει τίποτα.

- Δεν είναι εκμετάλλευση που δεν σας προσφέρει τίποτα. Είναι επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη και είστε καχύποπτοι και αρνητικοί.

- Μα όχι δεν είναι επένδυση που συμβάλλει στην ανάπτυξη...

Μένει κανείς να βλέπει τι είναι αυτό το οποίο υπερασπίζεται/έρχεται ενάντια. Μια φορά έγραψα παραπάνω περί αυτού και δεν κρύβεται κανένας μεγαλοεπιχειρηματίας ή μασόνος από πίσω. Αρκεί και αυτοί που κάθε φορά μας ανεβάζουν και κατεβάζουν με τον ένα και τον άλλο τρόπο επειδή έχουμε απαιτήσεις όσον αφορά τις 'επενδύσεις' να βλέπουν πόσο πολύ έχουμε φάει όλοι στη μάπα την "ανάπτυξη" από τις επενδύσεις από το 81' και ας ελπίσουμε ότι καμιά φορά πριν έρθουν να προσκυνήσουν τους επιχειρηματίες που μας 'κάνουν τη χάρη' και συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο - όχι δλδ ότι το κάνουν όταν θεωρούν ότι θα έχουν κέρδος, απαπαπαπα τι είναι αυτά τα πράματα - πρώτα θα κάτσουν να σκεφτούν αν ουσιαστικά οι ίδιοι τους κερδίζουν τίποτα. Αλλά βέβαια στόχος είναι να πάρουμε 2-3 ευρωπαϊκά προγράμματα, να φτιάξουμε 2-3 άκυρες πατέντες και να πάρει και ο ιδιώτης το παραδάκι. Ενώ να ζητήσουμε να γίνει καμιά κρατική δαπάνη, μήπως και πάρουμε πίσω καθηγητές, να μπορούν να γίνονται όλα τα μαθήματα που μας τα έχουν πετσοκόψει και παράλληλα υποβιβάσει το πτυχίο, όχι μωρέ δε χρειάζεται, απλά κάντε καμιά άμισθη πρακτική στη Tesla.

Σίγουρα μία επιχείρηση θέλει να έχει κέρδος. Η μόνη πηγή εσόδων του κράτους είναι η φορολογία. Δεν βλέπω άλλον τρόπο του να εισπράξει περισσότερα από το να είναι πιο κερδοφόρες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε αυτό. Κάπως έτσι θα πάρει και την κρατική δαπάνη το πανεπιστήμιο (συν ότι μπορεί να πάρει και χρήματα από τον ιδιώτη απευθείας επειδή έκανε την δουλειά). Και θεωρώ ότι αυτό είναι πιο υγιές για ένα κράτος από το να παίρνει συνέχεια δάνεια και να ζητάει την και καλά ευρωπαική υποστήριξη.

Τώρα αν με αυτό περί της "προσωπικής ευημερίας" ήθελα να μας πει ότι σκοπεύει να ανελιχθεί επί των πτωμάτων μας, τι να πω, με γεια του και χαρά του. Καλή επιτυχία. Να ξέρεις βέβαια εκτός και αν έχεις τα φράγκα για επιχειρήσεις, πιθανότερα θα βγάζεις γύρω στο μέσο μισθό που παίρνει ο μηχανικός στη χώρα. Αν αυτό για εσένα σημαίνει να πας κόντρα στις ενώσεις μηχανικών που παλεύουν για να αυξήσουν ή να διατηρήσουν αυτό το μέσο μισθό για να 'ανελιχθείς' προσωπικά. Μπράβο σου. Κάνε ότι καταλαβαίνεις.

Δεν είπα κάτι τέτοιο ούτε επιδιώκω κάτι τέτοιο και πίστεψτε με αν με ξέρατε θα γελάγατε με αυτό που είπατε (αλλά εφόσον κάτι τέτοιο δεν ισχύει έχετε κάθε δικαίωμα αμφιβολίας φυσικά) απλά έθεσα ένα γεγονός (για τρίτη φορά).

δεν ειχα πραγματικα ορεξη απο την αποψη οτι στο φορουμ εχω γραψει σε πολλα τοπικ τη γνωμη μου γυρω απο το συγκεκριμενο ζητημα, απλα τετοιες ωραιες κυνικες δηλωσεις αξιζει να τις κανεις ενα quote να βλεπει ο κοσμος να ξερει με τί εχει να κανει. πραγματικα αν πιστευεις οτι εισαι απλα συνειδητοποιημενος και ρεαλιστης με μια τετοια δηλωση και οτι δεν εχεις παραιτηθει δεν νομιζω να ησουν τοσο αρνητικος οχι προς εμενα, που οντως εχω ακραιες πολιτικες διαφωνιες μαζι σου, αλλα και στο αλλο παιδι που σου απαντησε με στοιχεια επι του θεματος χωρις ιδιαιτερα να θιξει πολιτικες θεσεις.

Ήταν μία άποψη από τον τρόπο που απάντησες, χαρακτήρισε την όπως θές, και νομίζω καλό είναι να απαντάμε στους ανθρώπους όπως μας απαντούν.

Δεν θυμάμαι να έθιξα πολιτικές θέσεις (αν εννοείς τις ιδεολογίες που ανέφερα προσπάθησα να συμπεριλάβω από όλο το φάσμα, δεν με ενδιαφέρουν στο κάτω κάτω πέρα από την μελέτη τους και την προσέγγηση τους, επιπλεόν τις συμπεριέλαβα γιατί έγινε μια νύξη στο ότι κάποιοι μόλις ακούν συγκεκριμμένη ορολογία που παραπέμπει σε ιδεολογία δεν βλέπουν τα επιχειρήματα) και δεν με ενδιαφέρει όπως είπα παραπάνω η πολιτική σου θέση, πίστεψε με θα συμφωνούσαμε σε πολλά για τον καπιταλισμό το τραπεζικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα απλά διαφέρουν οι λύσεις και οι προσσεγίσεις που θα είχαμε.

Είδα τις απόψεις του και όντως έχουν βάσει απλά με το να θεωρείς ότι θα επαναληφθεί με οτιδήποτε καινούργιο γίνεται, τα ίδια που έγιναν πριν στην χώρα που ζούμε δεν πρέπει αν γίνει τίποτα ξανά. Η τοποθέτηση μου ήταν γενική όχι συγκεκριμμένη, το δήλωσα και αυτό παραπάνω.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 18:51:43 pm
Και τι μας είπε πέρα από το ότι δεν έχει επαφή με το κίνημα, τους συλλόγους και τις θέσεις τους συνεχίζοντας το μύθο περί γενικής αρνητικότητας και ένστασης χωρίς αίτιο. Εντωμεταξύ χιλιάδες φοιτητές κάνουν πρακτικές σε χιλιάδες εταιρείες. Βγήκαν ανακοινώσεις "αρνητικότητας" στην κάθε μία ή βγαίνουν μόνο σε εκείνους που αποτελούν ξεκάθαρο προϊόν εκμετάλλευσης; Εκατοντάδες τα ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας όπου το πανεπιστήμιο συνεργάζεται με ιδιώτες. Βγήκαν πάλι ανακοινώσεις για το κάθε ένα, μήπως ζητάμε να μην γίνονται και καθόλου τέτοια προγράμματα ή αντίθετα ερευνητές από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς μέχρι καθηγητές ζητούν να δαπανώνται και σε άλλα που οι ίδιοι ως ειδικοί θεωρούν σημαντικά; Πόσα και πόσα τα δημόσια έργα για πανεπιστήμια που αναλαμβάνουν μεγαλοεργολάβοι. Φωνάζουμε για όλα ή για εκείνα που αποτελούν προφανώς άσκοπη δημόσια σπατάλη και εκμετάλλευση εργαζομένων;

Αλλά όχι είμαστε γενικά αρνητικοί και φωνάζουμε για τα πάντα, χωρίς λόγο. Το έχουμε ξανακούσει. Ας πάμε παρακάτω.

Τώρα οι κομμουνιστάς, έχουμε φυσικά και συγκεκριμένες θέσεις για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα πανεπιστήμια, η παιδεία, η οικονομία... φυσικά αυτά κάνουν αναφορά ως προς τη γενική πολιτική του κράτους, κάνουν λόγο για κρατικοποιήσεις, για μείωση του ρόλου που παίζει ο ιδιωτικός τομέας στη παιδεία, στην έρευνα κλπ. κλπ. Αλλά ας μεταφράσουμε για ακόμη μια φορά τη θέση για έλεγχο και καθοδήγηση της έρευνας από το δημόσιο και κρατικούς φορείς με την υποτιθέμενη άρνηση σε κάθε πρόγραμμα που αναλαμβάνει το πανεπιστήμιο υπό τις παρούσες συνθήκες και εμπόδιο στην "ανάπτυξη" του Γκόντο..

Ειλικρινά, πολύ ανούσιος λόγος για το τίποτα. Και τι θεωρίες περί ανάπτυξης των επιστημών και της οικονομίας εφόσον τα αφήσουμε όλα να καθοδηγούνται όλο και περισσότερο από την ιδιωτική σφαίρα. Και τι θεωρίες για το πως δουλεύουν οι επιχορηγήσεις ως προς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Και τι εκδηλώσεις ακραίου ατομικισμού στα πλαίσια της δικαιολόγησης της αποχής από τα δρώμενα... Ένα πράμα ζητάμε ορισμένοι. Να συνειδητοποιείτε ότι είστε φοιτητές, μηχανικοί, εργαζόμενοι κλπ. κλπ. και έτσι να συμμετέχετε στους ανάλογους συλλόγους και σωματεία, ώστε βλέποντας από πρώτο χέρι, στην πράξη τι σημαίνει για εσάς το κάθε πρόγραμμα, να μπορείτε να αντιμετωπίζετε κριτικά τα δρώμενα και όχι βασισμένοι στις 'θεωρίες' και στερεότυπα που σας έχουν μάθει οι ίδιοι να αναπαράγετε.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Labros on July 05, 2020, 19:03:01 pm
Εχείς δίκιο και εγώ θεωρώ ότι δεν ωφελεί πλέον γιατί λέμε τα ίδια και τα ίδια.

Απλά ότι κατηγορώ πάει προς τους άλλους το ίδιο προέρχεται και από αυτούς. Στο ίδιο πνεύμα λοιπόν είναι η τελευταία φορά που κάνω κάποιο σχόλιο εδώ μπας και βγεί ακόμα και μονοδιάστατο κάποιο αποτέλεσμα. Απλά αν ο διάλογος που θέλετε να γίνεται στις συνελευσεις, συλλόγους και σωματεία είναι παρόμοιος, να εξωστρακίζεται η αντίθετη απόψη και να δαιμονοποιούνται τα πάντα νομίζω πως εν τέλει υπάρχει λόγος που δεν συμμετέχουν όσοι θα θέλατε.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 19:14:54 pm
Όταν ο αντίλογος δεν είναι θεωρίες για το πως το αόρατο χέρι θα με βάζει δάχτυλο και θα νιώθω ωραία αλλά επιχειρήματα σχετικά με τα δρώμενα και τα λεγόμενά μας, μια χαρά συζήτηση γίνεται.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: iraklios10 on July 05, 2020, 19:50:24 pm
Δεδομένου ότι η Τουρκία όπου και συνορεύουμε έχει εισβάλει σε δύο γειτονικές της χώρες( συρία , ιράκ) και διεξάγει πόλεμο και στην Λιβύη οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει την αμυντική δυνατότητα της χώρας την θεωρώ θετική εξέλιξη.
Πολύ Σωστός!


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: iraklios10 on July 05, 2020, 20:22:09 pm
Για όλους τους κομμουνιστάς (και όποιον άλλο) που θεωρούν ότι το να κάνει το ΑΠΘ "μπίζνες" και έρευνα με το στρατό είναι ανήθικο ή κακό, ας αναλογιστεί την έρευνα που προηγήθηκε της ανάπτυξης του Τ-34, που λόγο της μεγάλης κλίσης της θωράκισης του και του χαμηλού του κόστους οδήγησε στο να μην μιλάμε όλοι σήμερα γερμανικά. Το να κάνεις έρευνα για το στρατό δεν είναι πάντα κακό. Η Ελλάδα που είναι ο κλωτσοσκούφης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ούτε να εισβάλει σε καμιά χώρα πρόκειται, ούτε να διαπράξει γενοκτονίες (όπως κάνει η Τουρκία σε Βόρειο και Νότιο Κουρδιστάν και Ροτζάβα). Με λίγα λόγια, το επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι ιμπερεαλιστική δύναμη είναι αστείο. Αν δεν είχαμε την Τουρκία απέναντι, παίζει να είχαμε καταργήσει και την υποχρεωτική στράτευση.

Πριν από δυο χρόνια που είχα πάει στη Δεθ παρουσίαζε ο στρατός στο περίπτερο του μια μετατροπή ενός τανκς σε πυροσβεστικό όχημα. Είχαν απευθυνθεί σε ξένες εταιρίες για την υλοποίηση και τους είχαν πει κόστος 1.000.000 ευρώ, τελικά ο στρατός έβαλε δικούς του μηχανικούς και ολοκλήρωσε το project με 40.000 ευρώ. Επίσης οι καλωδιώσεις των μαχητικών κοστίζουν χιλιάδες ευρώ για να αλλαχτούν, πολύ πάνω από το πραγματικό τους κόστος. Αν φτιαχνόντουσαν εδώ, και λεφτά θα γλίτωνε το κράτος και δουλειές για εμάς τους μηχανικούς θα δημιουργούνταν. Επίσης αν το δεις από την άλλη πλευρά, θα ξοδευτούν που θα ξοδευτούν τα λεφτά, καλύτερα να ξοδευτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, παρά σε αμερικανικές- αγγλικές-γαλλικές.

Τέλος, στον κομμουνιστικό παράδεισο την Βόρειας Κορέας το 25% του πληθυσμού δουλεύει στο στρατό, ενώ για να καταφέρει ο Κιμ να υλοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα η πλειοψηφία της Βόρειας Κορέας υποσιτίζεται.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 21:23:46 pm
Πριν από δυο χρόνια που είχα πάει στη Δεθ παρουσίαζε ο στρατός στο περίπτερο του μια μετατροπή ενός τανκς σε πυροσβεστικό όχημα. Είχαν απευθυνθεί σε ξένες εταιρίες για την υλοποίηση και τους είχαν πει κόστος 1.000.000 ευρώ, τελικά ο στρατός έβαλε δικούς του μηχανικούς και ολοκλήρωσε το project με 40.000 ευρώ. Επίσης οι καλωδιώσεις των μαχητικών κοστίζουν χιλιάδες ευρώ για να αλλαχτούν, πολύ πάνω από το πραγματικό τους κόστος. Αν φτιαχνόντουσαν εδώ, και λεφτά θα κέρδιζε το κράτος και δουλειές για εμάς τους μηχανικούς θα δημιουργούνταν. Επίσης αν το δεις από την άλλη πλευρά, θα ξοδευτούν που θα ξοδευτούν τα λεφτά, καλύτερα να ξοδευτούν σε ελληνικά πανεπιστήμια και επιχειρήσεις, παρά σε αμερικανικές- αγγλικές-γαλλικές.

Τώρα δεν ξέρω τι παίζει με το ΔΑΥΙΔ, τα κόστη κλπ. και δεν έχω ιδέα με τον κλάδο για να το κρίνω αν και θα φανεί στην πορεία. Οι καλωδιώσεις ωστόσο μαχητικών δεν κοστίζουν πολύ πιο πάνω από το πραγματικό τους κόστος. Η Miltech και πιο συγκεκριμένα ο πατέρας μου που κάνει χρόνια αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά, μεταξύ άλλων την καλωδίωση των αεροσκαφών Rafale της Dassault και ελικοπτέρων NH-90, παίρνουν συχνά δουλειές επισκευής και συντήρησης αρμάτων και αεροσκαφών και όχι μόνο καλωδιώσεις. Και αν και φυσικά η Miltech όντας έντασης εργασίας και έχοντας μικρότερους μισθούς μπορεί να είναι ανταγωνιστική, οι τιμές της δεν έχουν ποτέ μεγάλη διαφορά με εκείνες των κατασκευαστών με τον τρόπο που παρουσιάζεται εδώ. Η διαφορά είναι απλά αρκετή για να την προτιμήσουν έναντι των αυθεντικών κατασκευαστών. Σε αντίθετη περίπτωση θα κάναμε λόγο για σκάνδαλο δίπλα στα πόσα άλλα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Τώρα όπως διαβάζουμε στο άρθρο "το ΤΗΜΜΥ διαθέτει πλούσια ερευνητική πείρα και εργαστηριακό εξοπλισμό."  Ειλικρινά αναρωτιέμαι σε ποιο είδους εξοπλισμό αναφερόμαστε ωστόσο μια πρόβλεψη, την πρώτη στιγμή που οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δουλειές θα ζητήσουν μισθό αντιπροσωπευτικό της εργασίας που κάνουν, ο στρατός θα γυρίσει πάλι στις μεσαίας κλίμακας εταιρείες που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια για τέτοιες δουλειές. Γιατί όπως είπα, ο λόγος αυτής της συνεργασίας δεν πρέπει να είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια να γλιτώσουν χρήματα.

Θα κάναμε λόγο για ανάπτυξη στην ελληνική αμυντική βιομηχανία αν το κράτος επένδυε σε ελληνικές επιχειρήσεις αντί να αγοράζει απ'έξω. Πλέον χέστηκα αν θα πάρει χρήματα η Miltech και επομένως θα συνεχίσει να έχει δουλειά ο πατέρας μου, γιατί από τη μια ο ίδιος έχει εδώ και καιρό πιάσει τα χρόνια για σύνταξη και εγώ θέλω να πιστεύω ότι οσονούπω παίρνω το πτυχίο μου. Ωστόσο, η αλήθεια να λέγεται η Miltech για τις θερμικές της κάμερες με δικό της κεφάλαιο πήρε βραβείο έναντι τεράστιων εταιρειών παρόλο που εκείνες χρηματοδοτούνταν εκατομμύρια από τα δικά τους κράτη τους. Πήρε μήπως έπειτα δουλειά από το κράτος; @@ Οι μόνες δουλειές είναι αυτές που είπαμε όπου οι εξυπνάκιδες (και κινούμενα ζώα) όπως είναι οι διοικητές στρατού προσπαθούν να κάνουν δουλειές φτηνότερα για να κάνουν έπειτα δαπάνες σε άλλα.

Και εν τέλει γιατί να επενδύσουμε στην αμυντική βιομηχανία; Για να παίρνουμε πιο ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ; Δεν μπορεί να γίνει ας πούμε ανάπτυξη σε επιχειρήσεις λογισμικού και τηλεπικοινωνιών και θα μας σώσει η επένδυση στο στρατό; Ας γελάσουμε. Εξάλλου όπως είπαμε δεν υπάρχει καμία βλέψη για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία από το κράτος εξού και ο λόγος που η εν λόγο συνεργασία του πανεπιστημίου με το στρατό δε συμβαδίζει με την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα και επομένως δεν παρέχει εξειδίκευση για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα. Εκτός και αν οι διάφοροι κολοσσοί της βιομηχανίας πολέμου έχουν σκοπό να ανοίξουν μαγαζάκια στην Ελλάδα και να εκμεταλλευτούν τους μικρότερους μισθούς. Η γνωστή "ανάπτυξη" δηλαδή που υποστηρίζουν δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις εδώ και τόσα χρόνια.

Και ας είμαστε ειλικρινείς τώρα παιδιά, ανεξάρτητα των πολιτικών μας απόψεων. Η κωλοπιλάλα που πιάνει άτομα όπως τον iraklio, για όσους γνωρίζουν τις απόψεις του εδώ στο thmmy, ώστε να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη συνεργασία είναι ξεκάθαρα προϊόν των εθνικιστικών του προδιαθέσεων όσο και είναι η "αρνητικότητά" μου - αν αυτό θέλετε να λέτε στον εαυτό σας - απέναντι σε αυτά. Σημασία έχει ότι η σύγκλητος, οι επιχειρηματίες, ο Κούλης, ο Τσίπρας, ο Τραμπ, όλοι τους για τον εαυτό τους κάτι κάνουνε. Εμείς ως φοιτητές, μηχανικοί και εργαζόμενοι τι κάνουμε;


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Katarameno on July 05, 2020, 22:42:44 pm
Εντωμεταξύ ο τίτλος του τόπικ δεν έχει καμία σχέση με αυτά που λέει το άρθρο.
Ειδικά για το 308ΠΕΒ που είχε τύχει να έχω πάει 1 βδομάδα και ξέρω τι είναι. Το συνεργείο του Στρατού. Ένα γκαράζ κοινώς. Επισκευαί κινητήρων / ανταλλακτικά / βαφαί / φανοπειοίον / ζυγοστάθμιση /  ευθυγράμμιση / "βουλκανιζατέρ" αρμάτων δλδ ερπύστριες "ο Μπάμπης". :P
Ο Διοικητής του 308ΠΕΒ ίσως θελει να του φτιάχνει το Πολυτεχνείο ότι ανταλλακτικά δεν βρίσκει εύκολα ή είναι πανάκριβα. Ειδικά τώρα με τους 3D εκτυπωτές δε βλέπω το λόγο να μην εκτυπώνεται ένα ανταλλακτικό για ένα όπλο από το να το αγοράζουμε σα κράτος πανάκριβα από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο δλδ συνήθως τον αμερικανικό στρατό και τις παρατρεχάμενες εταιρίες.
Αλλά το να εργάζονται ουσιαστικά απλήρωτοι οι φοιτητές για project που πάλι θα χρυσοπληρώσει το κράτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν είναι ούτε ηθικό ούτε η καλύτερη εναλλακτική.
Υπάρχουν χιλιάδες θέματα για να κάνουν "διδακτορικά" και "εργασίες" οι φοιτητές.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy)  


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: iraklios10 on July 05, 2020, 22:48:37 pm
Ο Διοικητής του 308ΠΕΒ ίσως θελει να του φτιάχνει το Πολυτεχνείο ότι ανταλλακτικά δεν βρίσκει εύκολα ή είναι πανάκριβα. Ειδικά τώρα με τους 3D εκτυπωτές δε βλέπω το λόγο να μην εκτυπώνεται ένα ανταλλακτικό για ένα όπλο από το να το αγοράζουμε σα κράτος πανάκριβα από τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο δλδ συνήθως τον αμερικανικό στρατό και τις παρατρεχάμενες εταιρίες.
Αλλά το να εργάζονται ουσιαστικά απλήρωτοι οι φοιτητές για project που πάλι θα χρυσοπληρώσει το κράτος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν είναι ούτε ηθικό ούτε η καλύτερη εναλλακτική.
Υπάρχουν χιλιάδες θέματα για να κάνουν "διδακτορικά" και "εργασίες" οι φοιτητές.
sent from mTHMMY (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.thmmy.mthmmy) 

Συμφωνώ.


Title: Re: Meanwhile...το ΑΠΘ κάνει μπίζνες με το στρατό.
Post by: Odysseask on July 05, 2020, 23:49:37 pm
Όπως μόλις έγραψα ο αντιπρόσωπος στην πραγματικότητα δεν είναι πανάκριβος - δε μιλάμε για αυτοκίνητα και κινητά που διαθέτουν και την ανάλογη πατέντα και συχνά έχουν νομικά την αποκλειστικότητα στην επισκευή, πράγμα που αυξάνει το κόστος - αλλά είναι κοντά στο κόστος παραγωγής. Το πρόβλημα είναι ότι τα σχέδια λόγο του ότι πρέπει να είναι τυπικά μυστικά για λόγους εθνικής ασφάλειας (ακόμη και όταν πρόκειται για έναν απλό κονέκτορα) συχνά δεν μπαίνουν και καν στον κόπο να τα πατεντάρουν - ώστε και έπειτα να κερδοφορούν από τα αποκλειστικά δικαιώματα - και επομένως ο επισκευαστής πρέπει να τα βγάλει από μόνος του. Αυτό προσπαθεί και κάνει συχνά η Miltech και παρόμοιες εταιρείες που είναι ανταγωνιστικές - ως μεσαίες, ως έντασης εργασίας, με τους μισθούς Ελλάδας, Βουλγαρίας κλπ. - χωρίς όμως να είναι πάντα εφικτό να αντιγράψουν τα σχέδια - ή καλύτερα να τους συμφέρει οικονομικώς να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Και παρόλα αυτά οι τιμές τους δεν απέχουν αρκετά από της αντιπροσωπείας. Μόνο όσο χρειάζεται για να είναι ανταγωνιστικοί.

Αν το πανεπιστήμιο κάνει επισκευές σε ακόμη καλύτερες τιμές αυτό θα είναι γιατί πρακτικά εκμεταλλεύεται προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές. Και θα μας καλέσουν αύριο μεθαύριο να κάνουμε πρακτική, διπλωματική, έρευνα πάνω σε στρατιωτική τεχνολογία ώστε τι; Να βρούμε μετά δουλειά πού; Στη Miltech του Χούμπαυλη και του Κουτσού ή στην Intracom Defense Electronics του Κόκκαλη όπου ανοίγει μια θέση για μηχανικό κάθε 3-4 χρόνια;