THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Σύλλογος φοιτητών => Topic started by: Πάτρικ Αστέρης on October 19, 2017, 20:50:19 pm



Title: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Πάτρικ Αστέρης on October 19, 2017, 20:50:19 pm
Υπερψηφίστηκε το ανοικτό αγωνιστικό πλαίσιο οπως φαινεται στην.Εικόνα
Ανοιχτό Αγωνιστικό Πλαίσιο(ΑΡ.ΑΓ.Ε. ΕΑΑΚ., ΑΡΔΙΝ, Ανένταχτοι Αγωνιστές) για την Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ηλ./Μηχ. στις 19/10/2017.
Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζει τις σκληρές πολιτικές της που είναι όλες ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία, νέα μέτρα ετοιμάζονται για μας. Συνεχώς μας μιλά για τη “δίκαιη ανάπτυξη”, μας κρύβει όμως τι σημαίνει αυτή: ιδιωτικοποιήσεις, μισθοί 400 ευρώ, ανεργία στο 60% για τους νέους και μνημόνια διαρκείας! Όμως αφενός οι δημοσιονομικοί δείκτες ευημερούν πάνω στην πλάτη της τρομερής φτωχοποίησης της εργατικής τάξης και του λαού που συνεχίζεται, αφετέρου οι υποσχέσεις για έξοδο από τα μνημόνια «σκοντάφτουν» στις περσινές δεσμεύσεις για πλεονασματικούς προυπολογισμούς μέχρι το 2060. Πίσω από την χρυσόσκονη της κυβερνητικής ρητορείας για «μείωση της ανεργίας», κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα ότι το 50% των νέων θέσεων εργασίας είναι θέσεις ελαστικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, αλλά και η συνεχιζόμενη μετανάστευση της νεολαίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως η “ανάπτυξη” τους απαιτεί αίμα (βλ. το μπαράζ εργατικών ατυχημάτων το τελευταίο διάστημα) αλλά και θυσία του περιβάλλοντος και της υγείας της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας στο όνομα των “επενδύσεων”. Στην ίδια λογική κινείται και στο πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κάνει τα πάντα ώστε το νέο, σύγχρονο, εξευρωπαισμένο, επιχειρηματικό πανεπιστήμιο να πάρει σάρκα και οστά κόντρα στις ανάγκες μας για ποιοτικές σπουδές και μόνιμη και σταθερή εργασία και ο νέος της νόμος αυτό εξυπηρετεί.
Νόμος Γαβρόγλου
Αυτός ο νόμος με πρόφαση την έλλειψη της κρατικής χρηματοδότησης δίνει χώρο σε ιδιώτες και επιχειρήσεις  να καλύψουν τα κενά εντός πανεπιστημίο και έρχεται να σφραγίσει τη μετατροπή της έρευνας και της γνώσης σε άμεσα εμπορεύσιμο προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο εξυπηρετεί όλο και περισσότερο τις ανάγκες της “ανάπτυξης”, της  αγοράς και  του κέρδους των εταιριών, είτε μιλάμε για μεγάλες πολυεθνικές είτε για επιχειρήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, είτε για ΣΔΙΤ με αποτέλεσμα η ίδια η λειτουργία του να θυμίζει επιχειρηματικό ίδρυμα. Επομένως η αξιολόγηση και η ποιότητα του πανεπιστημίου δεν κρίνεται από το επιστημονικό δυναμικό του, από τη γνώση που παράγεται, από την πολιτική-πολιτιστική του ζωντάνια, από τις συνθήκες σπουδών και εργασίας φοιτητών και εργαζομένων μέσα σε αυτό αλλά μόνο από επιχειρηματικά κριτήρια. Έτσι θα έχουμε την αυτονόμηση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και των Τμημάτων το οποίο σημαίνει ότι τα Ιδρύματα θα αναζητούν δικούς τους πόρους οικονομικούς πόρους αφήνοντας τον ιδιωτικό παράγοντα να εισβάλει σε βασικές πτυχές της λειτουργίας του πανεπιστημίου, του βασικό γνώρισμα θα είναι η ανταποδοτικότητα και η επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα  την υποβάθμιση των σπουδών μας, το κατακερματισμό της γνώσης, την μετατροπή των σπουδών μας σε συλλογή  από συγκεκριμένα αποσπασματικά skills(στα πλαίσια της δια βίου μάθησης),  αδυνατώντας έτσι να προσφέρει ολόπλευρη εποπτεία επί του αντικειμένου μας. Παράλληλα, έρχεται να καθιερωθεί επισήμως η απλήρωτη εργασία - ή για μερικά ψίχουλα- στην έρευνα σε μεταπτυχιακό-διδακτορικό επίπεδο (βλ. Τι γίνεται και στη σχολή μας) και μερικές φορές σε προπτυχιακό. Έτσι, ο κάθε ιδιώτης να μπορεί να αξιοποιεί τζάμπα εργαστήρια και να επηρεάζει το περιεχόμενο της γνώσης που παρέχει το πανεπιστήμιο ανάλογα με το τι είναι κερδοφόρο για εκείνον την εκάστοτε στιγμή, ανάλογα με το αν  είναι άμεσα εμπορεύσιμο και αξιοποιήσιμο και τέλος ανάλογα με το αν είναι εναρμονισμένο την σύγχρονη αγορά.  Στην παραπάνω κατεύθυνση, στη σχολή μας δίνεται η δυνατότητα να κάνεις την διπλωματική σου εργασία σε εταρείες.
Όπως αναφέρθηκε, βαθαίνει  η σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Έτσι, πατώντας πάνω στην αγωνία της νεολαίας για εύρεση δουλειάς, βασικός στόχος της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου είναι η δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων, αναλώσιμων και ευέλικτων στις ανάγκες των εργοδοτών και της αγοράς. Οπότε, πέραν τον προηγουμένων, επιπλέον με την μεταφορά κομματιών του γνωστικού αντικειμένου από το προπτυχιακό στο μεταπτυχιακό έχουμε περαιτέρω υποβάθμιση του πρώτου κύκλου σπουδών (προπτυχιακό) και έχουμε δημιουργία μεταπτυχιακών, τα οποία λειτουργούν με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι με την υποβάθμιση του προπτυχιακού και τη μετάβαση μαθημάτων στα μεταπτυχιακά καθιστά απαραίτητη τη διεκπεραίωση και του δεύτερου κύκλου σπουδών. Τα μεταπτυχιακά, όμως, δεν είναι για όλους. Τα δίδακτρα και η απλήρωτη εργασία(ή πολύ φθηνά αμειβόμενη) για όσους δεν έχουν να πληρώσουν (ανταποδοτικότητα) πετάνε έξω όλους  εμάς που προερχόμαστε από τα πιο φτωχά στρώματα. Τώρα, σχετικά με το ποιοι δικαιούνται να μην πληρώσουν δίδακτρα, αυτό αφορά μόνο το 30% των εισακτέων και αυτοί επιπλέον θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια(π.χ. για να μπορεί ένα μέλος μια τετραμελούς οικογένειας να κάνει δωρεάν μεταπτυχιακό θα πρέπει το οικογενειακό του εισόδημα να μην ξεπερνά περίπου τα 11.500 ευρώ!). Συνεχίζοντας, η μετατροπή των 5ετών προγραμμάτων σπουδών μας σε Master, εκτός από το ότι είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, ανοίγει το δρόμο για επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά και αφετέρου καθιστά τα τετραετή προγράμματα σπουδών κατώτερα. Παράλληλα, όπως αναφέρεται  και στον νόμο,  δεν επιφέρει επιφέρει μισθολογικέ μεταβολές! Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πλασάρει όλες αυτές τις αλλαγές ως εκσυγχρονισμό του πτυχίου για πιο εύκολη εύρεση εργασίας. Εμείς, όμως, αξίζει να αναρωτηθούμε αν όλοι οι κόποι μας κοστολογούνται με 400 ευρώ, όπως θεωρεί η κυβέρνηση και η ΕΕ.
Άσυλο- Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες
Ένα από τα «τυράκια» του νέου νόμου για την παιδεία, είναι η υποτιθέμενη επαναφορά του ασύλου. Στην πραγματικότητα η είσοδος της αστυνομίας θα πραγματοποιείται με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι το άσυλο παραμένει καταργημένο, όπως φαίνεται ήδη και με την εισβολή της σε μόνιμη βάση στο ΑΠΘ, μετά από απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου. Το πρόβλημα του ναρκεμπορίου στο πανεπιστήμιου σε καμιά περίπτωση δε λύνεται με την αστυνομία. Εν αντιθέσει εντείνεται. Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να είναι κλειστό, αλλά θα πρέπει να είναι ανοιχτό, να αποτελεί ένα δραστήριο κύτταρο μόρφωσης και  πολιτιστικών-πολιτικών εκδηλώσεων. Η ζωντάνια του πρέπει να αποτελεί υπόθεση της κοινωνίας και πρώτα απ’όλα δική μας. Η καταστολή και η εισβολή των μπάτσων στο πανεπιστήμιο, έρχεται να κουμπώσει με την πολιτική της κυβέρνησης, της  ΕΕ, του ΟΟΣΑ και της συνθήκης της Μπολόνια για ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Αυτό το πανεπιστήμιο χρειάζεται τάξη και ασφάλεια για να λειτουργήσει ως ένα στείρο εκπαιδευτήριο των δεξιοτήτων και ως ένας φορέας που θα υποδέχεται και θα προάγει την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό δε χωρούν οι αγώνες των εργαζομένων, οι αγώνες των φοιτητών για αξιοπρεπή μόρφωση, εργασία και ζωή, η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη στους μετανάστες και η ανατρεπτική πολιτιστική δράση. Χωρούν η αστυνομία, ο στρατός, οι εταιρείες και οι ΜΚΟ.  Εμείς λοιπόν να δηλώσουμε “ανασφαλείς” σε αυτή την τάξη και την ασφάλεια.  Επιπλέον, για άλλη μια φορά η πρυτανεία του Μήτκα αποδεικνύοντας ποιος είναι ο σαφής ρόλος των πρυτανειών εντός του επιχειρηματικού πανεπιστημίου δεν δημοσιοποίησε ούτε μέρος ούτε μέρα ούτε ώρα για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Για να αποφασίσουν για εμάς και για το μέλλον μας.
Φοιτητική Μέριμνα
Στον πυρήνα του νέου νόμου είναι η λειτουργία του πανεπιστημίου με όρους επιχείρησης           (δηλαδή με κέρδη και ζημιές). Ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η φοιτητική μέριμνα φαίνεται να αναλαμβάνεται από ιδιώτες, οι οποίοι από τη μία «βγάζουν» το πανεπιστήμιο από την αδυναμία κάλυψής της, από την άλλη αυτό γίνεται εις βάρος των φοιτητών με υποβάθμιση της ποιότητας και αποκλεισμό όσων φοιτητών δεν έχουν οικονομική δυνατότητα (βλ. ενοίκιο στις εστίες, έλεγχος στη λέσχη, πέταγμα δικαιούχων από τις εστίες). Η κατάσταση αυτή, που προϋπήρχε και εντείνεται στο νέο νόμο, δημιουργεί ασφυκτικούς όρους φοίτησης στους περισσότερους από μας. Πιο συγκεκριμμένα για την κατάσταση της λέσχης του Α.Π.Θ. : Οι ουρές είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, αφού δε λειτουργούν όλες οι διανομές. Σε αυτό παίζει ρόλο και η υπολειτουργία της πάνω λέσχης, η οποία δεν είναι ανοιχτή όλες τις μέρες της εβδομάδας και ακόμα και όταν είναι, λειτουργεί μόνο μία διανομή. Παράλληλα, το εργασιακό καθεστώς στη λέσχη είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό, αφού υπάρχει αυστηρή επιτήρηση των εργαζομένων. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Μέσα από τους αγώνες και τις συλλογικές μας διαδικασίες μπορούμε να επιβάλλουμε δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους τους φοιτητές. Στις εστίες: το χαράτσι ολοένα και αυξάνεται, ενώ ολοένα και περισσότεροι συμφοιτητές μας πετιούνται εκτός!
Συγγράμματα
Την Τρίτη 4/10 έγινε γνωστή η απόφαση του Σ.Ε.Ε.ΒΙ. (Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων) να αναστείλει τη διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές για το χειμερινό εξάμηνο 2017-18. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, σχετίζεται άμεσα με την όλο και εντεινόμενη υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης ( όπως και όλων των κοινωνικών παροχών) αλλά και με την κατεύθυνση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για υποκατάσταση των βιβλίων με ψηφιακά.  Όπως φαίνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι σπουδές μας όχι απλά υποβαθμίζονται, αλλά γίνονται και μια οικονομική υποχρέωση που βαραίνει εμάς και τις οικογένειές μας. Η υποχρηματοδότηση που έχει επιβληθεί από τη μία υποστελεχώνει τα πανεπιστήμια σε καθηγητές, υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εργαζόμενους και από την άλλη μας θέτει εκβιαστικά το δίλημμα Ή ΠΛΗΡΩΣΕ Ή ΠΑΡΑΤΑ ΤΑ. Ολόκληρες σχολές και τμήματα συγχωνεύονται, τομείς υπολειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και η μέριμνα (λέσχη και εστίες) υποβαθμίζεται συνεχώς. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε το γνωστό ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Την ίδια στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχουν λεφτά, υπέρογκα ποσά πηγαίνουν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και στο χρέος. Την ίδια στιγμή που οι φόροι που πληρώνουν οι οικογένειές μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα χρήματα πηγαίνουν για να σωθούν οι τράπεζες και να τροφοδοτείται η πολεμική μηχανή. Επίσης τα ελάχιστα χρήματα που πηγαίνουν στην Παιδεία είναι πιο κερδοφόρο να πάνε σε ερευνητικά πρότζεκτ παρά στις ανάγκες μας. Ο ιδιωτικός παράγοντας που έπαιζε ρόλο στη διανομή των συγγραμμάτων τόσο καιρό, έρχεται τώρα να αποδείξει εκβιαστικά το προβληματικό αυτό καθεστώς.
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΙ
Το προηγούμενο διάστημα οι διδακτορικοί της σχολής μας μέσω του συλλόγου τους προχώρησαν σε αναστολή συμμετοχής τους στις επικουρικές διδασκαλίας δείχνοντας την εναντίωση τους στις αποφάσεις που θέλουν τη χρηματοδότηση τους να κόβεται, τη στιγμή που εταιρείες πλουτίζουν μέσα στις σχολές, οι άνθρωποι που κάνουν απο έρευνα μέχρι όλη τη λάντζα στη σχολή να παίρνουν 300 ευρώ! Στο πανεπιστήμιο που έχει δημιουργηθεί είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος του διδακτορικού είναι ρόλος που έχει άμεση σχέση με την αμισθί εργασία και εμείς δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να επιτραπεί. Ο Σύλλογος μας πρέπει να πάρει απόφαση αποφασιστικής στήριξης και ενδυνάμωσης των κινητοποιήσεων και των αποφάσεων των διδακτορικών αλλά και θέσεις μάχης για ένα συνολικό αγώνα όπου η κρατική χρηματοδότηση θα αυξηθεί ραγδαία και οι ανάγκες των εργαζομένων στις σχολές θα καλυφθούν!
Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης
Τον προηγούμενο χρόνο, ο σύλλογός μας συμμετείχε ενεργά στο Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και στις δράσεις του, δείχνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ότι οι αγώνες στο σήμερα όχι μόνο έχουν νόημα, αλλά και έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν. Κάθε Τετάρτη στα Δικαστήρια, θέσαμε τροχοπέδη στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και δεν επιτρέψαμε σε κανέναν τραπεζίτη να υφαρπάξει τη λαϊκή περιουσία. Με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συμβάλλουμε με την ακόμα πιο δυναμική συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και να δηλώσουμε εμπρακτα ότι κανένα σπίτι δε θα πάει στα χέρια τραπεζίτη, αλλά και ευρύτερα κανένα σπίτι δε θα μείνει χωρίς περίθαλψη, ρεύμα και νερό!

Διεκδικούμε:
Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες και όλους. Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
Έξω οι εταιρείες απο τις σχολές.
Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία. Ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τον πόλεμο. Μονομερή διαγραφή του χρέους.
Δωρεάν σίτιση- στέγαση-μεταφορές για όλους τους φοιτητές.
Αποσύνδεση των διπλωματικών εργασιών από επιχειρηματικά project. Δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να ασχοληθεί με όποιο θέμα του αρέσει. Κατάργηση κάθε είδους πλαφόν (μαθημάτων, ects) για να πάρει κάποιος διπλωματική.
Άνοιγμα της πάνω λέσχης ΤΩΡΑ. Ούτε σκέψη για αντίτιμο. Κανένας έλεγχος πάσο. Έξω οι εργολαβίες απο τη λέσχη.
Δικαίωμα στη μόρφωση για όλους/ες! Καμία εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου! Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς. Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών. Καμία σκέψη για δίδακτρα και περικοπή των συγγραμμάτων. Δωρεάν εκτυπώσεις και υλικά για όλες-ους. Ούτε ευρώ από την τσέπη μας για έξοδα της σχολής!
Πανεπιστημιακές υποδομές, λέσχες και εστίες υψηλών προδιαγραφών ώστε να μπορούμε να σπουδάζουμε με αξιοπρέπεια.
Άσυλο αγώνων και ελευθεριών και όχι απλά ακαδημαικό. Νομική επανακατοχύρωση του ασύλου και επέκταση του στους χώρους εργασίας.
Κατάργηση της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης και της μαθητείας. Μέχρι αυτό να πραγματοποιηθεί, διεκδικούμε την κατοχύρωση συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ασκούμενους με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στην κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία για τους ασκούμενους.

Καμία σκέψη για δίδακτρα σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο. Μπλοκάρισμα της αξιολόγησης των ΠΜΣ με ανταποδοτικά κριτήρια και αποσύνδεσή τους από κερδοφόρα ερευνητικά προγράμματα.
Καμία διάσπαση πτυχίου. Καμία συρρίκνωση του γνωστικού αντικειμένου. Πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα και συνολική εποπτεία επι του αντικειμένου. Τα πτυχία μας μόνη προυπόθεση για δουλειά.
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΤΩΡΑ! Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς και λιγότερη δουλειά. Ανατροπή της σχέσης μισθών κερδών για να ζήσουμε σαν άνθρωποι.
Κανονικές προσλήψεις ΤΩΡΑ! Τέλος στην επισφάλεια, στην εξαρτημένη σχέση εργασίας, στην εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών!
Κατάργηση των άθλιων εργασιακών σχέσεων, των 8μηνων και των voucher. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νομοσχεδίων.
Κατάργηση των κλάσεων των μηχανικών. Και των διαχωρισμών τους σε junior και master.
Καμία εφαρμογή και ανατροπή του Νόμου Γαβρόγλου που αποτελεί συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιδραστικών νομοσχεδίων και διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, εμβαθύνοντας την επιχειρηματικοποίηση!
Κατάργηση των κολλεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Καμία ιδιωτικοποίηση των σχολών μας! Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων, όχι στην εξαγορά εδρών από επιχειρήσεις. Φοιτητικός εργατικός έλεγχος εντός του πανεπιστημίου με βάση τις συλλογικές αποφάσεις μας!
Έξω οι επιχειρήσεις, εργολαβίες από τις σχολές. Κατάργηση των ΣΔΙΤ.

Γνώση και έρευνα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Κατάργηση των ερευνητικών προγραμμάτων που υπηρετούν το κέρδος των επιχειρήσεων.

Καμία συνεργασία του πανεπιστημίου με επιχειρηματικές ομάδες. Να εμποδίσουμε τώρα την εξάπλωση της επιχειρηματικής κουλτούρας και τις ομάδες που συμβάλλουν σε αυτό, οργανώνουν σεμινάρια με επιχειρήσεις, μοιράζουν πιστοποιήσεις, κτλ. Στον αντίποδα, οι ίδιοι οι σύλλογοι και οι φοιτητές μέσα από ημερίδες και αντιμαθήματα να προσπαθήσουν να ψηλαφίσουν την επιστήμη και τον κλάδο τους, πώς θα ήθελαν να σπουδάζουν και να δουλεύουν, πώς μπορούν να συμβάλλουν μέσα από την δουλειά τους στις ανάγκες της κοινωνίας.
 
Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Καμία σκέψη για διάσπαση σε κύκλους σπουδών. Κατάργηση του ατομικού φακέλου προσόντων και του παραρτήματος διπλώματος.

Προγράμματα σπουδών που καλύπτουν συνολικά κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Όχι στα μικρά ευέλικτα προγράμματα σπουδών. Κατάργηση των πιστωτικών μονάδων (αλλά και κάθε μέτρου) που ποσοτικοποιεί τη γνώση και διευκολύνει τον εκφυλισμό της σε μια λογική απόκτησης  δεξιοτήτων.
Πλήρη επαναφορά του ασύλου! Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία και χώρους εργασίας. Δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες για όλους. Ανοιχτοί πανεπιστημιακοί χώροι για την πολιτική, τον πολιτισμό, τους αγώνες λαού και νεολαίας και όχι για την αστυνομία και τις εταιρείες. Έξω οι έμποροι ναρκωτικών από τα πανεπιστήμια.
Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλες|ους, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη και απεξάρτηση για τους τοξικοεξαρτημένους/ες.

Πάλη για συντριβή των φασιστικών συμμοριών και του ρατσισμού.
Καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Έξω το ΝΑΤΟ. Να κλείσει η βάση της Σούδας.

Ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και οποιασδήποτε αστικής κυβέρνησης. Αντικαπιταλιστική αποδέσμευση απο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Προχωράμε σε :
Συντονισμός με άλλους συλλόγους που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση
Συντονιστική Επιτροπή υλοποίησης του πλαισίου του Συλλόγου ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Η Σ.Ε. θα πραγματοποιηθεί σε ώρα και μέρα που θα ανακοινωθεί εντος της συνέλευσης.
Ορισμός νέας συνέλευσης στις 9 Νοέμβρη
30/10 Συμετέχουμε στην πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στο νέο νόμο Γαβρόγλου, με κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα.
31/10 Κινητοποίηση και μικροφωνική στη λέσχη για το ζήτημα της μέριμνας αλλά και ευρύτερων ζητημάτων.
Κινητοποίηση στο τμήμα για τη διεκδίκηση πτυχιακής εξεταστικής στο 5ο εξάμηνο, αύξηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων, για το ζήτημα των διδακτορικών, για διεκδίκηση ορίου 30 ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξεταστικών και για τις διπλωματικές σε εταιρείες.
Στήριξη του αγώνα των διδακτορικών με κάθε μέσο
Συμμετοχή το συλλόγου μας στον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τις συνελεύσεις του, στο σπάσιμο των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια.
Συμμετοχή στην αυριανή φοιτητική πορεία παρασκευή 20/10 ΣΤΙΣ 12:00 ΜΕ.ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ ΠΆΡΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ
Κινητοποίηση για το θέμα των φοιτητών στις εστίες
Συμμετοχή στην πορεια στις 4/11 με τον συντονισμό συλλογικοτητων εναντια στους πλειστηριασμούς


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Πάτρικ Αστέρης on October 19, 2017, 20:51:27 pm
Προχωράμε σε :
Συντονισμός με άλλους συλλόγους που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση
Συντονιστική Επιτροπή υλοποίησης του πλαισίου του Συλλόγου ώστε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Η Σ.Ε. θα πραγματοποιηθεί σε ώρα και μέρα που θα ανακοινωθεί εντος της συνέλευσης.
Ορισμός νέας συνέλευσης στις 9 Νοέμβρη
30/10 Συμετέχουμε στην πανεκπαιδευτική πορεία ενάντια στο νέο νόμο Γαβρόγλου, με κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα.
31/10 Κινητοποίηση και μικροφωνική στη λέσχη για το ζήτημα της μέριμνας αλλά και ευρύτερων ζητημάτων.
Κινητοποίηση στο τμήμα για τη διεκδίκηση πτυχιακής εξεταστικής στο 5ο εξάμηνο, αύξηση του ορίου δήλωσης μαθημάτων, για το ζήτημα των διδακτορικών, για διεκδίκηση ορίου 30 ημερών για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξεταστικών και για τις διπλωματικές σε εταιρείες.
Στήριξη του αγώνα των διδακτορικών με κάθε μέσο
Συμμετοχή το συλλόγου μας στον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσ/νίκης για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τις συνελεύσεις του, στο σπάσιμο των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια.
Συμμετοχή στην αυριανή φοιτητική πορεία παρασκευή 20/10 ΣΤΙΣ 12:00 ΜΕ.ΕΝΑΡΞΗ ΤΟ ΠΆΡΚΙΝΓΚ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ
Κινητοποίηση για το θέμα των φοιτητών στις εστίες
Συμμετοχή στην πορεια στις 4/11 με τον συντονισμό συλλογικοτητων εναντια στους πλειστηριασμούς


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Πάτρικ Αστέρης on October 19, 2017, 21:44:04 pm
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 14:00 ΣΤΟ ΚΑΜΑΡΑΚΙ


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Πάτρικ Αστέρης on October 20, 2017, 11:20:52 am
ΑΠ
ΣΤΙΣ  12:00 ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ (χημ μηχ, φυσικο, ιστ αρχ, αρχ/κη κτλ)
ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΠΆΡΚΙΝΓΚ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟΥ


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: AckermanMik on October 22, 2017, 14:45:52 pm
Τι πτυχιακή στο 5ο εξάμηνο ωρέ. :D :D :D Δεν τους πήραν και τα χρόνια τους μικρούς.


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Kthulu on October 22, 2017, 18:17:06 pm
Quote
Κινητοποίηση στο τμήμα για τη διεκδίκηση πτυχιακής εξεταστικής στο 5ο εξάμηνο
https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=70127.msg1208505#msg1208505 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=70127.msg1208505#msg1208505)


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: raptalex on October 22, 2017, 18:36:32 pm
https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=70127.msg1208505#msg1208505 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=70127.msg1208505#msg1208505)

Χωρίς να είμουν παρόν στη συνέλευση, νομίζω πως όντως για το 5ο εξάμηνο είναι η πτυχιακή που θέλουν να διεκδικήσουν , κυρίως για τα άτομα που δεν έχουν πάρει τομέα στην ώρα τους να μπορούν να δώσουν ελεύθερα από όποια περίοδο θέλουν, ώστε να καλυφθούν πιο γρήγορα .. Η ανακοίνωση που βγήκε είναι για το 9ο++ εξάμηνο :)


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: c0ndemn3d on October 22, 2017, 18:57:40 pm
Είναι καλή κίνηση για να ξεμπλέκουν οι φοιτητές με μαθήματα όπως Λογισμός 2 κτλπ που αλλιώς θα μείνουν στο τέλος και θα καθυστερήσουν την αποφοίτηση, όπως επίσης και το μη πάρσιμο τομέα είναι αρνητικό στην φοιτητική πορεία.


Τι πτυχιακή στο 5ο εξάμηνο ωρέ. :D :D :D Δεν τους πήραν και τα χρόνια τους μικρούς.

Το να πάρεις τομέα στην ώρα σου δηλαδή δεν έχει σημασία; Τι σχόλιο ήταν αυτό;


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: aqua marina on October 22, 2017, 19:10:52 pm
"Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην πτυχιακή εξεταστική του Φεβρουαρίου 2018 φοιτητές που βρίσκονται χρονολογικά στο 9ο εξάμηνο σπουδών και πάνω (έτος εγγραφής 2013-14 και προγενέστερα). " λέει η ανακοίνωση που επισυναπτει ο Kthulu, άρα οι (φετινοι) 9ου εξαμήνου δίνουν πτυχιακή.


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Argirios on October 22, 2017, 19:15:23 pm
++ για το 5ο, κακό να πέρνεις τομέα αργά και να μη σου δίνουν τα βιβλία  :(  :(  :(  :(


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: Kthulu on October 22, 2017, 19:20:54 pm
Νομιζα οτι ηταν τυπογραφικο και εννοουσε 5ο ετος  :D Σορρυυυυ


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: AckermanMik on October 23, 2017, 11:53:49 am
Είναι καλή κίνηση για να ξεμπλέκουν οι φοιτητές με μαθήματα όπως Λογισμός 2 κτλπ που αλλιώς θα μείνουν στο τέλος και θα καθυστερήσουν την αποφοίτηση, όπως επίσης και το μη πάρσιμο τομέα είναι αρνητικό στην φοιτητική πορεία.


Το να πάρεις τομέα στην ώρα σου δηλαδή δεν έχει σημασία; Τι σχόλιο ήταν αυτό;

Η πτυχιακή έχει το νόημα της που λέγεται έτσι. Και το γεγονός πως έχει εδραιωθεί για φοιτητές από 9ο εξάμηνο επίσης έχει το ίδιο νόημα.

Αυτά για το λογισμό 2 που λες και άρες μάρες κουκουνάρες είναι τουλάχιστον κουραφέξαλα. Έχεις μείνει σε εποχές Μάκη Κάπου, δεινόσαυρε. Όποιος θέλει να πάρει τομέα, νοιάζεται από νωρίς, δεν είναι εξεταστικό κέντρο το πανεπιστήμιο. Δηλαδή ένας που ειναι οριακά για τομέα, δε του φτάνουν τα 10 χειμερινά, θέλει και άλλα. Όχι φίλε μου.

Ανεξαρτήτως του αν συμφωνώ ή όχι, τουλάχιστον πείτε την κόντρα εξεταστική ή εμβολιμη ή διπλή, όχι πτυχιακή.


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: ablaoublas on October 23, 2017, 13:39:32 pm
Έχεις μείνει σε εποχές Μάκη Κάπου, δεινόσαυρε.

Είχα καιρό να δω post με καλά δομημένο κράξιμο !   :D :D :D

Πέρα από την πλάκα, νομίζω διπλή εξεταστική στο 5ο εξάμηνο δεν έχει και πολύ νόημα ούτε έχει νοήμα να παίρνεις τομέα με π.χ. 7 περασμένα μαθήματα.

Η σχολή βγαίνει πιο εύκολα άμα  πάρεις τα μαθήματα με τη σειρά. Αν πάει κάποιος τομέα και δώσει π.χ Διάδοση ΙΙ χωρίς να έχει περάσει κανένα πεδίο, αν την περάσει θα την περάσει καθαρά τυφλοσούρτικα και με παλιά λυμένα θέματα.

Για διπλή εξεταστική από τόσο νωρίς δεν βρίσκω το νόημα γιατί σύμφωνα με τα παραπάνω έχεις ήδη αρκετά μαθήματα να δώσεις που έχουν προτεραιότητα.

Ωστόσο, το ότι εγώ δεν ενδιαφέρομαι για διπλή εξεταστική στο 5ο εξάμηνο ή λίγα μαθήματα για τομέα, δεν λέει κάτι. Ας μπουν ως αιτήματα και ο καθένας κάνει τις επιλογές του μετά. Απλά δεν νομίζω να σας τα δώσουν αυτά τα αιτήματα.

Υ.Γ.
Γιατί όχι πτυχιακή από το 1ο εξάμηνο ;


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: armandoneza-pineza on October 23, 2017, 14:35:22 pm
Θα συμφωνήσω με τους συναδέλφους παραπάνω οσον αφορά την εμβόλιμη πτυχιακή για το 5ο εξάμηνο χωρίς ιδιαίτερο νόημα ούτε θα βοηθήσει ουσιαστικά τον φοιτητή στη μετέπειτα πορεία του στον τομέα αντιθέτως θα τον αναγκάσει να γυρίζει συνέχεια πίσω. Τώρα εάν θέλουμε να βρούμε κάτι να γκρινιάζουμε ας βρούμε κάτι πιο ουσιαστικό, το όριο καλώς υπάρχει γιατί πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα για να προχωρήσεις.


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: mprizakias on October 23, 2017, 15:54:38 pm
Παντως κατι το οποιο θα βοηθουσε περισσοτερο απο πτυχιακη στο 5ο ειναι αυξηση του αριθμου μαθηματων που μπορεις να δηλωσεις (+3 ειναι λιγα οταν εχουμε 7 το εξαμηνο και μαθηματα που βγαινουν μετα την ληξη των δηλωσεων) και το κυριοτερο το πλαφον να ειναι ανα ετος και οχι ανα εξαμηνο. Καποιος που χρωσταει 4 χειμερινο + 2 εαρινο θα αφησει καποιο αδηλωτο χωρις λογο ενω ενας που ειναι 3+3 δεν εχει προβλημα, δηλαδη πραγματικα τι σκεφτονταν οταν το βαζαν +3 το εξαμηνο?


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: c0ndemn3d on October 23, 2017, 18:38:03 pm
Η πτυχιακή έχει το νόημα της που λέγεται έτσι. Και το γεγονός πως έχει εδραιωθεί για φοιτητές από 9ο εξάμηνο επίσης έχει το ίδιο νόημα.

Αυτά για το λογισμό 2 που λες και άρες μάρες κουκουνάρες είναι τουλάχιστον κουραφέξαλα. Έχεις μείνει σε εποχές Μάκη Κάπου, δεινόσαυρε. Όποιος θέλει να πάρει τομέα, νοιάζεται από νωρίς, δεν είναι εξεταστικό κέντρο το πανεπιστήμιο. Δηλαδή ένας που ειναι οριακά για τομέα, δε του φτάνουν τα 10 χειμερινά, θέλει και άλλα. Όχι φίλε μου.

Ανεξαρτήτως του αν συμφωνώ ή όχι, τουλάχιστον πείτε την κόντρα εξεταστική ή εμβολιμη ή διπλή, όχι πτυχιακή.

Βασικά ούτε καν. Πολλοί φοιτητές αφήνουν μαθήματα από τα πρώτα εξάμηνα γιατί είτε απογοητεύονται είτε αρχίζουν και ψάχνονται μόνοι τους να μάθουν πράγματα. Για να πω την αλήθεια, η διδασκαλία πολλών προτομεακών μαθημάτων είναι ελλειπής, ιδιαίτερα με όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια και και και. Για να μην πούμε ότι κάποιοι (όχι εγώ) πρέπει να δουλεύουν για να τα βγάζουν πέρα οπότε δεν μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και 1000 άλλους λόγους, αλλά παρόλα αυτά αρχίζουν να προσεγγίζουν τη σχολή με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν πάρουν τομέα.

Το φαινόμενο είναι καθολικό είτε έχεις Κάππο είτε δεν έχεις. Για την ακρίβεια, μη σου πω ακόμα και τους καθηγητές βολεύει αυτό το πράγμα. Η ανάγκη να πάρεις τομέα θα ωθούσε τον καθένα να στρωθεί και να περάσει πολλά μαθήματα που αν δεν τα έδινε θα του/της έμεναν για το τέλος και θα έπρεπε να τα δίνει 2 και 3 φορές για να τα περάσει. Ε, καλύτερα να τα περνάς στην αρχή και δίνοντάς τα μια φορά, παρά πολλές. Άμα το καταλάβαιναν οι καθηγητές αυτό θα συμφωνούσαν ακόμα και οι ίδιοι. Εν κατακλείδι, περισσότερο εξεταστικό κέντρο είναι τώρα από ό,τι θα ήταν με ένα τέτοιο μέτρο.

Δηλαδή δεν περάσετε από προτομεακά μαθήματα; Σκέτη απογοήτευση είναι ορισμένα, τουλάχιστον ας ξεμπερδεύεις νωρίς να τελειώνεις. Τώρα το όνομα δεν έχει και πολλή σημασία. Πες το όπως θες.

Quote
Όποιος θέλει να πάρει τομέα, νοιάζεται από νωρίς

Και κάποιος άλλος θα μπορούσε να σου πει ότι όποιος θέλει να πάρει πτυχίο νοιάζεται από νωρίς, άρα δεν υπάρχει νόημα ούτε για πτυχιακή στο 9ο (διαφωνώ κάθετα για τους παραπάνω λόγους και με αυτό). Επικίνδυνα επιχειρήματα, να προσέχετε.


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: ablaoublas on October 23, 2017, 19:00:49 pm
Το φαινόμενο είναι καθολικό είτε έχεις Κάππο είτε δεν έχεις. Για την ακρίβεια, μη σου πω ακόμα και τους καθηγητές βολεύει αυτό το πράγμα. Η ανάγκη να πάρεις τομέα θα ωθούσε τον καθένα να στρωθεί και να περάσει πολλά μαθήματα που αν δεν τα έδινε θα του/της έμεναν για το τέλος και θα έπρεπε να τα δίνει 2 και 3 φορές για να τα περάσει. Ε, καλύτερα να τα περνάς στην αρχή και δίνοντάς τα μια φορά, παρά πολλές. Άμα το καταλάβαιναν οι καθηγητές αυτό θα συμφωνούσαν ακόμα και οι ίδιοι. Εν κατακλείδι, περισσότερο εξεταστικό κέντρο είναι τώρα από ό,τι θα ήταν με ένα τέτοιο μέτρο.

Άρα συμφωνείς με το όριο μαθημάτων για τομέα και πιστεύεις ότι συμφέρει τους καθηγητές να δώσουν διπλή εξεταστική από νωρίς ;

Δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο τους συμφέρει. Το αντίθετο μάλλον, επειδή ο φοιτητής θα ξέρει ότι μπορεί να δώσει κάποιο μάθημα όποτε θέλει, δεν θα διστάζει να το κόβει σχεδόν καθόλου γιατί θα σκέφτεται ότι σε μερικούς μήνες πάλι θα μπορέσει να το ξαναδώσει και θα θυμάται καλά την ύλη. Άρα πιο πολλά γραπτά για τους καθηγητές.


Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: AckermanMik on October 23, 2017, 19:31:46 pm
Βασικά ούτε καν. Πολλοί φοιτητές αφήνουν μαθήματα από τα πρώτα εξάμηνα γιατί είτε απογοητεύονται είτε αρχίζουν και ψάχνονται μόνοι τους να μάθουν πράγματα. Για να πω την αλήθεια, η διδασκαλία πολλών προτομεακών μαθημάτων είναι ελλειπής, ιδιαίτερα με όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια και και και. Για να μην πούμε ότι κάποιοι (όχι εγώ) πρέπει να δουλεύουν για να τα βγάζουν πέρα οπότε δεν μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα και 1000 άλλους λόγους, αλλά παρόλα αυτά αρχίζουν να προσεγγίζουν τη σχολή με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν πάρουν τομέα.

Το φαινόμενο είναι καθολικό είτε έχεις Κάππο είτε δεν έχεις. Για την ακρίβεια, μη σου πω ακόμα και τους καθηγητές βολεύει αυτό το πράγμα. Η ανάγκη να πάρεις τομέα θα ωθούσε τον καθένα να στρωθεί και να περάσει πολλά μαθήματα που αν δεν τα έδινε θα του/της έμεναν για το τέλος και θα έπρεπε να τα δίνει 2 και 3 φορές για να τα περάσει. Ε, καλύτερα να τα περνάς στην αρχή και δίνοντάς τα μια φορά, παρά πολλές. Άμα το καταλάβαιναν οι καθηγητές αυτό θα συμφωνούσαν ακόμα και οι ίδιοι. Εν κατακλείδι, περισσότερο εξεταστικό κέντρο είναι τώρα από ό,τι θα ήταν με ένα τέτοιο μέτρο.

Δηλαδή δεν περάσετε από προτομεακά μαθήματα; Σκέτη απογοήτευση είναι ορισμένα, τουλάχιστον ας ξεμπερδεύεις νωρίς να τελειώνεις. Τώρα το όνομα δεν έχει και πολλή σημασία. Πες το όπως θες.

Και κάποιος άλλος θα μπορούσε να σου πει ότι όποιος θέλει να πάρει πτυχίο νοιάζεται από νωρίς, άρα δεν υπάρχει νόημα ούτε για πτυχιακή στο 9ο (διαφωνώ κάθετα για τους παραπάνω λόγους και με αυτό). Επικίνδυνα επιχειρήματα, να προσέχετε.

Οι πρώτες δύο παράγραφοι είναι απλά εικασίες ή εξειδικευμένες περιπτώσεις, οπότε δεν θα σχολιάσω. Το έχετε κάνει πολύ καραμέλα κρίνοντας από παραδείγματα που σας είπαν, παρά από προσωπικά βιώματα.

Για το τελευταίο όμως, έχει αξία να μιλήσω. Στο 9ο εξάμηνο και έπειτα καθορίζεται κατ' ουσία και με ορατό τρόπο ο χρόνος κτήσης πτυχίου. Και αυτό γιατί επηρρεάζει το αν θα πάρεις διπλωματική, πότε, πως θα συνυπάρχει με τα μαθηματα κλπ κλπ. Οπότε αν θες να συγκρίνεις έναν φοιτητή του 9ου εξαμήνου με έναν του 5ου, κάντο, ούτως ή άλλως στα πλαίσια των, πεοσφιλών σε σένα, εικοτολογιών όλα είναι εφικτά.



Title: Re: Αποφασεις γενικης συνέλευσης συλλόγου φοιτητων Ηλ/Μηχ 19/10
Post by: c0ndemn3d on October 23, 2017, 21:39:41 pm
Άρα συμφωνείς με το όριο μαθημάτων για τομέα και πιστεύεις ότι συμφέρει τους καθηγητές να δώσουν διπλή εξεταστική από νωρίς ;

Δεν καταλαβαίνω με ποιο τρόπο τους συμφέρει. Το αντίθετο μάλλον, επειδή ο φοιτητής θα ξέρει ότι μπορεί να δώσει κάποιο μάθημα όποτε θέλει, δεν θα διστάζει να το κόβει σχεδόν καθόλου γιατί θα σκέφτεται ότι σε μερικούς μήνες πάλι θα μπορέσει να το ξαναδώσει και θα θυμάται καλά την ύλη. Άρα πιο πολλά γραπτά για τους καθηγητές.

Διαφωνώ με το όριο των μαθημάτων επί της ουσίας και ο λόγος είναι ότι δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα, από ό,τι λύνει. Εφόσον όμως αυτό θα υπάρχει, τουλάχιστον ας υπάρχει μια πισινή σε κάποιον να μην καθυστερήσει τις σπουδές του για αναπάντεχα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει. Η πτυχιακή εμβόλιμη στο 5ο θα είναι μια φορά και όχι και στα επόμενα εξάμηνα. Απλώς δίνεις την ευκαιρία σε κάποιον να ξεμπερδέψει με πολλά μαθήματα τα οποία επίσης θα χρειαστεί και στον τομέα τουλ, το οποίο συνάδει και με απόψεις που έχουν εκφράσει καθηγητές στο παρελθόν (βλ. Τσιμπούκης), ότι μαθήματα σαν το πεδίο πρέπει να τα περνάς πριν πάρεις τομέα και όχι να τα δίνεις 10 φορές σε πτυχιακές.

Κατά τη γνώμη μου αυτό παρέχει περισσότερο κίνητρο σε έναν φοιτητή, παρά το να του μένουν όλα στο τέλος και να δίνει 10 φορές τα μαθήματα μέχρι να πάρει το 5. Στο κάτω-κάτω, ο στόχος είναι να μορφώσεις φοιτητές, και όχι να τιμωρείς άνευ λόγου και ουσίας.

Μα αυτό που λέτε και ξαναλέτε δεν έχει νόημα, άμα είναι να μην επιτρέπονται ούτε καν τα έξτρα 3 μαθήματα. Να δίνει ο καθένας αυτά που διδάχτηκε στο εξάμηνο και ό,τι περάσει, πέρασε.

Καταρχάς
Οι πρώτες δύο παράγραφοι είναι απλά εικασίες ή εξειδικευμένες περιπτώσεις, οπότε δεν θα σχολιάσω. Το έχετε κάνει πολύ καραμέλα κρίνοντας από παραδείγματα που σας είπαν, παρά από προσωπικά βιώματα.

Για το τελευταίο όμως, έχει αξία να μιλήσω. Στο 9ο εξάμηνο και έπειτα καθορίζεται κατ' ουσία και με ορατό τρόπο ο χρόνος κτήσης πτυχίου. Και αυτό γιατί επηρρεάζει το αν θα πάρεις διπλωματική, πότε, πως θα συνυπάρχει με τα μαθηματα κλπ κλπ. Οπότε αν θες να συγκρίνεις έναν φοιτητή του 9ου εξαμήνου με έναν του 5ου, κάντο, ούτως ή άλλως στα πλαίσια των, πεοσφιλών σε σένα, εικοτολογιών όλα είναι εφικτά.

Εξιδανικευμένα είναι αυτά που παρουσιάζετε εσείς, ότι δηλαδή με το όριο και χωρίς πτυχιακή κινητοποιείται ο φοιτητής. Γιατί όπως βλέπετε, κυρίες και κύριοι, όλοι παίρνουν τομέα στην ώρα τους καθώς επίσης όλοι τελειώνουν στα 5 χρόνια με άνεση.

Οι περιπτώσεις για τις οποίες κάνω λόγο εγώ είναι άτομα που ξέρω προσωπικά, κάποιοι βρίσκονται και στο φόρουμ και δεν θα δυσκολευτείς να ψάξεις αν θες.

Επίσης, εκτός και αν κάποιος έχει απτά στοιχεία που να συγκρίνουν τις επιλογές και να αξιολογούν τα επιχειρήματα, όλα αυτά που είπα εγώ και εσύ και όλοι οι άλλοι στο τόπικ είναι εικασίες.


Υ.Γ. Δεν συγκρίνω, απλά δεν έχω 2 μέτρα και 2 σταθμά: το ίδιο επιχείρημα που λες εσύ για το 5ο το λένε άλλοι για το 9ο. Ο καθένας παίρνει ό,τι θέλει.