THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Γενική συζήτηση, Απορίες, Τεχνολογικά Νεα, Εκθέσεις ... => Topic started by: NetBuster on August 16, 2006, 15:06:42 pm



Title: Κοινή υπουργική απόφαση για την ασφάλεια των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Post by: NetBuster on August 16, 2006, 15:06:42 pm
Κοινή υπουργική απόφαση για την ασφάλεια των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων


Οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων Γιώργος Σουφλιάς, μετά από πρόταση του υφυπουργού Ανάπτυξης Τάσου Νεράντζη και εισήγηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα Βιομηχανίας Σπύρου Παπαδόπουλου, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα Ασφάλειας των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων (Ε.Η.Ε.) και καθιερώνεται υποχρέωση εγκατάστασης διατάξεων διαφορικού ρεύματος  και κατασκευής θεμελιακής γείωσης.

 

Συγκεκριμένα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.), η εγκατάσταση διατάξεων προστασίας διακόπτη διαφορικού ρεύματος (ρελέ) - όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 531.2 του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 - καθίσταται υποχρεωτική για πρόσθετη προστασία από ηλεκτροπληξία σε όλες τις ΕΗΕ, παλαιές και νέες. Η κάλυψη από ηλεκτροπληξία με διάταξη ή διατάξεις διαφορικού ρεύματος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα κυκλώματα ισχυρών ρευμάτων της εγκατάστασης. Η εγκατάσταση της διάταξης ή των διατάξεων διαφορικού ρεύματος στις παλαιές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας από τη δημοσίευση της ΚΥΑ, ενώ κοντά στη διάταξη ή διατάξεις διαφορικού ρεύματος, θα πρέπει να τοποθετείται πινακίδα με οδηγίες στα ελληνικά για δοκιμή καλής λειτουργίας από τον χρήστη.

 

Επίσης, με την απόφαση αυτή, προωθείται η εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης σε όλες τις νέες οικοδομές, όπου κατά τις διατάξεις απαιτείται θεμελίωση. Ο τρόπος κατασκευής της θεμελιακής γείωσης είναι αυτός που προδιαγράφεται στα ισχύοντα ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι οικοδομές από προκατασκευασμένα στοιχεία ή οι λυόμενες κατασκευές, ενώ στα κτίρια με φέροντα οργανισμό από χάλυβα κατασκευών, δύναται να εφαρμόζεται η απευθείας γείωση σε αυτόν. Τέλος, μέσα σε 6 μήνες από τη δημοσίευση της ΚΥΑ πρέπει να εναρμονισθεί ανάλογα ο ισχύων Κτιριοδομικός Κανονισμός.

 

Επισημαίνεται ότι το θέμα μελέτησε και προετοίμασε ειδική Επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

 

Η Επιτροπή αυτή πρότεινε ειδικότερα τα ακόλουθα :

 

Ø      Υποχρεωτική εγκατάσταση διάταξης προστασίας διακόπτη διαφορικού ρεύματος (ρελέ) στις νέες Ε.Η.Ε. και στις παλαιές, ανάλογα με το σύστημα γείωσης το οποίο διαθέτουν.

Ø      Εγκατάσταση θεμελιακής γείωσης σε όλες τις νέες οικοδομές, όπου κατά τις διατάξεις απαιτείται θεμελίωση.

Ø      Ο έλεγχος των Ε.Η.Ε. να διενεργείται από τα πρόσωπα που έχουν κατά τις διατάξεις το δικαίωμα της εγκατάστασης ύστερα όμως από κατάρτιση στο ισχύον Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 και σχετική πιστοποίηση από αρμόδιο προς τούτο Φορέα. Προτείνεται μάλιστα η δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών.

 

Kαθημερινή (http://www.kathimerini.gr)


Title: Re: Κοινή υπουργική απόφαση για την ασφάλεια των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστά
Post by: NetBuster on August 16, 2006, 15:22:32 pm
Ποιος καλος ενεργειακος θα μας εξηγησει τους νεους κανονισμους σε σχεση με τους παλιους ??


Title: Απ: Κοινή υπουργική απόφαση για την ασφάλεια των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
Post by: BOBoMASTORAS on August 16, 2006, 16:28:45 pm
Από το μαύρο (νυν μπλέ) βιβλίο του ντοκόπουλου συνοπτικά αναφέρονται οι διαφορές του παλιού με το νέο κανονισμό.

Το ΗΕΚ προδιαγράφει δίκτυα καταναλωτών αγείωτα ΙΤ. Αυτά παρ' όλο ότι εφαρμόζονταν σε ορισμένες εγκαταστάσεις στη χώρα μας π.χ. στην επιχείρηση Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος, Νοσοκομεία κ.τ.λ., δεν περιλαμβάνονταν στον ΚΕΗΕ

Ο χειρισμός του ουδετέρου και του αγωγού προστασίας είναι διαφορετικός. Επιτρέπεται π.χ. υπό ορισμένες συνθήκες ο κοινός συνδυασμένος αγωγός, PEN , αγωγός γείωσης - προστασίας - ουδέτερος

Ο τρόπος υπολογισμού των επιτρεπομένων θερμικών φορτίσεων καλωδίων και αγωγών, διαφέρει ριζικά, χωρίς όμως ιδιαίτερα μεγάλες αποκλίσεις.

Το νέο πρότυπο προσδιορίζει τις εξωτερικές συνθήκες και επιδράσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια απ' ότι ο ΚΕΗΕ

Οι τρόποι προστασίας από ηλεκτροπληξία που αναφέρονται στο νέο πρότυπο είναι διαφοροποιημένοι ποιοτικά και ποσοτικά από τους ΚΕΗΕ. Παράδειγμα, οι επιτρεπόμενοι χρόνοι απόζευξης σε βραχυκύκλωμα είναι διαφορετικοί. Η εφαρμογή μεθόδων υποβιβασμένης τάσης διαφοροποιούνται ανάλογα με την εφαρμογή σε πολύ χαμηλή τάση προστασίας 9PELV) και πολύ χαμηλή τάσης ασφαλείας (SELV)

Ειδικές εγκαταστάσεις, όπως λουτρά, κολυμβητήρια, δεξαμενές, σάουνες, εξωτερικός φωτισμός, εργοτάξια, μαρίνες, προσδιορίζονται διαφορετικά στα δύο πρότυπα.


Title: Απ: Κοινή υπουργική απόφαση για την ασφάλεια των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστά
Post by: BOBoMASTORAS on August 16, 2006, 16:40:50 pm
Συγκεκριμένα για τον κοινό αγωγό προστασίας και ουδέτερο (στο παλιό κανονισμό είναι γνωστή η τακτική αυτή σαν αντικανονική ουδετερογείωση)

Επιτρέπεται ένα τμήμα της εγκατάστασης να φέρει κοινό αγωγό προστασίας - ουδέτερο όποτε έχουμε ΤΝ-C ή TN-S σύστημα

Κοινός αγωγός ουδετέρου-προστασίας TN-C επιτρέπεται σε μόνιμες εγκαταστάσεις όπου η διατομή δεν είναι μικρότερη των  mm^2 ή όταν πρόκειται για καλώδιο με αγωγό ομοαξονικό περιβάλλοντα τους άλλους με διατομή άνω των 4 mm^2 (παράδειγμα καλώδια τροφοδοσίας σε εναέριες παροχετεύσεις)