Title: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Turambar on July 13, 2006, 17:28:17 pm Μπορεί ένα κινητό να φορτίσει με τον κλασσικό φορτιστή που έχει σχεδιαστεί για τα 220 V, από τάση 42V, όπως αυτή στις μπλε κολονίτσες στο Ποσείδι?
και πόσο υγιές είναι αυτό για τη μπαταρία αν όντως φορτίζει? Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: aliakmwn on July 13, 2006, 17:36:14 pm :o :o :o :o :o
Title: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Turambar on July 13, 2006, 17:38:23 pm :o :o :o :o :o κοίτα υπήρχαν πολλοί που το επιδίωκαν αλλά τους έδιωχνα. υπήρχαν και πολλοί που επέμεναν ότι φόρτιζε. μέχρι και ηλεκτρολόγους είδα να το κάνουν. θέλω απόψεις. Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Netgull on July 13, 2006, 17:59:31 pm Κοίταξε το θέμα είναι τι τάση και τι ρεύμα μπορεί να δώσει στην έξοδο ο φορτιστής. Αν η τάση που δίνει με είσοδο 42 V είναι τα 5V-πόσα απαιτούνται για τη φόρτιση, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά δεν νομίζω να ισχύει αυτό. Αν ο φορτιστής λειτουργεί σαν κλασσικό τροφοδοτικό τότε θα έχει ένα μετασχηματιστή που θα μετατρέπει τα 220 V ac σε 9 V ac ή κάτι τέτοιο και στη συνέχεια θα έχει ένα κύκλωμα ανόρθωσης και σταθεροποίησης της τάσης έτσι ώστε να παίρνεις τα 5 V dc. Προφανώς με τα 42 V ac είσοδο θα παίρνεις κάτι σαν 1.7 V ac στο δευτερεύον του μετασχηματιστή που δεν θα είναι αρκετό για να δώσει 5V dc στην έξοδο.
Title: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: TT_PTOLEMAIDA on July 13, 2006, 18:08:59 pm Πώς θα σκέφτόταν ένας ΤΕΙτζής... ::)
Όταν ο φορτιστής του κινητού τροφοδοτείται στο πρωτεύον με την ονομαστική τάση των 220V~ , τότε στο δευτερεύον βγάζει τάση πχ 4.9V η οποία ανορθώνεται και εξομαλύνεται ώστε να γίνει συνεχής...Ταυτόχρονα, το ρεύμα του δευτερεύοντος είναι 450mA, πράγμα που σημαίνει ότι για να φορτιστεί η μπαταρία του κινητού η οποία είναι 700mAh , θα χρειαστούν 700mAh/450mA= 1.5 ώρες.... Τώρα, όταν ο φορτιστής του κινητού τροφοδοτείται στο πρωτεύον με την άστα να πάνε τάση των 42V~ (δηλαδή υποπενταπλάσια) , τότε στο δευτερεύον θα βγαίνει τάση υποπενταπλάσια-δηλαδή 1.0 V η οποία ανορθώνεται και εξομαλύνεται ώστε να γίνει συνεχής... (κατά τα γνωστά)Ταυτόχρονα, το ρεύμα του δευτερεύοντος είναι κιαυτό υποπενταπλάσιο, πράγμα που σημαίνει ότι για να φορτιστεί η μπαταρία του κινητού η οποία είναι 700mAh , θα χρειαστούν 5*1.5 ώρες= 7,5 ώρες... ::) Σωστός? :-[ Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Aurelius on July 13, 2006, 18:25:57 pm Φανταζομαι οτι για να φορτισεις το κινητο χρειαζεσαι μια ελαχιστη ταση. Δεν ειμαι σιγουρος αν η μπαταρια φορτιζει και με λιγοτερο, αλλα μου φαινεται οτι πρεπει να υπαρχει ελαχιστη ταση.
Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: aliakmwn on July 13, 2006, 18:39:21 pm Με καθε επιφυλαξη:
Συνηθως, σε ηλεκτρονικες συσκευες που δουλευουν με επαναφορτιζομενες μπαταριες, υπαρχει τετοιος σχεδιασμος ωστε κατα τη διαρκεια της φορτισης να ΜΗ χρησιμοποιειται η μπαταρια για την τροφοδοσια της συσκευης. Το οποιο σημαινει πως, εαν η συσκευη φορτιζει απενεργοποιημενη, τοτε το ρευμα που παρεχεται ειναι αυτο που χρειαζεται για να φορτισει η μπαταρια. Και επειδη η μπαταρια ειναι κατι "παθητικο" (εννοω δηλαδη πως δεν επιτελει καμια απολυτως λειτουργια, εκτος απο το να αποθηκευει ενεργεια - μαλλον η λεξη δεν ειναι η καταλληλη) η φορτιση της μπορει να γινει με διαφορους συνδυασμους τασης/εντασης, μεσα στα επιτρεπτα ορια. Κοινως, λιγη ενταση ή/και ταση πανω, εαν δεν ξεπερνουν τα ορια καταστροφης της μπαταριας, ή λιγη ενταση ή/και ταση κατω, εαν δεν πεφτει κατω απο το ελαχιστο απαιτουμενο οριο, δεν απαγορευουν την διαδικασια της φορτισης. Ομως, οταν η συσκευη φορτιζει δουλευοντας ταυτοχρονα, πρεπει ο φορτιστης να παρεχει, εκτος απο το ρευμα που προοριζεται για τη φορτιση της μπαταριας, επιπλεον ρευμα (σε συγκεκριμενη ταση και ενταση) για να δουλευει η συσκευη. (Ενδειξη για τα παραπανω αποτελει το γεγονος οτι ο φορτιστης ζεσταινεται πολυ περισσοτερο οταν φορτιζει ενα κινητο που δουλευει, απ' οτι οταν ειναι κλειστο - στο iBook τουλαχιστον αυτο συμβαινει) Εαν τωρα βαλουμε και ως επιπλεον παραμετρο το γεγονος οτι τα κινητα (και γενικα ολες αυτες οι συσκευες) ειναι αρκετα "εξυπνα" μηχανηματα ωστε να "γνωριζουν" την ενεργειακη τους κατασταση, φανταζομαι οτι στον ολο σχεδιασμο τους περιλαμβανουν και κυκλωματα απομονωσης του φορτιστη, για την περιπτωση που κατι παει στραβα. Αρα μου φαινεται λογικο μια συσκευη να διακοπτει ολοκληρωτικα την τροφοδοσια, οταν δεν δεχεται την αναμενομενη και απαιτουμενη ταση/ενταση. Ολα τα παραπανω ειναι εικασια, για την ορθοτητα της οποιας δεν ειμαι απολυτα σιγουρος, και περιμενω διορθωσεις. (Εκτος εαν ειναι τοσο εκτος πραγματικοτητας αυτα που γραφω, ωστε η απαντηση να ερθει με ολοστρογγυλα ΜΗΔΕΝ στα Κυκλωματα και στην Ενεργειακη το Σεπτεμβρη ;D ) edit: Κατι βασικο που ξεχασα, το συμπερασμα (;D) Δηλαδη με βαση ολα τα παραπανω, εχω την εντυπωση πως εαν βαλεις το φορτιστη στα 42V δεν θα κερδισεις απολυτως τιποτα, εκτος απο το να τον φθειρεις! Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Cyberkat on July 13, 2006, 18:52:15 pm Οι περισσότεροι φορτιστές λένε πάνω INPUT 100-240V ~. Κάτι θα ξέρουν οι κατασκευαστές...
Άσχετα απ' αυτό, εγώ γιατί θυμάμαι ότι στο Ποσείδι έχει και κανονικούς πίνακες με εξόδους 220V? Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Alexkasgr on July 13, 2006, 18:58:58 pm Οι περισσότεροι φορτιστές λένε πάνω INPUT 100-240V ~. Κάτι θα ξέρουν οι κατασκευαστές... Άσχετα απ' αυτό, εγώ γιατί θυμάμαι ότι στο Ποσείδι έχει και κανονικούς πίνακες με εξόδους 220V? Nαι, έχει όμως λίγες μπρίζες των 220V... μόνο κάτι καμένοι Ηλεκτρολόγοι σαν εμάς με 50 μέτρα καλώδιο τραβήξαμε από την άλλη άκρη του camp ρεύμα... :P Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φορτίζει με λιγότερη τάση το κινητό από μία τιμή και ότι ισχύει αυτό που είπε η CyberKat. Λογικά το κάτω όριο της τάσης φόρτισης αντιστοιχεί στα 100V. Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Netgull on July 13, 2006, 20:42:45 pm 1ον. Η τάση που απαιτείται στο δευτερεύον ώστε να λειτουργήσει το κύκλωμα σταθεροποίησης πρέπει συνήθως να έχει τιμή 2-3 V παραπάνω από την τελική dc τάση που προκύπτει (εκτός αν χρησιμοποιούνται σταθεροποιητές χαμηλής πτώσης τάσης, οπότε πρέπει να έιναι γύρω στο μισό βολτ παραπάνω). Έτσι με 1.7 V στο δευτερεύον δεν μπορείς να πάρεις 5V στην έξοδο, αλλά ούτε και 1.7. Ίσως πάρεις κάτι παραπάνω από 0, εξαρτάται από στο σταθεροποιητή.
2ον. Για να ρέει ρεύμα προς την μπαταρία η έξοδος του κυκλώματος φόρτισης πρέπει να έχει μεγαλύτερη τάση στα άκρα του από αυτή της μπαταρίας. Αλλιώς αν δεν υπάρχει κύκλωμα προστασίας από την ανάστροφη ροή του ρεύματος, που συνήθως υπάρχει, η μπαταρία θα εκφορτιστεί ή θα καταστραφεί. 3ον. Το ρεύμα στο δευτερεύον του μετασχηματιστή μετασχηματίζεται κατά τον αντίστροφο λόγο μετασχηματισμού. Αυτό σημαίνει ότι για υποπενταπλάσια τάση και την ίδια ισχύ πρωτεύοντος θα έχεις πενταπλάσιο ρεύμα στο δευτερεόν. Προφανώς βέβαια στην περίπτωσή μας η ισχύς στο πρωτεύον δεν θα μείνει η ίδια, αλλά ούτε και θα έχεις υποπενταπλάσιο ρεύμα στο δευτερεύον. 4ον. Ο σταθεροποιητής στην είσοδό του μπορεί γενικά να σηκώσει αρκετά μεγαλύτερη τάση από την έξοδό του. Γι αυτό και μπορεί ο φορτιστής να λειτουργεί με τάσεις 100-240 V. Όσο μεγαλύτερη είναι όμως η τάση στην είσοδό του, τόσο μεγαλύτερη ισχύ καταναλώνει και τόσο πιο πολύ ζεσταίνεται. Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: gpap on July 13, 2006, 21:51:04 pm Quote 2ον. Για να ρέει ρεύμα προς την μπαταρία η έξοδος του κυκλώματος φόρτισης πρέπει να έχει μεγαλύτερη τάση στα άκρα του από αυτή της μπαταρίας. Αλλιώς αν δεν υπάρχει κύκλωμα προστασίας από την ανάστροφη ροή του ρεύματος, που συνήθως υπάρχει, η μπαταρία θα εκφορτιστεί ή θα καταστραφεί. Σωστό! Για να φορτίσει μια μπαταρία πρέπει η τάση στα άκρα της να είναι τουλάχιστον ίση με την ονομαστική της. Στην αντίθετη περίπτωση τείνει να εκφορτιστεί προς το κύκλωμα με τη χαμηλώτερη τάση (αν επιτρέπεται αντίστροφη ροή ρεύματος). Το ρεύμα που τραβάει η μπαταρία κατά τη φόρτιση είναι μεταβλητό διότι αλλάσει η εσωτερική της αντίσταση σαν συνάρτηση του φορτίου της. Ετσι αφορτιστη τραβάει πολύ ρεύμα (και ένας καλός φορτιστής έχει κύκλωμα που περιορίζει αυτό το ρεύμα) και όσο φορτίζεται τραβάει όλο και λιγότερο ρεύμα (και αυτό χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ολοκλήρωσης της φόρτισης). Ο Netgull περιγράφει πολύ σωστά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του φορτιστή. Για το φίλο Megawatt ...άστο καλύτερα! (ή μάλλον αφιέρωσέ το στον κολλητό μας από τα ΤΕΙ που μας ...έστειλε όλους τις προάλλες με τις δηλώσεις του περί του απίθανου επιπέδπου σπουδών στο ΑΤΕΙΘ). Οσο για τον φίλο μου τον aliakmwn θα πρέπει όσο γίνεται συντομότερα να κατανοήσει ότι ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός μάλλον δεν είναι η κατάλληλη μέθοσδος για να περάσει..Ενεργειακή (ίσως για κανένα ..πεδίο..αλλά και εκεί ..χλωμό το βλέπω...) ;) ;) ;D ;D Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: BOBoMASTORAS on July 13, 2006, 21:52:51 pm Επειδή ήμουν μπροστά σε μία τέτοια περίπτωση με τον turam και υποστήριξα ότι κάποιοι φορτιστές ίσως να μπορούν να καταθέσω την άποψη μου.
Καταρχάς από όσο γνωρίζω η εξωτερική συσκευή που συνδέουμε στη πρίζα είναι ένα απλό τροφοδοτικό και ο φορτιστής βρίσκεται μέσα στο κινητό. Επιπλέον όπως είπε κάποιος συνάδελφος παραπάνω όταν έχουμε συνδεδεμένο το φορτιστή - τροφοδοτικό στο κινητό το κινητό λειτουργεί από το φορτιστή και όχι από την μπαταρία. ΑΥτό σημαίνει ότι τα ψηφιακά χρειάζονται σταθεροποιημένη τάση οπότε και ο "φορτιστής" είναι ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό. Τα τροφοδοτικά είναι είτε γραμμικά (linear) είτε διακοπτικά (switching) Τα γραμμικά που είναι τα περισσότερα αποκλείεται να λειτουργήσουν γιατί ο μετασχηματιστής τους ρίχνει τα 230 περίπου στα 5 τα εξομαλύνει και στη συνέχει υπάρχει ο regulator o οποίος στη καλύτερη θέλει η τάση στην είσοδο του να είναι πάντα μεγαλύτερη από την τάση εξόδου κατά μία τιμή περίπου 100-150 mV. Αν τώρα δώσουμε 42 στην είσοδο τότε στο δευτερεύον θα πάρουμε 0,91 V που σε καμία περίπτωση δε μπορούν να μας δώσουν στην έξοδο την επιθυμητή τάση. Το κύκλωμα του φορτιστή στο κινητό δε θα περάσει σε τροφοδοσία από το τροφοδοτικό γιατί η τάση δε θα είναι αποδεκτή και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε για το φορτιστή ούτε για τη μπαταρία. Υπάρχουν όμως και τα διακοπτικά τροφοδοτικά, αυτά στα κινητά έιναι συνήθως οι πολύ μικροί και πανάλαφροι "φορτιστές" που μπορούν να λειτουργούν και με το δίκτυο των 230 και των 120. Η αρχή λειτουργία τους είναι εντελώς διαφορετική, συνήθως συνδυάζουν και έναν μετατροπέα DC/DC. Σε αυτή τη περίπτωση λειτουργούν ανορθώνοντας τη AC τάση εισόδου μεσολαβούν ένα τρανζίστορ το οποίο ανοιγοκλείνει με συχνότητα ανώτερη από την ακουστική συνήθως στα 200KHz οπότε στην έξοδο του λαμβάνεται μία διακεκομμένη πλήρως ανορθωμένη τάση. Αυτή περνά στη συνέχεια από ένα Μ/Τ ο οποίος είναι πολύ μικρός και ελαφρύς γιατί τα ρεύματα που τον διαρρέουν έχουν μεγάλη συχνότητα και οι απώλειες από τα δυνορεύματα είναι μικρότερες. Στη συνέχεια υπάρχει ένα πηνίο το οποίο εξομαλύνει ουσιαστικά σταθεροποιεί την τάση γιατί αυτή έχει πλέον αρμονικές της τάξης των KHz που φιλτράρονται πολύ πιο εύκολα από ότι των 50Hz. Το όλο κύκλωμα που ελέγχει το τρανζίστορ (συνήθως είναι MOSFET) έχει μία ανάδραση από την έξοδο και για αυτό ρυθμίζοντας το λόγο Ton/T μπορεί να υποβιβάσει το DC στα επιθυμητά όρια. Συνήθως τα τροφοδοτικά σχεδιάζονται να λειτουργούν στα 96 (δε ξέρω γιατί τους αρέσει αυτό το νούμερο) -250 V και αυτό γιατί τα δίκτυα που υπάρχουν στο κόσμο είναι των 120 και 230 V αλλά κανείς δε υποχρεώνει το σχεδιαστή να μην κατεβεί και παρακάτω συνήθως κάτι τέτοιο είναι πολύ εύκολο αφού τα πάντα ελέγχονται από ένα chipακι το οποίο σίγουρα μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλες ανοχές στην είσοδο του. Οπότε μερικοί 'φορτιστές" τύπου traveller ίσως να μπορούν να λειτουργήσουν με τάση εισόδου 42V AC αν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιες ανοχές οι οποίες όμως συνήθως δε θα αναγράφονται τόσο ακραίες πάνω στα χαρακτηριστικά για λόγους εγγύησης και αξιοπιστίας. Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Netgull on July 13, 2006, 23:16:45 pm Πολύ σωστή η παρατήρηση του Μπάμπη. Τα τροφοδοτικά στα οποία αναφέρομαι εγώ είναι τα γραμμικά τροφοδοτικά. Τώρα το αν το τροφοδοτικό του κινητού είναι γραμμικό ή διακοπτικό επιφυλάσσομαι να το ψάξω.
Σε αυτή την περίπτωση θα κάνω πίσω στο "ναι θεωρητικά ίσως και να μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά πρακτικά δεν είναι σχεδιασμένο να το κάνει οπότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το κάνει". :P Επίσης σωστή η παρατήρηση σε σχέση με το κύκλωμα φόρτισης και το τροφοδοτικό. Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Alexkasgr on July 14, 2006, 13:26:51 pm Τελικά το ζήτημα ήταν πιο πολύπλοκο από όσο φαινόταν...
Ρε Megawatt, έλεος, δηλαδή ισχύει V1/V2=I1/I2?? Θα ξεχάσουμε και αυτά τα λίγα που ξέρουμε. Ευτυχώς το forum έχει edit! ;) Kάτι το οποίο δεν κατάλαβα πλήρως. Τελικά το κινητό (ή ο φορτιστής του) έχει κύκλωμα περιορισμού του ρεύματος? Ή μπορεί με κάποια πολύ μικρή τάση στο πρωτεύον να πάρουμε αρκετά μεγάλο ρεύμα στο δευτερεύον με κίνδυνο να το "κάψουμε"? Βέβαια τόσες μέρες Ποσείδι δεν κάναμε μια δοκιμή... :P :P Title: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: TT_PTOLEMAIDA on July 14, 2006, 19:21:15 pm Ο Netgull περιγράφει πολύ σωστά τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του φορτιστή. Για το φίλο Megawatt ...άστο καλύτερα! (ή μάλλον αφιέρωσέ το στον κολλητό μας από τα ΤΕΙ που μας ...έστειλε όλους τις προάλλες με τις δηλώσεις του περί του απίθανου επιπέδπου σπουδών στο ΑΤΕΙΘ). Εμ, ΤΕΙτζής βλέπεις! Τί περιμένεις?? ;D ;D Μόνο σφυρί και καλέμι ξέρει να δουλεύει.... ;D ;D ;D ;D ;D ;D ( πλάκα κάνω έτσι? μην θιχτεί κανένας συνάδελφος... )Όπως και να'χει, σκέφτηκε.... Επειδή η επιστήμη βασίζεται στο πείραμα, ας μας πουν τα παιδιά που βρίσκονται στο Ποσείδι άν τελικά τα κινητά τους φορτίζουν στο δύκτιο των 42V..... !!!!! (και μετά από πόση ώρα φορτίζουν????? :o ) ^superinnocent^ ^superinnocent^ ^superinnocent^ ^superinnocent^ Title: Απ: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: BOBoMASTORAS on July 14, 2006, 22:18:56 pm Kάτι το οποίο δεν κατάλαβα πλήρως. Τελικά το κινητό (ή ο φορτιστής του) έχει κύκλωμα περιορισμού του ρεύματος? Ή μπορεί με κάποια πολύ μικρή τάση στο πρωτεύον να πάρουμε αρκετά μεγάλο ρεύμα στο δευτερεύον με κίνδυνο να το "κάψουμε"? Βέβαια τόσες μέρες Ποσείδι δεν κάναμε μια δοκιμή... :P :P Βασικά επειδή μειώνεις την τάση στο πρωτέον του Μ/Τ δε θα αυξηθεί το ρεύμα που διαρέει το δευτερεύον. Μάλιστα θα μειωθεί και αυτό γιατί έχεις σταθερό φορτίο στο δευτερεύον οπότε το ρεύμα θα είναι Vin/(n*RL) όπου n ο λόγος υποβιβασμού του Μ/Τ. Επιπλέον όλα τα τροφοδοτικά ειδικά τα χαμηλής ισχύος περιέχουν ολοκληρωμένα και όχι διακριτά στοιχεία παρέχοντας στο ίδιο ολοκληρωμένο και περιοριστή ρεύματος εξόδου. Έτσι ακόμα και σε περίπτωση βραχυκυκλώματος δε θα υπάρξει υπέρμετρο ρεύμα στην έξοδο. Τώρα αν δεχθούν μικρότερη τάση στην είσοδο τους από τη φυσιολογική: Τα γραμμικά θα δώσουν στην έξοδο τάση Vin-Vdo όπου Vdo είναι χαρακτηριστική για τον σταθεροποιητή (εξαρτάται βέβαια από το ρεύμα καθώς είναι η τάση Vds ενός FET). επειδή η Vin έρχεται από το πυκνωτή ο οποίος που σταθεροποιεί θα έχουμε την μεταφορά κυμμάτωσης στην έξοδο. μάλιστα αν η τάση εισόδου είναι πολύ χαμηλή μπορεί να έχουμε και αποκοπή της εξόδου Σε ένα διακοπτικό τροφοδοτικό επειδή πλέον όλα ελέγχονται από ψηφιακά αν η τάση εισοδου είναι πολύ χαμηλή το τροφοδοτικό απλά δε θα ξεκινήσει Title: Απ: 42V και φορτιστές κινητών Post by: lars on July 15, 2006, 19:40:41 pm Παιδιά εγώ πέρυσι που το έκανα το πείραμα :), το κιν φόρτιζε αλλά ποτέ πάνω από το 1/3 της πλήρους φόρτισης. Ακόμα και μια μέρα που το ξέχασα
από το βράδυ και το πήρα την επόμενη μέρα, είχε μόνο μία γραμμή! Title: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: TT_PTOLEMAIDA on July 15, 2006, 20:56:05 pm 3ον. Το ρεύμα στο δευτερεύον του μετασχηματιστή μετασχηματίζεται κατά τον αντίστροφο λόγο μετασχηματισμού. Αυτό σημαίνει ότι για υποπενταπλάσια τάση και την ίδια ισχύ πρωτεύοντος θα έχεις πενταπλάσιο ρεύμα στο δευτερεόν. Προφανώς βέβαια στην περίπτωσή μας η ισχύς στο πρωτεύον δεν θα μείνει η ίδια, αλλά ούτε και θα έχεις υποπενταπλάσιο ρεύμα στο δευτερεύον. Ρε Megawatt, έλεος, δηλαδή ισχύει V1/V2=I1/I2?? Θα ξεχάσουμε και αυτά τα λίγα που ξέρουμε. O λόγος μετασχηματισμού ρε παίδες δεν μου είναι άγνωστος..Έλεος.Ευτυχώς το forum έχει edit! ;) Η απάντηση δόθηκε πολύ εύστοχα από τον Bob: Βασικά επειδή μειώνεις την τάση στο πρωτέον του Μ/Τ δε θα αυξηθεί το ρεύμα που διαρέει το δευτερεύον. Μάλιστα θα μειωθεί και αυτό γιατί έχεις σταθερό φορτίο στο δευτερεύον οπότε το ρεύμα θα είναι Vin/(n*RL) όπου n ο λόγος υποβιβασμού του Μ/Τ. Title: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: Turambar on July 19, 2006, 20:00:53 pm Σόρρυ φίλτατε μέγκαβαττ... δεν ρισκάραμε να κάνουμε καμιά βλακεία στις μπαταρίε των κινητών μας για χάρη του πειράματος... άλλωστε η μπαλαντέζα του Νέτγκαλ έκανε τέτοιες ανησυχίες αδιάφορες για μας :)
Title: Re: 42V και φορτιστές κινητών Post by: pontiki on July 19, 2006, 22:47:00 pm Απο πρόσφατη εμπειρία μου (μόλις επέστρεψα), ορισμένα κινητά φορτίζουν στο ποσείδι με τα 42V. Τουλάχιστον τα 3 Sony-Ericsson που είχαμε στην παρέα. Ένα Nokia δεν τα κατάφερε. Πιθανόν να λειτουργούν διαφορετικά οι φορτιστές των 2 εταιριών. Ώς πρωτοετής, δεν κάθισα να το σκευτώ πολύ, απλά δοκίμασα.
Υ.Γ. Τα ηχειάκια μου δυστυχώς δεν λειτούργησαν και δεν είχαμε μουσική :( |