THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Ηλεκτρολογικές... απορίες => Topic started by: lars on July 02, 2006, 16:50:24 pm



Title: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: lars on July 02, 2006, 16:50:24 pm
Καλησπέρα φορουμίτες και φορουμίτισσες!
Σας μεταφέρω απορία ενός φίλου:
Το παιδί αυτό φτιάχνει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός σπιτιού μαζί με τον πατέρα του που είναι ηλεκτρολόγος (σκέτος. όχι μηχανικός) και
θέλουν να εγκαταστήσουν υποδομή για δίκτυο μέσω UTP καλωδίων. Το σπίτι είναι διώροφο και θα έχει 3 μαγαζάκια στο ισόγειο.
Επειδή είμαι ψιλοάσχετος από αυτά, ξέρει κανείς τι ακριβώς χρειάζεται για την εγκατάσταση και τι πρέπει να ληφθεί υπόψιν?


Title: Re: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: TT_PTOLEMAIDA on July 02, 2006, 18:20:47 pm
Το παιδί αυτό φτιάχνει την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ενός σπιτιού μαζί με τον πατέρα του που είναι ηλεκτρολόγος (σκέτος. όχι μηχανικός)
Ακόμα καλύτερα.... και χωρίς γάλα!  ;D ;D ;D
... και θέλουν να εγκαταστήσουν υποδομή για δίκτυο μέσω UTP καλωδίων. Το σπίτι είναι διώροφο και θα έχει 3 μαγαζάκια στο ισόγειο.
Καταρχήν δεν γνωρίζω σε ποιο στάδιο βρίσκεται η οικοδομή. Αν βρίσκεται ακόμα στο τόύβλο και δεν έχει πέσει ο σοβάς, τότε τα πράγματα είναι εύκολα...

Εγώ θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις καλώδια τύπου FTP τα οποία φέρουν θωράκιση με αλουμινόχαρτο, αλλά εφόσον στην οικοδομή δεν υπάρχουν καλώδια με μεγάλα ρεύματα (πχ πολλοί κινητήρες) στα 3 μεγαζιά του υπογείου, δεν χρειάζεται αυτή η παραπάνω θωράκιση.

Κάθε τέτοιο καλώδιο έχει (αν θυμάμαι καλά) 4 ζεύγη καλωδίων. Εσύ χρειάζεσαι ένα ζεύγος καλωδίων για FAX και ένα ζεύγος για Τηλέφωνο . Τα άλλα δύο ζεύγη άστα SPARE για επεκτασιμότητα του δυκτίου. Το άλλο καλώδιο χρησιμοποίησέ το για το ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Θα με πεις: Και τα 4 ζεύγη? Ε, ναι λοιπόν και τα 4 ζεύγη!

Άρα λοιπόν θα αναχωρούν από το τηλεφωνικό κέντρο 2 καλώδια για κάθε γραφείο (ΤΗΛ - FAX - NET). Αν μέσα σ'ένα γραφείο θες να αππλώσεις μπρίζες, δίνε πάσα από την ήδη εισερχόμενη παροχή αυτή. Η διέλευση των καλωδίων UTP θα γίνει όπως και των άλλων καλωδίων παροχής, μέσα από πλαστικό σωλήνα σπιράλ διαμέτρου Φ 16 κατά προτίμηση. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Σε αυτούς τους σωλήνες θα διέρχονται ΜΟΝΟ τα UTP και όχι άλλα παροχικά καλώδια, προς αποφυγή τυχών παρεμβολων.

Το τηλεφωνικό κέντρο για να λειτουργεί χρειάζεται ρεύμα. Άρα θα πρέπει να τοποθετηθ^
9;ί κοντά στον κεντρικό πίνακα της εγκατάστασης (ή όπου αλλού σας βολεύει-αλλά συνήθως εκεί τοποθετείται...) . Τις συνδέσεις μέσα στο κυτίο του τηλεφωνικού κέντρου θα τις κάνει εξειδεικεύμένος ΟΤΕ-τζής... Μόνο φροντίστε να τραβήξετε ένα ΝΥΜ 3x2,5mm2 από τον πίνακα προς το τηλ.κέντρο για παροχή. (Τραβήξτε και ένα ακόμα για SPARE-ποτέ δεν ξέρεις)

ΑΥΤΑ. Αν ξέχασα κάτι ας με διορθώσει κάποιος κ. καθηγητής ή μη...


Title: Απ: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: Larry_Flynt on July 02, 2006, 23:21:58 pm
Συμφωνώ με τον MEgawatt, αλλά μήπως θέλου να κάνουν τοπικό δίκτυο; Εγώ αυτό κατάλαβα.


Title: Απ: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: lars on July 03, 2006, 05:33:59 am
Megawatt ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου ( ειλικρινά, πού τα έμαθες όλα αυτά??? :)) αλλά για τοπικό δίκτυο όντως μιλάω!
Θα χρειαστούν και τα 4 ζεύγη ή όχι τελικά?
Ευχαριστώ πάλι εκ των προτέρων!


Title: Re: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: TT_PTOLEMAIDA on July 03, 2006, 21:48:26 pm
( ειλικρινά, πού τα έμαθες όλα αυτά??? :))
επαγγελματική εμπειρία...  ;) (το καλύτερο σχολείο)
...αλλά για τοπικό δίκτυο όντως μιλάω!
Ε, δεν το κατάλαβα. Έπρεπε να ονομάσεις το τόπικ "Εγκατάσταση δυκτίου" και όχι "Ηλεκτρολογική εγκατάσταση" :D .  Άλλωστε και τα μαγαζιά που αναφέρεις δεν λες τί μαγαζιά θα είναι... internet-cafe ή συνεργεία??? Μάλλον το πρώτο λοιπόν...
Αν και μας έδωσε σχετικές πληροφορίες ο κ. Μητράκος, ντρέπομαι που θα το πώ, αλλά ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ. Το μόνο που θυμάμαι είναι για ένα ομοαξωνικό καλώδιο που θα συνδέει όλους τους Η/Υ. Τώρα για ρούτερ κλπ, ας απαντήσει κάποιος που ξέρει...  :)


Title: Re: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: Dr. Gonzo on July 03, 2006, 21:59:47 pm
( ειλικρινά, πού τα έμαθες όλα αυτά??? :))
επαγγελματική εμπειρία...  ;) (το καλύτερο σχολείο)
...αλλά για τοπικό δίκτυο όντως μιλάω!
Το μόνο που θυμάμαι είναι για ένα ομοαξωνικό καλώδιο που θα συνδέει όλους τους Η/Υ.

νομίζω ότι τα ομοαξονικά έχουν περάσει πλέον στην ιστορία..

τα παρακάτω threads στο adslgr θα είναι αρκετά κατατοπιστικά πιστεύω

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=11098

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=13459


Title: Απ: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: Larry_Flynt on July 03, 2006, 22:00:15 pm
1. Τραβάς ασύρματες κάρτες δικτύου.
2. Επειδή η πρώτη λύση έχει προβλήματα, ταχύτητες κτλ. και γενικά δεν έχεις την αξιοπιστία ενός ενσύρματου LAN, περνάς καλώδια UTP παντού και τα συγκεντρώνεις σε μια ρουτεριά και έχεις έτοιμο τo LANaki σου.

Τώρα για πιο εκτενές info υπάρχουν και τα τηλέφωνα ή και η κανονική συνάντηση. Απο δώ θα μαζοχιστούμε!


Title: Re: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: odys2008 on July 04, 2006, 00:03:23 am
Megawatt ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου ( ειλικρινά, πού τα έμαθες όλα αυτά??? :)) αλλά για τοπικό δίκτυο όντως μιλάω!
Θα χρειαστούν και τα 4 ζεύγη ή όχι τελικά?
Ευχαριστώ πάλι εκ των προτέρων!

Για 100Mbit lan μπορείς να δουλέψεις σε half mode και να χρησιμοποιήσεις μόνο 2 ζευγη. Για gigabit ethernet οπωσδήποτε και τα 4 ζευγη.Καλώδιο πάρε FTP cat 5e ή cat 6.ΜΗΝ παρεις απλό cat 5.


Title: Απ: Ηλεκτρολογική εγκατάσταση + δίκτυο
Post by: lars on July 04, 2006, 12:02:15 pm
Παιδιά, ευχαριστώ για όλες τις απαντήσεις.
Θα δω και τα links, θα μιλήσω και με το παιδί που θέλει να κάνει την εγκατάσταση και
θα επανέλθω!