THMMY.gr

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα => Ηλεκτρολογικές... απορίες => Topic started by: fugiFOX on August 16, 2004, 01:08:14 am



Title: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: fugiFOX on August 16, 2004, 01:08:14 am
Quoting Bazotis Tasos <tbazotis@auth.gr>:

 Θέλω να δώσω ρεύμα σε ένα δωμάτιο κάτω από ένα διαμέρισμα. Το δωμάτιο έχει
 δικό του αυτόνομο πίνακα αλλά θέλω να του δώσω ρεύμα από το διαμέρισμα. Οι
 απαιτήσεις έιναι ψυγείο, TV, PC, και φως. Ίσως καμία σκούπα και αυτά. όχι
 θερμοσίφωνο και φούρνος σπάνια εώς καθόλου. Θα μπορούσα να τραβήξω ρεύμα από μία ενισχυμένη πρίζα και να τη συνδέσω στον γενικό του πίνακα του δωματίου.
 Αν όχι υπάρχει κάποια λύση? Κάθε απάντηση και κάθε λεπτομέρεια θα βοηθήσει.
 Ευχαριστώ


Title: Re:Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: fugiFOX on August 16, 2004, 01:18:56 am
Γιατί δεν τραβάς καλώδιο κατευθείαν από τον πίνακά σου; Ειδικά όσον αφορά το θερμοσίφωνο, λόγω του πολύ υψηλού φορτίου, πρέπει να συνδέεται πάντα μόνο του σε ξεχωριστή γραμμή απευθείας από τον κεντρικό πίνακα.
Επίσης για το ψυγείο, έχω την εντύπωση ότι και αυτό τραβά πολύ ρεύμα.
Γενικά ψυγείο, φούνος μπαίνουν σε ξεχωριστές πρίζες.Δεν έχω δει συνδεσμολογία που να τις έχει μαζί. Αντιθέτως έχω δει τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις φορές ο φούρνος να συνδέεται σε πρίζα, η οποία είναι μόνη της σε ξεχωριστή γραμμή.
Και τέλος όταν λες "ενισχυμένη" πρίζα τι εννοείς ακριβώς;


Title: Re: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: chggr005 on March 11, 2005, 13:25:05 pm
Βασικά, σε αυτό που θέλεις να κάνεις υπάρχουν τα εξής δύο προβλήματα:

1) Εαν θέλεις να τραβήξεις ρεύμα από μια ενισχυμένη μπρίζα ενός δωματίου, πιθανότατα η παροχή του δωματίου αυτού θα προστατεύεται από κάποια ασφάλεια. Πρέπει να εντοπίσεις ποιά ασφάλεια είναι αυτή και το ρεύμα που μπορεί να αντέξει. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση το ρεύμα που τραβάει ο φίλος σου αλλά και εσύ στο δωμάτιο αυτό, να υπερβαίνει την μέγιστη τιμή. Εαν εφαρμόσεις αυτήν την λύση θα πρέπει να είναι σε ένα δωμάτιο που δεν το χρησιμοποιείς πολύ (ηλεκτρικά), και ο φίλος σου θα πρέπει να χρησιμοποιεί τις συσκευές του διαδοχικά, δηλαδή όταν ανοίγει το θερμοσίφωνο, να βγάζει από την μπριζα το ψυγείο, να μην χρησιμοποιεί την κουζίνα και να κλείσει μερικά φώτα. Κι αυτό γιατί εαν είναι όλες οι συσκευές ανοιχτές, τότε το ρεύμα θα είναι πολύ μεγάλο και θα πέσει η ασφάλεια.

2) Θα πρέπει να προσέξεις και την διατομή των καλωδίων. Σε κάθε καλώδιο πάνω πρέπει να γράφει το μέγιστο ρεύμα που επιτρέπεται να περάσει για λόγους ασφαλείας. Θα πρέπει το ρεύμα που περνάει να είναι μικρότερο από το μέγιστο που επιτρέπει η διατομή του καλωδίου.

Γενικότερα, κάνωντας αυτήν την αλλαγή, ουσιαστικά επηρρεάζεις την ηλεκτρολογική εγκατάσταση που έγινε από τον ηλεκτρολόγο όταν κατασκευάστηκε το σπίτι, γι'αυτό θα πρέπει να  είσαι πολύ προσεκτικός.
Εαν πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή οπωσδήποτε, εγώ θα σε συμβούλευα να τραβήξεις μία ξεχωριστή γραμμή από τον ηλεκτρολογικό σου πίνακα και να συνδέσεις στην γραμμή αυτή και μια καινούργια ασφάλεια, ανάλογα με το ρεύμα που περιμένεις ότι θα περάσει. Εάν δεν το κάνεις αυτό, τότε ο φίλος σου θα είναι εντελώς απροστάτευτος από ηλεκτροπληξία. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυτού γιατί σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα υπάρχουν και διατάξεις για την προστασία ενός ατόμου από ηλεκτροπληξία. Εαν τραβήξεις ρεύμα από τον πίνακά σου, τότε ακυρώνεις ουσιαστικά όλη την ασφάλεια που θα είχε ο φίλος σου εαν χρησιμοποιούσε ρεύμα από τον δικό του πίνακα. Επίσης, εαν βάλεις ασφάλεια ρεύματος, αυτή θα είναι και η μόνη προστασία του φίλου σου από ηλεκτροπληξία (ουδετερογειώσεις και αγωγοί προστασίας ακυρώνονται)


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: fugiFOX on March 11, 2005, 13:41:47 pm
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυτού γιατί σε κάθε ηλεκτρολογικό πίνακα υπάρχουν και διατάξεις για την προστασία ενός ατόμου από ηλεκτροπληξία. Εαν τραβήξεις ρεύμα από τον πίνακά σου, τότε ακυρώνεις ουσιαστικά όλη την ασφάλεια που θα είχε ο φίλος σου εαν χρησιμοποιούσε ρεύμα από τον δικό του πίνακα. Επίσης, εαν βάλεις ασφάλεια ρεύματος, αυτή θα είναι και η μόνη προστασία του φίλου σου από ηλεκτροπληξία (ουδετερογειώσεις και αγωγοί προστασίας ακυρώνονται)

Κάτσε γιατί αυτό (ηλεκτρονικός είμαι) δεν το'πιασα.
Γιατί ακυρώνονται τα μέτρα προστασίας;
Δλδ εάν τραβήξω ρεύμα από τον πίνακά μου για να τροφοδοτήσω έναν κινητήρα που που αγόρασα
και τον τοποθέτησα στην κουζίνα (φαντασίαααα) αυτόματα καταργούνται τα μέτρα προστασίας;
Για να μην υπάρχει σύγχυση, όταν εγώ λέω θα τραβήξω ρεύμα εννοώ αμέσως μετά την θερμική ασφάλεια
(όχι την τήξεως)


Title: Re: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: chggr005 on March 11, 2005, 13:52:49 pm
Αυτό που είπα παραπάνω αφορά την περίπτωση που υπάρχει τριφασική εγκατάσταση στο σπίτι (πχ στο δικό μου έτσι είναι γιατί έχουμε ηλεκτρικούς θερμοσυσωρευτές) και στον κάτω όροφο στείλουμε δύο καλώδια, την φάση και τον ουδέτερο. Τότε ο αγωγός προστασίας δεν θα υπάρχει στο κάτω διαμέρισμα, οπότε δεν θα προστατεύεται επαρκώς ο χρήστης του κάτω ορόφου.


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: Wiwol on March 11, 2005, 14:08:52 pm
Τα πραγματα ειναι απλα.

  Βγαζεις την θερμικη ασφαλεια απο τον πινακα του διαμερισματος στο οποιο θα δωσεις ρευμα για το απομονοσεις απο την ΔΕΗ (η ριχνεις την πρωτη ασφαλεια που ερχεται η παροχη στον πινακα)

  παιρνεις μια μπαλαντεζα και συνδεεις μια οποιαδηποτε μπριζα του πανω διαμερισματος (απο το οποιο παιρνεις ρευμα) στο κατω διαμερισμα (που δινεις ρευμα). Ετσι ολο το κατω διαμερισμα εχει ρευμα

  Φυσικα ενοειτε οτι ολο το κατο διαμερισμα θα ειναι φορτιο στην συγκεκριμενη μπριζα....οποτε....καλυτερα τα πλυντιρια και τα ψηγεια και τις κουζινες να προσεχεις πως τις χρησιμοποιεις.  :)

  Για φωτσμο δεν θια εχεις  κανενα απολυτως προβλημα


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: JAs0n-X on March 11, 2005, 15:24:07 pm
Ε αυτο δεν ειναι λυση....αυτο λεμε οτι αν το φορτιο αυξηθει πολυ στο κατω διαμερισμα θα περναει πολυ ρευμα απο την πριζα κ κατα συνεπεια κ απο την ασφαλεια της με αποτελεσμα να πεφτει η ασφαλεια...
Μπορεις βεβαια να αλλαξεις ασφαλεια κ να βαλεις μια μεγαλυτερη αλλα θα πρεπει να προσεξεις γιατι κ η ασφαλεια δεν μπηκε τυχαια...
Θα πρεπει να κοιταξεις κ τις διατομες των καλωδιων οπως ειπε κ ο Χρηστος για να μην λιωσει κανενα...
τωρα αυτο που λες Χρηστο οτι ακυρωνονται τα μεσα προστασιας ουτε εγω το καταλαβαινω...
το φορτιο του κατω διαμερισματος θα συνδεθει παραλληλα με το φορτιο του πανω...γιατι ακυρωνονται...εξηγησε λιγο!


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: gpap on March 11, 2005, 21:59:32 pm
Κανένας ενεργειακός ρε παιδιά? ;D ;D

(Πάντως καλού κακού κρατήστε τις απαντήσεις να τις ξαναδείτε μετά από ...μερικά χρόνια, έτσι για
να θυμάστε..τη φοιτητική σας ζωή!!)

Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΥΓ Και μη ζητήσετε πρόσθετες εξηγήσεις πριν τη..Σαρακοστή!!


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: BOBoMASTORAS on March 11, 2005, 23:06:45 pm
Καταρχήν να πω ότι δε ξέρω αν αυτό είναι νόμιμο. Σίγουρα θα έπρεπε να κατατεθεί νέο ηλεκτρ. σχέδιο στη δεη για έγκριση. Το όλο εγχείρημα είναι αρκετά "περίεργο" αφού θες ουσιαστικά να τροφοδοτήσεις ένα ολόκληρο σπίτι πάνω σε ένα πίνακα που έχει σχεδιαστεί για άλλο σπίτι. Δε ξέρεις ούτε καν αν τα καλώδια που τροφοδοτούν το πίνακα σου από το μετρητή μπορούν να σηκώσουν το φορτίο. Το πιθανότερο είναι η εγκατάσταση να λειτουργεί εκτός προδιαγραφών αφού το φορτίου είναι διπλάσιο. Όσο για το κάτω διαμέρισμα θα τροφοδοτείται από 2 αυτόνομους πίνακες κάτι που μάλλον παραβιάζει το ΚΕΗΕ. Τέλος τίθεται θέμα χρέωσης από πλευράς της δεη αφού η "νέα γραμμή" θα βρίσκεται τοπολογικά σε διαμέρισμα που ανήκει σε διαφορετικό άτομο από αυτό που γίνεται η χρέωση.

Αυτά για να γλιτώσω λίγο το κράξιμο από το κ. Παπαγιάννη αφού σίγουρα αυτά που θα πω παρακάτω θα είναι σε ένα βαθμό λάθος. Αλλά εγώ θα προσπαθήσω.

Το καλύτερο θα ήταν να στείλεις με καλώδια ανάλογης διατομής τη φάση τον ουδέτερο και τον αγωγό προστασίας που συνδέονται στα δικά σου στο ύψος του πίνακα σου, και πριν οποιαδήποτε ασφάλεια. Τα καλώδια θα συνδέονται στο πίνακα του φίλου σου σε γενικό διακόπτη ο οποίος θα μπορεί να διακόπτει και τις δύο παροχές. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία ασφάλεια τήξεως στην έξοδο της οποίας θα βρίσκονται οι γραμμές που απαιτούνται. 1 για την κουζίνα με αυτόματο 20Α, 1 για θερμοσίφωνα με αυτόματο 20Α ο οποίος θα διακόπτει τόσο τη φάση όσο και τον ουδέτερο και θα έχει ενδεικτική λυχνία, και 1 για φωτισμό και πρίζες με 16Α. Αν θέλεις πέτα και ένα ΔΔΡ γιατί πολύ της μόδας είναι με το νέο κανονισμό.


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: fugiFOX on March 12, 2005, 12:42:50 pm

Το καλύτερο θα ήταν να στείλεις με καλώδια ανάλογης διατομής τη φάση τον ουδέτερο και τον αγωγό προστασίας που συνδέονται στα δικά σου στο ύψος του πίνακα σου, και πριν οποιαδήποτε ασφάλεια. Τα καλώδια θα συνδέονται στο πίνακα του φίλου σου σε γενικό διακόπτη ο οποίος θα μπορεί να διακόπτει και τις δύο παροχές.

Εννοείς η ασφάλεια του κάτω διαμερίσματος (που τροφοδοτείται)
να διακόπτει και τη γενική παροχή του επάνω (που τροφοδοτεί);


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: Wiwol on March 12, 2005, 12:54:09 pm
Σιγουρα δεν ειναι νομιμο! Δεν μπορει να γινει νομιμο αφου μιλαμε για 2 διαμερισματα και οχι ενα. αρα και η ΔΕΗ πρεπει να δωσει δυο παροχες και οχι μια.

  Εγω προτεινα την παραπανω λυση σαν ευκολη και πρακτικη (Το εχω κανει εγω στο παρελθον)

 Που να ξηλωνεις τοιχους...να τραβας καλωδια και τετοια.

  Τηλεοραση, φωτα, Η/Υ συνολο καμια 600-800watt.  Ανετα τα σηκωνει μια μπριζα.

  Τα υπολοιπα θελουν προσοχη αλλα .... Ηλεκτρολογος θα μηνει στο σπιτι.... θα ξερει τι και πως.


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: JAs0n-X on March 12, 2005, 14:16:43 pm
Μην ανησυχειτε gpap...το παλευουμε. Τωρα νομιμα παρανομα κατι θα βγει. Τωρα αν θα γελαμε σε λιγα χρονια βλεποντας αυτο μαλλον θα συμφωνησω...Παντως αν δειτε οτι στερεψαμε απο ιδεες κ το θεμα παει να θαφτει εγω θα λεγα να το παρει το ποταμι!!
Προς το παρον ψαχνουμε!....
Ε αμα το πετυχουμε θα μας το πειτε ε?? :P :P


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: JAs0n-X on March 12, 2005, 14:22:22 pm
Αμα ειναι να μπλεξουμε με την ΔΕΗ κ τους υπαλληλους της τοτε αν δεν κανω λαθος το μονο που μενει ειναι να παει στην πλησιστερη ΔΕΗ κ να ζητησει παροχη!...
Το θεμα ειναι να κανει κατι ανεξαρτητα απο την ΔΕΗ!...κ για προσωπικη ικανοποιηση! :P

Το να παρει ρευμα πριν τον πινακα...μετα το μετρητη δηλαδη κ να το κατεβασει κανονικα κατω κ να κανει ανεξαρτητο πινακα αποκλειεται??


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: BOBoMASTORAS on March 13, 2005, 01:55:30 am
.


Title: Re: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: chggr005 on March 24, 2005, 13:39:37 pm
κ. Παπαγιάννη, καλό θα ήταν αντί να μας δουλεύετε, να πείτε κι εσείς την επιστημονική σας άποψη πάνω στο θέμα αυτό.

Εγώ θα ήθελα να προσθέσω πως εάν τελικά συνδέσουμε μια δεύτερη γραμμή παράλληλα στην γραμμή του σπιτιού που έχει ρεύμα, θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε τα δύο σπίτια να καταναλώνουν συνολικά λιγότερα ή ίσα watt με αυτά που κατανάλωνε το ένα σπίτι μόνο του. Κι αυτό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει σφάλμα στον αγωγό που συνδέει τον μετρητή με τον πίνακα του ενός σπιτιού. Αυτή η παρατήρηση είναι σύμφωνη με την παρατήρηση που έγινε από τον Bob.


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: fugiFOX on March 24, 2005, 16:32:57 pm
Εννοείς η ασφάλεια του κάτω διαμερίσματος (που τροφοδοτείται)
να διακόπτει και τη γενική παροχή του επάνω (που τροφοδοτεί);

Εννοώ ο γενικός του διαμερίσματος που τροφοδοτείται, να διακόπτει τόσο την παροχή που έχει ήδη όσο και τη νέα γραμμή που θα έρχεται από το πάνω διαμέρισμα. Αυτό όμως δε θα επηρεάζει το πάνω διαμέρισμα αφού θα έχεις τραβήξει διαφορετική ανεξάρτητη γραμμή.

Δηλαδή πιθανή βλάβη θα κόβει τη γενική παροχή του κάτω διαμερίσματος
και τη συγκεκριμένη γραμμή του πάνω διαμερίσμτος από το οποίο τροφοδοτείται;
Αν όχι, δεν κάνεις και κάνα απλό σχηματάκι έστω στη Ζωγραφική να σε πιάοσυμε;


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: BOBoMASTORAS on March 24, 2005, 22:09:18 pm
.


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: JAs0n-X on March 24, 2005, 23:03:23 pm
Σε δυο ξεχωριστους μετρητες θα πηγαινουν?


Title: Re: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: Aurelius on March 24, 2005, 23:28:38 pm
Λοιπον εγω εχω να προτεινω μια πολλη πιο απλη και πρωτοτυπη λυση και για να γλιτωσεις με την ΔΕΗ και με ασφαλειες και αλλα τετοια ηλεκτρολογικα (μπλιαχ-ηλεκτρονικος γαρ). Λοιπον κανε αυτο που εκανε ο παππους μου σε μια καλυβα στο χωραφι: παρε μια βενζινογεννητρια, μεγαλουτσικη και θα εχεις το ρευμα που θες. Ησυχα και απλα. Μονο να προσεχεις να μην λερωσεις. Επισης μπορεις να παρεις μπαταριουλες η απλες η αυτοκινητου(δηλαδη πιο μεγαλες) και να τις συνδεσεις σε σειρα. Μετα ομως πρεπει να φτιαξεις και ενα φορτιστη τεραστιο που θα τον εχεις στο πανω διαμερισμα. Εναλλακτικα, μπορεις να ενσωματωσεις στον υπολογιστη ηλιακους συλλεκτες η μηχανες που εκμεταλλευονται την ενεργεια της βιομαζας. Θα κανεις μια συνδεσουλα με τον υπονομο και θα σαι τζιτζι. Τωρα δεν ξερω αν θα γελατε εσεις με τις λυσεις στο μελλον, παντως εγω γελαω με τις δικες μου απο τωρα.


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: gpap on March 25, 2005, 00:17:07 am
Αρχικά μου έκανε εντύπωση πως ξανά άνοιξε αυτό το topic, μιας και πιθανότατα ο φίλος που το ξεκίνησε …πήρε ήδη πτυχίο (ή βρήκε άλλο σπίτι). Αφού όμως έγινε μια καλή αφορμή για κάποιες τεχνικές ανταλλαγές καλών και ..λιγότερο καλών τεχνικών συμβουλών ας δούμε λίγο πώς έχουν τα πράγματα πρακτικά.

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα ότι ο ΚΕΗΕ και η αναθεώρησή του σαφώς και δεν απαγορεύουν τη χρήση ηλεκτρικών πινάκων και υποπινάκων, δηλαδή από κάποιον πίνακα να τραβήξει κανείς και νέα παροχή χρησιμοποιώντας ένα μόνο μετρητή. Αυτό το ψάχνει η ΔΕΗ και όχι μόνο (και η εφορία) για διάφορους μη τεχνικούς λόγους. Προσωπικά μπορώ να φανταστώ 2 καλούς λόγους για να θέλει να τραβήξει κανείς μια παροχή από ένα διαμέρισμα σε κάποιο άλλο (διαμέρισμα ή δωμάτιο έστω). Ή το δεύτερο είναι παράνομο (κανένα δώμα, πλυσταριό κλπ που έγινε γκαρσονιέρα – γίνονται και τέτοια?) ή το δεύτερο σπίτι εμφανίζεται σαν κενό (ξενοίκιαστο) για λόγους εφορίας. Εφόσον όμως εμείς ούτε εφοριακοί ούτε ΔΕΗτζίδες είμαστε ας δούμε τι πρέπει να γίνει.

Ξεκινάμε από τον πίνακα του σπιτιού. Η γραμμή που θα τραβήξουμε θα πρέπει να έχει 3 αγωγούς (φάση, ουδέτερο και αγωγό προστασίας). Η διατομή της θα είναι ανάλογη του φορτίου που θα τροφοδοτήσει ας πούμε γύρω στα 4mm2 max (θα δούμε λίγο μετά το γιατί). Αυτό διασφαλίζει με το παραπάνω (με καλή εφεδρεία) την τροφοδοσία τυπικών ηλεκτρικών φορτίων μέχρι 2 kW, άρα μπορώ ακόμη και ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα να βάλω, αλλά όχι θερμοσίφωνο ή κουζίνα μεγάλη. Στην αναχώρηση η νέα αυτή γραμμή θα ασφαλιστεί με ασφαλειοδιακόπτη 20 Α. Αρα θεωρητικά μπορεί να τροφοδοτεί συνεχώς φορτίο 4,5 kW αν και πρακτικά αυτό δεν είναι δυνατό. Δεν χρειάζεται διακόπτης (ο ασφαλειοδιακόπτης ή μικροαυτόματος κάνει και τη δουλειά του διακόπτη αν χρειαστεί) και δεν είναι ανάγκη να είναι διπολικός, δηλαδή να διακόπτει και τον ουδέτερο, εκτός αν το νέο διαμέρισμα είναι χώρος υγρός.

Στο νέο διαμέρισμα (δωμάτιο ή ότι είναι) θα βάλουμε ένα εξωτερικό μικρό πινακάκι στον τοίχο. Από εκεί θα διακλαδώσουμε τις γραμμές που χρειαζόμαστε (όχι πάνω από 2) ασφαλίζοντας αυτές με ασφαλειοδιακόπτη των 10 Α την κάθε μια. Σε κάθε γραμμή θα βάλουμε πρίζες, φωτιστικά ότι χρειάζεται <2 kW.

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι εκτός από 2 πράγματα.
1.   Το νέο κύκλωμα τροφοδοτείται φυσικά από την κεντρική γραμμή του αρχικού διαμερίσματος. Αν η εγκατάσταση είναι σωστή, αυτή ασφαλίζεται στον μετρητή από τη ΔΕΗ με 25 Α ή 30 Α ασφάλεια τήξης ή μικροαυτόματο και στον πίνακα με 25 Α ασφάλεια τήξης. Συνεπώς η συνολική συνεχής ισχύς που μπορεί να περάσει περιορίζεται στα 5,5 kW. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, άρα πολύ προσοχή στα φορτία, αν δεν θέλουμε να τρέχουμε να σηκώνουμε την ασφάλεια του μετρητή κάθε τόσο. Αν βέβαια η αρχική εγκατάσταση είναι τριφασική τότε έχουμε 25 Α / φάση άρα γύρω στα 3*5,5 kW ισχύ και τα πράγματα μπορεί να είναι πιο εύκολα, αρκεί να προσέξουμε τώρα τις κατανομές των φορτίων στις φάσεις (δηλαδή τραβώντας μια νέα γραμμή σε κάποια φάση, ίσως πρέπει να μεταφέρουμε κάποια φορτία της φάσης αυτής στις άλλες φάσεις για να έχουμε κατά το δυνατό συμμετρική φόρτιση).
2.   Για τον ΔΔΕ (αντιηλεκτροπληξιακό). Αν αυτός υπάρχει στον αρχικό πίνακα, τότε δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω. Η νέα γραμμή και τα φορτία της θα προστατεύονται από τον κεντρικό ΔΔΕ, ο οποίος είναι επιλεγμένος για να λειτουργεί με ονομαστική ένταση μικρότερη των 30 Α συνήθως. Αν η αρχική εγκατάσταση είναι τριφασική, τότε ο ΔΔΕ είναι τριφασικός με 30 Α / φάση.

Άρα εκείνο που οι περισσότεροι ξέχασαν ήταν η διπλή ασφάλεια της νέας γραμμής, μια φορά στην αναχώρησή τα από τον αρχικό πίνακα και μια φορά στην άφιξή της στο νέο διαμέρισμα. Η δεύτερη ασφάλεια (μικροαυτόματος) πρέπει φυσικά να είναι μικρότερη από την πρώτη (πχ 20 Α– 10 Α, 20 Α – 16 Α, 16 Α – 10 Α) ώστε να εξασφαλίζει μια στοιχειώδη επιλεκτικότητα στην προστασία, δηλαδή αν γίνει σφάλμα στο νέο διαμέρισμα να πέσει η ασφάλεια εκεί και όχι στο παλιό ή στο μετρητή. Η ασφάλεια στον αρχικό πίνακα λειτουργεί και σαν εφεδρική προστασία, αλλά κυρίως καλύπτει σφάλματα που μπορεί να συμβούν στην όδευση του καλωδίου από τον αρχικό πίνακα στο νέο.

Συνοψίζοντας και αξιολογώντας τις προτάσεις που διατυπώθηκαν θα έλεγα ότι λίγο πολύ τα καταφέρατε. Μιλώντας δηλαδή με το μάστορα, έ δεν θα σας έπαιρνε και στο κυνήγι με τον…κόφτη. Φυσικά ψιλολαθάκια είναι αναπόφευκτα, εξάλλου δεν σας εκπαιδεύουμε για …εγκαταστάτες, Μηχανικούς θέλουμε να σας κάνουμε. Μόλις δείτε την πρώτη σας ολοκληρωμένη εγκατάσταση (αν σας τύχει φυσικά αυτό στη ζωή σας) να είστε βέβαιοι ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν δια μαγείας. Αυτή ήταν και η θέση που διατύπωσα λέγοντας να ξαναδιαβάσετε αυτά μετά από μερικά χρόνια. Τότε και εσείς θα γελάσετε με το …άγχος σας.

Θα τελειώσω λέγοντας όμως ότι δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν αποφύγατε έναν επιστημονικοφανή βερμπαλισμό. Αυτό είναι μια σαφέστατη ένδειξη άγνοιας (ή έστω ανασφάλειας) οπότε αρχίζουμε να θολώνουμε τα νερά ρίχνοντας μερικά …βαρύγδουπα επιστημονικά τσιτάτα. Προσοχή!!! Αυτό βγαίνει πολύ εύκολα προς τα έξω. Ωριμάζοντας λοιπόν μέσα στο Τμήμα, αρχίστε λίγο να …αυτολογοκρίνετε την τάση για ..θόλωμα των πραγμάτων. Πείτε αυτά που ξέρετε, απλά (γνώση είναι μα μπορείς να απλοποιείς και το σύνθετο) και ρωτήστε για αυτά που δεν ξέρετε (ή δεν είστε σίγουροι). Όχι μόνο τώρα, πάντα. Ο δήθεν ξερόλας είναι πολύ πιο αντιπαθητικός από εκείνον που προσπαθεί να καταλάβει, σε όλα τα επίπεδα.

Πολλά όμως δεν έγραψα? 

Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΥΓ. Το τελευταίο post για τις …ανανεώσιμες και τη Yamaha το έπιασα ..στον αέρα. Ε, να είμαστε ρε λίγο σοβαροί…Άκου γεννήτρια σε πολυκατοικία, τι το κάναμε ..καντίνα? Όσο για τη …βιομάζα…Μπλιάχ!!


Title: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: BOBoMASTORAS on March 25, 2005, 00:50:42 am
.


Title: Re: Απ: Παροχή Ρεύματος σε διπλανό διαμέρισμα
Post by: chggr005 on March 29, 2005, 10:59:07 am
Εντάξει φοιτητικό Forum είναι αυτό λέμε και καμιά χαζομάρα πετάμε και κανά αστείο δε τρέχει τίποτα. Πάντως αυτό για το θόλωμα των νερών φταίει και το τμήμα.

Σίγουρα ο τρόπος αξιολόγησης είναι χάλια, αλλά δεν νομίζω ότι φταίει το τμήμα για το "θόλωμα των νερών". Η επιστημονική γνώση είναι εκεί (βιβλία, ίντερνετ, περιοδικά) και ο καθένας μας μπορεί να την αποκτήσει και εκτώς μαθημάτων της σχολής. Μάλλον για την γνωσιακή αβεβαιότητα που μας διακρίνει είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η έλλειψη εμπειρίας. Αυτά τα δύο διορθώνονται κατά την πρώτη επαγγελματική δραστηριότητα που θα αναλάβουμε.
Πάντως με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλοι, λίγο πολύ, πετύχαμε την λύση. Μπράβο σε όλους μας...