THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Κατάληψη => Topic started by: civilos on June 25, 2006, 17:46:31 pm



Title: Συζήτηση πάνω στο προσχέδιο- Κεφάλαιο Β
Post by: civilos on June 25, 2006, 17:46:31 pm
Καθώς η προσπάθεια συζήτησης του πρώτου κεφαλαίου είχε αρκετή επιτυχία (αν και οι περισσότεροι μόνο διάβασαν και δεν μπήκαν στη διαδικασία να πουν την άποψη τους), σήμερα ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο, η πονεμένη αυτοδιοίκηση και η οικονομική διαχείρηση των ΑΕΙ. Παραθέτω από το προσχέδιο:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.

Άρθρο 4
Εσωτερικοί Κανονισμοί λειτουργίας των Α.Ε.Ι.

 1. α) Μέσα σε προθεσμία ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κάθε Α.Ε.Ι. υποχρεούται να καταρτίσει Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου ή, αν ήδη έχει, να προσαρμόσει τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του, ώστε να περιέχει κατ’ ελάχιστο περιεχόμενο όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο ρυθμίσεις, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των Σχολών ή Τμημάτων του. Οι Εσωτερικοί Κανονισμοί λειτουργίας των Α.Ε.Ι. εγκρίνονται κάθε φορά με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Π.Ε.
β) Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του Σ.Α.Π.Ε. μέσα σε προθεσμία έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, καταρτίζεται πρότυπος Γενικός Εσωτερικός Κανονισμός λειτουργίας των Α.Ε.Ι., ο οποίος ισχύει, εν όλω ή συμπληρωματικά, μέχρι την προσαρμογή των υπαρχόντων ή την κατάρτιση νέων Εσωτερικών Κανονισμών λειτουργίας των Α.Ε.Ι.
γ) Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 5 του Ν. 2083/1992 καταργούνται.
2. Στο τέλος της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του Ν. 2083/1992 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια που έχουν ως εξής:
«ιβ) Τους κανόνες δεοντολογίας και τη διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησής τους.
ιγ) Τους κανόνες λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και των κωλυμάτων συμμετοχής σε αυτά ή σε ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.
ιδ) Τη λειτουργία υπηρεσίας υποστήριξης φοιτητών και την άσκηση καθηκόντων Συμβούλων σπουδών από μέλη ΔΕΠ.
ιε) Τους γενικούς κανόνες λειτουργίας των Βιβλιοθηκών, Σπουδαστηρίων και Αναγνωστηρίων του ιδρύματος.
ιστ) Την έκταση, τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις χορήγησης ανταποδοτικών υποτροφιών στις φοιτήτριες και στους φοιτητές.
ιζ) Τη φύλαξη του ιδρύματος και της περιουσίας του με τον προσφορότερο τρόπο».

Άρθρο 5
Τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα

1. Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε Α.Ε.Ι. και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και η αποστολή κάθε ακαδημαϊκής μονάδας, κάθε Α.Ε.Ι. συντάσσει τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα που κινείται εντός των προβλεπόμενων ορίων του κρατικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για την ανώτατη εκπαίδευση. Η σύνταξη του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με όλες τις ακαδημαϊκές μονάδες του ιδρύματος.
2. Τα τετραετή ακαδημαϊκά-αναπτυξιακά προγράμματα αποτελούν συνιστώσα της γενικότερης ανάπτυξης της ανώτατης παιδείας στη χώρα και αναφέρονται τουλάχιστον στα ακόλουθα θέματα:
   α) Στην ιεράρχηση και κατά προτεραιότητα επιδίωξη των στόχων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας
   β) Στη στήριξη και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων κάθε ακαδημαϊκής μονάδας
   γ) Στην ανάπτυξη της υποδομής και του εξοπλισμού
   δ) Στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών
   ε) Στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών
   στ) Στις πρόσθετες ή άλλες συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης.
3. Ως προς το οικονομικό σκέλος το τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα κάθε Α.Ε.Ι. εξειδικεύεται:
α) στις λειτουργικές δαπάνες
β) στις επενδύσεις
γ) σε όλο το προσωπικό κάθε κατηγορίας.
4. Ο προγραμματισμός για τα ανωτέρω θέματα εξειδικεύεται και εκτελείται κάθε φορά σε ετήσια βάση μετά από έγκριση του απολογισμού του προηγούμενου έτους.
5. Εξαιρούνται των διαδικασιών προγραμματισμού νέων θέσεων όλες οι περιπτώσεις προκηρύξεων θέσεων για εξέλιξη του υπηρετούντος προσωπικού, για τις οποίες ακολουθούνται οι ήδη ισχύουσες διαδικασίες.
6. Τα τετραετή ακαδημαϊκά-αναπτυξιακά προγράμματα υποβάλλονται από τα Α.Ε.Ι. προς συζήτηση  και έγκριση ως προς το οικονομικό σκέλος τους στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους από το οποίο αρχίζει το τετραετές ακαδημαϊκό-ακαδημαϊκό πρόγραμμα. Εφόσον ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκρίνει με απόφασή του ως προς το οικονομικό σκέλος, εν όλω ή εν μέρει, το τετραετές ακαδημαϊκό-αναπτυξιακό πρόγραμμα, τότε υπογράφεται μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του αντίστοιχου Α.Ε.Ι. δεσμευτική προγραμματική συμφωνία ως προς την πραγματοποίηση των στόχων του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται εντός έξι μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζεται η διαδικασία εκπόνησης του τετραετούς ακαδημαϊκού-αναπτυξιακού προγράμματος καθώς και η σειρά κατάταξης των κεφαλαίων που τον απαρτίζουν.

Άρθρο 6
Εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων

1. Σε κάθε Α.Ε.Ι. συνιστάται μία (1) οργανική θέση εκτελεστικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του έργου των οργάνων και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό και διεύθυνση του έργου των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών του Α.Ε.Ι. Ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου στη Σύγκλητο για θέματα της αρμοδιότητάς του, λογοδοτεί σε αυτήν και εποπτεύεται από τον Πρύτανη.
2. Ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και διορίζεται, μετά από προκήρυξη, με πράξη του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων που εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι.
3. Ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων διορίζεται με τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί, με όμοιο τρόπο, για μία μόνο ακόμη φορά. Η θέση επαναπροκηρύσσεται σε περίπτωση: α) πρόωρης λήξης της θητείας, β) μη ανανέωσης της θητείας και γ) συμπλήρωσης δύο πλήρων θητειών.
4. Ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων αποχωρεί αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του. Επιτρέπεται η πρόωρη λήξη της θητείας του εκτελεστικού διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων με αιτιολογημένη απόφαση της Συγκλήτου για σπουδαίο λόγο σχετικό με την άσκηση των καθηκόντων του εκτελεστικού διευθυντή, αζημίως για το ίδρυμα και το Δημόσιο.
5. Τον εκτελεστικό διευθυντή οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων επικουρεί στο έργο του γραμματεία αποτελούμενη από τρεις έως πέντε ειδικούς επιστήμονες σε θέματα λογιστικής και δύο έως τρία μέλη διοικητικού προσωπικού δυνάμενα να προσληφθούν ή να αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες του ιδρύματος.
6. Τα προσόντα και οι διαδικασίες επιλογής, με βάση αξιολογική κατάταξη, για την πλήρωση των θέσεων των εκτελεστικών διευθυντών οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων, καθώς και οι αρμοδιότητές τους καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
7. Οι θέσεις των εκτελεστικών διευθυντών οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων προκηρύσσονται υποχρεωτικά εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος της προηγούμενης παραγράφου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την πλήρωση των θέσεων των εκτελεστικών διευθυντών οικονομικών και διοικητικών υποθέσεων και την ανάληψη καθηκόντων από αυτούς, οι οποίοι επιλέχθηκαν, οι θέσεις των προϊσταμένων γραμματείας κάθε ιδρύματος καταργούνται. Αν οι φορείς των θέσεων αυτών προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, επανέρχονται στις οργανικές τους θέσεις και εξελίσσονται βαθμολογικά και μισθολογικά σε αυτές σύμφων
α με τις ισχύουσες διατάξεις, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως προϊσταμένων γραμματείας που λογίζεται σε κάθε περίπτωση για την περαιτέρω βαθμολογική τους εξέλιξη ως προϋπηρεσία σε θέση προϊσταμένου διεύθυνσης. Τα πρόσωπα αυτά έχουν δικαίωμα να κριθούν για εξέλιξη σε θέση προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης, εκτός αν αποχωρούν από την υπηρεσία, οπότε συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και με τις αποδοχές του βαθμού της οργανικής θέσης τους.
8. Ο Διευθυντής Διοικητικού του ιδρύματος ή, αν δεν υπάρχει, αυτός που τον αναπληρώνει ή αυτός που ασκεί τα καθήκοντά του, τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Συγκλήτου και συμμετέχει ως εισηγητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Κρίσης.

Άρθρο 7
Ρυθμίσεις οικονομικού περιεχομένου

1. Η θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων από τον αρμόδιο Πάρεδρο ή Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση των δαπανών περιορίζεται αυστηρά σε έλεγχο νομιμότητας των δαπανών και δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση και έλεγχο της σκοπιμότητάς τους.
2. Τα εισοδήματα των Α.Ε.Ι. από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται απαλλάσσονται εν όλω ή εν μέρει της φορολογίας.
Οι δωρεές προς τα Α.Ε.Ι. από φυσικά ή νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής εκπίπτουν εν όλω ή εν μέρει από το φορολογητέο εισόδημα των δωρητών.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της παραγράφου αυτής.
3. Τα Α.Ε.Ι. επιχορηγούνται από το Κράτος για την εκπλήρωση της αποστολής τους με βάση γενικές αρχές που καθορίζονται σε συνεργασία μεταξύ Κράτους και ιδρυμάτων, λαμβανομένων υπόψη και των τετραετών ακαδημαϊκών-αναπτυξιακών προγραμμάτων τους και των συναφθεισών προγραμματικών συμφωνιών.
 


Title: Re: Συζήτηση πάνω στο προσχέδιο- Κεφάλαιο Β
Post by: Optima on June 25, 2006, 17:59:20 pm
Επισημαίνω ότι Σ.Α.Π.Ε. = Συμβούλιο Αξιολόγησης Ποιότητας Εκπαίδευση¨ς

Μέσω του Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας καθορίζονται οι εσωτερικές ρυθμίσεις που αφορούν το τμήμα, για βιβλιοθήκες, υποτροφίες και γενικότερα τα θέματα εσωτερικής οργάνωσης της σχολής που συζητιούνται σήμερα και οι προτάσεις που προκύπτουν πιστεύω θα μπορούν , με τη δικιά μας τη συμβολή να αξιοποιηθούν κ μέσω αυτού του κανονισμού.

Πριν σχολιάσω τα προηγουμενα άρθρα θέλω να πάω κατευθείαν στο " επίμαχο " του μάνατζερ: Μάνατζερ είναι ο εκτελεστικός διευθυντής οικονομικών κ διοικητικών υποθέσεων κ συμμετέχει χωρις δικαιωμα ψηφου  ( πολύ θετικό κατά την άποψή μου για θέματα διαφθοράς)στη Σύγλητο, λογοδοτεί σ' αυτήν κ εποπτεύεται από τον πρύτανη.

επίσης είναι πλήρους κ αποκλειστικής απασχόλησης πράγμα που σημαίνει δεν έχει καμμιά άλλη δουλεία παράλληλα που να σχετίζεται με την αγορά εργασίας,  κ το γεγονός ότι δεν βρίσκεται σε αυ΄την τη θέση για πάντα αλλά το πολύ για 8 χρόνια ( τετραετείς θητείες) είναι πιστεύω θετικό


Title: Re: Συζήτηση πάνω στο προσχέδιο- Κεφάλαιο Β
Post by: Optima on June 25, 2006, 18:05:29 pm
το σημείο που έχω ένσταση είνια  στο 4 που λέει  " αζημίως για το ίδρυμα και το δημόσιο " όταν πρόκειται για ΄" σπουδάιο λόγο", δε διασαφηνίζεται για τί ακριβώς, πράγμα που ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει ότι, καθ' ότι δε θα έχει οικονομικούς πόρους από πουθενά αλλού, μπορεί να πέφτει θύμα εκβιασμού.Από την άλλη όμως, , μπορέι να ορίζεται πιο λεπτομερώς στο κανονικό νομοσχέδιο κ να σημαίνει ότι θα απολύεται σε περίπτωση " λαδιάς".
Επίσης , το γεγονός ότι δε θα είναι μόνος του , αλλά θα επικουρείται απόειδική γραμματείασε θέματα λογιστικής είναι θετικό ( άτομα που θα γνωρίζουν τη δουλεία τους κ όχι απλοί υπάλληλοι) Ν ασημειώσω ότι ο " μάνατζερ" αντικαθιστά τις θέσεις των προισταμένων γραμματείας


Title: Re: Συζήτηση πάνω στο προσχέδιο- Κεφάλαιο Β
Post by: civilos on June 25, 2006, 18:28:13 pm
Για το μάνατζερ
Με την ιδέα του μάνατζερ είμαι σύμφωνος και εγώ. Θα ήθελα ωστόσο να γίνει περισσότερο σαφής η διαδικασία απόκτησης της θέσης.

Optima, πολύ εύστοχη η παρατήρηση για την "ανώδυνη" απόλυση. Πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο μπήκε αυτή η ρήτρα είναι να ανέβει κατακόρυφα για το μανατζερ το κόστος ενδεχόμενης παρασπονδίας του. Φυσικά αποτελεί μία εκφοβιστική διάταξη και θεωρώ και εγώ ότι δεν ταιριάζει σε ένα νόμο πλαίσιο για την παιδεία. Από τη στιγμή που η θέση θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα πρέπει να απολαμβάνει και κάποια ανάλογα εργασιακά δικαιώματα. Έτσι όπως είναι πάντως τώρα, πέρα από αδικία για τον ίδιο αποτελεί σαφώς και ένα μοχλό πίεσης εναντίον του.

Για τους εσωτερικούς κανονισμούς
"4. Ο προγραμματισμός για τα ανωτέρω θέματα εξειδικεύεται και εκτελείται κάθε φορά σε ετήσια βάση μετά από έγκριση του απολογισμού του προηγούμενου έτους."
Η έγκριση θα είναι αυτονόητη, άρα απλώς μία παρουσίαση του απολογισμου ή θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι (λογικά εννοεί το δεύτερο). Στην περίπτωση που κάπου έχουν κολήσει τα πράγματα τι θα γίνεται, επανασχεδιασμός τους ετησίου πλάνου, του τετραετούς, μείωση χρηματοδότησης? Καλό είναι να μην αφήνονται εκρεμή ζητήματα στις σχέσεις ιδρυμάτων και κράτους.
Γενικώς πάντως δεν είμαι αντίθετος στα τετραετή πλάνα ανάπτυξης που προτείνονται.

Για τις ρυθμίσεις οικονομικού περιεχομένου
Στην παράγραφο 1 αναφέρεται ότι ο οικονομικός έλεγχος του Ελεγκτικου θα είναι μόνο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, διασφαλίζει έτσι σε αυτό το σημείο την αυτοτελή διαχείρηση των χρημάτων εκ μέρους των ιδρυμάτων.
Για τα εισοδήματα και τις δωρεές δεν γνωρίζω τι ισχύει τώρα, θα ήθελα πάντως να εκπίπτουν τελείως της φορολογίας και αυτό να μην καθοριστεί αργότερα με κάποια κοινή υπουργική απόφαση, αλλά να περιέχεται στο νομοσχέδιο.



Title: Re: Συζήτηση πάνω στο προσχέδιο- Κεφάλαιο Β
Post by: Optima on June 25, 2006, 19:22:58 pm
Κι εγώ πιστεύω στο θέμα των δωρεών θα έπρπε να απαλλάσονται ολοκληρωτικά της φορολογίας - αυτό θα αποτελούσε κίνητρο ιδιαίτερα σε φυσικά ( αλλά κ νομικά) πρόσωπα για περαιτέρω δωρεές.
 Όσο γι αυτό που λες για τους εσωτερικούς κανονισμούς,όντως πρέπει να ζητήσουμε τη διευκρίνιση΄του, αντίστοιχη " εκκρεμότητα" υπάρχει κ στο Άρθρ9.2 περί απόρριψης του σχεδίου της έκθεσης εξωτερικής αξιολόγησης από την υπό αξιολόγηση ακαδημαική μονάδα., στο νόμο για την αξιολόγηση.