THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι => Topic started by: AckermanMik on March 30, 2014, 19:05:12 pm



Title: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: AckermanMik on March 30, 2014, 19:05:12 pm
Τι πιστεύετε είμαστε επιστημονες εκτός των άλλων? Πιστεύετε ότι η σχολή μας προσπαθεί να μεταδόσει την επιστημονική αυστηρότητα ή στο βωμό των εύκολων λύσεων θυσιάζει την επιστήμη?


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Meh on March 30, 2014, 19:39:11 pm
7t6tf


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Karaμazoβ on March 30, 2014, 23:55:03 pm
Ζητημα που δεν έχει εύκολη απαντηση.



Η επιστημονική σκέψη ή επιστημονική αυστηρότητα, δηλαδή οι διαδικασίες με τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε αληθή συμπεράσματα για τον κόσμο, οχι απλα πρέπει να τις ξερουν και οι μηχανικοί, αλλα και όλοι οι ανθρωποι (των φιλολογων πχ., συμπεριλαμβανομένων). Πρόκειται για εκμάθηση φιλοσοφίας και όχι συγκεκριμένα για εκμάθηση φυσικών νόμων, οπως ο Νόμος του Ampere για παραδειγμα.




Τωρα, εχει επικρατήσει οι φυσικοι, οι χημικοι, οι βιολογοι να αποκαλούνται επιστημονες (scientists), και οι αποφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών μηχανικοι (engineers). Οι πρώτοι επικεντρώνονται κυρίως στο να ψαχνουν πως να εξηγήσουν τον φυσικό κόσμο με διάφορα μοντέλα, ενώ οι δεύτεροι με τα πορίσματα των πρώτων, προσπαθούν να φτιάξουν και να συντηρήσουν "μηχανές" που λύνουν πρακτικά προβλήματα.

Γενικά αυτός ο διαχωρισμός ισχύει, αλλα υπάρχει ένας θολός ενδιάμεσος χώρος: επειδή και τα μηχανήματα ειναι κομμάτια του φυσικού κόσμου, πρέπει και αυτών η λειτουργία να εξηγηθεί με έναν, ας πουμε, επιστημονικό-υλιστικό τρόπο, πχ. αυτοί που ασχολούνται με την θεωρία των laser. Αυτοί μπορει να είναι engineers, μπορεί να είναι physicists, υπάρχει και ο περιεργος όρος applied sciences. Πολλές φορές επίσης οι μηχανικοι επιστρέφουν στα φυσικά προβλήματα και προτείνουν και αυτοί μοντέλα ή προτείνουν μοντελα λειτουργίας μηχανηματων που δεν διαφέρουν σε πολυπλοκότητα απο εκεινα των φυσικών. Δηλαδη κατι μαθηματικα οικοδομήματα που προτείνουν καποιοι σε μη-γραμμικο έλεγχο κοντράρουν μαθηματικους.




Εν κατακλείδι, δε νομίζω πως η σχολή μας στερείται ή πρεπει να στερείται επιστημονικής αυστηρότητας, αλλα επικεντρώνεται σε διαφορετικά προβλήματα απο εκεινα των φυσικών/μαθηματικων.


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Endeavour X on March 31, 2014, 00:03:06 am
Επειδη ειναι
Ζητημα που δεν έχει εύκολη απαντηση.
θα πω τι μου αρεσει.
Μου αρεσει να σκεφτομαι τον εαυτο μου ως πρακτικο ανθρωπο, οχι ως ανθρωπο που ειναι κατι αναμεσα σε φυσικο και φιλοσοφο, ή σχεδον μαθηματικο ή κατι.
Μου αρεσει η παραδοσιακη εικονα του μηχανικου, Brunelian type ή σα τον alec issigonis ή διαφορους τετοιους που ειχαν απλη εξυπναδα, χωρικη αντιληψη περισσοτερο απο αριθμητικη.
Μου αρεσει το ποσο "επαγγελμα" της στιγμης ειναι το να εισαι μηχανικος, με την εννοια οτι καλεισαι να χρησιμοποιησεις το μυαλο σου με πολυ λιγο χρονο αρκετα συχνα, ή να βρεις μια λυση σε ενα προβλημα που δεν εχεις ξαναλυσει και εμφανιστηκε τη συγκεκριμενη στιγμη.
Δεν ειμαι σιγουρος αν καταφερνω να περιγραψω ικανοποιητικα τι εικονα εχω στο μυαλο μου, επισης σε αρκετους απο σας μαλλον θα ειναι ιδιαιτερα βαρετη, για τον καραμανο σιγουρα υποψιαζομαι.  :P


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Meh on March 31, 2014, 00:44:08 am
675dytg


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Silvo the Beautiful on March 31, 2014, 01:16:02 am
ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Karaμazoβ on March 31, 2014, 16:10:38 pm

Η επιστημονική σκέψη ή επιστημονική αυστηρότητα, δηλαδή οι διαδικασίες με τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε αληθή συμπεράσματα για τον κόσμο, οχι απλα πρέπει να τις ξερουν και οι μηχανικοί, αλλα και όλοι οι ανθρωποι (των φιλολογων πχ., συμπεριλαμβανομένων). Πρόκειται για εκμάθηση φιλοσοφίας και όχι συγκεκριμένα για εκμάθηση φυσικών νόμων, οπως ο Νόμος του Ampere για παράδειγμα.


Προσωπικά πιστεύω ότι επιστημονική σκέψη και επιστημονική αυστηρότητα είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Η σκέψη αντιπροσωπεύει αυτό που λες κι εσύ· σύλληψη διαδικασιών μέσω των οποίων εκλαμβάνονται λογικά συμπεράσματα για τον κόσμο. Δεν παύει όμως να είναι ένα λογικό υποσύνολο της επιστημονικής αυστηρότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο του φανταστικού ή του λογικά απίθανου γεγονότος.

Ξαναεπιστρέφοντας στο θέμα. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να μας απασχολεί τόσο το αν ως μηχανικοί πρέπει ή θα έπρεπε να αναγνωριζόμαστε ως επιστήμονες. Οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές που δεν θέλει και πολύ για vice versa.  Αυτό που θα έπρεπε να μας προβληματίζει θα έπρεπε να ήταν η άγνοια που έχουμε οι περισσότεροι περί του αντικειμένου της σχολής μας. Δυστυχώς, εγώ αυτό βλέπω τόσο στα Φυσικομαθηματικά τμήματα όσο και στα Πολυτεχνικά. Και καταλήγουμε να κλαιγόμαστε· οι μεν φυσικομαθηματικοί για τις μακροσκελείς και γεμάτες αποδείξεις θεωρητικές ασκήσεις οι μεν μηχανικοί για θέματα εξετάσεων τα οποία αποτελούν αντίγραφο των προβλημάτων εκεί έξω, αλλά χρειάζονται λίγη παραπάνω φαντασία για να λυθούν. Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα..



Διακρίνω μια απογοήτευση μεχρι και εκνευρισμό για τα θέματα που μπαίνουν στις εξετασεις, ή για το πως βλέπει το συστημα παιδείας της Ελλαδας και της ΕΕ τους "επιστημονες" και τους "μηχανικούς". Ας προσπαθήσουμε να τα αφήσουμε στην άκρη - για την ώρα, αποκοπή της εκπαιδευσης απο την καθημερινότητα ειναι αδύνατη.


Η "επιστημονική αυστηρότητα" είναι απαραίτητη και για τους επιστήμονες και για τους μηχανικούς, ασχέτως αν βαριόμαστε να την κάνουμε. Ειδικά για μας τους μηχανικούς δείχνει και έναν "επαγγελματισμό", μια ευθύνη για αυτό που φτιάχνεις απέναντι σε αυτόν που θα το χρησιμοποιήσει. Μια ματιά στο έκτρωμα του Κτιρίου Ε' (εκει που είναι η Βεργίνα) θα σε πείσει τι γίνεται οταν δεν υπάρχει "αυστηρότητα" και δε λαμβάνονται υπόψη ολα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Σε ενα μαθηματικό η αυστηρότητα βρίσκεται κυρίως στο αυτά που βγαζει να εχουν προκύψει απο "καθαρή" συλλογιστική. Σε ένα φυσικό, όπου έχει μαθηματικά να κάνει ο,τι και ο μαθηματικός, plus αυτά που λεει να επαληθεύονται απο τα γεγονότα. Ο μηχανικος συμπεριλαμβάνει τα προηγούμενα αλλα κατα 90% επικεντρώνεται σε πρακτικά προβλήματα και κατασκευές, με την διαφοροποίηση οτι το γεγονός για αυτόν είναι οτι η κατασκευή του "δουλεύει" και, μαλιστα δουλεύει "καλά".


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: bouzias on March 31, 2014, 20:23:29 pm
Συμπληρωματικά στα προηγούμενα, ίσως βοηθήσει το εξής σύντομο:

Η φυσική είναι ταξίδι. Η μηχανική έχει σκοπό: την επίλυση προβλημάτων φτιάχνοντας μια μηχανή (με την γενικότερη έννοια του όρου - πχ κάποιον αλγόριθμο).


Title: Re: Μηχανικός ή Επιστήμονας?
Post by: Meh on March 31, 2014, 20:48:40 pm
6rtyfv