THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Συγγράμματα - Σημειώσεις => Topic started by: PanteGrv on February 27, 2014, 17:30:22 pm



Title: Τζιόλα μαφία(ή η τέχνη της σαπουνόφουσκας)
Post by: PanteGrv on February 27, 2014, 17:30:22 pm
http://www.bestprice.gr/item/2148899313/pithanothtes-tyxaies-metablhtes-kai-stoxastikes-diadikasies
http://www.biblionet.gr/book/116309/Papoulis,_Athanasios/%CE%A0%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82,_%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AD%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82

Αφήνω τα πρώτα σχόλια σε εσάς..
Του Τζιόλα έχει 400 σελίδες παραπάνω αλλά φαντάζομαι είναι λόγω μεγέθους σελίδας και γραμματοσειράς.


Title: Re: Τζιόλα μαφία(ή η τέχνη της σαπουνόφουσκας)
Post by: jimPster on February 27, 2014, 17:33:21 pm
http://www.bestprice.gr/item/2153675548/pithanothtes-tyxaies-metablhtes-kai-stoxastikes-diadikasies

allo koitages ,palioterh ekdosh vsk


Title: Re: Τζιόλα μαφία(ή η τέχνη της σαπουνόφουσκας)
Post by: PanteGrv on February 28, 2014, 13:55:56 pm
Είναι η προηγούμενη έκδοση του ίδιου βιβλίου. όπως λέει και στην περιγραφή της τέταρτης έκδοσης(της ακριβής), η τρίτη αναθεωρήθηκε σημαντικά με προσθήκες(800->1200 σελ). Όμως και πάλι δεν δικαιολογείται το άλμα στην τιμή. Αν ψάξει κανείς στον Τζιόλα θα βρει υπερτιμημένα βιβλία, που βρίσκονται σε προγράμματα σπουδών. Φαντάζομαι αυτό σχετίζεται με τον νόμο περί κοστολόγησης συγγραμμάτων.
http://eudoxus.gr/Files/FEK_1915_31-08-2011.pdf
Επίσης, εντύπωση μου έκανε ότι ο ΦΠΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλός στα συγγράμματα(της τάξης το 6%). Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε στα βιβλία των 300 σελίδων, που θα περιμέναμε να έχουν την ίδια τιμή με βιβλία λογοτεχνίας της αγοράς, να έχουμε χαμηλότερες τιμές, κάτι που δεν συμβαίνει. Και βέβαια στα μεγάλα βιβλία ακόμα περισσότερο(εκεί δεν έχουμε μέτρο σύγρισης). Και για να γυρίσουμε στο αρχικό θέμα, στο νόμο πάνω βρήκα(σελ 26118):
"(δ) Ο συνολικός αριθμός σελίδων που θα λαμβάνεται υπόψη κατά την διαδικασία της κοστολόγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις χίλιες (1000). Στην περίπτωση που ο συνολικός αριθμός σελίδων ενός διδακτικού βιβλίου υπερβαίνει τις χίλιες (1000), οι επιπλέον σελίδες δεν θα κοστολογούνται εξαιρουμένων των συγγραμμάτων που έχουν διανεμηθεί για το ακαδημαϊκό έτος 2010−2011."
Άρα πληρώνουμε +45 euros each για 200 σελίδες επιπλέον. Και άλλο παράδοξο: ο Τζιόλας είναι ο εκδότης, όμως χρεώνει το βιβλίο 10 πάνω από την φθηνότερη τιμή της αγοράς. Δεν θα βγάλει και κάτι ο καημένος που το δίνει 60? Άρα ο Τζιόλας δίνει το βιβλίο +20 euros σε λιανική. Ερώτηση: αγοράζει ο Εύδοξος σε λιανική ή χονδρική? Στον νόμο πάνω λέει ότι η τιμή που αγοράζει ο Εύδοξος φράσσεται από πάνω στο 70% της retail price. Όμως στην ίδια σελίδα λέει:
"(β) Διδακτικά βιβλία τα οποία αποτελούν προϊόν μεταφοράς από μια γλώσσα σε άλλη θα κοστολογούνται σε συνάρτηση με το πρωτότυπο έργο, του οποίου ο δημιουργός επιτρέπει τη μετάφραση. Η τιμή κοστολόγησης του παράγωγου έργου, κατά το χρόνο της αίτησης κοστολόγησης, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει την τιμή του πρωτότυπου έργου στο ελεύθερο εμπόριο προσαυξημένη κατά 60%. Η τιμή του πρωτότυπου έργου καθορίζεται από τον εκδότη του στον διατιθέμενο επίσημο tιμοκατάλογο στη χώρα της έδρας του."
Λογικά τα έξτρα πάνε στην μετάφραση. Εγώ δεν βρίσκω λογική να υπάρχει αυτή η ρύθμιση, μιας και τα βιβλία αυτά δεν μεταφράζονται για τον εύδοξο αλλά υπάρχουν σε λιανική στην χώρα μας, άρα θα μπορούσαν να υπαχθούν στην παραπάνω ρύθμιση(70%. να πούμε ότι για την μετάφραση ανεβαίνει η τιμή +20%? και πάλι πολύ είναι. 1.2*0.7=84% αντί για 160%. είναι φοβιστικό!). Μου φαίνεται πιθανό έτσι να έγινε η κομπίνα με αυτό το βιβλίο(στην 4η έκδοση προστέθηκε ένας ξένος συγγραφέας.)
Όπως και να χει, θεωρώ πως το φαινόμενο Τζιόλα αξίζει προσοχή.
1) Μεγάλο ποσοστό των συγγραμάτων μας είναι από εκεί και ο κανόνας είναι ότι είναι υπερτιμημένα.
2) Ο Τζιόλας δικτυώνεται προτείνοντας σε καθηγητές να γράψουν βιβλία, τα οποία μετά μπαίνουν στο πρόγραμμα σπουδών. Οι καθηγητές αυτοί είναι ή εν ενεργεία ή παλιοί του ΑΠΘ.
Γενικά φαίνεται ότι ο κύριος "προμηθευτής" μας δεν έχει καθόλου την νοοτροπία της παροχής ποιοτικών συγγραμμάτων(βλέπε πανεπιστημιακές εκδόσεις κρήτης), με αποτέλεσμα είναι να παίρνουμε συγγράμματα δεύτερης μα κυρίως τρίτης διαλογής. To point μου είναι ότι είμαστε θύμα του όλου σκηνικού(όπως και το κράτος,άρα πάλι εμείς οι νέοι πολίτες), αφού ενώ δίνονται αρκετά χρήματα ώστε να έχουμε τα καλύτερα δεν τα έχουμε.


Title: Re: Τζιόλα μαφία(ή η τέχνη της σαπουνόφουσκας)
Post by: il capitano on February 28, 2014, 14:33:13 pm
Για το πόσο κάνει το βιβλίο στα εξωτερικά ένα δείγμα: http://www.amazon.com/Probability-Random-Variables-Stochastic-Processes/dp/0071226613. 73 δολάρια ή 53 ευρώ (και μάλιστα paperback και όχι με σκληρό εξώφυλλο). Η διαφορά της τιμής είναι περί το 40% πάνω, που γενικά --εμένα τουλάχιστον-- μου φαίνεται ΟΚ, ειδικά αν σκεφτείς πως εδώ το δίνουν με σκληρό εξώφυλλο και εμπλέκεται και η αμοιβή του μεταφραστή.

Επίσης, μπαίνοντας και κοιτάζοντας τις λεπτομέρειες κάθε τιμής στο bestprice.gr θα διαπιστώσεις πως πρόκειται είτε για προσφορές, είτε για την τιμή για online αγορά. Καταλαβαίνεις, βέβαια, πως αυτά είναι εφήμερα και γενικά το ότι έρχονται και παρέρχονται σίγουρα δημιουργεί προβλήματα σε μαζικές παραγγελίες που γίνονται συστηματικά κάθε χρόνο.


Γενικά, δεν έχω σκοπό να σου την πω, ούτε τρίτος ξάδερφος του Τζιόλα είμαι, ούτε τίποτε αντίστοιχο. Μαζί σου, ας πούμε, για το γεγονός πως πολλά απ' τα βιβλία τους δεν είναι ποιοτικά ή ότι οι μεταφράσεις των ξενόγλωσσων είναι, κατά κανόνα, του ποδιού. Χίλιες φορές το Εγγλέζικο, παρά τη σάπια Ελληνική μετάφραση, εκεί φτάσαμε. Πέρα όμως απ' αυτά που, όντως, είναι θέματα για κουβέντα και κριτική, το όλο θέμα με την τιμή, δεδομένων των συνθηκών που υπάρχουν, δεν νομίζω ότι υφίσταται. Προφανώς το νομικό πλαίσιο και η γενικότερη φιλοσοφία γύρω απ' τα συγγράμματα απέχει πολύ απ' το να είναι έστω καλή και σίγουρα εκεί είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να εστιαστεί η όποια κριτική!!


Title: Re: Τζιόλα μαφία(ή η τέχνη της σαπουνόφουσκας)
Post by: PanteGrv on March 04, 2014, 14:20:42 pm
Στο Αμέρικα τα textbooks είναι κατά κανόνα ποιο ακριβά απ ότι εδώ, σε βαθμό που να τα δανείζονται για ένα χρόνο με 40 dollars. Ένα ποιοτικό βιβλίο που εδώ κάνει 40 ευρώ μεταφρασμένο εκεί καινούργιο κάνει 110 dollar. Στην περίπτωσή μας η μικρή διαφορά στην τιμή μάλλον δικαιολογείται από την ποιότητα του βιβλίου.
εμπλέκεται και η αμοιβή του μεταφραστή.
Σε αυτό θα επιμείνω μόνο στην "τρυπάρα" του νόμου που δίνει την δυνατότητα τεράστιας διαφοράς στην κοστολόγηση μεταφρασμένου βιβλίου(να το πω παρεμβατική πολιτική ώστε να προωθούνται ελληνικά συγγράμματα?)

Επίσης, μπαίνοντας και κοιτάζοντας τις λεπτομέρειες κάθε τιμής στο bestprice.gr θα διαπιστώσεις πως πρόκειται είτε για προσφορές, είτε για την τιμή για online αγορά. Καταλαβαίνεις, βέβαια, πως αυτά είναι εφήμερα και γενικά το ότι έρχονται και παρέρχονται σίγουρα δημιουργεί προβλήματα σε μαζικές παραγγελίες που γίνονται συστηματικά κάθε χρόνο.
Δεν μιλάς με μεγέθη. Αν η έκπτωση είναι 5 ευρώ δεν τίθεται ζήτημα. Η μόνη δικαιολογία που βρίσκω είναι ότι ο Τζιόλας προτού εκδώσει την 5η θέλησε να ξεφορτωθεί την προηγούμενη και προμήθευσε σε χαμηλές τιμές, άρα όλοι οι άλλοι το έδωσαν χαμηλά ήδη χωρίς την δική τους προσφορά.
Προσωπικά το βρίσκω λίγο απίθανο γιατί δεν τον πιέζει κάτι, μια χαρά βολεμένος είναι..


 Προφανώς το νομικό πλαίσιο και η γενικότερη φιλοσοφία γύρω απ' τα συγγράμματα απέχει πολύ απ' το να είναι έστω καλή και σίγουρα εκεί είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να εστιαστεί η όποια κριτική!!
Συμφωνώ ότι το κύριο, εφόσον θεωρητικά έχουμε την άνεση, είναι να παίρνουμε ποιοτικά βιβλία. Αυτό υπογράμμισα κιόλας στο προηγούμενο post. Όμως δεν θεωρώ το θέμα της τιμής ασήμαντο, καθώς η μία ασυδοσία φέρνει την άλλη. Από την στιγμή που αγοράζουμε ακριβά, επόμενο είναι να θέλει ο άλλος να εκμεταλλευτεί περισσότερο, να μειώσει το κόστος του και να αυξήσει τις διασυνδέσεις του επιλέγοντας βιβλία δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Όσοι θέλουν να ασχοληθούν περισσότερο με αυτό το θέμα ας διαβάσουν το νομικό πλαίσιο για αρχή. Εγώ τουλάχιστον αυτό θα κάνω. Επίσης, επειδή βλέπω μικρή συμμετοχή, μήπως να άλλαζα τον τίτλο του topic σε κάτι πιο σοβαρό?