THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Φυσική και Αστρονομία => Topic started by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 14, 2013, 17:40:26 pm



Title: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: Αιμιλία η φτερωτή χελώνα on December 14, 2013, 17:40:26 pm
ΠΩΣ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ! :D

http://gr.omg.yahoo.com/news/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B8%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BA%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-114500055.html


Title: Re: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: jason_ on December 14, 2013, 19:00:51 pm
ο Δανέζης είναι γνωστός για τις περίεργες απόψεις του. Γενικά μπερδεύει τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας πολλές φορές, όπως και στο παρελθόν. Επίσης στο κείμενο γράφει:

Quote
Κάθε σημείο γύρω μας, μέσα στον υλικό Κόσμο, περιγράφεται από τρεις συντεταγμένες. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο, με βάση τον ορισμό που δώσαμε προηγουμένως, δεν είναι χώρος μηδενικής διάστασης, αφού περιγράφεται από 3 συντεταγμένες.

Να άλλο ένα μπέρδεμα. Παίζει με τις λέξεις και λέει ότι αφού ένα σημείο περιγράφεται στο χώρο με τρεις συντεταγμένες (x,y,z) είναι και τρισδιάστατο. Μπερδεύει δηλαδή τη θέση του σημείου (x,y,z) με τις διαστάσεις του σημείου (dx,dy,dz) που εξ' ορισμού από την γεωμετρία τείνουν στο μηδέν (εξ' ου και μηδενικής διάστασης).


Title: Re: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: Mathematica on December 14, 2013, 20:22:43 pm
-.-
Γενικά συμπαθώ το Δανέζη, αλλά όταν εκλαϊκεύονται οι απόψεις του γίνονται μαντάρα. Επίσης μιλάμε για μια καθαρά φιλοσοφική άποψη, όχι για το ότι θα συνεχίσεις να είσαι η Αιμιλία στον αιώνα τον άπαντα


Title: Re: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: g on December 14, 2013, 20:37:46 pm
as stamathsei kapoios autes tis geloiothtes ths akadhmias .exoume gemisei magous .

Φοιτητικός έλεγχος ΤΩΡΑ   :P


Title: Απ: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: Karaμazoβ on December 14, 2013, 21:34:15 pm
as stamathsei kapoios autes tis geloiothtes ths akadhmias .exoume gemisei magous .

Φοιτητικός έλεγχος ΤΩΡΑ   :P


οι φοιτηταί και δεν είναι στην παραγωγή (τουλαχιστον σε πληρη απασχόληση και στο συνολό τους)  και είναι και άσχετοι στο αντικείμενο που σπουδάζουνε , και έχουν την απαίτηση να ασκούν "φοιτητικό έλεγχο" στο πανεπιστήμιο και , αμα το ρίχνουν στον Μαρκούζε, να είναι πρωτοπορία της κοινωνίας ολόκληρης.

Ουστ ρε, μια μπουκιά θα σας κανει η αστική ταξη και οι σύμμαχοι της ρε κακομοίρηδες!






στο θεμα μας τωρα:

ο Δανέζης είναι γνωστός για τις περίεργες απόψεις του. Γενικά μπερδεύει τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας πολλές φορές, όπως και στο παρελθόν. Επίσης στο κείμενο γράφει:

Quote
Κάθε σημείο γύρω μας, μέσα στον υλικό Κόσμο, περιγράφεται από τρεις συντεταγμένες. Αυτό σημαίνει ότι το σημείο, με βάση τον ορισμό που δώσαμε προηγουμένως, δεν είναι χώρος μηδενικής διάστασης, αφού περιγράφεται από 3 συντεταγμένες.

Να άλλο ένα μπέρδεμα. Παίζει με τις λέξεις και λέει ότι αφού ένα σημείο περιγράφεται στο χώρο με τρεις συντεταγμένες (x,y,z) είναι και τρισδιάστατο. Μπερδεύει δηλαδή τη θέση του σημείου (x,y,z) με τις διαστάσεις του σημείου (dx,dy,dz) που εξ' ορισμού από την γεωμετρία τείνουν στο μηδέν (εξ' ου και μηδενικής διάστασης).


έτσι, ακριβώς.


Να προσθέσω πως αυτά που λέει ο Δανέζης δεν είναι "επιστημονικά" ακριβώς, αλλα φιλοσοφικά. Συγκεκριμένα, είναι ιδεαλιστικά, Πλάτωνας και Καντ, πραγματα που επαναλαμβάνονται αιωνες τωρα δηλαδη: οτι η γεωμετρία και τα μαθηματικά πρόκεινται για το Ειναι του Κόσμου, που γίνονται προσβάσιμα μόνο με τη Νόηση, και η ύλη είναι απλά μια προβολή των Ιδεών, μια "ψευδαίσθηση". Η σύνδεση των Ιδεων εντός της νόησης, με τον αισθητό κόσμο είναι "υπερβατική" , δηλαδή δεν προκύπτει διαισθητικά αλλα καθεαυτό, χωρίς δυνατότητα εξηγησης. Το να ειναι τα διανοητικά κατασκευάσματα αποτυπώσεις και προβολές της υλικής πραγματικότητας μεσω της διαίσθησης, το απορρίπτουν.


Αυτά τα λεγονται καιρό τωρα, και επειδή "η φιλοσοφία δεν είναι μια απο τις φυσικές επιστήμες" και "μπορεί να στέκει πανω ή και παράλληλα με τις επιστημες, αλλα όχι μαζί", πολλοι μπορεί να δηλώνουν επιστημονες και να είναι ταυτόχρονα και φουλ ιδεαλιστές. Στον 18ο-19ο αιώνα ήταν πολυ συνηθισμένο φαινόμενο αυτό. Κατα την αποψή μου, επιστημη χωρις φιλοσοφικό υλισμό, είναι "νερωμένη" επιστήμη ή και γελοία ώρες ωρες. Προσπεράστε τα και πηγαίντε παρακάτω....


Title: Re: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: g on December 14, 2013, 21:59:39 pm
Καραμαζόβ, ξέρεις φαντάζομαι που οδηγεί μία μικρή γενίκευση πρώτα,και μετά μία προσεγεγμένη εφαρμογή του συλλογισμού σου ,του οποίου η ουσία είναι : "δεν το ξέρεις ,δεν μπορείς να το κρίνεις ως χρήση ",σε έναν κόσμο που απαιτεί όλο και περισσότερη μονοδιαστατικότητα και καταμερισμό άρα και χρόνο ενασχόλησης με το εκάστοτε αντικείμενο (ειδικά στις θετικές και εφαρμοσμένες επιστήμες /κλάδους) .

Εκτός αν το λες ειδικά και μόνο για αυτό το αντικείμενο που εσύ ο ίδιος γνωρίζεις καλά --δηλαδή για τον ηλεκτρομαγνητισμό ή τα μεταϋλικά πιο συγκεκριμένα ασπούμε--κάτι που φυσικά δεν σου επιτρέπει την γενίκευση (χωρίς να διαφαίνεται υποσεινήδητη ή συνειδητή ενίσχυση της θεσης σου στην παραγωγή --γνώσης στην συγκεκριμένη ) γιατί και εσύ υποπέφτεις στην ίδια σου την πρόταση/ισχυρισμό, καθώς οι φοιτητές: "και είναι και άσχετοι στο αντικείμενο που σπουδάζουνε" -- φαντάζομαι το ίδιο και οι πτυχιούχοι, εκτός απο το αντικείμενο στο οποίο έχουν ειδικευτεί ή ασχοληθεί πολύ.
Γεγονός (η περιορισμένη σε έυρος κατάρτιση/εξειδίκευση σε ένα αντικείμενο) το  οποίο γενικά είναι διαφορετικό απο : 1) την ικανότητα κριτικής της χρήσης των επεκτάσεων αυτού (του αντικειμένου)  στην αγορά και μέσω αυτής ,και 2 ) απο την κριτική στις ανάγκες που το προϊόν που θα παραχθει θα καλεστεί να δημιουργήσει ή θα δημιοργήσει αυθόρμητα (αυτό δεν το πιστεύω ότι συμβάινει συχνά) .

Εννοώ, ότι, σε αυτό που υποστηρίζεις, πρέπει πρίν, να έχεις θεωρήσει δεδομένη την μάθηση της κριτικής της χρήσης/ύπαρξης του αντικειμένου γνώσης,όπως και την ύπαρξη βασικών γνώσεων απο πάρα πολλά άσχετα φαινομενικά πεδία ,απο αυτούς που "ξέρουν" το αντικείμενο τους καλά ,αλλιώς είσαι όσο μετέωρος είσαι και γώ ή υποστήρίζεις αυτό που υπάρχει.

Ο φοιτητικός έλεγχος δηλαδή έχει σχέση και με την κριτική στην γνώση και την επιστήμη προφανώς και την χρήση .Μπορώ να καταλάβω την αρνητικότητα σου μόνο ως πρός το χρονικό σημαίο εφαρμόγής (το "ΤΩΡΑ" δηλαδή είναι τελείως άστοχο όντως ,αλλά αφού ρε έβγαλα τη γλώσσα ξερωγώ )

Τεσπά καταλαβαίνεις που το παω .Επίσης αυτή η κουβέντα δεν είναι προσωπική ,καθώς δεν με επηρεάζει ο Μαρκούζε στα πολιτικά (τουλάχιστον σε αυτό που εννοείς ) και εγώ μιλάω για σένα δειγματικά .

Επίσης ,το κατά πόσο στο πανεπιστήμιο που δεν θέλουμε να έρθει (αναδιάρθωση) ,οι καθηγητές/επιστήμονες είναι μέσα στην παραγωγή και γενικά το ποιός είναι ΜΕΣΑ στην παραγωγή όπως και το ποιό είναι (ποιό έχει νόημα να ΠΟΥΜΕ ότι είναι ,μήπως?) το σύγχρονο επαναστατικό υποκείμενο ,είναι μεγάλο θέμα. Το να το βλέπεις (το επ.υποκείμενο) στο βιομηχανικό προλεταριάτο είναι όμορφο αλλά φαντάζομαι ότι μαζί υπονοείται ότι πρέπει να το καθοδηγεί μία πεφωτισμένη και καταρτισμένη( αυτήν την φορά ) ηγεσία ...με αυτό διαφωνώ ασπούμε .Τεσπα.

Πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν διάβασα καν το λινκ.Απλά τελευταία κράζω την επιστήμη και'τσι και βρήκα ευκαιρία να πω τα δικά μου (ίσως γιατί δεν τα παω πολύ καλάσ το πανεπιστήμιο και βγάζω πίκρα (ψυχολογισμός ? ) )

as stamathsei kapoios autes tis geloiothtes ths akadhmias .exoume gemisei magous .

Φοιτητικός έλεγχος ΤΩΡΑ   :P


οι φοιτηταί και δεν είναι στην παραγωγή (τουλαχιστον σε πληρη απασχόληση και στο συνολό τους)

 και είναι και άσχετοι στο αντικείμενο που σπουδάζουνε ,

και έχουν την απαίτηση να ασκούν "φοιτητικό έλεγχο" στο πανεπιστήμιο

 και , αμα το ρίχνουν στον Μαρκούζε, να είναι πρωτοπορία της κοινωνίας ολόκληρης.

Ουστ ρε, μια μπουκιά θα σας κανει η αστική ταξη και οι σύμμαχοι της ρε κακομοίρηδες!

Είναι λίγο αστείο το ότι αν ήμουν πτυχιούχος θα είχα τελείως διαφορετική άποψη και αντιμετώπιση στο ίδιο ζήτημα.


Title: Re: Δεν θα πεθανουμε ποτε - Αστροφυσικη at it's best
Post by: Karaμazoβ on December 17, 2013, 20:29:31 pm
εντάξει σε τσίγκλισα λίγο με τον Μαρκούζε, σορρυ, επιτηδες το κανα για να γράψεις :P Μην το παίρνεις προσωπικα.

Εγω μια χαρά υπέρ είμαι το πανεπιστήμιο να είναι υπο κοινωνικό έλεγχο. Η επιστήμη είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο ερμηνείας του κόσμου και διαχείρισης των φυσικών φαινομένων, το οποίο πρέπει να είναι υπο το έλεγχο της κοινωνιας. In fact, το πανεπιστήμιο ήταν και είναι υπο κοινωνικό ελεγχο καθως είναι στο "έλεος" της χρηματοδότησης των ισχυρών καθοτι κρατικός μηχανισμός. Μόνο πρόσφατα η παιδεία και η ερευνα άρχισε να γίνεται εμπόρευμα και η φύση του πανεπιστημίου σιγα σιγα εξομοιώνεται με τη φύση μιας κατασκευαστικής εταιρίας ή ενός σουπερμαρκετ.
Ωστόσο, ο "κοινωνικός έλεγχος" απλά δίνει τη "γραμμή" της εκπαιδευσης και της έρευνας, μεσω της χρηματοδότησης πρώτα και κύρια και με τις θέσεις εισακτέων φοιτητών, με το τί ζητάει απο το πανεπιστημιο. Δεν μπορεί ο αγρότης να παρέμβει στο πώς γίνεται η έρευνα για τα φυτοφάρμακα, ειναι αδύνατον και είναι άσχετος, τό μόνο που δυνητικά θα μπορούσε να κάνει είναι στο ποσοστό που του αναλογεί να δώσει κατεύθυνση για καλύτερη εκπαίδευση γεωπόνων και καλύτερη χρηματοδοτηση χημικών/γεωπονων κτλ..




Κατανοητό φανταζομαι. Αυτό που αμφισβήτησα είναι ο φοιτητικός έλεγχος. Οι φοιτητές είναι άσχετοι με το αντικείμενο, εκτός παραγωγικής διαδικασίας και προκατειλλημένοι (οχι και αδικα ειναι αληθεια) απέναντι στην εκπαίδευση. Σε πολλες εκφυλισμένες, λουμπεν, περίπτωσεις θελουν να εκβιάσουν ένα 5, να κερδίσουν +1 εξεταστικη, να παρακαλέσουν για μια μισή μονάδα παραπάνω. Η άμεση συμμετοχή τους στο σχεδιασμό της εκπαίδευσης θα είναι ο,τι χειρότερο αυτήν. Όταν σοβαρευτούν και γίνουν συνειδητοποιημένα μέλη μιας κοινωνίας να τα ξαναπούμε. Μεγαλοετείς φοιτητές θα μπορουσαν να καταθεσουν χρησιμες εμπειρίες για το σχεδιασμό ενος Προγράμματος Σπουδών, ας πουμε.
Για να μην παρεξηγηθώ, δε είμαι αρνητικός απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και σε ο,τι εχει πετύχει. Ωστόσο, για να μην καταλήγουμε σε πορίσματα εκτος πραγματικότητος, τα αιτήματα ρεαλιστικά περιορίζονται σε ζητήματα φοιτητικής διαβίωσης (στεγαση, διατροφή, βιβλια κτλ), που στο κατω κατω τα βιώνουν στο πετσί τους αυτοι και οι οικογένειές τους.



Για αυτά ευθύνεται η γαλλική διανόηση του '60 και ο Μαρκούζε (παρότι Γερμανος). Επειδη ο εργάτης είναι "βολεμένος" στο καταναλωτισμό του καπιταλισμού, και στην αχαρη περιορισμενη θεση του στην optimized βιομηχανική παραγωγή, είναι μονοδιάστατος, αρα και ανίκανος να γίνει επαναστατικό υποκείμενο. Ipso facto, επαναστατικά υποκείμενα είναι οι εκτός παραγωγικής διαδικασίας και κυριαρχης ιδεολογίας, δηλαδη τα luben και ... οι φοιτητές. Τί είπες ρε μεγάλε!!! Την παραγωγή θα την αλλαξουν αυτοί που δεν εχουν καμια σχεση με την παραγωγή! Wow! Που να φανταστείς ρε Χερμπερτ οτι θα ξαναγίνει καπιταλιστική κρίση σαν αυτή του '29. Τα λεγε ο Κάρολος βέβαια.

Με κάτι τέτοια πολιτικοί χώροι, συνειδητά ή ασυνείδητα, φούσκωσαν τα μυαλά των φοιτητών και νόμισαν πως είναι κάποιου είδους πρωτοπορία. Έ ρε La Chinoise που θέλετε, πορωμένοι με το Μαη του '68 ...