THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: gabonstv on February 10, 2013, 15:18:43 pm



Title: Η ουσία της αντιπαράθεσης για την ιθαγένεια
Post by: gabonstv on February 10, 2013, 15:18:43 pm
Συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις σχετικά με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του Ν.3838/2010 για την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών και τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση και ο νόμος, που θα ακολουθήσει, εντείνουν την καλλιέργεια ρατσιστικού κλίματος. Όμως, χρειάζεται να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα, σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει πυροδοτήσει η δημοσίευση της απόφασης.

Η συζήτηση και ο σχολιασμός που γίνεται από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, πλην του ΚΚΕ, δεν προέρχεται από τη σκοπιά της διασφάλισης των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων, όπως εμφανίζεται. Στην πραγματικότητα, το βασικό ενδιαφέρον τους -παρά τις φαινομενικά «διαμετρικά» αντίθετες τοποθετήσεις- είναι: Με ποια συνταγή θα διευκολυνθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, που προϋποθέτει την υποταγή τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων εργαζομένων στο εκμεταλλευτικό σύστημά τους. Με το «μαστίγιο» ή με το «καρότο»; Με την καταστολή, τη ρατσιστική βία και την εθνικιστική διαίρεση, όπως υποστηρίζει η ΝΔ που έτρεξε να την εφαρμόσει πριν καν δημοσιευθεί και από κοντά η Χρυσή Αυγή που πανηγυρίζει για την αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ; Ή με την ενσωμάτωση στο σύστημα και την ΕΕ, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως καλύτερα με ένα συνδυασμό τους, όπως προτείνουν το ΠΑΣΟΚ (άλλωστε αυτό εφάρμοσε ως κυβέρνηση) και η ΔΗΜΑΡ; Πώς οι εργαζόμενοι, πόσοι και ποιοι από αυτούς, Έλληνες ή ξένοι, θα είναι πιο χρήσιμοι στην υπηρεσία των αφεντικών; Αυτή είναι η πραγματική ουσία της συζήτησης και της αντιπαράθεσης που έχει ανοιχτεί, όσο κι αν προσπαθούν επιμελώς να την κρύψουν είτε πίσω από τις εθνικιστικές και ρατσιστικές κορώνες είτε πίσω από τον κούφιο αντιρατσισμό και τις κολακείες στους μετανάστες από την άλλη.

Οι εργαζόμενοι, Έλληνες και μετανάστες, δεν έχουν κανένα συμφέρον να ταχθούν με τη μια ή την άλλη τακτική της άρχουσας τάξης, με το ένα ή το άλλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της. Το ταξικό τους συμφέρον είναι να αγωνιστούν οργανωμένα για τα δικαιώματά τους, ενάντια στον κοινό εχθρό, τους καπιταλιστές, που με το αίμα και τον ιδρώτα τους τρέφουν τα κέρδη τους. Να ανατρέψουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, για να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Το ΚΚΕ μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα προβάλλει ένα συνολικό πλαίσιο πάλης για τα δικαιώματα των μεταναστών, σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, που περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση όσων εργάζονται στη χώρα μας, πρωτίστως αυτών που βρίσκονται πολύ καιρό, έχουν οικογένειες κλπ., την απλοποίηση των διαδικασιών ανανέωσης της άδειας διαμονής τους, τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, κόντρα στον Κανονισμό Δουβλίνο 2 και τη Συνθήκη Σένγκεν.

Υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την απόδοση ίσων δικαιωμάτων στα μεταναστόπουλα με τα παιδιά των Ελλήνων, την εγγραφή τους σε ειδικά δημοτολόγια, την αυτοδίκαιη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον τα ίδια το επιθυμούν, την πολιτογράφηση με αντικειμενικά και δίκαια κριτήρια και όχι με κριτήρια ψηφοθηρίας και υποταγής στο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Με βάση τα παραπάνω δεν ψήφισε το ν. 3838/2010 (το νόμο Ραγκούση του ΠΑΣΟΚ) γιατί επιχειρούσε την ενσωμάτωση και χειραγώγηση μιας μικρής μερίδας μεταναστών, ενώ άφηνε στην παρανομία και χωρίς δικαιώματα τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Γι’ αυτό και καταδίκασε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είναι διαποτισμένη από εθνικιστικό-ρατσιστικό δηλητήριο και κατήγγειλε τη σπουδή της κυβέρνησης να την εφαρμόσει πριν καν δημοσιευθεί. Για τους ίδιους λόγους είναι αντίθετο στην εφαρμογή και γενίκευση των αντιδραστικών κριτηρίων του συγκεκριμένου νόμου που αφορούν την πολιτογράφηση, που η απόφαση του Δικαστηρίου δεν έθιξε. Για τους ίδιους λόγους το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο ενδεχόμενο να ανακαλέσει η κυβέρνηση την ιθαγένεια από όσα παιδιά εγκρίθηκαν οι αιτήσεις, κάτι που θα ισοδυναμούσε με τεράστιο εμπαιγμό και θα τους δημιουργούσε πρόσθετη ταλαιπωρία και προβλήματα.