THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: electroSOK on May 12, 2006, 22:52:54 pm



Title: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: electroSOK on May 12, 2006, 22:52:54 pm
Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


Η ελαστικότητα βλάπτει την εργασία


Του Γ. ΑΓΓΕΛΗ


«Μύθος» είναι τελικά η ιστορία της αύξησης της απασχόλησης μέσω της... ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, όπου όσο ευκολότερες είναι οι απολύσεις τόσο πιο εύκολα προσλαμβάνουν οι εργοδότες.


 
 
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει πρόσφατη οικονομική μελέτη στις ΗΠΑ, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το νόμο Ντε Βιλπέν στη Γαλλία. Ο συγκεκριμένος νόμος προέβλεπε την ελεύθερη απόλυση των νέων εργαζομένων μέχρι 26 ετών και είχε παρουσιασθεί από τη γαλλική κυβέρνηση (και τα αμερικανικά ΜΜΕ) σαν το μαγικό «μαντζούνι», που θα επέτρεπε την αύξηση της απασχόλησης των νέων αφού δεν θα επέβαλλε στους εργοδότες κυρώσεις όταν θα τους απέλυαν.

Ο νόμος αυτός -η πλέον ακραία μορφή ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στη Γαλλία- «αποσύρθηκε» άρον άρον μετά τις μαζικές και παρατεταμένες κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων.

Η μελέτη των Αμερικανών στηρίζεται στη σύγκριση της ανεργίας των νέων στις ΗΠΑ και τη Γαλλία και αποδεικνύει ότι η πλήρης ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας που ισχύει στις ΗΠΑ δεν «βοήθησε» ιδιαίτερα τους νέους, αφού η ανεργία των αμερικανών νέων είναι λίγο μεγαλύτερη απ' ό,τι είναι στη Γαλλία. Κατά συνέπεια, λένε οι αμερικανοί αναλυτές, η αμερικανική πραγματικότητα δεν παρέχει καμία βεβαιότητα ότι ο νόμος Ντε Βιλπέν και η ελαστικοποίηση θα οδηγούσε σε αύξηση της απασχόλησης των νέων.

Η έρευνα που έγινε από τους D. Howel και J. Shmitt από το Schwartz Center for Economic Policy Analysis (The New School - Νέα Υόρκη) και Center for Economic and Policy Research (Ουάσιγκτον) είναι και μία απάντηση σε όσους στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι οι «ανελαστικές» εργασιακές σχέσεις εμποδίζουν την αύξηση της απασχόλησης.

Ο Ν. Γκαργκάνας

Μεταξύ αυτών και η Τράπεζα της Ελλάδος, στη διοίκηση της οποίας είναι γνωστή η συγκεκριμένη μελέτη, αλλά παρ' όλα αυτά, τόσο διά στόματος του διοικητή Ν. Γκαργκάνα όσο και με την πρόσφατη ετήσια έκθεσή του, επιμένει για την ανάγκη ελαστικότερων εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα ως μεθόδου για να αυξηθεί η απασχόληση των νέων.

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης, η οποία έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Employment Regulation and French Unemployment: Were the French Students Right After All» έχουν ως εξής:

*Η γαλλική οικονομία παρά την «υψηλή» σε σύγκριση με τις ΗΠΑ προστασία της εργασίας έχει σαφώς υψηλότερη παραγωγικότητα, αλλά έχει περίπου την ίδια αύξηση ανεργίας (3,1%) με εκείνη που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ στο διάστημα της προεδρίας Μπους (3,5%) μεταξύ 2000 και 2005. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα υπήρχε απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

*Το ποσοστό των νέων στη Γαλλία και στις ΗΠΑ που δεν εργάζονται και δεν σπουδάζουν και αποτελεί την «καρδιά» της ανεργίας στους νέους, είναι σχεδόν ταυτόσημο: στη Γαλλία 14,1% και στις ΗΠΑ 14,4%.

*Αυτά συμβαίνουν ενώ οι Γάλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά ενήλικης νεολαίας (20-24) που συνεχίζει να σπουδάζει. Οι νέοι αυτοί όταν μπαίνουν στην αγορά εργασίας δεν κουβαλούν μαζί τους χρέη από δάνεια σπουδών, όπως συμβαίνει με τους αμερικανούς συναδέλφους τους, αφού η παιδεία στη Γαλλία είναι δωρεάν, όχι όμως και στις ΗΠΑ,

*Τα αποτελέσματα της οικονομικής έρευνας απέδειξαν ότι η υπόθεση πως η ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν δημιουργεί τελικά θέσεις εργασίας είναι ένας «μύθος». Οι εργοδότες -όπως συμπεραίνουν οι δύο αναλυτές, αναλύοντας τα στοιχεία των χωρών του ΟΟΣΑ- αντικαθιστούν τους μεγαλύτερους εργαζόμενους με νέους, τους οποίους απολύουν όταν πλησιάζουν στο όριο προστασίας από τον νόμο (π.χ. των 26 ετών αν περνούσε ο νόμος Ντε Βιλπέν). Τελικά το αποτέλεσμα της «ελαστικοποίησης» είναι η δημιουργία κάποιων θέσεων μερικής απασχόλησης, που χάνονται εύκολα στην πρώτη ευκαιρία οικονομικής επιβράδυνσης.

Δεν συνδέεται

Το συμπέρασμα του ΟΟΣΑ (καταγραφή του 1999 που επαναβεβαιώθηκε το 2006) από τη συγκεκριμένη σύγκριση -που παρατίθεται στη μελέτη- είναι ότι τελικά «η ανεργία δεν συνδέεται ουσιαστικά με την αυστηρότητα της εργατικής νομοθεσίας» και απορρίπτεται ο «μύθος» περί ελαστικότητας που ευνοεί την απασχόληση.

Το τελικό «ισοζύγιο των στατιστικών στοιχείων από όλες τις χώρες για το EPL (νομοθεσία προστασίας της εργασίας) και τις άλλες εργασιακές ρυθμίσεις είναι ότι η αυστηρότητα του EPL έχει ελάχιστη ή μηδενική επίδραση στην ανεργία συνολικά, με "μεικτά" αποτελέσματα στην απασχόληση των νέων...».




ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 07/05/2006
 
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=23777548


Title: Re: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Johnny English on May 12, 2006, 23:11:41 pm
 ^off-topic^ : Δεν θέλετε ώρες ώρες να  ^knuppel^ τον Γκαργκάνα και τον Κυριακόπουλο όταν μιλάνε στην τηλεόραση; Δεν είναι εκνευριστικά προκλητικοί;  ^off-topic^

Συγχωρέστε με αλλά έπρεπε να το πω...


Title: Re: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: electroSOK on May 13, 2006, 00:53:18 am
Δεν θέλετε ώρες ώρες να  ^knuppel^ τον Γκαργκάνα και τον Κυριακόπουλο όταν μιλάνε στην τηλεόραση; Δεν είναι εκνευριστικά προκλητικοί; 

Ναι. Ασφαλώς!  ^knuppel^ ^knuppel^ ^knuppel^ ^knuppel^ ^knuppel^


Title: Απ: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Larry_Flynt on May 13, 2006, 04:07:26 am
Δε διάβασα το παραπάνω κείμενο.

Ότι και να πουν οι πολιτικοί, και οι αναλυτές οικονομικών είναι μούφες.
Ανεργία και σκατά οικονομία. Τα πράγματα είναι πάντα απλά.

Όταν κυριαρχεί η βαρεμάρα και οι καλοπέραση δεν υπάρχει παραγωγικότητα, δε γίνεται με τίποτα ισχυρή οικονομία, δημιουργείται ανεργία...

Οτι και να κάνουμε σε επίπεδο πολιτικό κτλ. δε θα γίνει τίποτα.
Είμαστε βαρεμένο έθνος απο άποψη σκληρής εργασίας, είμαστε ή του καναπέ και του κοτσομπολιού, ή του κοστομιού και του κοτσομπολιού δλδ το ίδιο με πριν αλλα σε επίσημη μορφή το οποίο το ονομάζουμε και πολιτική.

Ανέκαθεν οι Έλληνες  ήταν έτσι, ή αλλιώς αυτό έχει μείνει ως χαρακτηριστικό των παλιών-παλιών ετών που οι Έλληνες την ίδια δουλειά κάνανε αλλα τότε περνούσε η μπογιά τους γιατί κάθονταν στον καναπέ και δίναν διαταγές..... στους δούλους που σήμερα δεν υπάρχουν...


Title: Re: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Johnny English on May 13, 2006, 04:18:29 am
Όχι φίλε Ανρί νομίζω πως κάνεις λάθος. Οι Έλληνες δουλεύουν παααάρα πολύ. Τουλάχιστον όσο φοβούνται την ανεργία. Γιατί αν γίνουν μόνιμοι πάει.... (εκτός από λίγες εξαιρέσεις που πάνε αυτή τη χώρα μπροστά).


Title: Απ: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Καλλισθένης on May 13, 2006, 16:49:40 pm
Είμαστε βαρεμένο έθνος απο άποψη σκληρής εργασίας, είμαστε ή του καναπέ και του κοτσομπολιού, ή του κοστομιού και του κοτσομπολιού δλδ το ίδιο με πριν αλλα σε επίσημη μορφή το οποίο το ονομάζουμε και πολιτική.

Ανέκαθεν οι Έλληνες  ήταν έτσι, ή αλλιώς αυτό έχει μείνει ως χαρακτηριστικό των παλιών-παλιών ετών που οι Έλληνες την ίδια δουλειά κάνανε αλλα τότε περνούσε η μπογιά τους γιατί κάθονταν στον καναπέ και δίναν διαταγές..... στους δούλους που σήμερα δεν υπάρχουν...
Πωπω στερεότυπα.......

μου θυμίζεις τον παππού μου όταν μιλάς έτσι.

Φαντάζομαι για να έχεις τόσο κατασταλαγμένη άποψη, πρέπει να έχεις ξοδέψει πολλά χρόνια έρευνας για τους τρόπους συμπεριφοράς των Ελλήνων και τις διαφορές τους με αυτούς των άλλων εθνικοτήτων... ή απλά είσαι κι εσύ ένας παμφλεταριος (http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=5146.msg67005#msg67005)


Κ.Ι.Σ.


Title: Απ: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Larry_Flynt on May 13, 2006, 17:21:59 pm
Όχι δεν ξόδεψα πάνω απο 1 λεπτό σκέψης!  :D
Απλά μίλησα εκ του αποτελέσματος και άση της λογικής.

Δεν παράγεις->Δεν έχεις.

Τώρα μη μου πείτε παράγουμε αλλά δεν κάνουμε καλή διαχείρηση!

Πείτε δεν παράγουμε και δεν κάνουμε καλή διαχείρηση!

Που διαφωνείτε;


Title: Απ: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Cyberkat on May 13, 2006, 17:53:58 pm
Quote
Όχι δεν ξόδεψα πάνω απο 1 λεπτό σκέψης!

Αυτό θα φταίει  ;)

Quote
Απλά μίλησα εκ του αποτελέσματος και άση της λογικής.

Δεν παράγεις->Δεν έχεις.

Ο συλλογισμός σου είναι λάθος γιατί

1) Αν έχεις αρχικό κεφάλαιο να επενδύσεις, δεν παράγεις έργο και έχεις.
2) Αν δεν έχεις το αρχικό κεφάλαιο, παράγεις εργο και τελικά έχεις και δεν έχεις, μέχρι να σε απολύσουν ή να πάει το παιδί σου φροντιστήριο για τις πανελλήνιες, οπότε δεν έχεις καθόλου.
3) Πιστεύεις ότι αν σε προσλάβουν κάπου ως μηχανικό (αν είσαι τυχερός, γιατί πλέον τους μηχανικούς μας προσλαμβάνουν ως εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να μας δίνουν τον ελάχιστον προβλεπόμενο από το ΤΕΕ μισθό, 1000 κάτι ευρώ αν δεν κάνω λάθος), και "παράγεις" όπως λες, θα σου δίνουν περισσότερα επειδή είσαι καλό παιδί και άξιος επαγγελματίας?
4) Η αύξηση της ανεργίας είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, σε κάποιες χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ότι εδώ. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει? Ζούμε σε μια ήπειρο τεμπέληδων?
5) Πιστεύεις ότι η Ελλάδα, με το μέγεθός της, την ανύπαρκτη βιομηχανία της και τα τούβλα τους υπουργούς της, υπάρχει περίπτωση να σωθεί οικονομικά αν δουλεύουμε όλοι σκληρότερα? Οι πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας δεν ανθούσαν οικονομικά επειδή είχαν δούλους, αλλά επειδή είχαν αποικίες. Ιμπεριαλισμός δηλαδή...
6) Πως ορίζεις την έννοια "παράγουμε"? Κάποιοι το 'χουν πει καλύτερα από εμας. Με 5-6 ώρες εργασίας κερδίζεις τον μισθό σου. Οι υπόλοιπες ώρες εργασίας σου πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη του αφεντικού. Συνεπώς ... μετά τις 6 ώρες αν δεν σε επιτηρούν... φραπέ, ταβλάκι και τυρόπιτες ... και μην νιώθεις τύψεις ...δεν θα παθει τίποτε η εθνική οικονομία, ούτε το Έθνος .. ;D


Title: Απ: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Larry_Flynt on May 13, 2006, 18:13:13 pm
Quote from: Cybercat
1) Αν έχεις αρχικό κεφάλαιο να επενδύσεις, δεν παράγεις έργο και έχεις.

Το ίδιο λέω και γώ σε 2 λέξεις. Δεν παράγεις->Δεν έχεις.

Quote
2) Αν δεν έχεις το αρχικό κεφάλαιο, παράγεις εργο και τελικά έχεις και δεν έχεις, μέχρι να σε απολύσουν ή να πάει το παιδί σου φροντιστήριο για τις πανελλήνιες, οπότε δεν έχεις καθόλου.

Δεν έχω να σχολιάσω είναι περιττή πρόταση.

Quote
3) Πιστεύεις ότι αν σε προσλάβουν κάπου ως μηχανικό (αν είσαι τυχερός, γιατί πλέον τους μηχανικούς μας προσλαμβάνουν ως εξωτερικούς συνεργάτες ώστε να μην είναι αναγκασμένοι να μας δίνουν τον ελάχιστον προβλεπόμενο από το ΤΕΕ μισθό, 1000 κάτι ευρώ αν δεν κάνω λάθος), και "παράγεις" όπως λες, θα σου δίνουν περισσότερα επειδή είσαι καλό παιδί και άξιος επαγγελματίας?

Και αυτό το ίδιο

Quote
4) Η αύξηση της ανεργίας είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, σε κάποιες χώρες η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ότι εδώ. Τι πιστεύεις ότι συμβαίνει? Ζούμε σε μια ήπειρο τεμπέληδων?

Ναι, παντού υπάρχουν.

Quote
5) Πιστεύεις ότι η Ελλάδα, με το μέγεθός της, την ανύπαρκτη βιομηχανία της και τα τούβλα τους υπουργούς της, υπάρχει περίπτωση να σωθεί οικονομικά αν δουλεύουμε όλοι σκληρότερα? Οι πόλεις-κράτη της αρχαίας Ελλάδας δεν ανθούσαν οικονομικά επειδή είχαν δούλους, αλλά επειδή είχαν αποικίες. Ιμπεριαλισμός δηλαδή...

Την πρώτη πρόταση την είπα πριν:
Quote
Πείτε δεν παράγουμε και δεν κάνουμε καλή διαχείρηση!
διαχείρηση->πολιτική
Όσο για τη δεύτερη δεν καταλαβαίνω. Το ίδιο μάλλον λέμε... Ο Ιμπεριαλισμός πως σου δίνει λεφτα; Με κλεψιές και δούλους...

Quote
6) Πως ορίζεις την έννοια "παράγουμε"? Κάποιοι το 'χουν πει καλύτερα από εμας. Με 5-6 ώρες εργασίας κερδίζεις τον μισθό σου. Οι υπόλοιπες ώρες εργασίας σου πηγαίνουν κατευθείαν στην τσέπη του αφεντικού. Συνεπώς ... μετά τις 6 ώρες αν δεν σε επιτηρούν... φραπέ, ταβλάκι και τυρόπιτες ... και μην νιώθεις τύψεις ...δεν θα παθει τίποτε η εθνική οικονομία, ούτε το Έθνος .. Grin

?? το ίδιο λέμε;

Quote
Όχι δεν ξόδεψα πάνω απο 1 λεπτό σκέψης!

Αυτό θα φταίει  ;)

??


Title: Απ: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: Cyberkat on May 13, 2006, 18:34:56 pm
Quote
Ο Ιμπεριαλισμός πως σου δίνει λεφτα; Με κλεψιές και δούλους...

Τς τς τς...με μονοπωλιακές αγορές και offshore εταιρίες...


Title: Re: ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Post by: NetBuster on May 13, 2006, 19:05:19 pm
Quote
Πως ορίζεις την έννοια "παράγουμε"? Κάποιοι το 'χουν πει καλύτερα από εμας.
8)