THMMY.gr

Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα => Πολιτικά => Topic started by: apostolos1986 on April 16, 2006, 23:51:51 pm



Title: ETA: Η πληγή της Ισπανίας
Post by: apostolos1986 on April 16, 2006, 23:51:51 pm
«Η Γη των Βάσκων στους Βάσκους»

Οι βάσκοι δηλώνουν ότι είναι το παλαιότερο έθνος της Ευρώπης και ότι η γλώσσα τους «Εουσκάρα» δεν έχει καμία σχέση με τις ινδο-ευρωπαϊκές. Η αποκαλούμενη «χώρα των Βάσκων» αποτελείται από τρεις επαρχίες και καλύπτει το δυτικό τμήμα της οροσειράς των Πυρηναίων, φυσικού ορίου της γαλλο-ισπανικής μεθορίου. Το μοναδικό ανεξάρτητο βασκικό κράτος στην ιστορία,  υπήρξε το Βασίλειο της Ναβάρας,  το οποίο ηττήθηκε από τους ισπανούς το 16ο Μ.Χ αιώνα.

Από το Δεκέμβριο του 1999- οπότε η ΕΤΑ ανακοίνωσε τη διακοπή της εκεχειρίας με την ισπανική κυβέρνηση Αθνάρ-  η οργάνωση  έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις της, ενώ καμία ένδειξη συμβιβασμού ή διαλλακτικότητας δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οι λόγοι του αδιεξόδου είναι πολλοί. Το κυριότερο πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στο γεγονός ότι το ευρύτερο βασκικό κίνημα είναι βαθιά διχασμένο μεταξύ των αριστερών ριζοσπαστών «μαχητών» και των  μετριοπαθών εθνικιστών. Οι σκληροπυρηνικοί,  δηλώνουν οργισμένοι από τις κινήσεις της πολιτικής πτέρυγας της ΕΤΑ «Ερι Μπατασούνα»  (που εκπροσωπείται στην ισπανική Βουλή), αλλά και από την αδιαλλαξία της ισπανικής κυβέρνησης, και υπό το πρίσμα αυτή της οργής   συνεχίζουν να ματώνουν την Ιβηρική.

Η ΕΤΑ γεννήθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο, το 1958,  από τους σκληροπυρηνικούς βάσκους κυρίως της Βισκαϊκής επαρχίας,  οι οποίοι αποχωρώντας από τους κόλπους του μετριοπαθούς εθνικού Βασκικού κινήματος ίδρυσαν το ΕΚΙΝ (Δράση). Λίγους μήνες αργότερα,  το ΕΚΙΝ μετονομάστηκε σε ΕΤΑ (Euskadi Ta Askatasuna), δηλαδή «Η Γη των Βάσκων στους Βάσκους».
 
Οι πρώτες τρομοκρατικές ενέργειες της ΕΤΑ σημειώθηκαν το 1959 και ήταν τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών μικρής ισχύος (από τις οποίες δεν υπήρξαν θύματα)  στις πόλεις Μπιλμπάο και Σανταντέρ.
Η πρώτη επίθεση με στόχο ανθρώπινες ζωές έγινε το 1961, με την αποτυχημένη προσπάθεια εκτροχιασμού τρένου που μετέφερε βετεράνους στρατιώτες του Φράνκο, με προορισμό τη βασκική πόλη Ντονόστια για τον εορτασμό της 25ης επετείου της νίκης των «φρανκίστι» επί του Δημοκρατικού Στρατού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Φράνκο προχώρησαν σε σωρεία συλλήψεων αλλά και βασανισμών των μελών του νεογέννητου κινήματος, προκαλώντας ένα μαζικό κύμα εξόδου στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην  επαρχία Γαλίθια, η οποία σήμερα έχει 30% βασκικό πληθυσμό.

Σε πολιτικό επίπεδο, το 1962 πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία η πρώτη εθνοσυνέλευση των Βάσκων. Η αρχική ιδεολογία της ΕΤΑ βασίστηκε  στις ιδέες του εθνικιστή Σαμπίνο Αράνα, ο οποίος ζητούσε διατήρηση της γλώσσας, των παραδόσεων και πλήρη αυτονομία της χώρας των βάσκων. Στις εθνοσυνελεύσεις που ακολούθησαν μέχρι το 1967,  η ΕΤΑ συμφώνησε στις τακτικές και τις μεθόδους με τις  οποίες θα επιτύγχανε τους στόχους της. Ακολουθώντας, μάλιστα, ακροαριστερή πολιτική υιοθέτησε την μαρξιστική ιδεολογία και επιχείρησε να πάρει με το μέρος της όχι μόνον τους βάσκους αλλά και μερίδα της ισπανικής εργατικής τάξης.

Το 1968, το φρανκικό καθεστώς εξαπέλυσε μια ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση σύλληψης όλων των ηγετικών στελεχών της ΕΤΑ. Στη χώρα των βάσκων, μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με την ισπανική αστυνομία, σκοτώθηκε ο αρχηγός της ΕΤΑ Τχάμπι Ετχεμπαριετα. Λίγες ημέρες αργότερα η ΕΤΑ δολοφόνησε τον αρχηγό της αστυνομίας της Γκιπουζκόα,  Μελίτον Μαντζάνας,  ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βασανισμούς κρατουμένων. Στη διάρκεια του 1969, ο Φράνκο επέβαλλε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στη χώρα των Βάσκων και συνέλαβε εκατοντάδες  στελεχών της οργάνωσης. Μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΤΑ είχε σχεδόν διαλυθεί.

ΠΗΓΗ:www.flash.gr (http://flashfiles.flash.gr/flash/Rid15/890.asp)


edit: Μετατροπή τίτλου σε πεζά γράμματα


Title: Απ: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on April 16, 2006, 23:55:10 pm
Ερι Μπατασούνα
Το 1970,  στην 9η Εθνοσυνέλευση της ΕΤΑ ,οι δυο μεγαλύτερες ομάδες , η «εθνικιστική» ΕΤΑ 4 και οι μαρξιστές «Κόκκινοι Πυρήνες» κατέληξαν σε συμφωνία για εντατικοποίηση των επιθέσεών τους. Αρχικά με την απαγωγή του γερμανού προξένου στην πόλη Ντονόστια  και στην συνέχεια με επιθέσεις εναντίον- ισπανικών συμφερόντων- στόχων στην Ευρώπη,  η ΕΤΑ κλιμάκωσε την εκστρατεία εκφοβισμού.
Το 1973 η Οργάνωση πραγματοποιεί το πιο εντυπωσιακό χτύπημα στην ιστορία της: Δολοφονεί  με βομβιστική επίθεση τον πρωθυπουργό του γηραιού πλέον δικτάτορα Φράνκο και μελλοντικό διάδοχό του Λουίς Καρέρο Μπλάνκο.   

Το 1978, η ΕΤΑ ίδρυσε το πολιτικό σκέλος της το «Ερι Μπατασούνα», συνεχίζοντας παράλληλα τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Το 1980 υπήρξε η πλέον αιματοβαμμένη χρονιά για την Ισπανία: 118 άνθρωποι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημοτικοί σύμβουλοι δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές άλλά και ανυποψίαστοι πολίτες έπεσαν θύματα της  τρομοκρατικής βίας  που συγκλόνισε την Ισπανία.

Το 1983,  στελέχη των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας συγκρότησαν τις GAL «αντιτρομοκρατικές απελευθερωτικές ομάδες» που αποτελούνταν από μια ελίτ παραστρατιωτικών,  με αποστολή να δολοφονήσουν  στελέχη της ΕΤΑ στη Ισπανία αλλά και στη Γαλλία. Κατά τη  δράση των ομάδων αυτών, στις αρχές της δεκαετίας του 80,  67 βάσκοι- ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες-  δολοφονήθηκαν, το ένα τρίτο εξ αυτών  κατά λάθος, καταδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος και για τις δύο πλευρές.     

Τον Ιούνιο του 1987, η ΕΤΑ πραγματοποίησε το πρώτο τυφλό τρομοκρατικό της χτύπημα, πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό σε πολυκατάστημα της Βαρκελώνης,  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν είκοσι ένας ανυποψίαστοι πελάτες του. Την επόμενη μέρα με ανακοίνωση ζητούσε συγγνώμη για το λάθος της. Ηταν, ωστόσο,  πολύ αργά! Η λαϊκή οργή είχε πλέον ξεχειλίσει και δεκάδες χιλιάδες ισπανοί πλημμύρισαν τους δρόμους των μεγαλουπόλεων, καταδικάζοντας το τυφλό χτύπημα.

Σε μια προσπάθεια τερματισμού των αιματηρών επιθέσεων, στελέχη των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών ήρθαν σε επαφή με μέλη της οργάνωσης και μετά από πολύμηνες μυστικές συνομιλίες στο Αλγέρι η ΕΤΑ ανακοίνωσε διαδοχικά τρεις δεκαπενθήμερες διμερείς εκεχειρίες, τις πρώτες από την ίδρυσή της.

Οι προσπάθειες συμβιβασμού ωστόσο δεν  καρποφόρησαν: Δυο χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 1991,  από βομβιστική επίθεση σε στρατώνα,  9 ισπανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 45 ακόμη τραυματίσθηκαν.
Τον Απρίλιο του 1995, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας  Χοσέ Μαρία Αθνάρ έγινε στόχος επίθεσης της  ΕΤΑ. Σώθηκε χάρις στο θωρακισμένο όχημα του. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου η ισπανική αστυνομία ανακάλυψε σχέδιο δολοφονίας του ισπανού μονάρχη Χουάν Κάρλος, στην εξοχική του κατοικία στην Μαγιόρκα.

Το 1996 ο Αθνάρ κέρδισε με άνεση τις εκλογές και τον ίδιο χρόνο άρχισε συνομιλίες με την ΕΤΑ,  η οποία ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία μιας εβδομάδας. Οι συνομιλίες, ωστόσο, κατέρρευσαν λίγες εβδομάδες αργότερα. Τον Ιούλιο του 1997 η ΕΤΑ απήγαγε στη χώρα των Βάσκων τον δημοτικό σύμβουλο Μιγκέλ Ανχελ Μορένο, ζητώντας τη μεταφορά των  φυλακισμένων μελών της  σε βασκικές φυλακές, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Μορένο βρέθηκε δολοφονημένος. Την επόμενη μέρα, έξι εκατομμύρια ισπανοί διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη χώρα κατά της ΕΤΑ, ζητώντας επιτέλους ειρήνη.

Τον Ιούλιο του 1998 η οργάνωση δολοφόνησε τον δημοτικό σύμβουλο Μανουέλ Ζαμαρένο,ενώ το Σεπτέμβριο- υπό τις πιέσεις του πολιτικού σκέλους Ερι Μπατασούνα-  η ΕΤΑ ανακοίνωσε εκεχειρία και δυο μήνες αργότερα η κυβέρνηση Αθνάρ άρχισε συνομιλίες με μέλη του πολιτικού σκέλους της οργάνωσης και στόχο την επίτευξη μιας οριστικής εκεχειρίας. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 1999, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι είχε για πρώτη φορά από το 1989 απ΄ ευθείας συνομιλίες με την ΕΤΑ. Όμως και οι νέες οι διαβουλεύσεις των δυο πλευρών κατέληξαν γρήγορα σε αδιέξοδο,  με αποτέλεσμα τον Αύγουστο η οργάνωση να ανακοινώσει την αναστολή τους. Ο Αθνάρ από την πλευρά του δήλωσε  ότι η ΕΤΑ «φοβάται την ειρήνη». Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου η οργάνωση σε μια εκβιαστική πολιτική απέναντι στην ισπανική κυβέρνηση έθεσε νέα αιτήματα, μεταξύ των οποίων τη διεξαγωγή πανεθνικού δημοψηφίσματος με θέμα την αυτονομία της χώρας των βάσκων. Η ισπανική κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα,  κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα».

Στις 28 Νοεμβρίου η 14μηνη εκεχειρία-η μακροβιότερη στην 40χρονη ιστορία της ΕΤΑ-κατέρρευσε και η οργάνωση ανακοίνωσε ότι από τις 3 Δεκεμβρίου αρχίζει και πάλι τον ένοπλο αγώνα της.
Στις 20 Δεκεμβρίου,  κατά τη διάρκεια ελέγχου σε αυτοκινητόδρομο, η αστυνομία ανακάλυψε ένα τόνο εκρηκτικά σε φορτηγό που κατευθυνόταν στη Μαδρίτη και τρεις ημέρες αργότερα ανάλογο φορτίο εντοπίστηκε σε δεύτερο όχημα , αυτή τη φορά στην καρδιά της ισπανικής πρωτεύουσας. Ακριβώς ένα μήνα αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου 2000, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του αξιωματικός του ισπανικού στρατού, ενώ τον επόμενο μήνα στην πρωτεύουσα της χώρας των βάσκων Βιτόρια  δολοφονήθηκαν με τον ίδιο τρόπο  ένας βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος και ο σωματοφύλακας του. Οπως επισημαίνουν απαισιόδοξα  πολιτικοί αναλυτές,  η φονική πορεία της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ -η οποία μόνο από την διακοπή της εκεχειρίας μέχρι σήμερα μετρά περισσότερα από 25 θύματα- συνεχίζεται, κρατώντας ανοιχτή τη βαθιά πληγή στην Ιβηρική Χερσόνησο.

ΠΗΓΗ:www.flash.gr (http://flashfiles.flash.gr/flash/Rid15/891.asp)


Title: Απ: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on April 16, 2006, 23:56:40 pm
Το νέο αίμα
   
 Τα τελευταία χρόνια η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει να έχει διαφορές στη δομή της,  κάτι που όπως επισημαίνουν οι ισπανοί αστυνομικοί φαίνεται από την ηλικία των εκτελεστών.  Στις πρόσφατες συλλήψεις των κομάντο της οργάνωσης στη Σεβίλλη, τη Μαδρίτη και τη Βιτόρια,  όλοι ήταν νέοι μεταξύ 23 και 27 ετών. Ολοι «στρατολογήθηκαν από το εθνικιστικό κίνημα του «kale borroka» (μάχη του δρόμου), το οποίο τα σαββατοκύριακα καταστρέφει λεωφορεία και βιτρίνες ισπανικών τραπεζών στο Μπιλμπάο και το Σαν Σεμπαστιάν. Αν και επισήμως οι βασκικές αρχές το θεωρούν ως ένα «παρα-φαινόμενο» του αγώνα  για αυτονομία χωρίς σημασία,  οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα εκκολαπτήριο μελλοντικών τρομοκρατών της οργάνωσης.

«Εκατό πετούν πέτρες σε βιτρίνες , εικοσιπέντε  κοκτέιλ- μολότοφ, πέντε όμως είναι ικανοί να σκοτώσουν εν ψυχρώ μ ένα πιστόλι» λέει ο Χουάν Κοτίνο, διοικητής της ισπανικής αστυνομίας στη χώρα των βάσκων,  ο οποίος, ωστόσο,  επισημαίνει ότι δεν είναι όλοι τρομοκράτες, αλλά εν δυνάμει. Είναι χαρακτηριστική η  μαρτυρία μιας μητέρας νεαρού βάσκου εξτρεμιστή  στην εφημερίδα EL PAIS,  στην οποία αναφέρει ότι όταν τα παιδιά της έπαιζαν με τους φίλους τους στην αυλή το παιχνίδι αστυνομικοί και τρομοκράτες, όλα τα παιδιά ήθελαν να είναι τρομοκράτες!

Οπως επισημαίνει ο Χουάν Κοτίνο,  από τους νεαρούς οπαδούς της «μάχης του δρόμου» τα παλαιά μέλη της ΕΤΑ διακρίνουν ποιοι είναι  ικανοί να προχωρήσουν σε κάτι  πιο ακραίο από την ρίψη ενός κοκτέιλ- μολότοφ. Οι «δυναμικοί» νεαροί στη συνέχεια ταξιδεύουν στη Γαλλία,  όπου συναντώνται με την ηγεσία της οργάνωσης. Παρακολουθούν ορισμένα βασικά μαθήματα  τοποθέτησης εκρηκτικών  και στη συνέχεια τους ανατίθεται η πρώτη αποστολή. «Στην αρχή συλλέγουν πληροφορίες και εάν τα πάνε καλά,  τότε τους ανατίθεται η διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», προσθέτει  ο ισπανός διοικητής.

Το kale borroka δημιουργήθηκε το 1993, σε μια περίοδο όπου η ΕΤΑ είχε υποστεί απανωτά  πλήγματα μετά τη σύλληψη των ηγετικών στελεχών της στη Γαλλία και συγκεκριμένα στην πόλη Μπιντάρ.  Για την ΕΤΑ το κίνημα «μάχη του δρόμου» τότε,  δεν αποτελούσε παρά ένα ημίμετρο, το οποίο θα συνέχιζε να ασκεί πιέσεις στην ισπανική κυβέρνηση, μέχρι η οργάνωση να άρχιζε εκ νέου τις επιθέσεις της.

Με την ενθάρρυνση του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ του «Ερι Μπατασούνα»,  το  kale borroka  κατάφερε να «προσηλυτίσει» εκατοντάδες νεαρούς βάσκους εθνικιστές . Οπως μάλιστα επισημαίνει  ο Φλορένσιο Ιριμπαρέν- πολιτικός αναλυτής και μελετητής της σύγχρονης ιστορίας της ΕΤΑ- η βασκική νεολαία παρουσιάζει μια ριζική στροφή προς τον άκρατο εθνικισμό  και μέρα με τη μέρα  οι οπαδοί της «μάχης του δρόμου»περνούν από τα οργισμένα λόγια στις πράξεις. «Μιλάμε για μια γενιά που διέπεται από φανατισμό, που έχει τη δική της μουσική- την ριζοσπαστική βασκική ροκ- τα δικά της έθιμα και τα δικά της στέκια» προσθέτει ο Ιριμπαρέν.  «Είναι πολύ δύσκολο για έναν νεαρό βάσκο να ξεφύγει από το έντονα εθνικιστικό περίγυρό του»  λέει μια μητέρα στην εφημερίδα EL PAIS και αποκαλύπτει ότι όταν διαπίστωσε ότι ο γιος της γύριζε κάθε Σάββατο χτυπημένος  επειδή έπαιρνε μέρος στις βίαιες διαδηλώσεις στη χώρα των βάσκων,  αποφάσισε να τον στείλει σε συγγενείς  του στον ισπανικό νότο, καθώς φοβόταν για τη ζωή του.

Αναφερόμενος στη νέα στρατηγική της ΕΤΑ,  ο Ιγνάθιο Σάντσεζ Κουένκα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης,  επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι  «από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία μέχρι την εκεχειρία που ανακοίνωσε η οργάνωση το 1998,  ο αγώνας της είχε ως αντικείμενο  τη διαπραγμάτευση της ανεξαρτησίας για την χώρα των βάσκων με την ισπανική κυβέρνηση». «Για την ακρίβεια», τονίζει ο Κουένκα, «η ΕΤΑ δολοφονώντας συνεχώς κρατικούς αξιωματούχους,  προσπαθούσε να αναγκάσει τις εκάστοτε κυβερνήσεις  να υποκύψουν στα αιτήματα της. Ωστόσο, από το 1998 η Οργάνωση, αποδυναμωμένη από τις συνεχείς  επιχειρήσεις της αστυνομίας, αποφάσισε να ασκήσει αφόρητη πίεση στα νόμιμα μετριοπαθέστερα βασκικά κόμματα, με απώτερο στόχο να τα απομονώσει από το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας και κυρίως από το Σοσιαλιστικό και το κυβερνών Λαϊκό κόμμα,  ώστε να αποτραπεί μία  νέα εκεχειρία.»

ΠΗΓΗ:www.flash.gr (http://flashfiles.flash.gr/flash/Rid15/892.asp)


Title: Απ: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on April 16, 2006, 23:57:56 pm
«Δεν είναι μειονότητα»
   
Για τη μακρόχρονη  δράση της ΕΤΑ, αλλά  και τις προοπτικές  μια νέας εκεχειρίας της οργάνωσης με την Ισπανική κυβέρνηση  μίλησε στο flash gr. ο  Λουίς Μπασέ, αναπληρωτής Διευθυντής της εφημερίδας EL PAIS

Από τον Δεκέμβριο του 1999, οπότε  η ΕΤΑ διέκοψε την 14μηνη εκεχειρία της,  η Ισπανία ζει ένα βομβιστικό κύμα επιθέσεων  χωρίς  προηγούμενο. Πώς εξηγείτε  αυτή τη δραματική αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών της Οργάνωσης;

Είναι εξαιρετικά επιθετική η πολιτική της οργάνωσης  αυτό τον καιρό και αυτό έχει  μεγάλο αντίκτυπο στον ισπανική κοινή γνώμη. Ωστόσο, αν δείτε με προσοχή τις  στατιστικές που αφορούν στις επιθέσεις και  τις δολοφονίες, θα διαπιστώσετε  ότι η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη- από κάθε άποψη- στις αρχές της δεκαετίας του 80.  Η ΕΤΑ,   με την εκεχειρία που  διατήρησε  για περίπου ένα χρόνο,   είχε  προκαλέσει ένα αίσθημα ανακούφισης στον ισπανικό λαό και ιδιαιτέρως στους Ισπανούς που κατοικούν  στη χώρα  των Βάσκων,  όπου η δράση της οργάνωσης είχε  μεγάλο αντίκτυπο στον τουρισμό και την οικονομία. Ξαφνικά ξανάρχισε τις δολοφονίες,  καταρρακώνοντας εκ νέου το ηθικό των ισπανών, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο μια ομάδα που δεν αποτελεί καν πλειοψηφία σε κάποια από τις τρεις βασκικές επαρχίες να επιζητεί ικανοποίηση των πολιτικών στόχων της, με δολοφονίες πολιτών. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό.

Ποιός  ήταν κατά τη γνώμη σας ο ρόλος των «αντιτρομοκρατικών  απελευθερωτικών  ομάδων»,  που  έδρασαν τη περίοδο 1983-1987 ως τιμωροί  της ΕΤΑ;

Αυτές οι ομάδες αν θέλετε μπορούν να χαρακτηρισθούν ως η συνέχιση της «αντιτρομοκρατίας» απέναντι στην ΕΤΑ,  την οποία γνώρισε η Ισπανία στη δεκαετία του 70 επί δικτατορίας Φράνκο κι η οποία συνεχίστηκε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία στα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Η λειτουργία αυτών των ομάδων  αποτέλεσε μεγάλο θέμα διαμάχης στην Ισπανία και οδήγησε ορισμένους πολιτικούς υπευθύνους- μεταξύ των οποίων έναν υπουργό και ένα γενικό γραμματέα υπουργείου- στην φυλακή. Αυτό αποτελεί την απόδειξη ότι η Ισπανία διαθέτει ένα δικαστικό σύστημα το οποίο τιμωρεί τους ενόχους ακόμη και αν αυτοί είναι  μέλη της κυβέρνησης.   

Το τελευταίο διάστημα η γαλλική αστυνομία ανακάλυψε μεγάλες ποσότητες  εκρηκτικών στο γαλλικό νότο. Πώς κρίνετε τη συνεργασία της ισπανικής με την γαλλική αστυνομία;

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες πολλοί τρομοκράτες της ΕΤΑ συνελήφθησαν στη Γαλλία και η συνεργασία των αρχών ασφαλείας των δυο χωρών  είναι έντονη εδώ και χρόνια , ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατον ορισμένες φορές να αποτραπούν  κλοπές εκρηκτικών,  όπως αυτή που μόλις αναφέρατε. Μάλιστα όπως γνωρίζουμε από τις αρχές ασφαλείας, μέρος αυτών των εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις στην Καταλονία, στις οποίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός,  ενώ χρησιμοποιήθηκαν και στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα των  Βάσκων   

Μια μερίδα πολιτικών αναλυτών εκτιμά ότι η κλιμάκωση της βίας από την ΕΤΑ  οφείλεται εν μέρει  και στη στάση που τήρησαν οι κυβερνήσεις  Γκονζάλες και Αθνάρ, την τελευταία 15ετία. Τελικώς δεν μπορεί να βρεθεί η λύση που θα οδηγήσει στην ειρήνη;     

Κοιτάξτε, η χώρα των Βάσκων διαθέτει το μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην Ευρώπη. Εχει  μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, που χρησιμοποιεί τη βασκική γλώσσα, δυο τηλεοπτικά δίκτυα, και δική της αστυνομία. Εχει την οικονομική της αυτονομία-για παράδειγμα η φορολόγηση γίνεται από την βασκική κυβέρνηση- ωστόσο,  είναι αδύνατον να τους παρασχεθεί μεγαλύτερη αυτονομία καθώς μετά μιλάμε για πλήρη ανεξαρτησία. Αυτό το οποίο ζητά το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ και οι συμπαθούντες του είναι μια μεγάλη χώρα των Βάσκων, στην οποία  θα περιλαμβάνεται και μέρος της νότιας  Γαλλίας και άλλες ισπανικές επαρχίες. Εχω την αίσθηση ότι πολιτικά υπάρχει ένα σχέδιο εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος άλλων χωρών (Ισπανία-Γαλλία) που έχουμε ξανασυναντήσει στην Ευρώπη, όπως τη Μεγάλη  Κροατία, τη Μεγάλη Σερβία ή την Μεγάλη Αλβανία. Αυτός είναι βασκικός φασισμός, που βασίζεται σε αιτήματα παντελώς αντιδημοκρατικά. Οι βάσκοι συμπολίτες μας έχουν την δυνατότητα-μέσω της τοπικής κυβέρνησης που αποτελείται από τα εθνικιστικά βασκικά κόμματα-  να εκφράσουν  τις πολιτικές τους θέσεις. Στα σχολεία τους μιλούν τη βασκική γλώσσα. Τι παραπάνω, λοιπόν, θέλουν;  Κι εδώ υπάρχει μια υποκρισία, που  συνίσταται στην επιβολή μίας  «εθνικά καθαρής» κοινωνίας.               

Προβλήματα με τις μειονότητες συναντάμε στην Ιρλανδία ή τα Βαλκάνια, όπως προαναφέρατε. Πόσο διαφορετικό είναι το βασκικό ζήτημα;

Πρώτα απ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι βάσκοι δεν αποτελούν μια εθνική μειονότητα καθώς η «εθνοκάθαρση» των τρομοκρατών της ΕΤΑ- που μεταφράζεται σε απειλές και δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων-  έχει καθαρά  πολιτικά κίνητρα. Η πολιτική της ΕΤΑ είναι απλή:  όσοι  δεν είναι με το μέρος  της είναι εχθροί και αυτομάτως αποτελούν στόχους της Οργάνωσης. Κατά την γνώμη  μου δεν υπάρχει ζήτημα εθνικής μειονότητας. Υπάρχει ένα 30 με 40% του βασκικού πληθυσμού που θα επιθυμούσε  ένα ανεξάρτητο κράτος,  αλλά έχουμε ένα δημοκρατικό σύστημα. Διαθέτουμε μια  Δημοκρατία, με την οποία όχι μόνο μπορούν να υπερασπιστούν τις ιδέες τους,  αλλά  και να κυβερνήσουν την περιοχή τους και να βελτιώσουν την οικονομία της. Δεν μπορεί να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους με τα όπλα, αλλιώς θα φτάσουμε σε καταστάσεις εκτός ελέγχου που έχουμε ζήσει στη Βοσνία ή το Κόσσοβο ή σε άλλες χώρες της Βαλκανικής.

ΠΗΓΗ:www.flash.gr (http://flashfiles.flash.gr/flash/Rid15/893.asp)


Title: Απ: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on April 17, 2006, 00:00:46 am
Το παραπάνω αφιέρωμα-έρευνα που αντέγραψα από το flash.gr είναι σχετικά παλιό και δεν αναφέρεται στην εκεχειρία που κήρυξε πρόσφατα η ΕΤΑ. Επίσης η ΕΤΑ δέχθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ισπανική κυβέρνηση και με πιλότο τη συμφωνία με του Καταλανούς να βρεθεί λύση και για τη χώρα των Βάσκων.Υπενθυμίζω ότι στους Καταλανούς η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Θαπατέρο έδωσε ευρεία αυτονομία και ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας και της παιδείας.


Title: Απ: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on April 18, 2006, 15:40:06 pm
Κρίσιμο βήμα εμπρός στην Ισπανία για την ΕΤΑ

Η επίσημη επιβεβαίωση της κυβέρνησης ότι η εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ «είναι πραγματική και εφαρμόζεται πλήρως», ανοίγει μία πολύ σημαντική περίοδο για την τελική ειρήνευση στη βορειοδυτική Ισπανία.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώρας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ανακοίνωσε τα παραπάνω, επικαλούμενος έκθεση της αστυνομίας, δίνοντας τους το μέγιστο δυνατό κύρος.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μερίδα του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης που αμφισβήτησε την εκεχειρία με αφορμή εκβιαστικές επιστολές της ΕΤΑ προς επιχειρηματίες. Ο Θαπατέρο μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό υπογράμμισε ότι η έκθεση της αστυνομίας έδειξε οι ήταν «προγενέστερες» της εκεχειρίας η οποία κηρύχθηκε στις 22 Μαρτίου.

Πλέον, το επόμενο βήμα για την ειρήνευση θα είναι η επιστροφή του Μπατασούνα, του κόμματος των Βάσκων, σε καθεστώς νομιμότητας, κάτι που έχει ήδη ζητηθεί ενόψει των επερχόμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5351&subid=2&pubid=39643)


Title: Απ: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on October 02, 2006, 01:00:54 am
Μονόδρομος η βία

Οι μασκοφόροι αγωνιστές της αυτονομίας εξακολουθούν να γοητεύουν το συλλογικό υποσυνείδητο, ακόμη κι αν ταυτόχρονα διακυβεύουν την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

Αυτό συνέβη την περασμένη εβδομάδα στη βασκική εκδοχή του, όταν τρεις αγωνιστές της ΕΤΑ ανέμισαν τα όπλα προειδοποιώντας (με τον συνήθη δημόσιο επικοινωνιακό τους αιφνιδιασμό) ότι θα τα ξαναχρησιμοποιήσουν «ωσότου επιτευχθεί η ανεξαρτησία και ο σοσιαλισμός στη Χώρα των Βάσκων».

Η επανεμφάνιση των μασκοφόρων ενόπλων διαψεύδει τις εκτιμήσεις ότι η ειρηνευτική διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, πάει καλά. Κι επιπλέον, αφαιρεί κάθε πινελιά αισιοδοξίας ότι η αυτονομία μπορεί να επιτευχθεί με τον πολιτικό λόγο.

Μια αισιοδοξία που ποτέ δεν φτάνει μέχρι τους εσωτερικούς κύκλους των ένοπλων αυτονομιστικών κινημάτων, αν και στην ισπανική περίπτωση έδειξε να τους αγγίζει, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο η ΕΤΑ προχώρησε σε εκεχειρία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία ειρηνικής διευθέτησης.

Η ανανεωμένη απειλή των βασκικών όπλων, όμως, απέδειξε ότι οι δύο πλευρές -αυτονομιστές και Μαδρίτη- βρίσκονται αγκυλωμένες.

Οι πρώτες δονήσεις στη φαινομενική ηρεμία που είχε εξασφαλίσει στην ισπανική κοινωνία η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο προσκαλώντας τους «τρομοκράτες της ΕΤΑ» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τον Αύγουστο, όταν οι εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, οι μολότοφ και οι βίαιες διαδηλώσεις προλόγιζαν αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα: την επιστροφή στα όπλα.

* Η υπομονή της ΕΤΑ δείχνει εξαντλημένη, καθώς ούτε διάλογος άρχισε, ούτε οι φυλακισμένοι αγωνιστές της επαναπατρίστηκαν ή μεταφέρθηκαν σε φυλακές εντός της βασκικής περιοχής, ούτε καν το εκτός νόμου βασκικό πολιτικό κόμμα Μπατασούνα ξαναπέρασε στην όχθη της κοινοβουλευτικής νομιμότητας.


* Αντίθετα, η ισπανική κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική προκλήσεων, με φυλακίσεις μελών της ΕΤΑ, με δικαστικές διώξεις Βάσκων, με συλλήψεις διαδηλωτών και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Ο «οδικός χάρτης» του Θαπατέρο, που προέβλεπε συνομιλίες κυβέρνησης-ΕΤΑ και παράλληλες διαβουλεύσεις όλων των βασκικών πολιτικών κομμάτων για το μέλλον της περιοχής τους, έμεινε στο ράφι της εσωτερικής διπλωματίας.

Ο σοσιαλιστής Θαπατέρο, που κατηγορήθηκε από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα ότι «ανασταίνει μια νεκρή οργάνωση καλώντας την σε συνομιλίες», διάλεξε κάτι καλύτερο: να την οδηγήσει στο μονόδρομο της πολιτικής βίας ενώ ταυτόχρονα, με τις συλλήψεις, «να γεμίζει το σάκο με τους ομήρους, για να μπορεί μετά να τον αδειάζει σιγά σιγά με το σταγονόμετρο», σύμφωνα με δήλωση του βάσκου πολιτικού κρατούμενου Ινιάκι ντε Χουάνα.

Ετσι, και διαπραγματευτική ισχύ αποκτά και κερδίζει στο επικοινωνιακό παιχνίδι, ενώπιον μιας κοινωνίας που δεν αντέχει άλλη τρομοκρατία.


ΠΗΓΗ:ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Title: Re: ETA:Η ΠΛΗΓΗ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Post by: apostolos1986 on April 15, 2007, 01:24:20 am
Μια εκεχειρία μετά απειλών

Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενάμιση μήνα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 27ης Μαΐου στην Ισπανία, τα μηνύματα που φτάνουν από τη Χώρα των Βάσκων δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα.

Η φράση «ειρηνευτική διαδικασία» μοιάζει να έχει χάσει το νόημά της και η περίφημη προσέγγιση ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την ΕΤΑ, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, έχει εξελιχθεί σε διάλογο κωφών.

Οσο για το Μπατασούνα, το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης που έχει κηρυχθεί παράνομο, βλέπει τις πιθανότητές του να λάβει μέρος στις τοπικές εκλογές κατεβάζοντας λίστες πολιτών, να λιγοστεύουν καθημερινά.

*Ανήμερα το Πάσχα, που φέτος συνέπεσε με την εθνική γιορτή των Βάσκων Aberri Eguna, η βασκική εφημερίδα «Gara» δημοσίευσε τη συνέντευξη δύο μελών της ΕΤΑ, η οποία δημιούργησε την αίσθηση ενός σκοτσέζικου ντους: από τη μια η οργάνωση εμμένει στις αρχές της εκεχειρίας που διακήρυξε πέρυσι τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα, όμως, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την ένοπλη δράση, «εάν η Μαδρίτη δεν σταματήσει τις επιθέσεις της κατά του βασκικού λαού».

*Τα δύο στελέχη της οργάνωσης τόνισαν πως η ΕΤΑ «θα λάβει σοβαρά υπόψη της» τη συμμετοχή του Μπατασούνα στις επικείμενες εκλογές, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή για νέες επιθέσεις το επόμενο διάστημα εάν η υποψηφιότητα του Μπατασούνα ή κάποιου άλλου συγγενούς πολιτικού σχηματισμού δεν γίνει δεκτή.

Απειλή που δεν είναι καθόλου δύσκολο να πραγματοποιηθεί, όπως κατέδειξε η βομβιστική επίθεση με τους δύο νεκρούς στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, παραμονές Πρωτοχρονιάς. Ακόμη, η τελευταία έκθεση της Europol σημειώνει πως η ΕΤΑ έχει ανασυγκροτήσει την επιχειρησιακή της ικανότητα στο διάστημα της εκεχειρίας.

«Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς», ήταν η άμεση αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης, η οποία πρόσθεσε ότι η μόνη προϋπόθεση για να ξεκινήσουν πραγματικό διάλογο οι δύο πλευρές είναι να αποκηρύξει η ΕΤΑ οριστικά τη βία. Το μετριοπαθές Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV), το οποίο έχει από χρόνια την πλειοψηφία στην αυτόνομη βασκική Βουλή, δείχνει αποφασισμένο να διακόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την ΕΤΑ: «Εμάς να μας ξεχάσουν. Αρκετά τους ανεχτήκαμε», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Χόσου Χον Ιμαθ.

Το Μπατασούνα, αντίθετα, στην επίσημη ανακοίνωσή του αποκαλεί «ενθαρρυντική τη νέα κίνηση της ΕΤΑ και καλεί την κυβέρνηση να μην κλείσει την πόρτα που έχει μισοανοίξει.

Στην πραγματικότητα, όμως, η συνέντευξη των δύο μελών της ΕΤΑ μάλλον προβληματίζει το κόμμα, που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό σημάδια διχασμού ανάμεσα σε μια πτέρυγα που ακολουθεί πιστά τη γραμμή της ΕΤΑ και σε μια άλλη που υποστηρίζει την παύση της ένοπλης δράσης και δέχεται να μετατεθεί το ζήτημα της ανεξαρτησίας στο απώτερο μέλλον.

Το βέβαιο είναι ότι η τελευταία δημόσια παρέμβαση της ΕΤΑ και οι έμμεσες απειλές δεν το βοηθούν καθόλου σε μια περίοδο όπου προσπαθεί πάση θυσία να μη μείνει εκτός του εκλογικού παιχνιδιού. Και σίγουρα δεν ενισχύονται οι όποιες ελπίδες για πραγματική ειρήνη στην πολύπαθη Χώρα των Βάσκων.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ


Title: Re: ETA: Η πληγή της Ισπανίας
Post by: apostolos1986 on June 06, 2007, 18:26:48 pm

ΕΤΑ: Εκεχειρία τέλος, επιστροφή στον ένοπλο αγώνα
Στη δύναμη των όπλων στράφηκε και πάλι από χθες τα μεσάνυχτα η βασκική οργάνωση ΕΤΑ τερματίζοντας και επισήμως την εκεχειρία με την ισπανική κυβέρνηση, στην οποία οι δύο πλευρές είχαν δεσμευτεί 14 μήνες πριν. Η κίνηση υποδεικνύει ότι ίσως ένα μεγάλο νέο χτύπημα επίκειται, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.

Στην ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Berria», η ΕΤΑ υπογραμμίζει: «Πλέον δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για εκεχειρία και διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Θαπατέρο». Και ανακοινώνει την απόφασή της να υπερασπιστεί το βασκικό έθνος «με τα όπλα σε όλα τα μέτωπα».

Η οργάνωση, με δράση στην οποία αποδίδονται οι θάνατοι τουλάχιστον 800 ανθρώπων τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, κατηγόρησε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ότι ανταποκρίθηκε στην εκεχειρία «με συλλήψεις, προσαγωγές και βασανιστήρια». Σημειώνεται ότι η ΕΤΑ το Δεκέμβριο είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, στην οποία σκοτώθηκαν δύο άτομα. Τότε η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε δηλώσει ότι σταματά οριστικά ο διάλογος με την οργάνωση.

Στις 22 Μαρτίου, με ανακοίνωσή της η ΕΤΑ έκανε λόγο για νέα δέσμευσή της για ειρήνη, στην οποία ο Θαπατέρο ανταποκρίθηκε δηλώνοντας ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη χώρα των Βάσκων.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, χθες το πρωί ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η απόφαση της ΕΤΑ «παρεκκλίνει παντελώς από το δρόμο της ειρήνης που έχει επιλέξει η βασκική και η ισπανική κοινωνία». Οπως σχολιάζουν, πάντως, τα ισπανικά μέσα η απόφαση της οργάνωσης δεν εξέπληξε τους Ισπανούς, που θεώρησαν ότι η εκεχειρία είχε λήξει με την επίθεση της ΕΤΑ στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης. Η εντύπωση ενισχύθηκε τον τελευταίο καιρό από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούσαν την κυβέρνηση Θαπατέρο για επιστροφή της ΕΤΑ στον ένοπλο αγώνα.


Ιω.Ν. (Πηγές: BBC, Γκάρντιαν)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ